Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

3163 resultaten

*

In de avond van de jaarwisseling worden de moeder en dochter van een Joods-Iraaks gezin in Amsterdam op straat bekogeld met rotjes. De vader van de familie draagt traditioneel joodse kledingstukken en is daarom herkenbaar. Nadat de vrouwen hun woning in gaan, wordt er aangebeld door drie jongeren die eerst “gelukkig nieuwjaar” zeggen en dan “free Palestina”. Ze proberen vervolgens rotjes door de brievenbus te gooien, slaan op de deur en roepen “kankerjoden” en “aufmachen”. Er worden drie jongeren verhoord en ze krijgen een verbod om gedurende twee maanden in de buurt van de familie te komen.

*

Geert Wilders van de PVV stelt Kamervragen over het toelaten van 200.000 asielzoekers tot Nederland. Hij stelt dat hier geen draagvlak voor is en dat dit veel geld kost. Hij vindt dat die miljarden beter besteed kunnen worden aan onze eigen bevolking. Wilders stelt ook dat Nederland Nederland moet blijven en we ons volk niet moeten vervangen en we bovendien al veel te veel islam in Nederland hebben.

*

Pegida organiseert in de middag een actie bij het kantoor van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Rijswijk. Het is een kleine betoging met ongeveer dertig mensen met Nederlandse vlaggen. Ze schreeuwen “AZC, weg ermee!” en willen dat de grenzen worden gesloten. Op internet plaatst de neonazigroep KNN een oproep om te komen.

*

Identitair Verzet Utrecht zet een foto op internet van hun aangeplakte posters “Opvang in eigen regio is humaner”. Ze schrijven erbij: “Het centrum van Houten opgevrolijkt met onze posters!”.

*

Een islamitische familie uit Tilburg bezoekt een speelboerderij in Dongen. Als ze in een hoek van het terrein gaan bidden worden ze door de beheerder aangesproken. Hij zegt dat er kinderen bang worden van het bidden. Een aantal vrouwen draagt bedekkende kleding en de beheerder wil dat ze dit af doen. Zij weigeren dit, waarna er een conflict ontstaat. De politie komt ter plaatse om te bemiddelen. De familie vertrekt hierna en krijgt hun geld terug. Later doen ze aangifte van discriminatie.

*

De fascistische organisatie Zwart Front start met een nieuwe webwinkel en met een culturele blog op een website die “Zwarthemd” heet. Hier kan men vlaggen en stickers kopen. Het doel is om de fascistische subcultuur aan de man te brengen. Ze verkopen stickers met teksten als “Fascistische Aktie”, de vlag van Zwart Front en Mussolini stickers.

*

Op de Eerste Kerstdag wil een zwembad in Ede gratis zwemmen aanbieden aan leden van de voedselbank en aan vluchtelingen. Het wordt afgelast na een dreigende ingezonden brief in een lokale krant op 23 december en verschillende dreigtelefoontjes. In de brief schrijft een vrouw dat de burgemeester “niet verbaasd moet zijn als ongeregeldheden, zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden, ook in uw gemeente gaan plaatsvinden”. Het uitje is uiteindelijk alsnog gehouden op een ander moment.

*

De burgemeester van Eindhoven heeft een verbod afgekondigd voor zeven omstreden moslimpredikers die vandaag zouden spreken op een islamitische conferentie in Eindhoven. De rechtbank van Den Bosch schaarde zich gisteren achter dit verbod. De zeven hebben zich schuldig gemaakt aan kwetsende opmerkingen aan het adres van joden, homoseksuelen en vrouwen. Ook hebben ze terrorisme en de gewapende jihadstrijd verheerlijkt. Het bestuur van een moskee had de conferentie georganiseerd. Op 8 en 17 december stelde de PVV Kamervragen over deze bijeenkomst.

*

Op of rond deze datum wordt een groep van ruim veertig Syrische vluchtelingen geweigerd als deelnemers aan de jaarlijkse lichtprocessie in Den Bosch. De burgemeester had hen uitgenodigd, maar de organisatie van de processie was bang dat hun deelname tot opstootjes zou leiden. Daar wilde de organisatie geen verantwoordelijkheid voor nemen. De asielzoekers mogen dus niet meelopen.

