Home » Nederland » Den Haag

Den Haag

Filter

Demonstraties

99 resultaten
22 nov 2020
Door:
Voorpost
Plaats:
DelftDen Haag
Deelnemers:
Tussen 4 en 5 personen
Extra:
Voorpost demonstreert, verkleed als Zwarte Piet in Den Haag en Delft. Ze poseren met een spandoek "Ik (hartje) Zwarte Piet" rondom Het Binnenhof.
Organisaties:
7 okt 2020
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 40 en 60 personen
Extra:
Thierry Baudet spreekt 's middags een groep demonstranten toe die tegen een spoedwet voor coronamaatregelen demonstreren. Er zijn demonstranten van diverse clubs zoals Nederland in Opstand. Er is een vlag van de Dutch Survivors, een club uit de hoek van QAnon. De demonstratie is niet aangemeld en 's avonds stuurt de politie hen weg. Als men later op de avond weer terugkomt worden er twaalf mensen opgepakt.
29 sep 2020
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 20 en 40 personen
Extra:
Onduidelijk demonstratie tegen de spoedwet voor coronamaatregelen. Willem Engel zegt dat mensen zich op een gewelddadige confrontatie met de politie voor moeten bereiden. Diverse extreemrechtse demonstranten zijn aanwezig, zoals Albert Buitendijk en Ben van der Kooi. Tinus Koops van Nederland in Opstand en Tommy Teeuw van Dutch Survivors kondigen hun deelname aan. Na anderhalf uur ontbindt de politie het protest.
23 aug 2020
Van:
Viruswaarheid en Algemeen Burger Collectief
Plaats:
Den Haag
Extra:
Ruim duizend mensen demonstreren tegen de coronamaatregelen. Vooraf presenteert Daniel Gerritsen zich als spreker en plaatst een oproep met een QAnon verwijzing. Hij komt niet voor in de verslagen als spreker. Enkele rechtsextremisten sluiten zich aan.
20 aug 2020
Van:
Aanhangers van Viruswaarheid
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 200 personen
Extra:
Rond het Binnenhof wordt tegen het coronabeleid geprotesteerd en diverse rechtsextremisten sluiten zich hierbij aan. Op een spandoek is een QAnon leus te zien. Demonstranten dragen stickers van Viruswaarheid, maar die organisatie ontkent het protest georganiseerd te hebben. Er zijn confrontaties tussen betogers en de politie. Virgilio Aarsbergen van Voorpost belaagt een arrestatie-eenheid van de politie. De politie sluit het Binnenhof af. Een agent raakt gewond en acht betogers worden aangehouden. Na deze demonstratie blijven groepjes demonstranten rond het Binnenhof hangen. Ze bedreigen Minister Eric Wiebes en Kamerlid Pieter Omtzigt.
18 jul 2020
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 4 en 5 personen
Extra:
Op de verjaardag van Nelson Mandela voert Voorpost actie in Scheveningen (Den Haag) tegen de "Plaasmoorden". In enkele andere plaatsen worden alleen bordjes opgehangen. In Scheveningen staat een groepje met een spandoek en een Prinsenvlag. Ze hangen een bord met de tekst "Terrorist, Communist, Moordenaar" om de nek van een standbeeld van Mandela.
10 jul 2020
Door:
Partij voor de Vrijheid
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
1 personen
Extra:
Geert Wilders demonstreert in zijn eentje op het Binnenhof tijdens het bezoek van de Italiaanse premier aan Rutte.
Personen:Organisaties:
28 jun 2020
Van:
Viruswaanzin
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
200 personen
Extra:
Een demonstratie van Viruswaanzin wordt verboden, maar er komen toch circa 200 demonstranten. Er worden fietsen naar de politie gegooid en 37 mensen worden aangehouden. Pegida-leider Edwin Wagensveld wordt al gearresteerd als hij zijn auto parkeert.
Personen:Organisaties:
21 jun 2020
Van:
Viruswaanzin
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 1000 en 4000 personen
Extra:
Een demonstratie van Viruswaanzin wordt verboden omdat er teveel mensen worden verwacht. Er komen evengoed duizenden mensen op af, waaronder diverse rechtsextremisten. Groepen hooligans en demonstranten vechten met de politie, er worden ruim 400 mensen opgepakt. Sjon de Haas (Proud Boys) vecht met de politie en schreeuwt een racistische kreet.
20 jun 2020
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Tegenactie van Voorpost tegen een Black Lives Matter demonstratie. Op afstand staan ze met spandoeken en vlaggen. Op de spandoeken staat "Trots op onze helden" en "Stop Cultuurmarxisme". Actieleider Florens van der Kooi en Alfred Vierling houden toespraken.
14 jun 2020
Van:
Supporters ADO en Feyenoord
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 350 en 400 personen
Extra:
Een grote groep voetbalsupporters van ADO en Feyenoord voert actie bij het standbeeld van Willem van Oranje. Ze hebben diverse spandoeken tegen antifascisten bij zich. Proud Boys Nederland doet mee met hun spandoek. De actie is ook tegen de covidmaatregelen gekeerd. De politie ontbind de actie na twintig minuten.
6 jun 2020
Door:
Nederland in Opstand
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 75 en 100 personen
Extra:
Een gezamenlijke demonstratie van verschillende groepen, waaronder Nederland in Opstand met Tinus Koops. De andere groepen zijn: Demonstratie van het Volk, Nederland slaap lekker verder, Nederland in Verzet - Weg met dit Kabinet en Verzet Westland. Er is een groepje aanwezig met een spandoek van Young Activist Together - Proud Boys Nederland. Er loopt een man rond met een Joodse Davidster op zijn borst.
30 mei 2020
Door:
Nederland in Opstand
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 60 en 100 personen
Extra:
Demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij ongeveer dertig mensen gearresteerd worden vanwege het niet opvolgen van de aanwijzingen van de politie over het houden van onderlinge afstand. De oproep voor deze demonstratie circuleert in extreemrechtse kringen, zoals bij de NVU en Rechts Online. Een vrouw draagt een shirt met een QAnon leus.
16 mei 2020
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 20 en 30 personen
Extra:
Demonstratie voor "Onze Grondrechten" en "tegen de corona beperkingen" dat aanvankelijk lijkt te worden georganiseerd door "We Gaan Ze Stoppen". Vooral Pegida roept hiervoor op en is ter plekke aanwezig.
Personen:Organisaties:
5 mei 2020
Van:
Demonstratie van het volk
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 80 en 110 personen
Extra:
Demonstratie tegen de corona lockdown. De betogers negeren de aanwijzingen van de politie en houden geen anderhalve meter afstand van elkaar. De politie wordt uitgescholden. De burgemeester verbiedt de demonstratie. Er worden tachtig demonstranten gearresteerd, waaronder de rechts-extremisten Daniel Gerritsen en Tinus Koops (Nederland in Opstand)
28 apr 2020
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 150 personen
Extra:
Onaangekondigde demonstratie op het Plein in Den Haag tegen de lockdown in verband met het coronavirus. Wanneer de politie verschijnt, lost de demonstratie snel op. De demonstranten zijn tegen het 5G-netwerk en tegen social distancing. Niet iedereen houdt zich aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand. Een van de demonstranten draagt een gele davidsster met de tekst "ongevaccineerd". Er loopt ook een bekende Voorpost-activist mee.
19 feb 2020
Van:
Farmers Defence Force
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5000 en 6000 personen
Extra:
Boerenactiedag in Den Haag tegen stikstofbeleid. Demonstranten worden onder andere toegesproken door Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie. Er is een spreker van de PVV aangekondigd. Activisten van Voorpost, Hollandse Traditie Groep en Identitair Nederland sluiten zich aan.
18 dec 2019
Van:
Boerenprotest
Plaats:
Den Haag
Extra:
Aan protest van boeren in Den Haag doen verschillende rechtsextremisten mee, onder andere van Identitair Nederland.
Organisaties:
16 okt 2019
Van:
Boerenprotest
Plaats:
Den Haag
Extra:
In Den Haag vindt op het Malieveld een grote demonstratie plaats van boeren. Geert Wilders en Thierry Baudet spreken de demonstranten toe. Aan dit protest doen verschillende (groepen) rechtsextremisten mee. Onder andere van Identitair Verzet, Nijmegen Rechtsaf, Young Activist Together, Proud Boys, Identitair Nederland. Stop Antifa Terreur en Pegida riepen ook op om deel te nemen aan deze demonstratie.
1 okt 2019
Van:
Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties
Plaats:
Den Haag
Extra:
Demonstratie van 20.000 boze boeren in Den Haag. Ze staan met honderden tractoren op het Malieveld. Hier sluiten kleine delegaties van diverse extreemrechtse groepen zich bij aan, o.a. van Identitair Verzet met een eigen vlag, Pegida met truien met Pegida-logo, Rechts In Verzet. Verder demonstreren kopstukken van de PVV en FvD ook mee. Geert Wilders spreekt de demonstranten toe.
24 aug 2019
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 30 en 40 personen
Extra:
Pegida demonstreert, omdat burka niet verboden is en bivakmuts wel. Ze roepen demonstranten op om gezichtsbedekkende kleding te dragen. Er worden bivakmutsen uitgedeeld. Pegida-leider Edwin Wagensveld en Astrid Bello houden een toespraak. Helena Elfrink zingt een liedje. Ook Rechts in Verzet sluit zich bij deze demonstratie aan.
17 aug 2019
Door:
Rechts In Verzet
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 30 en 35 personen
Extra:
Rechts in Verzet organiseert een demonstratieve toct langs de Britse ambassade in Den Haag. De demonstranten eisen vrijlating van de Britse rechtsextremist Tommy Robinson. Die zit in voorarrest, omdat hij meerdere malen illegaal opnames heeft gemaakt rond een strafzaak tegen een bende kinderverkrachters. Hugo Kuijper van Rechts in Verzet, Micha de Groot van Voorpost en Vincent Schoers van het Patriottisch Front houden een toespraak.
14 apr 2019
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Pegida wil in de Haagse Schilderswijk demonstratief pamfletten uitdelen bij de As-Soennah-moskee. De burgemeester van Den Haag besluit dat Pegida niet in de Schilderswijk mag demonstreren, maar wel in het centrum van Den Haag. Een klein groepje Pegida-activisten, waaronder Pegida-leider Edwin Wagensveld, probeert dit besluit te negeren en alsnog naar de Schilderswijk te komen. De Haagse politie houdt ze tegen.
Personen:Organisaties:
24 feb 2019
Door:
De Gele Hesjes
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 25 en 50 personen
Extra:
Reguliere Gele Hesjes-demonstratie waar aantal rechtsextremisten in meeloopt, van Voorpost, Stop Antifa Terreur, Dutch Defence League.
Organisaties:
29 dec 2018
Door:
De Gele Hesjes
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 150 personen
Extra:
Gele Hesjes demonstratie in Den Haag. Het is een grimmig protest. De demonstranten gooien vuurwerk, stenen en terrasmeubilair naar de politie. Er worden ook rookbommen afgestoken. De politie grijpt hard in en arresteert acht betogers. Er zijn rechtsextremisten aanwezig van Identitair Verzet, Stop Antifa Terreur, Pegida, Voorpost en Zwarte Pieten Actiegroep.
8 dec 2018
Door:
De Gele Hesjes
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 120 personen
Extra:
Gele Hesjes demonstratie in Den Haag. Men wil naar het Binnenhof, politie sluit dat af. Er is een flinke groep Pegida-activisten aanwezig, maar ook activisten van Voorpost.
Organisaties:
1 dec 2018
Door:
De Gele Hesjes
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
200 personen
Extra:
Gele Hesjes-demonstratie in Den Haag op het Plein. Demonstranten trekken op naar het Binnenhof optrekken. De politie drijft ze weg met paarden. Er zijn afvaardigingen van de Zwarte Pieten Actiegroep, Voorpost en activisten van Pegida.
17 nov 2018
Door:
Identitair Verzet, Stop Antifa Terreur
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 3 en 5 personen
Extra:
Demonstranten van Identitair Verzet en Stop Antifa Terreur protesteren tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag verkleed als Zwarte Piet met een spandoek 'Ons Erfgoed Red Zwarte Piet' in de buurt van een anti-Zwarte Piet-demonstratie.
Organisaties:
3 nov 2018
Door:
Young Activist Together
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
YAT organiseert een tegendemonstratie tegen een demoinstratie van AFA in Den Haag. De burgemeester wijst de locatie af en verplaatst beide demonstraties. Daarop blaast YAT de demonstratie af. Activisten van SAT en YAT doen vervolgens nog wel een poging om te demonstreren, maar worden tegengehouden door de politie. Er wordt 1 persoon gearresteerd en de meegebrachte spandoeken worden in beslag genomen.
Organisaties:
28 okt 2018
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Den HaagKatwijk (Zuid-Holland)Leiden
Deelnemers:
Tussen 35 en 40 personen
Extra:
Identitair Verzet wil een demonstratie in de Haagse Schilderswijk houden tegen salafisme. Deze demonstratielocatie wordt echter verboden door de burgemeester, wat later wordt bekrachtigd door de rechter. Identitair Verzet mag wel in Den Haag centrum demonstreren, maar dat willen ze niet. Identitair Verzet wijkt daarop uit en demonstreert onaangekondigd voor een vluchtelingenopvang naar Katwijk en voor een moskee en voor een islamitisch centrum in Leiden. Identitair Verzet wordt hierbij ondersteund door YAT.
Organisaties:
14 jul 2018
Door:
Rechts In Verzet
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 80 en 85 personen
Extra:
Rechts in verzet organiseert demonstratie om vrijlating Tommy Robinson in Engeland te eisen. Aanvankelijk zou het een initiatief van Nody Holkamp geweest zijn. Volgens PEGIDA is Nody Holkamp gestopt met het organiseren vanwege de antisemieten die er op af zouden komen. Rechts in Verzet heeft het organiseren overgenomen. Rechts in Verzet heeft demonstratie georganiseerd in samenwerking met Voorpost en Identitair Verzet. Sam van Rooy spreekt namens het Vlaams Belang. Er lopen gemeenteraadsleden van PVV en Forza! mee. Pegida loopt niet mee vanwege deelname antisemieten.
24 mrt 2018
Door:
RVF Landstorm Nederland, Defend Gouda
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 50 en 60 personen
Extra:
RVF Nederland en Defend Gouda organiseerden onder de naam 'Nederlands Actiecomité tegen de blanke genocide in Zuid Afrika' een demonstratie bij de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag. Daar protesteerden zij tegen de onderdrukking van blanken in Zuid-Afrika. Een deel van de demonstranten distantieerde zich na afloop van de demonstratie, omdat de organisatie ook de overleden nazi-weduwe Rost van Tonningen herdacht.
21 mrt 2018
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Kleine demonstratie van Identitair Verzet voor Zuid-Afrikaanse ambassade. Op internationale antiracisme dag protesteren zij tegen discriminatie van blanken in Zuid-Afrika.
Organisaties:
9 dec 2017
Door:
Vrije Nationalisten Noord-Brabant
Plaats:
Den Haag
Extra:
VNNB neemt deel aan jaarlijks Al Quds-protest tegen bezetting van Jeruzalem door Israël.
Organisaties:
3 okt 2017
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Voorpost demonstreert tegen de komst van een nieuwe moskee in Den Haag op het moment dat de moskee open huis houdt. Voorafgaand heeft Voorpost 2000 pamfletten in de buurt verspreid om voor de demonstratie op te roepen.
Organisaties:
19 sep 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 2 en 5 personen
Extra:
Pegida probeert op Prinsjesdag te demonstreren tegen hoge zorgkosten en gratis voorzieningen voor vluchtelingen. Ze staan langs route van de Gouden Koets en krijgen proces-verbaal wegens het houden van een illegale demonstratie.
Organisaties:
30 apr 2017
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Herdenking van brand in Oekraïens vakbondsgebouw waar tientallen pro-Russische activisten bij omkwamen. Deze demonstratie wordt ook bezocht door enkele Nederlandse extreemrechtse activisten, o.a. van Voorpost
Organisaties:
8 mrt 2017
Door:
Partij voor de Vrijheid
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Kleine demonstratie van PVV-Kamerleden voor Turkse ambassade tegen bezoek van Turkse Minister die op campagnebijeenkomst over Turks referendum wil spreken. Behalve PVV-Kamerleden is niemand bij demonstratie welkom. Een handjevol Pegida-aanhangers die zich aan willen sluiten wordt op afstand gehouden
Organisaties:
4 mrt 2017
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 20 en 30 personen
Extra:
Demonstratie van de NVU om de eigen achterban (20 a 30 demonstranten een stemadvies voor de naderende Kamerverkiezingen te geven. De demonstratie wordt ondersteund door United We Stand uit Winschoten en de Autonome Nationalisten Vlaanderen.
26 feb 2017
Door:
Verenigd Rechts Nederland
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 150 personen
Extra:
In Den Haag organiseert Verenigd Rechts een demonstratie tegen vrijlating van de moordenaar van Rowena, Het Meisje van Nulde. De demonstratie wordt ondersteund door de familie van Rowena. Op de demonstratie komen groepjes rechtsextremisten af, maar ook andere belangstellenden.
11 dec 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 20 en 30 personen
Extra:
Maandelijkse Pegida-demonstratie in Den Haag met zeer lage opkomst
Organisaties:
3 dec 2016
Van:
Pro-Zwarte Piet activisten
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 70 en 100 personen
Extra:
Diverse rechtsextremisten nemen deel aan een protest voor behoud van Zwarte Piet, onder andere van Identitair Verzet, NVU en Voorpost
Organisaties:
13 nov 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 40 en 50 personen
Extra:
Maandelijkse Pegida-demonstratie in Den Haag. Vandaag demonstreert men voor behoud van Zwarte Piet
Organisaties:
9 okt 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 30 en 40 personen
Extra:
Pegida demonstreert maandelijks in Den Haag, meestal zonder specifieke aanleiding of thema. Vandaag loopt een kleine groep aanhangers door de stad.
Organisaties:
2 okt 2016
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
OP de dag dat in Hongarije een referendum wordt gehouden over het toelaten van vluchtelingen, demonstreert een klein groepje Voorpost-activisten voor de Hongaarse ambassade. Zij demonstreren tegen de 'EU-dictatuur'.
Organisaties:
11 sep 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 65 en 70 personen
Extra:
Pegida wil vanaf september 2016 maandelijks in Den Haag demonstreren. Dit is de eerste keer. Enkele demonstranten worden gearresteerd, omdat zij een hakenkruis in een vuilnisbak laten zien. Eén arrestant wordt gemaakt omdat hij verkleed is als Mohammed met een bom op zijn hoofd. Voorpost verzorgt de ordedienst.
Organisaties:
7 sep 2016
Van:
Demonstratie tegen bezoek Israëlische premier Netanyahu
Plaats:
Den Haag
Extra:
Activisten Anti-Zionist Front lopen mee met demonstratie tegen Israëlische minister-president Netanyahu
Organisaties:
27 aug 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
5 personen
Extra:
Vijf Pegida-demonstrante demonstreren voor een islamitische slagerij in Den Haag.
Organisaties:
10 apr 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 150 personen
Extra:
Pegida-demonstratie in Den Haag. DTG en Voorpost lopen ook mee. Ook een spreekster van Pegida-Duitsland aanwezig.
Organisaties:
26 mrt 2016
Door:
Partij voor de Vrijheid, Pegida
Plaats:
Den Haag
Extra:
Demonstratie van buurtbewoners Haagse wijk Ypenburg tegen vestiging vluchtelingen. Er demonstreren leden van Pegida en PVV mee. Pegida-leider Wagensveld houdt een toespraak.
Organisaties:
12 mrt 2016
Door:
Zwart Front, Nieuw-Solidaristisch Alternatief, Euro-Rus
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 50 en 60 personen
Extra:
Demonstratie voor steun aan Syrische dictator Assad. Organisatie door Zwart Front en Vlaamse organisaties Euro-Rus en N-SA en Syrische groepen. Verder zijn er ook andere individuele rechtsextremisten en neonazi's aanwezig.
Personen:Organisaties:
31 jan 2016
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Klein groepje Voorpost-activisten uit Nederland en Vlaanderen demonstreert voor Roemeense ambassade voor de vrijlating van twee gearresteerde Hongaarse nationalisten.
Organisaties:
Spreker met op achtergrond Identitair Verzet
15 nov 2015
Van:
Diverse individuele PVV-aanhangers
Plaats:
Den Haag
Extra:
Demonstratie tegen toelaten vluchtelingen in Nederland. Identitair Verzet is nadrukkelijk aanwezig met spandoeken en posters, ook op podium waar sprekers staan.
Personen:Organisaties:
27 jan 2015
Plaats:
Den Haag
Extra:
Enkele rechtsextremisten doen mee aan een "Break the System"-demonstratie in Den Haag tegen het kabinetsbeleid. Er zijn ongeveer vijfhonderd tot duizend mensen aanwezig die vanaf het Malieveld naar het Binnenhof trachten te komen. De Mobiele Eenheid drijft ze weer terug naar het Malieveld. Er worden diverse mensen gearresteerd. Uiteindelijk lukt het een klein groepje toch op het Binnenhof te komen. Deze demonstratie bestaat uit een bonte verzameling van linkse en rechtse activisten uit allerlei actiegroepen en steden. Sommige mensen doen voor de camera uitspraken tegen criminele buitenlanders die het land uit moeten en Nederland dat vol zou zijn.
16 okt 2014
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Groepje Voorpost-activisten, verkleed als Zwarte Piet en Sinterklaas demonstreert voor gebouw Raad van State, waar zaak tegen Zwarte Piet behandeld wordt.
Organisaties:
20 sep 2014
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 60 en 70 personen
Extra:
Demonstratie werd georganiseerd naar aanleiding van onrust rond eerdere demonstratie op 10 augustus 2014 van Pro Patria in de Haagse Schilderswijk. Naast de NVU wilde deze dag nog een aantal andere organisaties demonstreren, waaronder Pro patria. De meeste andere demonstraties gingen niet door. De NVU wilde aanvankelijk ook door de Schilderswijk demonstreren, maar dat werd verboden door de burgemeester. Dat verbod hield stand voor de bestuursrechter. Bij deze demonstratie was een delegatie van de Autonome Nationalisten Vlaanderen aanwezig.
17 sep 2014
Door:
Voorpost
Plaats:
Brussel (België)Luik (België)Den Haag
Deelnemers:
Tussen 7 en 10 personen
Extra:
Voorpost manifesteert bij Britse ambassades in Nederland en België om Schotse onafhankelijkheidsstrijd te steunen.
Organisaties:
10 aug 2014
Door:
Identitair Verzet, Pro Patria
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 100 en 200 personen
Extra:
Demonstratie tegen moslimextremisme, georganiseerd door Identitair Verzet onder de naam 'Pro Patria'. Met steun van ADO-supporters wordt geprobeerd door de Haagse Schilderswijk te lopen. Daar stuiten ze op kwade buurtbewoners en de politie en worden gedwongen om te vertrekken. Ook binnen de demonstratie ontstaat onrust over een PVV-aanhanger die een Israëlische vlag draagt. Neonazi's pikken dat niet en vallen hem aan. In ieder geval een van hen wordt gearresteerd. Er lopen neonazi's mee van ANS, NVU.
12 jul 2014
Plaats:
Den Haag
Extra:
Twee activisten van de Vrije Nationalisten Noord-Brabant willen meelopen met een demonstratie tegen het Israëlische militaire optreden in Gazah. Ze worden echter door de organisatie uit de demonstratie verwijderd.
Organisaties:
26 okt 2013
Plaats:
Den Haag
Extra:
Er wordt een demonstratie gehouden voor het behoud van Zwarte Piet in Den Haag. De PVV is geen organisator, maar wel prominent aanwezig. verder zijn er diverse groepjes rechtsextremisten aanwezig van onder andere Identitair Verzet, Voorpost en de NVU. Vanuit de demonstratie wordt een gekleurde mededemonstrante aangevallen en weg gejaagd. De aanwezige rechtsextremisten nemen hier aan deel.
Organisaties:
26 okt 2013
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 1 en 5 personen
Extra:
Klein groepje rechtsextremisten gaat, na afloop van pro-Zwarten Piet demonstratie, naar Griekse ambassade om daar een korte demonstratie te houden ten gunste van de neonazistische partij 'Gouden Dageraad'.
Organisaties:
21 sep 2013
Door:
Partij voor de Vrijheid
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 4000 en 5000 personen
Extra:
De PVV demonstreert in Den Haag tegen bezuinigingen van het kabinet Rutte. Onder de demonstranten bevinden zich grote groepen aanhangers van zeer verschillende extreemrechtse groepen: Voorpost, Identitair Verzet, Blood & Honour, Ulfhednar, Zwart Front, NVU. Na afloop van de demonstratie trekt een groep neonazi's, ondersteund door ADO hooligans en PVV-aanhangers naar een linkse demonstratie en doet pogingen deze aan te vallen. De politie voorkomt dit en arresteert een aantal van hen.
31 aug 2013
Door:
Vrije Nationalisten Noord-Brabant
Plaats:
Den Haag
Extra:
VNNB meldt op haar website dat een aantal van haar activisten deelnam aan een protestdemonstratie tegen NAVO-interventie in Syrië.
Organisaties:
17 aug 2013
Door:
Zwart Front
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
9 personen
Extra:
Kleine manifestatie van Zwart Front tegen 'plutocratie, bankendictatuur en EU-onderdrukking'.
Organisaties:
20 jul 2013
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Kleine demonstratie met 16 deelnemers. Er worden twee toespraken gehouden en binnen drie kwartier zoeken de demonstranten een terras op.
Organisaties:
16 feb 2013
Van:
Syrische Gemeenschap
Plaats:
Den Haag
Extra:
Activisten van Nationaal Syndicalistisch Platform (voorheen De Derde Weg) en Zwart Front haken aan bij een demonstratie van Syrische Assad-aanhangers. Ze protesteren voor de Israëlische ambassade tegen Israëlische aanval.
Personen:Organisaties:
1 dec 2012
Door:
Vrije Nationalisten Noord-Brabant
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 25 en 30 personen
Extra:
Kleine manifestatie voor Internationaal Strafhof Den Haag van Nederlandse, Vlaamse en Zuid-Afrikaanse rechtsextremisten tegen anti-blank geweld in Zuid-Afrika.
Organisaties:
29 sep 2012
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Demonstratie bij Duitse ambassade tegen vervolging Duitse neonazi's. Er werd verder niets aangeboden aan de ambassade (die gesloten was) en er werden geen leuzen geroepen. Na een half uur was de demonstratie afgelopen.
Organisaties:
25 sep 2012
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Bij onthulling van beeld van Nelson Mandela voeren Voorpost-activisten actie. ze steken rookbommen af en staan met spandoek en posters te protesteren tegen geweld tegen blanken in Zuid-Afrika.
Organisaties:
18 jan 2012
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Groepje Voorpost-activisten staat langs rijbaan waar premier van België langsrijdt met een spandoek en Princevlag.
Organisaties:
15 okt 2011
Van:
Occupy
Plaats:
Den Haag
Extra:
Enkele activisten van de Derde Weg sluiten zich aan bij Occupy-demonstraten. ze storen zich aan het linkse karakter.
Organisaties:
21 jul 2011
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Voorpost voert actie bij Belgische ambassade. Ze plakken posters aan en halen Belgische vlag van het gebouw. Twee van hen worden gearresteerd.
Organisaties:
18 jun 2011
Door:
Blood & Honour Nederland, Nationale Jeugd Nederland, Netwerk Nationale Socialisten
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 50 en 55 personen
Extra:
Verschillende neonazi-groepen trekken samen op bij een demonstratie tegen globalisering. Het initiatief gaat uit van Blood & Honour Nederland, wordt opgezet door Netwerk Nationale Socialisten. Bij een actie van tegenstanders vindt een vechtpartij plaats. Diverse neonazi's worden gearresteerd wegens deze vechtpartij of het dragen van verboden symbolen.
Organisaties:
31 mei 2011
Plaats:
Den Haag
Extra:
Voormalige Servische generaal Mladic wordt als oorlogsmisdadiger opgesloten in de gevangenis in Scheveningen. Klein groepje rechtsextremisten demonstreert pro-Mladic bij de gevangenis. Mladic wordt bewondert omdat hij bij Srebrenica duizenden moslims heeft vermoord.
Personen:
23 mrt 2011
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Voorpost protesteert bij Italiaanse ambassade tegen immigratie uit Noord-Afrika.
Organisaties:
11 feb 2011
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 2 en 5 personen
Extra:
Voorpost-activisten verstoren jaarlijkse Mandela-lezing in stadhuis Den Haag. Zij willen aandacht voor geweld tegen blanken in Zuid-Afrika.
Organisaties:
11 dec 2010
Door:
Dutch Defence League
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
8 personen
Extra:
Kleine manifestatie voor Iraanse ambassade tegen radicale islam, trekken daarna naar het Binnenhof.
Organisaties:
30 okt 2010
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 45 en 50 personen
Extra:
Demonstratie van NVU doet het deze keer zonder steun van andere groeperingen en buitenlandse sympathisanten. Alleen klein groepje NSA-ers loopt mee.
Organisaties:
5 jun 2010
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Manifestatie voor Roemeense ambassade tegen bezetting van Transsylvanië door Nederlandse en Vlaamse Voorpost-activisten.
Organisaties:
29 mei 2010
Van:
Dutch Tea Party
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Demonstratie tegen pogingen om een coalitieregering van linkse partijen te vormen. Voorpost neemt met een delegatie deel.
Organisaties:
10 okt 2009
Door:
Voorpost
Plaats:
Den Haag
Extra:
Voorpost demonstreert tegen immigratie bij afstudeerfeest van Stichting voor Vluchteling-studennten
Organisaties:
10 aug 2009
Door:
Nationale Socialistische Aktie/Autonome Nationale Socialisten
Plaats:
Den Haag
Extra:
Spontane demonstratie tegen Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook. Men wil naar Israëlische ambassade, maar politie houdt de groep tegen en maakt 1 arrestatie.
Organisaties:
9 apr 2008
Door:
Autonome Nationale Socialisten, Nationaal Socialistische Aktie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 40 en 50 personen
Extra:
Niet-aangekondigde neonazi-demonstratie in Den Haag. Aanleiding is de moord op een Duitse activist van de neonazistische NPD. Bij verzamelplaats stond politie, na verkrijgen spoed-vergunning van gemeente kon demonstratie toch doorgaan. Groep liep naar Duitse ambassade. Er waren delegaties van Jeugdstorm, RVF, Aktiefront ZHZ, Nationaal Collectief, NSA, ANS.
4 apr 2008
Door:
Stop the Islamisation Of Europe
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 35 en 40 personen
Extra:
Er verzamelen zich rond 35 personen voor deze demonstratie. Omdat de opkomst zo laag is, ontbinden de organisatoren de bijeenkomst. Er zijn ook activisten uit kringen van Voorpost en Nieuw Rechts aanwezig. Teleurstellende o9pkomst leidt tot opheffing SIOE.
Organisaties:
24 feb 2008
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
5 personen
Extra:
Demonstratie van vooral Serviërs tegen afscheiding Kososvo. Deelname van klein groepje rexchtsextremisten

