Home » Ku Klux Klan

Ku Klux Klan - KKK

Filter

Artikelen

6 resultaten

Ex-Stormfront gebruiker eist grote schadevergoeding Kafka

Evert Mouw, een van de eerste gebruikers van de website Stormfront eist een grote schadevergoeding van onderzoeksgroep Kafka. Hij meent ten onrechte als “overtuigd nationaal-socialist en Hitleraanhanger” te zijn neergezet. “Ik ben bang dat we nooit van de Joden af zullen komen.” Het is 5 mei 1998 en Mouw (1976) schrijft over zijn ideeën over… Lees verder

Wij zijn Nederland, extreemrechtse gooi naar zetel Tweede Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 doet de nieuwe partij “Wij zijn Nederland” mee in een klein aantal kieskringen. Het partijtje is afkomstig uit de extreemrechtse beweging in Nederland en presenteert zichzelf als vertegenwoordiger van de protestbeweging tegen de coronamaatregelen. Diverse kandidaten en ondersteuners hebben een extreemrechtse achtergrond. Op 21 juni 2020 strijkt een… Lees verder

De bruine wortels van de Rotterdamse PVV-lijsttrekker Géza Hegedüs

Op 14 december presenteerde Geert Wilders de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, Géza Hegedüs. Een man zonder politieke ervaring stelt de PVV-leider. Hegedüs heeft inderdaad geen parlementaire ervaring. Maar hij is geen onbeschreven blad. De beoogde lijsttrekker was actief bij Erkenbrand en heeft zeer extreme ideeën.  “Ik had een hele nationalistische brief geschreven” legt de… Lees verder

Ruzie in Feijenoord

Op zaterdag 8 maart 2003 demonstreren een kleine vijftig rechts-extremisten door de Rotterdamse wijk Feijenoord. De route is kort en loopt grotendeels langs het spoor door een dunbevolkt gebied. Op de plek waar een nieuwe moskee zal gaan verrijzen houdt het deelraadslid Florens van der Kooi een toespraak tegen de islam in het algemeen en… Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen 2002 in Rotterdam

In Rotterdam doen zowel de Nederlandse Volksunie (NVU) als de Nieuwe Nationale Partij (NNP) mee. Bovendien kandideert de NNP ook in de deelraad Feijenoord. Beide partijen blijken hierbij in hoge mate een beroep te doen op voormalige leden van de CP’86. De Nederlandse Volksunie De lijst van de NVU bestaat uit vier namen. Constant Kusters,… Lees verder

Marcel Hoogstra en Marc de Boer

Marcel Hoogstra en Marc de Boer Ditmaal een artikel over niet één, maar twee rechts-extremisten. Niet omdat deze heren individueel niet interessant genoeg zouden zijn voor een beschouwing, maar omdat hun beider handel en wandel zo nauw met elkaar verweven is. We hebben het hier over Marcel Hoogstra en Marc de Boer, in extreem-rechtse kringen… Lees verder

In de media

10 resultaten

Brüder schweigen – Das geheime Netzwerk der Hammerskins

Die Hammerskins sind eine der ältesten und beständigsten Neonazi-Organisationen in Deutschland. Das seit über 30 Jahren bestehende Netzwerk versteht sich als eine „Bruderschaft“ und „Elite“ der Neonazi-Szene. Ihre straffe Organisation ist Teil einer international eingeschworenen Gemeinschaft, die sich «Hammerskin Nation» (HSN) nennt und von Europa in die USA bis nach Neuseeland reicht. Ihr Wirkungsbereich ist umfassend, ihre Mitglieder sind treibende Kräfte innerhalb der militanten Neonazi-Szene.

Nazi-appjes JOVD raken ook CDA

Den Haag – Het partijbestuur van de VVD doet vooralsnog niks met de racistische en nazistische uitingen die zijn gedeeld in een appgroep die was opgericht voor het jubileum van de JOVD, de jongerentak van de VVD. In de appgroep zijn immers de grofste uitingen afkomstig van een raadslid van het CDA. Hij is inmiddels opgestapt.

