Home » Nederland » Arnhem

Arnhem

Filter

Demonstraties

10 resultaten
14 okt 2019
Van:
Boerenprotest
Plaats:
Arnhem
Extra:
Aan regionaal boerenprotest in Arnhem doen verschillende rechtsextremisten mee van de Nederlandse Volks-Unie en Nijmegen Rechtsaf.
Organisaties:
3 okt 2019
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
Tussen 100 en 200 personen
Extra:
De Nederlandse Volks-Unie organiseert een demonstratie tegen de opvang van veertig zorgmijders in een flat in de woonbuurt van de partijvoorzitter, Constant Kusters. Er doen 100 à 200 mensen, bijna allemaal buurtbewoners. De hele organisatie (spreker, ordedienst, fotograaf) is in handen van NVU-activisten. Enkele buurtbewoners zijn het niet eens met de actie en vernielen de Nederlandse vlag van de partij.
Personen:Organisaties:
3 jun 2019
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
Tussen 200 en 250 personen
Extra:
Partijleider Constant Kusters van de NVU organiseert in Arnhem een buurtprotest in Arnhem tegen de opvang van mensen met 'ernstige persoonlijke en sociale problemen' in een voormalig zorgcentrum. NVUers Kusters en Ronald Mus zijn sprekers. Verder voert SP-raadslid Gerrie Elfrink het woord en een buurtbewoonster. Elfrink heeft achteraf spijt van zijn deelname aan deze NVU-demonstratie. Het grootste deel van de demonstranten is buurtbewoner zonder betrokkenheid bij de NVU. Daarnaast doen verschillende NVU-leden die niet uit de buurt of uit Arnhem komen ook mee.
Personen:Organisaties:
21 nov 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Pegida demonstreert in Arnhem bij rechtbank tegen strafzaak van Pegida-leider. De zaak is inmiddels ingetrokken, maar demonstratie gaat wel door. De Pegida-demonstranten manifesteren in dwangbuis en Duits politieuniform en richten een galg op.
Organisaties:
1 sep 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
6 personen
Extra:
Klein groepje Pegida-aanhangers demonstreert voor een islamitisch slachthuis in Arnhem tegen ritueel slachten.
Organisaties:
5 jul 2017
Door:
Partij voor de Vrijheid
Plaats:
Arnhem
Extra:
De PVV organiseert een kleine demonstratie tegen de benoeming van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem. De NVU, Identitair Verzet, Nederlands Verbond, Pegida en Nijmegen Rechtsaf sluiten zich bij dit protest aan. Een PVV-aanhanger slaat een tegendemonstrant met een bord en wordt gearresteerd. Hij verzet zich tegen de arrestatie en verwondt een agent.
25 jan 2016
Door:
Nederlandse Volks-Unie, AZC-Elden Nee
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
Tussen 120 en 150 personen
Extra:
De NVU organiseert samen met lokale activisten een demonstratie tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum in Elden, een wijk van Arnhem. Er worden toespraken gehouden, onder andere door de NVU-voorzitter.
Organisaties:
21 dec 2015
Van:
AZC-Elden Nee
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
70 personen
Extra:
Buurtprotest vanuit het dorp Elden (gemeente Arnhem) tegen vestiging asielzoekerscentrum wordt afgeblazen uit angst voor rellen. Er komen toch enkele tientallen demonstranten waaronder een groep NVU-aanhangers. NVU-voorzitter Kusters houdt een toespraak.
Organisaties:
30 jan 2010
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Arnhem
Deelnemers:
Tussen 100 en 110 personen
Extra:
Dertig NVU-demonstranten werden ondersteund door groepen van Blood & Honour, NSA, NJN en sympathisanten uit Duitsland en Vlaanderen. Tijdens demonstratie was weinig aandacht voor het thema, maar werd met geroepen leuzen wel opgeroepen tot solidariteit met Al Qaeda, Hamas en Hezbollah. Ook werd er 'Juden Raus' geroepen. De politie voorkomt een confrontatie met antifascistische tegenstanders.
Organisaties:

Kroniek

125 resultaten
*

Een amateurvoetbalwedstrijd in Arnhem met een bezoekend team uit Nijmegen. De Nijmeegse ploeg maakt bij de KNVB melding van discriminatie. Die kan hier echter geen bewijs voor vinden en seponeert de zaak.

*

Activisten van Nijmegen Rechtsaf uit Nijmegen voeren actie bij een lezing van premier Mark Rutte op een congres van de VVD in Arnhem. Ze hangen een groot spandoek op met de tekst “Onderhandelen met de PVV“. Hun boodschap is: “Praten met de tweede partij van Nederland, dat heet democratie!“. Hierna promoot Identitair Verzet de actie op sociale media.

*

Een portier uit Tiel wordt vrijgesproken in een strafzaak in Arnhem waar hij voor moet komen wegens beroepsmatige discriminatie in Arnhem in oktober 2015. Hij weigerde toen zonder opgaaf van redenen de toegang tot een horecaonderneming aan een Slavische man.

*

Een strafzaak voor de politierechter in Arnhem wegens eenvoudige belediging door een vrouw uit Arnhem in mei 2015 en een winkeldiefstal op een andere datum. Zij zei toen tegen mensen met een Turkse achternaam: “Kankerturk” en “ga weg vieze kankerturken“. In de aanklacht is geen discriminatie of groepsbelediging meegenomen. Ze krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf.

*

Een groep die zich Thule Gezelschap noemt, heeft in Arnhem een “bijeenkomst met onze kameraden van Golden Dawn“. Gouden Dageraad is een extreemrechtse partij uit Griekenland.

*

Een man uit Nijmegen krijgt een boete in een strafzaak in hoger beroep voor het Gerechtshof in Arnhem. Hij is hiervoor al bestraft op 12 mei 2016, maar ging in hoger beroep. Hij krijgt de straf wegens een belediging in augustus 2015 in Nijmegen. Toen schold hij een persoon van Turkse komaf uit met: “vuile kutbuitenlander” en “rot op naar je eigen land“. Voor de aanklacht groepsbelediging ziet het Hof onvoldoende bewijs, dus blijft alleen belediging staan.

*

Een man uit Velp krijgt een korte taakstraf van het Gerechtshof in Arnhem wegens groepsbelediging. Hij was hier in augustus 2015 nog voor vrijgesproken. Het gaat om een strafzaak in hoger beroep wegens het opzettelijk beledigen van Joden en buitenlanders in juni 2015 in Arnhem. De man bracht toen de Hitlergroet en riep “White Power” tegen een groepje mensen met een donkere huidskleur.

