Home » Nederland » Leeuwarden

Leeuwarden

Filter

Demonstraties

7 resultaten
9 nov 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Bij de uitspraak in de strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Zwarte Piet Actiegroep, PVV en NVU.
12 okt 2018
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 200 en 250 personen
Extra:
Bij de vierde zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren ruim 200 mensen, waaronder enkele vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Zwarte Piet Actiegroep, PVV, Pegida en Identitair Verzet.
11 okt 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Bij de derde zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Zwarte Piet Actiegroep, NVU, Stop Antifa Terreur en Voorpost. Enkele vertegenwoordigers van de anti-Zwarte Piet-demonstranten worden belaagd door extreemrechtse activisten. Hun auto wordt beplakt met stickers.
9 okt 2018
Door:
Zwarte Pieten Actiegroep
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 4 en 5 personen
Extra:
Bij de tweede zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers de Zwarte Piet Actiegroep.
8 okt 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Bij de eerste zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Pegida, PVV, Zwarte Piet Actiegroep, NVU.
15 jun 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Op deze dag moeten een aantal activisten voor rechtbank in Leeuwarden verschijnen die de snelweg hebben geblokkeerd om demonstranten tegen Zwarte Piet tegen te houden. Buiten de rechtbank vindt een demonstratie van sympathisanten plaats met leden van Pegida, Nederlandse Volks-Unie
Organisaties:
26 feb 2011
Door:
Blood & Honour
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Bij anti-Wildersprotest van AFA in Leeuwarden houdt een groep neonazi's een tegendemonstratie. Ze zetten zich af tegen AFA en de PVV. Eén van hen wordt gearresteerd nadat hij zijn blote billen laat zien.
Organisaties:

Kroniek

32 resultaten
*

De Kantonrechter in Leeuwarden doet uitspraak over een tuinbouwgroothandel uit Drachten die in november 2015 een homoseksuele man afwees als stagiaire vanwege zijn openlijk homoseksuele relatie. Het College voor de Rechten van de Mens stelde op 16 februari al dat het bedrijf zich schuldig maakte aan discriminatie. De stagiaire krijgt een schadevergoeding toegewezen en de eigenaar van het bedrijf moet een boete betalen. Hierna geeft de gemeente Smallingerland aan dat ze een jaar lang geen zaken met het bedrijf zal doen. De gemeente kocht de afgelopen jaren voor tienduizenden euro’s per jaar bij het bedrijf.

*

Tussen donderdagavond de 14e en vrijdagochtend de 15e is een geparkeerde auto in Leeuwarden bekrast met een hakenkruis en een de tekst over drugs. De daders hebben zich inmiddels gemeld. Ze hadden ruzie en krasten in een dronken bui de teksten op de auto.

*

Op deze datum komt het relaas van een islamitische vrouw uit Rotterdam in het nieuws die het “afgelopen weekend” in Leeuwarden is belaagd in een supermarkt. De moslima is daar met haar moeder en haar zoontje. Een vrouw schreeuwt dingen naar haar als “Jullie soort moet zich schamen” en “Die daar, met die hoofddoek“. Het komt bedreigend over en niemand grijpt in, ook het personeel niet. De schreeuwende vrouw is met een grote man die zegt “dat ze hun bek moeten houden”. Het duo achtervolgt de moslimvrouwen door de hele winkel. Ze proberen met de manager tot een gesprek te komen maar dat willen de belagers niet. Ze dreigen: “we zien jullie buiten wel“. De politie wordt gebeld maar wil niet komen. Aan de hand van de camerabeelden krijgt de schreeuwende vrouw een winkelverbod van twee jaar opgelegd en wil de politie uiteindelijk toch een aangifte opnemen.

*

Een informatieavond over de komst van een AZC in Leeuwarden verloopt rustig. Er zijn meer dan honderd mensen aanwezig. Af en toe worden mensen tot de orde geroepen nadat ze “ruige taal” uitslaan. Er zijn enkele rechtsextremisten aanwezig zoals Richard van der Plas.

*

Bij een antidiscriminatiebureau komt een melding binnen over voetbalsupporters in een trein bij Leeuwarden die riepen: “Joden aan het gas!” en “Joden onder de zoden!”.

