Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start in januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld.

Filter

2179 resultaten

*

In Veendam organiseert Martin van de Grind weer een kroegbijeenkomst in de Rac’n’Roll Place. Als tijdverdrijf bedenken de bezoekers extreme spelletjes zoals “levend dartbord” waarbij met dartpijltjes naar elkaar gegooid wordt. Bezoeker Liam Taylor uit Muntendam zal een “Live Jackass show” verzorgen. Na afloop krijgt Taylor op straat ruzie met een groepje mensen en slaat hij een jonge vrouw in haar gezicht. Hij wordt opgepakt en zit een nachtje in een politiecel.

*

Kamervragen door Voor Nederland over het voortgaande anti-homogeweld in Amsterdam. De partij schrijft dat er in 2014 bijna 200 geweldsincidenten tegen homo’s zijn geregistreerd. Ze willen dat de Minister erkent dat niet-westerse allochtonen, relatief gezien veel vaker verdachte zijn van anti-homogeweld in Amsterdam. Ze wijzen praatprojecten tegen het geweld van homo’s af en willen dat het geld hiervan voor opsporing en vervolging ingezet gaat worden.

*

De Statenfractie van de PVV in Gelderland dient in het Provinciehuis in Arnhem een motie in waarin ze alle Statenleden vraagt een anti-shariaverklaring te ondertekenen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een homostel tegen een medisch centrum in Amsterdam en een vruchtbaarheidskliniek in Elsendorp. Die hebben op een onbekende datum een IVF-behandeling in combinatie met draagmoederschap afgewezen. Het gaat om twee homomannen waarvan eentje een bevriende lesbische vrouw zwanger wilde maken met de eicel van haar vriendin. Er is geen medische noodzaak voor deze constructie en het medisch centrum en de vruchtbaarheidskliniek bieden deze constructie niet aan. Daarom stelt het College dat er geen sprake van verboden onderscheid of discriminatie is.

*

Een man die op 23 juni 2014 een moskee in IJmuiden aanviel krijgt een werkstraf. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan een slachtoffer. Hij maakte zich destijds schuldig aan mishandeling en bedreiging en hij was onder invloed van drank en drugs. De man liep met zijn vrienden langs de moskee en begon een ruzie met moskeegangers. Hij achtervolgde een bestuurslid van de moskee die naar binnen vluchtte en mishandelde hem daar dusdanig dat de moslim naar het ziekenhuis moest. Hij riep daarbij hij dat hij de moskee in brand zou steken en de moslims allemaal dood te zullen schieten. De strafzaken tegen twee medeverdachten zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

*

Enkele rechtsextremisten doen mee aan een “Break the System”-demonstratie in Den Haag tegen het kabinetsbeleid. Er zijn ongeveer vijfhonderd tot duizend mensen aanwezig die vanaf het Malieveld naar het Binnenhof trachten te komen. De Mobiele Eenheid drijft ze weer terug naar het Malieveld. Er worden diverse mensen gearresteerd. Uiteindelijk lukt het een klein groepje toch op het Binnenhof te komen. Deze demonstratie bestaat uit een bonte verzameling van linkse en rechtse activisten uit allerlei actiegroepen en steden. Sommige mensen doen voor de camera uitspraken tegen criminele buitenlanders die het land uit moeten en Nederland dat vol zou zijn.

*

Een nieuwsmedium meldt dat een gemeenteraadslid van de PVV in Almere voor de derde keer vragen stelt over de financiering van een moskee in Almere Buiten. Hij stelt dat een imam die bij de financiering betrokken is ‘geradicaliseerd’ zou zijn. Het raadslid wil meer controle en onderzoek en hij stelt dat als zou blijken dat er geld van discutabele geldschieters komt, ‘dan moet de tent gewoon sluiten’.

*

Op zeker drie adressen in de Schilderswijk in Den Haag worden anti-islambrieven bezorgd. Er staat  op “We zijn hier in Nederland” en op de andere kant het woord Islam met de letter L als middelvinger. De brieven worden in een nieuwsartikel ‘haatbrieven’ genoemd. Een Turkse vrouw is ontzettend geschrokken van de brief en zegt dat het voor flinke angst in de straat zorgt. Er wordt aangifte gedaan.

*

Een krant schrijft over een bewonersgroep in Middelburg die zich verzet tegen de komst van asielzoekers. Eind februari worden er 330 asielzoekers verwacht. De bewonersgroep kan dit niet meer tegenhouden, maar ze vrezen geluidsoverlast en rondhangende mensen in hun wijk. Ze blijft actief om klachten te verzamelen.

*

Een grote demonstratie van Pegida in Dresden met 17 tot 25 duizend deelnemers. Hier zijn ook Nederlanders bij aanwezig zoals Alfred Vierling en Edwin Wagensveld. Die laatste leest een steunbetuiging van Geert Wilders van de PVV voor. Wilders looft de demonstranten en haalt uit naar de islam.