*

Een krant schrijft over een recente uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem over een kort geding in hoger beroep van Michel Letteboer uit Almelo tegen zijn ontslag bij een school in Oldenzaal vanwege zijn NVU-verleden en extreemrechtse uitspraken. Het Hof stelt dat het ontslag geoorloofd is omdat Letteboer zijn extreemrechtse verleden verzwegen heeft.

*

De PVV grijpt de mishandeling van twee homojongens in Arnhem aan om in het vragenuurtje in de Tweede Kamer het geweld tegen homo’s neer te zetten als een islamitisch probleem. Ze zeggen: “Of er nu wel of geen betonschaar is gebruikt, het echte wapen was de islam met zijn grenzeloze intolerantie jegens alles wat anders is”.

*

In de nacht van zaterdag op zondag wordt een homostel in Arnhem aangevallen door een groep jongeren. Er wordt hierbij gescholden met anti-homoteksten. De politie kan de zes aanvallers arresteren. Justitie ziet het geweld bij de latere strafzaak in december 2017 als een gewone mishandeling en niet als een uiting van homohaat.

*

In Arnhem staat een man uit Ede voor de rechter wegens het bedreigen, mishandelen en discriminerend beledigen van twee Turks-Nederlandse mensen in april 2016. Hij zei toen onder meer: “Kankerturk ik maak jou dood” en “vuile Turk, vieze Turk, ga maar terug naar je eigen land. Ik woon hier langer dan jullie hier in deze wijk. Dit is mijn wijk. Vieze Turken, vuile Turken, rot op, donder op, Kankerturken“. Hij krijgt een boete voor de bedreiging, maar wordt vrijgesproken van groepsbelediging.

*

Een man uit Arnhem verschijnt voor de rechter in zijn woonplaats wegens het beledigen van twee politieagenten in Arnhem in december 2016. Hij zei toen: “Jullie zijn kankerlijers, nazi’s, jullie moeten moslims pakken, vuile kankerlijer, vuile tyfushond, je bent zeker misbruikt vroeger“.

*

Het voormalige PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven is spreker op een landelijke bijeenkomst in Arnhem van een kerkelijke stichting die zich op Israël richt. Het thema is “Tussen feiten en fabels. Israël in de media” en er zijn ongeveer tachtig deelnemers. Wim Kortenoeven zegt dat de islam de belangrijkste negatieve factor in het Israëlische vredesproces is. Hij stelt: “Islam houdt vrede in Israël tegen“. Het gaat hier volgens hem om een religieus conflict, geen strijd om een land. Als vermeend bewijs voert hij Iran op, dat niet aan Israël grenst, maar de Joodse staat toch wil vernietigen.

*

In Arnhem is een man op het politiebureau ingesloten als verdachte van drugshandel. Hij bedreigt en beledigt een politieambtenaar en een verzorger van de arrestanten met uitspraken als: “Ik neuk je kankerkinderen smeerlap, kankerjood, vieze jood“. De strafzaak dient in juni 2017.

*

Een man uit Ede verschijnt in Arnhem voor de rechtbank wegens belaging en bedreiging in 2015 en groepsbelediging en bedreiging op 1 januari 2016 in zijn woonplaats. Die groepsbelediging is gericht op mensen van Marokkaanse afkomst. De rechter acht hem hier echter niet schuldig aan, alleen de bedreiging en belaging word bewezen verklaard. Hij krijgt een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

*

Tijdens een voetbalwedstrijd tussen Vitesse en Ajax in Arnhem maken enkele supporters van Vitesse discriminerende oerwoudgeluiden richting de Kameroense doelman van Ajax. De aanklager betaald voetbal gaat zich over de zaak buigen. Vitesse kan de zes supporters die als daders zijn gevonden niet identificeren.

*

De rechtbank in Arnhem spreekt een man uit Kerkdriel vrij van betrokkenheid bij een zware mishandeling op de kermis in Kerkdriel in juli 2015. Daar werd toen een racistische opmerking bij gemaakt. Het slachtoffer had een hersenschudding en dubbele beenbreuk en wees de man aan als dader. Het slachtoffer verklaarde dat deze man al jarenlang racistische opmerkingen naar hem maakt in het dorp. De rechter ziet echter onvoldoende bewijs voor zijn schuld.

*

Een buurtbewoner uit een wijk in Arnhem maakt op internet melding van graffiti in zijn wijk. Er zijn een brug, een fietspad, struiken en een lantaarnpaal beklad. Op het wegdek staat een hakenkruis. Volgens reagerende buurtbewoners is het gedaan door een groepje tieners.

*

Het extreemrechtse metallabel New Era Productions is medeorganisator van een Black Metal festival in een grote zaal in Arnhem.

*

Een strafzaak in hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem tegen een man uit Apeldoorn wegens een serie delicten. Het gaat om twee diefstallen, twee mishandelingen, een bedreiging en op 3 juni 2014 maakte hij zich in Apeldoorn schuldig aan groepsbelediging. In mei 2016 had hij een maand gevangenisstraf gekregen, maar er werd dus hoger beroep aangetekend.

*

Een mevrouw uit Dieren moet in Arnhem voor de rechter verschijnen omdat ze in februari 2016 een gezinsvoogd van de Jeugdbescherming Gelderland beledigde met: “Zie je nou wel, ik wist het toen ik haar aan de telefoon had, dat het een vuile vieze buitenlander was” en “jij bent een zwarte hoer” en “jij bent een zwarte pinda, ga terug naar je AZC“. In de aanklacht wordt echter geen discriminatie benoemd en is men blijven steken op “eenvoudige belediging ambtenaar“. De vrouw krijgt een kleine boete.

*

Bij een zorginstelling in Arnhem vernielt een man een aantal ruiten en bedreigt hij mensen met de dood. Hij beledigt een vrouw met de woorden: “Je bent een kutwijf, je bent een pot“. Ook beledigt hij een politieagent: “je moet met je poten van me afblijven vieze kankerbuitenlander“. Hij moet later in 2017 voor de rechter verschijnen.

*

In Arnhem beledigt iemand twee politieagenten met: “Jullie zijn kankerlijers, nazi’s, jullie moeten moslims pakken, vuile kankerlijer, vuile tyfushond, je bent zeker misbruikt vroeger“. Een strafzaak dient in maart 2017.

