Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start op 1 januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld, maar loopt altijd enkele jaren achter.

Filter

2692 resultaten

*

Geert Wilders stelt met zijn PVV-collega-parlementariër Sietse Fritsma Kamervragen over een mediabericht over een botsing in het AZC in Ter Apel. Ze stellen dat diefstallen, intimidaties, steekpartijen en seksueel misbruik in AZC’s aantonen dat asielzoekers een gewelddadige cultuur meebrengen die niet past bij de Nederlandse normen en waarden. Het beleid brengt de Nederlandse bevolking willens en wetens in gevaar, aldus de PVV’ers. Ze stellen dat asielzoekers “gewelddadige gelukszoekers” zijn. Alle AZC’s moeten onmiddellijk sluiten en de duizenden gelukszoekers moeten desnoods met behulp van het leger uitgezet worden. De PVV wil de grenzen sluiten.

*

Op 31 augustus en 1 september plaatst een 48-jarige man uit Emmen bedreigende en beledigende berichten op een sociale mediapagina van de VVD. Hij richt zijn doodsbedreiging op Minister-president Mark Rutte en op staatssecretaris Dijkhoff, die asielzaken doet. Hij schrijft dat hij hen een ‘kogel door de kop zou jagen’ omdat ze het land kapot maakten. De man geeft later aan dat hij bij de laatste verkiezingen op de PVV gestemd heeft.

*

De jaarlijkse Yzerwake in Steenstrate in België. Op een weiland tussen de velden komen op zondagochtend duizenden rechtsextremisten bijeen om naar toespraken te luisteren, naar vlaggenparades te kijken en om samen liederen te zingen. Voorpost heeft hier altijd een belangrijke organisatorische rol in de opbouw en de ordedienst. De Nederlanders Bernie Flapper en Florens van de Kooi zijn hierom aanwezig. Ook een delegatie van de NVU is naar het Vlaamse platteland afgereisd.

*

Het Forum voor Democratie organiseert in Amsterdam een schaakmiddag onder leiding van een bekende schaker. Hij legt verrassende verbanden tussen schaken en democratie.

*

In een café in Antwerpen organiseren de Autonome Nationalisten Vlaanderen een zogenaamd “Heel Nederlands Congres” met diverse sprekers. Er zijn ongeveer twintig mensen aanwezig. Uit Nederland is partijleider Constant Kusters van de NVU een van de sprekers. Hij kaart de “vluchtelingeninvasie” en de “pro-Israël en zionistische houding van het Vlaams Belang en PVV” aan. Bestuurslid Andries Kockaert van het Vlaams Belang uit Brussel houdt een toespraak over Zuid-Afrika, waarin hij de blanken als oorspronkelijke bewoners van dit land presenteert. Kockaert is in deze periode vaker op bezoek bij radicale bijeenkomsten van neonazi’s. Verder is er een vertegenwoordiger van de NPD aanwezig.

*

Een landelijke krant publiceert een interview met een bekende Afro-Nederlandse activist die zich inzet voor de afschaffing van het Zwarte Piet-figuur bij het Sinterklaasfeest. Hij vertelt in het interview dat hij nog steeds bedreigd wordt. De afgelopen dagen kreeg hij ook mailtjes met teksten als “zwarte mongool” en “ga naar Afrika en krijgt aids”. Hij krijgt anonieme brieven waarin staat dat mensen hem een kogel door zijn kop gaan jagen. Of dat ze zijn strot gaan doorsnijden. Binnen een jaar ontving hij naar eigen zeggen 770 beledigingen en bedreigingen. De politie in Amsterdam zou hem niet willen beveiligen.

*

Het antiracismecomité van Verenigde Naties in Genève brengt een rapport uit over Zwarte Piet in Nederland. Hierin wordt de overheid opgeroepen “actief zijn best te doen” om Zwarte Piet van karaktertrekken te ontdoen die mensen als racistisch ervaren. Premier Mark Rutte reageert direct dat de overheid niets aan Zwarte Piet gaat veranderen.

*

Een nieuwsmedium bericht over een onderzoek dat het Haags Bureau Discriminatiezaken is gestart naar het deurbeleid van een uitgaansgelegenheid in Den Haag. In het artikel wordt een portier van het café beschuldigd van discriminatie. Hij had tegen een bezoeker met een getinte huidskleur gezegd dat hij “zijn soort aantrekt en dat zijn soort meisjes lastig valt”. De jongen heeft hierna boos de zaak verlaten. De eigenaar van de zaak ontkent dat er sprake van discriminatie is in zijn multiculturele zaak.

