Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

4542 resultaten

*

De Eerste Kamer stemt over het intrekken van het Nederlanderschap van terrorismeverdachten. Hierdoor zou de Minister van Justitie strenger kunnen optreden tegen terrorismeverdachten en jihadisten die terugkomen uit bijvoorbeeld Syrië of Irak. De Eerste Kamer stemt in met het plan van het Kabinet om het Nederlanderschap af te kunnen pakken van mensen die de nationale veiligheid in gevaar brengen. Dit kan alleen bij mensen met een dubbele nationaliteit, want intrekking mag niet leiden tot stateloosheid. De Minister kan dit vanaf nu doen zonder dat de persoon in kwestie een strafrechtelijke veroordeling gekregen heeft. Een nipte meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP en 50+ steunt het plan. Tegenstanders zeggen dat het wetsvoorstel in strijd is met de rechtsstaat. Volgens een commissaris van de Raad van Europa riekt de mogelijkheid om het paspoort in te trekken naar discriminatie van Marokkaanse of Turkse jihadisten.

*

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich over een klacht van een Antilliaans-Nederlandse vrouw die in maart 2016 in een niet vermelde plaats fruit wilde kopen van een marktkraam. Ze raakte het fruit aan en dat mocht niet van de groenteboer die riep: “Je hoeft hier niet meer te komen buitenlander, ga weg hier buitenlander, oprotten hier“. Het College vindt dat de marktverkoper haar heeft gediscrimineerd door haar als klant te weigeren en haar daarbij discriminerend te bejegenen.

*

PVV-leider Geert Wilders plaatst een gemanipuleerde nepfoto op internet van Alexander Pechtold van D66, zogenaamd op een demonstratie van radicale moslims. Het leidt tot bedreigingen jegens Pechtold, bijvoorbeeld van een bedreiger die stelt dat Pechtold de dag niet zal afmaken. Wilders krijgt hierna veel kritiek op het verspreiden van nepnieuws.

*

Een twaalfjarige jongen wordt mishandeld door een leeftijdsgenoot op een schoolplein in Zeist. De dader slaat de jongen meerdere malen en roept daarbij “Kankerjood”, “Free Palestina” en “Jij bent medeplichtig aan de moord op mijn moeder”. Er wordt aangifte gedaan en de dader krijgt later een straf via Bureau Halt.

*

Pegida organiseert een demonstratie in Utrecht onder leiding van Edwin Wagensveld. Uit veiligheidsoverwegingen krijgen ze een vaste plek in een parkje toegewezen en mogen ze niet door de stad lopen. Omdat Edwin Wagensveld elders door de stad loopt wordt hij opgepakt. In het parkje zijn ongeveer twintig demonstranten. Het is een demonstratie tegen de islam, ze hebben paspoppen aangekleed, eentje als moslim en de andere als een niet-moslim. Er zijn Pegida-activisten bij zoals Astrid Bello, Hugo Kuijper, Dennis de Vries, Koos Roegholt en René Rütze. Edwin Wagensveld moet later voor de rechter verschijnen.

*

Het CIDI maakt melding van antisemitische pesterijen op een middelbare school in Rotterdam en plaatst dit op deze datum. Het doelwit van de pesterijen is een twaalfjarige joodse leerling die te maken heeft gehad met uitspraken van zijn klasgenoten zoals: “Alle joden aan het gas” en “Fuck de joden“. De leerling werd ook op zijn neus geslagen waarbij werd gezegd: “Joden hebben een grote neus, dus die mag wel wat kleiner“. Bij een boekbespreking sprak de leerling over een kamp en vanuit de klas werd toen geroepen: “concentratiekamp“. De ouder van de leerling heeft gesproken met de mentor van de klas. Er hebben zich na het gesprek geen incidenten meer voorgedaan.

*

Een strafzaak in Nijmegen tegen een man uit diezelfde plaats wegens drie delicten. Het gaat om een diefstal in 2016 en een mishandeling in 2015. Daarnaast is hij aangeklaagd voor groepsbelediging in november en december 2015. Hij liet zich toen in Nijmegen beledigend uit over Afrikaanse mensen wegens hun ras. Hij deed toen meermalen uitspraken als: “komen zij hier wonen? Krijg ik nou weer buitenlanders boven mij wonen? Ik wil geen Afrikanen, ik wil geen zwarten, ik wil geen Boko Haram, ik wil geen zwarten. Die Afrikanen moeten thuisblijven, die moeten hier niet komen. Neem ze zelf maar in huis.” Daarnaast heeft de man een deur van de centrale berging en de voordeur van de woning van zijn nieuwe buren beschilderd met de woorden “A.C. Nee“.

*

Een man moet in Rotterdam voorkomen wegens het beledigen van opsporingsambtenaren in het openbaar vervoer in Rotterdam, eind oktober 2016. Hij zei toen onder meer: “kankerhomo, vuile kankerflikker, je bent een omhoog gevallen negerin, je hebt een paar lekker pijplippen“.