*

De politierechter Arnhem veroordeelt een 72-jarige vrouw uit Zutphen wegens mishandeling en groepsbelediging tot een deels voorwaardelijke boete. Eind maart 2016 belaagde ze, bij een bushokje in Zutphen, een moslima omdat die een hoofddoek droeg. Ze bracht dit in verband met de aanslagen in Brussel en ISIS. Ze trachtte de hoofddoek weg te grissen en omstanders voorkwamen een confrontatie. De politierechter acht mishandeling niet bewezen, maar ziet wel bewijs voor de groepsbelediging. De vrouw moet ook een kleine schadevergoeding betalen. De 72-jarige vrouw gaat in hoger beroep tegen de uitspraak en dat dient in november 2017.

*

Een landelijke bioscoopketen biedt haar excuses aan over etnisch profileren. Een vrouw met een niet Nederlands klinkende naam had gesolliciteerd bij een vestiging in Arnhem, maar werd afgewezen. Als ze later als “Hanneke” solliciteert mag ze wel langskomen. Ze beschuldigt de bioscoop van discriminatie en heeft melding gedaan bij een meldpunt.

*

Op deze zaterdag schrijft een krant over een strafzaak in Arnhem, die mogelijk afgelopen week plaats heeft gevonden. De zaak is gericht tegen een Marokkaans-Nederlandse man die verdacht werd van het stelen van een telefoon in augustus 2016 in een café in Arnhem. Na zijn arrestatie beledigde hij een agent met de uitspraak: “Flikker op, Kankerturk“. Voor de diefstal wordt hij vrijgesproken, maar voor de belediging krijgt hij een boete.

*

Een tegenstander van Geert Wilders plaatst deze ochtend een bericht op internet: “We misschien de hele aanhang van Wilders moeten uitroeien om onze naoorlogse vrijheid terug te krijgen en zonder angst te kunnen leven“. De man uit Arnhem krijgt hier veel negatieve reacties, doodsbedreigingen en haatmails op en zelfs een bedreiging aan het adres van zijn zoon. Hij ligt zwaar onder vuur, raakt zijn werk, vrienden en stichting kwijt.

*

Een krant schrijft over een schooldirecteur uit Arnhem die zich bedreigd voelt sinds hij vorige week in de krant vertelde dat hij geen Zwarte Piet meer op zijn school wil. Honderden mensen reageren zich via internet op hem af. “Kill that asshole” en “Schiet hem af“, schrijven woedende fans van Zwarte Piet. Een website die liefdevoorholland heet, maakt een bericht met de foto van de directeur en de mogelijkheid om een persoonlijke reactie achter te laten. Het wordt duizenden keer gedeeld. Het bericht staat ook op een sociale mediapagina die “Geert Wilders EliteSupport Group” heet. Onder het bericht zijn honderden reacties te lezen waarin de schooldirecteur wordt uitgescholden.

*

De rechtbank van Arnhem veroordeelt vier tieners voor openlijk geweld tijdens de rellen die op 16 december 2015 in Geldermalsen uitbraken, toen mensen tegen een AZC wilden protesteren. De tieners krijgen werkstraffen. Twee andere jongens worden vrijgesproken.

*

Een rechter in Arnhem bepaalt dat de gemeente Beuningen mag starten met de bouw van een asielzoekerscentrum in Ewijk. In juli verleende het gemeentebestuur een omgevingsvergunning aan het COA voor de plaatsing van chalets. Omwonenden maakten bezwaar en droegen de verkeersveiligheid aan als tegenargument.

*

Omwonenden van het toekomstige AZC in Ewijk staan tegenover de gemeente Beuningen voor de rechter in Arnhem. Ze willen dat de bouw wordt stilgelegd. Vorige maand maakte de gemeente bekend dat ten zuiden van Ewijk een AZC komt voor de opvang van driehonderd vluchtelingen. Dat leidde tot protest van omwonenden. Ze vrezen waardedaling van hun huizen, gevaarlijke verkeerssituaties en bovendien vinden ze een periode van tien jaar veel te lang. De uitspraak volgt medio oktober.

*

Het extreemrechtse label New Era Productions is betrokken bij de organisatie van een metalfestival in een zaal in Arnhem.

*

Een Marokkaans-Nederlandse jongeman wordt verdacht van betrokkenheid bij het stelen van een telefoon in een feestcafé in Arnhem. De politie komt erbij en arresteert hem en zijn vriend. Op het bureau zegt hij tegen een agent: “Flikker op, kankerturk“. Hij krijgt hierom een aanklacht wegens belediging aan zijn broek. Voor de telefoondiefstal draait de vriend helemaal op.

*

De NVU-activist Ronald Mus organiseert een barbecue voor zijn partijgenoten bij hem thuis in Arnhem. Zoals traditie is bij barbecues in extreemrechtse kringen wordt het Afrikaner woord “braai” of “vleesbraai” gebruikt. Hier is partijleider Constant Kusters bij en de bekende activist Ben van der Kooi. Opvallend is de aanwezigheid van drie oudgedienden uit de centrumstroming uit de vorige eeuw: John Morren, Martin de Regt en Rob van Welie.

*

De NVU plaatst foto’s op internet van hun folderactie in Arnhem. Hier is Michiel Bos bij aanwezig.

*

In Arnhem wordt een Marokkaans-Nederlandse man uit Arnhem gearresteerd wegens bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs. Hij verzet zich tegen zijn arrestatie en beledigt hierbij de agenten met een serie scheldwoorden zoals “vuile kankerkale, vuile kankerjoden, racisten, hoerenzonen, vuile kankerlijers, vuile joden, ik neuk je moeder, je moeder is een hoer“. Hij moet eind 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een moslima uit Arnhem die op 20 november 2015 door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is afgewezen voor een functie met minderjarige asielzoekers omdat ze weigert mannen de hand te schudden. Het COA heeft haar hoofdkantoor in Rijswijk. Het College stelt dat het COA de vrouw discrimineert op grond van godsdienst. Hierna wordt in het parlement met afkeuring op de uitspraak gereageerd en een meerderheid wil de uitspraak negeren.

*

De rechtbank in Arnhem geeft een 54-jarige man uit Geldermalsen een kleine taakstraf vanwege zijn aandeel in de rellen tegen de komst van een AZC in Geldermalsen in december 2015. De rechter oordeelt dat hij zijn wandelstok als slagwapen gebruikte, hij liep destijds dreigend op de politie af.

*

In Arnhem wordt een groep relschoppers veroordeeld die op 16 december 2015 met geweld tegen een AZC in Geldermalsen te hoop liep. Er worden werkstraffen en gevangenisstraffen opgelegd. Een aantal van hen gaat in hoger beroep.