Politie Enschede onderzoekt Pegida-actie

Politie en justitie onderzoeken of er bij de actie van Pegida zondag in Enschede strafbare feiten zijn gepleegd. Na overleg tussen burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie maandag is besloten tot dit onderzoek. Er zijn geen aangiften over de Pegida-actie binnengekomen, aldus de politie.

Stormfront, het grootste extreemrechtse internetforum waarop onder andere Breivik actief was, is na twintig jaar offline gehaald

Stormfront, het oudste en grootste extreemrechtse internetforum, is na meer dan twintig jaar offline gehaald. Dat meldt persbureau AP. Berichten op de website zouden gelinkt worden aan meer dan honderd moorden. Ook de Noorse neonazi Anders Breivik, die in 2011 77 linkse activisten ombracht, was voor zijn terreurdaad actief op het forum en is er mogelijk zelfs verder geradicaliseerd.

Kroniek

11 resultaten
*

De rechtbank van Amsterdam doet uitspraak in de strafzaken tegen twintig verdachten die in 2016 Sylvana Simons hebben beledigd of bedreigd op internet. Een man uit Kudelstaart had een lynchvideo gemaakt met KKK afbeeldingen en krijgt een werkstraf. De bekende rechtsextremist Ben van der Kooi krijgt een boete wegens belediging. Andere verdachten krijgen boetes of werkstraffen, sommigen ook vanwege groepsbelediging. Een enkeling wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

*

In Amsterdam komen diverse verdachten voor wegens delicten als opruiing, belediging, groepsbelediging of het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld tegen Sylvana Simons in 2016. Zo maakte een man uit Kudelstaart een filmpje waarin Simons door de Ku Klux Klan opgehangen werd. Een van de verdachten is de rechtsextremist Ben van der Kooi uit Rotterdam. Morgen, op 13 april is er een tweede zittingsdag tegen andere verdachten. Ben van der Kooi deelt, samen met een medestander, affiches uit met daarop een tekst voor het behoud van Zwarte Piet. Hij draagt een groot Keltisch Kruis om zijn nek. De uitspraken in deze zaak volgen op 18 mei 2017.

*

Dit weekend verschijnt een videoclip op internet waarin Sylvana Simons wordt afgebeeld als slachtoffer van een KKK lynchpartij, bungelend aan een boom. Verder wordt ze als Zwarte Piet afgebeeld en als lid van een Afrikaanse stam. Het wordt gebracht als een clip van een recent gemaakt carnavalsnummer dat over haar gemaakt is “Oh Sylvana“. Het carnavalsnummer is van een man uit Etten-Leur en het filmpje van een man uit Kudelstaart. De man uit Kudelstaart zet vaker racistische en anti-islamitische filmpjes online, hij wordt aangehouden. De partij Denk van Sylvana Simons krijgt al maanden dreigmails met teksten tegen Simons en tegen ‘gore Turken‘. Denk probeert aan te tonen dat de haat wordt aangewakkerd door websites als GeenStijl, De Dagelijkse Standaard en ThePostOnline. Een Afro-Nederlandse vrouw spreekt haar afkeur uit op internet en krijgt meer dan tweehonderd reacties. Hier zitten veel haatberichten bij zoals mensen die zeggen dat ze moet oprotten naar haar eigen land. De videomaker moet in april 2017 voor de rechter verschijnen.

*

In een periode van vier dagen, die vandaag start, beledigt een mannelijke patiënt van een psychiatrisch centrum in Groningen een medewerker door een geschrift te verspreiden met de tekst: “A.U.B. geen boze neger voor mijn deur“,  “Laat nieuwe neger niet dreigen met verlof afpakken omdat ik ‘m neger noem!“, “nigger“, “Siegheil! KKK!” en afbeeldingen van een hakenkruis en een galg. De man moet in mei 2018 voor de rechter verschijnen.

