Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start in januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld.

Filter

2299 resultaten

*

In alle provincies van Nederland zijn er Statenverkiezingen waar de PVV ook aan mee doet. De NVU ziet hierom af van deelname, ze is geen concurrentie voor de PVV. De NVU adviseert op de PVV te gaan stemmen.

*

In Frankfurt am Main organiseren linkse groepen een demonstratie tegen de opening van een nieuw bankkantoor van de Europese Centrale Bank. Hier sluit een Nederlandse delegatie bij aan van extreemrechtse activisten die onderdeel zijn van het ACN/AKN-netwerk. Op hun site The National Revolutionary Alternative doen zij verslag van gevechten met de politie en brandstichting in politieauto’s.

*

Op deze datum plaatst Identitair Verzet een foto van een spandoek op internet. Het gaat om een zelfgemaakt Identitair Verzet-spandoek met de tekst: “Stop Islamisering. Stem Vandaag!!!”. De actiegroep schrijft erbij dat sympathisanten uit Eindhoven het spandoek op een viaduct boven een snelweg hebben opgehangen.

*

In Weert slaat, beledigt en bedreigt een 55-jarige vrachtwagenchauffeur een bijzonder opsporingsambtenaar. Hij zegt: “Kutwijf, flikker op naar je eigen land”.

*

Het Gerechtshof van Amsterdam bepaalt dat de gehele oplage van het boek ‘Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra’ van Wim Dankbaar uit Overveen en Hans Mauritz uit Dongen moet worden vernietigd. Ze gebruiken fragmenten uit het dagboek van de moeder van Marianne Vaatstra om aan te tonen dat justitie de verkeerde dader heeft gepakt. Ze blijven hardnekkig de theorie aanhangen dat een asielzoeker de dader zou moeten zijn in plaats van een Hollandse blanke boer. Om dit te onderbouwen misbruiken zij het dagboek van de moeder van Marianne. Alle boeken met dagboekfragmenten moeten op straffe van een dwangsom worden vernietigd.

*

De gemeenteraad van Hardenberg besluit deze avond de komst van een asielzoekerscentrum goed te keuren. Er is bezwaar onder de burgers en er is onrust. Er staan protestborden in de gemeente met teksten tegen komst van asielzoekers. Een bord waarop de komst van asielzoekers wordt toegejuicht is na een paar uur weer omver getrapt.

*

Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer pleit de PVV om het invoeren van administratieve detentie als antiterreurmaatregel tegen jihadisten.

*

De Libertarische Partij organiseert een discussiebijeenkomst in een café in Amsterdam met het thema ‘Ter verdediging van discriminatie. Is Zwarte Piet racistisch? Botsen vrouwen tegen het glazen plafond?’. De spreker is Frank Karsten en hij pleit voor de vrijheid om te mogen discrimineren.

*

De laatste campagnedag van PVV in Noord-Brabant. Ze gaan de laatste folders voor de Statenverkiezingen verspreiden.

*

Een krant schrijft vandaag over de PVV in de gemeenteraad van Almere. Die heeft schriftelijke vragen gesteld over de vernieling van een camera van een Telegraafjournaliste, enkele dagen terug in Almere. Dit zou door een groepje Marokkaans-Nederlandse jongens gedaan zijn die dachten dat ze beelden van hen maakte. De PVV vraagt: “Laat u deze Marokkaanse raddraaiers de volledige schade vergoeden en excuses aanbieden aan de verslaggever zodra ze gepakt zijn?”

*

De PVV houdt ‘s middags een folderactie in Eindhoven. Een bewoner die een folder krijgt is niet gediend van de PVV en rent boos achter de folderaar aan, scheldt hem uit en trapt hem tegen zijn achterste. De PVV wil aangifte doen, maar de politie heeft hier eigenlijk geen trek in. Lijsttrekker Alexander van Hattem is boos op de politie en op de aanvaller.

*

In een televisiedebat tussen Geert Wilders en Alexander Pechtold zegt de PVV-voorman: “Stop de massa-immigratie en laat jihadgangers vertrekken en nooit meer terugkeren naar Nederland”, “U heeft karrenvrachten analfabeten uit het Rifgebergte gehaald”.

