Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

3994 resultaten

*

In juli is voor de eerste keer een ruit ingegooid bij een Somalische familie in Gouderak. Het wordt met een baksteen gedaan die in de woonkamer beland.

*

De Belgisch-Libanese activist Dyab Abou Jahjah is te gast in het VPRO-programma Zomergasten. Twee kleine joodse actiegroepen ageren hiertegen. De ene doet aangifte tegen hem en de VPRO wegens het voorbereiden van een strafbaar feit, het verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme. Volgens de tweede actiegroep is het gevaarlijk om de “militante en antisemitischeDyab Abou Jahjah een podium te geven. In de uitzending komt Dyab Abou Jahjah gematigd over, maar hij koppelt het beschermen van een joods museum wel aan het zionisme.

*

In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juli wordt een 26-jarige man in een café in Groningen in elkaar geslagen, omdat hij homo is. Iemand heeft hierbij gezegd: “je bent een vieze homo“. Een zestal mannen slaat en schopt hem omdat ze het niet fijn vinden dat er een homo staat te dansen. Het slachtoffer kan echter geen aangifte doen en de politie doet niets als hij de daders aanwijst. De politie reageert een dag later met de mededeling dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het hier om homogerelateerd geweld gaat. Ze denken dat het gewoon uitgaansgeweld is. Volgens de politie slaat de man zelf als eerste tijdens de ruzie, maar dit ontkent hij. Hij heeft zelfs helemaal niet geslagen.

*

In Assen maakt een man uit Brakel zich schuldig aan openlijk geweld, belediging, bedreiging en mishandeling. Hij trapt en schopt twee mensen en geeft iemand een elleboogstoot. De belediging bestaat uit de kreten “kut-arabier, kut moslim” en dezelfde persoon wordt door hem met de dood bedreigd. Hij moet in mei 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een zeiltocht ter ere van het veertigjarige jubileum van Voorpost. Van vrijdagavond 29 juli tot en met zondag 31 juli zeilt Voorpost rond de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Er varen ongeveer dertig mensen mee. Ze vertrekken zaterdagochtend uit de haven van Harlingen en na zes uur komen ze aan in de haven van Terschelling. Zondagochtend varen ze terug naar Harlingen. Er zijn muzikanten mee en een kookploeg. Bekende Voorposters als Florens van der Kooi, Nick van Mieghem, Robert Schaap, Bart van Pachtenbeke en Luc Vermeulen zijn hier bij.

*

Geert Wilders stelt met enkele collega Kamerleden van de PVV vragen over de kosten van asiel en immigratie. Ze willen dat de minister een overzicht maakt van al deze kosten en ze noemen allerlei categorieën. Ze willen daarna een zelfde aparte berekening voor alleen de asielzoekers die in 2014 en 2015 binnen zijn gekomen.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over het handelen van het gemeentebestuur van Haarlem. De klacht komt van vier mannen die in mei 2015 gecontroleerd werden omdat ze een uitkering kregen en op hetzelfde adres woonden. Het gaat om drie Somalische mannen en een Ethiopische man. Het College stelt dat er geen sprake van discriminatie is door toen gesprekken met hen te voeren en huisbezoeken af te leggen. Wel is er sprake van discriminatie bij het instellen van een fraudeonderzoek tegen één van de mannen, want uit de rapportage van de gemeente blijkt dat hierbij zijn afkomst een rol speelde. De gemeente had zich op een krantenartikel gebaseerd waarin staat dat Somaliërs veel fraude plegen en daarom extra onderzoek ingesteld.

*

Identitair Verzet afdeling Bollenstreek plaatst foto’s op internet van hun aangeplakte posters: “Bollenstreek Gelukzoekers Vrij” en “Opvang in eigen regio is humaner“. De tekst bij de foto’s is “Voorhout #kominverzet!“.

*

Een man die moslim is, werkt in het kader van de uitvoer van een taakstraf bij een project in Leiden. Dit is zijn derde dag hier en hij gaat telkens de Koran lezen en bidden in een lege ruimte. Er is vandaag een gesprek over dit bidden. De moslim zegt dat het hem verboden wordt om de Koran te lezen en te bidden op het werk. De beheerder betwist dat er iets verboden is. Hij wilde in het gesprek praktische afspraken maken over het bidden. De moslim liep echter direct boos weg, zodat zij niet tot afspraken zijn gekomen. De moslim dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Die doet in november 2016 uitspraak.

*

De NVU plaatst foto’s op internet van hun folderactie in Arnhem. Hier is Michiel Bos bij aanwezig.

*

Op meerdere plekken in Rotterdam zijn Stolpersteine (Struikelstenen) uit de grond gehaald en ontvreemd. Deze herdenkingsstenen liggen als gedenktekens voor de voormalige huizen van in de Tweede Wereldoorlog afgevoerde mensen.

*

Op 24 juli worden in het begin van de middag foto’s online gezet door Martin van de Grind van een kroegavond in de Rac’n’Roll Place in Veendam: “het was weer gezellig tot in de late uurtjes“. Dus mogelijk gaat het om deze avond ervoor. Er zijn Skinheads te zien op de foto’s.

