Feyenoord
Demonstraties
In de media
Onderzoek – Terreur langs de lijn – Hand in hand…
Het geweld tegen lhbti-supportersvereniging de Roze Kameraden en de bedreiging van bestuursleden laten zien hoe een kleine gewelddadige supportersgroep van Feyenoord de voetbalclub in zijn greep houdt. Er heerst angst in de club.
Middelburgs coronaprotest had bedenkelijke ondertoon
MIDDELBURG – De protestmars in Middelburg tegen de coronamaatregelen verliep afgelopen weekend zonder wanklank. Tegelijkertijd speelden diverse groeperingen die vaak als radicaal-rechts worden gezien een belangrijke rol. Wie waren allemaal aanwezig?
‘Zorg om banden hooligans met extreem-rechts’
Gelegenheidscoalitie. Extreem-rechts krijgt bij acties steeds vaker steun van fanatieke voetbalfans. „Het wordt massaler en mogelijk gewelddadiger.”
‘Er is veel onvrede. Deze beweging wordt groot’
Protest tegen coronamaatregelen De demonstranten die zich zondag in Den Haag verzamelden, waren om meerdere redenen boos. Is de ‘anarchie’ nog te beheersen, vraagt de politievakbond.
Extreemrechtse infiltratie in het voetbal werd niet door alle supporters gepikt
Het debat over racisme in de Nederlandse voetbalstadions is weer helemaal terug. In de jaren negentig is het nog grimmiger: extreemrechts probeert het voetbal te infiltreren. Stanley Menzo ontvangt zelfs een brief waarin hij niet alleen wordt beledigd, maar ook bedreigd.
Kroniek
Nadat Feyenoord een voetbalwedstrijd verliest van Excelsior breken er rellen uit in Rotterdam. De politie pakt honderd mensen op wegens geweld en beledigingen. Een deel van deze arrestanten heeft zich schuldig gemaakt aan het roepen van kreten met “kankerjoden” of “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Er volgen later tientallen strafzaken waarin zij zich moeten verantwoorden. Een Feyenoordfan doet hierna verslag van zijn reis naar huis in een trein vol met andere Feyenoordfans. Hij beschrijft dat er op het balkon een kleine twintig man luidkeels staat te zingen met teksten als “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbranden zij Joden, want Joden die brandden het best“. Daarnaast werd veelvuldig de naam Auschwitz geroepen en opnieuw “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“. Deze groep stapt vrijwel geheel uit op station Driebergen-Zeist.
Vier strafzaken bij de rechtbank in Rotterdam tegen Feyenoordfans die in oktober 2016 na een voetbalwedstrijd in Rotterdam de antisemitische tekst “Hamas Hamas, Joden aan het gas” zongen of “kankerjoden” riepen naar de politie. De verdachten zijn twee mannen uit Bergschenhoek, een vrouw uit Berkel en Rodenrijs en een man uit Heerhugowaard. De zaak tegen de man uit Heerhugowaard wordt uitgesteld naar januari 2018. De andere drie krijgen een boete wegens onder andere groepsbelediging.
In Rotterdam komen twee mannen en een vrouw voor de rechter wegens het roepen van de antisemitische kreet “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”, bij verschillende voetbalwedstrijden van Feyenoord in Rotterdam. Een man uit Bodegraven deed dat eind oktober 2015 en een man uit Assen in oktober 2016. Ze worden beiden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een vrouw uit Berkel en Rodenrijs riep de leus ook in oktober 2016 en ze krijgt 500 euro boete.
Een man beledigt in Rotterdam twee politieagenten met de kreet “kankerjoden“. Een andere man roept “kankerjoden en hamas, hamas, joden aan het gas” naar de agenten. Zij moeten beiden in juni 2017 voor de rechter verschijnen. Een man uit Oudewater roept iets vergelijkbaars en verschijnt in augustus 2017 voor een rechtbank. Er zijn dan vele duizenden Feyenoord supporters in het centrum van Rotterdam. Ze mogen niet naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Ajax en er breken na het verlies van Feyenoord rellen uit in Rotterdam. Op mediabeelden is een groep supporters te zien die “Hamas, Hamas, joden aan het gas” zingt.
Een melding door het CIDI op deze datum geplaatst. Een melder van Joodse afkomst reageert op sociale media op een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en PSV, dus mogelijk die van 26 februari in Rotterdam. Hij krijgt verwensingen naar zijn hoofd als: “Joden aan het gas” en “Kanker Joden“. Ook worden er privéberichten gestuurd met teksten als: “Heee kankerjood” en “Sloop jou kanker neus“.
