Home » Nederlands Verbond

Nederlands Verbond

Filter

Artikelen

3 resultaten

PVV Rotterdam

Het rommelt binnen de PVV Rotterdam. Drie maanden na de voor hen zeer teleurstellend verlopen gemeenteraadsverkiezing in deze stad ontslaat de lijsttrekker twee burgerraadsleden. Uit angst voor associatie met extreemrechts, wordt door hen gesteld. Opmerkelijk, want een half jaar geleden demonstreerde de PVV nog samen met zo goed als alle andere Nederlandse  extreemrechtse organisaties. Met… Lees verder

Verkiezingen gemeenteraad Flevoland, overzicht van (extreem)rechts

In Flevoland neemt de PVV in Almere, Lelystad en Urk deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Almere krijgt de PVV concurrentie van een Fortuynistiche partij met omstreden kandidaten. En in Lelystad vinden we bij twee lokale partijen kandidaten met een verleden bij de Centrumpartij en CP’86. Dit is een tweede deel van een reeks korte artikelen… Lees verder

Zwevend naar de Tweede Kamerverkiezingen

Een zoektocht van een rechtse kiezer Stel, je bent rechts, heel erg rechts. Wat moet je dan met je zwevende stem bij deze Tweede Kamerverkiezing? Je kunt natuurlijk weer op Geert Wilders en zijn PVV gaan stemmen. Maar eigenlijk ben je een beetje teleurgesteld in Geert. Hij belooft al meer dan tien jaar gouden bergen,… Lees verder

Demonstraties

6 resultaten
5 jul 2017
Door:
Partij voor de Vrijheid
Plaats:
Arnhem
Extra:
De PVV organiseert een kleine demonstratie tegen de benoeming van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem. De NVU, Identitair Verzet, Nederlands Verbond, Pegida en Nijmegen Rechtsaf sluiten zich bij dit protest aan. Een PVV-aanhanger slaat een tegendemonstrant met een bord en wordt gearresteerd. Hij verzet zich tegen de arrestatie en verwondt een agent.
26 nov 2016
Plaats:
Utrecht
Extra:
Een groep rechtsextremisten van verschillende organisaties (Voorpost, NVU, Nederlands Verbond) demonstreert bij de Jaarbeurs. Daar vindt op dat moment een Sinterklaasbijeenkomst plaats, waar gedemonstreerd wordt tegen Zwarte Piet. Extreemrechts demonstreert weer tegen deze demonstratie. Eén van de rechtsextremisten mishandelt een journalist en wordt gearresteerd.
9 jun 2016
Door:
Nederlands Verbond
Plaats:
Breda
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Activisten van Nederlands Verbond staan korte tijd voor de deur bij partijbijeenkomst van DENK met spandoek voor Zwarte Piet en vlaggen van minderheden uit het Midden-Oosten.
Organisaties:
21 mei 2016
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 80 en 90 personen
Extra:
De NVU organiseerde in samenwerking met de lokale actiegroep 'AZC Nee'. De demonstratie trok een mix van NVU-aanhangers en buurtbewoners. Wanneer twee tegendemonstranten een spandoek laten zien worden zij aangevallen. Daarbij wordt een extreemrechtse demonstrant gearresteerd. Naast sprekers van de NVU en de Utrechtse actiegroep sprak ook oud-CD-raadslid Martin de Regt en de leider van de Autonome Nationalisten Vlaanderen. Verder waren er enkele demonstranten van het 'Nederlands Verbond' aanwezig.
19 mrt 2016
Door:
Nederlands Verbond, Nee AZC Utrecht
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 40 en 50 personen
Extra:
Kleine demonstratie tegen opvang vluchteling georganiseerd door Nee AZC Utrecht, ondersteund door Nederlands Verbond. Ook Pegida en NVU zijn uitgenodigd, maar Pegida wil niet samen met NVU demonstreren en vertrekt wanneer NVU-leider Kusters het woord voert. De Utrechtse Nel Stins heeft dan al in haar toespraak onverholen opgeroepen moskeeën in brand te steken. Het OM onderzoekt of deze uitingen strafbaar zijn. Verder spreekt Martin de Regt, oud-raadslid van de Centrumdemocraten.