*

Een man moet in Rotterdam voorkomen wegens het beledigen van politieagenten in Rotterdam in oktober 2016 met kreten als: “kankerlijder, ik neuk je kankermoeder zonder spuug, vuile kankerjood“. Bovendien heeft hij zich toen met geweld tegen zijn arrestatie verzet door te schoppen en te trappen. Ook beledigde hij op die datum te Spijkenisse andere agenten met: “kankerlijer, jullie zijn racisten“.

*

Een man uit Den Haag moet in zijn woonplaats voor de rechter verschijnen omdat hij in juli 2016 twee parkeercontroleurs met de dood heeft bedreigt. Daarbij beledigde hij ze met kreten als: “kankernegers, kankerhonden ga terug de boom in“.

*

De extreemrechtse schrijver Joost Niemöller geeft het eerste exemplaar van zijn boek ‘Kwaad: Nederlanders over Immigranten‘ aan Geert Wilders in het Kamergebouw in Den Haag. Wilders zegt dat Niemöller: “Een van de weinigen in intellectueel en journalistiek Nederland die wakker is en het taboe niet mijdt“.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een vrouw die op een woonwagenlocatie woont in de regio Zaanstreek-Waterland. Ze kreeg in juli 2016 een afwijzing voor een bestelling bij een webwinkel. Vanwege het feit dat de vrouw op een woonwagenlocatie woont, mag ze geen gebruik maken van de mogelijkheid om achteraf te betalen. De vrouw moet vooraf betalen en het bedrijf wil niet leveren bij “campings, woonwagenkampen en kantoorgebouwen“. Ze moet haar pakketje dan afhalen bij een servicepunt. Het College bepaalt dat de webwinkel de vrouw hiermee discrimineert op grond van ras.

*

De voetbalclub Roda JC in Kerkrade neemt afstand van racisme na de ophef over de komst van Nicolas Anelka als adviseur. Joodse organisaties veroordelen zijn aanstelling. De Franse spits raakte in 2013 in opspraak nadat hij een quenelle maakte na een doelpunt. Een quenelle is een soort omgekeerde nazigroet die als antisemitisch opgevat kan worden.

*

Een man beledigt in Ochten een mevrouw door tegen haar te zeggen: “Ik wil door een gewone Nederlander geholpen worden. Ik wil niet door buitenlanders geholpen worden“. Hij moet in oktober 2017 voor de rechter verschijnen wegens belediging.

*

Het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dient een motie in waarin hij de regering verzoekt “de grenzen voor asielzoekers te sluiten en daarmee een volledige asielstop te bewerkstelligen“.

*

De partij Voor Nederland dient in het parlement een motie in waarin men de regering verzoekt “asielzoekers na binnenkomst meteen vast te zetten totdat de AIVD en de politie een zorgvuldige screening hebben gemaakt“. Voor Nederland stelt dat er veel mis gaat bij de screening van asielzoekers en dat er een kans is dat terroristen zich succesvol verstoppen in de asielstroom.

*

Een man uit Voorthuizen beledigt in Amersfoort een opsporingsambtenaar met de woorden: “vieze vuile kankerlijer, vuile zwarte, ga terug naar je eigen land, zwarte NSB’ers van de Staat der Nederlanden“. Hij richt vernielingen aan in zijn ophoudcel en moet in juni 2017 voor de rechter verschijnen.

*

In maart 2015 startte Forum voor Democratie een petitie met een verzoek om een Parlementaire Enquête te starten naar de invoering van de Euro. Er zijn nu veertigduizend handtekeningen binnen en vandaag mogen de burgers Thierry Baudet en Theo Hiddema het verzoek toelichten in de Tweede Kamer in Den Haag. Er wordt een evenement voor aangemaakt op sociale media, en diverse personen geven aan dat ze hier heen komen.

*

In januari worden in Rotterdam tien struikelstenen gestolen. Dit zijn kleine herdenkingsmonumentjes in de stoep voor woningen waar in de Tweede Wereldoorlog mensen woonden die door de nazi’s afgevoerd zijn. Vaak gaat het dus om de vroegere huizen van Joodse mensen. De organisatie die verantwoordelijk is voor het leggen van de stenen, sluit ordinair vandalisme niet uit, maar vermoedt dat de motivatie achter de diefstal vooral Jodenhaat is.

*

Onbekenden bekladden de gevel van een supermarkt in Bussum met de antisemitische tekst “Free Palestina, Kill all jews”, vergezeld van een hakenkruis.

*

Dinsdagavond wordt er een steen gegooid door een ruit van een woning van asielzoekers in Oss. Er is op dat moment niemand thuis.

*

Vandaag meldt een krant dat de bouw van een AZC in Ewijk door kan gaan. Er waren zes groepen omwonenden die vorig jaar een bezwaar hadden ingediend. Ze waren tegen de vestiging van het AZC. Een gemeentelijke commissie heeft hun bezwaren afgewezen en B&W van de gemeente Beuningen volgt dit advies op en houdt de verleende vergunning in stand.

*

Een onbekende man steekt de autobanden lek van de nieuwe auto van een moslimgezin in Zwolle. Hij doet dit in de nacht van zondag de 29e op maandag 30 januari. Hij legt er ook een halve varkenskop bij en maakt er vervolgens een foto van. Er zijn hier eerder vergelijkbare incidenten geweest in juli 2016 en op 9 januari jongstleden.