Een voetbalsupporter van Feyenoord uit Den Haag staat in Rotterdam voor de rechter wegens groepsbelediging. Bij een wedstrijd in oktober 2016 tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam riep hij met een groep supporters: “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“. Hij claimt zelf alleen “Joden, Joden” naar de Ajaxbus geroepen te hebben, maar de rechter gelooft dit niet. Hij krijgt een boete.
Tijdens een uitduel tegen Sparta in Rotterdam heeft een deel van de meegereisde voetbalfans van FC Utrecht zich misdragen. Ze zingen hatelijke liedjes zoals “de Joden gaan eraan” in de aanloop naar de wedstrijd van volgende week tegen Ajax. De spreekkoren zijn voor televisiekijkers en mensen in het stadion duidelijk te horen. Toch zegt de scheidsrechter dat hij het niet heeft meegekregen. Andere teksten die gezongen worden zijn: “Wie niet springt die is een Jood. Joden gaan eraan, olé olé“. De supporters van FC Utrecht vinden de ophef overdreven en zeggen dat dit lied overal gezongen wordt, zelfs door Ajax-supporters. Ze maken een compilatie van supporters van FC Twente, PEC Zwolle, PSV, NEC, FC Groningen en Feyenoord die precies dezelfde liedjes zingen.
Er komt nieuws naar buiten over een arbitragezaak waarin al eerder uitspraak gedaan is. De zaak was aangespannen door een geldschieter uit Israël die aanvankelijk het plan had om voetbalclub Feyenoord in Rotterdam te gaan sponsoren met een flink bedrag. Toen de Israëliër op 21 september 2014 zelf aanwezig was bij de wedstrijd Feyenoord – Ajax, werd hij geconfronteerd met antisemitische leuzen en gesis. Hij wil daarna direct het sponsorcontract verbreken omdat hij geen club wil sponsoren met antisemitische supporters. In de arbitragezaak heeft Feyenoord gezegd dat de leuzen niet antisemitisch zijn, maar anti-Ajax. De commissie is niet overtuigd van deze argumenten, maar besluit toch dat de geldschieter een deel van het bedrag aan Feyenoord moet betalen. Daarop heeft Israëliër gezegd dat hij naar de rechter wil stappen.
Nadat de voetbalploeg van Feyenoord heeft gespeeld, is een groep supporters nog aanwezig in het centrum van Rotterdam. Ze roepen daar: “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“. Een man uit Heerhugowaard roept “kankerjoden” naar de politie. In 2017 volgen een aantal strafzaken tegen mensen uit Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek (zie 20 april 2017 en 24 april 2017).
Een internationaal sporttribunaal doet uitspraak in een strafzaak tegen Feyenoord uit Rotterdam vanwege een incident bij een thuiswedstrijd op 26 februari 2015. Toen is er een opblaasbanaan op het veld gegooid, die dicht in de buurt van een A.S. Roma speler met een donkere huidskleur terechtkwam. Feyenoord had hier al een straf voor gekregen maar was in beroep gegaan. Ze ontkennen dat het om racisme gaat, ook omdat de bananengooier van Antilliaanse afkomst is. Het sporttribunaal verlaagt de straf naar een voorwaardelijke sanctie wat betreft het spelen van de volgende Europese wedstrijd zonder publiek, maar laat de vijftigduizend euro boete staan.
De voetbalkeeper Kenneth Vermeer van Feyenoord uit Rotterdam is donderdag in Almere boos geworden op de politie omdat hij ‘voor de zoveelste keer vanwege zijn dure auto aan de kant werd gezet‘. Volgens een woordvoerder van Vermeer zagen de agenten een donkere man in een dure auto rijden en was dat de reden van de controle. De politie zegt dat Vermeers huidskleur niets met de controle te maken had. Door de donkere ramen kunnen ze niet zien wie er in de auto zit. De woordvoerder zegt dat dit onzin is en de ramen echt niet zó donker zijn dat je niet naar binnen kunt kijken.
In Rotterdam beledigt een man uit Bergschenhoek een politieagent met: “kankerjoden met jullie kankerpaarden“. Mogelijk heeft dit iets met de wedstrijd van Feyenoord te maken.