*

Geert Wilders van de PVV is in de USA spreker op een feestje van homo’s voor Donald Trump, in de marge van de conventie van De Republikeinse Partij in Cleveland. Wilders zet de islam neer als een bedreiging voor de veiligheid. Het feestje wordt georganiseerd door Milo Yiannopoulos en ook Pamela Geller is spreekster. Alle kosten van deze reis van Geert Wilders worden betaald door The International Freedom Alliance Foundation en The Gatestone Institute. Op de conventie zelf loopt Thierry Baudet van Forum voor Democratie rond met een Trump-petje op en ook hij is bij de bijeenkomst van Milo Yiannopoulos.

Rond deze tijd ontmoeten Thierry Baudet en Geerten Waling de schrijver James Ronald Kennedy in de USA die een boek over slavernij en de burgeroorlog heeft geschreven met de titel “The South was Right“. Maar Baudet zegt dat hij hierom geen racist, lid van de KKK of pro-slavernij man is.

*

De rechtbank in Den Haag geeft een man een kleine boete omdat hij op een politiebureau riep dat hij alle moslims en joden zou willen vermoorden. Hij zou toen verward zijn geweest en droeg een shirt met een symbool van de Ku Klux Klan en een driepotig hakenkruis (een Trifos) er op. In de berichtgeving wordt geen datum of plaats genoemd, waar en wanneer dit heeft plaatsgevonden.

*

Een 26-jarige man uit Nieuw-Vennep wordt op heterdaad betrapt en aangehouden wegens het aanbrengen van een hakenkruis in een lift in een verzorgingstehuis in Amstelveen. Hij heeft een viltstift bij zich. De afgelopen veertien dagen tekende iemand in meerdere liften in Amstelveen hakenkruisen, bijvoorbeeld op 7 april. De arrestant bekent dat hij op een zestal locaties in liften hakenkruisen heeft geplaatst. Hij kladde ook afkortingen zoals SS, WP, WPWW en het woord “Jood”. In een verhoor zegt hij dat de afkorting WPWW van de Ku Klux Klan komt.

*

In een park in Rotterdam wordt graffiti van hakenkruisen en de KKK ontdekt op een bankje en een asfaltpad.

*

Deze hele zondag is er op een mediasite een lezersreactie te lezen die over presentator Humberto Tan gaat. De schrijver van het bericht ziet hem aan een boom hangen, omringd door mensen getooid met witte puntmutsen. Hiermee wordt verwezen naar de praktijken van de KKK die Afro-Amerikanen lynchten. Pas later wordt de reactie door de website verwijderd.

*

In Houten worden in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 februari muren en auto’s beklad met spuitverf. Er staan scheldwoorden en hakenkruisen. Naast het woord ‘homo’ staat er op een woning ook KKK.

*

Een Antilliaanse man uit Capelle aan den IJssel wordt door het Gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van antisemitisme bij een straatactie in Rotterdam in januari 2009. De man maakte toen deel uit van een actie van de “Zwarte Hebreeuwse Israëlieten” die voorbijgangers met onder meer KKK-afbeeldingen deelgenoot van hun standpunten wilde maken. Die bestaan er grofweg uit dat de huidige joodse bevolkingsgroepen geen echte joden zijn en dat het daarom goed is dat Hitler ze in concentratiekampen heeft gezet. De actiegroep stelt dat zij zelf tot een verloren stam van echte joden behoort. De voorman van de actie was al eerder veroordeeld. Tegen de Capellenaar was onvoldoende bewijs.