*

Bij een Turkse optocht die zondag door Arnhem loopt hebben circa vijftien mensen het Grijze Wolven-gebaar gemaakt. De voorzitter van de organiserende vereniging zegt niet te weten wie het zijn. Iemand die de Turkse gemeenschap kent zegt dat in deze vereniging dit soort sympathieën leven.

*

Een 62-jarige man uit Nijmegen krijgt een boete van een rechter in Arnhem wegens discriminatie en belediging in Nijmegen op 2 augustus 2015. Tegen iemand van Turkse afkomst zei hij toen: “vuile kutbuitenlander” en “rot op naar je eigen land“. Hij is ook aangeklaagd voor groepsbelediging, maar daarvan wordt hij vrijgesproken. In 2017 volgt er nog een hoger beroep.

*

In Arnhem dient een strafzaak tegen een 36-jarige man uit Monnickendam wegens bedreigingen die zijn geuit in verband met de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Lunteren (gemeente Ede), eind februari. De man heeft op internet dreigende taal geuit tegen de eigenaar en de manager van de camping, waar het AZC mogelijk komt. Hij krijgt een boete.

*

Aan het eind van de avond plaatst de NVU foto’s online van aangeplakte NVU-stickers op verkeersborden in Arnhem. Er is een tekst te lezen “Vluchtelingen niet welkom! Stop. Grenzen Dicht!“. De NVU schrijft bij de foto’s: “Mensen uit Elden namen deze foto’s van het verzet tegen het AZC in Elden (Elderhoeve)“. Elden is een voormalig dorp in Arnhem.

*

Op een onbekende locatie in Gelderland houdt de nazistische partij NVU uit Arnhem haar ledencongres. Enkele partijcoryfeeën zijn spreker zoals voorzitter Constant Kusters, zijn secondant Michiel Bos en activist Ronald Mus. Uit België is Christian Berteryan afgereisd, en hij is ook spreker. De Purmerendse neonazi Mike Brand wordt hier geroyeerd vanwege zijn optreden op een NVU manifestatie van 12 maart. Hij is al jaren een “hoofdpijn dossier voor de NVU“.

*

New Era Productions is de medeorganisator van een black metalconcert in Arnhem. De zaal is uitverkocht en er treden zeven bands op. Het label New Era Productions is bekend van het verspreiden van extreemrechtse muziek uit de NSBM-hoek (Nationaalsocialistische Black Metal) en is van de rechtsextremist Jasper Velzel uit Leiden.

*

Een weekblad rapporteert dat er vorige week een kraampje van een Koerdische organisatie in Arnhem is aangevallen door Turkse nationalisten. Verder zijn er stenen gegooid naar een Koerdisch pand in Den Haag. Bij een Koerdische vereniging in Amsterdam komen veel dreigtelefoontjes binnen.

*

Een krant schrijft over een noodopvangplek voor vluchtelingen in Arnhem, waar het vaak gebeurt dat homoseksuele mannen lastig worden gevallen door andere vluchtelingen. Ze worden uitgescholden, bedreigd en gediscrimineerd. Het COC Midden-Gelderland heeft de afgelopen maanden tien meldingen uit de opvanglocatie gehad.

*

Marjolein Faber van de PVV in Gelderland wil in de Provinciale Staten in Arnhem een debat voeren over vluchtelingen uit een “verkrachtingscultuur“. Ze wil over de veiligheid van vrouwen in Gelderland debatteren. Andere Statenleden hekelen de term die de PVV gebruikt en zien het als propaganda.

*

De NVU organiseert in Arnhem een demonstratie in samenwerking met de lokale groep “AZC-Elden Nee”. Dit is een van de weinige momenten dat het de NVU lukt om openlijk samen te werken met een lokaal anti-AZC comité. Meestal moeten die niets van neonazi’s hebben. In de avond lopen zo’n honderdvijftig mensen door de wijk, met circa vijftien NVU’ers voorop. NVU leider Constant Kusters is een van de sprekers.

*

Ongeveer zeventig mensen demonstreren in de wijk Elden in Arnhem tegen een AZC. De organisatie “AZC-Elden Nee” werkt hierbij samen met de NVU. NVU-leider Constant Kusters is spreker op het protest. Dit is een van de zeldzame momenten dat een burgerlijk anti-AZC protest openlijk samenwerkt met de neonazi’s van de NVU. Er zijn ook buurtbewoners die zich distantiëren van de demonstratie.

*

NVU-leider Constant Kusters is in zijn woonplaats Arnhem inspreker in de gemeenteraad Arnhem. Hij houdt een pleidooi tegen de komst van nieuwe asielzoekerscentra in Arnhem. Hij roept zijn achterban op om “massaal naar de publieke tribune” te komen. In zijn toespraak vaart hij ook uit tegen de ‘radicale jihadistische islam’.

*

De rechtbank in Arnhem oordeelt in de zaak die Alexander Kops van de PVV Gelderland heeft aangespannen tegen de noodopvang voor vluchtelingen in Heumensoord nabij Malden en Heumen. Hij wil het kamp laten sluiten omdat er dieselolie van pompen in het drinkwater zou kunnen lekken. De rechtbank oordeelt dat hij niet ontvankelijk is en wijst de eis af.

*

Een moslima heeft op een onbekende plaats een sollicitatiegesprek voor een functie bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze wil met alleenstaande minderjarige asielzoekers gaan werken. Ze wordt afgewezen vanwege haar religieuze uitingen. De vrouw draagt een hoofddoek en lang gewaad en ze weigert mannen een hand te geven. Volgens het COA wordt ze alleen afgewezen om haar weigering om de handen van mannen te schudden. Ze dient een discriminatieklacht in met behulp van een antidiscriminatiebureau uit Arnhem, dus wellicht speelt deze zaak in die regio. Het COA heeft haar hoofdkantoor in Rijswijk.

*

Een krant schrijft over Alexander Kops van de PVV-Statenfractie in Gelderland die op 11 november al in het nieuws kwam met zijn bezwaren tegen de opvang van vluchtelingen in Heumensoord (bij Malden in de gemeente Heumen). Nu heeft de PVV aangekondigd dat ze aan de rechter in Arnhem gaat vragen om in te grijpen. De partij voert op dat het gebruik van oliekachels in de noodopvang een gevaar vormt voor de winning van drinkwater. Maar voorvrouw Marjolein Faber geeft zelf al aan dat ze de grondwaterregels slechts inzetten als argument tegen de vluchtelingenopvang. De PVV wil het liefst helemaal geen opvang in Nederland. Alexander Kops maakte al bezwaar bij de gemeente Heumen, maar de PVV is bang dat de gemeente de zaak aan het rekken is.