*

Enkele tegenstanders van het gebruik van Zwarte Piet doen in Amsterdam aangifte tegen cabaretier Erik van Muiswinkel, die in het Sinterklaasjournaal de Hoofdpiet speelt. Volgens de aangevers maakt hij zich schuldig aan uitingen die aanzetten tot discriminatie. Vorige week vrijdag zei Van Muiswinkel op televisie dat hij zich er heel goed van bewust is dat het personage racistisch is. Hij noemt het een racistisch icoon uit een tijd die racistisch was. Omdat hij zich ervan bewust is dat het racistisch is, nemen de aangevers het hem kwalijk dat hij die rol toch blijft spelen.

*

Er worden foto’s online gezet door Identitair Verzet Utrecht van hun aangeplakte posters “Opvang in eigen regio is humaner”. Ze verklaren erbij “Onze sympathisanten in Houten verspreiden de boodschap”.

*

Een strafzaak in Lelystad tegen twee broers uit ‘t Harde en Warnsveld wegens het mishandelen van een homoseksuele man op een homo-ontmoetingsplek bij Hilversum in november 2002. Het slachtoffer kwam kort na de mishandeling om het leven, na een hartaanval. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat dit het gevolg is van stress door de mishandeling. Er waren nog drie andere verdachten, maar tegen hen is onvoldoende bewijs. De broers krijgen beiden een jaar gevangenisstraf.

*

Vandaag plaatst Identitair Verzet Leiden een foto op internet van hun aangeplakte poster “Opvang in eigen regio is humaner”. Ze schrijven erbij: “onze posters hangen weer door de stad!”

*

De afdeling AZC-Alert Blitterswijck zet foto’s online van een actie bij het gemeentehuis van Venray. Er staan drie actievoerders op met een koe en koeienmaskers. Op een spandoek staat: “Koehandel!!! mede mogelijk gemaakt door gemeente Venray!”. Er is hier een gemeenteraadsvergadering die druk bezocht wordt, maar rustig verloopt. Door het protest uit het dorp wordt het aantal plekken voor asielzoekers verlaagd van 750 naar 450.

*

Een Syrische man, met een Italiaans paspoort, komt met zijn auto aan bij de incheckbalie van een veerboot om de overtocht te maken van Hoek van Holland naar Harwich in Engeland. Er is een probleem met zijn boeking en hij moet een half uur wachten. Als hij bij een andere balie later wel in kan checken maakt hij een aantal keer een schietgebaar met zijn hand naar de eerdere baliemedewerker, die hem liet wachten. Er wordt alarm geslagen en de medewerker doet aangifte bij de Marechaussee wegens bedreiging. De Syriër wordt apart genomen en mist zijn boot. Hij voelt zich hierna gediscrimineerd vanwege zijn Syrische afkomst en doet aangifte bij het College voor de Rechten van de Mens.

*

Ongeveer zeventig mensen demonstreren in de wijk Elden in Arnhem tegen een AZC. De organisatie “AZC-Elden Nee” werkt hierbij samen met de NVU. NVU-leider Constant Kusters is spreker op het protest. Dit is een van de zeldzame momenten dat een burgerlijk anti-AZC protest openlijk samenwerkt met de neonazi’s van de NVU. Er zijn ook buurtbewoners die zich distantiëren van de demonstratie.

*

In Breukelen worden twee spandoeken gezien met de tekst “AZC = Nee!”. Toch zou er in Breukelen overwegend positief gekeken worden naar de komst van asielzoekers.

*

De gemeente organiseert een informatiebijeenkomst in Kaatsheuvel over de noodopvang van 1200 asielzoekers. Ondanks talloze boze inwoners en veel onbegrip, is de avond nagenoeg zonder problemen verlopen. Er is preventief ME opgetrommeld en er zijn extra camera’s en lampen neergezet. Veel bewoners zijn boos en komen verhaal halen. De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet Eindhoven plaatst vooraf een oproep om hier heen te komen: “Laat je daar horen, kom in verzet! Genoeg is genoeg. Graag delen a.u.b.”.

*

Identitair Verzet Utrecht plaatst twee foto’s op internet met de tekst “aan het plakken geweest in de Utrechtse Heuvelrug”. Op een foto is een poster te zien met tekst “Opvang in eigen regio is humaner”. Deze is aangeplakt op een plaatsnaambord van Driebergen-Rijsenburg.

