Home » Nederland » IJmuiden

IJmuiden

Filter

Demonstraties

1 resultaten
12 dec 2015
Plaats:
IJmuiden
Deelnemers:
20 personen
Extra:
De NVU roept op tot deelname aan een demonstratie in IJmuiden tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum in het nabijgelegen Driehuis. Er verzamelde een kleine groep demonstranten, waarvan enkelen een verleden hadden bij Blood & Honour Nederland. Er duikt ook 1 bekende NVU-activist op. De groep loopt vervolgens geen demonstratie maar richt zich agressief tegen twee tegendemonstranten en aanwezige pers.
Organisaties:

Kroniek

21 resultaten
*

In IJmuiden bieden enkele inwoners van Velserbroek vijfhonderd handtekeningen aan de wethouder van de gemeente Velsen aan tegen de komst van statushouders in Velserbroek. De inwoners hebben een petitie gehouden tegen de vestiging van de statushouders. Ze vrezen voor hun veiligheid door de komst van mogelijk alleenstaande mannen. Andere inwoners van Velserbroek die het actiecomité aan de deur kregen voelen zich door hen geïntimideerd.

*

Op deze datum verschijnt een rommelig bericht op de website van het Nederlands Verbond over een “Anti AZC actie Haarlem“. Er staat een foto bij van drie personen in het donker met een Nederlandse vlag en een wit spandoek met de tekst “Opkomen voor je land maakt je geen racist“. De groep verklaart actie gevoerd te hebben in drie steden: “Onze thema was vannacht gericht tegen het huidige vluchtelingen probleem. Meerdere leden uit de omgeving van Haarlem en omstreken maken zich zorgen over de komst van het AZC. Ditmaal hangen er boodschappen in Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden”. Op een foto is een viaduct te zien tussen Velsen-Zuid en IJmuiden. Hier hangt een spandoek “Sluit de Grens” en “Stop deze waanzin, kom in verzet. Vol=Vol“. Er worden flyers in brievenbussen gestopt.

*

Een activist van Identitair Verzet uit IJmuiden moet in Haarlem voor de rechter verschijnen voor zijn racistische berichten op internet. Begin 2015 juichte hij op een internetpagina “Steun de PVV‘ het gooien van een brandbom op een moskee in Zweden toe.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een moslim die een opleiding volgde bij een bedrijf in IJmuiden. In deze opleiding wordt van de leerlingen de aanwezigheid bij alle lessen geëist. De moslim had een uurtje vrij gevraagd, eens in de drie weken, om het vrijdaggebed in de moskee te kunnen bezoeken. In een gesprek op 20 augustus 2015 weigerde het bedrijf dit toe te staan. Hierop stopte de man met de opleiding. Het College stelt dat er hierdoor sprake is van discriminatie op grond van godsdienst. Door hem het moskeebezoek op vrijdagen te weigeren raakt het bedrijf de moslim in een beschermd persoonskenmerk, zoals godsdienstige overtuiging. Het bedrijf had naar een uitzondering moeten zoeken.

*

In IJmuiden willen rechtse figuren een demonstratie organiseren tegen een AZC dat in Driehuis moet komen. Dit is in de gemeente Velsen en de demonstratie tegen de opvang van vluchtelingen moet ’s avonds plaats gaan vinden. De NVU pikt dit initiatief op en deelt een oproep op haar internetpagina. Er komen maar twintig mannen opdagen en het plan van de demonstratie wordt afgeblazen. Vervolgens reageert deze groep agressief op twee tegendemonstranten van de SP die met een antiracismespandoek nabij de verzamelplek staan. De rechtse groep tracht het spandoek af te pakken en ze bedreigen de SP’ers, maar ook de politie en persfotografen. Ze steken zwaar vuurwerk af. Hier is ook Hugo Kuijper bij aanwezig en een man die vroeger bij B&H Nederland actief was.

*

Het nieuws komt naar buiten dat er opnieuw een spandoek is opgehangen op een viaduct op de grens tussen Velsen-Zuid en IJmuiden. Dat gebeurde begin september ook al eens. De tekst is nu: “Fuck E.U. Fuck Rutte Fuck Refugees Stem PVV

*

Het Openbaar Ministerie van arrondissement Noord-Nederland publiceert een persbericht waar in staat dat acht personen, die begin januari 2015 discriminerende uitingen op de internetpagina “Steun de PVV” geplaatst hebben, zullen worden beboet. Deze mensen wonen verspreid over het land, maar in dit arrondissement gaat het om een 32-jarige man uit de gemeente Oldambt (Winschoten) en een 62-jarige vrouw uit Drachten. Als ze het bedrag niet betalen moeten ze voor de politierechter verschijnen. Dick Vledder uit IJmuiden weigert de boete te betalen en hij moet in februari 2020 voor de rechter verschijnen.

*

Op de grens tussen IJmuiden en Velsen-Zuid wordt deze avond een spandoek opgehangen aan een viaduct. Er staat de tekst op: “PVV Hop Immigratie Stop!! Eigen Volk Eerst, IjmuideNL”.