*

Tweede Kamerlid Geert Wilders van de PVV krijgt van de Staatssecretaris antwoord op zijn Kamervragen van 6 augustus jongstleden. Hij is echter ontevreden omdat hij slechts een verwijzing krijgt naar een eerder antwoord. Hierom stelt hij direct weer een vergelijkbare serie vragen over “Hordes gelukszoekers die Nederland overspoelen”. Wilders stelt dat het krankzinnig is om asielzoekers een gratis huis te geven. Hij stelt dat gelukszoekers eindeloos gepamperd worden terwijl men de Nederlanders laat stikken. “Ongeletterde Afrikanen leveren geen bijdrage aan de Nederlandse maatschappij. Meer islam is een ramp voor onze vrijheid”. Wilders wil dat de “tsunami aan asielzoekers gestopt wordt door ze allemaal “linea recta” terug te sturen, de grens moet dicht voor “gelukzoekers”.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een Surinaams-Nederlandse werkneemster die met racistische grappen geconfronteerd werd bij een bedrijf in Amsterdam. Zo werd haar gezegd dat “Apen niet kunnen studeren” toen ze om een studievergoeding vroeg en werd er een knuffelaap op haar kantoorstoel gezet. Begin februari 2014 ging ze bij dierentuin Artis parkeren en mailde haar leidinggevende: “doe de groeten aan de apen”. Het College stelt dat er geen onderscheid is gemaakt met betrekking tot een bonusregeling tijdens haar zwangerschapsverlof. Wel heeft het bedrijf verboden onderscheid jegens de vrouw gemaakt op grond van ras bij de bejegening.

*

De partij Voor Nederland stelt in het parlement Kamervragen over een aanslag in een internationale trein vanuit Amsterdam. Ze vragen of het hier wederom gaat om een islamitische terreuraanslag en willen meer veiligheidsmaatregelen. Daarnaast wil de partij het Schengenverdrag, dat vrij reizen binnen een aantal Europese landen garandeert, opzeggen. Zo wil Voor Nederland “de groeiende terreur en asielproblematiek het hoofd bieden”. De partij wil overstappen op een veel strenger Australische model als oplossing van “de immense asielproblematiek”.

*

Een man uit Beusichem moet voor de rechter in Arnhem verschijnen omdat hij zich in zijn woonplaats, eind december 2014, beledigend heeft uitgelaten over Surinamers. Hij maakte toen op straat ruzie met zijn Surinaamse buurman en riep hierbij: “Ik ga jou niet slaan, want dan moet ik jouw kleur van mijn handen afwassen”. De rechter geeft hem een kleine taakstraf.

*

In Arnhem moet een vrouw uit Westervoort voorkomen wegens het beledigen van haar buurvrouw in augustus 2013. Ze zei toen: “kankerhoer, vuile Jood, ze hadden jou moeten vergassen, ik heb hier een gasfles, ga ik jou vergassen, wat ze met je familie ook gedaan hebben, moeten ze ook met jou doen”. Ze krijgt een taakstraf van veertig uur.

*

Een man uit Velp moet zich voor de rechtbank van Arnhem verantwoorden voor zijn gedrag op straat in Arnhem, half juni 2015. Er liepen mensen met een donkere huidskleur langs hem en hij bracht vervolgens de Hitlergroet en riep “White Power”. Hij wordt aangeklaagd voor het opzettelijk beledigen van buitenlanders, vreemdelingen, mensen met een donkere huidskleur en mensen van Joodse afkomst. De rechter spreekt hem echter vrij omdat de Hitlergroet juridisch gezien geen uiting van discriminatie zou zijn. Er volgt nog een hoger beroep in deze zaak.

*

In Arnhem komen twee jongens voor de rechter die in december 2014 in Wageningen in het uitgaansleven een groepje studenten uitschelden, mishandelen en beledigen. Ze krijgen ieder een gevangenisstraf van zes maanden onvoorwaardelijk. De jongens riepen eerst “faggot” en “flikker” naar een Chinees-Italiaans homostel dat bij de studentengroep hoorde. Toch worden ze niet voor discriminatie vervolgd, omdat ze niet iets over alle homo’s gezegd hebben, volgens de aanklager. De rechter neemt de uitingen van homohaat wel mee in zijn oordeel, waardoor de straffen twee maanden omhoog gaan. Het gepleegde geweld was ook met name op het homostel gericht.

*

Een rechter in Arnhem geeft een man die in juni 2015 luid “kutzigeuners” en “die kankerzigeuners” riep in Ede een kleine taakstraf. Dit is een veroordeling wegens groepsbelediging, maar ook de gewone belediging van agenten is onderdeel van deze straf.

