Home » Nederland » Schiedam

Schiedam

Filter

Demonstraties

1 resultaten
1 apr 2017
Door:
Voorpost
Plaats:
Schiedam
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Groepje Voorpost-activisten demonstreert bij theater in Schiedam voortgaand aan voorstelling Erik van Muiswinkel vanwege zijn uitspraken tegen extreemrechts.
Organisaties:

Kroniek

22 resultaten
*

In Schiedam bedreigt een man iemand met de dood: “Ik ga een mes pakken en z’n kop gaat er af, ik sla zijn kankerkop er af, ik steek de buurman neer“. Er volgen ook beledigingen: “Kut Marokkaan, Kanker Marokkaan, Kanker Turk“. De strafzaak dient in augustus 2017.

*

In Rotterdam roepen zeker vier mensen de antisemitische kreet “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Het gaat om mensen uit Rotterdam, Middelburg, Rijssen en Schiedam. Er volgen strafzaken wegens groepsbelediging in juli, november en december 2017.

*

In Schiedam beledigt en bedreigt een man uit Haarlem twee opsporingsambtenaren met de woorden: “Jullie kunnen toch niks flikkers. Ik heb met jullie niets te maken jullie zijn kankerlijers. Flikker, kankerlul, Joden“, “Binnenkort is je leven een hel. Je gaat zien. Ik als moslim maak jou binnenkort af. Ik maak jullie af, kankerlijers“. De strafzaak dient eind juni 2017.

*

Identitair Verzet afdeling Rotterdam plaatst foto’s online met “Schiedam e.o.” erbij. Er is sticker “Leugenaars, Eurofielen! Graaiers!” aangeplakt op een bord van de gemeente Schiedam over een project dat Europese subsidie kreeg. Op een andere foto staat een poster “Opvang in Eigen Regio is Humaner“.

*

In Rotterdam weigert een man uit Schiedam de ademanalyse om alcoholgebruik te onderzoeken na een verkeersongeval. Hij beledigt de politieagenten hierbij met een hele serie scheldwoorden. Enkele citaten uit zijn tirade: “Ik neuk je kankermoeder vuile kanker flikker”, “Jij bent een vieze vuile kanker Turk, jij kanker Marokkaan, vieze tering aap dat ben je, kanker zwarte, tyfus zwarte, kanker tering neger” en “kanker homo”. Hij moet in 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een sollicitant met een Russisch klinkende naam die in november 2014 werd afgewezen als surveillant door een beveiligingsbedrijf uit Schiedam. Hij had toen een week later opnieuw een sollicitatie ingestuurd onder een Nederlandse nepnaam. Bij de Nederlandse naam had het beveiligingsbedrijf ineens wel interesse. Het College stelt dat het beveiligingsbedrijf niet kan aantonen dat het niet gediscrimineerd heeft en zich daarom schuldig heeft gemaakt aan het maken van verboden onderscheid op grond van ras.

*

In Rotterdam houdt de Turkse gemeenschap een grote anti-terrorismedemonstratie. Het is een protest tegen de opgelaaide gewapende strijd in Oost-Turkije tussen het Turkse leger en Koerdische verzetsstrijders. Door de demonstratie lopen de spanningen hoog op onder de Koerden. Later op de dag proberen Turken met twee auto’s tegen een Koerdisch pand te rijden, maar de politie is er snel bij, waardoor het niet uit de hand loopt. In Rotterdam waren er in deze periode meer schermutselingen bij Koerdische organisaties met boze Turkse Nederlanders die verhaal komen halen. In Amsterdam is bij een Koerdische organisatie een grote ruit ingegooid.

Aan de andere kant worden bij een Turkse vereniging in Rotterdam op 13 september twintig ruiten aan diggelen gegooid. Op de 14e is er een poging tot brandstichting. De Turkse vereniging is aangesloten bij de extreemrechtse Turkse Federatie Nederland, die bekend zijn van de Grijze Wolven. Ergens in het najaar van 2015 is ook een vergelijkbare Turkse vereniging in Schiedam aangevallen.

*

In een café in Schiedam treden twee bands op met een extreemrechtse achtergrond. De skinheadband The Firm komt uit Rotterdam en heeft Mike van Schaik als zanger. In de hardcoreband Blindfolded uit de regio Winschoten spelen de extreemrechtse activisten Marcel Flink en Harm-Jan Smit. Vanuit het publiek wordt meermalen de Hitlergroet gebracht en de bezoekers dragen extreemrechtse shirts. Zo draagt Johnboy Willemse een shirt van zijn nazikroeg De Nationalist. Sommige mensen hebben tatoeages van hakenkruisen, White Power en Combat 18. The Firm heeft een tekst tegen moskeeën. De zaal krijgt hierna op haar kop van gemeente omdat er neonazistische muziek te horen was, de Hitlergroet gebracht werd en sleutelfiguren uit de extreemrechtse politiek aanwezig waren.

