Hoe is Kafka ontstaan?
In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren extreemrechtse politieke partijen in Nederland voor het eerst sinds 1945 serieus in opkomst. Deze nieuwe situatie baarde grote groepen in de samenleving zorgen. Op zeer diverse manieren werd daar actie tegen ondernomen: van massademonstraties tot nieuwe wetgeving. Een ander nieuw initiatief was Kafka, een onderzoeksgroep die er naar streefde om zoveel mogelijk goede, betrouwbare en bruikbare informatie over extreemrechts boven water te krijgen. Kafka werd in 1988 opgericht.
Hoe kan ik informatie van jullie krijgen?
Iedereen kan vragen aan ons stellen en iedereen krijgt antwoord. Wel willen we graag weten met wie wij te maken hebben en afhankelijk van de precieze vraag kan het zijn dat we extra voorwaarden stellen. Zo willen we soms weten waar je informatie voor gaat gebruiken of kan het zijn dat we een vergoeding vragen voor gemaakte kosten. Een belangrijke eis die wij aan iedereen stellen is dat onze informatie niet gebruikt wordt voor illegale acties, zoals bedreigingen of gewelddadigheden richting rechtsextremisten.
Ik krijg soms verschillende zoekresultaten te zien, hoe kan dat?
Soms is een persoon of organisatie wel ‘getagd’ in een nieuwsbericht of publicatie, maar komt de naam zelf niet in het stuk tekst dat op onze website staat voor. Die naam is dan wel te vinden in de originele bron waar naar wordt verwezen. Dit verklaart waarom er soms verschillende resultaten op eenzelfde term te vinden zijn.
Ik lees bij Wikipedia dat jullie naam, Kafka, een afkorting is voor ‘Kollektief Anti Fascistisch / Kapitalistisch Archief’, maar op jullie website kom ik die afkorting niet tegen, waarom is dat?
Franz Kafka was een Tsjechoslowaakse schrijver die ervoor koos om totalitaire systemen met zijn boeken aan de kaak te stellen. De naam van onze onderzoeksgroep verwijst naar Kafka. Begin jaren negentig werd aan Kafka-medewerkers zo vaak gevraagd waar de naam voor stond, dat zij enige tijd de afkorting ‘Kollektief Anti Fascistisch/Kapitalistisch Archief’ gebruikten om van deze vraag af te zijn. Sinds 1994 is deze afkorting niet meer gebruikt.
Waarom zetten jullie volledige namen en foto’s op jullie website? Dat is toch een schending van de privacy?
De namen en foto’s die wij plaatsen zijn van personen die cruciaal, leidinggevend of beeldbepalend voor extreemrechtse organisaties zijn, of betrokken geweest bij spraakmakende incidenten. De foto’s zijn afkomstig van open bronnen: demonstraties en andere extreemrechtse activiteiten of het internet. Wij zetten dus nooit zo maar elke willekeurige persoon met extreemrechtse ideeën op onze website. Daarnaast zal je ook geen andere privé-gegevens aantreffen, zoals adressen.
Ik vind jullie site afschuwelijk en wil bij jullie subsidiegever pleiten voor stopzetten van de subsidie. Bij wie moet ik zijn?
Helaas kunnen we je daar niet bij helpen. Kafka krijgt geen subsidie en wil dat ook niet krijgen. Alle medewerkers van Kafka zijn vrijwilligers. Verder wordt ons werk mogelijk gemaakt door onze donateurs (dank jullie wel!). Mocht je ons willen steunen, dan kan dat door donateur te worden.
Werken jullie samen met de Anti-Fascistische Aktie (AFA)?
Kafka en AFA zijn twee verschillende organisaties met verschillende werkwijze, koers en doelen. Kort gezegd: AFA organiseert acties tegen extreemrechts. Kafka onderzoekt en schrijft over extreemrechts.
Ik wil graag zelf eens in jullie archief komen zoeken, waar moet ik zijn?
Dat is helaas niet mogelijk. Om een aantal redenen ontvangen wij geen bezoek. De belangrijkste reden is dat onze werkruimte dat eenvoudigweg niet toelaat.
Hoe kan ik met jullie in contact komen?
Via telefoon of e-mail.