In een tram in Rotterdam valt een groep voetbalsupporters van Feyenoord een Turks-Nederlandse moslima en twee moslimmeisjes aan. De vrouwen worden door de groep mishandeld. De supporters zijn op weg naar een wedstrijd van Feyenoord. De groep van ongeveer acht mannen morst bier over de moslimvrouwen, die hier iets van zeggen. De mannen reageren boos en worden gewelddadig. Ze trekken de hoofddoek van de vrouw af en slaan haar. De dochter roept “Anne, Anne” naar haar moeder en dat betekent in het Turks ook “moeder, moeder“. Hierop riepen de aanvallers “Anne, Anne, Anne Frank, Anne Frank“. Nadat de supporters bij het stadion uitstappen rijdt de tram gewoon door. Pas na zeven haltes komt er medische hulp.
Een man vertelt een discriminatiemeldpunt dat hij in Rotterdam is mishandeld door een Feyenoordfan omdat hij een klein hoedje met een Ajaxlogo droeg. Zijn ogen zijn dichtgeslagen en zijn tanden en kiezen zijn kapotgeslagen. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie. De politie verwijst de man ook door naar het CIDI om hiervan melding te doen, want er is ook gescholden met de woorden: “vieze smerige kankerjood“.
In Brussel wordt een herdenking van de aanslagen op het vliegveld van 22 maart verstoord door circa vijfhonderd extreemrechtse voetbalhooligans, die in het zwarte gekleed gaan met capuchons en gezichtsbedekking. Ze roepen dat ze hooligans zijn en vertrappen bloemen en kaarsjes. Er was een demonstratie toegestaan door de autoriteiten. Enkele hooligans brengen de Hitlergroet. Ze noemen zich “Casuals United Belgium” en zeggen te komen uit de harde kern van diverse Belgische clubs en van Feyenoord. De oproerpolitie grijpt in en arresteert tien hooligans. Een Rotterdamse hooligan in Feyenoord-outfit beweert met dertig anderen uit Rotterdam te zijn gekomen. Hij zegt: “We gaan de moskeeën hier platbranden“.
De rechtbank in Rotterdam organiseert een themazitting over discriminatie. Er staan vier Feyenoord-supporters terecht die zich in oktober en december 2015 bij voetbalwedstrijden in Rotterdam schuldig hebben gemaakt aan het roepen van antisemitische leuzen zoals “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas”. Ze kregen eerder al boetes van een paar honderd euro, maar hiertegen gingen ze in hoger beroep. Het gaat om mannen uit Apeldoorn, Waddinxveen, ’s Heerenberg en Woerden. Twee van de verdachten, die ontkennen grievende teksten te hebben geroepen, worden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken, de andere twee krijgen voorwaardelijke boetes. De rechtbank bepaalt dat het roepen van dergelijke leuzen opzettelijk beledigend voor joden is, ook als dit wordt gedaan in het kader van een voetbalwedstrijd en is gericht tegen voetbalsupporters en voetballers en niet tegen joden. Het levert echter geen “aanzetten tot haat tegen of discriminatie van of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van joden” op, in de zin van art. 137d.
In Rotterdam is er ’s avonds een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en AZ om de bekerfinale. Supporters van Feyenoord reizen in de tram naar het stadion. Ze roepen “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas“, “Kankerjoden” en “Bazoer kankerhoer“. De trambestuurder komt niet in actie tegen het zingen. Bij een melding bij de politie krijgt de melder te horen dat zij daar “niet over gaan“.
In Rotterdam voetbalt Feyenoord thuis tegen Roda JC. Een man uit Zoetermeer roept “kankerjoden” naar de politie en steekt twee middelvingers op.
Een predikant van een kerk in Rotterdam ziet twee jongens van dertien jaar oud, tijdens een bijeenkomst van de jeugdvereniging van de kerk, op een whiteboard “Alle Joden aan het gas” schrijven. De predikant spreekt ze aan en geeft ze onderwijs over antisemitisme. De leerlingen zeggen niet beseft te hebben wat ze schreven en zeggen dat het hen om Ajax-Feyenoord ging.
Een voetbalwedstrijd in de avond tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam om de KNVB-beker. Hier roepen supporters van Feyenoord anti-Joodse leuzen zoals “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”. De politie arresteert een man uit Bodegraven hiervoor. Hij komt in april 2017 voor de rechter.
In een landelijke krant doet een vrouw in haar ingezonden brief verslag van het gedrag van een groep Feyenoordsupporters die bij haar in de trein zitten van Utrecht naar Rotterdam. De vrouw schrijft dat ze zich gedragen als “tuig”, enorm schreeuwen en bier drinken. Ze zijn aan het springen in de coupé op het liedje “wie niet springt is een jood”.
