Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

4784 resultaten

*

Een melding die door het CIDI in maart wordt geplaatst. Het gaat om een Joodse vrouw uit Cuijk die regelmatig naar een meditatiegroep gaat. Op een dag maakt haar therapeut de opmerking: “De Joden hebben de Holocaust zelf bewerkstelligd” en “zij domineren de wereld“. Er volgt een discussie met de groep over complottheorieën. De Joodse vrouw schrikt van de uitspraken en vraagt het CIDI om advies. Ze besluit om haar groep te informeren over hoe de opmerkingen in het gesprek haar gekwetst hebben en waarom de negatieve denkbeelden met betrekking tot Joden antisemitisch zijn. De vrouw stap uiteindelijk uit de meditatiegroep.

*

In het CIDI-overzicht staat in maart: Drie meldingen van lokale politici van een door een complotdenker uit Amsterdam aan hen gestuurd schotschrift, gericht aan het Openbaar Ministerie. Daarin verzoekt de complotdenker om hem niet te vervolgen voor zijn standpunt over Joden en antisemitisme. Wat volgt is een lang betoog, waarin de rode draad lijkt te zijn dat het mogelijk moet zijn of blijven om antisemitische uitingen te verspreiden, ondanks verscherpte wetgeving dienaangaande. “De kern van het probleem is het Joods onvermogen om met anti-Joodse standpunten te leven“, schrijft de man.

*

Kamervragen door PVV-Kamerlid Sietse Fritsma over vakantievierende Eritreeërs. Hij noemt het “nepvluchtelingen” en vraagt waarom er sinds 2015 geen asielvergunningen zijn ingetrokken van Eritreeërs die terug gaan naar land van herkomst voor vakantie of familiebezoek. Hij stelt dat er via één reisbureau al zo’n duizend vakanties geboekt zijn. Fritsma stelt dat de veiligheidssituatie voor vele Eritreeërs helemaal niet zorgwekkend is en vraagt dus waarom vrijwel elke Eritrese asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt. Hij wil de Nederlandse grenzen sluiten voor alle asielzoekers.

*

In Eindhoven wordt een man van achttien jaar aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een andere man te hebben mishandeld vanwege diens geaardheid. Hij scheldt het slachtoffer deze vrijdagavond uit voor ‘vieze vuile homo‘ en slaat hem meermalen in zijn gezicht. Het slachtoffer wordt samen met zijn partner aangevallen in het uitgaansleven.

*

In Arnhem staat een man uit Ede voor de rechter wegens het bedreigen, mishandelen en discriminerend beledigen van twee Turks-Nederlandse mensen in april 2016. Hij zei toen onder meer: “Kankerturk ik maak jou dood” en “vuile Turk, vieze Turk, ga maar terug naar je eigen land. Ik woon hier langer dan jullie hier in deze wijk. Dit is mijn wijk. Vieze Turken, vuile Turken, rot op, donder op, Kankerturken“. Hij krijgt een boete voor de bedreiging, maar wordt vrijgesproken van groepsbelediging.

*

Er komt een tip binnen dat er stickers van Identitair Verzet zijn aanplakt met de tekst “Stop Islamterreur” in Tollebeek.

*

In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 maart brandt in Exloo een boerderij af na brandstichting. Hier is een whiskystokerij gevestigd en de eigenaar hiervan komt bij de brand om het leven. Het is onduidelijk of hij het zelf heeft aangestoken of iemand anders. Hij had vijanden in het dorp omdat hij tegen heel wat schenen had geschopt door op internet dorpelingen, die zich tegen de komst van asielzoekers hadden uitgesproken, te vergelijken met NSB’ers. Hij had hier woedende reacties op gekregen.

