Home » Nederland » Haarlem

Haarlem

Filter

Kroniek

34 resultaten
*

Een man uit Frankrijk moet in Haarlem voor de rechter verschijnen wegens het plegen van groepsbelediging op Schiphol in november 2016. Hij krijgt een boete.

*

In Schiedam beledigt en bedreigt een man uit Haarlem twee opsporingsambtenaren met de woorden: “Jullie kunnen toch niks flikkers. Ik heb met jullie niets te maken jullie zijn kankerlijers. Flikker, kankerlul, Joden“, “Binnenkort is je leven een hel. Je gaat zien. Ik als moslim maak jou binnenkort af. Ik maak jullie af, kankerlijers“. De strafzaak dient eind juni 2017.

*

Een motel in Haarlem wijst een sollicitant af die een Afghaanse achternaam heeft, voor een functie als receptionist. Er wordt hem gezegd dat ze al twee kandidaten hebben met ervaring bij het motel. De volgende dag solliciteert hij echter onder een Nederlandse nepnaam. Met die naam mag hij toch op gesprek komen. Hij dient een discriminatieklacht in.

*

Voor de Kinderrechter in Haarlem dient een strafzaak tegen een negentienjarige vrouw uit Oostknollendam die in maart 2015 als minderjarige betrokken was bij dreigende onlineberichten tegen een moskee in Assendelft  De vrouw heeft toen dingen geschreven als: “gas aansluiten op dat hok” en dat de moslims afgevoerd kunnen worden per trein. De rechter legt een kleine boete op.

*

Bij de politie in Haarlem komt een alarmmelding binnen van een man uit Haarlem die zegt: “Emdela Emdela, ik moet Joodse jongeren vermoorden, Emdela, Emdela“. De politie zoekt hem thuis op en ziet dat het om een “verwarde jongeman” gaat, die later wordt aangehouden. In de woning blijken veel vlaggen te hangen waarop allerlei aantekeningen zijn gemaakt en briefjes met teksten zijn bevestigd zoals: “I love Prophete Mohammed Al-Islam, Inshallah, knife fight, neva give a fuck” De man staat in februari 2017 voor de de rechter.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over het handelen van het gemeentebestuur van Haarlem. De klacht komt van vier mannen die in mei 2015 gecontroleerd werden omdat ze een uitkering kregen en op hetzelfde adres woonden. Het gaat om drie Somalische mannen en een Ethiopische man. Het College stelt dat er geen sprake van discriminatie is door toen gesprekken met hen te voeren en huisbezoeken af te leggen. Wel is er sprake van discriminatie bij het instellen van een fraudeonderzoek tegen één van de mannen, want uit de rapportage van de gemeente blijkt dat hierbij zijn afkomst een rol speelde. De gemeente had zich op een krantenartikel gebaseerd waarin staat dat Somaliërs veel fraude plegen en daarom extra onderzoek ingesteld.

*

Een man uit Haarlem plaatst een foto op zijn sociale mediapagina van een aangeplakte NVU-sticker met tekst “Vluchtelingen niet welkom! Stop. Grenzen Dicht!“. Zijn uitleg bij de foto luidt: “Ook al ben ik nog geen lid van de NVU. Ik kon het niet laten deze mooie sticker op te plakken in Haarlem“.

*

Een inspreker van Pegida is aanwezig bij een commissievergadering van de gemeente Haarlem waar over containerwoningen voor de opvang van asielzoekers gesproken wordt. De vertegenwoordiger van Pegida spreekt over incidenten rondom een opvang voor asielzoekers, maar gaat amper in op het concrete plan in Haarlem. Daarom wordt diens betoog afgebroken.