Kroniek

485 resultaten
*

In Rotterdam beledigt een man uit Den Haag een openbaar vervoer ambtenaar met: “Vieze Turk, jij mag niet in mijn tas zoeken want jij stinkt. Jij kankerturk moet afblijven van mijn spullen, ik mag geen buitenlanders als jij. Jij moet opkankeren hier. Kankerflikker, jij verdient de dood. Jullie vieze Turken stinken allemaal“. Hij moet in juni 2017 voorkomen.

*

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening wijst een klacht af van een Nederlands-Amerikaanse man die zich gediscrimineerd voelt door een commerciële financiële dienstverlener uit Den Haag omdat ze hem eind september 2016 als klant geweigerd hebben. Vanwege Amerikaanse wetgeving wil het bedrijf hem niet als klant omdat ze hoge boetes riskeren als een “US Person” beleggingsdiensten afneemt van een instelling die niet in de USA geregistreerd staat. Het Klachteninstituut stelt dat er sprake is van indirect onderscheid op basis van nationaliteit maar dat dit objectief gerechtvaardigd is. Er volgt ook nog een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in deze zaak in december 2017.

*

Geert Wilders stelt met enkele collega-parlementariërs van de PVV Kamervragen over speciale voorzieningen in ziekenhuizen tijdens de Ramadan. Het gaat dan om ziekenhuizen in Leidschendam en Den Haag die speciale voorzieningen treffen voor de Ramadan en het Suikerfeest. De PVV vraagt of het de taak van ziekenhuizen is om zich bezig te houden met islamitische feestdagen en eetgewoontes. Ze willen weten welke extra kosten gemaakt worden voor deze speciale voorzieningen en wie dat gaat betalen. Ze zien het als een breuk op de eed van Hippocrates en een “volgende buiging voor de islam“. Ze willen dat de Minister de voorzieningen laat afschaffen.

*

Een man beledigt een politieagent in Den Haag: “ik vind jullie Joden” en verschijnt hiervoor in augustus 2017 voor een rechtbank.

*

Een man uit Den Haag moet in Utrecht voor de rechter verschijnen omdat hij in januari 2017 iemand heeft beledigd in de trein in Utrecht door te zeggen: “Weer zo’n kutzwarte met een kut Samsung“. De man wordt vrijgesproken omdat de Officier van Justitie niet ontvankelijk is.

*

De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet zegt dat ze op een tiental plekken in Nederland bloemen en bloemstukken heeft neergelegd bij diverse Dodenherdenkingen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Voorgaande jaren deed de groep dat onder het motto “nooit meer broederoorlog”, maar dit jaar lijkt die invalshoek niet genoemd te zijn. Op kaartjes, linten en een vlag staat de naam Identitair Verzet. Het zou om herdenkingen gaan in Den Haag, Amersfoort, Bergambacht, Leidschendam-Voorburg en Schoonhoven. In Nijmegen is de actiegroep Nijmegen Rechtsaf, dat banden heeft met Identitair Verzet, op meerdere plekken aanwezig bij Dodenherdenkingen.

*

Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelt een man uit Den Haag in hoger beroep tot een taakstraf wegens smaad tegen een Joodse vrouw op internet. Deze straf kreeg hij ook al op 2 juni 2016. Hij had in augustus 2014 een Joodse vrouw gefilmd op de markt in Den Haag toen ze ruzie kreeg met twee moslimvrouwen. De aanleiding van die ruzie was haar halsketting met een Davidster en het kwam toen tot een handgemeen tussen de vrouwen. De man plaatste de video op internet met negatieve commentaren jegens de vrouw. Volgens de man was ze een “naziwijf en wannebe Jood die zielig deed met antisemitisme en meer zusters had lastig gevallen”. De rechter acht hem schuldig aan smaad en belediging. Hij krijgt de taakstraf ook voor het oplichten van een bankinstelling op een andere datum.

*

Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelt een man uit Leiden tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Deze straf is voor opruiing en aanzetten tot haat of discriminatie in een periode van september 2013 tot april 2015. Hij schreef toen drie keer radicale teksten tegen homo’s en afvallige moslims zoals Ayaan Hirsi Ali. Hij keurde terreuraanslagen goed en maakte grappen over het van hoge gebouwen gooien van homo’s. Dit is een uitspraak in hoger beroep en de eerste uitspraak was in oktober 2016.

*

De Haagse partij Islam Democraten doet aangifte tegen de (voormalige) medewerkers van een zwembad in Den Haag die anoniem een brief hebben geschreven over wantoestanden in het zwembad. De brief is discriminerend en beledigend, want ze spreken over “moslim tuig” en bestempelen de allochtone zwembadbezoekers als criminelen omdat ze dure auto’s hebben. De zwembadmedewerkers beklagen zich over wangedrag door jongeren met “erg uiteenlopende achtergronden” en stuurden een brief aan Groep de Mos van Richard de Mos.

*

In Den Haag bedreigt een vrouw uit Den Haag een zwangere vrouw met de dood en zegt dat ze haar in haar buik gaat steken. Ze beledigt politieagenten met: “kankerlijer, kankernikker“. Er volgt een strafzaak in augustus 2017.

*

In Den Haag houden mensen vanuit een pro-Russische invalshoek een herdenking van een bloedbad in Odessa, Oekraïne, op 2 mei 2014. Hier is de rechtsextremist Alfred Vierling bij aanwezig en Martijn Janssen plaatst later videobeelden op zijn kanaal.

*

Een man maakt zich in Den Haag schuldig aan belediging en wederspannigheid richting de politie. Hij bedreigt agenten met geweld en verzet zich met geweld tegen hen. Hij schopt tegen de deur van de ophoudruimte (op het bureau) en beledigt de agenten met: “kankerjoden, kankerjood, joden“. De strafzaak voor dit alles dient in juli 2017.

*

In Den Haag pleegt een man uit Alphen aan den Rijn grootschalige grafschennis op een begraafplaats. Hij vernielt zeker veertien graven. Op het politiebureau vernielt hij een computer, beeldscherm en de politiecel. Hij bedreigt een agent met de dood en beledigt agenten met de woorden: “ga weg jij kankermongool, jij bent echt een vuile vieze kankermongool. Jij bent echt een kankerjood, ik vind jullie kankerlijers, ik neuk jullie en ik neuk jullie moeders. Durven jullie wel kankerpopo’s, kankerjood doe even rustig. Kanker, kanker trieste figuren, kankerjoden, ga lekker naar jullie kankermoeders“. De strafzaak dient in juni 2017.

*

Een strafzaak in Rotterdam tegen een man uit Den Haag wegens meerdere delicten. Hij stuurde in december 2016, vanuit de plaats Thorn, dreigende berichten met doodsbedreigingen naar medewerkers van een hulpverleningsinstantie in Rotterdam. Hier zat de tekst bij: “Stiekemers bang bang heb niets te verliezen ik kom langs zwaar bewapend beloof ik jullie kanker joods volk“. In januari 2017 reist de man vanuit Thorn of Sittard naar Rotterdam en steelt daar een vleesmes uit een supermarkt. Hij gaat naar de instantie en zwaait dreigend met dit mes en tracht een ruit in te slaan. Hij uit hierbij doodsbedreigingen. Ook op die januaridag had hij weer een bericht gestuurd met geweldsdreigingen. Daarbij schreef hij: “kom jou opzoeken jood dood aan jou zionist“. Vanwege zijn psychische gesteldheid krijgt de man een TBS-maatregel opgelegd.

*

In Den Haag beledigt een vrouw een politieagent met de woorden “kut zwarte“. Ze verzet zich tegen haar arrestatie. Een strafzaak volgt in juli 2017.

*

Kamervragen door Geert Wilders en collega-parlementariërs van de PVV over “misstanden, aanrandingen en vernielingen” in een zwembad in Den Haag. Ze vragen welke etniciteit de daders hebben. Ze willen dat het wangedrag keihard bestraft word.

*

Voorpost organiseert een ontmoetingsavond voor haar achterban in de regio Den Haag, de Stamtafel Haaglanden.

*

Een man is in Den Haag gewelddadig tegen iemand en tegen de politie. Hij zegt hierbij tegen de agenten: “kankerjoden! ik sla jullie dood“, “als jullie in de oorlog hadden geleefd, waren jullie vergast door Hitler!“, “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas!” en “ik pak die buitenlanders wel!“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

Een spoeddebat in de gemeenteraad van Den Haag over de Paasviering op scholen in Den Haag. Dit is in de avond en de PVV dient een motie in die geen enkele steun krijgt. Raadslid Elias van Hees van de PVV wil weten “wat er mis is met Pasen en wat er mis is met onze cultuur”. Eerder deze week was Van Hees ook al fel over aanpassingen op scholen tegenover islamitische leerlingen. Scholen maken Pasen soms minder christelijk.

*

In Den Haag beledigt een man twee politieagenten met het woord “kankerjoden“. Er volgt een strafzaak in juli 2017.

*

De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de rechtszaak die Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. De inzet is het trage handelen van Mark Rutte en de regering na de uitspraak van het Oekraïne-Referendum. Baudet wil dat ze snel een besluit nemen. De rechtbank wil echter geen oordeel uitspreken omdat het wetgevingsproces een zaak van de regering en het parlement is.

*

In Den Haag bedreigt een vrouw een aantal politieagenten met de dood. Ze beledigt ze ook met de woorden: “jullie, jullie is jodenvolk, jij bent een kankerlijer en een kankerjood. Jij bent een kankerhoer“. Er volgt een strafzaak in juni 2017.

*

Een Joodse man met een keppel zit in de metro van Rotterdam naar Den Haag. Een medepassagier spreekt hem aan en vraagt hem of hij de treintijden naar Bergen-Belsen kan opzoeken. Na wat verwarring zegt de medepassagier dat de Joodse man maar naar Bergen-Belsen moet, of anders naar Turkije. De medepassagier loopt hierna weg en stapt uit. Vanaf het perron blijft hij even naar de Joodse man staren.

*

Een prominente ADO Den Haag supporter, John Remmerswaal uit Den Haag, beledigt daar een politieagent met: “kankerjoden, kankerpolitie, kankerhoer” en hij is wederspanning tegen de agenten. Hij moet zich hiervoor in juni 2017 verantwoorden bij de rechter.

*

In Den Haag wordt Khadija Arib van de PvdA herkozen als voorzitster van de Tweede Kamer. Het PVV-Kamerlid Fleur Agema herhaalt het bezwaar van de PVV tegen haar benoeming: ze heeft een dubbel paspoort. De PVV stelt dat Arib hierdoor niet alleen naar de Nederlandse wetten dient te leven, maar ook naar Marokkaanse wetten. Fleur Agema geeft ook kritiek op het feit dat Arib de eigen PvdA-fractie niet aan zou spreken op het “cordon sanitaire” richting de PVV. De PvdA stemde de afgelopen jaren, op een enkele keer na, niet mee met PVV-moties.

*

Een uitspraak van de Nationale Ombudsman over een klacht van een piloot met een donkere huidskleur die in 2015 driemaal gecontroleerd werd door de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam/Den Haag Airport in Rotterdam, terwijl de witte passagiers niet gecontroleerd werden. Hij reisde toen bovendien in het Schengengebied waar vrij personenverkeer geldt. Hij werd gecontroleerd in maart, mei en juni 2015 en voelde zich hierbij gediscrimineerd. De Ombudsman zegt dat de Marechaussee de schijn tegen zich heeft en het recht van het verbod op discriminatie van de piloot in dit geval onvoldoende heeft gewaarborgd. De Ombudsman vindt de klacht daarom gegrond.

*

Vanuit verschillende clubjes worden de krachten gebundeld om in Den Haag een demonstratie te organiseren met het motto “wij eisen een herstemming & geen uitsluiting van de PVV“. Een van de organisatrices is Femke den Hoed van clubs als Identitair Verzet en Leiden Staat Op. De demonstranten eisen een hertelling van de stemmen bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Onder de ongeveer tachtig demonstranten is een tiental rechtsextremisten aanwezig.