*

De twintigjarige jongen die de afgelopen dagen een vechtpartij en onrust veroorzaakt met asielzoekers in Hoogeveen belaagt een willekeurige asielzoeker bij een supermarkt in Hoogeveen. Dat deed hij gisteren ook al.

*

Vanwege het geweld tegen vluchtelingen in Pannerden en Geldermalsen roepen collega-politici Geert Wilders op om afstand te nemen van dit geweld. Als reactie twittert hij: “Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels”. In Pannerden werd een foto van Wilders gebruikt op een dreigbrief en voor het protest in Geldermalsen had hij zelf een oproep gedaan.

*

Dezelfde twintigjarige jongen die op 18 december voor ruzie met asielzoekers in Hoogeveen zorgt, belaagt een willekeurige asielzoeker bij een supermarkt in Hoogeveen.

*

De Rotterdamse skinheadband The Firm treedt op in Bakel.

*

In Oude Pekela organiseert de neonazigroep KNN een demonstratieve manifestatie tegen “asielmisbruik”.  Er zijn leden van De Nationalist en DTG aanwezig. Een vrouw van de DTG houdt een toespraak. Er zijn ongeveer honderd deelnemers, veelal uit radicaalrechtse hoek. Een deelnemer heeft zijn auto beschilderd met leuzen als  “Rutte Oprotten” en “Stem PVV”. De sfeer is gespannen en de politie sluit een weg richting een asielzoekerscentrum af.

*

Pegida organiseert een demonstratie op een afgesloten pier in Rotterdam. Het thema van dit protest is: “vluchtelingen, islamisering, integratie, europa, TTIP, CETA, TISA, politiek & volksraadpleging en behoud Nederlandse normen en waarden”. Het Vlaams Belang kopstuk Filip de Winter spreekt hier een groepje van ruim zestig demonstranten toe. Hij heeft een koran in zijn hand en noemt het boek: ‘een militair handboek hoe ongelovigen moeten (worden) vermoord en afgeslacht’. Justitie bekijkt zijn uitspraak over het geweld in Geldermalsen: ‘als politici niet willen horen, ze desnoods moeten voelen’. Er worden ongeveer veertig mensen gearresteerd in de directe omgeving, mogelijk voornamelijk tegenstanders van Pegida. Een Afro-Amerikaanse journalist wordt hardhandig opgepakt, ondanks zijn perskaart. Er worden door Pegida leuzen geroepen voor een immigratiestop, maar ook de leus “Vrij, sociaal en nationaal”, waarmee neonazi’s doorgaans hun nationaalsocialisme verkondigen op demonstraties. Er lopen dan ook diverse neonazi’s rond, waaronder enkele leden van de NVU. Vooraf waren er oproepen van Voorpost en Identitair Verzet om te komen.

*

Activisten van Identitair Verzet afdeling Rotterdam bezetten zaterdagochtend een moskee in Dordrecht. Ze staan op het dak met spandoeken en een Nederlandse vlag. Op de spandoeken staat “Stop de Islam” en “minder minder”. Ze steken ook een lichttoorts af en zeggen dat Nederland in oorlog is met het salafisme en haar aanhangers. Hierna verschijnen op een sociale mediapagina van Identitair Verzet oproepen van andere mensen om de moskee in brand te steken. Het moskeebestuur doet aangifte en er zijn zes actievoerders gearresteerd, waaronder voorman Paul Peters.

*

Een kroegavond in de Rac’n’Roll Place in Veendam met zeker tien mensen.

*

Een moslima die werkt als medewerkster huishouding bij een hotel in Wageningen, draagt sinds een week een hoofddoek op haar werk. Ze heeft vandaag een gesprek met haar leidinggevende. De hoteldirecteur zegt dat hij niet wil dat mensen hun geloofsovertuiging zichtbaar maken binnen het bedrijf. Als de moslima haar hoofddoek zou afdoen, dan mag zij blijven werken, zo niet dan wordt zij ontslagen. De vrouw geeft aan dat ze haar hoofddoek niet af wil doen en wordt ontslagen. Ze dient een discriminatieklacht in.