Publicaties

16 resultaten

De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa

Aard, ernst en omvang van de rechts-extremistische geweldsdreiging in West-Europa, inclusief Nederland
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
40
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De NCTV heeft over de rechts-extremistische geweldsdreiging gepubliceerd sinds de verschijning van het eerste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) in 2005. Hierbij wordt breed gekeken
naar alle dreigingsontwikkelingen die in potentie kunnen leiden tot terroristisch geweld. De geschiedenis, maar ook de actualiteit, toonden aan dat terroristisch geweld niet beperkt blijft tot
jihadisme. Ook in de Nationale Contraterrorisme Strategie 2016-2020 staat dat rechts-extremisme de bijzondere aandacht heeft van de NCTV.1 Het rechts-extremisme raakte niettemin in de
beeldvorming vaak ondergesneeuwd door het jihadisme. Dit is in belangrijke mate ook begrijpelijk omdat de jihadistische geweldsdreiging, in ieder geval in Nederland, het laatste decennium de
bepalende factor is geweest in het dreigingsbeeld terrorisme.
De NCTV publiceerde om deze reden de laatste jaren ook diverse fenomeenstudies op het vlak van jihadisme (bijvoorbeeld ‘Minderjarigen bij ISIS’ uit 2017). Nieuwe binnenlandse en buitenlandse gebeurtenissen en ontwikkelingen op het vlak van rechts-extremisme en rechts-terrorisme zorgen ervoor dat het fenomeen de laatste jaren aan relevantie heeft gewonnen voor het dreigingsbeeld.

Countering Far Right Extremism

Jaar:
2014
Taal:Aantal blz:
20
Soort Uitgave:
Beschrijving:

This paper has been prepared by the Institute for Strategic Dialogue as a background briefing for the European Policy Planners’ Network on Countering Polarisation and Radicalisation (PPN). It aims to provide an overview of recent developments in far-right extremism across Europe, highlight case studies of projects seeking to combat this threat, and offer practical lessons learned for policy makers and frontline workers.

MDI Jaarverslag 2011

Jaar:
2012
Taal:Aantal blz:
23
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2011 in het kort: In haar 14e jaar ontving het MDI wat minder meldingen dan in 2010, maar het aantal gemelde uitingen steeg, terwijl het aantal aantal uitingen dat als strafbaar werd beoordeeld licht daalde. De grootste categorie van discriminatie in 2011en de grootste stijger was ‘overige afkomst en nationaliteit’ vanwege een groot aantal meldingen (210) gedaan door één persoon over online discriminatie van Polen en andere Midden en Oost Europeanen (MOE-landers). Hierdoor onstaat een vertekend beeld in de statistiek, waardoor de werkelijk grootste categorie, discriminatie van Moslims, pas op de tweede plaats komt en antisemitisme op de derde. Het MDI heeft in 2011 1039 meldingen ontvangen over 1624 unieke uitingen. Het aantal meldingen is daarmee licht gedaald (1174 in 2010) maar het aantal gemelde uitingen is licht gestegen (1572 in 2010). Het aantal uitingen dat door het MDI als strafbaar is beoordeeld, is ook iets gedaald; van 684 in 2010 naar 651 in 2011. Opvallend voor de verslagperiode 2011 is dat steeds minder uitingen van extreem-rechtse websites worden gemeld. Meer en meer wordt online discriminatie bedreven op ‘normale’ websites, discussieforums, nieuwsforums en weblogs. Er lijkt een ‘mainstreaming’plaats te vinden van discriminatie en een steeds grotere acceptatie van discriminerende uitingen. Het onder invloed van de huidige politieke situatie en het maatschappelijk debat verschuiven van de opinie over wat discriminerend is heeft haar weerslag op gerechtelijke uitspraken (o.a. in de zaak Wilders) maar ook op wat het Openbaar Ministerie als ‘haalbaar’ ziet bij eventuele vervolging.

Lees verder in het jaarverslag

2010 MDI jaarverslag

Jaar:
2011
Taal:Aantal blz:
25
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2010 in het kort: In haar 13e jaar ontving het MDI wat minder meldingen dan in 2009, maar het aantal gemelde uitingen, en ook het aantal uitingen dat als strafbaar werd beoordeeld, steeg. De categorie antisemitisme is ook in 2010 de categorie met de meest gemelde strafbare uitingen, de categoriën discriminatie van Moslims, discriminatie van Marokkanen en discriminatie van Roma en/of Sinti zijn procentueel gezien de grootste stijgers van 2010. Het MDI heeft in 2010 1174 meldingen ontvangen over 1572 unieke uitingen. Het aantal meldingen is daarmee licht gedaald (1226 in 2008, 1238 in 2009). Het aantal uitingen is iets gestegen (1501 in 2008, 1377 in 2009). Het aantal uitingen dat door het MDI als strafbaar is beoordeeld, is gestegen van 577 in 2009 naar 684 in 2010.