*

Een man uit Haarlem plaatst een foto op zijn sociale mediapagina van een aangeplakte NVU-sticker met tekst “Vluchtelingen niet welkom! Stop. Grenzen Dicht!“. Zijn uitleg bij de foto luidt: “Ook al ben ik nog geen lid van de NVU. Ik kon het niet laten deze mooie sticker op te plakken in Haarlem“.

*

Identitair Verzet afdeling Bollenstreek plaats foto’s op haar internetpagina van hun aangeplakte posters “Bollenstreek Gelukzoekers Vrij” met tekst erbij: “Sassem #kominverzet!” (dus in Sassenheim).

*

Een groepje mensen moet in Amsterdam voor de rechter verschijnen wegens opruiende teksten en het oproepen tot geweld op internet. Hun aversie was gericht tegen de komst van een islamitische centrum en een moskee in Assendelft. De teksten zijn in maart 2015 geplaatst en zetten aan tot haat, discriminatie en geweld. Er worden mensen vrijgesproken en beboet. Voor sommige delicten is er onvoldoende bewijs.

*

In Woudenberg maakt iemand zich schuldig aan discriminatie door in het openbaar tegen een slachtoffer te zeggen: “Afrikaanse mensen zijn zwarte apen“, “Je moet terug naar Afrika“, “Zwarte pikken“. Een strafzaak dient in februari 2017.

*

In een tram in Amsterdam is een “oude Duitse man” aanwezig die zegt: “Die Juden mussen sie verbrennen“. De mensen in de tram reageren hierop door te zeggen dat hij het Anne Frankhuis moet bezoeken.

*

Bij de ingang van een kantoorgebouw in Zeist staat een overzichtsbord van alle bedrijven die daar gehuisvest zijn. Het bordje van een Israëlisch bedrijf is, als enige, beklad met een hakenkruis.

*

Er ontstaat een storm van kritiek op sociale media over een bedrijf uit Amsterdam. Het bedrijf reageerde afwijzend op een mail van de Amsterdamse vrouw Souad, die een websitebouwer zoekt. Ze schreven Souad alleen te werken “voor mensen met normale namen, zoals Jeroen, Kees, Rob et cetera. Namen als Souad, Osama, Saddam dienen 50% vooruit te betalen“. In een reactie laat iemand van het bedrijf weten dat het niet beledigend bedoeld is. Hij heeft in het verleden slechte ervaringen gehad met “bepaalde groepen”, “dus ik bouw liever sites voor de ene, dan voor de andere klant”. Het bedrijf claimt hierna bedreigd en beledigd te worden. Men moet zich in mei 2018 voor de rechter verantwoorden.

*

De PvdA stelt Kamervragen over de extreemrechtse burgerwacht Soldiers of Odin vanwege berichten over een jacht op een asielzoeker in Winschoten op 17 juli jongstleden. De Kamerleden vragen om informatie over deze groep. Ze vinden het ongehoord dat gangachtige bendes in uniform een straatpatrouille houden en burgers die zich, in hun ogen verkeerd gedragen, op gaan jagen. Ze vragen of Soldiers of Odin een asielzoeker heeft mishandeld.

*

Voorpost heeft een informele bijeenkomst in de regio Den Haag. Dit heet de Stamtafel Haaglanden.

*

Ergens tussen dinsdagavond de 19e en woensdagochtend de 20e juli zijn er in Moordrecht bekladdingen en een vernieling aangericht. Er is een autoruit vernield en de tekst “ISIS” is op een garagebox gespoten. Op een andere plek is een hakenkruis op een auto gespoten.

*

De Marokkaans-Nederlandse man Youness Ouaali uit Hilversum maakt een filmpje voor zijn internetsite. Hij filmt twee jongens uit Bussum en ontlokt hen antisemitische uitspraken. Ze zeggen: “Fuck de Kankerjoden” en “Hij is een vieze Jood“. Ouaali reageert lovend op de uitspraken. Als iemand hem tegengas geeft zegt hij: “Jij vindt het niet leuk he, kleine zionistje“. Daarop reageert iemand anders met: “hij is gewoon Jood“, waarop Ouaali herhaalt: “Hij is gewoon Jood“. Dan gaat de andere jongen daar weer overheen: “Hij is een vieze Jood“. Dit leidt tot een strafzaak in april 2017.

*

Geert Wilders van de PVV is in de USA spreker op een feestje van homo’s voor Donald Trump, in de marge van de conventie van De Republikeinse Partij in Cleveland. Wilders zet de islam neer als een bedreiging voor de veiligheid. Het feestje wordt georganiseerd door Milo Yiannopoulos en ook Pamela Geller is spreekster. Alle kosten van deze reis van Geert Wilders worden betaald door The International Freedom Alliance Foundation en The Gatestone Institute. Op de conventie zelf loopt Thierry Baudet van Forum voor Democratie rond met een Trump-petje op en ook hij is bij de bijeenkomst van Milo Yiannopoulos.