*

Initiatiefnemers uit Leidschendam huren voor de tweede keer een reclamevliegtuigje in om steun te betuigen aan de PVV. Zie 12 maart voor de eerste keer. Ze laten het vliegtuigje vandaag vliegen met de tekst “Uitsluiten PVV. Schande!” om tegen het uitsluiten van de PVV in een nieuwe regering te protesteren. Het vliegtuig stijgt op vanaf Rotterdam en vliegt ongeveer anderhalf uur rond boven Rotterdam, Scheveningen, Den Haag en omgeving.

*

In Den Haag bedreigt een man iemand met de woorden: “Ik maak je dood jij Marokkaanse kankerhoer! Ik neuk jou en je familie kapot. Ik pak je jij kankerhoer!“. Hij moet in maart 2018 voor de rechter verschijnen.

*

In Den Haag beledigt een man een controleur in het openbaar vervoer met: “kanker Marokkaan, kanker flikkers, kanker homo’s, kanker Marokkaan, pak me nog een keer vast en dan ga je zien“. Hij moet in juni 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Het Gerechtshof in Den Haag geeft een man uit Den Haag twee weken gevangenisstraf, waarvan een week voorwaardelijk. De man hing in maart 2016 kartonnen borden achter zijn raam met een hakenkruis en de tekst “Joden aan het gas“. Hij wordt veroordeeld wegens groepsbelediging en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Joden wegens hun ras of religie. Dezelfde straf had hij al in juni 2016 gekregen, maar hij was daartegen in hoger beroep gegaan.

*

Een Turks-Nederlandse man uit Den Haag krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van de rechtbank in Almelo wegens “in het openbaar mondeling aanzetten tot gewelddadig optreden tegen mensen wegens hun ras”. Hij was als voorman van een Turkse organisatie op 1 juni 2014 spreker op een demonstratie in Almelo, die gericht was tegen een Armeens monument. Met dat monument wordt de genocide herdacht die de Turken in 1915 onder de Armeniërs aanrichtten. Een misdaad die nog altijd fel ontkent wordt door veel Turken. Op de demonstratie in Almelo sprak de Turkse man een doodsbedreiging uit jegens Armeniërs. Hij is voorzitter van een organisatie die is aangesloten bij de Turkse Federatie Nederland, die als Grijze Wolven-organisatie te boek staat.

*

In de regio Den Haag organiseert de lokale Voorpost afdeling een informele bijeenkomst, de stamtafel Haaglanden.

*

Op sociale media schrijft de rechtsextremist Jean de Zwaan in januari: “geruchten dat AFA en Moslims gaan rellen omgeving Wilders party 15 maart. Wie helpt preventief mee aan bescherming democratie op lokatie?“. Er is vandaag echter helemaal geen verkiezingsfeest van de PVV. Geert Wilders haalt vandaag bij de Tweede Kamerverkiezingen wel twintig zetels. Een zevental nieuwe PVV-Kamerleden zal later deze maand geïnstalleerd worden. Ook op deze datum zou Willie Dille van de PVV-Den Haag door moslims zijn ontvoerd, verkracht en mishandeld.

*

Een strafzaak bij het Gerechtshof Den Haag tegen een man uit Katwijk wegens het neersteken van een Somalische jongen uit een AZC op 12 december 2014 in Katwijk. Het slachtoffer raakte zwaargewond en de man kreeg in juli 2015 TBS opgelegd. Zijn daad zou van racistische aard zijn, maar in de rechtbank vertelt hij een ander verhaal. Hij zou het slachtoffer verward hebben met “een andere zwarte jongen“.

*

Een protestactie van de PVV bij de ambassade van Turkije in Den Haag met ongeveer twintig mensen. Het protest is gericht tegen de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken die zaterdag 11 maart wil spreken in Hoogvliet om Turken in Nederland over te halen voor Erdogans referendum te stemmen. Op het spandoek staat “Blijf weg! Dit is ons land“. Van de PVV zijn hier kopstukken bij als Geert Wilders, Barry Madlener, Sietse Fritsma, Martin Bosma en Machiel de Graaf. Er is ook een groepje van Pegida op de been met José Kuipers en Edwin Wagensveld, maar ze worden geweerd van de plek waar de PVV staat. Ze hebben vlaggen bij zich.

*

Identitair Verzet afdeling Den Haag post een foto online van hun aangeplakte poster “Opvang in Eigen Regio is Humaner“, die over een stadsplattegrond van Leidschendam heen hangt. Ze leggen uit: “Geplakt voor en door Leidschendam“.

*

Demonstratie van de NVU in Den Haag onder het motto: “Stemadvies 2017, wat ga jij stemmen op 15 maart?”. De veertig deelnemers krijgen het advies om te stemmen op de PVV, Forum voor Democratie, SGP of Voor Nederland. Partijleider Constant Kusters heeft een serie sprekers meegenomen zoals Peter van Egmond, Wesley Hendrickx, Morten Lorentzen en Yvette Evers. De ordedienst is deze dag in handen van Michel Boerboom en René Rütze. Er zijn delegaties van de Autonome Nationalisten Vlaanderen en United We Stand Holland – Protecting Our Citizens (UWSH).

*

Een voetbalsupporter van Feyenoord uit Den Haag staat in Rotterdam voor de rechter wegens groepsbelediging. Bij een wedstrijd in oktober 2016 tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam riep hij met een groep supporters: “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“. Hij claimt zelf alleen “Joden, Joden” naar de Ajaxbus geroepen te hebben, maar de rechter gelooft dit niet. Hij krijgt een boete.

*

Op een sociaal medium maakt de Identitair Verzet-activiste Femke den Hoed een evenement aan met het motto “Eerbetoon aan het meisje van Nulde!” en het vindt vandaag in Den Haag plaats. De extreemrechtse groepen Nederlands Verbond en Verenigd Rechts Nederland delen de oproep en Nederlands Verbond schrijft: “Komt met z’n allen naar het Malieveld als jullie ook vinden dat de dader van de laffe moord op Rowena nooit meer op vrije voeten komt!!!” De vader van dit meisje, Martin Huisman, is de laatste jaren actief in extreemrechtse kringen en hij is vandaag spreker op deze demonstratie. Een andere spreeksters is Raffie Chohan van Dutch Defence League. Men had een petitie aan de PVV aan willen bieden tegen een verlof voor de dader, maar de PVV heeft alle activiteiten opgeschort. Er zijn ongeveer honderdvijftig mensen, waaronder veel rechtsnationalisten zoals Peter Bieleveld van de NVU en Koos Roegholt die flyers van Forum voor Democratie uitdeelt.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een Turks-Nederlandse man tegen een bedrijf uit Den Haag. Het gaat om het geven van een opdracht voor de bouw van een kantoorgebouw. In oktober 2015 heeft de Turkse man een telefoongesprek met een bouwkundig inspecteur. Die geeft aan dat hij pas veel later terugbelt omdat hij bang was dat de Turkse man slecht Nederlands zou spreken. Daarna verdubbelde het bedrijf ook nog eens haar tarief, omdat het om twee panden zou gaan. De Turkse man diende een discriminatieklacht in bij het bedrijf, maar kreeg nooit antwoord. Het College stelt nu dat het bedrijf verboden onderscheid op grond van ras heeft gemaakt door de klacht over discriminatie niet te behandelen.

*

Thierry Baudet van Forum voor Democratie doet mee aan een verkiezingsdebat in een kerk in Den Haag met politici van andere partijen. Zijn partij is met een grote reisbus gekomen vol met aanhangers. Tijdens de eerste stelling over de islam is het erg onrustig. Baudet schermt met de christelijke cultuur en stelt dat we bang moeten zijn voor de islam en moslims. De priester van de kerk gaat hier tegen in en noemt moslims broeders. In de zaal zitten veel jonge mannen met kort geschoren haar en ze joelen en roepen. In de pauze stappen ze op de priester af om hem te beledigen met de kreet “Gutmensch“. Ze noemen hem “vieze rotmof” en zeggen dat hij er wel uitgeschopt zal worden. Ze geven hem een flinke duw tegen zijn schouder en de priester voelt zich bedreigt. Na de pauze durft hij bijna niets meer te zeggen.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Noordwijk wegens een serie delicten. Daar zit ook tussen: “aanzetten tot haat, discriminatie of geweld” in Noordwijk op 4 mei 2016.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Alphen aan den Rijn wegens discriminerende groepsbelediging omdat hij in juli 2015Rot op naar je eigen land!” naar twee mensen riep.

*

Een man moet in Den Haag voorkomen wegens twee incidenten in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn. Op 21 juni 2016 beledigde hij een vrouw in een kledingwinkel door te zeggen: “kankerzwarte, vieze kanker apen” en mishandelde hij haar. Op 27 juni 2016 beledigde hij iemand anders met de scheldpartij: “kankeraap, kankerneger, kankerzwarte, kankerlijer” bij een verkeersruzie en vervolgens waren twee handhavers aan de beurt met kreten als: “kankerlijers, kankerneger, kankerhoer“. Toen riep hij ook: “vuile kankerzwarten, afschieten moeten ze ze” op het politiebureau. De Officier van Justitie eist vier weken gevangenisstraf en vindt dat de man niet meer in aanmerking voor een werkstraf moet komen, vanwege eerdere beledigingen. De rechter is milder en geeft hem één dag gevangenisstraf en een taakstraf van zestig uur.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Bleiswijk wegens het beledigen van een politieagent in Zoetermeer in december 2016 met een serie scheldwoorden. Daar zat ook een aantal maal “kankerjood” tussen.

*

Een man uit Alphen aan den Rijn moet in Den Haag voorkomen wegens eenvoudige belediging in zijn woonplaats in september 2015. Hij zei toen tegen iemand: “hé vieze flikker, kankerjood, ben je eruit getrapt? je bent net zoveel waard als dat vuilnis“.

*

Een contactavond in de regio Den Haag van Voorpost-Haaglanden met thema ‘wat is alt-rechts?‘. Een man uit de hoek van Erkenbrand is de spreker. De webwinkel Algiz Postorder van Voorpost verkoopt haar politieke prullaria en boeken.

*

In Den Haag doet het CIDI aangifte tegen een televisiepersoonlijkheid uit Tilburg wegens de antisemitische berichten, die hij in het verleden op internet geplaatst heeft. De man schreef in maart 2012 bijvoorbeeld: “Enige antwoord voor Israël totale vernietiging, roei de kakkerlakken uit #1945 #wehateisrael“. In juli 2014 schreef hij: “Hitler was nothing compared tot Israelis. Someone would had to finish his work 60jr ago“.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Leiden omdat hij medio december 2016 een politieagent in zijn woonplaats beledigde met: “kankerjoden, kankerjood“. Hij wordt aangeklaagd voor eenvoudige belediging.

*

Identitair Verzet afdeling Haaglanden plaatst foto’s op internet van hun aangeplakte posters “Leugenaars, Eurofielen! Graaiers” in Den Haag en Scheveningen.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Leiden wegens een hele serie delicten, waaronder geweldsdelicten. Een van die zaken speelt begin mei 2015 in Leiden. Hij bedreigt dan iemand met geweld en beledigt twee politieagenten met: “Kankermongolen, kankerlijders, kankerhomo’s, kankersukkels, kankerjoden“. Bovendien verzette hij zich met geweld tegen zijn arrestatie.

*

In Den Haag komt de schrijver Dyab Abou Jahjah uit België zijn boek ‘Pleidooi voor Radicalisering‘ presenteren in op een bijeenkomst. Hier heeft de PVV felle kritiek op in de gemeenteraad en de partij wil de bijeenkomst verbieden. PVV-Raadslid Elias van Hees noemt de schrijver “een notoire jodenhater en huisvriend van Hezbollah, die in het verleden heeft gezegd de sharia via democratie te willen invoeren“. Er komen ongeveer tweehonderd mensen op de bijeenkomst af.

*

De rechtbank van Den Haag doet uitspraak over de werkomstandigheden van PVV-werknemer Harry van den Dool tegen een PVV-stichting. Hij verliest de zaak en wordt ontslagen. Hij krijgt wel een ontslagvergoeding mee. De rechter acht een te hoge werkdruk niet bewezen. De zaak tegen een andere  PVV-werknemer volgt later. Harry van den Dool is blij met de ontslagvergoeding omdat de PVV hem niets wilde geven.

*

Een man uit Den Haag moet in zijn woonplaats voor de rechter verschijnen omdat hij in juli 2016 twee parkeercontroleurs met de dood heeft bedreigt. Daarbij beledigde hij ze met kreten als: “kankernegers, kankerhonden ga terug de boom in“.

*

De extreemrechtse schrijver Joost Niemöller geeft het eerste exemplaar van zijn boek ‘Kwaad: Nederlanders over Immigranten‘ aan Geert Wilders in het Kamergebouw in Den Haag. Wilders zegt dat Niemöller: “Een van de weinigen in intellectueel en journalistiek Nederland die wakker is en het taboe niet mijdt“.

*

In maart 2015 startte Forum voor Democratie een petitie met een verzoek om een Parlementaire Enquête te starten naar de invoering van de Euro. Er zijn nu veertigduizend handtekeningen binnen en vandaag mogen de burgers Thierry Baudet en Theo Hiddema het verzoek toelichten in de Tweede Kamer in Den Haag. Er wordt een evenement voor aangemaakt op sociale media, en diverse personen geven aan dat ze hier heen komen.

*

Er is een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Gouda die daar begin december 2016 twee politieagenten bedreigde door met zijn hand een pistoolgebaar te maken en ‘pang pang pang‘ te zeggen. Hij beledigde ze bovendien met de uitspraken: “vuile kankerlijers, je moeder is een kankerwijf, vieze kankerjood“. De rechter geeft de man een geldboete, die voor de helft voorwaardelijk wordt opgelegd.

*

Een Afro-Amerikaanse juriste van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag steekt in Den Haag een straat schuin over en negeert daarbij een rood stoplicht. Twee politieagenten spreken haar aan, maar ze negeert ze. De agenten komen hierna achter haar aan en willen haar paspoort zien. Ze zegt dat ze geen kans krijgt om deze te tonen en hardhandig wordt gearresteerd. Ook in de politieauto is er een worsteling. Op het bureau krijgt ze te horen dat ze de agenten heeft geschopt en geslagen, wat niet klopt volgens haar. De vrouw denkt dat ze vanwege haar huidskleur is opgepakt. Volgens de politie is de beschuldiging van geweld en racisme “volstrekt ongehoord“. Op camerabeelden is te zien dat de arrestatie rustig verloopt en dat de vrouw zelf probeert weg te lopen en zich verzet tegen de arrestatie. De politie dient een klacht tegen haar in omdat ze de politie van racisme en geweld beschuldigt. De werkgever van de vrouw heeft een gesprek met de politie en dit wordt geïnterpreteerd als het aanbieden van excuses aan de politie en voor de “onterechte klacht over racistisch geweld“. De politie laat hierop de klacht tegen de vrouw vallen. De Afro-Amerikaanse juriste laat zelf op internet echter weten er niet over te peinzen om zelf excuses aan te bieden aan de politie. Ze blijft de politie betichten van racisme en geweld en dient een klacht in bij het korps. Omdat diverse media berichten dat ze over het racisme zou hebben gelogen komt er een online haatcampagne tegen haar op gang. Er verschijnen teksten als “nigger you should be hanged on a tree” en “flikker toch op naar je eigen bananenrepubliek, kankerhoer“.

*

Het CIDI in Den Haag krijgt een melding binnen over een computerspel waarin spelers een auto kunnen selecteren om het spel mee te spelen. Op de auto staat een hakenkruis en de teksten “hail Hitler”, “No Jews” en “Kill the Jews”. Verder staat de geboortedatum van Adolf Hitler vermeld en een Duitse vlag met het woord “nazi” erbij. De melder kaartte het tevergeefs aan bij de uitgevers van het spel, maar na interventie van het CIDI wordt de auto toch uit het spel verwijderd.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit die stad omdat hij in oktober 2016 in Wassenaar een politieagent heeft beledigd: “stelletje kankerlijers, kankersukkel, kankerneus, je bent een ezel, kontenlikkers, vieze flikker“.

*

Een man uit Delft moet in Den Haag voor de rechter verschijnen voor diverse delicten, waaronder een autodiefstal en het stelen van een postpakket. Bij deze zaken zit ook een belediging in Den Haag, begin september 2016. Hij ging toen tekeer tegen een controleur in het openbaar vervoer met: “Kankerlijer, schrijf jij die boete maar uit, kankermongool, kankerbuitenlander, is goed kankerbuitenlander, jullie zijn alleen goed om mij drugs te brengen“. De Delftenaar wordt vrijgesproken van de autodiefstal, maar krijgt een stevige straf voor de belediging en het ontvreemden van het postpakket: ruim vier maanden gevangenisstraf, waarvan eentje voorwaardelijk.

*

In de regio Den Haag organiseert Voorpost een informele ontmoetingsbijeenkomst, de “stamtafel Haaglanden”.

*

Een man uit Ter Heijde moet in Den Haag voorkomen wegens het beledigen van politieagenten op in augustus 2016 in zijn woonplaats. Hij schold toen met: “kankerpoten, kankerjoden, kankerlijers“. Ook verzette hij zich toen met bedreiging en geweld tegen zijn arrestatie. Hij sloeg en schopte om zich heen. De strafzaak wordt eind januari 2020 voortgezet.

*

De rechtbank in Den Haag start met de behandeling van een juridische procedure van twee medewerkers van de PVV die hun partij voor rechter slepen vanwege de slechte werkomstandigheden bij de Tweede Kamerfractie. Ze claimen schadebedragen van meer dan twee en drie ton. Inmiddels heeft arbeidsinspectie twee controles uitgevoerd. Hierbij is vastgesteld dat de Arbeidstijdenwet wordt overtreden. De twee zitten nu thuis in afwachting van het oordeel van de rechter. De uitspraak volgt op 8 februari. Een van de twee gedupeerde medewerkers is Harry van den Dool.

*

Een man belt naar het CIDI in Den Haag en stelt enkele vragen over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De CIDI-medewerker beantwoordt de vragen en vertelt waar het CIDI voor staat. Opeens antwoordt de beller: “Jammer dat Hitler jullie joden niet allemaal heeft afgemaakt“. De man blijft deze tekst herhalen totdat de CIDI-medewerker de verbinding verbreekt.

*

In een trein bij Utrecht beledigt een persoon uit Den Haag iemand: “weer zo’n kutzwarte met een kut Samsung“. Er volgt een strafzaak in mei 2017.

*

Een man uit Den Haag of Hoek van Holland bedreigt in Utrecht twee personen met de uitspraak: “een hoofddoek beschermt jullie niet tegen een kogelregen“. Er volgt een strafzaak tegen hem in augustus 2017.

*

Bij de rechtbank in Den Haag dient een rechtszaak die Thierry Baudet en Forum voor Democratie hebben aangespannen tegen Minister-president Mark Rutte om zo de naleving van het Oekraïne-Referendum af te dwingen. Op sociale media is er een evenement voor aangemaakt waarop tientallen mensen zich inschrijven, waaronder ook enkele rechtsextremisten. In april 2017 oordeelt de rechtbank dat het niet aan de rechter is, maar aan de politiek om te oordelen of het kabinet snel genoeg heeft gereageerd op de uitslag van het referendum.

*

Een kleine Pegida-demonstratie in Den Haag met tussen de twintig en dertig deelnemers. Hier zijn gangmakers bij zoals Hugo Kuijper, Edwin Wagensveld en Astrid Bello. Als thema voor deze demonstratie kiezen ze voor: “Samen sterk voor ons vaderland! Wij zijn trots om Nederlander te zijn!“. De demonstranten keren zich tegen islamisering en willen dat de grenzen dicht gaan.

*

Een thema-avond van Voorpost Haaglanden over het onderwerp “Zwarte Piet, het ware verhaal“. Dit wordt in de regio Den Haag georganiseerd. Voorpost schrijft erover: “Dit is een thema-avond omtrent de herkomst van het Sinterklaasfeest. Al geruime tijd staat de figuur Zwarte Piet onder druk doordat politiek-correcten hem als racistisch ervaren”.

*

Een onderzoeksprogramma op televisie laat deze avond zien dat er een discriminerend deurbeleid is bij enkele kroegen in Breda, Leiden en Den Haag. Jongeren met een donkere of getinte huidskleur komen vaak niet binnen, terwijl hun witte leeftijdsgenoten zonder problemen worden toegelaten. De eigenaar van een café in Den Haag zegt dat hij in principe iedereen binnen laat. Maar zijn ervaring leert “dat je vaak ellende hebt met dit soort gasten. Ze vallen meisjes lastig”. Bij kroegen in Den Haag worden jongeren met een donkere huidskleur geweigerd. Eén Haagse kroeg weigert ook Marokkaans-Nederlandse jongens. In Breda is het, volgens de uitzending, het slechtst. In geen van de vijf geteste kroegen en clubs worden de donkere jongens toegelaten en de Marokkaanse jongens worden daar in drie kroegen niet toegelaten. De witte jongens komen overal binnen.

*

De PVV stelt Kamervragen over een mediabericht “Qatar financiert omstreden Deense moskee via Den Haag“. Ze vragen de Minister of het wenselijk is dat ambassades in Nederland gebruikt worden om islamitische infrastructuur in binnen- en buitenland te financieren. Ze vragen de Minister de ambassadeur van Qatar “de deur te wijzen vanwege deze praktijken“.

*

In Den Haag plaatst een vrouw uit Leiden een dreigement jegens premier Mark Rutte op internet. Het gaat om een bewerkte foto waarop hij staat afgebeeld met een strop om zijn nek. Ze schrijft daarbij: “Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker“. Ze moet in augustus 2017 voorkomen voor bedreiging.