*

Er is een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Gouda die daar begin december 2016 twee politieagenten bedreigde door met zijn hand een pistoolgebaar te maken en ‘pang pang pang‘ te zeggen. Hij beledigde ze bovendien met de uitspraken: “vuile kankerlijers, je moeder is een kankerwijf, vieze kankerjood“. De rechter geeft de man een geldboete, die voor de helft voorwaardelijk wordt opgelegd.

*

De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak over het verbieden van een islamitische conferentie in Eindhoven in december 2015 door de burgemeester omdat daar ‘haatpredikers‘ zouden spreken. De rechter stelt vandaag dat dit verbod onwettig was. De burgemeester had de bijeenkomst toen verboden omdat de predikers zich eerder negatief of haatdragend hadden uitgelaten over vrouwen, Joden, homo’s en ongelovigen. Ook zouden zij de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt. De rechter stelt dat de moskee geen openbare plek is, dus dat de openbare orde niet verstoord had kunnen worden. De gemeente Eindhoven heeft op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op het grondrecht op vergadering en betoging.

*

Diverse media maken melding van een antisemitisch bericht dat rondgaat in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland met een soort stemadvies op de politieke partij Denk. In het bericht worden Marokkaanse-Nederlanders opgeroepen niet op “de verraders van onze gemeenschap te stemmen“. Hiermee worden Tweede Kamerleden van de PvdA en andere “Marokkaanse Joden” bedoeld, aldus de anonieme berichtschrijver. Er wordt naar een filmpje verwezen waarin te zien is hoe PvdA-Kamerleden van Marokkaanse afkomst zich uitspreken voor het wijzigen van het uitkeringsverdrag met Marokko. De partij Denk ontkent betrokkenheid en noemt het bericht walgelijk.

*

Deze zondag plaatst Identitair Verzet Eindhoven een foto online van hun aangeplakte poster “Opvang in eigen regio is Humaner” op een reclame van een feest. De groep meldt erbij: “Weekendje posters plakken omdat het kan“.

*

De extreemrechtse groep Erkenbrand organiseert een wandeltocht in de buurt van Eindhoven. Hier zit ook een informatief deel bij, dus waarschijnlijk met een spreker.

*

Zondagmiddag geeft premier Mark Rutte een reactie op het door Donald Trump ingestelde inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden, die de Verenigde Staten in willen. Rutte zegt dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen, ongeacht hun afkomst of geloof. Hij wijst het inreisverbod af. PVV-leider Geert Wilders vindt Rutte hierom ‘een slapjanus‘, en hij stelt dat een einde van de immigratie uit welk moslimland dan ook ‘precies is wat we nodig hebben‘.

*

Een buurtbewoner uit een wijk in Arnhem maakt op internet melding van graffiti in zijn wijk. Er zijn een brug, een fietspad, struiken en een lantaarnpaal beklad. Op het wegdek staat een hakenkruis. Volgens reagerende buurtbewoners is het gedaan door een groepje tieners.

*

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 januari wordt een homoseksuele man uit Klazienaveen mishandeld bij een café in Coevorden. Ook zijn vriend krijgt een klap. Hij staat buiten te roken en is in gesprek met zijn vriend en een vriendin. Een man hoort waar ze over spreken en begrijpt daaruit dat hij homo is. Hij begint enorm te schelden zoals “rot op kankerflikker, hou je bek vuile homo” en de homo reageert daarop met het verweer dat hij zijn mond niet zal houden. Als ze later vertrekken valt de jongen het groepje aan. De politie arresteert de 19-jarige man uit Coevorden. Er volgt een strafzaak in februari 2019.

*

Het extreemrechtse metallabel New Era Productions is medeorganisator van een Black Metal festival in een grote zaal in Arnhem.

*

Rond drie uur in de nacht van de 27e op de 28e januari brandt een villa in Twello uit nadat er sprake is van brandstichting. In de villa zouden vluchtelingen met een verblijfsvergunning worden gehuisvest. De gemeente Voorst kocht het pand aan om er veertien statushouders in te huisvesten voor maximaal tien jaar. Er zijn videobeelden waarop rond het uitbreken van de brand minstens één persoon te zien zou zijn.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een Moluks-Nederlandse vrouw die in augustus 2016 in Ede een gesprek had met haar woningbouwvereniging over de sloop van haar woning en haar herhuisvesting in een “Molukse wijk” in Lunteren. De vrouw voelt zich gediscrimineerd omdat een projectleider laatdunkend over Molukkers gesproken zou hebben en vragen stelde over het een Molukse organisatie. Daarnaast gaf de vrouw aan geen verhuisvergoeding te krijgen en zou haar klacht onzorgvuldig behandeld zijn. Het College ziet echter geen bewijs voor discriminatie.

*

Een man van 30 jaar en een vrouw van 44 jaar oud uit Krommenie maken zich in een lijnbus schuldig aan het discrimineren van een medepassagier. Er is sprake van een ruzie en het duo gaat erna er rennend vandoor. De politie kan ze na een korte zoektocht aanhouden en zet ze vast.