*

Voorpost Midland organiseert een cultureel uitje naar het Nationaal Militair Museum in Soest. Dit museum is gehuisvest langs de voormalige startbaan van de gesloten luchtmachtbasis Soesterberg. Florens van der Kooi is hierbij aanwezig. Hij is de actieleider van Voorpost.

*

Dit weekend heeft Identitair Verzet volop geflyerd in Utrecht en Maarssen tegen drugsdealers in de politiek. De folderactie is gericht tegen een VVD’er die opgepakt is voor een drugsplantage en corruptie. Bij het nieuwsbericht plaatst de actiegroep er een foto bij van een spandoek op treinstation Maarssen met de tekst: “Geen dealers in de politiek!”.

*

Een bliksembezoek van PVV-leider Geert Wilders aan actievoerders van AZC-Alert op de stoep van het een asielzoekerscentrum in Eindhoven. Er zijn zo’n vijftig activisten van de PVV en AZC-Alert aanwezig, maar amper omwonenden.

*

In Leeuwarden staat de PVV met een kraampje op de markt. De politie houdt een oogje in het zeil, want ook antifascisten voeren hier actie. Ze keren zich tegen de PVV en racisme.

*

De afdeling Eindhoven van Identitair Verzet kondigt op internet een “grote plakronde door de steden van Oost Brabant!” aan voor dit weekend. Ze plaatsen er ter illustratie een sticker bij met de tekst “Stop Islamterreur”.

*

In het noorden van Frankrijk organiseren de Hammerskins een “Hate Ink Tattoo Festival” met diverse bands uit de Europese skinheadscene. Zo is de band Pitbullfarm er uit Zweden en Blindfolded uit de regio Winschoten.

*

In Leiden zijn de afgelopen nacht posters van de PVV overgeplakt met linkse protestposters tegen de extreemrechtse partij. Het onafhankelijke gemeenteraadslid Tomas Kok reageert hier op: “links tuig in Leiden verscheurt PVV-verkiezingsposters en plakt overal hysterische onzinposters”. Kok is ook kandidaat bij de PVV bij de provinciale verkiezingen.

*

De partij Voor Nederland stelt Kamervragen over het bericht dat een vermeend antisemitische ambtenaar niet ontslagen hoeft te worden vanwege een ISIS-tweet waarin ze een complottheorie etaleerde. Voor Nederland vindt dit abject en wil dat de ambtenaar evengoed ontslagen wordt omdat ze een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn.

*

De directeur van een basisschool uit Lelystad doet aangifte van antisemitisme vanwege een mail van een man uit Amsterdam. Die roept op de Holocaust en de Jodenvervolging te ontkennen en hij linkt naar websites met meer antisemitische uitspraken. De mail zou bij veertien scholen in Flevoland binnen zijn gekomen, waaronder scholen op Urk, maar ook bij scholen en organisaties buiten Flevoland.

*

De gemeenteraadsfractie van de SP in de gemeente Oss vraagt aan B&W wat ze gaan doen aan de nazikroeg De Nationalist van Johnboy Willemse in Ravenstein. Hij organiseert regelmatig bijeenkomsten en zamelt geld in voor NVU-demonstraties en het herdenken van gestorven SS’ers. Willemse verkoopt alcohol en laat mensen overnachten. De gemeente Oss neemt geen maatregelen. Ze zeggen dat het geen illegale kroeg is, maar een privéwoning. Er zijn geen klachten van overlast en ze verwachten geen problemen.

*

De lokale FNV-afdeling in Bergen op Zoom heeft de Brabantse Provinciale Statenfractie van de PVV uitgenodigd voor een verkiezingsdebat, deze donderdagavond. Ze worden teruggefloten door de landelijke FNV, die de PVV niet meer uitnodigt na de anti-Marokkanen uitspraken. De lokale FNV afdeling trekt hierop de uitnodiging aan de PVV weer in. Lijsttrekker Alexander van Hattem is woest en spreekt van “pure discriminatie”.

*

De Duitse bandleden van de extreemrechtse hooliganband Kategorie C bezoeken het gemeentehuis van Losser om een gesprek met de burgemeester te hebben over zijn oproep de band niet te boeken. Hij heeft lokale horeca ingeseind over het plan van Kategorie C om op 21 maart een concert in de regio Losser te geven. De burgemeester gaat niet met hen in gesprek.