*

Een strafzaak in Arnhem tegen drie mannen uit Rheden en Arnhem die begin september 2014 een steen en een brandbom door een raam gooien van een huis in Velp waar Oost-Europese arbeiders wonen. Twee bewoners uit Slowakije lopen vreselijke brandwonden op en een van hen ligt lang in kritieke toestand in het ziekenhuis. De rechtbank veroordeelt de man die de brandstichting heeft uitgelokt tot veertien jaar gevangenisstraf. Hij had last van mensen die om zijn huis heen liepen en dacht dat die in het betreffende pand woonden. De man die een steen heeft gegooid moet twaalf jaar de cel in. Hij toonde berouw en is verminderd toerekeningsvatbaar. De man die de brandbom gooide krijgt veertien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Hij is al eens eerder veroordeeld nadat hij iemand gedood had. Ze moeten de slachtoffers ook een flinke schadevergoeding betalen van 625 duizend euro in totaal.

*

Bij een horecaonderneming in Arnhem weigert een portier uit Tiel zonder opgaaf van reden een man met een Poolse achternaam de toegang. Er wordt een klacht ingediend wegens discriminatie. Er volgt een strafzaak in mei 2017.

*

Een man uit Beusichem moet voor de rechter in Arnhem verschijnen omdat hij zich in zijn woonplaats, eind december 2014, beledigend heeft uitgelaten over Surinamers. Hij maakte toen op straat ruzie met zijn Surinaamse buurman en riep hierbij: “Ik ga jou niet slaan, want dan moet ik jouw kleur van mijn handen afwassen”. De rechter geeft hem een kleine taakstraf.

*

In Arnhem moet een vrouw uit Westervoort voorkomen wegens het beledigen van haar buurvrouw in augustus 2013. Ze zei toen: “kankerhoer, vuile Jood, ze hadden jou moeten vergassen, ik heb hier een gasfles, ga ik jou vergassen, wat ze met je familie ook gedaan hebben, moeten ze ook met jou doen”. Ze krijgt een taakstraf van veertig uur.

*

Een man uit Velp moet zich voor de rechtbank van Arnhem verantwoorden voor zijn gedrag op straat in Arnhem, half juni 2015. Er liepen mensen met een donkere huidskleur langs hem en hij bracht vervolgens de Hitlergroet en riep “White Power“. Hij wordt aangeklaagd voor het opzettelijk beledigen van buitenlanders, vreemdelingen, mensen met een donkere huidskleur en mensen van Joodse afkomst. De rechter spreekt hem echter vrij omdat de Hitlergroet juridisch gezien geen uiting van discriminatie zou zijn. Er volgt nog een hoger beroep in deze zaak.

*

Een rechter in Arnhem geeft een man die in juni 2015 luid “kutzigeuners” en “die kankerzigeuners” riep in Ede een kleine taakstraf. Dit is een veroordeling wegens groepsbelediging, maar ook de gewone belediging van agenten is onderdeel van deze straf.

*

In Arnhem moet een Russische vrouw uit Westervoort voor de rechter verschijnen wegens het racistisch beledigen van Turkse mensen, begin juli 2014 in Westervoort. Ze riep toen: “vieze Turken, vieze kutturken, rot op naar jullie eigen land. Jullie hebben geen normen en waarden, jullie zijn geen Europeanen”. In september 2014 was er opnieuw een botsing, en hierbij dreigt de vrouw ook met geweld. Het gaat hier om een burenruzie waarbij sprake is van veel overlast. De Russin wordt vrijgesproken.

*

In Arnhem komen twee jongens voor de rechter die in december 2014 in Wageningen in het uitgaansleven een groepje studenten uitschelden, mishandelen en beledigen. Ze krijgen ieder een gevangenisstraf van zes maanden onvoorwaardelijk. De jongens riepen eerst “faggot” en “flikker” naar een Chinees-Italiaans homostel dat bij de studentengroep hoorde. Toch worden ze niet voor discriminatie vervolgd, omdat ze niet iets over alle homo’s gezegd hebben, volgens de aanklager. De rechter neemt de uitingen van homohaat wel mee in zijn oordeel, waardoor de straffen twee maanden omhoog gaan. Het gepleegde geweld was ook met name op het homostel gericht.

*

De kranten schrijven over een hiphopband uit Suriname die optredens gepland heeft in Almere en Arnhem. De belangenorganisatie voor homoseksuelen COC roept Nederlandse podia op de band te weren omdat ze homo’s bedreigen in hun teksten. Hierna worden al hun concerten in Nederland afgelast. De band wil geen afstand nemen van een nummer waarin homo’s met een kogel bedreigd worden.

*

In Arnhem roept een man uit Velp “White Power” als er mensen langslopen met een donkere huidskleur. Hij brengt ook meermalen de Hitlergroet. Hiermee maakt hij zich volgens justitie schuldig aan opzettelijke belediging en later volgt een strafzaak tegen hem.

*

In Arnhem beledigt een vrouw twee Turkse Nederlanders door ‘Kankerturk‘ en ‘ga weg vieze kankerturken‘ tegen hen te zeggen. De Arnhemse moet in mei 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een Turks-Nederlandse man voelde zich in februari 2014 gediscrimineerd door een collega bij een afdeling van de Belastingdienst in een onbekende plaats. Hij diende een klacht in met hulp van een antidiscriminatiebureau uit Arnhem. Het conflict escaleerde in februari 2014 dusdanig dat de Turkse man werd ontslagen. Het College voor de Rechten van de Mens zegt echter dat de man niet kan aantonen dat zijn werkgever hem niet beschermde tegen discriminatie. Dat hij ontslagen is vanwege zijn afkomst of godsdienst, valt ook niet te bewijzen. Ten slotte ziet het College ook geen bewijs dat hij door een projectmanager gediscrimineerd is. De klacht wordt dus ongegrond verklaard.

*

Het nieuws komt naar buiten dat de PVV Statenfractie in Gelderland in het provinciehuis in Arnhem vragen heeft gesteld over de ANBI-status van 23 islamitische- en twee andere stichtingen in Gelderland, zoals vluchtelingenorganisaties en moskeeën. Een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) levert bepaalde belastingvoordelen op. De PVV stelt dat de stichtingen niet aan de ANBI-voorwaarden voldoen en dat ze daarom geen recht op de ANBI-status zouden hebben.