*

Een islamitische leerling van een beroepsopleiding van een fabriek in IJmuiden heeft een gesprek met zijn teamleider over het moskeebezoek op vrijdagen. De leerling is moslim en wil om de drie weken het vrijdagsgebed bijwonen. Hij vraagt hiervoor een uur vrij. De opleiding weigert dit omdat ze alle leerlingen verplicht aanwezig te zijn bij alle lessen. De leerling neemt begin september hierom ontslag van de opleiding en dient een discriminatieklacht in.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht tegen een stichting uit Amsterdam die de bloedbank runt. De stichting weigert homoseksuele mannen als bloeddonor vanwege een vergroot risico op Aidsbesmetting. Volgens het College blijkt uit nieuwe onderzoeken dat het voor de veiligheid van bloedproducten niet meer noodzakelijk is om homoseksuele mannen permanent uit te sluiten van bloeddonatie. Hierom discrimineert de bloedbank een man uit IJmuiden die zich in augustus 2014 als bloeddonor meldde, maar geweigerd werd.

*

Een man die op 23 juni 2014 een moskee in IJmuiden aanviel krijgt een werkstraf. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan een slachtoffer. Hij maakte zich destijds schuldig aan mishandeling en bedreiging en hij was onder invloed van drank en drugs. De man liep met zijn vrienden langs de moskee en begon een ruzie met moskeegangers. Hij achtervolgde een bestuurslid van de moskee die naar binnen vluchtte en mishandelde hem daar dusdanig dat de moslim naar het ziekenhuis moest. Hij riep daarbij hij dat hij de moskee in brand zou steken en de moslims allemaal dood te zullen schieten. De strafzaken tegen twee medeverdachten zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

*

Een opiniewebsite publiceert een artikel over de Facebookpagina ‘Steun de PVV’ waarop veel oproepen staan om moskeeën in Nederland in brand te steken. Er ontstaat veel ophef en het gedeelte waarin de bedreigingen staan wordt verwijderd. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat justitie de oproepen onderzoekt. Een bericht op Facebook over Marcouch wordt ook weer beantwoord door oproepen tot geweld tegen moskeeën. De PVV zelf neemt afstand van de uitlatingen. Er wordt aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de personen die de reacties plaatsten. De uitlatingen zijn gericht op geweld tegen mensen en goederen, zijn opruiend en zetten aan tot discriminatie of geweld. Een van de mensen die een bericht plaatst is Dick Vledder uit IJmuiden.

*

Een krant uit IJmuiden plaatst deze middag een foto op Twitter van een briefje dat in IJmuiden is gevonden en op de redactie is bezorgd. Er staat een hakenkruis op en de tekst: “V.V.S. Veeg Velsen Schoon”.

*

In IJmuiden lopen vier mannen in de avond langs een moskee, als er een woordenwisseling ontstaat met bezoekers van de moskee. Dit escaleert en de mannen scanderen racistische leuzen. Een van de mannen roept: “Ik steek de moskee in brand en schiet jullie allemaal dood”. Ze achtervolgen een bestuurslid van de moskee, die naar binnen vlucht, waar twee van de mannen hem mishandelen. Hij raakt gewond en moet naar het ziekenhuis. De politie pakt de vier mannen op en ziet later drie mannen uit IJmuiden van 36, 39 en 47 jaar als daders. De vierde man heeft niets gedaan.

*

Dit weekend wordt er bij een moskee in IJmuiden een varkenskop aangetroffen. Kort hierna wordt een 23-jarige man uit Velserbroek aangehouden. Hij geeft toe de varkenskop bij de moskee achter te hebben gelaten. De man roosterde, met een groep vrienden, het varken vlakbij de moskee op een veldje. Het neerleggen van de varkenskop zou om een grap gaan en hij biedt zijn excuses aan. Later ziet iemand van de moskee dat de dader op Facebook heel negatief over moslims schrijft.

*

Kamervragen door Tweede Kamerlid Joram van Klaveren over kermisgeweld door allochtone jongeren in IJmuiden eind april. Van Klaveren stelt dat het om Marokkaanse jongeren ging, maar de minister antwoordt later dat de groep divers was.

*

In april worden er rotte eieren naar een moskee in IJmuiden gegooid.

*

Vandaag komt in het nieuws dat vandalen een bankje van een bushalte in IJmuiden beklad hebben met allerlei teksten. Er staat: “Heil Hitler” en “Meer Wilders”. Verder een hakenkruis met “kk mocros, kk allochtoon”. Men heeft een poging gedaan het woord “Holocaust” te schrijven. Verder “rot op” en “sterf”.

*

Een twintigjarige vrouw uit IJmuiden, die beweerde deze vrijdagavond in Haarlem te zijn mishandeld door zes mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk, geeft later toe dit verhaal te hebben verzonnen. Geert Wilders van de PVV was bovenop het eerste nieuwsbericht gesprongen en had er al Kamervragen over gesteld. Hij sprak hierbij van een “Marokkanenprobleem”. Toen het nog niet duidelijk was dat dit een nepverhaal was, had een D66-raadslid geopperd om Marokkaanse jongeren te helpen. Hierop had Wilders getwitterd: “Tuig belonen met een huis en een baan. Ik zeg: het land uit!!”. Het raadslid ontving dreigtweets en kreeg politiebescherming.

*

De politie haalt ’s nachts een anti-moslim spandoek weg van een viaduct bij het Pontplein tussen IJmuiden en Velsen-Zuid.

*

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart wordt rond drie uur in de nacht vuurwerk afgestoken bij een moskee in IJmuiden. Na een aantal harde knallen blijkt een zijdeur van de moskee beschadigd te zijn.