Home » Nederland » Deventer

Deventer

Filter

Kroniek

12 resultaten
*

De politierechter in Zwolle spreekt een twintigjarige student uit Amsterdam vrij van het plegen van discriminerende belediging in Deventer in augustus 2014. De man was toen betrokken bij een vechtpartij en werd gearresteerd omdat hij weigerde te vertrekken toen de politie hem wegstuurde. Tegen een agent met een donkere huidskleur had hij toen “kanker zwarte uniform” geroepen. De student verdedigt zich met het argument dat hij het over de kleur van het uniform van de agent had. Omdat het strafdossier meer  onduidelijkheden bevat, spreekt de rechter de student vrij.

*

In Deventer voetbalt de thuisploeg Go Ahead Eagles tegen Feyenoord in de avond. Een Engels-Turkse speler van Feyenoord wordt door de supporters van Go Ahead racistisch bejegend. Ze maken ‘apengeluiden’ en ‘racistische geluiden vanaf de tribune’. De scheidsrechter krijgt een de klacht hierover van de speler, maar lijkt geen maatregelen te nemen. De KNVB deelt ook geen straffen uit.

*

De rechtbank in Arnhem geeft een medewerker van een elektronicabedrijf uit Arnhem een taakstraf van veertig uur wegens het discrimineren van een Surinaamse Nederlander uit Deventer. Hij wees eind november 2013 de stagiaire af bij het bedrijf, maar stuurde hem per ongeluk een intern mailtje. Daarin was de zin te lezen: “Is niks, is een donker gekleurde (neger) en op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.” De medewerker moet ook een schadevergoeding betalen.

*

Een student van 19 of 20 jaar oud uit Amsterdam is in Deventer betrokken bij een vechtpartij. Als de politie komt weigert hij te vertrekken en wil hij de discussie aangaan met de agenten. Hij wordt gearresteerd en zou daarbij geroepen hebben: “kanker zwarte uniform” naar een agent met een donkere huidskleur.

*

Op Facebook ontstaat ophef over een ICT-bedrijf uit Arnhem die een sollicitant uit Deventer afwijst met een foutief geadresseerde discriminerende e-mail. Het bericht kwam per ongeluk bij de Afrikaans-Nederlandse sollicitant terecht en bevatte de zin: “Is niks, is een donker gekleurde (neger) en op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.”. Er worden excuses aangeboden, maar de sollicitant zet het op internet. Hierdoor reageren veel mensen verontwaardigd op de afwijzing. Justitie gaat het bedrijf vervolgen wegens discriminatie op grond van ras.

*

De PVV vraagt het Kabinet om de dagelijkse oproep tot gebed door een moskee in Deventer zo snel mogelijk te verbieden. Geert Wilders noemt het een “imperialistische moskeeoproep, tekenend voor de islamisering van ons land”. Hij vindt het schadelijk voor de integratie en stelt dat moskeeën niet thuis horen in Nederland.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt vandaag dat een sportschool uit Deventer verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van ras. Ze hanteren een huisregel die oplegt dat er alleen Nederlands gesproken mag worden. Er is geen onderbouwde reden aangedragen om tot deze taaleis te komen.

*

Informatieavond in Deventer over het plan van een moskee om dagelijkse gebedsoproepen (Azan) te laten horen. De meeste insprekers hebben geen problemen met het plan en de bijeenkomst verloopt redelijk rustig. Er was wel een protest aangekondigd van tegenstanders die zeggen geluidsoverlast te vrezen. Die hadden op de tiende al flyers verspreid.

*

In Deventer wordt vandaag een flyer verspreid waarin wordt opgeroepen te protesteren tegen de gebedsoproepen (Azan) van een moskee. De moskee liet onlangs weten de proef met de Azan te willen voortzetten. De tegenstanders vrezen geluidsoverlast en willen op 13 november gaan protesteren bij de moskee.

*

In Deventer wordt een bekladding met een hakenkruis en een Joodse Davidster opgemerkt. In de rode Davidster, die geel is overgespoten, staat het woord “Jude”.

*

Vandaag staat in de krant dat de burgemeester van Deventer afstand neemt van de suggestie dat discriminatie ten grondslag zou liggen aan het besluit om een Turks ontmoetingscentrum geen vergunning te geven. Het Turkse centrum heeft een brief verspreid waarin ze schrijft zich gediscrimineerd te voelen. Ze waren eerder dit jaar gesloten wegens overlast, illegaal gokken en het ontbreken van een horecavergunning. De gemeente zegt dat ze op de locatie van het centrum geen horeca wil.

*

In de nacht van vrijdag de 20e op zaterdag de 21e april gaat een gebouw in Deventer in vlammen op na brandstichting. De dader is een man die ook op camerabeelden staat. Hij kladt ook hakenkruisen en een nazi-leus. Dit is de derde keer dit jaar dat er daar brand wordt gesticht. De vorige keren waren in februari.