*

De Statenfractie van de PVV in Gelderland dient in het Provinciehuis in Arnhem een motie in waarin ze alle Statenleden vraagt een anti-shariaverklaring te ondertekenen.

*

Aan het eind van de avond zet de NVU foto’s online van een folderactie in de avond in Arnhem. De actie is gericht “Tegen de komst van het asielzoekerscentrum in Velp”. Op de foto’s staan Constant Kusters en Michiel Bos.

*

Het Gerechtshof in Arnhem doet in hoger beroep uitspraak tegen drie NVU activisten die eind mei 2011 strafbare leuzen tegen moslims hebben groepen bij een NVU demonstratie in Enschede. Hier waren ze in februari 2013 al voor veroordeeld, maar het trio ging in hoger beroep. Ook het Hof geeft NVU-voorzitter Constant Kusters en de activisten Robert Jan Koelewaard en Mike Brand uit Purmerend weer straf. Ze krijgen alle drie 500 euro boete en stellen opnieuw dat ze het hier niet mee eens zijn. Ze zeggen in cassatie te zullen gaan.

*

Laat in de avond plaatst de NVU foto’s op internet van hun folderactie in het donker in Arnhem tegen de komst van een nieuw AZC in Velp. Hier zijn partijleider Constant Kusters en zijn adjudant Michiel Bos bij aanwezig. Ze plakken ook antimoslimstickers aan.

*

Een krant maakt melding van de mishandeling van een Joodse man in Arnhem. Die is twee weken geleden ’s nachts in elkaar geslagen nadat een groep van zeven jongeren hem Hebreeuws hoorde praten in zijn telefoon. Zijn belagers riepen dat ze wisten welke taal hij sprak en riepen ‘Palestina Vrij’. Er worden op 25 september Kamervragen over dit voorval gesteld door Voor Nederland. Hierin noemen ze de aanvallers “laffe antisemieten”.

*

In een vergadering van de Provinciale Staten van Gelderland in Arnhem dient de PVV een rapport in met de titel ‘De Islamisering van Gelderland 2014’. In dit rapport worden individuele moslims met naam en functie genoemd. De partij dient ook een motie in om subsidieaanvragen te screenen op islamisering. De motie wordt verworpen.

*

De rechtbank in Arnhem geeft een medewerker van een elektronicabedrijf uit Arnhem een taakstraf van veertig uur wegens het discrimineren van een Surinaamse Nederlander uit Deventer. Hij wees eind november 2013 de stagiaire af bij het bedrijf, maar stuurde hem per ongeluk een intern mailtje. Daarin was de zin te lezen: “Is niks, is een donker gekleurde (neger) en op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.” De medewerker moet ook een schadevergoeding betalen.

*

In een restaurant in Arnhem organiseert de neonazi Patrick de Bruin een concert met de extreemrechtse band Kategorie C uit Duitsland en de skinheadband The Firm uit Rotterdam. Hij boekt de zaal onder valse voorwendselen bij de Aziatische restauranteigenaar.

*

Een jeugdvoetbalteam uit Arnhem is op bezoek in Hengelo (Gelderland) en speelt voetbal tegen een team uit Ressen. Een 16-jarige donkere speler uit Arnhem wordt voortdurend gediscrimineerd en krijgt opmerkingen te horen zoals “kutaap”. Er ontstaat een opstootje en een speler uit Ressen wordt bewusteloos geslagen door drie spelers van Arnhem, waaronder de jongen die gediscrimineerd werd. Ze worden alle drie door het Arnhemse team geroyeerd vanwege dit geweld. Ook spelers uit Ressen hebben geweld gepleegd.

*

Een Marokkaans-Nederlandse jeugdspeler van een Arnhemse voetbalclub wordt tijdens een wedstrijd tegen een ploeg in Wageningen bejegend met de uitroep “Minder, minder”. Hij komt ontdaan van het veld af. Het lijkt op een verwijzing naar de uitspraak van de PVV-aanhangers van Geert Wilders.

*

De NVU doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem, Purmerend en Westland. De nazistische partij haalt nergens voldoende stemmen om een zetel te behalen.

*

NVU voorman Constant Kusters doet mee aan een lijsttrekkersdebat in Arnhem. Hij wordt gesteund door een groepje aanhangers in de zaal.

*

Een concertzaal in Arnhem is het toneel van een black metal evenement dat mede door New Era Productions georganiseerd is. De band Heretic uit Eindhoven/Best viert de vijftiende verjaardag van haar debuutplaat ‘Black Metal Holocaust’.

*

Volgens de NVU plaatst een bedrijf vandaag de verkiezingsborden in Arnhem op dertig locaties. Hier zal ook de verkiezingsposter van de NVU op zitten.

*

Er wordt een serie foto’s op Facebook gezet van een folderactie van de NVU voor de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem. Partijleider Constant Kusters is een van de actievoerders.

*

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat een uitzendbureau met haar hoofdkantoor in Amsterdam in mei 2013 geen onderscheid op grond van ras heeft gemaakt in de zin van discriminatoire bejegening. Een vrouw die de Nederlandse taal niet als moedertaal heeft, had een klacht ingediend met hulp van een antidiscriminatiebureau uit Arnhem. De vrouw was voor een functie afgewezen omdat ze onvoldoende scoorde bij een test. Nadat ze klaagde over de test kreeg ze het antwoord dat “figuurlijk inzicht en taalvaardigheden aangeboren zijn en niet kunnen worden beïnvloed door te oefenen”. Het College accepteert de uitleg van het uitzendbureau dat deze zin niet discriminerend geïnterpreteerd moet worden.

*

Op een kantoor van de Belastingdienst in een niet genoemde stad, heeft een Turkse man die moslim is, een botsing met een collega. Die collega maakte al vaker kwetsende opmerkingen over de etniciteit en het geloof van de Turkse man. De Turk wordt hierna ontslagen. Hij dient een klacht in bij een antidiscriminatiebureau in Arnhem. Die zien echter geen bewijs voor discriminatie. De klacht wordt voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens.

*

Een Tweede Kamerlid van de PVV stelt Kamervragen over een kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem van de PvdA. Die kandidaat zou volgens de PVV steun betuigen aan islamitische terreurorganisaties. Uit het latere antwoord van de minister blijkt dat de PvdA’er alleen op Facebook deze organisaties geliket had om ze te kunnen volgen. Niet omdat ze deze steunt.

*

Partijleider Constant Kusters houdt een nieuwjaarsreceptie van de NVU bij hem thuis in Arnhem met een handjevol partijleden.