*

Een 22-jarige man uit Assendelft pleegt daar het delict: ‘aanzetten tot haat, discriminatie of geweld’. Het gaat om berichten op sociale media waarin hij zich tegen een moskee in Assendelft uitspreekt.

*

Een 28-jarige Amerikaan met getinte huidskleur uit Winschoten wordt veroordeeld door de rechter in Groningen. Hij bedreigde eind november 2014 een Sinterklaasfeest in Winschoten door een snijdende beweging met zijn hand langs zijn hals te maken en te dreigen twee Zwarte Pieten neer te steken. Hij ervaart het schminken als racisme. Op de rechtszitting blijft hij zich tegen het racistische karakter van het Sinterklaasfeest uitspreken. Hij krijgt een werkstraf van vijftig uur, ook voor een andere bedreiging, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij moet de twee Pieten ieder een schadevergoeding betalen.

*

Een bedrijf uit Bilthoven wijst een Marokkaanse moslima af voor een stageplaats. In een interne mail wordt naar de Marokkaanse afkomst van de vrouw verwezen. Ze is afgewezen omdat ze niet in het team zou passen. In de hele sollicitatieprocedure is op verschillende momenten naar voren gebracht dat de vrouw een hoofddoek draagt en dat het bedrijf een voorkeur heeft voor werknemers zonder hoofddoek, omdat zij een open en representatieve uitstraling wil. Er wordt een discriminatieklacht ingediend.

*

Het lokale raadslid Gerton van Unnik foldert met de PVV op de markt in Weesp. Politieagenten begeleiden de folderaars. Dit is kennelijk de standaardprocedure nadat elders in het land PVV’ers zijn belaagd.

*

Een moslima in Rotterdam staat met haar auto te wachten voor een stoplicht als een oudere Nederlandse man op haar raampje tikt. Als ze het raam opendraait begint hij te schelden, onder meer ‘kankermoslim’. Hij grijpt haar bij de keel en slaat haar. Hij trekt aan haar hoofddoek. Omstanders schieten de moslima te hulp en noteren kenteken van de aanvaller. Als de vrouw in de middag aangifte wil doen stuurt de politie haar weg en zeggen ze dat ze zondag maar terug moet komen.

*

De Gemeente Opsterland weigert de vestiging van een groot asielzoekerscentrum (AZC) in Gorredijk. Het COA had er zeshonderd vluchtelingen willen vestigen. B&W vind dat aantal te groot en verwacht veel weerstand, waardoor de leefbaarheid en veiligheid in het gedrang komen.

*

Een antifascistische actievoerder doet aangifte tegen een grote verkoopsite uit Amsterdam vanwege het aanbod van 64 nazidolken door gebruikers van de site.

*

De directeur van een tuincentrum maakt bekend dat ze een gedragscode hebben opgesteld voor een representatief uiterlijk van het winkelpersoneel. Hierin is ook ruimte voor moslima’s om een hoofddoek te dragen. De aanleiding hiervoor is alle commotie rondom een, wegens haar hoofddoek, afgewezen moslima in Tilburg. Ze wilde caissière worden. De directeur betreurt dit incident, het had niet mogen gebeuren. De lokale ondernemer daar heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en haar uitgenodigd voor een gesprek.

*

Vanaf deze datum berichten kranten en nieuwswebsites over stickers die in Amstelveen op winkels en een restaurant geplakt zijn. Het zou om anti-Ajax stickers gaan met een antisemitische invalshoek. De stickers worden omschreven als ‘verboden voor neuzen’-stickers met een tekening van een grote neus in een verbodsbord. Een website beschrijft ze als “anti-Joden stickers”. Ze worden verkocht op een website van Feyenoord-hooligans. Er is echter ook een sticker van de NVU bij aangetroffen, dus mogelijk heeft de actie toch een extreemrechtse achtergrond.

*

Kamervragen van de partij Voor Nederland over de vermeende belangenverstrengeling van twee PvdA-raadsleden in Gouda met een grote moskee die gebouwd gaat worden. Voor Nederland trekt de integriteit van de raadsleden in twijfel vanwege hun banden met de moskee en functies bij islamitische organisaties.

*

Vanwege de verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen organiseert de PVV een boottochtje in Volendam. Hierbij is Geert Wilders ook aanwezig. Hij spreekt zich uit tegen windmolens in Noord-Holland.