Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

4891 resultaten

*

Ergens in april wijst een bedrijf uit Kloosterhaar een woonwagenbewoner af die via een uitzendbureau voor hen wilde werken als deskundig asbestverwijderaar. Vanwege slechte ervaringen uit het verleden wil het bedrijf geen zaken doen met woonwagenbewoners. De man dient een discriminatieklacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Een uitspraak volgt in november 2017.

*

Ergens in april loopt een Joods-Israëlisch echtpaar door Gouda en komt de daders van een antisemitisch geweldincident van een half jaar eerder tegen. Dat incident was op 16 oktober 2016. Het echtpaar wordt begroet met middelvingers en hen wordt toegeschreeuwd dat ze “moeten oprotten naar hun eigen land” en “vuile huichelaars” zijn.

*

Er is een hockeywedstrijd, maar in de berichtgeving wordt niet gezegd waar die gehouden wordt. Het gaat om een wedstrijd tussen teams uit Rotterdam en Amstelveen. Hier maakt een Rotterdamse speler een bepaald gebaar. Een Joodse organisatie ziet het als een Hitlergroet en doet aangifte. De speler zegt zelf echter dat het om het gebaar microfoondrop gaat. Na een gesprek trekt de Joodse organisatie de aangifte weer in. De speler zegt dat hij niet de bedoeling had een Hitlergroet te brengen.

*

In Rotterdam beledigt een man twee politieagenten met de woorden: “Jullie zijn kankerhomo’s, jullie kankermoeder, jullie zijn teringlijers, joden“. De strafzaak dient in juni 2017.

*

In Den Haag houden mensen vanuit een pro-Russische invalshoek een herdenking van een bloedbad in Odessa, Oekraïne, op 2 mei 2014. Hier is de rechtsextremist Alfred Vierling bij aanwezig en Martijn Janssen plaatst later videobeelden op zijn kanaal.

*

Een man maakt zich in Den Haag schuldig aan belediging en wederspannigheid richting de politie. Hij bedreigt agenten met geweld en verzet zich met geweld tegen hen. Hij schopt tegen de deur van de ophoudruimte (op het bureau) en beledigt de agenten met: “kankerjoden, kankerjood, joden“. De strafzaak voor dit alles dient in juli 2017.

*

Een groep die zich Thule Gezelschap noemt, heeft in Arnhem een “bijeenkomst met onze kameraden van Golden Dawn“. Gouden Dageraad is een extreemrechtse partij uit Griekenland.

*

Een man maakt een klein dansje in een supermarkt in Amsterdam. Hij wordt hierop uitgescholden door een andere man voor “kankerhomo“. Als de dansende man iets terugzegt wordt hij hard in zijn gezicht geslagen en is een paar minuten bewusteloos. De vriend van het slachtoffer pakt de agressor vast en ze gaan samen vechtend door de winkel. De aanvaller roept dat hij de jongen of zijn moeder zal doodschieten. Een bewaker grijpt de aanvaller, maar zet hem gewoon de winkel uit, zonder zijn gegevens te noteren. Later meldt de agressor zich bij de politie.

*

Onder een brug in de provincie Flevoland staan hakenkruisen gekalkt en de woorden “fuck de joden“.

*

De extreemrechtse website Alt Rechts wordt offline gehaald na klachten over hun “Jodenregister” die ze daar hebben staan. De site lijkt gelinkt te zijn aan de website Frisse Kijk (ook: Andere Kijk). Op de website van Alt Rechts wordt opgeroepen om “volksvijandige” Nederlanders aan te geven. Onder hen vallen volgens de site ook Nederlandse Joden, die als een “uitheems organisme” worden aangeduid.

*

In Den Haag pleegt een man uit Alphen aan den Rijn grootschalige grafschennis op een begraafplaats. Hij vernielt zeker veertien graven. Op het politiebureau vernielt hij een computer, beeldscherm en de politiecel. Hij bedreigt een agent met de dood en beledigt agenten met de woorden: “ga weg jij kankermongool, jij bent echt een vuile vieze kankermongool. Jij bent echt een kankerjood, ik vind jullie kankerlijers, ik neuk jullie en ik neuk jullie moeders. Durven jullie wel kankerpopo’s, kankerjood doe even rustig. Kanker, kanker trieste figuren, kankerjoden, ga lekker naar jullie kankermoeders“. De strafzaak dient in juni 2017.