*

Het Gerechtshof in Leeuwarden doet uitspraak in een hoger beroep zaak over het discriminerende deurbeleid van een club uit Almere. In maart en april 2011 hanteerde de club een quotum voor mannelijke bezoekers met een donkere huidskleur. In de praktijk werden Surinaamse mannen geweigerd als er, in de ogen van de club, teveel niet-blanke mensen in de club aanwezig waren. In deze zaak was er al een vrijspraak geweest in oktober 2014. Maar daar is het Gerechtshof het niet mee eens. Zowel de eigenaren als een portier worden veroordeeld voor het voeren van een discriminerend deurbeleid. Beide eigenaren krijgen 1750 euro boete, waarvan 750 euro voorwaardelijk. Een portier krijgt 850 euro voorwaardelijke boete.

*

Namens een internetactiegroep die zich met de leus “Eigen volk eerst” identificeert, wordt er in Leeuwarden ‘s avonds geprotesteerd tegen de noodopvang voor 600 vluchtelingen in Leeuwarden. Een demonstrant met een cynisch bordje met de tekst “Wolkom I.S. in Fryslân” wordt door de actiegroep gesommeerd te vertrekken. Er zijn wat toespraken en mensen hebben vlaggen en spandoeken meegenomen.

*

Een horecagelegenheid uit Leeuwarden wordt vrijgesproken van een discriminerend deurbeleid. Hen werd verweten dat ze op 1 januari 2014 een Antilliaans-Nederlandse man de toegang had geweigerd. Het College voor de Rechten van de Mens had eind juni 2014 geoordeeld dat er hierbij sprake van discriminatie was. Maar de rechter ziet onvoldoende bewijs en kan niet met zekerheid stellen dat rassendiscriminatie de reden voor de weigering was.

*

Een grote informatieavond van de gemeente Leeuwarden over de noodopvang van asielzoekers. Hier protesteren enkele mensen met een spandoek met de radicale tekst “Eigen Volk Eerst” tegen de komst van asielzoekers.

*

Een rechter in Leeuwarden geeft een 49-jarige man uit Wolvega een korte werkstraf omdat hij op 4 mei 2015 een zelfgemaakt hakenkruis op het raam van zijn eigen woning plakte. Hij zei toen dat hij het niet beledigend bedoelde en dat hij niet wist dat op 4 mei de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.

*

In de Provinciale Staten van Friesland krijgt het PVV-Statenlid Jitske Eizema uit Leeuwarden een brief van de andere Statenleden van de PVV. Ze zetten haar uit de fractie en eisen haar zetel terug. Ze is echter niet van plan haar zetel op te geven.

*

Zondagnacht rond 4 uur wordt een 39-jarige man in Leeuwarden van zijn fiets getrapt. Een groep van drie à vier mannen mishandelt hem en maakt opmerkingen over zijn homoseksuele geaardheid. De man krijgt meerdere klappen en loopt kneuzingen in zijn gezicht en een verwonding aan zijn hand op.

*

Een groep voetbalfans van Cambuur uit Leeuwarden is met de acht bussen onderweg naar een voetbalwedstrijd in Amsterdam tegen Ajax. In een van de bussen worden er antisemitische leuzen gescandeerd. Die bus wordt hierom geweerd uit Amsterdam en teruggestuurd naar Leeuwarden. De andere bussen mogen wel doorrijden.

*

In Leeuwarden staat de PVV met een kraampje op de markt. De politie houdt een oogje in het zeil, want ook antifascisten voeren hier actie. Ze keren zich tegen de PVV en racisme.

*

Er komt een melding binnen van aangeplakte stickers van Identitair Verzet op antifascistische posters in Leeuwarden. De posters zijn tegen de PVV gericht. Op de stickers staat “Stop Islamterreur”.

*

Bij een moskee in Leeuwarden wordt een pamflet gevonden met schreeuwerige anti-islamitische leuzen en symbolen.

*

Een 64-jarige man uit Sneek krijgt een werkstraf van de rechtbank in Leeuwarden omdat hij een politieagent met een Sri Lankaanse achtergrond heeft uitgescholden voor ‘Tamil Tijger’. Hij had er ook bij gezegd dat de agent terug moest naar diens eigen land. Tegen de rechter zegt de Sneeker dat hij een hekel aan buitenlanders heeft. Hij had de agent ook mishandeld op het politiebureau.