*

Een debat in de Tweede Kamer over het zogenoemde boerkaverbod, waar de PVV al langere tijd om vraagt. Er verschijnt een groep vrouwen die allemaal een nikab dragen en dit zorgt voor commotie. Eerst worden ze geweigerd bij de ingang, later mogen ze toch naar binnen voor het debat en zitten ze op de publieke tribune. Meerdere Kamerleden geven hier kritiek op. Voor Nederland zegt dat het geen gezicht is dat er vrouwen in nikab op de publieke tribune zitten. De vrouwen zeggen dat ze zich onderdrukt voelen door de mannen die zeggen dat ze geen nikab mogen dragen. Bij de stemming gaat een ruime meerderheid akkoord met de invoering van het boerkaverbod. Boerka’s, nikab’s, bivakmutsen en integraalhelmen worden verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Op straat mag je het wel dragen. Pas als de Eerste Kamer op 26 juni 2018 ook met de wet instemt, zullen de nieuwe regels per 1 augustus 2019 in werking treden.

*

Bij het Meldpunt Graffiti in Den Haag wordt doorgegeven dat er op een plein in Den Haag een hakenkruis is aangetroffen met daarbij het woord “Jood“.

*

In de strafzaak tegen Geert Wilders om het “minder Marokkanen” eist het Openbaar Ministerie (OM) een boete van vijfduizend euro tegen de PVV-leider. De zaak wordt op Schiphol in Badhoevedorp gehouden. Ondertussen ontvouwt een aantal Tweede Kamerleden van de PVV in de vergaderzaal in Den Haag een groot spandoek met een foto van Geert Wilders met zijn mond afgeplakt met een rood kruis. Geert Wilders stelt dat het OM de kant van terroristen heeft gekozen en hem de mond wil snoeren.

*

Het meldpunt graffiti Den Haag krijgt een melding binnen van een bekladding met vijf hakenkruisen met daarbij de tekst: “KKR Joden” (KKR zou dan een afkorting voor “kanker” zijn).

*

Een Pegida demonstratie in Den Haag met de thema’s: “Geef angst & haat geen kans. Stop Islamisering” en “Sinterklaas en Zwarte Piet“. Voorpost roept op voor deelname. De organisatie is in handen van Hugo Kuijper en Astrid Bello. Een aantal van de ongeveer veertig demonstranten is als Zwarte Piet verkleed.

*

In Den Haag bedreigt een man de Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden van de partij Denk op internet met de dood: “Wie pompt ze een keer vol met lood ik krijg al gevoelige vingers van dit hele politieke gebeuren“. Er volgt een strafzaak hierover in januari 2018.

*

Er worden Kamervragen door Voor Nederland gesteld over “discriminatie van autochtonen door een Haagse wethouder“. Het gaat over een wethouder in Den Haag die bij gelijke geschiktheid voorrang aan allochtonen wil geven bij sollicitaties om zo hun achterstand te compenseren. Voor Nederland stelt echter dat “de enige vorm van institutioneel racisme in Nederland “positieve” discriminatie betreft“. Ze willen dat de Minister de wethouder hierop aanspreekt.

*

Tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad van Den Haag spreekt PVV-raadslid Karen Gerbrands over de Schilderswijk. Van haar moet deze wijk “hermetisch worden afgesloten“, zodat de politie met honden de buurt kan uitkammen. De politie moet dan “Zoeken naar wapens, explosieven, jihadistische contacten” en mensen “oppakken, voor de rechter, denaturaliseren en uitzetten“. De PVV vindt dit nodig omdat twintig procent van de terroristen uit Den Haag zou komen. De partij denkt dat veel van de 170 Syriëgangers naar de Schilderswijk zal terugkeren. Gerbrands noemt de Schilderswijk “een islamitische deelstaat“. Ze krijgt afkeurende reacties van andere partijen.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van Marokkaans-Nederlandse man die in april 2016 met twee andere mannen (met een Marokkaanse en een Afghaanse achtergrond) de toegang werd geweigerd tot een café in Den Haag. Alle autochtone Nederlanders in hun gezelschap mochten toen wel naar binnen. De man toont volgens het College niet aan dat er een verband bestaat tussen zijn afkomst of zijn geslacht en het feit dat hij geweigerd werd.

*

De rechtbank Den Haag bepaalt dat de strafzaak tegen Geert Wilders van de PVV start bij de rechtbank op de locatie Schiphol. Dit gaat om de “minder Marokkanen” uitspraken op die op een PVV-bijeenkomst in Den Haag gedaan zijn in maart 2014. Geert Wilders komt niet opdagen, hij wil dat de mensen die hem voor de rechter hebben gedaagd de kosten van het proces betalen, met name de Marokkanen. Buiten staan drie demonstranten met een spandoek en Yvette Evers heeft een protestbordje waarop “Shoot de Messenger, again” staat.

*

Het nieuws komt naar buiten dat er in Den Haag 23 bezwaarschriften zijn ingediend tegen het plan om een nieuw joods herdenkingsmonument te plaatsen op een plein. De bezwaarmakers noemen het monument “zeer dramatisch” en stellen: “Op weinig subtiele wijze wordt het joodse verleden aan de mensen opgedrongen” en het monument hanteert “geen eigentijdse vormentaal, die aansluit bij de hedendaagse multiculturele samenleving“. Hierop ontsteekt de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag in woede. Ze spreekt over een “walgelijke golf van kritiek” en de PVV roept het gemeentebestuur op de bezwaren te negeren. De PVV wil dat het stadsbestuur nadenkt over nieuwe initiatieven “die jodenhaat in deze stad bestrijden“.

*

Op het meadhall-forum wordt een ontmoetingsbijeenkomst in Den Haag gepland op deze datum. Het is onduidelijk of het uiteindelijk ook doorgegaan is.

*

Een student uit Leiden krijgt een werkstraf van de rechter in Den Haag wegens opruiing, het aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijke belediging van homo’s. Hij is een radicale moslim die op internet erg zichtbaar is als “twitterjihadi“. Hij bedreigde in februari en april 2015 een islamkritische hoogleraar en de voormalige politica Ayaan Hirsi Ali. Verder keurde hij terreuraanslagen in Parijs goed en sprak hij over het van hoge gebouwen gooien van homo’s. In mei 2017 volgt er nog een uitspraak in hoger beroep in deze zaak.

*

In Rotterdam voetballen Feyenoord en Ajax tegen elkaar. Er worden antisemitische kreten geroepen door mensen uit Den Haag, Assen en Rotterdam. Men roept dingen als “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” en “Gooi de kankerjoden op het vuur“. In maart, april en juli 2017 volgen de strafzaken.

*

Een zorginstelling in Den Haag wijst een islamitische man af die solliciteerde naar een functie van begeleider op een crisisafdeling. De man heeft aangegeven vrouwen niet te willen aanraken en vijf keer per dag te willen bidden. De zorginstelling ziet hier een risico in, het is gevaarlijk om de groep telkens even alleen te laten en bij geweldsituaties moet hij wel vrouwen aan kunnen raken. Hij geeft aan dat hij in extreme situaties wel vrouwen aan zal raken, maar er blijft twijfel bij de zorginstelling bestaan. Ze wijzen hem af en de man dient een discriminatieklacht in.

*

In Wassenaar beledigt een man uit Den Haag een politieagent door te zeggen: “stelletje kankerlijers, kankersukkel, kankerneus, je bent een ezel, kontenlikkers, vieze flikker“. Hij moet in januari 2017 voor de rechter verschijnen.

*

In Amsterdam worden anti-homo-flyers verspreid met als titel “Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden“. In de flyers wordt beweerd dat bijna een derde van de homoseksuele ouders kinderen seksueel zou misbruiken. De verspreiding is mogelijk door aanhangers van een omstreden Turkse prediker gedaan. De politie krijgt veel meldingen van bewoners die boos zijn over de homofobe flyers. Later worden mannen uit Rotterdam en Den Haag opgepakt. Ze zeggen dat ze alleen handelden en nergens aan gelieerd zijn. Ze komen in december 2018 voor de rechter.

*

Een demonstratie van Pegida in Den Haag met tussen de dertig en veertig deelnemers. Pegida wint vooraf een rechtszaak van de gemeente en mag hun logo met hakenkruis in een prullenbak hier meedragen. Het motto is van het protest is: “Vrijheid of islam? Durven kiezen!“, met op de oproep kreten erbij zoals: “Stop Ritueel Slachten, no halal“, “Alle uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten! Illegaal=illegaal“, “Nee TTIP, CETA en Tiasa”, “Nexit Nu” en “Grenzen dicht“. De politie neemt een protestbord in beslag waarop een foto staat van moslimdemonstratie in 2014 waar iemand ook een protestbord met een hakenkruis draagt. De sprekers van Pegida zijn Edwin Wagensveld en Hugo Kuijper.

*

Pegida heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Den Haag. De actiegroep wil op 9 oktober demonstreren in Den Haag en dan toestemming krijgen om haar logo te tonen, inclusief een klein hakenkruisje dat in een prullenbak zit. Pegida wint deze rechtszaak en mag met het antifascistisch bedoelde symbool lopen. Bij de zitting is Edwin Wagensveld aanwezig en een groepje sympathisanten zoals Hugo Kuijper en Astrid Bello. Van Voorpost is er steun van Hans de Jonge en Florens van der Kooi.

*

Voorpost organiseert een manifestatie met het motto “Stop de EU-dictatuur” voor de deur van de ambassade van Hongarije in Den Haag. Dit is op dezelfde dag waarop er in Hongarije een referendum wordt gehouden over het verplicht opnemen van vluchtelingen. Volgens Europese afspraken moet Hongarije ook zo’n 1300 vluchtelingen opnemen, maar de regering van Viktor Orban weigert dit te doen. Het handjevol Voorposters steunt Hongarije hierin en heeft spandoeken meegenomen. Voorpostactieleider Florens van der Kooi houdt een toespraak. Andere aanwezigen zijn ondermeer Ben van der Kooi, Bernie Flapper en Martijn Janssen.

*

Het nieuws komt naar buiten dat het gemeenteraadslid Elias van Hees van de PVV uit Den Haag op internet een negatieve tekst heeft geschreven over een allochtone voetballer van PEC Zwolle. Hij schrijft teksten als “dribbelende haatbaard” verwijst naar de roemruchte PVV-kreet “minder”. Daarmee doelt hij op het “minder, minder, Marokkanen“. De aanleiding voor zijn aanval komt uit het onjuiste bericht dat de voetballer bij een wedstrijd tegen ADO Den Haag geweigerd zou hebben een interviewster een hand te geven vanwege zijn geloof. Dat gerucht blijkt echter niet te kloppen.

*

Op de ramen van een leegstaande woning in Scheveningen (Den Haag) zijn zaterdagochtend hakenkruisen gespoten. Buurtbewoners hebben de politie ingelicht, maar niemand weet wie de dader is.

*

De Kinderombudsman, die kantoor houdt in Den Haag, maakt bekend dat Zwarte Piet in strijd is met het VN-verdrag voor de rechten van het kind. “De huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie“, staat in een vandaag verschenen rapport van de Kinderombudsman. Direct deze ochtend krijgt ze al tientallen bedreigingen binnen. De mailbox loopt vol met doodsverwensingen en opmerkingen ‘dat ze maar naar een ander land moet‘ en dat ze ‘een ziekte‘ moet krijgen. Op het Binnenhof reageert Geert Wilders van de PVV: “Pleur op Kinderombudsman met je Zwarte Piet-onzin“.

*

Een in Nederland wonende man met zowel de Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit krijgt een bericht van een financiële instelling uit Den Haag. Ze kunnen hem niet als klant accepteren omdat hij als “US Person” belastingplichtig is in de Verenigde Staten. Vanwege Amerikaanse wetgeving riskeert de instelling hoge boetes als ze beleggingsdiensten aanbiedt aan “US Persons“. De man voelt zich gediscrimineerd en dient klachten in bij het College voor de Rechten van de Mens (uitspraak in december 2017) en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (uitspraak eind mei 2017).

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over klachten van een aantal christelijke- en migrantenorganisaties tegen de staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te Den Haag. De organisaties beklagen zich over discriminatie op grond van ras door de invoering van de kostendelersnorm voor A.I.O.-gerechtigden. Het College stelt dat deze regeling niet met de AOW te vergelijken is en dat het ministerie dus geen verboden onderscheid maakt op grond van ras.

*

In Den Haag beledigt een man met een Arabische of Noord-Afrikaanse achternaam een aantal controleurs in het openbaar vervoer. Hij gebruikt een serie scheldwoorden: “kankerlijers, kankerhoer, kankerslet, ik neuk je moeder, kankermongool, kanker Turk, kankerflikker, kankeraap, wat kijk je kankermongooltje met je kankerrode haren, kankersukkel.“. Hij moet in juni 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Op deze datum, of in de periode die loopt van 20 juli tot 4 november 2016, stuurt een man uit Sittard beledigende e-mails naar de Turkse ambassade in Den Haag. Hij moet in augustus 2018 wegens belediging voor de rechter verschijnen. Hij schrijft dingen als: “Erdogan, you fucking goat fucker, burn in hell“. Hij stuurde foto van Erdogan en Hitler met een hakenkruis tussen hen en de tekst “There’s No Difference” en een fotomontage met Ergodans hoofd op een lichaam in nazi-uniform. Hij noemt Erdogan een dictator en schrijft “Fuck Erdogan”, idioot, “this pig, this dictator, this second nazi you call president“.

*

In het amateurvoetbal speelt in Den Haag een multiculturele club een wedstrijd. Een speler krijgt een rode kaart nadat het woord ‘kanker‘ valt. Als de jongen tegen de scheidsrechter zegt dat hij niet heeft gescholden, zou de arbiter gezegd hebben dat “het dan wel jullie profeet moet zijn geweest“. Hierna breekt de hel los en krijgt de scheidsrechter klappen. Drie spelers van de club worden aangehouden op verdenking van mishandeling. Vervolgens reageert het gemeenteraadslid Elias van Hees van de PVV in Den Haag hier op en wil hij dat de gemeente Den Haag de voetbalclub opheft. Hij noemt ze op internet de “Haagse Mocromaffia Club” en wijst op eerdere incidenten. Er is eerder een vechtpartij geweest. Voor de PVV is de maat nu meer dan vol, “wij willen niet langer de voetbalvelden in deze regio verziekt zien“. Raadslid Van Hees wil de subsidie aan “deze trappende Marokkanenclub” stoppen en de club daarmee opheffen. De club doet aangifte tegen de scheidsrechter vanwege het beledigen van de profeet en discriminatie. Later zet de KNVB de voetbalclub uit de competitie als collectieve straf voor het mishandelen van de scheidsrechter.

*

Pegida houdt een demonstratie met zestig mensen in Den Haag. Ze lanceren het plan om hier een maandelijkse demonstratie van te maken. De demonstratie is gericht “tegen de islamisering, bezuinigingen, invasie van vluchtelingen en uit de E.U.”. Hier worden stickers uitgedeeld met teksten als “De islam is een leugen, Mohammed een pedofiel. De Koran is vergif” van Pegida, met een bebloed zwaard, een gesluierde vrouw en man met bomtulband. Hier worden Edwin Wagensveld, Tatjana Festerling en Torsten Frank gearresteerd wegens het tonen van een hakenkruis die juist in een prullenbak wordt gegooid. In totaal houdt de politie twintig mensen aan, van wie elf Pegida-aanhangers. Een van hen is Hugo Kuijper en hij ging gekleed in een witte djellaba en hield een nephoofd in zijn hand. Hij had een nepbaard en een plastic bom op zijn tulband. De actieleider van Voorpost, Florens van der Kooi, verzorgt de logistieke ondersteuning en zijn broer Ben van der Kooi is er ook bij.

*

In een radioprogramma over het bezoek van de Israëlische premier aan Nederland worden straatinterviews gehouden in Den Haag. Een groepje jongens scheldt duidelijk hoorbaar “Kankerjood“. Volgens de interviewster worden ze opgehitst door oudere jongeren. Een andere jongere zegt in een interview: “Joden moet je doden” en “Joden zijn sowieso niet welkom in deze wijk“.

*

Geert Wilders van de PVV stelt met zijn partijgenoten Kamervragen over een geplande lezing van een hoogleraar van een universiteit uit Washington. De lezing van deze belangrijke islamgeleerde zal in Den Haag gehouden worden. Volgens de PVV is hij “een spreekbuis van het fundamentalistische wahabitische Saoedi-Arabië“. De PVV wil de lezing laten annuleren en “dergelijke islampropaganda” geen stem geven. De hoogleraar zou “terreurclubs als de Moslimbroederschap en Hamas” omarmen. Uit een later antwoord van de minister blijkt dat de lezing al om familieredenen is afgezegd. Bovendien is de ambassade van de USA de medeorganisator van de lezing.

*

In Den Haag beledigt een man uit Delft een buitengewoon opsporingsambtenaar van het openbaar vervoer met de woorden: “Kankerlijer, schrijf jij die boete maar uit, kankermongool, kankerbuitenlander, is goed kankerbuitenlander, jullie zijn alleen goed om mij drugs te brengen“. Hij moet in januari 2017 voor de rechter verschijnen.

*

De PVV stelt in de gemeenteraad van Den Haag vragen aan de burgemeester. De partij zegt dat er afgelopen zondag “opnieuw drie buitenlandse terrorismeverheerlijkers te gast waren” in een Haagse moskee. De partij vraagt wat de burgemeester gedaan heeft om hun komst tegen te houden. Volgens de PVV zou het niet helpen om met deze moskee te praten en wil ze de moskee “in het belang van de veiligheid van Den Haag en haar inwoners” laten sluiten “nu onomstotelijk vast staat dat deze moskee zich niets aantrekt van de gemeente en blijft doorgaan met terroristenverheerlijkers een podium geven”.

*

Een verrassingsactie van Pegida bij een islamitische slager in Den Haag. De actievoerders gaan voor de etalage van de winkel staan met een spandoek tegen ritueel slachten.

*

In de gemeenteraad van Den Haag stelt de PVV schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur over een toespraak van een “radicale Pakistaanse prediker” in Den Haag, afgelopen zaterdag. De PVV noemt hem een “haatprediker die Osama bin Laden steunde”. De partij wil verder weten hoeveel moskeeën Den Haag telt, hoeveel islamitische stichtingen er zijn, hoeveel huiskamermoskeeën, shariarechtbanken, hoeveel islamitische onderwijsinstellingen en hoeveel moskee-internaten er zijn in Den Haag. De PVV ziet de “islamisering van Den Haag” als een onwenselijke ontwikkeling.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van Bureau Discriminatie Den Haag tegen een uitzendbureau uit Hattem. Het uitzendbureau had in augustus 2015 een advertentie voor schoonmakers van hotelkamers geplaatst op een website en daarbij de functie-eis gezet dat de kandidaat over de Nederlandse nationaliteit dient te beschikken. Het bureau stuurde hen brieven en mails hierover, maar kreeg nooit antwoord. Het College bepaalt dat het uitzendbureau verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van nationaliteit.

*

Voorpost heeft een informele bijeenkomst in de regio Den Haag. Dit heet de Stamtafel Haaglanden.

*

In Den Haag bedreigt iemand twee parkeercontroleurs met de dood: “Ik maak jullie af, ik hak jullie hoofd van je lichaam, jullie gaan je familie ergens in Den Haag begraven terug vinden“. Ook beledigt hij ze: “kanker op van hier kankerhonden, kankernegers, kankerhonden ga terug de boom in“. Hij moet in februari 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Het nieuws komt naar buiten dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag geschokt zegt te zijn over Haagse scholen die een studiedag inplannen of komende dinsdag helemaal dicht zijn, vanwege de viering van het einde van de Ramadan (Suikerfeest). De PVV zegt: “dit is pure zelfislamisering van de bovenste plank” en “een signaal dat de samenleving zich wel onderdanig schikt naar de islamitische mores“. De partij wil dat de wethouder ingrijpt.

*

De joodse en Israëlische belangenorganisatie CIDI in Den Haag ontvangt jaarlijks meerdere berichten van een “knipseldienst“. De afzender daarvan knipt teksten en afbeeldingen uit kranten en voorziet ze van antisemitische teksten en symbolen. Op deze datum stuurt die persoon de tekst: “Bij joden een bekent verhaal ‘geld stinkt niet’, arme Joden weg gehaald de rijke stink Joden, racisten en fascisten, er voor terug gekregen“.

*

Dinsdagavond wordt het huis van een Koerdische familie in Dordrecht aangevallen door een grote groep Turkse nationalisten. Het gaat om een groep met ongeveer dertig auto’s met Turkse vlaggen en stokken. Dit gebeurd na een voetbalwedstrijd tussen Turkije en Slowakije. Het gezin heeft de Koerdische vlag uitgehangen om het schoolexamen van een kind te vieren. De ruiten van de woning zijn ingegooid en er wordt gedreigd met brandstichting als de vlag niet weggehaald wordt. De aanvallers maken het handgebaar van de Grijze Wolven. De afgelopen maanden zijn Koerdische verenigingen in Den Haag en Rotterdam aangevallen door Turkse nationalisten.

*

Drie mannen uit Delft moeten voor de rechter verschijnen bij de rechtbank van Den Haag. Ze hebben eind oktober 2015 ernstige doodsbedreigingen geuit naar een man die een petitie organiseerde om vluchtelingen welkom te heten in Delft. Op de internetpagina “Geen AZC in Delft” uitten de mannen hun bedreigingen jegens hem. Twee mannen krijgen werkstraffen en eentje wordt vrijgesproken. Op de zitting geven de mannen af op de overheid die hen niet zou helpen, “maar asielzoekers wel”.

*

Een man moet in Den Haag voorkomen wegens het beledigen van een groep mensen en aanzetten tot geweld wegens hun godsdienst in maart 2016. De dader krijgt een korte gevangenisstraf vanwege het plaatsen van kartonnen borden achter een raam van de woning in Den Haag gezet met een hakenkruis en de tekst “Joden aan het gas“. De man gaat in hoger beroep en in maart 2017 volgt daar een uitspraak van.