In de media

3 resultaten

Kroniek

16 resultaten
*

Mevrouw Nel Stins moet in haar woonplaats Utrecht voor de rechter verschijnen wegens haar toespraak op een anti-asielzoekersdemonstratie in Utrecht in maart 2016. Bij die demonstratie toen waren groepen betrokken zoals Pegida, DTG en Nederlands Verbond. Stins riep toen op om moskeeën in brand te steken: “de bom (d)er in, in de moskeeën, ze mogen van mij in al die asielzoekers de bom (d)er in gooien, moskee de brand er in, we moeten gaan relschoppen met geweld“. De strafzaak wordt echter ingetrokken vanwege haar slechte gezondheid. Enkele dagen later legt de Officier van Justitie haar nog wel een kleine strafbeschikking op in de vorm van een korte taakstraf.

*

Op een sociaal medium maakt de Identitair Verzet-activiste Femke den Hoed een evenement aan met het motto “Eerbetoon aan het meisje van Nulde!” en het vindt vandaag in Den Haag plaats. De extreemrechtse groepen Nederlands Verbond en Verenigd Rechts Nederland delen de oproep en Nederlands Verbond schrijft: “Komt met z’n allen naar het Malieveld als jullie ook vinden dat de dader van de laffe moord op Rowena nooit meer op vrije voeten komt!!!” De vader van dit meisje, Martin Huisman, is de laatste jaren actief in extreemrechtse kringen en hij is vandaag spreker op deze demonstratie. Een andere spreeksters is Raffie Chohan van Dutch Defence League. Men had een petitie aan de PVV aan willen bieden tegen een verlof voor de dader, maar de PVV heeft alle activiteiten opgeschort. Er zijn ongeveer honderdvijftig mensen, waaronder veel rechtsnationalisten zoals Peter Bieleveld van de NVU en Koos Roegholt die flyers van Forum voor Democratie uitdeelt.

*

Een groep rechtsextremisten duikt in Utrecht op bij een antiracistische actie tegen Zwarte Piet bij een zalencomplex. Op sociale media noemen ze zich “Red Ons Nederland“, maar ze zijn afkomstig van clubs als Voorpost, de NVU en het Nederlands Verbond. Ze laten “een tegengeluid” horen bij de actie en hebben een enkel protestbord meegenomen. Hier zijn figuren als Owen Koenekoop, René Rütze, Dennis de Vries en Etienne van Basten bij aanwezig. Ricardo Gros heeft zichzelf als Zwarte Piet geschminkt. Een Afro-Amerikaanse journalist wordt aangevallen door Frankie Verkooijen die hierop gearresteerd wordt (strafzaak in maart 2017). Een aantal foto’s van de linkse demonstranten die het doelwit van deze actie zijn, verschijnen later op de NVU-site bij de sectie “Werkgroep Links-Fascisten“.

*

Het Nederlands Verbond promoot zichzelf op haar website met een sociale hulpactie in Best. De activisten Arie Huisman en Michael Jansen schrijven dat ze van Ravenstein naar Best reizen om daar boodschappen te doen voor een zorgbehoevende bejaarde vrouw. De actiegroep doet dit jaar meer van dit soort projecten voor een positiever imago.

*

Op deze datum verschijnt een rommelig bericht op de website van het Nederlands Verbond over een “Anti AZC actie Haarlem“. Er staat een foto bij van drie personen in het donker met een Nederlandse vlag en een wit spandoek met de tekst “Opkomen voor je land maakt je geen racist“. De groep verklaart actie gevoerd te hebben in drie steden: “Onze thema was vannacht gericht tegen het huidige vluchtelingen probleem. Meerdere leden uit de omgeving van Haarlem en omstreken maken zich zorgen over de komst van het AZC. Ditmaal hangen er boodschappen in Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden”. Op een foto is een viaduct te zien tussen Velsen-Zuid en IJmuiden. Hier hangt een spandoek “Sluit de Grens” en “Stop deze waanzin, kom in verzet. Vol=Vol“. Er worden flyers in brievenbussen gestopt.