*

In Leeuwarden geeft de strafrechter een boete aan een neonazi uit Sneek wegens het beledigen van de politie. De man moest eind december 2013 zijn rijbewijs ophalen van het politiebureau in Sneek en kwam in vol ornaat het bureau binnen stappen. Hij had een hakenkruis op zijn pet en droeg op zijn kleding een afbeelding van de afkorting “ACAB”, een Duitse adelaar en doodshoofd van een SS-afdeling. Hij wordt vrijgesproken van het beledigen van Joden en krijgt de straf alleen voor het beledigen van de politie met het ACAB (All Cops Are Bastards). Wel worden de in beslag genomen jas en de pet met de fascistische symbolen onttrokken aan het maatschappelijke verkeer. Dat komt neer op het vernietigen van deze kleding.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat een Antilliaans-Nederlandse man gediscrimineerd is toen hij in de oudejaarsnacht op 1 januari 2014 geweigerd werd door een club in Leeuwarden. De club had die nacht tegen de politie verklaart dat ze geen Antillianen binnen wilde laten, vanwege een incident een week daarvoor met andere Antilliaanse mannen. Naast de man die een klacht indiende werden ook andere mensen met een donkere huidskleur geweigerd. In 2015 volgt er nog een strafzaak hierover.

*

Deze ochtend om half twee wordt een Antilliaanse man de toegang geweigerd tot een discotheek in Leeuwarden, terwijl hij al een toegangskaartje heeft. Hij gaat naar de politie die meteen de portier verhoort. Die zegt de opdracht te hebben gekregen geen Antillianen binnen te laten vanwege een vechtpartij met andere Antillianen een week eerder. De man dient een discriminatieklacht in en hij zegt dat ook andere mensen met een donkere huidskleur geweigerd zijn.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van woonwagenbewoners uit onbekende plaats tegen een financiële instelling uit Leeuwarden. Die wees in december 2012 een hypotheekaanvraag af omdat de woning op een woonwagenkamp gevestigd is. Het College stelt dat er hierdoor verboden onderscheid op grond van ras is gemaakt.

*

De politierechter in Leeuwarden veroordeeld een man van 23 jaar uit Harkema tot een werkstraf omdat hij de politie had beledigd op internet. Hij plaatste op verschillende momenten ook discriminerende berichten. Zo wenste hij een “zwartkop” een enkeltje richting eigen land toe. Ook deze uitingen acht de rechter strafbaar.

*

Twee Russisch sprekende jonge vrouwen maken in de nacht van de vijfde op de zesde maart ruzie met twee jonge homo’s op station Sneek. De vrouwen roepen antihomo kreten en bespugen, krabben en slaan de jongens. Als de politie later een 18-jarige vrouw uit Heerenveen en een 19-jarige vrouw uit Leeuwarden arresteert, beweren dezen dat homoseksualiteit niets met de ruzie te maken had, maar dat ze zelf een opmerking kregen dat ze Nederlands moesten spreken.

*

Vandaag wijst een bedrijf uit Leeuwarden dat hypotheken verstrekt een hypotheekaanvraag af van mensen die op een woonwagenplek in een niet genoemde gemeente staan. Ze dienen een discriminatieklacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

*

Vandaag bericht de Leeuwarder Courant over een recente strafzaak in Leeuwarden tegen twee mensen uit Sneek die veroordeeld worden omdat ze op een niet genoemde datum een neonazi mishandeld hadden. Die neonazi had zich in Sneek lovend over Hitler uitgelaten, droeg hakenkruisen op zijn kleding en zou de Sneekers bedreigd hebben in een pizzeria. In verklaringen van getuigen worden die bedreigingen ontkend.

*

Een 43-jarige man uit Drachtstercompagnie krijgt vandaag een werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf van de rechter in Leeuwarden. Hij had eind september 2011 een meisje beledigd in Drachten. Hij was toen dronken en slaakte kreten als “vieze kutzwarte” en “zwartkop”. Een politieagente werd voor “vuile rotmof” en “landverrader” uitgescholden.

*

Een bank in Leeuwarden heeft in oktober 2011 een Friese vrouw die als callcentermedewerkster solliciteerde terecht afgewezen. Dat stelt de Commissie Gelijke Behandeling vandaag. De vrouw voelde zich gediscrimineerd omdat haar gebruik van de Friese taal als reden werd opgegeven, maar de commissie stelt dat voor de baan een goede verstaanbaarheid geëist mag worden. Er is indirect sprake van onderscheid op grond van afkomst, maar dat is in dit geval niet verboden.

*

Tijdens een strafzaak in Leeuwarden wegens geweld door een 24-jarige man uit het dorp Piaam, blijkt de verdachte een opzichtig extreemrechts uiterlijk te hebben. Hij is kaalgeschoren en draagt witgeveterde laarzen. De rechter beveelt hem een halskettinkje met een hakenkruis af te doen.

*

Vandaag schrijft de Leeuwarder Courant over een twintigjarige man uit het Oost-Friese Siegerswoude die is veroordeeld tot veertig uur werkstraf en het betalen van een schadevergoeding wegens het slaan van een asielzoeker na een ruzie in de bus in Drachten.