*

Kamervragen door PVV-Kamerlid Leon de Jong: “Hoe groot is de negatieve loonontwikkeling voor Nederlandse werknemers in relatie tot de toestroom van Oost-Europese arbeidskrachten? Hoeveel Nederlanders hebben sinds de openstelling van de arbeidsmarkt voor Roemenen, Bulgaren en Polen hun baan verloren?“. Hij vraagt wat de minister gaat doen aan verdringing op de arbeidsmarkt. “Bent u bereid om nu eindelijk eens op te komen voor onze eigen Nederlandse werknemers, te stoppen met het uitruilen van Nederlandse werknemers voor goedkope Oost-Europese arbeidskrachten en derhalve opnieuw een tewerkstellingsvergunning in te voeren voor werknemers uit Oost-Europa om onze arbeidsmarkt te beschermen?“.

*

Leefbaar Rotterdam dient schriftelijke vragen in de gemeenteraad van Rotterdam in, “om de aanhoudende toestroom van illegalen in Hoek van Holland” tegen te gaan. De partij wil gebiedsverboden voor betrapte inklimmers in vrachtwagens opleggen en extra speurhonden inzetten. Raadslid Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam zegt: “zolang het kabinet halsstarrig vasthoudt aan open grenzen kunnen we als stad niet machteloos toekijken hoe Hoek van Holland overstelpt blijft worden door illegale gelukzoekers, met name uit Albanië“.

*

In de ochtend wordt ontdekt dat een Mariakapel langs een snelweg bij Eindhoven is beklad met hakenkruisen en godslasterlijke teksten zoals “Jezus is de duivel“.

*

In Rotterdam neemt de politie ‘s avonds een scooter in beslag. Hierna lopen de gemoederen flink op. Twee groepen omstanders raken slaags met elkaar en keren zich daarna tegen de aanwezige agenten. Die gebruiken de lange wapenstok als geweldsmiddel. Een man moet met hartproblemen afgevoerd worden, maar hij zou niet door de politie zijn geslagen. Op sociale media circuleert hierna het verwijt dat de politie een moslimfamilie in elkaar heeft geslagen en heeft mishandeld. Een islamitische politieke partij wil vragen stellen over “vermeend racistisch optreden politie” en zoekt getuigen. Op sociale media wordt het ook gelabeld als “terreur tegen Turken“.

*

Bij het CIDI komt een melding binnen van een vrouw uit Zuid-Limburg over het gedrag van de klasgenoten van haar kind. Die vallen haar kind al maandenlang lastig via een sociaal medium. Ze gebruiken hierbij antisemitische teksten en afbeeldingen. Een klasgenoot die de situatie niet langer kon verkroppen en er melding van deed wordt door de klas als verrader bestempeld en zelfs met een fiets bekogeld. Na gesprekken biedt de geschorste hoofddader excuses aan.

*

In Den Haag wordt Khadija Arib van de PvdA herkozen als voorzitster van de Tweede Kamer. Het PVV-Kamerlid Fleur Agema herhaalt het bezwaar van de PVV tegen haar benoeming: ze heeft een dubbel paspoort. De PVV stelt dat Arib hierdoor niet alleen naar de Nederlandse wetten dient te leven, maar ook naar Marokkaanse wetten. Fleur Agema geeft ook kritiek op het feit dat Arib de eigen PvdA-fractie niet aan zou spreken op het “cordon sanitaire” richting de PVV. De PvdA stemde de afgelopen jaren, op een enkele keer na, niet mee met PVV-moties.

*

Een uitspraak van de Nationale Ombudsman over een klacht van een piloot met een donkere huidskleur die in 2015 driemaal gecontroleerd werd door de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam/Den Haag Airport in Rotterdam, terwijl de witte passagiers niet gecontroleerd werden. Hij reisde toen bovendien in het Schengengebied waar vrij personenverkeer geldt. Hij werd gecontroleerd in maart, mei en juni 2015 en voelde zich hierbij gediscrimineerd. De Ombudsman zegt dat de Marechaussee de schijn tegen zich heeft en het recht van het verbod op discriminatie van de piloot in dit geval onvoldoende heeft gewaarborgd. De Ombudsman vindt de klacht daarom gegrond.