*

In Hoogeveen is er vechtpartij tussen twee Hoogeveense jongeren. De jongeman die dit veroorzaakte is daarna naar het AZC gegaan en probeert daar bewoners van AZC te provoceren. Vervolgens zoekt later op de avond een groepje asielzoekers in het centrum van Hoogeveen de confrontatie met Hoogeveners. Dit leidt tot een vechtpartij.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een moslima die in september 2015 is afgewezen als tandartsassistente door een tandarts in Den Haag omdat ze een hoofddoek draagt. De tandarts zegt geen religieuze uiterlijke kenmerken te willen accepteren. Het College stelt dat hij haar daardoor discrimineerde op grond van godsdienst.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht tegen een pizzeria in Den Haag. Op een onbekende datum was een Indische vrouw daar te gast en zij voelde zich vijandig bejegend door de gastvrouw van het restaurant. Ook voelde ze zich discriminatoir bejegend. Er was bijvoorbeeld gezegd: “jij bent zeker een troostmeisje”. Een antidiscriminatiebureau belde vervolgens in april 2015 met het restaurant over de ingediende klacht. De eigenaar reageerde toen met de uitspraak: “Ik ben geen racist, maar als buitenlanders zich gediscrimineerd voelen in mijn land, dan komen ze maar langs, koop ik een ticket voor ze en kunnen ze oprotten naar hun eigen land” en “als mevrouw hier nog een voet in het restaurant zet, wordt ze gelyncht door mijn personeel”. Hij wilde toen verder niet inhoudelijk reageren op de klacht. Het College stelt dat de vrouw zelf geen klacht heeft ingediend bij het restaurant en dat de discriminerende en dreigende uitspraken in het telefoongesprek niet naar de vrouw zelf zijn gemaakt. Daarom is er ook geen sprake van intimidatie. Het restaurant wordt vrijgesproken van het discrimineren van de vrouw.

*

Antifascisten verwijderen vandaag veel stickers met de tekst “Refugees not Welcome” in Den Haag. Een deel ervan zit vlakbij een opvangplek voor vluchtelingen.

*

Elkaar tegensprekende bronnen plaatsen de Stamtafelbijeenkomst van Voorpost Haaglanden op zowel 17 als 18 december. Dit is in de regio Den Haag. Volgens Voorpost kun je hier “Lekker bijpraten over de acties tegen de asielcentra in de regio, de politiek, de islamitische invasie of gewoon gelijkgestemden ontmoeten”. Hier zouden ook mensen van “Haaglanden tegen AZC” bij aanwezig zijn.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een lesbische vrouw die les gaf op een school in Ede. Ze werkte er met een tijdelijk contract dat niet verlengd werd. Er is sprake geweest van een gesprek met een teamleider die afwijzend leek te reageren op haar verhaal over vruchtbaarheidskliniek en haar kinderwens. Hij zegt zelf later dat hij dit een privézaak vond waar hij zich niet in wilde mengen. De vrouw had zich ook negatief uitgelaten over het niveau van de leerlingen. Het College stelt dat er geen sprake van discriminatie is.

*

Een motie in de Tweede Kamer van de PVV met Geert Wilders waarin de partij de regering vraagt een moskee en islamitische stichting in Eindhoven te sluiten en te verbieden. De PVV wil dit omdat de moskee haatpredikers en geweldsverheerlijkers zou hebben uitgenodigd als sprekers. In een tweede motie stelt de PVV dat islamisering een bedreiging vormt voor vrijheid, veiligheid, democratie en de rechtsstaat. De partij verzoekt de regering daarom om beleid te maken van de-islamisering van Nederland.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een homoseksuele man van Surinaamse afkomst die als nachtportier werkte bij een hotel in Naaldwijk. De portier had in juni en september 2014 negatieve ervaringen met gasten in het hotel. Hij werd bedreigd en uitgescholden met scheldwoorden zoals “kankernikker, kankernicht, flikker, mongool etc.”  Als reactie op de klachten wilde het hotel de nachtportier overplaatsen naar een ander hotel, wat hij niet wilde. Als zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst afloopt wordt hij niet opnieuw aangenomen. De hotelgast wordt niet weggestuurd. De portier voelt zich benadeeld omdat hij zijn werk kwijt raakt. Het College stelt dat er sprake van discriminatie is omdat het hotel de klachten onzorgvuldig behandeld heeft. Als kanttekening stelt het College dat het niet zeker is of de beschuldigingen van de portier jegens de hotelgast juist zijn.