Home » Nederland » Middelburg

Middelburg

Filter

Demonstraties

3 resultaten
19 sep 2020
Door:
Nederland in Opstand
Plaats:
Middelburg
Deelnemers:
100 personen
Extra:
Een demonstratie van Zeeland in Opstand, een onderdeel van Nederland in Opstand, tegen de coronamaatregelen. Ferry Meijer van Voorpost en Proud Boys Nederland is de organisator en in zijn kielzog sluiten allerlei extreemrechtse figuren zich aan. Er zijn Prinsenvlaggen te zien en Identiteit Nederland deelt folders uit. Er wordt "Wij zijn Nederland" gescandeerd. Er loopt iemand rond in een QAnon-shirt.
16 feb 2019
Door:
De Gele Hesjes
Plaats:
Middelburg
Deelnemers:
Tussen 25 en 40 personen
Extra:
Demonstratie in Middelburg, uitgeroepen namens 'Gele Hesjes'. Er nemen vooral rechtsextremistische activisten aan deel van Identitair Verzet, Rechts in Verzet, Young Activst Together, Dutch Defence League en Voorpost. Ook de uitstraling is vooral extreemrechts.
21 apr 2016
Door:
Voorpost
Plaats:
Middelburg
Deelnemers:
50 personen
Extra:
Voorpost organiseert demonstratie tegen Merkel vanwege haar vluchtelingenpolitiek, bij een bezoek aan Middelburg waar ze mensenrechtenprijs krijgt uitgereikt. Kleine demonstratie bestaat vooral uit Pegida-aanhang, enkele Nederlandse en Vlaamse Voorposters en een enkel NVU-lid.
Organisaties:

Kroniek

22 resultaten
*

Een stadswandeling van Voorpost in Middelburg op Hemelvaartsdag. Tijdens deze wandeling kijken ze naar “gebouwen, monumenten, plaatsen die een bijzondere betekenis hebben voor ons volk en zullen we stilstaan bij de rijke geschiedenis uit de Gouden Eeuw en de Opstand”. Na afloop zoeken ze een terrasje op om na te borrelen.

*

In Rotterdam roepen zeker vier mensen de antisemitische kreet “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Het gaat om mensen uit Rotterdam, Middelburg, Rijssen en Schiedam. Er volgen strafzaken wegens groepsbelediging in juli, november en december 2017.

*

Een man uit Terneuzen moet in Middelburg voor de rechter verschijnen wegens groepsbelediging en eenvoudige belediging in zijn woonplaats in september 2016. Hij jouwde toen twee vrouwen op straat uit en riep dat ze moesten opdonderen omdat ze geen Nederlands met elkaar spraken. Hij riep “Ga terug naar je eigen land, jullie komen alleen maar om te bedelen, jullie vragen alleen maar een uitkering aan“. Ook bespuugde hij de vrouwen. Hij wordt aangeklaagd voor het beledigen van een groep mensen, te weten Marokkanen of buitenlanders of vreemdelingen, wegens hun ras of godsdienst. De rechter acht hem echter niet schuldig, ook niet aan de eenvoudige belediging en spreekt hem vrij.

*

Een strafzaak te Middelburg tegen een man uit die plaats wegens het “aanzetten tot haat, discriminatie of geweld” in Middelburg op 17 mei 2016. Hij schreef op internet iets over het afhakken van “koppen van moslimkinderen“.

*

Een vrouw uit Leeuwarden stuurt een beledigende e-mail naar de burgemeester van Middelburg. Ze wenst hem “heel veel ziekte narigheid en pijn” toe en brengt hem in verband met nazipraktijken. Ze is boos over de uithuiszetting van een patiënt die medicinale wiet gebruikt. Ze verwijt de burgemeester geen mededogen te hebben met zieke mensen, “Dat hadden ze in de Tweede Wereldoorlog ook niet. Befehl ist Befehl“. Ze vindt de naam van de burgemeester Duits klinken en schrijft dat hij maar “op het eerstvolgende vliegtuig” naar zijn eigen land gezet moet worden. “Als allochtone burgemeester dient u niet het belang van Nederland“. In juli 2018 volgt er een strafzaak vanwege belediging.

*

In Middelburg maakt een man zich schuldig aan het: “aanzetten tot haat, discriminatie of geweld” jegens mensen wegens hun godsdienst. Hij schrijft op internet iets over het afhakken van “koppen van moslimkinderen“. De man moet in februari 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Voorpost organiseert een aangekondigde manifestatie in Middelburg in de ochtend. Het is een protest tegen de uitreiking van de “Four Freedoms Awards” aan de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Voorpost wil dat Merkel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gedaagd wordt vanwege haar gastvrijheid voor vluchtelingen. Het protest is georganiseerd door Florens van der Kooi. Op internet plaatsten groepen zoals de NVU, Combat 18 en RVF Landstorm Nederland oproepen voor hun achterban om hierbij aan te sluiten. Er zijn enkele tientallen betogers aanwezig. De Vlamingen Rob Verreycken en Bart van Pachtenbeke zijn sprekers, net als Florens van der Kooi en Pegida-voorman Edwin Wagensveld. De NVU claimt later dat ze hier met tien leden aanwezig was, maar dat er geen vlag van de NVU mocht wapperen. Hetzelfde verbod zou gelden voor een vlag van het Noord-Brabants Verzetsfront. Er zou een betoger zijn gearresteerd.