*

Een Israëlische voetballer van Vitesse uit Arnhem laat weten dat hij niet met zijn ploeg mee op trainingskamp gaat naar de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wordt daar geweigerd om zijn Israëlische nationaliteit. Vitesse gaat gewoon zonder hem, thuisblijven zien ze niet als een optie. Vitesse wil ver wegblijven van politiek en religie. De voetbalploeg krijgt veel kritiek hierna. PVV-leider Geert Wilders zeg dat ze jodenhaat accepteren. De ambassade van de Emiraten zegt dat de speler nooit een visum heeft aangevraagd en het Ministerie van Buitenlandse zaken denkt dat ze te laat waren. Vitesse ontkent deze lezing en zegt dat ze wel op tijd een visum aangevraagd heeft.

*

Op Facebook ontstaat ophef over een ICT-bedrijf uit Arnhem die een sollicitant uit Deventer afwijst met een foutief geadresseerde discriminerende e-mail. Het bericht kwam per ongeluk bij de Afrikaans-Nederlandse sollicitant terecht en bevatte de zin: “Is niks, is een donker gekleurde (neger) en op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.”. Er worden excuses aangeboden, maar de sollicitant zet het op internet. Hierdoor reageren veel mensen verontwaardigd op de afwijzing. Justitie gaat het bedrijf vervolgen wegens discriminatie op grond van ras.

*

De partijleider van de NVU, Constant Kusters uit Arnhem, houdt een signeersessie van zijn autobiografie. Een trouw partijlid uit Arnhem krijgt als eerste het boek overhandigd.

*

In de Provinciale Staten van Gelderland in Arnhem dient de PVV een motie in om een voorlichtingscampagne te starten tegen anti-joodse uitlatingen op scholen. Er zou sprake zijn van een toenemend antisemitisme. De SP wil hier ook de discriminatie van moslims bij veroordeeld zien, maar dat wil de PVV niet. Hun motie wordt verworpen. Een tweede motie van de PVV dienen ze samen met de Partij voor de Dieren in. Hierin richten beide partijen zich tegen ritueel slachten in Gelderland. Ook deze motie wordt verworpen.

*

Deze ochtend om 00:30 uur houdt de politie in Arnhem een Marokkaanse Arnhemmer aan na een verkeersovertreding. Het onderlinge contact ontspoort hierna in een gespannen situatie en een agent zou gezegd hebben dat ze “jouw soort in de gaten houden” en “ik ben jouw soort zat”. Er is sprake van wat duw en trekwerk. De man dient een klacht in tegen de politie en hij spreekt van racistische opmerkingen. De betrokken agenten ontkennen dit.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd in Arnhem is een team uit het Gelderse Oosterhout op bezoek. Hun trainer zou zich schuldig hebben gemaakt aan het maken van discriminerende opmerkingen jegens de Turks-Nederlandse scheidsrechter. De trainer ontkent deze lezing echter fel en dient een verweerschrift in dat ondersteund wordt door getuigen. Later trekt de KNVB de aanklacht in en geeft de trainer slechts een lichte berisping.

*

De site van de lokale omroep in Gelderland meldt dat een Statenlid van de PVV tijdens een vergadering van het provinciebestuur in Arnhem heeft gezegd dat de 250 miljoen euro, die de provincie in de economie wil pompen, alleen bestemd wil hebben voor Nederlanders. Dus niet voor Polen of andere buitenlanders. Twee andere partijen vallen hem aan op discriminatie, maar de PVV ziet het als een legitieme vraag die niets met discriminatie te maken zou hebben.

*

Een jeugdvoetbalwedstrijd in Arnhem tussen ploegen uit Arnhem en Nijmegen. Na de wedstrijd zou een speler uit Nijmegen een racistisch bedoelde opmerking gemaakt hebben tegen een donkere speler uit Arnhem: “ga nu maar weer bananen eten”. Hierna ontstaat een massale vechtpartij waar ook de vaders en moeders aan mee doen. Ruim twintig mensen gaan met elkaar op de vuist. Een Arnhemse speler wordt een blauw oog geslagen door een vader uit Nijmegen.

*

Een verhuurder van twee appartementen in een niet genoemde gemeente heeft verboden onderscheid gemaakt door aan een makelaar in Arnhem te melden dat hij alleen autochtone huurders wil. Het College voor de Rechten van de Mens heeft dat vandaag bepaald. De verhuurder had aangegeven geen huurders van buitenlandse afkomst te willen vanwege slechte ervaringen uit het verleden.

*

In Provinciale Staten van Gelderland in Arnhem wil de PVV dat er een regel komt die bepaalt dat een gerenoveerd kerkgebouw nooit gebruikt mag worden als islamitische gebedsruimte. Een gedeputeerde stelt dat dit op het randje van discriminatie is. De partijen SP en GroenLinks spreken van pure discriminatie en vragen de PVV de motie weer in te trekken. Dat weigert fractievoorzitster Marjolein Faber.

*

Tijdens de Gelderse Statenvergadering in Arnhem dient de PVV een motie in. Ze wil dat de provincie zich uitspreekt tegen ‘de islamisering van Gelderland’. Andere partijen reageren afwijzend en spreken van discriminatie en stigmatisering door de PVV.

*

Een 49-jarige man uit Renkum moet voorkomen bij de politierechter te Arnhem omdat hij in april graffiti had aangebracht in Wageningen en Renkum. Hij bekende bij zijn arrestatie toen ook een hakenkruis geklad te hebben op een toegangsbord van het Airborne Museum in Oosterbeek. Wegens vernielen en beschadigen van andermans goed krijgt hij vandaag een voorwaardelijke werkstraf en moet hij ruim drieduizend euro schadevergoeding betalen.

*

De Militaire Kamer van het Gerechtshof in Arnhem spreekt een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee vrij van het beledigen van politieagenten. De wachtmeester is in 2011 gelegerd in Apeldoorn. Op 15 januari 2011 bezoekt hij met vrienden een discotheek in Ridderkerk. Op last van de politie wordt die discotheek midden in de nacht ontruimd. Buiten ontstaan er schermutselingen tussen de politie en discogangers. De politie gebruikt hierbij disproportioneel geweld. De wachtmeester is hier boos over en zou dan “kankerjoden, stelletje kankerjoden” naar de politie geroepen hebben. Hij ontkent dit echter en zou alleen “imbecielen” geroepen hebben in een poging het geweld te stoppen. Omdat de politie te ver is gegaan in het gebruik van het geweld, wordt hij dus vrijgesproken.