*

Het Nederlands Verbond plaatst een verslag met deze datum op internet over een bezoek van hun activisten Adé Jansen en Frieda Jansen-Bastiaans aan een oorlogsveteraan in Rotterdam. Het gaat om een oude veteraan die in het voormalige Nederlands-Indië (nu Indonesië) heeft gevochten. Het Nederlands Verbond bedankt hem “voor alles wat hij voor ons vaderland heeft gedaan”. Ze geven de man de leeuw van het Nederlands Verbond als ereteken. Men rept geen woord over het koloniale verleden en het geweld tegen de lokale bevolking door het Nederlandse leger.

*

Het Nederlands Verbond plaatst foto’s op internet van een groepje van hun mensen die op uitnodiging van de Partij Vrij Almelo vrijwilligerswerk doet in de ouderenzorg in Almelo. Ze doen aan tuinonderhoud en gebruiken dit als Public Relations-activiteit. Met het plaatsen van de foto’s op internet probeert de groep haar imago te verbeteren.

*

Het Nederlands Verbond en DSDA voeren een sociaal hulpproject in Nijmegen uit voor een zieke Nederlandse man. Ze kopen een bankje voor hem en zetten dit in elkaar. Hierna wordt de goede daad breeduit op internet geëtaleerd.

*

De actiegroep Nederlands Verbond voert actie voor de deur van een congres van de nieuwe linkse partij Denk in Breda. De activist Martijn Oelen heeft zich voor het congres aangemeld, maar hij mag niet naar binnen. De politie houdt de actiegroep tegen. De activisten noemen Denk: “de Turkse partij Denk” en hameren op Turkse issues. Ze hangen posters op en hebben een spandoek bij zich met de tekst “Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet“.

*

In Utrecht organiseren een lokaal anti-AZC-comitee en de NVU een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Dit komt uit de koker van Etienne van Basten en Hellen Rijnders. Er zijn net geen honderd mensen aanwezig. Namens de NVU zijn Constant Kusters, Peter van Egmond en Martin de Regt de sprekers. Uit België zijn er delegaties van de Autonome Nationalisten Vlaanderen en Nationalistes Autonomes Wallonie. Uit Nederland zijn er mensen van het Nederlands Verbond bij. In een oproep stelt de NVU: “de kans is zeer groot dat onder de gelukzoekers ISIS-aanhangers zitten“. Er is een botsing met tegendemonstranten.

*

Fortuynisten herdenken de moord op Pim Fortuyn op verschillende locaties. Er is een bescheiden bustour die langs Driehuis en Hilversum leidt en een grotere stille tocht in Rotterdam, die met een manifestatie wordt afgesloten. Een vertegenwoordiger van Leefbaar Rotterdam houdt een toespraak, evenals Hilbrand Nawijn en Paul Meijer. Er zijn diverse rechtsextremisten aanwezig. Zo leggen de groeperingen Pegida, Nederlands Verbond en Identitair Verzet bloemstukken. In het publiek staan bekende rechtsextremisten als Ben van der Kooi, Hugo Kuijper, Adé Jansen, Yvette Evers, Raffie Chohan en Floris Groeneveld. Er duikt plotseling een onbekende man op met een zwarte helm op zijn hoofd. Die klimt op het beeld van Fortuyn en steekt een stadionfakkel af. Hij wordt gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde.

*

De bekende rechtsextremist Martin de Regt plaatst een foto van zichzelf op internet waarop hij met een groepje mannen te zien is op een parkeerplaats. Hij zet er ook de logo’s bij van het Nederlands Verbond en DSDA. De Regt schrijft erbij: “Vanavond was het weer een gezellige anti-AZC avond in het mooie Gelderse Ede. De aanwezigen waren allen positief en enthousiast in hun strijd tegen de komst van een of meer AZC-centra in deze Gelderse gemeente (….) Daarom zal de harde kern op korte termijn opnieuw een demonstratie afkondigen. Tegen de AZC’s en islamitisering van onze germaanse en christelijke leefgemeenschap.

*

Het Nederlands Verbond afdeling Zuid Holland organiseert ’s avonds een demonstratie in Spijkenisse met het thema “Geen AZC Spijkenisse”. In de nacht hiervoor hangt de groep een spandoek aan een brug. De gemeenteraad van Nissewaard stemt deze avond met een grote meerderheid voor het opvangen van vluchtelingen in Spijkenisse. De partij Forza! stemt tegen. Er zijn buiten ongeveer honderd demonstranten tegen de vluchtelingenopvang.