Dit jaar hebben wij voor het eerst het onderscheid gemaakt tussen interactieve en nietinteractieve websites bij het registreren van de bij ons gemelde uitingen. Hieruit blijkt dat een zeer groot gedeelte van de gemelde uitingen op interactieve websites staat en afkomstig is van de bezoekers van de websites. Opmerkelijk is dat daarnaast vanaf 2008 het aantal gevallen waarin er sprake is van ‘aanzetten/oproepen tot geweld’ enorm is gestegen. Van 88 uitingen in 2007, waarvan er 76 strafbaar waren, is er in 2010 bij 234 uitingen sprake van aanzetten/oproepen tot geweld, waarvan 163 uitingen als strafbaar zijn beoordeeld. Deze stijging is zorgelijk en laat zien dat de toon op het internet steeds harder wordt.

Lees verder in het jaarverslag

MDI publicatie rechtsextremisme op het internet

Jaar:
2009
Taal:Aantal blz:
58
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Sinds de tweede helft van de jaren negentig ontwikkelt het internet zich in een rap tempo. Voor een ieder die dat wil is het mogelijk om aangesloten te worden op het world wide web. De snelle technische ontwikkelingen zijn sinds de oprichting in 1997 ook van invloed (geweest) op de werkzaamheden van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). In de beginjaren ontving het MDI slechts enkele meldingen, de afgelopen jaren lag dat aantal ver boven de duizend. Uit deze meldingen is over de jaren heen een aantal trends waarneembaar. Eén daarvan is een snelle toename van het aantal meldingen van discriminatie op interactief internet, zoals discussiefora
en interactieve weblogs. Een tweede trend is een overminderd hoog aantal strafbare uitingen op extreemrechtse websites. Deze bevinding wordt ondersteund door een recent rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa (ECRI), waaruit blijkt dat in Nederland de voornaamste groei van rechtsextremisme, met name onder jongeren, plaatsvindt in apolitieke bewegingen die informeel, hoofdzakelijk via digitale communicatie-middelen, zijn georganiseerd. Deze gegevens hebben het MDI ertoe bewogen onderzoek te doen naar de omvang en de aard van extreemrechts op het Nederlandse deel van het internet, met als focus de discriminerende uitingen op deze websites.

Lees verder in de publicatie

Symboliek in extreemrechtse jongerensubculturen

Jaar:
2008
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

In fullcolour laten Alert! en Kafka zien wat voor symboliek er in en op kleding door extreemrechtse jongeren in Nederland gebruikt wordt en door middel van welke woorden en getallencombinaties zij naar de buitenwereld en elkaar communiceren dat zij er racistische denkbeelden op na houden. Ook achtergrond als de geschiedenis van skinheads in Nederland, de opkomst van gabbers en nog veel meer. Een must voor iedereen die professioneel of vrijwillig bezig is met deze jongeren. De brochure is april 2008 in een herziene editie verschenen.

Right-Wing Parties and anti foreigner sentiment in europe

Uitgever:Jaar:
2007
Taal:Aantal blz:
12
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Our primary aim is to extend and revise SRG’s findings on the association between politics and anti-foreigner sentiment. While their research suggests that the prevalence of ERP support is associated with higher anti-foreign er sentiment, our research shows that this is only the case for those ERPs that promote cultural racism. The more prevalent cultural racism, the more these parties and the ideologies they espouse become part of the normal political landscape (Van Der Brug and Fennema 2003).