Rond deze tijd ontmoeten Thierry Baudet en Geerten Waling de schrijver James Ronald Kennedy in de USA die een boek over slavernij en de burgeroorlog heeft geschreven met de titel “The South was Right“. Maar Baudet zegt dat hij hierom geen racist, lid van de KKK of pro-slavernij man is.

*

Een joodse man met een keppel rijdt op de snelweg bij Badhoevedorp. Een andere auto rijdt langzaam, links van hem. De joodse man geeft een lichtsignaal omdat hij de auto niet rechts in wil halen. Als hij vervolgens naar de andere auto kijkt, ziet hij dat de bijrijder hem aanwijst en zowel de bestuurder als de bijrijder de Hitlergroet brengen. Hij neemt een willekeurige afslag om van de auto af te komen, die lang naast hem blijft rijden. Hij doet aangifte en meldt het kenteken bij de politie. Die spreekt met de dader, maar omdat er geen getuigen zijn, wordt er niet vervolgd.

*

Kamervragen van Voor Nederland over doodsbedreigingen aan het adres van Nederturken door Erdogan-aanhangers. Ze vragen wat de minister vindt van de “bizarre pro-Erdogan-demonstraties” in Europa en in Rotterdam. Ze willen de inmenging van Erdogan in Nederland stoppen en de veiligheid van zijn critici beschermen. Ze willen de Turkse financiering middels Diyanet van moskeeën in Nederland beëindigen. De partij ziet de demonstratie in Rotterdam als een bewijs van mislukte integratie en een gevaar voor openbare orde en veiligheid.

*

Identitair Verzet Bollenstreek plaatst een foto op internet van hun aangeplakte poster “Bollenstreek Gelukzoekers Vrij” bij een NS-station. Ze schrijven erbij: “Voorhout, #kominverzet!“.

*

Identitair Verzet afdeling Limburg plaatst een foto op internet van haar aangeplakte poster bij station Maastricht. De tekst op de poster is: “opvang in eigen regio is humaner“.

*

In Geldrop wordt de auto van een familie met een gemengde achtergrond in brand gestoken. In de familie is een Nederlandse man getrouwd met een Afrikaanse vrouw uit Tanzania. Dit is de eerste brand in een hele serie branden rondom hun woning, vooral in de lente van 2017. Het is onduidelijk of er sprake is van racistische motieven.

*

De partij Voor Nederland stuurt een “geleidende brief” aan de voorzitter van de Tweede Kamer waarin men een voorstel van wet stuurt “betreffende het beëindigen van positieve discriminatie“.

*

In Roosendaal is maandagmiddag een ruzie tussen een 53-jarige man uit de gemeente Neerijnen en een 34-jarige inwoner van Roosendaal. Een van de mannen bedreigde de ander met een mes. De 34-jarige Roosendaler doet aangifte van bedreiging en discriminatie. De 53-jarige man wordt aangehouden en blijft voorlopig vast zitten.

*

Deze zondag komt er een melding binnen bij politie dat een man vrouwen lastigvalt in de binnenstad van Winschoten. Als ze er aankomen treffen ze een man aan die in elkaar is geslagen. De man is asielzoeker en hij zou opgejaagd zijn door de extreemrechtse burgerwacht van Soldiers of Odin. Hier is de neonazi Ronald Kiewiet bij als voorman van deze burgerwacht. Ze hebben een klopjacht van een uur op de asielzoeker gehouden, maar zouden niet verantwoordelijk zijn voor de mishandeling.

*

Iemand met een Arabische achternaam wordt in Dedemsvaart beledigd door een man uit Lutten. Die gebruikt de woorden: “Kutbuitenlander, ga terug naar je eigen land“. Er dient een strafzaak in juli 2017.

*

Op een internetpagina van Rood Wit Blauw Gemaskerd verschijnt een foto met “Een duidelijke boodschap uit Wageningen. Geen Turkije in Europa, geen Europa in de EU! #ZegNeeTegenTurkije“. Er zijn zes mensen op te zien met rood-wit-blauwe maskers en Nederlandse vlaggen. Ze hebben ook drie beschadigde vlaggen vast met brandgaten er in: de vlag van Turkije, van de Europese Unie en die van Marokko. Op een kleine foto erbij liggen die vlaggen op de grond op een klein hoopje.

*

Op een woning in Musselkanaal zijn dit weekend hakenkruisen getekend. De politie vermoedt dat dit in de nacht van vrijdag de 15e op zaterdag 16e gedaan is.

*

De voorzitter van een LHBT organisatie in Groningen krijgt het aan de stok met zijn buurman. De voorzitter klaagt over luide muziek en vraagt of het zachter mag. De buurman roept: ‘pisnichten‘ en dreigt de ruiten in te gooien met bierflessen. De politie ziet het als een ordinaire burenruzie. De voorzitter doet echter aangifte van discriminatie en bedreiging en hij ziet het als homodiscriminatie.

*

Een tunnel in Nieuwegein is beklad met de teksten: “Hamas Hamas joden aan het gas” en meerdere malen “kk joden“. De gemeente verwijdert het binnen enkele dagen.