Home » Nederland » Winschoten

Winschoten

Filter

Demonstraties

3 resultaten
12 apr 2016
Door:
Kameraadschap Noord-Nederland
Plaats:
Winschoten
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Kleine manifestatie van KNNL bij informatie-avond over komst AZC in Winschoten.
Organisaties:

Kroniek

34 resultaten
*

In Winschoten vernielt de KNN-activist Ko Puister een ruit en spiegel van een auto en zes ramen van een woning. Hij moet in mei 2017 voor de rechter verschijnen.

*

De PvdA stelt Kamervragen over de extreemrechtse burgerwacht Soldiers of Odin vanwege berichten over een jacht op een asielzoeker in Winschoten op 17 juli jongstleden. De Kamerleden vragen om informatie over deze groep. Ze vinden het ongehoord dat gangachtige bendes in uniform een straatpatrouille houden en burgers die zich, in hun ogen verkeerd gedragen, op gaan jagen. Ze vragen of Soldiers of Odin een asielzoeker heeft mishandeld.

*

Deze zondag komt er een melding binnen bij politie dat een man vrouwen lastigvalt in de binnenstad van Winschoten. Als ze er aankomen treffen ze een man aan die in elkaar is geslagen. De man is asielzoeker en hij zou opgejaagd zijn door de extreemrechtse burgerwacht van Soldiers of Odin. Hier is de neonazi Ronald Kiewiet bij als voorman van deze burgerwacht. Ze hebben een klopjacht van een uur op de asielzoeker gehouden, maar zouden niet verantwoordelijk zijn voor de mishandeling.

*

De extreemrechtse band Blindfolded uit de regio Winschoten treedt in Duitsland op een nationaalsocialistisch hardcore festival op. Dit komt uit de hoek van de Hammerskins.

*

In Winschoten wordt een protest georganiseerd bij een informatieavond van de gemeente. Het doel van de actie is: “Geen AZC in het Oldambt“. Op internet roepen de lokale neonazi’s van de Kameraadschap Noord-Nederland (KNN) dit protest te ondersteunen. Het gemeentebestuur vaardigt een noodbevel uit om de niet aangemelde protestactie van de KNN te stoppen. Hierbij spelen ook signalen een rol dat rechtsextremisten gemaskerd willen komen protesteren. Er is onlangs een Rood Wit Blauw Gemaskerd initiatief opgedoken in deze regio. De gemeente vreest een verstoring van de openbare orde. De informatieavond verloopt hierna rustig met ongeveer honderd mensen. Verschillende burgers geven aan dat het aantal van duizend vluchtelingen op één locatie wel erg veel is in een rustige woonkern als Winschoten. De gemeente neemt deze kritiek mee. Buiten staan enkele tegenstanders van een AZC, waaronder Marcel Flink, met een KNN-spandoek.

*

In de gemeente Oldambt, mogelijk in Winschoten, is er een “actie” van Rood Wit Blauw Gemaskerd. Ze poseren met circa dertig gemaskerde mensen met rood-wit-blauwe maskers en vlaggen bij een fietserstunneltje. Hierbij is ook een zwart spandoek van de Kameraadschap Noord-Nederland (KNN) te zien, met de tekst “Wij Bidden Niet Maar Vechten Voor Ons Land“. Deze foto verschijnt vervolgens op internet. Volgens een krant zijn er vrijdagavond enkele tientallen gemaskerde personen in Winschoten gespot.

*

Op sociale media organiseert een man een protestactie tegen de komst van een AZC naar Winschoten. De gemeente heeft een inloopavond georganiseerd. De neonazigroep Kameraadschap Noord-Nederland (KNN) pikt dit initiatief op en wil het gaan steunen. Ze heeft een aantal leden in deze regio. De KNN roept haar achterban hier heen te komen en staat met een groepje voor de deur van de bijeenkomst met een spandoek tegen een AZC. Op de bijeenkomst zelf komen honderden buurtbewoners af. De meeste mensen vinden duizend asielzoekers te veel en willen liever een kleiner AZC. De KNN-activisten mogen niet naar binnen omdat ze niet in de betreffende wijk wonen.