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Vijfde rapportage
ISBN:
90-72972-75-9
Jaar:
2002
Taal:Aantal blz:
198
Soort Uitgave:
Beschrijving:

In de vijfde rapportage Monitor racisme en extreem-rechts staan de jaren 2001 en – waar mogelijk – 2002 centraal. De aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 en de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 zijn van grote invloed geweest op het totale beeld van deze verslagperiode. Beide gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten op de interetnische verhoudingen in Nederland. Deze sporen zijn terug te vinden in de vijfde rapportage. Het gaat om vragen als: stijgt of daalt het aantal racistische gewelddadigheden in Nederland? Welke extreem-rechtse politieke partijen zijn verdwenen en welke daarvoor in de plaats gekomen? Neemt het aantal discriminatiezaken dat bij het Openbaar Ministerie terechtkomt toe of af? En wat voor zaken worden daar aangebracht en in welke mate leiden die tot veroordelingen? Het initiatief tot het project Monitor racisme en extreem-rechts is medio jaren negentig door de Leidse Universiteit genomen. Het monitorproject wordt tegenwoordig gezamenlijk uitgevoerd door de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting. Deze rapportage kwam tot stand met steun van de Directie Integratie en Coördinatie Minderhedenbeleid van het Ministerie van Justitie.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Vierde rapportage
ISBN:
90-72972-72-4
Jaar:
2001
Taal:Aantal blz:
136
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Is er in ons land sprake van toenemend of afnemend racistisch geweld? Hoe is het gesteld met de tolerantie in Nederland? Heeft het lokale beleid tegen horecadiscriminatie succes of houdt het aantal klachten aan? Voor de beantwoording van dit soort vragen is het van groot belang dat er periodiek monitoronderzoek plaatsvindt naar de verschijningsvormen van rassendiscriminatie en extreem-rechts. Dit belang is medio jaren negentig door de Leidse Universiteit onderkend en aldaar is het project Monitor racisme en extreem-rechts ontwikkeld. Thans wordt het project uitgevoerd door de Leidse Universiteit in samenwerking met de Anne Frank Stichting en met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Monitoronderzoek is inmiddels een internationaal erkend instrument voor het waarnemen van racisme en discriminatie, en het ontwikkelen van beleid hiertegen. In 1999 ging in Wenen het Europese Waarnemingscentrum tegen Racisme
en Xenofobie van start. Het Weense waarnemingscentrum tracht via nationale monitorcentra de ontwikkelingen in de Europese Unie te volgen en te analyseren. Het project Monitor racisme en extreem-rechts vormt een belangrijke bron voor toelevering van gegevens aan het Europese waarnemingscentrum. In de Europese richtlijn van 29 juni 2000 voor gelijke behandeling van personen op grond van ras of etnische afstamming is eveneens een monitorbepaling opgenomen: na de totstandkoming van de nationale regelgeving in (uiterlijk) 2003 dient met ingang van 2005 elke vijf jaar verslag gedaan te worden over de effectiviteit van deze nationale maatregelen.

Lees verder in de monitor

The ideology of the extreme right

Auteur:
Uitgever:ISBN:
0 7190 5793 0
Jaar:
2000
Taal:Aantal blz:
225
Soort Uitgave:
Beschrijving:

With extreme right parties in government in Austria and Italy, and Jean-Marie Le Pen contesting the run-off in the 2002 presidential elections in France, few people will dispute their continuing relevance in the politics of Western Europe. Indeed, ever since the first small electoral successes of parties like the Centrumpartij in the Netherlands or the Front National in France in the early 1980s, the extreme right has been the most discussed group of parties both in and outside of the scholarly community. Thousands of newspaper articles and hundreds of pieces of scholarly work have been devoted to extreme right parties, predominantly describing their history, leaders or electoral successes, as well as proclaiming their danger. Remarkably little serious attention has been devoted to their ideology, however. This aspect of the extreme right has been considered to be known to everyone. The few scholars that did devote attention to the ideology of the contemporary extreme right parties have primarily been concerned with pointing out similarities with the fascist and National Socialist ideologies of the pre-war period. If the similarities were not found, this was often taken as ‘proof ’ that the extreme right hides its (true) ideologies, rather than as a motivation to look in a different direction.