*

De gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag stelt schriftelijke vragen aan de burgemeester over “terroristenverheerlijkers bij ramadanbijeenkomst in de Uithof“. Het gaat om een bijeenkomst op 3 juni waar volgens de PVVsympathisanten van moslimterrorist Mumtaz Qadri hebben opgetreden“. De PVV ziet dit als een bedreiging van de openbare orde en veiligheid en wil dat de burgemeester hier ingrijpt. Ze willen dat de organisator het wordt verboden om bijeenkomsten in Den Haag te organiseren en dat B&W een streng controlebeleid gaat voeren ten aanzien van predikers en lofzangers die naar Den Haag komen “om zo een einde te maken aan de gevaarlijke stoet van haatpredikers“. Uit een later antwoord van B&W blijkt dat er geen bewijs is voor steun van de artiesten aan Mumtaz Qadri.

*

De rechtbank in Den Haag veroordeelt een man uit Den Haag tot een werkstraf omdat hij op internet een joodse vrouw zwart maakte. Die vrouw filmde hij op 20 augustus 2014 op de markt in Den Haag toen ze in een ruzie en handgemeen raakte met twee moslimvrouwen. Die hadden “Yahud” naar haar geroepen vanwege haar kettinkje met een Davidster. De man had het filmpje op twitter gezet met commentaar als “zuster aangevallen door naziwijf in Den Haag“, “provocatieve jood“, “wannebe jood” en “joden willen zielig doen met antisemitisme“. Ook beweerde hij dat de vrouw meerdere zusters had lastig gevallen. De man gaat in hoger beroep en daarvan volgt de uitspraak begin mei 2017.

*

In Scheveningen spreekt Steve Hofmeyr ’s avonds over de plaasmoorden in Zuid-Afrika. Volgens de organisator van de bijeenkomst, de uitgeverij Van Praag, zijn dit “hate crimes” waarbij de laatste jaren duizenden blanke Afrikaners zijn vermoord. De lezing zou aanvankelijk elders in Den Haag zijn, maar wordt naar een andere locatie verplaatst omdat er ophef is en Hofmeyr als racist wordt aangemerkt. Hier is Martin Bosma van de PVV aanwezig en meer mensen die het thema “blanken in Zuid-Afrika” nauw aan het hart ligt. Zo is Marcel Bas er, Jan Menger en zes leden van Erkenbrand. De avond is een initiatief van Europa van Naties en Vrijheid en Uitgeverij Van Praag.

*

Kamervragen door Voor Nederland over “een gesubsidieerd haatfeest“. Het gaat om een Ramadan-festival dat door de gemeente Den Haag gesponsord wordt. De partij vindt het onjuist dat de gemeente een feest subsidieert waar mannen en vrouwen gescheiden moeten zitten en waar “gastsprekers terroristen hebben verheerlijkt”. Voor Nederland wil dat de Minister de overheidssteun voor dit project intrekt en de gemeente Den Haag kort op het gemeentefonds. Uit een later antwoord van de Minister blijkt dat er helemaal geen subsidie gegeven is.

*

De Hoge Raad wijst in Den Haag een beroep in cassatie af van een journalist van het in Amsterdam gevestigde internetmedium GeenStijl. Die journalist was op 14 november 2014 veroordeeld tot een voorwaardelijke boete wegens het sturen van een beledigend bericht in november 2012 naar een anti-Zwarte Piet-activist. Hij schreef toen: “je bent naast een neger ook nog eens dom, oerlelijk en een leugenaar“. Er zijn in de tussentijd al wel excuses aangeboden, maar die wegen in de procesgang te licht om een veroordeling te voorkomen.

*

De gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag stelt vragen aan B&W over de sponsoring door de gemeente van een “Ramadanbijeenkomst met terroristenverheerlijker in de Uithof“. De PVV is boos over de bijeenkomst op 3 juni aanstaande omdat een van de artiesten een Pakistaanse zanger is, die een sympathisant van een islamitische terrorist zou zijn. De PVV wil dat het gemeentebestuur het optreden voorkomt.

*

Op deze zondag plaatst een journalist van een landelijke krant een bericht op internet dat hij met een gezelschap uitgaat in Den Haag (het gaat dus mogelijk om zaterdagavond op de 21e of al na middernacht op de vroege zondagochtend). Hij schrijft: “Alle Nederlanders uit ons gezelschap mogen naar binnen, maar de twee Marokkaanse heren worden met smoesjes buitengehouden“. Het café ontkent dat er sprake van discriminatie is. Een van de geweigerde mannen zegt later dat de portier maar naar redenen bleef zoeken om hen te weigeren.

*

Dit weekend maakt de rechtsextremist Donny Bonsink uit Den Haag op een sociaal medium een evenement “Uitzwaaidag Sylvana Simons” aan. Het is een fictief evenement op 6 december 2016 om haar uit te zwaaien op de dag dat Sinterklaas met Zwarte Piet vertrekt, vanwege haar kritiek op het racisme rondom Zwarte Piet. Er zijn al snel tienduizenden mensen die zeggen interesse hebben om het bij te wonen. Er zijn ongeveer 65.000 reacties achtergelaten, waarin veel racisme staat zoals “aap”, “jank-neger”, “We moeten de Holocaust weer terugbrengen” en “We schoppen deze dobberneger terug naar haar eigen land“. Simons zegt maandag dat ze voor haar veiligheid vreest. Bonsink houdt zijn pagina online “om een vuist te maken”.

*

Voorpost organiseert een politieke ontmoetingsavond in de regio Den Haag, de Stamtafel Haaglanden. Op het extreemrechtse Laagland Forum op internet wordt er reclame voor gemaakt.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een Marokkaans-Nederlandse justitieambtenaar die in opspraak was geraakt over een bericht dat ze op internet had gepost in augustus 2014. Ze schreef toen “ISIS heeft niets met de islam te maken. Is vooropgezet plan van zionisten die bewust islam zwart willen maken“. Ze werd vervolgens geschorst als ambtenaar bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in Den Haag. Ze voelt zich gediscrimineerd om haar Marokkaanse afkomst en haar islamitische geloof. Het College ziet hier echter geen bewijs voor.

*

In Den Haag stelt de PVV-gemeenteraadsfractie vragen over een lezing van een “jihad-prediker” vorige week in een moskee in Den Haag. De PVV stelt dat de man geweld predikt en wil dat de gemeente de samenwerking met de moskee stopt en dat de moskee gesloten wordt.

*

De partij Voor Nederland stelt in het parlement Kamervragen over de komst van een “jihad prediker” naar een moskee in Den Haag. Ze vragen hoe het mogelijk is dat de betreffende imam, “die de gewelddadige jihad predikt en in verband wordt gebracht met het ronselen van Syriëgangers“, in Nederland heeft kunnen spreken. Voor Nederland wil verder dat de organisatie die hem heeft uitgenodigd wordt ontbonden en de betreffende moskee wordt gesloten. Uit een later antwoord van de Minister blijkt dat na het beluisteren van preken niet is gebleken dat er sprake is van een extremistische prediker.

*

De Joodse belangenorganisatie CIDI uit Den Haag ontvangt een mail met de zinnen er in: “Hoezo, minder antisemitische incidenten? Joden die Palestijnen vermoorden zijn antisemieten en de Joden die het land Israël hebben gestolen zijn antisemitische dieven!“. De mail is ondertekend met “Jezus Christus“.

*

Het gemeenteraadslid Karen Gerbrands van de PVV in de gemeente Den Haag stelt schriftelijke vragen over de komst op 16 mei van “drie Pakistaanse terroristenverheerlijkers” in een moskee in Den Haag. Ze wil dat B&W de komst voorkomt en stelt “dat er in Den Haag geen plek is voor een moskee waarvan de  hoofdimam sympathiseert met een moslimterrorist en waar keer op keer een platform wordt geboden aan terrorismeverheerlijkers.”

*

Een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag in een zaak tegen een SP-raadslid uit Zoetermeer die in juni 2014 op internet zijn collega-raadslid Hilbrand Nawijn van de Lijst Hilbrand Nawijn een “racist” had genoemd. Nawijn ageerde tegen de komst van een islamitische school. De SP’er schreef toen: “In het kader van problemen benoem ik dus het probleem, discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist @lhn_nawijn“. In september 2015 was de SP’er nog vrijgesproken, maar nu in hoger beroep vindt het Gerechtshof hem wel schuldig aan belediging. Hij krijgt een voorwaardelijke geldboete. Het Hof stelt dat het woord ‘racist‘ door de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog een bijzonder negatieve lading heeft. In 2018 buigt de Hoge Raad zich over deze zaak.

*

De rechtsextremist Martijn Janssen is in Den Haag aanwezig op een Odessaherdenking, een “Herdenking van de massamoord op pro-Russische activisten in Odessa, Oekraïne van 2 mei 2014”. Hij sluit zich wel vaker aan bij dit soort herdenkingen.

*

Twee Marokkaans-Nederlandse mannen en een Afghaans-Nederlandse man wordt de toegang geweigerd tot een horecagelegenheid in Den Haag. Ze dienen discriminatieklachten in. Alle autochtone Nederlanders in hun gezelschap mogen wel naar binnen.

*

De PVV stelt Kamervragen over het plan van de gemeente Den Haag om asielzoekers met een status te huisvesten in een vleugel van een verpleeghuis. De PVV vindt het onwenselijk dat “bijzonder kwetsbare ouderen worden geconfronteerd met dertig onaangepaste asielzoekers”. De partij vindt het nog schokkender dat de asielzoekers die er komen te wonen bereid moeten zijn in het verpleeghuis werkzaamheden te verrichten. De PVV vraagt of deze deal ten koste gaat van het huidige personeel of bestaande vacatures en of de minister de garantie kan geven dat er geen enkele concessie wordt gedaan aan eventuele islamitische eisen van deze groep.

*

Voorpost organiseert een aangekondigde manifestatie in Middelburg in de ochtend. Het is een protest tegen de uitreiking van de “Four Freedoms Awards” aan de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Voorpost wil dat Merkel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gedaagd wordt vanwege haar gastvrijheid voor vluchtelingen. Het protest is georganiseerd door Florens van der Kooi. Op internet plaatsten groepen zoals de NVU, Combat 18 en RVF Landstorm Nederland oproepen voor hun achterban om hierbij aan te sluiten. Er zijn enkele tientallen betogers aanwezig. De Vlamingen Rob Verreycken en Bart van Pachtenbeke zijn sprekers, net als Florens van der Kooi en Pegida-voorman Edwin Wagensveld. De NVU claimt later dat ze hier met tien leden aanwezig was, maar dat er geen vlag van de NVU mocht wapperen. Hetzelfde verbod zou gelden voor een vlag van het Noord-Brabants Verzetsfront. Er zou een betoger zijn gearresteerd.

Los van dit straatprotest spreekt Peter van Dijk, de voorzitter van de Statenfractie van de PVV in Zeeland, zich uit tegen Merkel. Hij denkt na over een boycot door de PVV van de uitreikingsceremonie.

*

Een protestactie van Forum voor Democratie op het Binnenhof in Den Haag in de avond. Het motto is ‘Nee=Nee‘. Ze wil het Oekraïneverdrag van tafel nadat Nederland op 6 april nee heeft gestemd bij het Referendum.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over twee klachten van een Armeense man. In een onbekende plaats werd hij in september 2015 door een uitzendbureau (met een hoofdkantoor in Apeldoorn) afgewezen voor een functie als Medewerker Klantenservice ANWB (hun hoofdkantoor zit in Den Haag) omdat hij geen accentloos Nederlands spreekt. De klacht tegen de ANWB wordt afgewezen omdat er niet wordt aangetoond dat de ANWB een discriminerende eis heeft gesteld. Ze hebben aan het uitzendbureau aangegeven dat medewerkers de Nederlandse taal correct en goed verstaanbaar spreken. Het uitzendbureau heeft dit verkeerd geïnterpreteerd en er “accentloos Nederlands” van gemaakt. Hierdoor is het uitzendbureau wel schuldig aan het maken van verboden onderscheid op grond van ras.

*

De anti-islamactiegroep Pegida heeft in Den Haag een demonstratie tegen vluchtelingen opgezet onder leiding van Edwin Wagensveld. Ze noemen het een “Anti-Asielbeleid demontratie” en gebruiken de slogan “Nederland zegt nee tegen AZC!“. De actiegroepen DTG en Voorpost roepen hun achterban hier ook voor op en zijn aanwezig. Actieleider Florens van der Kooi van Voorpost is lid van de ordedienst. Er zijn tussen de honderd en honderdvijftig deelnemers.

*

Maandagmiddag is Geert Wilders te gast op een bijeenkomst van een landelijk tijdschrift in een café in Den Haag. Wilders zegt dat hij het geen discriminatie vindt als je bij de grens zegt: “niet-moslims mogen komen, moslims niet. Als het wél discriminatie is, is het hard nodig”. Er zijn veel PVV-fans aanwezig. Die horen Wilders ook zeggen dat hij de grenzen wil sluiten voor asielzoekers. Hij hekelt de linkse pers die hem aanspreekt op geweldsincidenten waar hij niets mee te maken wil hebben.

*

Op sociale media wordt een evenement aangekondigd door onbekende mensen. Het heet “Project X Anti Open Grenzen Beleid Opstand!!“. Het zou in de middag bij Station Den Haag Centraal plaats moeten vinden. Een van de standpunten is: “Islamisering van Nederland stoppen“. Allerlei rechtsextremisten geven digitaal aan dat ze hier heen zouden willen komen. Uiteindelijk lijkt er niets gebeurd te zijn met het plan.

*

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag spreekt de Servische ultranationalist Vojislav Šešelj vrij van het plegen van oorlogsmisdaden. Hij is niet aanwezig bij de uitspraak, want hij zit weer in Servië. In de Balkanoorlog had hij ophitsende taal gebruikt en zich schuldig gemaakt aan haatzaaien, de rechter acht het onvoldoende bewezen dat het zijn woorden waren die tot moord, plundering, marteling, verkrachting en verwoesting leidden. “De hond blafte hard en gemeen, maar bijten deed hij juridisch gezien niet“. De aanklagers gaan in hoger beroep tegen de vrijspraak. Daar komt in april 2018 een uitspraak van.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden plaatst een foto op internet van een groot spandoek “Voelt U zich nog veilig? Nee? Kom in verzet“. Ze leggen uit: “Ook boven de N44 tussen Den Haag en Leiden werd er door sympathisanten een spandoek opgehangen!“.

*

Buurtbewoners en rechtsextremisten demonstreren samen in Den Haag tegen de huisvesting van honderdvijftig statushouders. Vooraf kondigt DSDA al aan dat ze dit protest wil ondersteunen en Pegida en de PVV zijn erbij aanwezig. Er zijn tussen de 150 en 300 demonstranten. Ze worden toegesproken door Edwin Wagensveld en Hugo Kuijper.

*

In Den Haag is een tankstation beklad met teksten als: “Hammas, alle Joden gas“, “IS, ISIS, ISIS comsto euro” en “Schilderswijk net als Frankrijk“. Er staan verder drie Davidsterren, twee hakenkruisen en het gezicht van Hitler op het tankstation geklad. De gemeente verwijdert de bekladdingen.

*

Een uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in de strafzaak tegen Radovan Karadzic, de politiek leider van de Bosnische Serviërs in jaren negentig. Hij staat terecht op verdenking van oorlogsmisdaden en genocide tegen Bosnische moslims en Kroaten. Hij wordt schuldig bevonden en krijgt veertig jaar gevangenisstraf. Karadzic wordt als de belangrijkste organisator van de burgeroorlog gezien, die aan meer dan 100.000 mensen het leven kostte. Zeker 8000 moslimmannen en jongens werden door Servische troepen vermoord. Karadzic gaat in hoger beroep.

*

De extreemrechtse clubjes Hollands VolksBelang en AfrikanerHart houden een manifestatie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag met als thema: “Gezamenlijke actie van Nederlandse nationalisten / patriotten en in Nederland wonende blanke Zuid-Afrikaners“. Als richtlijn geeft men vooraf aan dat er alleen bepaalde vlaggen zijn toegestaan: De Nederlandse vlag, de oude Transvaalse vlag van Zuid-Afrika, de Prinsenvlag en vlaggen van ondersteunende organisaties zoals Zwart Front. Er zijn geen partijvlaggen toegestaan zoals die van de NVU of PVV. Namens AfrikanerHart is Jan Menger de woordvoerder. Hier is de notoire rechtsextremist Ben van der Kooi bij present.

*

De rechtbank van Den Haag houdt de eerste openbare regiezitting in de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol (te Badhoevedorp). Hij staat terecht voor belediging op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders liet zijn aanhangers om minder Marokkanen roepen op een verkiezingsbijeenkomst op 19 maart 2014 in Den Haag. De zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld, maar toch komen zijn aanhangers hier heen voor steunbetuigingen. Er zijn ruim dertig Pegida demonstranten om Wilders te steunen. Een groepje mensen van DSDA wordt door de marechaussee gearresteerd vanwege verboden wapens in hun auto: messen, peperspray en een ploertendoder. Bij het proces zelf is Geert Wilders is aanwezig en blijft hij achter zijn uitlatingen staan. Hij zegt opnieuw dat hij minder Marokkanen in Nederland wil hebben en dat we “een Marokkanenprobleem” hebben.

*

Rechtsextremisten zijn betrokken bij een pro-Assad manifestatie in Den Haag met het motto: “Syria will never kneel!”. Ze pleiten voor een “ondeelbaar seculier Syrië en het verslaan van terroristen”. Dit is georganiseerd door Kris Roman en zijn organisatie Euro-Rus, European Solidarity Front for Syria en Comité Syrian Nederland. De Vlaamse rechtsextremist Ruben Rosiers is een van de sprekers. Zijn kompaan Ritchie Kolvers van Zwart Front is er ook met een vriendin. Zwart Front heeft ook voor de manifestatie opgeroepen.

*

In de Tweede Kamer dient Voor Nederland een motie in waarin de regering verzocht wordt om de politie geen huisbezoeken meer te laten verrichten bij burgers die kritiek hebben geuit op de komst van asielzoekerscentra. Voor Nederland stelt dat deze huisbezoeken als intimiderend kunnen worden ervaren en dat de vrijheid van meningsuiting niet mag worden aangetast.

In een tweede motie verzoekt de partij de regering om de samenwerking tussen de politie in Den Haag en een salafistische moskee voor ordehandhaving tijdens de jaarwisseling te beëindigen. Voor Nederland wil de toenemende invloed van het salafistische gedachtegoed tegengaan. De tweede motie wordt later aangenomen door de Tweede Kamer.

*

Een man hangt in Den Haag een kartonnen bord voor het raam van zijn woning met een hakenkruis en de tekst “Joden aan het gas”. Hij moet in juni 2016 voorkomen wegens aanzetten tot geweld en belediging.

*

Pegida is deze avond aanwezig om te protesteren tegen statushouders bij een raadsvergadering in Den Haag. Als een islamitische gemeenteraadslid de inbreng van buurtbewoners “racistisch” noemt barst de bom. Er klinkt luide afkeuring vanaf de publieke tribune. Een groep van circa dertig mensen loopt boos weg. De PVV eist dat het raadslid zijn aantijging terugneemt.

*

Vandaag zegt zangeres Anouk in een radio-interview dat ze de foto’s van haar kinderen van sociale media heeft verwijderd, omdat ze veel racistische opmerkingen kreeg. Mensen schreven: “die kanker zwarte pietjes van je” of “je kinderen lijken op mijn stront“. Anouk was op een gegeven moment heel de dag bezig om de reacties te controleren en haatberichten weg te halen, zodat haar kinderen het niet zouden zien. In het artikel hierover wordt ook Arie Boomsma genoemd die een programma maakte over Nederlandse meisjes die bekeerd waren tot de islam. Die kreeg ook haatberichten zoals een commentaar dat hij een welgemikt schot tussen de ogen verdient.

*

De PVV stelt Kamervragen over de uitspraken van een decaan van onderwijsinstellingen in Den Haag en Tilburg, die kritiek op Geert Wilders gaf. De PVV vindt de uitspraken hartstikke gevaarlijk en stelt dat een decaan geen ideologische uitspraken mag doen. Hij zou, volgens de PVV, bijdragen aan een klimaat van demonisering en het risico op een terroristische aanslag op Wilders verhogen. De PVV wil dat hij wordt ontslagen. De decaan wees erop dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet: “Het demoniseren van minderheden, het wij / zij denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen”.

Vandaag wordt ook de Zwarte Piet-wet van de PVV in de Tweede Kamer besproken. De andere partijen geven kritiek in de vorm van grappen en rijmpjes. Het gaat om een wetsvoorstel waarmee de PVV het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet vast wil leggen voor gemeentes en zo “onze cultuur beschermen“, want “Er is een oorlog aan de gang tegen Zwarte Piet“, zegt Martin Bosma. De andere fracties vinden dit geen taak voor de overheid.

*

Bij een uitgaansgelegenheid in Den Haag weigert een portier uit Zoetermeer twee Marokkaans-Nederlandse mannen de toegang. Hij wordt aangeklaagd voor discriminatie op grond van ras, huidskleur en niet-Nederlandse etnische afkomst. De portier verdedigt zich door te stellen dat er andere redenen voor de weigering waren en hij ontkent discriminatie. Op camerabeelden is te zien dat twee blanke mannen wel naar binnen mogen.

*

Op een congres van de partij Voor Nederland in Den Haag wordt de jongerenafdeling (Jong VNL) gepresenteerd. Er zijn 250 mensen aanwezig.