*

De neonazigroep Kameraadschap Noord-Nederland (KNN) voert vrijdagavond een publieksactie in Winschoten uit rond het thema “de aanslagen die overal in Europa gepleegd zijn”. De KNN wil de mensen laten zien dat er overal onder ons mensen zijn die tegen het “blijf tolerant” verhaaltje zijn. Ze dragen maskers die diagonaal rood-wit-blauw geschilderd zijn en verwijzen daarmee naar het Rood Wit Blauw Gemaskerd initiatief. Hierbij zetten extreemrechtse groepen in diverse plaatsen zichzelf gemaskerd op een groepsfoto. Op een spandoek staat de tekst “Wij bidden niet, maar vechten voor ons land, KNN“.

*

De extreemrechtse band Blindfolded uit de regio Winschoten zou optreden met drie andere extreemrechtse bands in noordwest Duitsland. Ze wijken op het laatste moment echter uit naar Nieuwe Pekela en er zijn ongeveer zeventig bezoekers. Er is geen vergunning voor het evenement en de Duitse politie seint de Nederlandse politie in over het neonaziconcert. Die valt de zaal binnen en maakt een einde aan het feest. Blindfolded zanger Marcel Flink stelt dat het zijn verjaardagsfeest was en volgens de neonaziorganisatie KNN hebben alle vier de bands gewoon gespeeld. Er gaan onbevestigde geruchten dat er hakenkruisen te zien waren en bezoekers de Hitlergroet gebracht hebben.

*

De neonazigroep KNN organiseert in Winschoten een demonstratie tegen “asielmisbruik”. Er komen circa vijftig mensen opdagen, die leuzen roepen zoals: “hier marcheert het nationaal verzet“, “alles voor volk, land en cultuur” en “Ali, Ahmet, Mustafa. Keer terug naar Afrika“. Er zijn ook activisten van De Nationalist uit Ravenstein bij met hun spandoek “De Nationalist Landstorm Nederland” waarmee ze doelen op de RVF Landstorm Nederland groep. Er zijn ook enkele leden van de lokale communistische partij, de Verenigde Communistische Partij (VCP) en daarom stapt een raadslid van de VCP uit die partij.

*

Er is een muziekfestival in een café in Heerlen waar aanvankelijk ook de band Blindfolded uit de regio Winschoten op zou treden. De kroegeigenaar zegt hen echter af, nadat hij informatie binnen heeft gekregen over het extreemrechtse karakter van de band. Blindfolded is hier vervolgens dan weer heel boos over.

*

De groep Kameraadschap Noord Nederland (KNN) uit de regio Winschoten organiseert een informatiemiddag op een onbekende locatie. Op een onduidelijke foto zijn zo’n dertien mensen zichtbaar die in een zaaltje zitten rondom lange tafels. Er hangt een spandoek van KNN achter de spreker.

*

Het Openbaar Ministerie van arrondissement Noord-Nederland publiceert een persbericht waar in staat dat acht personen, die begin januari 2015 discriminerende uitingen op de internetpagina “Steun de PVV” geplaatst hebben, zullen worden beboet. Deze mensen wonen verspreid over het land, maar in dit arrondissement gaat het om een 32-jarige man uit de gemeente Oldambt (Winschoten) en een 62-jarige vrouw uit Drachten. Als ze het bedrag niet betalen moeten ze voor de politierechter verschijnen. Dick Vledder uit IJmuiden weigert de boete te betalen en hij moet in februari 2020 voor de rechter verschijnen.

*

In een café in Schiedam treden twee bands op met een extreemrechtse achtergrond. De skinheadband The Firm komt uit Rotterdam en heeft Mike van Schaik als zanger. In de hardcoreband Blindfolded uit de regio Winschoten spelen de extreemrechtse activisten Marcel Flink en Harm-Jan Smit. Vanuit het publiek wordt meermalen de Hitlergroet gebracht en de bezoekers dragen extreemrechtse shirts. Zo draagt Johnboy Willemse een shirt van zijn nazikroeg De Nationalist. Sommige mensen hebben tatoeages van hakenkruisen, White Power en Combat 18. The Firm heeft een tekst tegen moskeeën. De zaal krijgt hierna op haar kop van gemeente omdat er neonazistische muziek te horen was, de Hitlergroet gebracht werd en sleutelfiguren uit de extreemrechtse politiek aanwezig waren.

*

In het noorden van Frankrijk organiseren de Hammerskins een “Hate Ink Tattoo Festival” met diverse bands uit de Europese skinheadscene. Zo is de band Pitbullfarm er uit Zweden en Blindfolded uit de regio Winschoten.