*

Een Arnhemse makelaar heeft vandaag een gesprek met de verhuurder van twee appartementen. De verhuurder geeft aan dat hij de appartementen alleen aan autochtonen wil verhuren, vanwege slechte ervaringen uit het verleden. De makelaar dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens vanwege discriminatie.

*

Vandaag zendt de NTR een televisieprogramma uit waarin een aantal Turkse jongeren uit Arnhem de Holocaust goedkeurt. Eén van hen keurt de systematische moord op miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog goed en looft Adolf Hitler. De Turks-Koerdische leraar die het interview afnam wordt hierna als verrader en “Joodse Turk” gebrandmerkt door nationalistische krachten binnen de Turkse gemeenschap in Arnhem. De jongeren stellen dat hij hen geprovoceerd zou hebben door voor de uitzending zelf ook antisemitische opmerkingen tegen hen te maken. Justitie wil hierna maar één van de jongens een educatieve sanctie aanbieden en seponeert de aangifte tegen de anderen.

*

Het Gerechtshof in Arnhem bepaalt dat de burgemeester van Bronckhorst tijdens de dodenherdenking van 4 mei 2012 in Vorden langs de graven van Duitse soldaten had mogen lopen. Dit was hem vorig jaar door de rechter verboden na een kort geding van een joodse belangenorganisatie. Het Gerechtshof stelt dat de gemeenteraad de burgemeester wel had kunnen terugfluiten, maar dat dit niet aan de rechter is.

*

Patrick de Bruin is een prominente rechtsextremist uit Veenendaal. Hij krijgt van de politierechter in Arnhem een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor een illegale hennepkwekerij in 2011. Patrick de Bruin is in deze tijd actief bij de NVU en Voorpost en beide organisaties ageren regelmatig tegen drugsgebruik. Hij financierde diverse extreemrechtse activiteiten zoals concerten. Het is onduidelijk of hij dit met het geld uit de drugshandel deed.

*

Een bank in Arnhem heeft in november 2011 ten onrechte een hypotheek geweigerd aan een Nederlandse man. Hij kreeg de hypotheek niet omdat zijn Russische vrouw geen Nederlands burgerservicenummer heeft. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt vandaag dat deze bank hiermee verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van nationaliteit.

*

In Arnhem houdt de NVU een manifestatie met het thema “Doodstraf voor Kinderverkrachters en Moordende Pedofielen!” De partij wil voorafgaand aan deze actie “massaal folders verspreiden”. Op het internetforum Stormfront plaatsen partijleden een oproep voor deelname. De radicale neonazigroep ATB ondersteunt de manifestatie. Ook zouden Duitse geestverwanten uitgenodigd zijn te komen. Uiteindelijk staan een twintigtal Nederlandse NVU’ers een klein uurtje op een pleintje in de wijk Plattenburg. Er worden enkele toespraken gehouden.

*

Na jarenlange processen doet het Gerechtshof in Arnhem vandaag uitspraak over het in beslag nemen van 82 dolken die op 7 juni 2006 vanuit de USA werden ingevoerd op Schiphol. Het ging om replica’s van dolken van het naziregime. Op de meeste dolken staan hakenkruisen, SS-tekens en slogans uit de nazitijd zoals “Arbeid adelt” en SS-leuze “Meine Ehre heist Treue”. Vijf dolken waarop alleen een Duitse Rijksadelaar staat zijn in een eerder stadium al aan de invoerder teruggegeven. Het Gerechtshof bepaalt vandaag dat de resterende 77 dolken niet terug gaan naar de man die ze invoerde. Omdat er discriminerende tekens op staan is de ongecontroleerde verkrijgbaarheid van de dolken in strijd met de wet.

*

De Statenfractie van de PVV in Gelderland stuurt vandaag uit Arnhem een informatieverzoek naar gemeentes in Gelderland om de omvang van de islam in kaart te brengen. Het doel hiervan is beleid te ontwikkelen om de islamisering in Gelderland tegen te gaan. De PVV wil lijsten ontvangen met alle namen en adressen van islamitische scholen, moskeeën, verenigingen en zelfs koffiehuizen.

*

De krant schrijft vandaag over een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem. Dat heeft bepaald dat een man, die zou hebben ingebroken bij een uiteindelijk weggepest Marokkaans gezin uit de Utrechtse wijk Terwijde, alsnog moet worden vervolgd. Ook moet het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar een brandstichting in de auto van het gezin. Het Marokkaanse gezin woonde dicht bij een homostel, dat eerder al was weggepest.

*

De Commissie Gelijke Behandeling stelt dat een bedrijf uit Arnhem niet heeft gezorgd voor een discriminatievrije werkvloer. Een Antilliaanse werkneemster had in 2009 geklaagd over collega’s die haar racistisch uitscholden. Na een gesprek bleef dit gedrag doorgaan, maar deed het bedrijf niets meer om de daders te corrigeren.

*

Dit weekend kladden hangjongeren hakenkruisen en andere nazistische symbolen met stoepkrijt op een bouwspeelplaats in Arnhem. Na het weekend treft de beheerder leuzen, adelaars en nazisymbolen op het sportveld aan. Het is gemakkelijk te verwijderen.

*

Partijleider Constant Kusters van de NVU meldt dat hij vandaag op het politiebureau moest komen vanwege een klacht. Kusters woont in Arnhem. Zijn partij heeft op een demonstratie in mei 2011 in Enschede een discriminerende slogan geroepen. Het gaat dan om “Nederland voor de Nederlanders, eigen volk eerst”. De politie had volgens Kusters ook bezwaar tegen bepaalde extreemrechtse symbolen bij die gelegenheid.

*

Een Joods echtpaar laat in Arnhem de hond uit en worden door twee mannen op een scooter uitgescholden. Die roepen zaken als: “Heil Hitler” en “we gaan jullie een keer vermoorden kankerjoden.” Tot slot roepen zij nog: “Wij zijn gevaarlijke Marokkanen”. Terwijl ze wegrijden blijven ze schreeuwen: “de Marokkanen komen voor jullie.” Dit is voor dit echtpaar niet het eerste incident, zij voelen zich in Nederland als Joden onveilig. Naar aanleiding van deze en eerdere incidenten heeft dit echtpaar daarom besloten om te emigreren naar Israël.

*

Bij een korfbalwedstrijd in Arnhem maakt een speler een racistische opmerking richting een speelster van de tegenpartij. Als haar man verhaal gaat halen krijgt hijzelf een rode kaart, terwijl de aanstichter onbestraft blijft.