*

Op 25 en 26 februari krijgen dertig moskeeën in Nederland dreigbrieven met een adelaar en een hakenkruis er op. In de brief staat: “Aan alle islamitische gebedshuizen. Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti Islam. Islam is valse en duivelse religie“. Deze dreigbrief word onder meer aan moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft en in Limburg gestuurd. De politie kan geen dader vinden.

*

Een weekblad rapporteert dat er vorige week een kraampje van een Koerdische organisatie in Arnhem is aangevallen door Turkse nationalisten. Verder zijn er stenen gegooid naar een Koerdisch pand in Den Haag. Bij een Koerdische vereniging in Amsterdam komen veel dreigtelefoontjes binnen.

*

Een geplande lezing van Holocaustontkenner David Irving uit Engeland die hij in Den Haag zou willen houden wordt geannuleerd. De joodse gemeenschap is tegen de lezing over “Hitler, Himmler and the Homosexuals” in actie gekomen. Op internet reageert de extreemrechtse journalist Joost Niemöller boos over het weren van “de beste historicus over de Tweede Wereldoorlog“. Op het internetforum meadhall wordt vooraf aangekondigd dat men hier heen wil komen. Om het gemis te compenseren neemt de website ThePostOnline een interview met Irving af en komt PowNed hierbij filmen. Het interview wordt afgenomen door Annabel Nanninga en Willem Jan Hilderink. Irving kan hierin uiting geven aan zijn standpunten.

*

Voorpost organiseert haar Stamtafel Haaglanden in de regio Den Haag. Dit is een informele bijeenkomst in de avond en bestaat uit “lekker bijpraten over de acties tegen de asielcentra in de regio, de politiek, de islamitische invasie of gewoon gelijkgestemden ontmoeten”.

*

De PVV afdeling Den Haag roept burgers op om in de avond in te komen spreken bij een commissievergadering van de gemeente over plannen voor de huisvesting van nieuwe statushouders in Den Haag. De PVV wil dat de burgers laten horen dat ze tegen de plannen zijn. De PVV stelt dat het stadsbestuur mensen “op dictatoriale wijze met asielzoekers in hun wijk” confronteert.

*

In de avond is er een protest tegen de komst van asielzoekers in ’s Gravenzande (gemeente Westland). Identitair Verzet roept haar sympathisanten en de afdelingen Rotterdam en Den Haag op om hier aan deel te nemen. Op internet is er een evenement van gemaakt met een afbeelding Geert Wilders van de PVV erbij. In de nacht hiervoor worden er vier ruiten ingegooid bij het oude stadhuis. Er zijn zo’n driehonderd mensen op het protest af gekomen en een deel van hen roept “AZC Weg ermee” en steekt vuurwerk af. De rechtsextremist Ben van der Kooi heeft een spandoek meegenomen met de tekst “Refugees Stop Not Welcome”. In de gemeenteraad zelf doet LPF Westland een voorstel om af te zien van vluchtelingenopvang, maar dat wordt verworpen.

*

Identitair Verzet roept haar sympathisanten en de afdelingen Rotterdam en Den Haag op om aanwezig te zijn bij een protestmanifestatie tegen de komst van een AZC in Numansdorp deze avond. Dit valt onder de gemeente Cromstrijen. Los van Identitair Verzet is er een internetgroep “Geen AZC in Numansdorp” opgericht en die heeft ondertussen 500 volgers. Er zijn in de avond ruim 250 mensen aanwezig bij het debat in de gemeenteraad over de mogelijke komst van een vluchtelingenopvang in Numansdorp. Er is vooraf een flyeractie van een lokale partij die stelt alleen “échte vluchtelingen” op te willen vangen.

*

Een krant meldt dat er in de gemeente Den Haag sprake is van groeiend verzet tegen de komst van vluchtelingen. In wijken als Wateringseveld en Ypenburg-Leidschenveen is er onrust. Een groep Ypenburgers is boos over een ‘containerwijk‘ voor 150 ex-vluchtelingen die de gemeente op wil zetten. Op sociale media is een groep hierover opgericht met tweeduizend leden. Ze willen volgende maand de straat op gaan voor een demonstratie. In Wateringsveld is men boos op de gemeente Westland die op een bedrijfsterrein vlakbij deze Haagse wijk zo’n 275 vluchtelingen met een verblijfsstatus wil huisvesten.

*

De islamitische Partij van de Eenheid stelt in de gemeenteraad van Den Haag schriftelijke vragen over het op internet delen van een anti-islam filmpje door drie raadsleden van de PVV uit Den Haag. In het filmpje zijn onthoofdingen door ISIS te zien en geslachte beesten in een poel van bloed. Dan wordt over de islam gezegd: “Send it back to hell“, waarna een atoombom ontploft. Later besluit de Partij van de Eenheid dat ze ook aangifte tegen het drietal gaat doen. De PVV noemt de aangifte ‘belachelijk‘ en reageert door te stellen dat ‘de islam mag worden weggevaagd‘, ‘dat is het standpunt van onze partij‘.

*

Een nieuwsmedium meldt dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag vragen aan B&W heeft gesteld over radicale moslimkinderen. De PVV maakt zich grote zorgen over hun radicale ideeën en daarom wil de partij weten hoeveel radicale moslimkinderen er in Den Haag zijn en in welke wijken zij wonen.

*

Een solidariteitsactie van Voorpost voor Hongaarse nationalisten. Bij ambassade van Roemenië in Den Haag voeren ze actie voor de vrijlating van István Beke en Zoltan Szocs die in Boekarest vast zitten. Dat zijn voorzitters van HVIM die strijdt voor het herstel van groot-Hongarije. Er is een toespraak van Florens van der Kooi en van zijn Hongaarse vriendin Timea Jónak. De Vlaamse Voorpost-voorzitter Bart van Pachtenbeke gooit een petitie in de brievenbus.

*

De Stamtafel Haaglanden bijeenkomst van Voorpost in de regio Den Haag.

*

De landelijke Onderwijsgeschillencommissie behandelt een klacht tegen een basisschool in Den Haag. Volgens een Marokkaanse moeder die moslim is, is haar dochter bij toetsen lager beoordeeld dan autochtone kinderen. Ook zouden andere kinderen zijn opgezet tegen klasgenootjes uit moslimgezinnen. Zo zou na een islamitische terreurdaad, door een leerkracht aan de dochter zijn gevraagd: “Jij gaat toch later ook niet mensen onthoofden voor de ISIS?”. Andere islamitische ouders bevestigen dit verhaal en zeggen dat er vaker wordt gediscrimineerd. De school erkent fouten bij de berekening van de uitslag van toetsgegevens, maar ontkent de aantijgingen van discriminatie. De klachtencommissie wijst in februari de klachten af omdat ze niet met concrete feiten en omstandigheden onderbouwd zijn.

*

Ajax en ADO Den Haag voetballen tegen elkaar in Den Haag. Een deel van de Haagse supporters reageert op het balcontact van de de Antilliaans-Nederlandse Ajax-speler Riechedly Bazoer door “Bazoer, Bazoer, je moeder is een hoer” te zingen. Ook klinken er veelvuldig oerwoudgeluiden en wordt er een “bananenlied” gezongen. De wedstrijd wordt niet stilgelegd door de scheidsrechter. Bazoer beklaagt zich bij de wedstrijdleiding en de stadionspeaker waarschuwt de supporters, waarop ze inbinden. Later legt ADO Den Haag 24 supporters een stadionverbod op voor het wangedrag. Ajax doet aangifte van racisme. Geen van de 28 supporters die zich schuldig heeft gemaakt aan de discriminerende spreekkoren hoeft zich uiteindelijk voor de rechter te verantwoorden. Justitie ziet toch onvoldoende bewijs.

*

In Den Haag wordt de Marokkaans-Nederlandse politica Khadija Arib verkozen tot de nieuwe voorzitster van de Tweede Kamer. De tegenkandidaat, Martin Bosma van de PVV, verliest het van haar. Geert Wilders reageert: “Dit is een zwarte bladzijde in de parlementaire geschiedenis” en hij feliciteert haar niet. Martin Bosma is sportiever en feliciteert Arib wel. De PVV heeft kritiek op haar dubbele nationaliteit en wil geen voorzitster die ook Marokkaans is. De PVV verklaart: “Een dubbele nationaliteit betekent dubbele loyaliteit. Wij hebben hier alleen de Nederlandse wet te gehoorzamen, niet de regels van een islamitische woestijncultuur”.

*

Een krant maakt melding van diverse doodsbedreigingen die recent zijn gemaakt richting een salafistische moskee in Den Haag. De anonieme afzenders dreigen met bloedvergieten als de moskeegangers hun biezen niet pakken. De moskee ziet een direct verband met de recente uitspraken van diverse politici over salafisme. Volgens de moskee wakkeren politici hiermee haat en afkeer aan tegen moslims.

*

Geert Wilders stelt met de PVV Kamervragen over een islamitische sjeik die in Amsterdam en Den Haag heeft gesproken op 2 en 3 januari. Hij zou een terreuraanslag van Osama bin Laden verheerlijkt hebben. De PVV wil dat “deze islamitische geweldsoproeper” uitgezet wordt. De partij wil Nederland behoeden voor “verdere islamisering”.

*

Een man loopt met een keppel door het centrum van Den Haag. Als hij twee “lichtgetinte” jongens passeert schreeuwen ze hem toe: “Hey Jood! Of ben je een Palestijn? Free free Falestien! Takbir! Takbir! Stop met bezetten!”

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een moslima die in september 2015 is afgewezen als tandartsassistente door een tandarts in Den Haag omdat ze een hoofddoek draagt. De tandarts zegt geen religieuze uiterlijke kenmerken te willen accepteren. Het College stelt dat hij haar daardoor discrimineerde op grond van godsdienst.

*

Antifascisten verwijderen vandaag veel stickers met de tekst “Refugees not Welcome” in Den Haag. Een deel ervan zit vlakbij een opvangplek voor vluchtelingen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht tegen een pizzeria in Den Haag. Op een onbekende datum was een Indische vrouw daar te gast en zij voelde zich vijandig bejegend door de gastvrouw van het restaurant. Ook voelde ze zich discriminatoir bejegend. Er was bijvoorbeeld gezegd: “jij bent zeker een troostmeisje”. Een antidiscriminatiebureau belde vervolgens in april 2015 met het restaurant over de ingediende klacht. De eigenaar reageerde toen met de uitspraak: “Ik ben geen racist, maar als buitenlanders zich gediscrimineerd voelen in mijn land, dan komen ze maar langs, koop ik een ticket voor ze en kunnen ze oprotten naar hun eigen land” en “als mevrouw hier nog een voet in het restaurant zet, wordt ze gelyncht door mijn personeel”. Hij wilde toen verder niet inhoudelijk reageren op de klacht. Het College stelt dat de vrouw zelf geen klacht heeft ingediend bij het restaurant en dat de discriminerende en dreigende uitspraken in het telefoongesprek niet naar de vrouw zelf zijn gemaakt. Daarom is er ook geen sprake van intimidatie. Het restaurant wordt vrijgesproken van het discrimineren van de vrouw.

*

Elkaar tegensprekende bronnen plaatsen de Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Haaglanden op zowel 17 als 18 december. Dit is in de regio Den Haag. Volgens Voorpost kun je hier “Lekker bijpraten over de acties tegen de asielcentra in de regio, de politiek, de islamitische invasie of gewoon gelijkgestemden ontmoeten”. Hier zouden ook mensen van “Haaglanden tegen AZC” bij aanwezig zijn.

*

Een krant bericht over het proces tegen Geert Wilders. Ze meldt dat de raadkamer van de rechtbank in Den Haag deze week het bezwaar van Geert Wilders over het weigeren van veertig getuigen (zie 25 november 2015) deels honoreert. Hij mag toch een aantal getuigen laten horen in de strafzaak die tegen hem loopt wegens discriminatie van Marokkanen.

*

Kamervragen van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma over de aanhouding van een Syrische asielzoeker in Den Haag op grond van deelname aan een terroristische organisatie. Fritsma wil dat de staatssecretaris erkent dat hij geen zicht heeft op wie er allemaal (zonder papieren) Nederland binnenkomen en welke achtergrond en motieven zij hebben. Hij vraagt of de staatssecretaris alle AZC’s hermetisch af wil sluiten, zolang niet iedere asielzoeker grondig is gescreend. Ook wil Fritsma de Nederlandse grenzen sluiten en geen enkele asielzoeker meer toelaten.

*

In Den Haag organiseert een Pegida-activist uit Rijswijk een kleine protestactie voor de ambassade van Saoedi-Arabië. Hij eist de vrijlating van politieke gevangenen en kaart de aanstaande doodstraf aan die vijftig “terroristen” te wachten staat. Er zijn uiteindelijk maar twee actievoerders en ze geven af op de “wrede” islamitische ideologie, die Saoedi-Arabië probeert te verspreiden.

*

PVV-leider Geert Wilders zegt in een ochtendprogramma: “We moeten asielzoekerscentra hermetisch afsluiten, tot we weten wie er in zitten”, “we moeten geen drama’s hebben zoals in Parijs”. De aanleiding voor deze uitspraken is een asielzoeker uit Syrië die in Den Haag is aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. De man verbleef op een opvanglocatie in Zaandam, waar hij tegen andere vluchtelingen gezegd zou hebben dat hij een strijder is van Al-Qaeda en ISIS.

Op deze dag schrijft een krant ook dat Wilders een videoboodschap aan het Turkse volk gemaakt heeft waarin hij zegt: “Wij willen niet meer, maar minder islam. Dus Turkije, blijf weg bij ons, je bent hier niet welkom”. Wilders zegt dat Turkije nooit lid van de Europese Unie zal worden. “Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa”. Hij noemt Erdogan “een gevaarlijke islamist, die de islamitische vlag hijst”. Premier Mark Rutte noemt de video “echt totaal ongepast” en zegt dat Wilders de hele Turkse bevolking schoffeert.

*

Gisteravond laat behandelde Humberto Tan het gebruik van Zwarte Piet kritisch in zijn talkshow op televisie. Hierna heeft een man uit Den Haag een foto op internet gezet van Humberto Tan, voorzien van hakenkruisen. Hier staat bij geschreven: “De Smerigste Piet van Nederland. Primaat. Weg uit dit land waar jij mocht opgroeien ondankbare neger!”. Televisiepresentatrice Sylvana Simons maakt melding van het racisme en deelt het bericht met haar volgers. Duizenden mensen delen het daarna ook weer. Hierna wordt niet de man uit Den Haag, maar Sylvana Simons van een sociaal mediaplatform verwijderd. Humberto Tan ligt na de uitzending sowieso onder vuur van duizenden boze mensen die kritiek hebben.

*

Deze woensdagmiddag vraagt Geert Wilders van de PVV aan de rechtbank in Den Haag om een eerlijk proces. Hij wordt vervolgd omdat hij vorig jaar in een Haags café zijn aanhangers om ‘minder, minder, minder’ Marokkanen liet roepen. Wilders heeft er onvoldoende vertrouwen in dat zijn strafzaak eerlijk zal verlopen. De rechter-commissaris heeft een aantal onderzoeken en getuigenverhoren niet gehonoreerd. Wilders gaat in beroep tegen het weigeren van zo’n veertig getuigen.

*

Voorpost organiseert hun terugkerende evenement, de Stamtafel Haaglanden, in de regio van Den Haag. Dit is een informele ontmoetingsavond met een politieke invalshoek.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in de zaak van twee Marokkaans-Nederlandse mannen die in mei 2015 de toegang is geweigerd tot een club in Den Haag. Het College stelt dat de klagers niet aantonen dat er een verband is tussen de weigering en hun afkomst. Hierom stelt het College dat niet is gebleken dat er verboden onderscheid is gemaakt op grond van ras.

*

Een gemixte groep van mensen van Pegida en PVV-aanhangers organiseert in Den Haag een demonstratie onder het motto “Laat je stem horen tegen het kabinetsbeleid”. De extreemrechtse activisten willen protesteren tegen de komst van “economische vluchtelingen”. Er zijn enkele honderden deelnemers. Namens Pegida is Astrid Bello bij de organisatie betrokken en Identitair Verzet hangt een spandoek “AZC? Nee!” aan het podium. Identitair Verzet schrijft dat deze demonstratie ‘Tegen de instroom van economische (en jihadistische) immigranten’ is gericht. Ze linken het ook aan de aanslagen in Parijs. Er zijn hier mensen van de NVU bij aanwezig, waaronder Ben van der Kooi.

*

Deze avond rond middernacht post Identitair Verzet afdeling Den Haag een serie foto’s op internet. Hun poster met tekst: “Opvang in Eigen Regio Is Humaner” is zichtbaar en opgehangen op een station rond vier uur in de middag. Ook op het gemeentebord van Voorburg is die poster geplakt. In de begeleidende tekst schrijven ze dat ze hiermee reageren op het protest van “economische immigranten” in Den Haag drie dagen geleden. “Ook werd de nieuwe flyer verspreid in Bezuidenhout en Voorburg Noord”. Iemand reageert instemmend op dit bericht en schrijft: “ik heb Leidschendam al vol gespamt en wacht met smart op de nieuwe flyers tegen het AZC.”

*

De burgemeester van Den Haag zegt dat hij de moslims in Den Haag bij wil staan. Ook roept hij op tot eensgezindheid in Europa en zegt hij dat mensen niet cynisch over Europa moeten doen, wat valse profeten daar ook over zeggen. Hier reageren twee gemeenteraadsleden van de PVV fel op. Karen Gerbrands schrijft: “Zij aan zij met moskeebesturen en moslimorganisaties? Dat is de as van het kwaad. Deïslamiseren en grenzen dicht.”. Elias van Hees noemt de burgervader een “burgemeester van de verdeeldheid”, die de EU-critici afvalt, “één dag na massamoord Parijs. Ga je schamen.”

*

Een Sinterklaasintocht in Voorburg (Zuid-Holland). Op een website van Identitair Verzet Den Haag staat hierna een foto van het gemeentebord van Voorburg met daarbij een hand met hun flyers “Red Zwarte Piet! Ons Erfgoed, Hun Toekomst”. Identitair Verzet schrijft erbij: “Vandaag bij de intocht van de Sint positieve flyers verspreid aangaande ons cultureel erfgoed!”.

*

Een groep van zo’n honderd buurtbewoners heeft zich deze avond enige tijd rondom het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag verzameld. Ze houden een spontane tegendemonstratie als reactie op het protest van vluchtelingen deze middag. De vluchtelingen zijn ontevreden over de voorzieningen in de noodopvang in het gebouw. De protesterende buurtbewoners stellen dat de vluchtelingen ondankbaar zijn en klagen hierbij over het gedrag van de vluchtelingen in de buurt. De politie wil de buurtbewoners wegsturen, maar een deel van de groep probeert de ingang van het gebouw te bereiken. De politie grijpt in en schermt het gebouw af, met behulp van de Mobiele Eenheid. Hierna trekt een deel van de groep naar het huis van de voorzitter van het wijkberaad om verhaal te halen. Het wijkberaad zou te veel hebben meegewerkt aan de komst van de 600 vluchtelingen, luidt de beschuldiging. Pas na een forse scheldpartij vertrekt de groep weer. De betoging wordt als “grimmig” beschreven.

*

In Den Haag wordt een antifascistische demonstratie gehouden. Vooraf gaat op internet een oproep rond in extreemrechtse kringen, om deze demonstratie te verstoren. De tekst op de oproep luidt: “Verstoor en blokkeer de multikul demonstratie! Refugees Not Welcome. Anti Antifa”. Hier staat een getekend Hitler gezichtje bij. Buiten enkele onduidelijke types die bij de demonstratie rondhangen gebeurt er verder niets.

*

Identitair Verzet afdeling Den Haag plaatst een serie foto’s op internet van hun posters die aangeplakt zijn in Leidschendam. Op een foto staat iemand met een poster met de tekst: “Opvang in eigen regio is humaner”. Ze schrijven erbij dat er ook is geflyerd in de buurt en bij de locatie waar de gemeente voornemens is een permanent AZC te vestigen.

*

Deze zaterdag is er in Scheveningen, Den Haag een kleine demonstratie tegen de opvang van vijftig tot honderd vluchtelingen met een status. Men protesteert tegen de voorrang bij huisvesting en er komen enkele tientallen demonstranten opdagen. Op spandoeken staan teksten zoals “Grenzen dicht!” en “Samsom, de plunderaar van Nederland”. Iemand schrijft op een internetpagina van Pegida dat deze demonstratie de steun van de PVV zou hebben, maar het is onduidelijk waarop dit gebaseerd is.

*

Een rommelige poging van Pegida, of mensen rondom Pegida, om een demonstratie of manifestatie tegen de komst van vluchtelingen te houden op het Malieveld in Den Haag. Ze maken op sociale media een evenement aan met de kreten “Wij willen de grenzen dicht!” en “Het eigen volk is het zat, eigen mensen gaan voor”. Er zou geen vergunning voor de actie zijn en de organisatie blaast het plan weer af. Toch komen er ruim honderd betogers opdagen. Een van de sprekers is aangehouden. Hij had een hemd aan met de tekst: “Rutte volksverneuker, dit kabinet zijn NSB”.

*

Een gemeenteraadslid van de PVV in Den Haag is aanwezig op een buurtbijeenkomst in het Bezuidenhout over de opvang van vluchtelingen.

*

De PVV stelt schriftelijke vragen in de gemeenteraad van Den Haag. De partij vraagt of een specifieke ambtenaar van de gemeente ook activist tegen Zwarte Piet is. Ook vraagt de PVV of die ambtenaar kritiek heeft op koloniale schilderingen op de Gouden Koets. Ten slotte wil de partij weten of de ambtenaar wel onafhankelijk kan zijn en of ze haar werkgever van racisme heeft beschuldigd.