*

Op deze datum verschijnt een rommelig bericht op de website van het Nederlands Verbond over een “Anti AZC actie Haarlem“. Er staat een foto bij van drie personen in het donker met een Nederlandse vlag en een wit spandoek met de tekst “Opkomen voor je land maakt je geen racist“. De groep verklaart actie gevoerd te hebben in drie steden: “Onze thema was vannacht gericht tegen het huidige vluchtelingen probleem. Meerdere leden uit de omgeving van Haarlem en omstreken maken zich zorgen over de komst van het AZC. Ditmaal hangen er boodschappen in Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden”. Op een foto is een viaduct te zien tussen Velsen-Zuid en IJmuiden. Hier hangt een spandoek “Sluit de Grens” en “Stop deze waanzin, kom in verzet. Vol=Vol“. Er worden flyers in brievenbussen gestopt.

*

Een activist van Identitair Verzet uit IJmuiden moet in Haarlem voor de rechter verschijnen voor zijn racistische berichten op internet. Begin 2015 juichte hij op een internetpagina “Steun de PVV‘ het gooien van een brandbom op een moskee in Zweden toe.

*

Er komt een melding binnen van een flyer die recent is aangetroffen op een treinstation in Haarlem. Het gaat om een flyer met de titel “Ik wil mijn land terug“, met “19 redenen om alle niet-westerse immigranten vriendelijk terug naar huis te sturen“. Er staat verder dat Marokkaanse of Turkse Nederlanders “per definitie geen 100% Nederlander zijn“. Er staat een afbeelding bij van een Noorse vikingvrouw die een moslim met een varkensgezicht en Koran uit Europa schopt.

*

Het nieuws komt naar buiten dat een hogeschool in Haarlem een Surinaams-Nederlandse studente, die in Amsterdam wil gaan studeren, heeft gewaarschuwd met: “Als je in Amsterdam wilt studeren, hou er dan rekening mee dat een groot deel van de studenten allochtoon is“. De medewerker die de mail stuurde is op het matje geroepen en heeft excuses aangeboden.

*

In een voormalig verpleeghuis in Haarlem, waar vanaf april 450 vluchtelingen worden opgevangen, heeft deze ochtend een korte brand gewoed. De politie vermoedt brandstichting.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht tegen een farmaceutisch bedrijf uit Haarlem dat op 21 juni 2013 een Afrikaanse vrouw ontslagen heeft. Ze probeerde toen een discriminatieklacht in te dienen, maar het bedrijf werkte hier niet aan mee. De vrouw schakelde toen hulp in van het Adviespunt Discriminatie Brabant Zuidoost. Dus mogelijk werkte ze bij een vestiging in Oss of Boxmeer. Het College stelt dat er geen bewijs voor discriminatie is. Wel is de discriminatieklacht van de werkneemster onzorgvuldig behandeld.

*

Kranten schrijven over cd’s of dvd’s die de afgelopen weken op verschillende plekken in Nederland, zoals in Haarlem, zijn bezorgd met daarop het bericht dat deze zijn vergiftigd. Op sociale media gaan er geruchten rond dat mensen onwel zijn geworden na het openen van de pakjes, maar daar is volgens de politie geen sprake van. De schijfjes doken ongeveer een maand geleden voor het eerst op in Noord-Holland en sindsdien zijn er enkele tientallen meldingen uit heel Nederland over binnengekomen. Ze zouden vooral bij inwoners van Turkse afkomst zijn bezorgd.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van twee woonwagenbewoonsters uit Bennebroek die zich gediscrimineerd voelen door het beleid van de gemeente Bloemendaal jegens hen. Ook een woningbouwvereniging uit Haarlem en een bedrijf uit Eindhoven zijn onderdeel van deze klachten. Na een onderzoek ziet het College echter geen bewijs voor discriminatie door deze instellingen.

*

In een landelijke krant verschijnt een opinie-artikel waarin melding gemaakt wordt van discriminatie van een jong Marokkaans-Nederlands meisje uit Amsterdam Nieuw-West dat op onbekende datum is afgewezen door een HBO-opleiding huidtherapie in Haarlem. Ze zou niet binnen de cultuur van de school passen. Het meisje moet veel moeite doen om navraag te kunnen doen bij de opleiding. Uiteindelijk krijgt ze te horen dat de school het meisje heeft willen beschermen tegen verwacht pestgedrag van andere leerlingen uit Texel en Hilversum. Als de school vreest dat de zaak tot een discriminatieklacht gaat leiden, mag ze toch komen studeren. Ze ziet hier echter zelf van af.