Een man uit Raalte moet in Zwolle voor de rechter verschijnen wegens discriminerende belediging bij een voetbalwedstrijd van PSV tegen Feyenoord in Rotterdam, begin december 2013. Hij riep toen: “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” richting de politie.
Vanaf deze datum berichten kranten en nieuwswebsites over stickers die in Amstelveen op winkels en een restaurant geplakt zijn. Het zou om anti-Ajax stickers gaan met een antisemitische invalshoek. De stickers worden omschreven als ‘verboden voor neuzen’-stickers met een tekening van een grote neus in een verbodsbord. Een website beschrijft ze als “anti-Joden stickers”. Ze worden verkocht op een website van Feyenoord-hooligans. Er is echter ook een sticker van de NVU bij aangetroffen, dus mogelijk heeft de actie toch een extreemrechtse achtergrond.
In Rotterdam voetballen A.S. Roma en Feyenoord tegen elkaar. De supporters van Feyenoord worden hierna door de UEFA beschuldigd van racistisch gedrag vanwege het gooien van een opblaasbare banaan op het veld, vlakbij een Ivoriaanse Romaspeler met een donkere huidskleur. Er worden meer voorwerpen op het veld gegooid. Feyenoord stelt dat de banaan niet racistisch uitgelegd moet worden, maar de UEFA ziet dit wel zo en legt een zware straf op, ook vanwege vuurwerk.
In Deventer voetbalt de thuisploeg Go Ahead Eagles tegen Feyenoord in de avond. Een Engels-Turkse speler van Feyenoord wordt door de supporters van Go Ahead racistisch bejegend. Ze maken ‘apengeluiden’ en ‘racistische geluiden vanaf de tribune’. De scheidsrechter krijgt een de klacht hierover van de speler, maar lijkt geen maatregelen te nemen. De KNVB deelt ook geen straffen uit.
Een voetbalwedstrijd in Rotterdam tussen Ajax en Feyenoord. Als de Ajacieden het veld op komen zingen supporters van Feyenoord “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”. Ook maken ze een sissend geluid om het gesis van ontsnappend gas uit te beelden. Op de eretribune zit een Joodse zakenman, die net een sponsordeal voor 1,2 miljoen met Feyenoord afgesloten heeft. Hij dreigt een einde te maken aan de overeenkomst en wil het contract per direct stopzetten. Hij wil geen team sponsoren met antisemitische fans. Het leidt tot een slepende zaak waarin Feyenoord toch geld eist. De Rotterdammers verklaren dat de kreten anti-Ajax zijn en niet anti-Joods.
In Rotterdam is er een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en een Turkse ploeg uit Istanboel. Buiten het stadion zijn er ongeregeldheden waarbij politie charges uitvoert en elf mensen arresteert. Na het duel duiken er op Youtube diverse filmpjes op waarin een deel van de Feyenoord-aanhang roept: “Allah, je moeder is een hoer!“. Deze spreekkoren vonden tijdens de wedstrijd plaats. Er is ook een verhaal van een Feyenoordfan die, volgens de omschrijving, een buitenlands uiterlijk heeft. Hij wordt vanuit het thuisvak bekogeld. Als hij zijn seizoenskaart laat zien en ‘kameraden‘ roept krijgt hij evengoed nog paar biertjes naar zijn hoofd en wordt hij bespuugd.
Op internet wordt melding gemaakt van een aangeplakte sticker of pamflet op het Centraal Station van Utrecht. De tekst die er op staat luidt: “Rotterdam & Palestine, United against Jews”. Er is een Davidster afgebeeld in een verbodsbord met een rode streep erdoorheen. Anti-joodse uitingen in combinatie met de stad Rotterdam komen nog wel eens van Feyenoord-fans die tegen Ajax willen ageren.
Rondom een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en PSV in Rotterdam maakt een man uit Raalte zich schuldig aan het roepen van de antisemitische leus “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“. Hij wordt aangeklaagd voor het plegen van discriminerende belediging.
Een tiener uit De Lier die Feyenoord-fan is heeft op twitter een racistische doodsbedreiging geplaatst richting Ajax-voetballer Ryan Babel. Nadat de Ajacied dit deze avond bekend maakt komt er een storm aan reacties op gang. Er verzamelen zich boze mensen voor het huis van de puber en de politie pakt hem op.