*

In Arnhem moet een Russische vrouw uit Westervoort voor de rechter verschijnen wegens het racistisch beledigen van Turkse mensen, begin juli 2014 in Westervoort. Ze riep toen: “vieze Turken, vieze kutturken, rot op naar jullie eigen land. Jullie hebben geen normen en waarden, jullie zijn geen Europeanen”. In september 2014 was er opnieuw een botsing, en hierbij dreigt de vrouw ook met geweld. Het gaat hier om een burenruzie waarbij sprake is van veel overlast. De Russin wordt vrijgesproken.

*

In het Duitse Waren (Müritz) organiseren extreemrechtse groepen een demonstratie met het thema “Kampf dem Ausbeutungs-Kapitalismus! Für eine zinsfreie Wirtschaftsordnung”. Bij de organisatie zitten groepen zoals “the A.N. and Unabhängige Kameradschaften, waaronder A.G. Nord-Ost, Nationale Sozialisten Müritz en het Kollektiv 56.”

Op de website van de Vrije Nationalisten Noord-Brabant verschijnt een oproep voor deelname aan deze demonstratie Deze groep is onderdeel van het netwerk ACN/AKN. Achteraf verschijnen er op de websites van ACN/AKN Nederland en de NRA verslagen van deze demonstratie, maar men laat in het midden of er ook Nederlanders bij de demonstratie aanwezig zijn geweest of niet. Er zijn ongeveer honderd mensen aanwezig, waaronder een spreker van de NPD.

*

De rechtsextremist Tim Mudde, die niet meer actief is in de extreemrechtse beweging, doet mee aan een linkse dierenrechtendemonstratie in Den Haag tegen de stierenvechtindustrie wereldwijd.

*

Een radiozender in Den Haag laat weten dat ze een Turkse zangeres of zanger zoekt om met inwoners van de Schilderswijk een Vredeslied op te nemen. De Haagse PVV-fractie reageert hier ontstemt op en schrijft: “lijkt me goed als deze hippies enkeltje Turkije boeken, daar zoeken naar artiest en Den Haag verder met rust laten. Idioot gedoe!”.

*

Een islamitische leerling van een beroepsopleiding van een fabriek in IJmuiden heeft een gesprek met zijn teamleider over het moskeebezoek op vrijdagen. De leerling is moslim en wil om de drie weken het vrijdagsgebed bijwonen. Hij vraagt hiervoor een uur vrij. De opleiding weigert dit omdat ze alle leerlingen verplicht aanwezig te zijn bij alle lessen. De leerling neemt begin september hierom ontslag van de opleiding en dient een discriminatieklacht in.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens na een klacht van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam tegen een autoverhuurbedrijf met haar hoofdkantoor in Hoorn. Het gaat hier niet om een concrete zaak maar om het reglement van de autoverhuurder  waar in staat dat er alleen auto’s verhuurd worden aan klanten met een Nederlands rijbewijs en een EU-identiteitsbewijs. Het College stelt dat er geen wettelijke uitzondering is die een gegronde reden voor deze discriminatie kan geven. Hierdoor maakt het autoverhuurbedrijf verboden onderscheid op grond van nationaliteit.

*

In de regio Den Haag organiseert de lokale Voorpost-afdeling haar Stamtafel Haaglanden bijeenkomst.

*

Een landelijk krant meldt dat een man in Amsterdam antisemitische teksten op internet heeft geplaatst die tegen zijn Joodse buurvrouw gericht zijn. Hij wil ook twintigduizend euro betalen aan iemand die haar vermoord. Hij wil ‘dit duivels gebroed’ uitroeien. De politie en de woningbouwvereniging lijken zich niet met de zaak te bemoeien.

*

In Genève laat de Verenigde Naties zich heel kritisch uit over het Sinterklaasfeest in Nederland. Ze spreekt zelfs over ‘schendingen van mensenrechten’ door het gebruik van Zwarte Piet. De VN wil niet dat zwarte kinderen er elk jaar aan herinnerd worden dat ze kinderen van slaven zijn. Op 28 augustus komt er een rapport hierover uit.

*

Een krant schrijft over de afdeling Zuidwest-Friesland van de SP die half augustus in actie is gekomen tegen hakenkruisen in Sneek. Ze zeggen dat er in mei 2015 al klachten zijn binnengekomen over hakenkruisen op een bankje in Sneek. De gemeente zou niet in actie gekomen zijn. Uiteindelijk pakt de SP het probleem zelf op en schuren ze het bankje kaal en zetten ze het opnieuw in de beits.

*

Een Roemeense man bezichtigt in Deventer een woning die hij wil huren. Er wordt bemiddeld door een makelaar uit Deventer. De verhuurder wenst echter geen huurder die geen Nederlands spreekt. De makelaar meldt de Roemeense man dat de woning hierom niet aan hem kan worden verhuurd en beëindigt de bemiddeling. De Roemeen dient een discriminatieklacht in.