*

Voorpost Kennemerland uit de regio Haarlem organiseert de tweede Geuzenwandeling. Nu in omgeving van het Naardermeer. Ze starten in Naarden en wandelen 20 kilometer. Halverwege rusten ze op een terras bij Weesp.

*

Voorpost organiseert onder leiding van de activist Bernie Flapper een geuzenwandeling in de omgeving van Haarlem. Dit is een maandelijkse wandeling voor nationalisten, telkens in een andere regio. De start is in Overveen en de tocht gaat door de duinen richting Zandvoort. Er is een handjevol mensen bij aanwezig.

*

Maandagnacht wordt een medewerker van een homobar in Haarlem mishandeld door een krantenbezorger. Bij het sluiten van de homobar kwam hij de 51-jarige man tegen en groet hem. Die reageert door te schreeuwen: “vuile kankerhomo, rot op!” en slaat hem op zijn neus. Hij geeft hem meerdere klappen en achtervolgt hem.

*

Geert Wilders stelt met de PVV vragen aan de Minister over criminele Marokkanen in Haarlem. Ze willen hen de Nederlandse nationaliteit afnemen, alsook die van hun ouders, en hen het land uitzetten. Daarnaast vragen ze of de minister: “de buurtregisseurs en andere betrokkenen uit de softe sector” wil aanmoedigen “hun werkzaamheden duurzaam te verplaatsen naar Marokko, uiteraard volledig op kosten van de Marokkaanse samenleving”.

*

Deze ochtend worden twee auto’s in Haarlem aangetroffen, bekrast met hakenkruisen. Dit is waarschijnlijk in de afgelopen nacht aangebracht.

*

In Haarlem is het standbeeld ter ere van verzetsstrijder Hannie Schaft beklad met losse cijfers en letters waaronder het satanistische “666”. Ook werd er een figuur op gespoten, dat lijkt op een hakenkruis.

*

De rechtbank van Haarlem bepaalt dat twee mannen uit Overveen en Dongen niet uit het dagboek van de moeder van Marianne Vaatstra mogen citeren voor hun boek. Ondanks de bekentenis van een blanke Friese boer blijven de twee mannen beweren dat een asielzoeker de echte dader van de moord zou zijn. Hiervoor misbruiken ze passages uit het dagboek van haar moeder. Ze eist dat dit stopt en de rechter geeft haar gelijk.

*

Een twintigjarige vrouw uit IJmuiden, die beweerde deze vrijdagavond in Haarlem te zijn mishandeld door zes mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk, geeft later toe dit verhaal te hebben verzonnen. Geert Wilders van de PVV was bovenop het eerste nieuwsbericht gesprongen en had er al Kamervragen over gesteld. Hij sprak hierbij van een “Marokkanenprobleem”. Toen het nog niet duidelijk was dat dit een nepverhaal was, had een D66-raadslid geopperd om Marokkaanse jongeren te helpen. Hierop had Wilders getwitterd: “Tuig belonen met een huis en een baan. Ik zeg: het land uit!!”. Het raadslid ontving dreigtweets en kreeg politiebescherming.

*

Een farmaceutisch bedrijf uit Haarlem ontslaat een vrouw van Afrikaanse afkomst omdat ze niet goed functioneert. Het bedrijf heeft vestigingen in Oss en Boxmeer. De vrouw heeft het gevoel dat ze gediscrimineerd wordt en probeert een discriminatieklacht in te dienen. Het bedrijf werkt hier niet aan mee en ontkent dat er sprake van discriminatie is. De vrouw schakelt de hulp in van het Adviespunt Discriminatie Brabant Zuidoost.