*

Deze zondagavond rijdt een trein bijna station Eindhoven binnen. De homoseksuele conducteur wil dit via de intercom aankondigen. Hij wordt plotseling van achteren aangevallen en krijgt een harde klap op zijn hoofd. De dader roept ‘vieze flikker’. De conducteur raakt buiten bewustzijn. Er is geen aanleiding geweest in de trein, zoals een ruzie met een zwartrijder.

*

In een park in Rotterdam wordt graffiti van hakenkruisen en de KKK ontdekt op een bankje en een asfaltpad.

*

Een man gaat zondagochtend rond half zes, na afloop van z’n werk in een gayclub in Amsterdam, met de nachtbus naar huis. Hij wordt in de buurt van z’n huis overvallen door twee jongens van Nederlands-Marokkaanse afkomst. Tijdens de overval roepen ze “vieze vuile flikker” en “vieze oude homo”. Het slachtoffer krijgt klappen en schoppen.
Bij een tweede overval zondagochtend, wordt een man door een groep, mogelijk Arabisch sprekende mannen, gegijzeld na een avondje stappen in een homocafé in Amsterdam. Hij stapte bij het homocafé in een taxi en wordt meegenomen. Hij moet honderd euro betalen en als hij dit niet heeft wordt hij gedwongen dit te pinnen. Hij wordt hierbij ernstig mishandeld door de groep mannen, die ook “hou je bek kankerhomo” schelden.

*

Een supermarkt in Leiden weigert een pak babymelkpoeder te verkopen aan een Chinese vrouw. Dit werd haar ook eind december 2014 ook als eens geweigerd. Ze voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in.

*

De PVV-Kamerleden Geert Wilders en Martin Bosma stellen Kamervragen over “censuur bij stripmuseum” in Dordrecht. Het gaat om een wethouder van een lokale partij die als reactie op de aanslagen van radicale moslims in Partijs, cartoons van Charlie Hebdo op wil hangen. GroenLinks had hier kritiek op omdat een deel van de Dordtenaren zich mogelijk gekwetst zou kunnen voelen. Vervolgens maakt de PVV zich dan weer druk om deze mening van GroenLinks.

*

In de nacht van 22 op 23 januari wordt een Indisch-Nederlandse jongen met een donkere huidskleur de toegang geweigerd tot een internationaal studentenfeest in Rotterdam. De portier vraagt waar hij vandaan komt en laat zijn blanke Poolse vrienden wel naar binnen. De portier lijkt niet te geloven dat de Indische man Nederlands is. Hij zou geweigerd zijn omdat hij zichtbaar dronken was. Hij doet later een tweede poging en mag dan wel naar binnen. Het wordt ervaren als discriminatie en hij dient een klacht in.

*

Deze avond haalt de gemeente Haarlemmermeer twee hakenkruisen weg die in Nieuw-Vennep op muren zijn aangebracht.

*

Vandaag komt het nieuws naar buiten dat moslims in Amsterdam, na de aanslagen in Parijs, steeds vaker mikpunt van discriminatie, intimidatie en soms zelfs geweld zijn. Dat blijkt uit de reacties die binnenkomen bij een nieuw Meldpunt voor Islamofobie. Vandaag vertelt een moslima uit Amsterdam haar verhaal aan de lokale televisiezender: Ze loopt ‘s morgens naar school en er komt een man haar hard tegemoet fietsen op de stoep. Ze moet opzij springen om een aanrijding te voorkomen. Hij roept: “terroristen zoals jij moeten net als in Parijs worden opgeruimd”. Andere meldingen in Amsterdam zijn dan in de trend van bussen die doorrijden bij een halte en mensen die niet naast vrouwen met hoofddoekjes willen zitten.

*

Kamervragen door de Kamerleden van Voor Nederland over islamitische terreurcellen in Nederland. De partij wil dat de Minister een verband erkent tussen de jihad en de islam. De Minister zou dan alle namen en foto’s van teruggekeerde jihadisten publiekelijk bekend moeten maken. Daarnaast willen ze administratieve detentie ingevoerd hebben, zodat teruggekeerde jihadisten bij de grens worden tegengehouden, in plaats van ze op te vangen.

*

Een woonwagenbewoner van een woonwagenkamp in Elburg doet aangifte van discriminatie door de gemeente en een woningcorporatie uit Harderwijk. Hij kaart het uitstervingsbeleid voor het kampje aan. De kinderen van de huidige bewoners zouden geen nieuwe standplaats op het kampje in mogen nemen, ook niet als er een bestaande wagen weg gaat. Daarnaast zou de burgemeester in het openbaar discriminerende uitspraken hebben gedaan. De bewoners hangen spandoeken op. De gemeente reageert dat ze slechts de mogelijkheid wil hebben om een standplaats op te heffen voor bijvoorbeeld de brandveiligheid, maar dat het niet wil zeggen dat ze het ook zullen doen. De wethouder zegt wel dat het kampje niet wordt uitgebreid.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Amsterdam een Indiase vrouw heeft gediscrimineerd door haar in juni 2014 af te wijzen vanwege haar accent. Het ging om een baan als callcenter medewerker die Engelstalige klanten op moest bellen. De vrouw heeft Engels als haar moedertaal. Het bedrijf wilde dat die klanten niet het idee hadden met een callcenter te spreken en had daarom voorkeur voor native speaker zonder accent.