*

In de Tweede Kamer stelt de PVV een serie vragen over de politie in Den Haag die een quotum in zou willen voeren om meer allochtone agenten binnen te halen. De PVV is hier tegen en vraagt welke eisen de burgemeester gaat negeren om maar voldoende allochtonen bij de politie te krijgen. De partij wil dat de minister het tegen houdt. De PVV stelt verder dat de mislukte integratie de oorzaak is van deze situatie. Uit het latere antwoord blijkt dat er geen sprake van quota is, maar een streven naar meer diversiteit.

*

Tijdens een gemeenteraadsvergadering in Den Haag wordt een plan besproken om op drie locaties 2100 vluchtelingen op te vangen. Er is een grote toeloop bij de vergadering, waarop de burgemeester besluit dat een deel van de belangstellenden de vergadering op schermen in de foyer moet volgen. Daar nemen de mensen geen genoegen mee. De politie moet ingrijpen om te voorkomen dat tientallen mensen de vergadering verstoren. De PVV-parlementariër Machiel de Graaf is hier inspreker tegen de komst van vluchtelingen. Hij noemt ze “islamitische kolonisten” en hij verwijt de burgemeester de stad “weg te geven”. Hij zegt: “Kom op voor het Nederlandse volk, doe het niet”.

*

In de gemeenteraad van Den Haag stellen raadsleden van de PVV vragen over de invloed van Hizb ut-Tahrir in een Javaanse moskee in Den Haag. Ze stellen dat de AIVD aangeeft dat Hizb ut-Tahrir antiwesterse, antisemitische en anti-integratieve elementen bevat. De PVV ziet Hizb ut-Tahrir daarom als een extremistische organisatie.

*

Een Turks-Nederlandse man heeft onlangs een opdracht gegeven aan een bedrijf uit Den Haag, om een bouwkundig rapport op te stellen voor een kantoorobject. Op deze datum spreekt hij telefonisch met een bouwkundig inspecteur en hierna krijgt hij het bericht dat hij dubbel moet betalen om kadastertechnische redenen. In het telefoongesprek zegt de inspecteur dat hij heeft gezien dat de man van Turkse afkomst is en dat hij bang was dat hij daarom slecht Nederlands zou spreken. Daarom duurde het zo lang voordat hij contact opgenomen heeft. Door deze uitspraak in combinatie met het hogere tarief, voelt de Turkse man zich gediscrimineerd en dient hij een officiële klacht in.

*

In Den Haag komt een strafzaak voor de rechter tegen een SP-gemeenteraadslid uit Zoetermeer. Het raadslid had in juni 2014 Hilbrand Nawijn een racist genoemd die discrimineerde, omdat Nawijn tegenstander is van islamitische scholen en scholen van andere religies wel wil toestaan. Hilbrand Nawijn is ook gemeenteraadslid in Zoetermeer, namens zijn eigen Lijst Hilbrand Nawijn. Hij klaagde de SP’er aan voor smaad, laster en belediging. De rechter wil de SP’er niet vervolgen en spreekt hem vrij. Nawijn is hier boos over en gaat in hoger beroep.

*

In Den Haag moet een man uit Norg voor de rechter verschijnen wegens antisemitische twitterberichten die hij tussen oktober 2011 en juli 2012 plaatste. Hij schreef teksten zoals: ‘joods geteisem’, ‘duizend kuub gas klaarstaan’ en ‘wat mij betreft worden alle zionistenzwijnen opgesloten in sterfkampen’. Hij krijgt een boete en een voorwaardelijke straf.

*

Een man krijgt een werkstraf van de rechter in Den Haag omdat hij in februari 2015 in een opvanglocatie in Den Haag hulpverleners met de dood bedreigde. Toen hij daar destijds voor werd aangehouden door een agent met een donkere huidskleur, reageerde hij met een discriminerende scheldkanonnade. De discriminatie van de agent werkt verzwarend op de strafmaat. Hij had woorden gebruikt als: ‘kankeraap’ en ‘kankerbruine’.

*

De rechtbank in Den Haag geeft een man een kleine boete omdat hij op een politiebureau riep dat hij alle moslims en joden zou willen vermoorden. Hij zou toen verward zijn geweest en droeg een shirt met een symbool van de Ku Klux Klan en een driepotig hakenkruis (een Trifos) er op. In de berichtgeving wordt geen datum of plaats genoemd, waar en wanneer dit heeft plaatsgevonden.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een 56-jarige vrouw uit Den Haag. Ze had op een niet genoemde datum, een moeder op een schoolplein uitgescholden ten overstaan van de basisschoolkinderen. Ze riep “Marokkaanse hoer” en “Rot op naar je eigen land”. Ze vroeg “Wat doen jullie Marokkanen hier?”. De aanklager heeft een boete van vierhonderd euro geëist vanwege beledigen van de hele Marokkaanse bevolkingsgroep. De rechter oordeelt dat er sprake is van gewone belediging en geeft vrouw een boete van honderd euro.

*

Een strafzaak tegen een man uit Honselersdijk of Delft, maar hij is niet aanwezig op de zitting bij de rechtbank in Den Haag. In maart 2014 ging hij in Honselersdijk door het lint na een ruzie met zijn vriendin. Hij was toen dronken en vernielde de auto van zijn schoonmoeder. Bij zijn arrestatie maakte hij een soort achterwaartse kopstootbeweging naar een agent. In de politieauto beledigt hij een agent met een donkere huidskleur. Op het politiebureau gaat dit zo verder en krijgt een agent een opmerking over “negers” naar zijn hoofd. Hij krijgt een werkstraf van zestig uur voor de vernielingen, verzet tegen zijn arrestatie en belediging.  De rechter laat de belediging op basis van ras extra meewegen in de hoogte van het vonnis.

*

De afdeling Haaglanden van Voorpost houdt haar terugkerende ontmoetingsavond in de regio Den Haag. Dit heet de Stamtafel Haaglanden.

*

In Den Haag wijst een tandartspraktijk een moslima af voor de functie van tandartsassistente omdat ze een hoofddoek draagt. Ze accepteren geen uiterlijke religieuze kenmerken. De moslima dient een klacht in.

*

In een niet genoemde plaats in Nederland wordt een man van Armeense afkomst door een uitzendbureau, dat haar hoofdkantoor in Apeldoorn heeft, afgewezen voor een functie. Hij zou bij een klantenservice van een landelijke organisatie uit Den Haag gaan werken, maar wordt afgewezen omdat hij geen accentloos Nederlands spreekt. Hij dient discriminatieklachten in tegen beide instanties.

*

Lokale media in Den Haag berichten over de voorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PVV in die stad. Hij is verbijsterd over de sloop van een monumentale schoolgevel ten behoeve van een pand voor een imamopleiding van een islamitische stichting. De PVV wil dat het stadsbestuur de “islamisering van Den Haag” tegen gaat.

*

Een nieuwsmedium bericht over een onderzoek dat het Haags Bureau Discriminatiezaken is gestart naar het deurbeleid van een uitgaansgelegenheid in Den Haag. In het artikel wordt een portier van het café beschuldigd van discriminatie. Hij had tegen een bezoeker met een getinte huidskleur gezegd dat hij “zijn soort aantrekt en dat zijn soort meisjes lastig valt”. De jongen heeft hierna boos de zaak verlaten. De eigenaar van de zaak ontkent dat er sprake van discriminatie is in zijn multiculturele zaak.

*

De rechtsextremist Tim Mudde, die niet meer actief is in de extreemrechtse beweging, doet mee aan een linkse dierenrechtendemonstratie in Den Haag tegen de stierenvechtindustrie wereldwijd.

*

Een radiozender in Den Haag laat weten dat ze een Turkse zangeres of zanger zoekt om met inwoners van de Schilderswijk een Vredeslied op te nemen. De Haagse PVV-fractie reageert hier ontstemt op en schrijft: “lijkt me goed als deze hippies enkeltje Turkije boeken, daar zoeken naar artiest en Den Haag verder met rust laten. Idioot gedoe!”.

*

In de regio Den Haag organiseert de lokale Voorpost-afdeling haar Stamtafel Haaglanden bijeenkomst.

*

Een antidiscriminatiebureau uit Den Haag stuurt een brief naar een uitzendbureau uit Hattem over hun advertentie die deze maand op een website geplaatst is. Het uitzendbureau zoekt schoonmakers voor hotelkamers. Een van de functie-eisen is dat de kandidaat over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Het uitzendbureau reageert niet op de brief en opvolgende brieven en e-mails. In augustus 2016 doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in deze zaak.

*

Het PVV Tweede Kamerlid Machiel de Graaf geeft een interview aan een radioprogramma in Den Haag. Hij stelt dat er op de vluchtelingenboten in de Middellandse Zee alleen maar “jonge, gespierde testosteronmannen” zitten. Hij wil dat Nederland zelfstandig de grenzen dichtgooit. Er is geen plek voor “zogenaamde vluchtelingen” die zeggen “we komen jullie leegeten”. De Graaf hekelt de andere partijen die ruim baan geven aan vluchtelingen en zeggen: “kom maar binnen met je knecht”.

*

De kleine actiegroep Hollands VolksBelang organiseert een kleine actie bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag. Ze wapperen met enkele oude vlaggen uit Zuid-Afrika en stoppen een brief in de brievenbus. De groep wil zo ageren tegen “de anti-blanke wetten” en de plaasmoorden in Zuid Afrika. Extreemrechtse groepen gebruiken criminaliteit tegen blanken in Zuid Afrika als een soort van bewijs tegen de ANC-regering, alsof zij nu het slachtoffer zouden zijn van racisme. Feit is dat de zwarte Afrikaanse bevolking zelf nog veel vaker slachtoffer is van criminaliteit. De plaasmoorden (moorden op blanke boeren op afgelegen boerderijen) zijn weliswaar een gruwelijke vorm van criminaliteit, maar komen minder voor dan moorden op bijvoorbeeld Afrikaanse mensen in de townships. Bij de actie in Den Haag is Sjors Remmerswaal aanwezig om interviews af te nemen voor Rechts Actueel.

*

In Den Haag lopen groepen voetbalfans van ADO Den Haag door de stad. Er is een fanborrel van de club. Groepen supporters roepen antisemitische leuzen op straat. Een 29-jarige man wordt in de avond aangehouden hiervoor. Een Marokkaans-Nederlandse man krijgt een paar flinke klappen als hij op een groepje ADO-fans stuit. Ze gooien ook blikken bier naar hem.

*

De gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag stelt schriftelijke vragen over het barbecueën in een park. De partij stelt dat “met name grote groepen niet westerse allochtonen, welke vanuit de islamitische cultuur meekrijgen dat het weggooien van eten geen teken van respect is en het daarom na gebruik dus niet in de vuilcontainers deponeren maar op het veld achterlaten?”. Ook klagen ze over de auto’s van “deze groepen” die over het veld rijden. De PVV vraagt of het gemeentebestuur de aanwezigheid van zo’n grote groep niet westerse allochtonen nog steeds ziet als een verrijking voor de stad. De partij legt ook een link tussen het einde van de Ramadan en de toename van het vuilnis in het park.

*

De afdeling Den Haag van Identitair Verzet schrijft op internet dat ze al hun donateurs, contacten en activisten van Zuid-Holland-Noord vandaag een brief heeft geschreven met een inschrijfformulier voor de referendumaanvraag over het Oekraïneverdrag. Identitair Verzet schrijft er bij: “Daarna zijn we de straat op gegaan om handtekeningen op te halen”.

*

De afdeling van Voorpost uit de regio Den Haag organiseert hun informele ontmoetingsavond, de Stamtafel Haaglanden.

*

Het College voor de Rechten van de Mens bepaalt dat een grote telecomaanbieder uit Den Haag zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie van een Griekse man. Die wilde in april 2014 een telefoonabonnement afsluiten. Het online afsluiten kan echter alleen met een Nederlands paspoort en toen hij naar een winkel van het bedrijf ging kon hij geen gebruik maken van de kortingen die je online wel krijgt. Hij diende een discriminatieklacht in bij het  Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

*

Het nieuws komt naar buiten dat een 24-jarige man uit Katwijk TBS heeft gekregen van een rechter in Den Haag vanwege het neersteken van 15-jarige Somalische asielzoeker op straat in Katwijk, in december 2014. De man zou aan psychiatrische stoornissen lijden en de steekpartij heeft een racistische lading. Er volgt een hoger beroep in maart 2017.

*

De partij Voor Nederland stelt Kamervragen over de onrust in Den Haag na de dood van een arrestant van de politie. De partij verwerpt de racismebeschuldiging aan het adres van de politie in Den Haag en keurt de rellen na de dood van de arrestant af. Voor Nederland schrijft: “waarbij vandalen zich schuldig maken aan bedreiging, brandstichting, vernieling, roof, antisemitisme en zelfs plundering”. De partij wil een avondklok en de militaire politie inzetten.

*

In de nacht van 1 op 2 juli is het onrustig in Den Haag na de dood van een Arubaanse man op 27 juni, toen hij hardhandig gearresteerd werd door de politie. Groepen jongeren zorgen voor onrust en relachtige situaties. Het gaat om gemengde groepen van jongeren van autochtone afkomst, maar ook met Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse achtergronden. Er worden leuzen geroepen tegen Joden. Ook is er ruzie met een omstander die ook voor ‘vieze kankerjood’ wordt uitgescholden.

*

Na de dood van een Arubaanse arrestant op de 27e in Den Haag is er vandaag een demonstratie die uitmondt in rellen in de Schilderswijk. Jongeren zouden hierbij “kankerjoden” geroepen hebben naar de politie.

*

In Den Haag pakt de politie met geweld een bezoeker op van een muziekfeest in een park. De man komt hierbij te overlijden. Het slachtoffer is de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba die op familiebezoek in Nederland is. Er is veel onrust in Den Haag hierna. De politie wordt van racisme beschuldigd en er is een verwijt dat ze zich schuldig maken aan etnisch profileren. Getuigen spreken over excessief politieoptreden tijdens dit feest en zeggen dat vooral allochtonen eruit worden gepikt. Amnesty International wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar onbedoeld racisme of vooroordelen over Antillianen bij de agenten.

*

De Stamtafel Haaglanden van de Voorpost afdeling uit de regio Den Haag. Dit is een informele ontmoetingsbijeenkomst waar ook over politiek activisme gepraat wordt.

*

Het nieuws komt naar buiten dat de gemeenteraad van Den Haag deze week praat over de komst van een nieuwe islamitische school. Zowel de PVV als Richard de Mos van een lokale partij, zijn fel tegen dit plan.

*

Thierry Baudet is met zijn Forum voor Democratie een van de indieners van een petitie met 40.000 handtekeningen op het Binnenhof in Den Haag. Een burgercomité wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt en dat het parlement de invoer van de Euro onderzoekt.

*

Voorpost voert in Den Haag actie om aandacht te vragen voor ‘de genocide op de blanke boeren in Zuid-Afrika’. Ze stellen dat er jacht gemaakt zou worden op de blanke bevolking, sinds de “terrorist Nelson Mandela” is vrijgelaten. Ze staan met spandoeken en prinsenvlaggen achter dranghekken tegenover het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zwaaien ook met de oude vlag van Zuid-Afrika, die in de apartheidstijd in gebruik was. Florens van der Kooi houdt een toespraak en er zijn zo’n zes activisten, waaronder Sjors Remmerswaal en Bernie Flapper.

*

PVV Tweede Kamerlid Martin Bosma presenteert zijn boek over Zuid-Afrika in het gebouw van Tweede Kamer in Den Haag. Geert Wilders spreekt het gezelschap toe. Bosma valt in dit boek allerlei linkse groepen en individuen aan, die de anti-apartheidsstrijd ondersteund hebben.

*

Een landelijke krant komt op donderdag 28 mei met het nieuws dat een moskee in Den Haag “woensdag” wil gaan starten met oproepen tot gebed via luidsprekers. Omwonenden zeggen hier niet blij mee te zijn. De PVV-gemeenteraadsfractie in Den Haag wil het verbieden en kwalificeert het als “overlastgevende oproepen” en een “uiting van de verdergaande islamisering van Den Haag welke moet worden tegengegaan”.

*

Een nieuwswebsite meldt dat er hakenkruisen zijn geklad op een muur en een deur van woningen  in Scheveningen, gemeente Den Haag.

*

Voorpost Haaglanden, uit Den Haag en omstreken, organiseert hun ontmoetingsbijeenkomst. Dit heet de “Stamtafel Haaglanden”.

*

PVV-leider Geert Wilders vraagt de Tweede Kamervoorzitter of hij in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag een tentoonstelling in mag richten met cartoons over de islamitische profeet Mohammed. Het gaat om de spotprenten die twee weken geleden werden getoond in de USA, waar Wilders spreker was en waar een aanval was. Het bestuur van Tweede Kamer wijst dit verzoek later af.

*

Deze ochtend vroeg, rond 2 uur in de nacht, worden drie Marokkaans-Nederlandse mannen geweigerd bij een club in Den Haag. Ze voelen zich gediscrimineerd en twee van hen doen hun beklag bij het College voor de Rechten van de Mens. Er zijn al vaker klachten over een discriminerend deurbeleid van deze club ingediend.

*

De deur van het Kabinet van de Koning in Den Haag is deze avond beklad met een hakenkruis. In de Tweede Wereldoorlog zat NSB-leider Anton Mussert enige tijd met zijn kantoor in het pand. Hij werd er in 1945 gearresteerd. Een vijftigjarige man uit Barneveld wordt later als verdachte gezien.

*

Het College voor de Rechten van de Mens beoordeelt een klacht van een Poolse vrouw omdat ze eind september 2014 is geweigerd door een webwinkel van een grote telefoonaanbieder uit Den Haag. Ze kan geen klant worden, omdat ze geen Nederlands paspoort heeft. In haar verweer zegt de telefoonaanbieder dat ze wel een beleid hebben voor buitenlandse klanten, maar kan ze onvoldoende aantonen dat ze dit beleid in dit geval heeft toegepast. Het abonnement is de Poolse vrouw gewoonweg geweigerd. Het College stelt daarom dat er jegens de vrouw verboden onderscheid is gemaakt, op grond van nationaliteit.

*

Een minderjarig meisje uit Hillegom krijgt van de kinderrechter in Den Haag een taakstraf wegens het beledigen en bedreigen van een Joods klasgenootje. Het meisje had per telefoon andere klasgenoten een afbeelding gestuurd met een Hakenkruis, met daarboven een bedreiging die erop neerkwam dat het Joodse meisje neergestoken zou moeten worden omdat zij Joods is. Het slachtoffer vertrok uit angst van de school.

*

Een nieuwswebsite meldt dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag schriftelijke vragen heeft gesteld over salafistisch thuisonderwijs. De PVV wil dit onmogelijk maken in Den Haag omdat de islam een “fundamentele ongelijkheid” na zou streven. Er zijn aanvragen voor twee kinderen. De partij wil het liefst alle vormen van islamitisch onderwijs verbieden.

*

Een antidiscriminatiebureau uit Den Haag belt naar de eigenaar van een pizzeria in Den Haag omdat ze een klacht over hem binnen hebben gekregen van een Indisch-Nederlandse bezoekster van het restaurant. Die vrouw voelde zich gediscrimineerd en vijandig bejegend door een gastvrouw van het restaurant. Die had op een niet vermelde datum onder meer gezegd: “Jij bent zeker een troostmeisje”. Vandaag zegt de eigenaar tegen het bureau: “Ik ben geen racist, maar als buitenlanders zich gediscrimineerd voelen in mijn land, dan komen ze maar langs, koop ik een ticket voor ze en kunnen ze oprotten naar hun eigen land”. Ook dreigt hij met de woorden: “Als mevrouw hier nog een voet in het restaurant zet, wordt ze gelyncht door mijn personeel”. Er wordt een klacht ingediend.

*

In de gemeenteraad van Den Haag wordt langdurig gedebatteerd over de aanpak van de jihad. De PVV wil de paspoorten afpakken van jihadisten die terugkeren en hen keihard aanpakken. De partij stelt dat het mensen zijn die haat en verderf hebben gezaaid. De PVV vindt de burgemeester te soft, naïef en laf. Hij zou aan “islamknuffelen” doen.

*

De NVU demonstreert in Den Haag tegen moslimextremisme onder het thema “Baas in eigen land & 100% anti ISIS”. De demonstratie wordt in samenwerking met de Autonome Nationalisten Vlaanderen georganiseerd. Er zijn ongeveer 75 deelnemers. Partijleider Constant Kusters spreekt zijn steun uit voor president Assad van Syrië.

*

Een raadslid van de PVV in Den Haag is te gast bij de lokale radio. Ze vindt het belachelijk dat een wethouder asielzoekers binnen vier weken aan een woning wil helpen. Ze verzet zich tegen dit “multiculti beleid” en wil dat asielzoekers uit Syrië in die regio opgevangen worden. Ze wil meer woningen voor Hagenaars vrij maken.

*

Een groep gewone moslims van een actiegroep die zich tegen terroristische moslims afzet, kan nergens een zaal huren. Zaaleigenaren weigeren de verhuur. Een bijeenkomst vandaag in een zaal in Den Haag wordt afgezegd omdat er op GeenStijl staat dat er controversiële figuren bij de actiegroep rondlopen. Het ministerie van Sociale Zaken grijpt in en uiteindelijk spreekt Minister Asscher het gezelschap vandaag toe in een hotel Den Haag. De zaal die de bijeenkomst afgezegd heeft, ontkent later dat het islamitisch karakter van de club de reden voor de annulering was.