De nieuwe Feyenoordspeler Lex Immers voetbalt vandaag in Rotterdam. De harde supporterskern van Feyenoord roept na een doelpunt “Lexie gaat op jodenjacht”. Immers reageert hier op door te klappen. Hij zegt later dat hij niet verstond wat ze riepen, alleen dat hij zijn naam hoorde. Bij zijn vroegere voetbalclub ADO Den Haag raakte Immers in 2011 in opspraak doordat hij “We gaan op Jodenjacht” met de supporters meezong. Hij doelde hiermee op aartsvijand Ajax.
Vandaag komt het nieuws naar buiten dat negen dagen voor de klassieke voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op internet de digitale strijd tussen hun supporters is losgebarsten. Op Twitter is de hashtag #JodenGaanEraan urenlang een belangrijk onderwerp. Er wordt een tegenactie gestart met #BommenOpRotterdam, dat ook aan de Tweede Wereldoorlog refereert.
Publicaties
‘Wij zijn gewoon jeugd’
Een kwalitatief onderzoek naar de identiteit van Lonsdale-jongeren in de gemeente WerkendamDit is het verslag van een onderzoek naar de identiteit van Lonsdale-jongeren in de gemeente Werkendam. Aanleiding tot dit onderzoek zijn de structurele klachten van discriminatie en extreemrechtse uitingen door jongeren uit deze gemeente. Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Midden en West Brabant en Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant. In het onderzoek is getracht inzicht te krijgen in de identiteit van Lonsdale-jongeren. Identiteit wordt geconstrueerd op uiteenlopende manieren en door uiteenlopende betrokkenen. Het bestaat uit ascriptieve en zelfascriptieve aspecten, dat wil zeggen de identiteit die mensen respectievelijk aan anderen en aan zichzelf toekennen. In dit onderzoek zijn dan ook beide aspecten onderzocht. Hiervoor is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd, waarbij gebruik is gemaakt van data-triangulatie. Data verkregen uit documenten, observaties en interviews zijn gecombineerd gebruikt om de centrale onderzoeksvraag te beantwoorden.
Er zijn in totaal 66 krantenartikelen geanalyseerd om te onderzoeken welk beeld kranten hebben van de identiteit van Lonsdale-jongeren. Hieruit is naar voren gekomen dat de kranten een stereotype beeld van Lonsdalers construeren, dat wordt aangepast in meer extreme of meer gematigde zin afhankelijk van de sociaal-maatschappelijke context. Het stereotype beeld is dat Lonsdale-jongeren negatieve denkbeelden hebben over allochtonen en dat ze zich door hen bedreigd voelen. Daarnaast worden de Lonsdalers extreemrechtse sympathieën en nationalistische gevoelens toegeschreven.
MIVD dossier Jongeren Front Nederland
Beschrijvingen van MIVD over een dienstplichtige militair uit Rotterdam uit Jongeren Front Nederland hoek. Nr. 94.S04.
“Koninklijke marechaussee te Rotterdam, een telefonische melding ontvangen afkomstig van de Regio Politie Rijnmond, Bureau Groot IJgselmonde te Rotterdam. De inhoud hiervan had betrekking op een door hen aangehouden dienstplichtig soldaat, terzake overtreding van artikel 26 WVW, Tijdens zijn fouillering werd een pamflet aangetroffen met de tekst “EIGEN VOLK EERST – AUSLANDER RAUS – en de letters JFN (Jongeren Front Nederland) CD (Centrum Democraten) CP (Centrum Partij)”.
Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit stuk
MIVD inzage dossier openlijk geweld
Beschrijvingen van MIVD over een onder meer beroeps militair uit Zwolle uit Jongeren Front Nederland hoek, die aandacht trok vanwege het plegen van openlijk geweld.
Op blz 27 t/m 32 een artikel over rechtsextremisme in het leger uit ‘Twintig’
Op blz 33 een CD pamflet
Over een JFN militair: “Betrokkene is woonachtig bij zijn ouders op voornoemd adres. Hij beschikt over een eigen kamer met daarin een bar met veel flessen en glazen. In die kamer hangt een foto met daarop afgebeeld een groepje personen, waarvan drie daarvan de “Hitlergroet” brengen. Omtrent die foto verklaarde hij dat daarop vrienden stonden afgebeeld uit het jongerencentrum “Westervolkshuis”, gelegen aan de Roemer Visscherstraat (Spangen) te Rotterdam. Hij verklaarde vervolgens lid te zijn van het Jongeren Front Nederland, waarvoor hij een jaarlijkse kontributie betaalt van f40,- Hij betaalt deze kontributie kontant aan een voor hem beekend persoon, waarvan hij de naam niet wilde noemen.”
Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit stuk