*

Een 28-jarige Amerikaan met getinte huidskleur uit Winschoten wordt veroordeeld door de rechter in Groningen. Hij bedreigde eind november 2014 een Sinterklaasfeest in Winschoten door een snijdende beweging met zijn hand langs zijn hals te maken en te dreigen twee Zwarte Pieten neer te steken. Hij ervaart het schminken als racisme. Op de rechtszitting blijft hij zich tegen het racistische karakter van het Sinterklaasfeest uitspreken. Hij krijgt een werkstraf van vijftig uur, ook voor een andere bedreiging, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij moet de twee Pieten ieder een schadevergoeding betalen.

*

Het Sinterklaasfeest in Winschoten wordt opgeschrikt door een incident. Een Engels sprekende Amerikaanse man met een lichtgetinte huidskleur wordt agressief tegen drie Zwarte Pieten. De politie zegt dat het te maken heeft met de discussie rond het racistische gehalte van Zwarte Piet. De man ziet vanuit zijn woning de donker geschminkte Nederlanders en wordt woest. Hij confronteert de Zwarte Pieten op straat en vraagt of het normaal is om donkere medemensen zo te beledigen. Daarna maakt hij een snijdende beweging met zijn hand langs zijn hals en dreigt hij de twee Zwarte Pieten neer te steken. Ze doen aangifte van bedreiging.

*

In een café in Winschoten wordt een muziekfestival georganiseerd met allerlei metalbands uit Duitsland en Nederland. Uit de regio treedt ook de extreemrechtse hardcoreband Blindfolded op.

*

De extreemrechtse band Blindfolded uit de regio Winschoten speelt op een festival in het Rhein-Ruhrgebiet in Duitsland. Er spelen allerlei extreemrechtse bands op dit afgeschermde festival.

*

In Frankrijk wordt een hammerskinhead, die in 2004 overleed, herdacht met een “Tino Memorial” met allerlei nationaalsocialistische hardcore bands. Uit de regio Winschoten is de band Blindfolded afgereisd.

*

Rond deze datum organiseert B&H Nederland een herdenking van de Bierkellerputsch. Op 8 en 9 november 1923 mislukte een staatsgreep van Adolf Hitler en zijn trawanten in München. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht in neonazistische kringen, vaak als tegenhanger van de Kristallnacht-herdenkingen op dezelfde datum. De berichtgeving van B&H Nederland over deze bijeenkomst is uiterst summier. Op hun site schrijven ze de cryptische zinnen: ” Beelden van de laffe aanslag op de Gouden Dageraad leden.” en ” Herdenking in Dortmund door Duitse kameraden en een paar rooie ratten die de boel onder politie bescherming verzieken.”. In Winschoten organiseren mensen uit het B&H-netwerk een concert met een nazistische Duitse baladezanger.

*

Bij een B&H-concert in Groß Berßen in de Duitse regio Emsland, zijn ook Nederlanders uit Winschoten aanwezig.

*

Deze ochtend wordt ontdekt dat er de afgelopen nacht een groot aantal nazistische stickers is geplakt in Winschoten. Het gaat om stickers van de Divisie Noordland van B&H Nederland met teksten als “Bent U Bewust van uw Germaanse Wortels? Wij Wel!” en “Strijdlustig Vastberaden”. Divisie Noordland beweert dat een deel van de stickers zes weken geleden al geplakt is. Er zou geen link naar de 4 mei herdenking zijn. De politie arresteert enkele verdachten.

*

Divisie Noordland van B&H uit Oost-Groningen (regio Winschoten) viert deze avond de verjaardag van een kameraad met livemuziek en ballades. Volgens hun verslag zijn er zestig kameraden aanwezig vanuit heel Europa.

*

Een krant meldt vandaag dat er onlangs een man in Winschoten uit zijn huis is gezet vanwege het pesten en bedreigen van transseksuelen en lesbiennes in zijn straat. Hij had hun auto in brand gestoken en viel ze consequent lastig met doodsbedreigingen en mishandelingen.

*

Vandaag schrijft een krant over een man uit Winschoten die binnenkort mogelijk wordt gedwongen te verhuizen omdat hij transseksuelen in zijn straat terroriseert, mishandelt en bedreigt. Het gaat dan om doodsbedreigingen, mishandeling, brandstichting, het ingooien van een ruit en met een auto op hoge snelheid inrijden op een van de transseksuelen.

*

Ergens tussen zondagmiddag 26 en maandagochtend 27 februari worden in Winschoten enkele kunstwerken beklad met diverse nazistische leuzen en grote hakenkruisen.