*

In Apeldoorn mishandelt een man iemand door diens nek vast te pakken en met kracht in het gezicht en op het hoofd te slaan en stompen. Hij beledigt twee politieagenten met de woorden: “Vieze smerige kankerturk“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

In Apeldoorn beledigt een man een politieagent met: “kankerwout, teringwout, vuile kankerlijder, kanker Indo, vuile kut Indo. Ik heb jaren in de bak gezeten, ik ben niet bang voor jullie kankerlijders“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

Een man uit Krimpen aan den IJssel beledigt politieagenten in Rotterdam met de woorden: “Jullie zijn een stelletje kankerjoden, kankerjoden“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

In Rotterdam wordt een politieagent beledigd door een man. Hij zegt: “mongool, kanker hoer, jullie zijn een stelletje kanker joden“. De strafzaak dient in augustus 2018.

*

Een krant schrijft over een recente uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem over een kort geding in hoger beroep van Michel Letteboer uit Almelo tegen zijn ontslag bij een school in Oldenzaal vanwege zijn NVU-verleden en extreemrechtse uitspraken. Het Hof stelt dat het ontslag geoorloofd is omdat Letteboer zijn extreemrechtse verleden verzwegen heeft.

*

Een man uit Nijmegen krijgt een boete in een strafzaak in hoger beroep voor het Gerechtshof in Arnhem. Hij is hiervoor al bestraft op 12 mei 2016, maar ging in hoger beroep. Hij krijgt de straf wegens een belediging in augustus 2015 in Nijmegen. Toen schold hij een persoon van Turkse komaf uit met: “vuile kutbuitenlander” en “rot op naar je eigen land“. Voor de aanklacht groepsbelediging ziet het Hof onvoldoende bewijs, dus blijft alleen belediging staan.

*

Een man uit Velp krijgt een korte taakstraf van het Gerechtshof in Arnhem wegens groepsbelediging. Hij was hier in augustus 2015 nog voor vrijgesproken. Het gaat om een strafzaak in hoger beroep wegens het opzettelijk beledigen van Joden en buitenlanders in juni 2015 in Arnhem. De man bracht toen de Hitlergroet en riep “White Power” tegen een groepje mensen met een donkere huidskleur.

*

Mevrouw Nel Stins moet in haar woonplaats Utrecht voor de rechter verschijnen wegens haar toespraak op een anti-asielzoekersdemonstratie in Utrecht in maart 2016. Bij die demonstratie toen waren groepen betrokken zoals Pegida, DTG en Nederlands Verbond. Stins riep toen op om moskeeën in brand te steken: “de bom (d)er in, in de moskeeën, ze mogen van mij in al die asielzoekers de bom (d)er in gooien, moskee de brand er in, we moeten gaan relschoppen met geweld“. De strafzaak wordt echter ingetrokken vanwege haar slechte gezondheid. Enkele dagen later legt de Officier van Justitie haar nog wel een kleine strafbeschikking op in de vorm van een korte taakstraf.

*

Een strafzaak in Rotterdam tegen een man uit Den Haag wegens meerdere delicten. Hij stuurde in december 2016, vanuit de plaats Thorn, dreigende berichten met doodsbedreigingen naar medewerkers van een hulpverleningsinstantie in Rotterdam. Hier zat de tekst bij: “Stiekemers bang bang heb niets te verliezen ik kom langs zwaar bewapend beloof ik jullie kanker joods volk“. In januari 2017 reist de man vanuit Thorn of Sittard naar Rotterdam en steelt daar een vleesmes uit een supermarkt. Hij gaat naar de instantie en zwaait dreigend met dit mes en tracht een ruit in te slaan. Hij uit hierbij doodsbedreigingen. Ook op die januaridag had hij weer een bericht gestuurd met geweldsdreigingen. Daarbij schreef hij: “kom jou opzoeken jood dood aan jou zionist“. Vanwege zijn psychische gesteldheid krijgt de man een TBS-maatregel opgelegd.

*

Een man uit Lelystad staat daar voor de rechter wegens mishandeling door het geven van een kopstoot in augustus 2016. Daar zat toen ook een belediging bij met het scheldwoord “kankermarokkaan“. Hij krijgt een taakstraf.

*

Er komt een melding binnen dat er de afgelopen week een oproep van Zwart Front is verspreid in de binnenstad van Leiden met de oproep om hun blad Bellum te gaan lezen. Er wordt hierbij verwezen naar de website van Zwart Front.

*

Vier strafzaken bij de rechtbank in Rotterdam tegen Feyenoordfans die in oktober 2016 na een voetbalwedstrijd in Rotterdam de antisemitische tekst “Hamas Hamas, Joden aan het gas” zongen of “kankerjoden” riepen naar de politie. De verdachten zijn twee mannen uit Bergschenhoek, een vrouw uit Berkel en Rodenrijs en een man uit Heerhugowaard. De zaak tegen de man uit Heerhugowaard wordt uitgesteld naar januari 2018. De andere drie krijgen een boete wegens onder andere groepsbelediging.