*

Een lokale nieuwswebsite bericht over de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag. Die partij is geschokt door nieuwe cijfers over jihadisten uit Den Haag. Er blijken 46 uitreizigers te zijn en tien terugkeerders. De PVV zegt dat stadsbestuur wakker moet worden en niet door moet gaan met islam te knuffelen. Ze spreekt over tikkende tijdbommen en wil een keiharde aanpak: “Oppakken, uitkeringen stoppen, denaturaliseren en het land uitzetten! Jihadisten die willen vertrekken moeten niet worden tegengehouden.” De PVV wil dan hun paspoort afnemen en hen nooit meer terug laten keren.

*

Voorpost Haaglanden uit de regio Den Haag organiseert een ontmoetingsavond voor haar achterban en potentiële nieuwe aanwas, de Stamtafel Haaglanden.

*

In Den Haag wordt er een lijsttrekkersdebat gehouden dat op televisie wordt uitgezonden. Namens de PVV is Marjolein Faber de deelneemster. Ze zegt onder andere: “De jihad is onderdeel van de islam. Vrouwenhaat en antisemitisme ook. Ik zeg niet dat alle moslims terroristen zijn. Maar alle terroristen zijn wel moslim”.

*

In de regio Den Haag organiseert de lokale Voorpost-afdeling haar informele ontmoetingsbijeenkomst, de Stamtafel Haaglanden.

*

In een nieuwsbericht wordt gemeld dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag schriftelijke vragen heeft gesteld over het verbannen van de boerka uit het openbaar vervoer. De partij wil een boerkaverbod voor de veiligheid en tegen aanslagen.

*

Op zeker drie adressen in de Schilderswijk in Den Haag worden anti-islambrieven bezorgd. Er staat  op “We zijn hier in Nederland” en op de andere kant het woord Islam met de letter L als middelvinger. De brieven worden in een nieuwsartikel ‘haatbrieven’ genoemd. Een Turkse vrouw is ontzettend geschrokken van de brief en zegt dat het voor flinke angst in de straat zorgt. Er wordt aangifte gedaan.

*

Enkele rechtsextremisten doen mee aan een “Break the System”-demonstratie in Den Haag tegen het kabinetsbeleid. Er zijn ongeveer vijfhonderd tot duizend mensen aanwezig die vanaf het Malieveld naar het Binnenhof trachten te komen. De Mobiele Eenheid drijft ze weer terug naar het Malieveld. Er worden diverse mensen gearresteerd. Uiteindelijk lukt het een klein groepje toch op het Binnenhof te komen. Deze demonstratie bestaat uit een bonte verzameling van linkse en rechtse activisten uit allerlei actiegroepen en steden. Sommige mensen doen voor de camera uitspraken tegen criminele buitenlanders die het land uit moeten en Nederland dat vol zou zijn.

*

Een moskee in Den Haag is doelwit van iemand die haatbrieven stuurt en een stinkbom tegen het gebouw gooit.

*

Een moslim krijgt in Den Haag een dreigbrief op zijn woonadres. In de brief wordt hij met zijn gezin met de dood bedreigd. Als hij niet binnen een week oprot dreigt de briefschrijver hem een kopje kleiner te maken en zijn huis op te blazen. Er wordt aan de aanslag in Parijs gerefereerd; “we weten wat je van plan bent, net als je vriendjes in Parijs hebben aangericht”. De schrijver blijkt goed op de hoogte van de persoonlijke situatie van de Hagenaar, die contact heeft met een groep mogelijk radicale Haagse moslims. In de brief staat ook: “De PVV zal overwinnen” en het is op oranje papier geprint.

*

Het personeel van een winkel die zich speciaal op moslima’s richt in Den Haag, wordt deze dinsdagmiddag door een onbekende man met de dood bedreigd over de telefoon. Hij scheldt de islam uit en schreeuwt dat al het personeel dood moet. Hij belde nog vijf keer terug, daarna heeft de winkel de telefoon niet meer opgenomen. Men houdt hierna de deur gesloten.

*

De partij Voor Nederland stelt Kamervragen over de samenwerking tussen de politie in Den Haag en een salafistische moskee. De Kamerleden vragen waarom de politie met de jaarwisseling weer samenwerkt met de moskee in de ordehandhaving door burgers en willen dit beëindigen.

*

Een lokale nieuwssite meldt dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag vragen heeft gesteld over wat de partij “de shariapolitie van de As-Soenah moskee” noemt. Het gaat over de participatie van de moskee bij de ordehandhaving door burgers tijdens de jaarwisseling. De PVV zegt dat het om islamisering gaat die het gezag van de politie ondermijnt.

*

Voorpost organiseert haar ontmoetingsavond “Stamtafel Haaglanden” in de regio Den Haag.

*

De Hoge Raad in Den Haag doet uitspraak in een cassatiezaak tegen een lokale politicus uit Amsterdam die in maart 2013 werd vrijgesproken door het Gerechtshof in Amsterdam. In de verkiezingsstrijd van 2010 had de man discriminerende uitspraken gedaan over homoseksuelen, maar het Gerechtshof vond in 2013 dat hij die vrijheid moest hebben. De Hoge Raad is het daar vandaag niet mee eens en verwijst de zaak terug naar Amsterdam voor een herbeoordeling. De rechters stellen dat een politicus de verantwoordelijkheid heeft om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Daarbij gaat het niet alleen om uitlatingen die aanzetten tot haat en geweld of discriminatie, maar ook om uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid.

*

Op het internetforum meadhall spreken neonazi’s een ontmoeting af in Den Haag. Ze willen over diverse zaken discussiëren zoals “interraciale kinderen, buitenlanders, nationaalsocialisme als staatsvorm”. De opkomst is lager dan de organisatoren hadden verwacht.

*

Op de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken staat een verklaring waarin gesteld wordt dat de Turkse gemeenschap in Nederland door de overheid “xenofobisch, islamofobisch en racistisch” wordt bejegend. Turkije is boos over de maatregelen van minister Asscher rondom vier Turkse organisaties, een onderzoek onder Turkse jongeren waaruit sympathie voor extremisme zou blijken en de twee Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden die uit de PvdA-fractie vertrokken. Turkije spreekt van “ongegronde racistische aanvallen”. De Turkse ambassadeur in Den Haag zwakt het hierna wat af en zegt dat Turkije Nederland nooit van racisme of xenofobie heeft willen beschuldigen. Het gaat alleen om het uitspreken van zorgen om een deel van het integratiedebat, waarin de Turkse-Nederlanders negatief worden geportretteerd.

*

Het College voor de Rechten van de mens buigt zich over een klacht tegen een uitgaansgelegenheid in Den Haag waar al vaker klachten over zijn geweest vanwege een discriminerend deurbeleid. Deze zaak gaat over enkele Marokkaans-Nederlandse mannen die in februari 2014 zijn geweigerd. Een bewaker had hierbij gezegd dat hij van de eigenaar een bepaald publiek toe moest laten, en dat het een club is met veel Hollandse jongens. Het College ziet hier onvoldoende bewijs in voor discriminatie.

*

Een Turks-Nederlandse rijschoolhouder uit Den Haag krijgt van een rechter in Amsterdam zestig dagen gevangenisstraf, maar bijna driekwart van deze straf is voorwaardelijk. Hij had in juli 2014 een filmpje op internet geplaatst waarin hij Joden met de dood bedreigt en vuurwapens afschiet. Het filmpje was weliswaar in Turkije op internet gepost, maar richt zich op een Nederlands publiek.

*

Geert Wilders stelt met een collega Kamervragen over een bericht: “Religies in gesprek in Ridderzaal”. Ze zijn boos dat de islam “die een staatsondermijnende totalitaire ideologie is en die het Vrije Westen de oorlog heeft verklaard” in de Ridderzaal in Den Haag mocht komen. Ze vragen dat de minister bepaalt “dat geen enkele islamitische vertegenwoordiger ooit de Ridderzaal” mag betreden.

*

Voorpost heeft een ontmoetingsbijeenkomst in de regio Den Haag. Die wordt “Stamtafel Haaglanden” genoemd.

*

Een Curaçaose voetballer van het Nederlands Elftal plaatst een foto op internet met daarop negen ‘gekleurde’ spelers van het Nederlands Elftal. Hier komen veel reacties op, waaronder een flink aantal racistische. Er worden ook verwijzingen naar Zwarte Piet gemaakt. Het Openbaar Ministerie bekijkt of de racistische reacties strafbaar zijn. Na onderzoek stelt de politie de identiteit van drie verdachten vast. Ze komen uit de regio’s Den Haag, Breda en Rotterdam. Na een verhoor krijgen ze een transactie van 360 euro aangeboden door het Openbaar Ministerie, om zo strafvervolging te voorkomen.

*

Een nieuwswebsite meldt dat Voor Nederland ‘deze week’ een herdenking voor Theo van Gogh heeft gehouden in het partijkantoortje. Hiervoor is een controversiële Amsterdamse kunstenaar uitgenodigd om zijn omstreden werk over onder meer de islam daar te exposeren. De kunstenaar houdt ook een toespraak over de islam, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh en Pim Fortuyn. De kleine kamer staat vol met journalisten en sympathisanten.

*

Een lokale mediasite bericht over de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag die boos is over het lesproject “Post uit Marokko” voor basisschoolkinderen. De PVV noemt het “knettergekke islamverheerlijking” en wil dat het per direct gestopt wordt. Jonge kinderen krijgen islamitische kleding aan als kennismaking met het leven in Marokko. Het culturele museum dat het project organiseert krijgt scheldmailtjes waarin de afzender dreigt hen iets aan te doen.

*

Voorpost Haaglanden uit de regio Den Haag heeft een vormingsmiddag georganiseerd over voorchristelijke feestdagen. Dit is in West-Brabant.

*

Het College voor de Rechten van de Mens spreekt haar oordeel uit over een groot telecombedrijf uit Den Haag. Het gaat om een Somalische man die in februari 2014 te horen krijgt dat zijn arbeidscontract bij een filiaal in Utrecht niet verlengd wordt. De manager wil het team “witter” maken. Hierbij doelde hij echter op de houding ten opzicht van fraude, niet op de huidskleur van de man. Hierom oordeelt het College dat er geen sprake van discriminatie is. Er is wel verboden onderscheid gemaakt bij de behandeling van de discriminatieklacht. Het bedrijf ging bij de gesprekken over de klacht nooit in op de inhoud.

*

Identitiar Verzet plaatst een bericht op Facebook waarin ze zich keren tegen de komst van een moskee in Gouda. Ze schrijven dat “jonge activisten” de afgelopen dagen de straat zijn opgegaan om buurtbewoners in verzet te krijgen. Identitair Verzet wil dit protest gaan ondersteunen vanuit de verschillende afdelingen om Gouda heen, zoals Leiden, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Op Facebook staan er allerlei anti-moskee reacties bij waaronder diverse oproepen voor geweld en brandstichting. In Gouda zelf zijn dit weekend veel anti-moskee posters en stickers van Identitair Verzet geplakt. Ze worden door burgers verwijderd.

*

Een kleine pro-Zwarte Pietenactie in Den Haag die is georganiseerd door een man uit Hengelo (Overijssel). Er worden honderden handtekeningen verzameld voor een petitie. Er duikt een groepje jongeren uit Scheveningen bij op, die zeggen dat ze nationaalsocialistisch zijn en willen dat rassen gescheiden blijven. Tegen de journalist hangen ze een verhaal op over zionisten en kapitalisme.

*

Een lokale nieuwssite brengt het nieuws dat de PVV in de gemeenteraad van Den Haag wil dat de huidige inwoners van Den Haag voorrang krijgen boven vluchtelingen bij de toewijzing van woningen. Een PVV’er spreekt over een tsunami van vluchtelingen en de partij pleit voor een ‘eigen inwoners eerst-beleid’.

*

In Den Haag buigt de Raad van State zich over de vergunning van de gemeente Amsterdam voor de Sinterklaasintocht van november 2013. Een gewone rechter had begin juli 2014 gesteld dat Zwarte Piet een inbreuk kan vormen op het leven van mensen met een donkere huidskleur. Buiten op straat voert Voorpost, onder aanvoering van Florens van der Kooi, actie voor het behoud van “onze Volkscultuur”. Een aantal actievoerders is verkleed als Sinterklaas met een aantal Zwarte Pieten. De Voorposters roepen “Ga toch terug” naar een van de bezwaarmakers die van Afrikaans-Haitiaanse afkomst is. Ook een Curaçaos-Nederlandse bezwaarmaker krijgt racistische opmerkingen naar zijn hoofd. “Mensen zeggen dat mijn voorouders doodgeslagen hadden moeten worden. Ze vragen wie mijn eigenaar is”. De Raad van State doet haar uitspraak op 12 november 2014.

*

Geert Wilders van de PVV krijgt vandaag van het Openbaar Ministerie te horen dat hij wordt aangemerkt als verdachte wegens het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Het gaat hier om de ‘minder Marokkanen’ uitspraak op een PVV-bijeenkomst in Den Haag in maart 2014. Er zijn 6400 aangiftes tegen Wilders gedaan.

*

Een nieuwswebsite meldt dat de PVV-fractie in de gemeenteraad van Den Haag wil voorkomen dat er een nieuwe islamitische basisschool in de stad komt. De PVV zegt dat de islam een negatieve hoofdrol voor zichzelf opeist. De partij wil dat de islam actief wordt bestreden.

*

Een gemeenteraadslid van de PVV in Den Haag geeft kritiek op de begroting van het stadsbestuur. Hij is tegen “onzinnige klimaat-, duurzaamheids- en cultuurprojekten”. De PVV wil keiharde aanpak van de “islamisering” van Den Haag. In Schilderswijk mag “geen millimeter ruimte voor terreurvlaggen, jihadisten, Jodenhaat, ISIS-aanhangers en de sharia zijn”.

*

Een Poolse vrouw probeert vandaag bij een webwinkel van een telecombedrijf uit Den Haag een telefoonabonnement af te sluiten. Het wordt haar geweigerd omdat ze geen Nederlands paspoort heeft. In oktober stuurt ze nog een e-mail hierover, maar krijgt ze hetzelfde antwoord. Ze dient een discriminatieklacht in.

*

Twee Afrikaner activisten uit Zuid-Afrika zijn in Den Haag om het blanke woonproject Orania te promoten. Ze ontmoeten Jan Menger, die in Nederland pleitbezorger is van de blanke bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. Ook hebben ze een ontmoeting met Martin Bosma van de PVV. Rond deze datum neemt Bosma het tweetal ook mee op een reisje naar Friesland.

*

Een lokale nieuwswebsite meldt dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag zich fel heeft uitgesproken tegen de komst van een multicultureel centrum in de wijk Transvaal. Het centrum zou honderden arbeidsplaatsen op moeten leveren en de gemeente geeft 3,3 miljoen subsidie. Een raadslid van de PVV zegt vandaag dat ze niet snapt hoe een gebouw “dat genoemd is naar een islamitische stad in Saoedi-Arabië en waar onthoofden en stenigen doodnormaal zijn” kan bijdragen aan de integratie van mensen in onze stad. De PVV denkt dat Den Haag door dit soort projecten in rap tempo islamiseert.

*

Kamervragen door de Kamerleden van Voor Nederland over het wegsturen van een politieagent in de Schilderswijk in Den Haag. Ze vragen of de agent is weggestuurd vanwege streng optreden, na Marokkaanse druk van onder meer de ambassadeur. Uit een later antwoord van de Minister blijkt dat dit niet het geval is.

*

Identitair Verzet kondigt onder de schuilnaam Pro Patria een “Mars voor de Vrijheid!” aan door de Schilderswijk in Den Haag. Het is gericht tegen ‘de salafistische ISIS aanhang in de Schilderswijk en Transvaal’. Geert Wilders van de PVV roept op voor deelname aan deze demonstratie. Op internet reageren allerlei rechtsextremisten dat ze willen komen. Pro Patria mag van de gemeente op een vaste plek demonstreren, maar blaast de demonstratie hierop af. Enkele rechtsextremisten van Identitair Verzet duiken provocatief op bij een antifascistische demonstratie die wel door gaat in Den Haag, maar worden door de politie weggestuurd.

*

De NVU organiseert een manifestatie in Den Haag. De partij had aanvankelijk door de Schilderswijk willen lopen, maar mocht dat niet. De actie is tegen moslimjongeren gericht en heeft als motto “Tegen de jihadistische ISIS! Baas in eigen land!” Er zijn ongeveer veertig deelnemers, en Christian Berteryan van de Autonome Nationalisten Vlaanderen en NVU-leider Constant Kusters zijn sprekers. Er is nazistische symboliek te zien bij de deelnemers. Een groepje dronken supporters van ADO Den Haag wordt weggestuurd als ze zich bij de NVU demonstratie aan wil sluiten. Een van hen bracht de Hitlergroet en ze worden later alsnog opgepakt wegens hun gedrag. Als een groepje NVU demonstranten naar het Centraal Station gaat lopen wordt dit door de politie verboden. Hierbij wordt een demonstrant van de NVU gearresteerd.

*

De leider van de Muslim Defence League beweert dat een anonieme beller van Dutch Defence League hun geplande demonstratie van 20 september in Den Haag bedreigd heeft. Hierom is deze demonstratie afgezegd. De beller zou gedreigd hebben om mensen dood te schieten tijdens de moslimdemonstratie. Het is onzeker of de beller echt van Dutch Defence League was.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over de klacht van een man en zijn Filippijnse vrouw tegen twee financieringsbedrijven uit Den Haag en een derde uit Eindhoven. Ook een waarborgfonds uit Zoetermeer is onderdeel van de klacht. Het echtpaar krijgt geen hypotheek omdat de vrouw geen verblijfsvergunning heeft. Het College stelt dat er geen verboden onderscheid is gemaakt op grond van nationaliteit. De eis om een verblijfsvergunning is legitiem omdat de vrouw medebezitter van een huis in Nederland zou gaan worden. Dan moet ze er wel legaal kunnen gaan wonen om haar hypotheekschuld af te kunnen lossen.

*

In Den Haag dient een rechtszaak die de NVU heeft aangespannen tegen de door  de gemeente Den Haag opgelegde beperkingen voor een demonstratie op 20 september. Partijleider Constant Kusters wil met de NVU door de Schilderswijk lopen, maar de burgemeester wil dan niet toe staan omdat er nog diverse andere demonstraties aangevraagd zijn door rechtsextremisten, antifascisten en moslimorganisaties. De rechter wijst de verzoeken van de NVU en ook die van antifascisten af. Ze mogen alleen demonstreren op de plekken die de gemeente hen heeft toegewezen.

*

Een man uit de wijk Duindorp in Den Haag krijgt een taakstraf van de Haagse rechtbank omdat hij zich op de lokale televisie in april beledigend heeft uitgelaten over allochtone bewoners van Duindorp. Hij ging toen tekeer tegen mensen met donkere huidskleur (“klapperaap”) en een “boerka met kameel”.

*

De politie in Den Haag pakt een 14-jarige Marokkaanse jongen hardhandig op. Op een filmpje lijkt het alsof hij niets deed, maar alleen stond toe te kijken. De vader van de jongen wordt bij het incident weggeduwd en geslagen. Later wil de Ambassadeur van Marokko een klacht indienen over de Haagse politie. Volgens de politie werden de agenten door buurtbewoners aangevallen met tomaten, eieren en een vleesbijl.

*

In de avond loopt een Joodse schrijver met een keppeltje op door zijn eigen woonwijk, de Schilderswijk in Den Haag. Een cameraploeg van de EO maakt opnames van hem. Hij wordt uitgescholden voor kankerjood en bedreigd. Een man op een scooter probeert hem aan te rijden. De schrijver wil graag weg uit de buurt. Na eerdere bedreigingen draagt hij eigenlijk geen keppeltje meer.

*

De PVV in de gemeenteraad van Den Haag is woedend over een nieuw geplaatst standbeeld van twee moslima’s bij het stadhuis van Den Haag. De partij ziet het als bewijs van de steeds verder oprukkende islamisering van Den Haag. In schriftelijke vragen schrijven ze “Stop schaamteloze islampropaganda!” Ze willen dat het “islamitische gedrocht” per direct weggehaald wordt.

*

Identitair Verzet afdeling Den Haag bericht vandaag over de oprichting van een moskee in Leidschendam-Voorburg waartegen ze zich wil verzetten. Ze zijn een petitie gestart om de burgers een proteststem te kunnen laten horen. Er zijn huis-aan-huis flyers verspreid met de oproep in verzet te komen. Om dit kracht bij te zetten hebben jonge activisten post gevat bij een winkelcentrum met een spandoek, terwijl de flyers onder het winkelend publiek verdeeld worden.

*

Een gemeenteraadslid van de PVV in Den Haag schrijft een bericht op Twitter: “De elite wil maar niet erkennen dat de islam het probleem is en dat het islamtuig keihard moet worden aangepakt”. Hij reageert op een manifest van andere raadsleden over de situatie in Den Haag.

*

Kamervragen door Voor Nederland over de angst van Joodse burgers in de Haagse Schilderswijk. De partij spreekt van ‘de recente golf van het islamitische antisemitisme die over ons land trekt’. Voor Nederland wil dat joodse instellingen en burgers beschermd worden en de partij stelt dat het overheidsbeleid ten aanzien van de bestrijding van het opkomend islamitisch antisemitisme faalt.

*

De Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Haaglanden in de regio Den Haag.

*

Een joodse vrouw loopt in Den Haag over de markt en draagt een halsketting met een Davidster. Ze wordt door twee meisjes in het Arabisch uitgemaakt voor yahud. Na een woordenwisseling ontstaat er een handgemeen tussen de vrouwen. Een man uit Den Haag filmt dit incident en plaatst het op internet. Hij maakt de joodse vrouw zwart met zijn commentaar. Zo zegt hij dat ze meerdere zusters in Den Haag lastig valt, dat ze een naziwijf en wannebe jood is. Ook stelt hij dat ze zielig wil doen met antisemitisme. De man wordt later aangeklaagd voor smaad en belediging.