Home » Nederland » Deventer

Deventer

Filter

Kroniek

27 resultaten
*

Een man uit Deventer moet in Zwolle voor de rechter verschijnen wegens eenvoudige belediging en groepsbelediging in Deventer in april 2013. Hij zei toen tegen drie mensen: “Jullie zijn Joden, jullie moeten terug naar Palestina, jullie moeten vergast worden. Jullie zijn zwijnen, ze moeten jullie allemaal vergassen, jullie moeten terug naar Palestina“. Ook spuugde hij een van de mensen in het gezicht. Voor het spugen en de groepsbelediging wordt hij vrijgesproken, maar voor de eenvoudige belediging krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week en moet hij een kleine schadevergoeding betalen.

*

Een krant schrijft over een rapper uit Deventer die via internet word bedreigd nadat hij zelf over PVV-leider Geert Wilders had geschreven dat die “meer dan 500 stenen op zijn smoel verdiend“. Internetters die zich profileren als PVV-aanhangers verspreiden zijn adres en een foto van zijn woning. Hierna uit de rapper spijt over zijn uitspraken omdat ze bijdragen aan de polarisatie. Hij zegt dat hij niet is gezwicht door de bedreigingen van PVV-aanhangers.

*

Een melding van deze datum van aangeplakte stickers van Zwart Front die de afgelopen week zijn aangetroffen in Deventer.

*

In een psychiatrische instelling in Deventer bedreigt een cliënte mensen met de dood: “Vuile klootzakken, jullie gaan er allemaal aan en ik maak jullie allemaal dood” en: “jij gaat er als eerste aan, want jij bent zwart en alle zwarten zijn slecht“. Er volgt een strafzaak in juli 2017.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet drie uitspraken over het woonwagenbeleid van de gemeente Deventer. Allereerst stelt het College dat een woningstichting uit Deventer geen verboden onderscheid op grond van ras maakt, door vrijgekomen standplaatsen voor woonwagens niet meer te huur aan te bieden. Twee personen hebben een klacht ingediend omdat zij geen plek krijgen. Er is hier volgens het College geen sprake van een afbouwbeleid, want de woningstichting verhuurt wel nieuwe standplaatsen. Bij de twee andere uitspraken bepaalt het College dat het gemeentebestuur van Deventer zelf wel verboden onderscheid maakt op grond van ras door een beleid te voeren waardoor de woonwagenstandplaatsen worden afgebouwd en mensen op de wachtlijst niet meer aan de beurt komen.

*

Op een sociaal mediaprofiel van Zwarthemd (dat een onderdeel van Zwart Front is) verschijnen vandaag foto’s. Er zijn flyers op te zien van 1 mei, Dag van de Arbeid van Zwart Front, die uit brievenbussen van appartementen in Deventer steken. Ook figureert er een man op, die deze flyers uitdeelt op een markt in Deventer. De titel van flyer is “Dag van de Nationale Arbeid“.

*

In Deventer mishandelt een vrouw met een Turkse achternaam twee mensen door hen in hun gezicht te stompen en in een oog te prikken. Ze bedreigt een politieagent met de dood en zegt tegen de agent: “vieze buitenlander“. De strafzaak dient eind 2017.

*

De neonazi Patrick Hendriks uit Deventer krijgt een boete van de rechtbank in Zutphen. Hij mishandelde op 17 januari 2016 een persfotografe tijdens een Pegida demonstratie in Apeldoorn. Hij probeert met leugens onder een straf uit te komen. Zo beweert hij bijvoorbeeld dat hij nog nooit eerder op een demonstratie was, terwijl hij in Duitsland op neonazidemonstraties gezien is.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een Roemeense man die in augustus 2015 door een huiseigenaar geweigerd werd als huurder van een woning in Deventer, omdat hij geen Nederlands spreekt. De bemiddeling werd toen door een makelaar uit Deventer gedaan. Die bracht toen deze afwijzing over en beëindigde de bemiddeling. Het College bepaalt dat de makelaar een eigen verantwoordelijkheid heeft om de normen van de gelijke behandelingswetgeving na te leven. De makelaar heeft een zorgplicht om zich voor de man in te spannen. Dat heeft de makelaar niet gedaan, maar hij verdedigt zich door te stellen dat hij niet verantwoordelijk is voor het onderscheid. Het College stelt dat hij indirect onderscheid heeft gemaakt op grond van ras door de Roemeense man niet langer te bemiddelen voor een bepaalde huurwoning.

*

Een rapper uit Deventer heeft al twee maanden een liedje over Geert Wilders op internet staan, waarin hij zingt dat Geert Wilders een nekschot verdient. Dit tekstfragment twittert de rapper vandaag en het maakt veel los. De rapper krijgt digitale doodsbedreigingen van aanhangers van de PVV en Geert Wilders ziet het als een bedreiging en doet aangifte.

*

Een huis in Deventer is beklad met de leus “Eigen Volk Eerst” op het raam. Volgens buurtbewoners worden hier binnenkort Syrische asielzoekers opgevangen.

*

Een Roemeense man bezichtigt in Deventer een woning die hij wil huren. Er wordt bemiddeld door een makelaar uit Deventer. De verhuurder wenst echter geen huurder die geen Nederlands spreekt. De makelaar meldt de Roemeense man dat de woning hierom niet aan hem kan worden verhuurd en beëindigt de bemiddeling. De Roemeen dient een discriminatieklacht in.