*

In Veendam viert Martin van de Grind zijn verjaardagsfeest in de Rac’n’Roll Place. Er is een groep vrienden aanwezig.

*

Een Statenlid uit Valkenswaard van de PVV in de provincie Noord-Brabant stapt uit de PVV omdat hij zich ergert aan het minder-Marokkanen geschreeuw en vrijage met FN. Hij zegt gematigd te zijn, waardoor hij ook een onverkiesbare plek kreeg.

*

Een moskee in Den Haag is doelwit van iemand die haatbrieven stuurt en een stinkbom tegen het gebouw gooit.

*

Bij een voetbalwedstrijd in Amsterdam Zuidoost tussen Ajax en FC Groningen worden drie personen gearresteerd na het roepen van de bekende antisemitische Hamas-Hamas-Joden-aan-het-gas leus. Ze krijgen alle drie van Justitie een transactie aangeboden van 450 euro, die ze betalen.

*

Rond negen uur in de ochtend bedreigt en discrimineert een 55-jarige vrouw in Tilburg een 37-jarige plaatsgenote, die een hoofddoek draagt. Ze maakt discriminerende opmerkingen en blijft haar achtervolgen en bedreigen. De politie arresteert de oudere vrouw. Later blijkt dat het Openbaar Ministerie de strafzaak tegen de vrouw seponeert vanwege haar psychiatrische gesteldheid. Ze is gedwongen opgenomen door de geestelijke gezondheidszorg.

*

Een Romafamilie stapt naar de rechter omdat stadsdeel Amsterdam Zuidoost vindt dat een deel van de mensen op de woonwagenplek weg moet. De deelgemeente vindt dat de illegaal bijgeplaatste wagens weg moeten. De Roma zeggen dat ze juist bij hun oma zijn gaan wonen om haar te beschermen tegen discriminatie en anti-Roma-geweld. Ze stellen dat de discriminatie van Roma toe lijkt te nemen. Ze willen met vier gezinnen bij elkaar wonen.

*

Op 14 en 15 januari stuurt een man uit Utrecht dreigbrieven naar mensen van een islamitische stichting en een moskee in Utrecht. Er staan teksten in zoals “Zo zullen jullie dochters ook verkracht worden. Er komt een dag dat ik de Turken en Marokkanen doodschiet in jullie hoerenmoskee”, en “Allah is niks en rot op met jullie kutgeloof, rot toch op naar jullie kutland, jullie hoerenmoskee, waar drugs wordt opgeslagen, jullie stinken en jullie vrouwen zijn te lelijk om gezien te worden”.

*

De partij Voor Nederland dient een motie in om administratieve detentie mogelijk te maken om jihadisten op te kunnen pakken om zo terreuraanslagen te voorkomen. De partij richt zich met deze motie op teruggekeerde jihadisten die vrij rondlopen in Nederland.

*

In een motie verzoekt de PVV de regering om Nederland te dé-islamiseren. Ze vinden dat de islam niet bij Nederland hoort en zien de islam als de oorzaak van het islamitisch terrorisme. In een tweede motie verzoekt de PVV om jihadisten die Nederland verlaten om voor de islam te vechten, te laten vertrekken en te denaturaliseren en er middels het opzeggen van het Schengenverdrag en het instellen van grenscontroles voor te zorgen dat ze ons land nooit meer binnenkomen. Er is ook een derde motie van de partij waarin gevraagd wordt het leger en de marechaussee in te zetten om stations et cetera te beveiligen. Er is ook een Kamerdebat over het terrorisme in Parijs. Geert Wilders stelt dat het kabinet bloed aan de handen heeft als een moslimterrorist een aanslag in Nederland pleegt en botst hierom met de hele kamer. Hij wil de grenzen sluiten voor immigranten uit moslimlanden en terugkerende Syriëgangers weren.

*

Het nieuw opgerichte Meldpunt Islamofobie komt in het nieuws met het bericht dat er in drie dagen dertig meldingen binnengekomen zijn van moslims die worden aangevallen, bedreigd of uitgescholden. Het aantal loopt snel op. De meeste meldingen gaan over uitschelden en intimideren.

*

Een moslim krijgt in Den Haag een dreigbrief op zijn woonadres. In de brief wordt hij met zijn gezin met de dood bedreigd. Als hij niet binnen een week oprot dreigt de briefschrijver hem een kopje kleiner te maken en zijn huis op te blazen. Er wordt aan de aanslag in Parijs gerefereerd; “we weten wat je van plan bent, net als je vriendjes in Parijs hebben aangericht”. De schrijver blijkt goed op de hoogte van de persoonlijke situatie van de Hagenaar, die contact heeft met een groep mogelijk radicale Haagse moslims. In de brief staat ook: “De PVV zal overwinnen” en het is op oranje papier geprint.

*

Voor Nederland stelt Kamervragen over het bericht dat “België radicale moslimgevangenen spreidt”. De partij pleit voor het spreiden van deze gevangenen in Nederland, maar ook voor “maximale isolatie van deze figuren en waar mogelijk uitzetting uit Nederland na het uitzitten van de straf”.