*

Een anti-AZC demonstratie in Utrecht met ondersteuning door Pegida en DTG Utrecht. De NVU is met een delegatie aanwezig en als hun voorman Constant Kusters een toespraak houdt, lopen enkele mensen van Pegida weg, onder meer Edwin Wagensveld. Ze willen niet met de neonazi’s geassocieerd worden. Er zijn pakweg zestig mensen aanwezig. Ook het Nederlands Verbond levert een spreker. De Utrechtse vrouw Nel Stins houdt een opzwepende toespraak waarin ze oproept tot bommen en brandstichting richting moskeeën. Ze wordt later hiervoor vervolgd.

*

De actiegroep Nederlands Verbond roept op internet op om ’s avonds bij een commissievergadering van de gemeente Spijkenisse te komen protesteren tegen een AZC. Ook Pegida zegt dat ze aanwezig zal zijn. De gemeenteraadsfractie van Forza! kondigt aan dat ze volgende week tegen de opvang van vluchtelingen zal stemmen. Fractieassistent Marcel Spanjersberg van Forza! bedankt Pegida achteraf voor hun bijdrage hier.

*

Jeroen Banda uit Enschede is een gangmaker binnen de radicale actiegroep DTG. Hij is onlangs overgestapt naar de DSDA. Daarom komen vier mannen van DTG, in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 maart, verhaal halen bij zijn woning. Ze trappen de voordeur van zijn woning in. De politie pakt de aanvallers later op. Hierna raakt de DTG dusdanig verdeeld en in diskrediet, dat de club wordt opgeheven. Een aantal leden richt hierna het Nederlands Verbond op als alternatief.

Publicaties

4 resultaten

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Update oktober 2018
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
56
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’ uit oktober 2018, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van de verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland.
De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verzameld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland.

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Update Maart 2017
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
42
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’ uit maart 2017, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van de verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland. De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verzameld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland.

Monitor Moslimdiscriminatie 3e rapportage

Online beeldvorming over moslims en islam
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
188
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Uitkomsten van onderzoek laten steeds opnieuw in vele varianten en toonaarden zien dat de islam en moslims in Nederland maar moeilijk geaccepteerd worden. Dat komt onder meer naar voren in de resultaten van onderzoek naar discriminatie-ervaringen van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren en in de uitkomsten van onderzoek naar de mate van acceptatie van moslims. Veel jonge mensen van Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben het gevoel niet bij de Nederlandse samenleving te horen. Ze voelen zich buitengesloten en afgewezen. Ze worden niet gezien als individuen, maar als Turken, Marokkanen of moslims d.w.z. als een afwijkende groep. Ze voelen zich anders behandeld op
vele terreinen van het dagelijks leven. Ze voelen zich vertekend weergegeven in de pers. Veel jonge mannen hebben te maken met etnische profilering door de politie. Zij noemen het ongunstige klimaat ten opzichte van etnische minderheden als de voornaamste reden waarom ze zich steeds meer identificeren met hun gemeenschap van herkomst en met hun geloof. Bij elkaar genomen geven de resultaten van de studie waarin dit naar voren komt een duidelijke indicatie dat ervaringen van discriminatie een rode draad vormen in het leven van deze jongeren. Eén zo’n vorm van discriminatie is islamofobie. Islamofobie manifesteert zich op verschillende terreinen en in veel sectoren van de samenleving, in ronduit gewelddadige praktijken en in gewone intermenselijke communicatie.

Bijzonderheden: Hoofdstuk twee gaat over moslimdiscriminatie in de politiek. Er wordt een overzicht gegeven van extreemrechtse groepen die zich in de onderzoeksperiode actief inzetten om moslims te discrimineren.

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Jaar:
2016
Taal:Aantal blz:
34
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de eerste actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrok- kenheid bij geweldsincidenten van de  verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland. De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verza- meld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland . De keuze om bepaalde organisaties wel en niet op te nemen volgt de defnitie en afbakening die binnen dat project wordt gehanteerd. Deze factsheet is in opdracht van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS)  van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven. De verant- woordelijkheid voor de inhoud ligt bij de auteur.