*

Na een jeugdvoetbalwedstrijd in Haarlem, waarbij een team uit Zaandam op bezoek is, maakt een 56-jarige vader van een van de Haarlemse speelsters een discriminerende opmerking naar een meisje uit Zaandam. Er ontstaat ruzie en hij slaat haar ook in het gezicht. Hierna ontstaat een vechtpartij waar ook andere mannen zich in mengen. De Haarlemse vader mag hierna nooit meer op de club komen, omdat racisme niet wordt getolereerd.

*

In Haarlem-Noord voert Voorpost actie tegen pedofielen. Met een tiental activisten verspreiden ze duizenden folders. Ze richten zich specifiek op twee vermeende pedofielen, waarvan er eentje actief was bij GroenLinks.

*

De politierechter in Haarlem geeft DPK-voorman Hero Brinkman een voorwaardelijke geldboete van 500 euro omdat hij in maart 2010 zijn buurman in Middenbeemster met een bijl bedreigd heeft. In die tijd was Brinkman nog Kamerlid voor de PVV. Brinkman wil alleen een vrijspraak accepteren en gaat in hoger beroep.

*

Een ruzie binnen de Provinciale Statenfractie van de PVV-afsplitsing van Hero Brinkman (OBP) escaleert in Noord-Holland. Statenlid Monica Nunes wordt ontslagen als fractiemedewerker en sluit zich bij Forza! Nederland aan. Brinkman en Nunes vliegen elkaar deze avond verbaal in de haren tijdens een Statenvergadering in Haarlem. Brinkman beschuldigt een ander Statenlid een spion van de PVV te zijn.

*

De rechtbank in Haarlem veroordeelt een 38-jarige man uit Zaandam tot zestig uur werkstraf. Hij kladde racistische antimoslim- en antisemitische teksten in Zaandam in de periode van februari tot mei 2010. Er volgt nog een hoger beroep in deze zaak in juni 2014 en een uitspraak op 14 juli 2014.

*

In Haarlem krijgt naziskinhead Mike Brand uit Purmerend taakstraffen voor een aantal delicten. Hij is actief bij de NVU, het Skinhead Front Purmerend en de Aryan Terror Brigade. Op 27 januari vorig jaar riep hij nazistische leuzen in Purmerend en op 3 maart van dit jaar pleegde hij geweld tegen zijn agressieve buurman. Mike Brand is bij de strafzaak aanwezig in een nazistisch shirt. Er staat ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van hem open vanwege geweld. Omdat de man veel persoonlijke problemen heeft kiest de rechter toch voor een taakstraf. De Officier van Justitie snapt hier niets van en gaat, ook met oog op de landelijke richtlijnen om veelplegers geen taakstraffen meer te geven, in hoger beroep.

*

De rechtbank in Haarlem veroordeelt een portier uit Almere tot een boete voor het selectief weigeren van Surinaamse bezoekers van een club in Zaandam, half maart 2010. Hij had toen gezegd dat er “te veel bruine mensen binnen” waren en dat “alle bruine mensen” uit de rij moesten. Hij zei: “alle negers moeten uit de rij” en “mensen met een donkere huid mogen niet meer naar binnen”. Er wordt een hoger beroep tegen deze veroordeling ingesteld en in oktober 2013 volgt daar een uitspraak van.

*

Vandaag geeft een werkgroep van de provincie Noord-Holland de opdracht om in Haarlem de jaarlijkse Willem Arondéus-lezing te organiseren terug aan de Provinciale Staten. De beoogde spreker heeft na een aantal dreigtelefoontjes afgezegd en voelt zich dusdanig bedreigd dat hij zijn woning moet verlaten. Hij wil niet in het wespennest tussen provincie en PVV in staan. Hero Brinkman van de PVV had de spreker twee weken geleden al in negatieve bewoordingen weggezet. Hij is nu blij dat de spreker afzegt.