Los van dit straatprotest spreekt Peter van Dijk, de voorzitter van de Statenfractie van de PVV in Zeeland, zich uit tegen Merkel. Hij denkt na over een boycot door de PVV van de uitreikingsceremonie.

*

Een folderactie van Voorpost in Middelburg tegen de komst van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel op 21 april. Er is gefolderd in woonwijken en in winkelstraten. Actieleider Florens van der Kooi is de perswoordvoerder.

*

Het bericht komt in het nieuws dat de Provinciale Statenfractie van de PVV in Zeeland wil weten hoeveel geweldsincidenten er zijn geweest in Zeeuwse asielzoekerscentra. De partij wil weten hoe ernstig de incidenten waren en stelt dat de veiligheid van burgers en COA-medewerkers in gevaar komt, als de politie te vaak bezig is met incidenten in asielcentra. De grootste AZC’s in Zeeland staan in Goes, Terneuzen en Middelburg.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van vrouw met een donkere huidskleur tegen haar voormalige werkgever uit Middelburg. Ze werkte op een afdeling met dementerende bejaarden. In 2013 reageerde een van hen telkens heftig op haar aanwezigheid en maakte die patiënt discriminerende opmerkingen. Omdat dit de patiënt niet aan te rekenen is, om de rust te bewaren en de vrouw zelf tegen discriminatie te beschermen, is zij toen overgeplaatst naar een andere afdeling. Ze wilde dit zelf niet. Nadat ze in 2014 ontslag nam diende ze discriminatieklacht in. Het College stelt echter dat er geen sprake van discriminatie geweest is.

*

Een 21-jarige man uit Middelburg plaatst een bedreiging op internet. Hij dreigt een bom te plaatsen bij een sporthal in Middelburg, omdat hier mogelijk vluchtelingen opgevangen gaan worden. De volgende dag arresteert de politie hem en hij bekent dat hij het bericht heeft geplaatst. Hij krijgt een boete van 500 euro.

*

Een krant schrijft over de PVV in Zeeland die aangifte wil doen tegen iemand die anoniem onder de naam PVVMburg (dat richting een PVV Middelburg verwijst) actief was op sociale media. Die persoon had een bericht geschreven waarin werd verwezen naar een brandstichting in een vluchtelingenopvang in Zweden: “Mooi, dat zou overal moeten gebeuren. Parasietenopvang Zweden gaat in vlammen op”. De PVV is boos dat iemand namens de PVV oproept om panden in brand te steken. Er is geen afdeling van de PVV in Middelburg. De Middelburgse dader wordt later opgespoord en hij betuigt zijn spijt. Hij krijgt van justitie een schikking van 350 euro voor discriminatie.

*

Geert Wilders brengt met andere Kamerleden van de PVV een bezoek aan de Provinciale Statenleden van zijn partij in Middelburg.

*

Een krant schrijft over een bewonersgroep in Middelburg die zich verzet tegen de komst van asielzoekers. Eind februari worden er 330 asielzoekers verwacht. De bewonersgroep kan dit niet meer tegenhouden, maar ze vrezen geluidsoverlast en rondhangende mensen in hun wijk. Ze blijft actief om klachten te verzamelen.

*

Een lokale krant schrijft over een bewonersorganisatie in Middelburg die tegen de komst van een asielzoekerscentrum protesteert. Ze zeggen tegen discriminatie en racisme te zijn, maar denken wel dat een AZC automatisch criminaliteit en overlast oplevert.

*

Half mei is er een incident op een universiteit in Middelburg. Een student wil buiten openingstijden iets uitprinten bij de ICT-balie. Een medewerkster wil hem niet helpen omdat ze lunchpauze heeft. De student wordt boos en zou de vrouw racistisch uitgescholden hebben en hierbij hardhandig met een schuifraam gerammeld hebben. De student krijgt wel een sanctie, maar het racisme zou niet te bewijzen zijn, volgens de school. Hij zou onder meer “negerin” geroepen hebben. De medewerkster wil naar de rechtbank stappen.

*

Een 21-jarige man die begin maart 2012 op straat in Terneuzen midden in de nacht verschillende malen de Hitlergroet bracht en daarbij aanstootgevende leuzen zoals “Ein Reich, ein Führer” riep, krijgt vandaag een boete van 500 euro van de politierechter in Middelburg wegens discriminerende belediging.

*

In Middelburg brengt een 29-jarige man de Hitlergroet naar passerende politieagenten. Als ze hem vragen waarom hij dit doet, herhaalt hij zijn actie en krijgt hij een bekeuring voor belediging.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd in Middelburg krijgt een speler van het plaatselijke team een klap van een boze tegenstander uit Nieuwdorp. De coach van Nieuwdorp verklaart later dat racistische opmerkingen tot de woede-uitbarsting leidde. De ploeg uit Middelburg ontkent deze lezing.