*

In Geldrop wordt zondagnacht voor de tweede keer een auto van een familie met een gemengde achtergrond in brand gestoken (zie juli 2016). In de familie is een Nederlandse man getrouwd met een Afrikaanse vrouw uit Tanzania. Er is sprake van een serie brandstichtingen rondom hun woning. Het is onduidelijk of er sprake is van racistische motieven.

*

In Den Haag beledigt een vrouw een politieagent met de woorden “kut zwarte“. Ze verzet zich tegen haar arrestatie. Een strafzaak volgt in juli 2017.

*

In het Friese Burgum bedreigt en beledigt een man uit Drachten een ambtenaar, die een Zuid-Koreaanse achtergrond heeft. Hij zegt: “Ik maak je hartstikke dood” en “White Power“. Er volgt een strafzaak in augustus 2017.

*

Blood & Honour (B&H) heeft op deze datum in hun activiteitenagenda staan: “Netherlands, speakers & ballads”.

*

In Utrecht is er een voetbalwedstrijd tussen twee jeugdteams. Dit loopt uit de hand en de wedstrijd wordt stilgelegd. Vanuit het publiek van het ene team wordt geroepen dat het andere team “kutmarokkanen” zijn. De politie moet ingrijpen om de gemoederen te sussen. Ook op het veld werd uiteindelijk flink gescholden. Er is ook geroepen “dat we maar terug moeten naar ons eigen land” en een trainer zou zijn spelers opgeroepen hebben geweld te gebruiken in het veld: “breek hun benen maar“.

*

Kamervragen door Geert Wilders en collega-parlementariërs van de PVV over “misstanden, aanrandingen en vernielingen” in een zwembad in Den Haag. Ze vragen welke etniciteit de daders hebben. Ze willen dat het wangedrag keihard bestraft word.

*

Een man uit Heerlen plaatst haatzaaiende berichten op een sociaal mediaplatform uit Rusland. Zijn berichten zijn onder meer gericht tegen “buitenlandse mensen“. Hij wordt aangeklaagd en moet in maart 2020 voor de rechter verschijnen wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. De man plaatste hakenkruisen, SS-tekens en teksten als “dood aan alle joden, negers en moslims“.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een Afghaanse man die begin november 2016 is afgewezen als sollicitant voor een functie van vertaler Engels-Nederlands bij een bedrijf uit Amsterdam. Het bedrijf schreef dat ze het moedertaalprincipe hanteert en hij daar niet aan voldoet. De man voelt zich gediscrimineerd omdat zijn taalvaardigheid er kennelijk niet toe doet, alleen de plek waar hij geboren is. Het College stelt dat het bedrijf hem heeft gediscrimineerd op grond van ras. Er is vandaag een tweede uitspraak van het College over een klacht van mogelijk dezelfde Afghaanse man tegen een uitgever uit Amsterdam die hem medio november 2016 afwees omdat Nederland zijn moedertaal niet is. Hier oordeelt het College ook dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie op grond van ras.

*

Voorpost organiseert een ontmoetingsavond voor haar achterban in de regio Den Haag, de Stamtafel Haaglanden.

*

Op Schiphol beledigt een jongeman een Joodse man die met zijn ouders staat te wachten met de kreet: “kankerjood“. Als de joodse man vraagt wat hij zegt, herhaalt de jongeman meerdere malen: “je bent een kankerjood“. De Joodse man schakelt de douane en politie in, waarop de dader wordt aangehouden.

*

Een melding door het CIDI op deze datum geplaatst. Het gaat om een Joodse man die sinds anderhalf jaar in Wapenveld woont. Hij ondervindt daar regelmatig last van een groep jongeren, waarvan een drietal jongeren de harde kern vormt. Ze brengen hem de Hitlergroet, gooien eieren tegen zijn huis en roepen dingen als “Teringjood” en “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“.

*

In de avond arresteert de politie twee dertienjarige jongens in Zwolle. Ze worden op heterdaad betrapt bij vernielingen in een nieuwbouwwoning. Ze hebben in een nog natte cementdekvloer voetstappen en hakenkruisen gemaakt. De politie onderzoekt of de jongens ook verantwoordelijk zijn voor dezelfde soort vernielingen op 6 april 2017.

*

Een man uit Rijswijk zit in Rotterdam in verzekering in een cel omdat hij gisteren in Rotterdam zijn vriendin heeft mishandeld en een ruit in haar slaapkamer vernield heeft. Hij bedreigt en beledigt vandaag iemand, mogelijk een bewaker of een agent met: “Vuile kankerhomo. Maak mijn boeien los, dan sla ik je in elkaar. Jij met je kankermoeder, ik schiet je door je kankerkop, kankerflikker, je bent een kankerjood“. Hij is gewelddadig door te rukken en te trappen. De strafzaak voor dit alles dient in oktober 2017.