*

Geert Wilders stelt met twee collega-parlementariërs van de PVV Kamervragen over de gemeente Almelo die islamitische feestdagen viert. Ze vinden het verwerpelijk dat de gemeente “de veroveringsdrift van de islam” promoot. Ze zien islamitische feestdagen als onderdeel van een ideologie “die er op  uit is onze manier van samenleven, onze cultuur, identiteit, rechtstaat en democratie omver te werpen”. De PVV wil dat de Minister in gesprek gaat met de burgemeester van Almelo en “hem dringend te adviseren om de islam en zijn symbolen te bestrijden in plaats van te promoten“. Ook in de gemeenteraad van Almelo is er kritiek. Hierom trekt de gemeente Almelo het plan in om de feestverlichting op een brug ook aan te steken tijdens islamitische feestdagen.

*

Kamervragen door PVV-Kamerlid Gabriëlle Popken over het bedreigen van militairen in Nederland. Ze vraagt hoe vaak er sprake is van een bedreiging met een islamitisch of terroristisch kenmerk. Popken vraagt of de Minister nu eindelijk bereid is om geen militairen met een dubbele nationaliteit toe te laten in de krijgsmacht.

*

Kamervragen door het nieuwe PVV-Kamerlid Alexander Kops over de subsidie van de gemeente Amsterdam aan projectontwikkelaars voor de huisvesting van statushouders. Kops wil dat het “voortrekken van statushouders ten opzichte van gewone Nederlanders een halt toe wordt geroepen”. Hij wil dat de gemeente Amsterdam op haar vingers wordt getikt “vanwege haar discriminatoire beleid”.

*

Op een bouwplaats van een nieuwe moskee in Weesp worden ‘s nachts spandoeken opgehangen tegen die bouw. “Stop de bouw. Kom in verzet“, “Islam = Terreur“, “De Koran is vergif!” en “Waarheid eindigt waar islam begint!“, staat er op de spandoeken. Hierna reageert Pegida vol lof over deze actie en schrijft ze in een verklaring: “Stop de bouw van een moskee pal naast een christelijke basisschool“.

*

In een onbekende plaats wordt een man aangehouden die op internet aangeeft de nieuwe Breivik te zijn en met een hakenkruis en Hitlergroet poseert.

*

In Hellevoetsluis bedreigt een man twee politieagenten met de dood. Hij beledigt ze met de woorden: “kankerflikkers, kankerjoden, kankerlijers en klootzak“. Er volgt een strafzaak in mei 2017.

*

Een man maakt zich in Delfzijl schuldig aan een serie delicten. Hij vernielt een auto en mishandelt een politieagent door diens keel dicht te knijpen. Hij bedreigt die agent met de dood en beledigt de politie door te zeggen: “Motherfuckers, you are all Jews, I will fuck you all, Motherfucker Jews, You are all soldiers of Satan“. De man moet in juni 2017 voor de rechter verschijnen.

*

In Lelystad krijgt een man een deels voorwaardelijke taakstraf. In januari 2017 had hij iemand bedreigd door in Lelystad met een hakmes of bijl in diens richting te zwaaien. Hij richt vernielingen aan de auto van zijn opponent aan en uitte de beledigingen “kankerhoeren, kankerzwarten“. Hij wordt op alle punten schuldig bevonden.

*

Erkenbrand organiseert een wandeltocht op de Veluwe rond Ede. Ze bezoeken “enkele Germaanse overblijfselen, waaronder een gereconstrueerde Germaanse boerderij”.

*

In Oss wordt een demonstratie tegen “De volks dood, westers imperialisme, kapitalisme en zionisme” gehouden. Via een internetpagina van RVF Landstorm Nederland tegen “de asielwaanzin” word de oproep verspreid. Bij de oproep wordt een spandoek afgebeeld met de tekst: “Het systeem van de multicultuur brengt ons de Volks Dood“. RVF-voorman Johnboy Willemse is bij het organiseren betrokken. Er wordt in toespraken gesproken over een vuurwerkbom die, ergens de afgelopen week, bij zijn woning en zijn huiskamerkroeg De Nationalist in Ravenstein naar binnen is gegooid. Er zijn ongeveer dertig demonstranten, waaronder mensen van Zwart Front. Ze scanderen de nationaalsocialistische leus “vrij, sociaal en nationaal“.