Bijzonderheden: About the Netherlands: page 117- 164

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Derde rapportage
ISBN:
90-74062-02-4
Jaar:
2000
Taal:Aantal blz:
150
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Hoe intolerant zijn de autochtone Nederlanders jegens allochtonen? Al bijna
25 jaar peilt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de publieke opinie over
allochtonen en publiceert daar geregeld over. Eind jaren tachtig, begin jaren
negentig zien we een lichte verharding van het opinieklimaat, maar volgens het
SCP zijn er over het algemeen weinig veranderingen. Ongeveer 80% van de
bevolking vindt dat autochtonen en allochtonen gelijke behandeling moeten
hebben bij verdelingsvraagstukken, zoals bij huisvesting en werkgelegenheid.
Ongeveer 13% van de autochtone bevolking staat afwijzend tegenover
allochtonen. Ongeveer 50% van de autochtone bevolking is tegen immigratie
gekant.
Wat dit laatste betreft vond het NIPO in 1998 een andere uitkomst:1 niet de
helft, maar driekwart van de autochtone Nederlanders is tegen verdere
immigratie gekant. Er is – volgens het NIPO – een groeiend draagvlak voor
immigratiebeperking terwijl tegelijkertijd het vertrouwen in integratie en
aanpassing van allochtonen afneemt. Het NIPO vond deze trend aan de hand
van opiniepeilingen in de jaren 1993, 1995 en 1998.
Eind 1999 bleek uit ander NIPO-onderzoek dat eenderde van de Nederlanders
gekant is tegen het verlenen van asiel aan politieke of economische
vluchtelingen.2 Tweederde van de Nederlanders ondersteunde wel het beleid
van de overheid om politieke vluchtelingen die in hun eigen land vrezen voor
hun leven asiel te geven. Ongeveer de helft van de ondervraagden vond dat
asielzoekers overlast geven. Verder dacht zo’n veertig procent dat asielzoekers
gemiddeld crimineler zijn dan Nederlanders.

Lees verder in de monitor

CIDI Jaaroverzicht antisemitisme in Nederland 1999

Jaar:
2000
Taal:Aantal blz:
20
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Extreem-rechts werd in de verkiezingen van 1998 vrijwel volledig weggevaagd.
Na de gemeenteraadsverkiezingen blijkt extreem-rechts nog 2 van de 88 zetels
te hebben behouden: 1 voor de CD in Rotterdam-Schiedam en 1 voor het
Nederlands Blok in Utrecht. Bij de parlementsverkiezingen van mei verliest de
enige vertegenwoordiger van extreem-rechts de Centrum Democraten zijn drie
zetels. Dit neemt niet weg dat alle extreem-rechtse organisaties genoemd in het
overzicht van 1998 nog steeds bestaan en – de een meer dan de ander – actief
zijn, uitgezonderd CP’86 dat in november 1998 werd verboden.
Dr. J. van Donselaar gaat in zijn derde monitorrapport dat deze maand verschijnt
uitgebreid in op de kaart van extreem-rechts in Nederland. Extreem-rechtse
partijen zijn de Centrumdemocraten, de Nieuwe Nationale Partij (NNP) en het
Nederlands Blok, De CD nam in 1999 aan de Europese verkiezingen deel met
een gecombineerde lijst: de CD/Conservatieve Democraten. De Conservatieve
Democraten was een poging van CD-leider Janmaat om onder een nieuwe naam
de CD weer nieuw leven in te blazen. De NNP probeert met ‘nette’ extreemrechtse
slogans het extreem-rechtse kader onder zich te verenigen. De NNP
ontstond toen na de scheuring binnen CP’86 extreem-rechts uiteen dreigde te
vallen.