*

In een landelijke krant staat dat er een moskee in Schiedam is beklad met een verfbom, na de aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo op 7 januari.

*

Een sollicitant met een Russische naam wordt op de 10e en 12e november afgewezen als sollicitant voor een functie van winkelsurveillant bij een beveiligingsbedrijf te Schiedam. Als hij een week later onder een Nederlandse nepnaam opnieuw solliciteert heeft het bedrijf wel interesse. Hij dient een klacht in vanwege discriminatie.

*

Enkele Oi! bands geven een concert in een café in Schiedam. Oi! muziek is een belangrijk onderdeel van de Skinheadcultuur. De Rotterdamse band The Firm treedt op. Hier komt extreemrechts publiek op af.

*

Geert Wilders bezoekt iemand die onlangs in zijn woning in Rotterdam-Crooswijk werd mishandeld door een groep Marokkaanse jongeren. De ontmoeting is op een veilige plek in Schiedam georganiseerd. Wilders zegt dat de daders het land uitgeknikkerd moeten worden en hun Nederlandse paspoort moet worden afgenomen.

*

Er zijn incidenten bij een amateurvoetbalwedstrijd in Kwintsheul. Er is een team uit Schiedam op bezoek met een aantal Surinaamse spelers. De scheidsrechter geeft een Schiedamse speler een rode kaart en krijgt hierna de beschuldiging te horen dat hij een racist is en tegen de Schiedammers fluit omdat ze een bruine huidskleur hebben. De scheidsrechter vat dit op als een belediging en trekt nogmaals rood. Hierna volgt er wat duw en trekwerk en vallen er klappen. De scheidsrechter vlucht. Een bestuurslid uit Schiedam heeft geen goed woord over voor het publiek in Kwintsheul en de scheidsrechter. Hij zegt dat veel toeschouwers in het Westland racistisch zijn. Hij heeft aangifte tegen de scheidsrechter gedaan wegens racistische opmerkingen van zijn kant.

*

Er is een kleine protestactie van buitenlandse werknemers bij het hoofdkantoor van een bouwbedrijf in Papendrecht. Het zijn werknemers die aan de snelweg A4 werken tussen Delft en Schiedam. Ze klagen over slechte werkomstandigheden, een voortdurend schreeuwende en jennende Venezolaanse voorman die geroepen zou hebben: “Jullie zwarten zorgen altijd voor onrust”, het uitblijven van medische zorg en gebrek aan werkkleding. Ook wordt hun salaris laat uitbetaald. Het gaat om bouwvakkers uit Afrika en Portugal. Als buitenlandse werknemers klagen of contact met de vakbond hebben, krijgen ze korting op hun salaris of worden ze weggestuurd. Ze krijgen loon dat onder het cao-niveau zit.

*

Een zeventienjarige pabo-studente uit Schiedam krijgt tijdens een kennismakingsgesprek op een hogeschool in Rotterdam te horen dat ze geen stage mag lopen op een christelijke basisschool in Vlaardingen omdat ze weigert haar hoofddoek af te doen. Ze voelt zich buitengesloten en zegt dat die maatregel nergens staat. De directeur stelt dat leerkrachten en kinderen geen hoofddeksels mogen dragen in de klas.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een joodse jongen die in mei 2012 geweigerd werd als Luchthavenbeveiliger bij een opleiding in Amsterdam. Hij had gemeld dat hij vanwege zijn geloof geen stage kon lopen gedurende de sjabbat, de joodse rustdag. Hierom werd hij geweigerd als leerling. Hij zou dan namelijk geen stage kunnen lopen bij een beveiligingsbedrijf op Schiphol en bij een bedrijf uit Schiedam. Het College oordeelt vandaag dat de school en de bedrijven verboden onderscheid hebben gemaakt op grond van godsdienst.

*

De Nederlandse actiegroep Nationale & Socialistische Aktie (NSA) roept haar achterban op om zich vandaag aan te sluiten bij een van de sociale marsen die vanuit de vakbond FNV gehouden worden in Amsterdam, Bergen op Zoom, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Schiedam. De oproep zou op beperkte schaal door neonazi’s opgevolgd zijn. In Eindhoven delen ze folders uit van ACN/AKN.

*

Een joodse jongen meldt zich aan voor de opleiding van luchthavenbeveiliger bij een school in Amsterdam. Hij meldt hierbij dat hij geen stage kan lopen op de sjabbat vanwege zijn religie. De school weigert hem hierop als leerling omdat twee beveiligingsbedrijven uit Schiedam en van Schiphol hem dan geen stageplek willen bieden. Hij dient een discriminatieklacht in.