*

Vanuit verschillende clubjes worden de krachten gebundeld om in Den Haag een demonstratie te organiseren met het motto “wij eisen een herstemming & geen uitsluiting van de PVV“. Een van de organisatrices is Femke den Hoed van clubs als Identitair Verzet en Leiden Staat Op. De demonstranten eisen een hertelling van de stemmen bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Onder de ongeveer tachtig demonstranten is een tiental rechtsextremisten aanwezig.

*

Dit weekend worden in Sittard bekladdingen aangebracht. Het gaat om hakenkruisen en een letterafkorting. Het is op gebouwen en een auto geklad.

*

Initiatiefnemers uit Leidschendam huren voor de tweede keer een reclamevliegtuigje in om steun te betuigen aan de PVV. Zie 12 maart voor de eerste keer. Ze laten het vliegtuigje vandaag vliegen met de tekst “Uitsluiten PVV. Schande!” om tegen het uitsluiten van de PVV in een nieuwe regering te protesteren. Het vliegtuig stijgt op vanaf Rotterdam en vliegt ongeveer anderhalf uur rond boven Rotterdam, Scheveningen, Den Haag en omgeving.

*

Een krant bericht over het beplakken van een moskee in Assen met twee grote posters met daarop kwetsende teksten.

*

In Veghel is het onrustig op een plein. Er is sprake van overlast van groepen jongeren. Op zaterdagavond (de 25e) en zondagochtend (de 26e) krijgt de politie meldingen van vechtpartijen, maar ze zien niets als ze arriveren. Er is niemand aangehouden en er lijken geen gewonden te zijn. Wel zijn er dit weekend twee gebouwen beklad aan het plein. Er staan hakenkruisen en Turkse vlaggen op.

*

Een man uit Drunen moet in Utrecht voorkomen wegens het beledigen en bedreigen van supermarkt-medewerkers in Nieuwegein in september 2015. Hij zei toen: “Is ze er maandag of morgen. Dan kom ik namelijk langs om haar uit te schelden of dan kom ik haar voor haar kop schieten. Ik kom met een groep kampers naar je toe. Ik kom je halen. Als je nog eens zo’n grote bek hebt tegen mijn vrouw, dan sla ik je de hele tyfuswinkel in. Vieze kankerhoer, kankermoslim, je bent psychisch gestoord, kankermoslims, kutmoslims, ze moeten weg, ze moeten terug naar hun eigen land“. Daarna ging de man naar andere supermarkten van dezelfde keten in de regio bellen en herhaalde hij een aantal beledigingen en bedreigingen. Hij krijgt vandaag een werkstraf.

*

Twee medewerkers van een supermarkt in Stramproy geven vandaag een verklaring uit waarin staat dat een racistische tekst op een uitgelekte foto een “uit de hand gelopen grap” was die niet bedoeld was om mensen moedwillig te kwetsen. Er was een foto geplaatst op de besloten afdelingsapp met de tekst “Nea tege die zwarte“. Ook staat er “PVV” en “Geertje” bij. Eén van de ontvangers zette de foto vandaag op sociale media, tot grote schrik van de makers van de foto. De medewerkers bieden hun excuses aan.

*

Een melding van een antidiscriminatiebureau over een school in Flevoland waar klasgenoten in de klas antisemitische opmerkingen maken tegen iemand.

*

In Den Haag bedreigt een man iemand met de woorden: “Ik maak je dood jij Marokkaanse kankerhoer! Ik neuk jou en je familie kapot. Ik pak je jij kankerhoer!“. Hij moet in maart 2018 voor de rechter verschijnen.

*

In Amsterdam wordt een vrouw met een hoofddoek lastiggevallen door een man. De vrouw en haar vriendin lopen door, maar de man spuugt op haar. Ook scheldt hij haar uit: “Kankerwijf, haal die kankerhoofddoek van je kop!” De vriendin neemt het voor de vrouw op, ook omstanders bemoeien zich ermee, waarna de man vlucht.