*

Een Surinaams-Nederlandse voetballer van Go Ahead Eagles speelt een thuiswedstrijd in Deventer. Na de wedstrijd krijgt hij buiten het stadion een ernstige racistische belediging toegeschreeuwd, afkomstig van een supporter van Go Ahead Eagles. Hij stapt uit zijn auto en geeft de supporter een klap, waarna een handgemeen ontstaat met vier fans. Omdat het buiten het stadion gebeurt valt het buiten de bevoegdheid van de Aanklager Betaald Voetbal. De KNVB roept de voetballer op aangifte te doen bij de politie, maar dat wil hij niet.

*

De politierechter in Zwolle spreekt een twintigjarige student uit Amsterdam vrij van het plegen van discriminerende belediging in Deventer in augustus 2014. De man was toen betrokken bij een vechtpartij en werd gearresteerd omdat hij weigerde te vertrekken toen de politie hem wegstuurde. Tegen een agent met een donkere huidskleur had hij toen “kanker zwarte uniform” geroepen. De student verdedigt zich met het argument dat hij het over de kleur van het uniform van de agent had. Omdat het strafdossier meer  onduidelijkheden bevat, spreekt de rechter de student vrij.

*

In Deventer voetbalt de thuisploeg Go Ahead Eagles tegen Feyenoord in de avond. Een Engels-Turkse speler van Feyenoord wordt door de supporters van Go Ahead racistisch bejegend. Ze maken ‘apengeluiden’ en ‘racistische geluiden vanaf de tribune’. De scheidsrechter krijgt een de klacht hierover van de speler, maar lijkt geen maatregelen te nemen. De KNVB deelt ook geen straffen uit.

*

De rechtbank in Arnhem geeft een medewerker van een elektronicabedrijf uit Arnhem een taakstraf van veertig uur wegens het discrimineren van een Surinaamse Nederlander uit Deventer. Hij wees eind november 2013 de stagiaire af bij het bedrijf, maar stuurde hem per ongeluk een intern mailtje. Daarin was de zin te lezen: “Is niks, is een donker gekleurde (neger) en op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.” De medewerker moet ook een schadevergoeding betalen.

*

Een student van 19 of 20 jaar oud uit Amsterdam is in Deventer betrokken bij een vechtpartij. Als de politie komt weigert hij te vertrekken en wil hij de discussie aangaan met de agenten. Hij wordt gearresteerd en zou daarbij geroepen hebben: “kanker zwarte uniform” naar een agent met een donkere huidskleur.

*

Op Facebook ontstaat ophef over een ICT-bedrijf uit Arnhem die een sollicitant uit Deventer afwijst met een foutief geadresseerde discriminerende e-mail. Het bericht kwam per ongeluk bij de Afrikaans-Nederlandse sollicitant terecht en bevatte de zin: “Is niks, is een donker gekleurde (neger) en op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.”. Er worden excuses aangeboden, maar de sollicitant zet het op internet. Hierdoor reageren veel mensen verontwaardigd op de afwijzing. Justitie gaat het bedrijf vervolgen wegens discriminatie op grond van ras.

*

Rond 26 of 27 april beledigt een man drie mensen in Deventer door te zeggen: “Jullie zijn Joden, jullie moeten terug naar Palestina, jullie moeten vergast worden. Jullie zijn zwijnen, ze moeten jullie allemaal vergassen, jullie moeten terug naar Palestina“. Hij spuugt een van de mensen in het gezicht. Er volgt een strafzaak in mei 2017 waarbij de man wordt aangeklaagd voor groepsbelediging en gewone belediging.

*

De PVV vraagt het Kabinet om de dagelijkse oproep tot gebed door een moskee in Deventer zo snel mogelijk te verbieden. Geert Wilders noemt het een “imperialistische moskeeoproep, tekenend voor de islamisering van ons land”. Hij vindt het schadelijk voor de integratie en stelt dat moskeeën niet thuis horen in Nederland.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt vandaag dat een sportschool uit Deventer verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van ras. Ze hanteren een huisregel die oplegt dat er alleen Nederlands gesproken mag worden. Er is geen onderbouwde reden aangedragen om tot deze taaleis te komen.

*

Informatieavond in Deventer over het plan van een moskee om dagelijkse gebedsoproepen (Azan) te laten horen. De meeste insprekers hebben geen problemen met het plan en de bijeenkomst verloopt redelijk rustig. Er was wel een protest aangekondigd van tegenstanders die zeggen geluidsoverlast te vrezen. Die hadden op de tiende al flyers verspreid.

*

In Deventer wordt vandaag een flyer verspreid waarin wordt opgeroepen te protesteren tegen de gebedsoproepen (Azan) van een moskee. De moskee liet onlangs weten de proef met de Azan te willen voortzetten. De tegenstanders vrezen geluidsoverlast en willen op 13 november gaan protesteren bij de moskee.

*

In Deventer wordt een bekladding met een hakenkruis en een Joodse Davidster opgemerkt. In de rode Davidster, die geel is overgespoten, staat het woord “Jude”.

*

Vandaag staat in de krant dat de burgemeester van Deventer afstand neemt van de suggestie dat discriminatie ten grondslag zou liggen aan het besluit om een Turks ontmoetingscentrum geen vergunning te geven. Het Turkse centrum heeft een brief verspreid waarin ze schrijft zich gediscrimineerd te voelen. Ze waren eerder dit jaar gesloten wegens overlast, illegaal gokken en het ontbreken van een horecavergunning. De gemeente zegt dat ze op de locatie van het centrum geen horeca wil.

*

In de nacht van vrijdag de 20e op zaterdag de 21e april gaat een gebouw in Deventer in vlammen op na brandstichting. De dader is een man die ook op camerabeelden staat. Hij kladt ook hakenkruisen en een nazi-leus. Dit is de derde keer dit jaar dat er daar brand wordt gesticht. De vorige keren waren in februari.