Lees verder in het jaaroverzicht

Bijzonderheden: Extreemrechts blz 15-18

CIDI Jaaroverzicht antisemitisme in Nederland 1998

Jaar:
1999
Taal:Aantal blz:
21
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) constateert in zijn
jaarverslag van juli dat extreem-rechtse organisaties in Nederland in betekenis
afnemen. Het verlies van de extreemrechtse partijen bij de gemeenteraads- en
parlementsverkiezingen in maart en mei zijn daar een uiting van. Er zijn in
Nederland niet meer dan vijftig georganiseerde neonazi’s. De laatste jaren waren
dat er nog meer dan honderd.
De extreem-rechtse partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 1998
verliezen vrijwel al hun zetels. In Rotterdam-Schiedam behouden de Centrum
Democraten (CD) 1 zetel en in Utrecht gaat één zetel naar het Nederlands Blok.
Extreem-rechts had 88 zetels: 78 voor de CD, 9 voor CP’86 en 1 voor het
Nederlands Blok.
Bij de parlementsverkiezingen van mei 1998 verliest extreem-rechts hun
belangrijkste vertegenwoordiging, nl. de drie Kamerzetels van de
Centrumdemocraten.
Bij de Rijksuniversiteit Leiden doet Jaap van Donselaar onderzoek naar extreemrechts.
Hij noemt een aantal oorzaken van het verlies van extreem-rechts.
Belangrijk daarbij is de veranderde kieswet. Voor het eerst had iedere partij 570
handtekeningen nodig verspreid over het gehele land om in alle kieskringen mee
te kunnen doen.

Lees verder in het jaaroverzicht

Bijzonderheden: Extreemrechts blz 12-15

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Tweede rapportage
ISBN:
90-76400-03-2
Jaar:
1998
Taal:Aantal blz:
147
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit is de tweede rapportage van het project Monitor racisme en extreem-rechts, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het monitor-project heeft twee centrale doelstellingen:
1. monitor racisme en extreem-rechts: het waarnemen van deze verschijnselen in Nederland, alsmede van de overheidsrespons op deze verschijnselen; periodieke rapportage, op twee manieren:
(a) ‘generale rapportage’: een algemene rapportage aan de hand van een vast stramien;
(b) een ‘verdiepingsslag’: rapportage waarin een speciaal onderwerp wordt belicht.
2. De periodiciteit van het project houdt in dat in het ene jaar een generale rapportage verschijnt en in het andere een ‘verdiepingsslag’. De eerste rapportage van 1997 was een generale, waarin het gaat om een breed beeld van de verschijnselen racisme en extreem-rechts in Nederland, alsmede van overheidsreacties daarop. Ook die van het komende jaar (1999) zal een generale rapportage zijn. Deze voorliggende tweede rapportage is gewijd aan een ‘speciaal’ onderwerp: de relatie tussen enerzijds de media en anderzijds racisme en extreemrechts.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Eerste rapportage
ISBN:
90-71042-96-0
Jaar:
1997
Taal:Aantal blz:
152
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit is het eerste verslag van het project Monitor racisme en extreem-rechts dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder ‘racisme’ worden hier ook verstaan: antisemitisme, rasvooroordeel, vreemdelingenhaat, xenofobie en rasdiscriminatie. De monitorwerkzaamheden zijn niet uitsluitend gericht op uitingen van racisme, maar tevens op de bestrijding van deze verschijnselen.
Het project heeft twee doelstellingen:
1. permanente monitoring van racisme en racismebestrijding
2. een periodieke rapportage over de belangrijkste bevindingen
Het nut van periodieke rapportage is velerlei. Jaarlijks wordt op basis van een vast stramien de balans opgemaakt van de belangrijkste uitingen van racisme en rechtsextremisme, alsmede van de ontwikkeling van strategieën ter bestrijding. De rapportages kunnen door hun systematische en periodieke karakter bijdragen aan accumulatie van kennis en inzichten. Er wordt inzicht verkregen in ontwikkelingen die zich op langere termijn voordoen. Dat geldt niet alleen de achterliggende periode maar ook de toekomst.
De monitor kan bijdragen aan vroegtijdige onderkenning van relevante, nieuwe ontwikkelingen.
De algemene vraagstelling luidt:
1. hoe hebben uitingen van (racistisch) rechts-extremisme zich (in Nederland) ontwikkeld?
2. welke patronen van respons zijn er geweest?

Lees verder in de monitor