*

Een antidiscriminatiebureau uit Den Haag stuurt een brief naar een uitzendbureau uit Hattem over hun advertentie die deze maand op een website geplaatst is. Het uitzendbureau zoekt schoonmakers voor hotelkamers. Een van de functie-eisen is dat de kandidaat over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Het uitzendbureau reageert niet op de brief en opvolgende brieven en e-mails. In augustus 2016 doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in deze zaak.

*

Op 16 augustus zet Die Rechte uit Wuppertal, Duitsland een verslagje online van “gisteren”. Het gaat om een herdenking van Rudolf Hess die ze in Nederland gehouden hebben. Op een geanonimiseerde foto zijn veertien mensen te zien op een soort binnenplaats. Er zijn sprekers en het is in de avond. Ze worden niet gestoord in hun herdenking, zoals in Duitsland wel gebruikelijk is. Er zijn mensen van Blood & Honour Nederland aanwezig. Op een foto is Stefan Wijkamp te herkennen.

*

Het PVV Tweede Kamerlid Machiel de Graaf geeft een interview aan een radioprogramma in Den Haag. Hij stelt dat er op de vluchtelingenboten in de Middellandse Zee alleen maar “jonge, gespierde testosteronmannen” zitten. Hij wil dat Nederland zelfstandig de grenzen dichtgooit. Er is geen plek voor “zogenaamde vluchtelingen” die zeggen “we komen jullie leegeten”. De Graaf hekelt de andere partijen die ruim baan geven aan vluchtelingen en zeggen: “kom maar binnen met je knecht”.

*

De kleine actiegroep Hollands VolksBelang organiseert een kleine actie bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag. Ze wapperen met enkele oude vlaggen uit Zuid-Afrika en stoppen een brief in de brievenbus. De groep wil zo ageren tegen “de anti-blanke wetten” en de plaasmoorden in Zuid Afrika. Extreemrechtse groepen gebruiken criminaliteit tegen blanken in Zuid Afrika als een soort van bewijs tegen de ANC-regering, alsof zij nu het slachtoffer zouden zijn van racisme. Feit is dat de zwarte Afrikaanse bevolking zelf nog veel vaker slachtoffer is van criminaliteit. De plaasmoorden (moorden op blanke boeren op afgelegen boerderijen) zijn weliswaar een gruwelijke vorm van criminaliteit, maar komen minder voor dan moorden op bijvoorbeeld Afrikaanse mensen in de townships. Bij de actie in Den Haag is Sjors Remmerswaal aanwezig om interviews af te nemen voor Rechts Actueel.

*

Op 14 en 15 augustus brengt een controversiële Israëlisch-Amerikaanse rabbijn een tweedaags bezoek aan Amstelveen. Hij woont op vrijdagavond en zaterdagavond maaltijden bij en zaterdagochtend de sjoeldienst. De man wordt als “haatrabbijn” gelabeld en vanuit joodse hoek komt er protest tegen zijn bezoek. De rabbijn heeft zich in het verleden tegen homo’s uitgelaten en hij zegt opmerkelijke dingen over vrouwen die vergast zijn in de Holocaust. Ook doet hij radicale uitspraken over mensen die kanker krijgen omdat ze niet religieus leven. Hij is in Amstelveen uitgenodigd door bekende leden van de joodse gemeenschap in Amsterdam. Er zouden tweehonderd mensen op het weekend afgekomen zijn.

*

Het College voor de Rechten van de Mens beoordeelt een klacht tegen een jeugdwerkstichting uit Utrecht. Die ontsloeg eind september 2014 een homoseksuele werknemer die een relatie kreeg met een leidinggevende op de werkvloer. Het College stelt dat er geen sprake van discriminatie is door het ontslag en de behandeling van de situatie. Er waren andere redenen waarom er heteroseksuele collega’s, die ook een relatie hadden, niet ontslagen zijn. Wel heeft een regiomanager discriminerende opmerkingen gemaakt over de homoseksualiteit van de werknemer.

*

Een man uit Amersfoort krijgt een taakstraf en moet smartengeld betalen aan een Joodse man die hij in maart 2015 op straat in Amersfoort beledigde. Dat wordt door een rechtbank in Utrecht bepaald. De man bracht meermalen de Hitlergroet en zei “Heil Hitler”.

*

Een man uit Dordrecht krijgt een boete van een rechter in Rotterdam omdat hij in september 2014 ruzie maakte in Alblasserdam. Bij een verkeersruzie sloeg hij zijn opponent tegen diens hoofd. Ook beet hij in zijn duim. Hij beledigde de man toen met: “zwarte teringlijder, vuile buitenlander en kankerneger”. De Officier van Justitie stelt dat dit “bijna racistische beledigingen” zijn.