Home » Nederland » Leeuwarden

Leeuwarden

Filter

Demonstraties

10 resultaten
13 jun 2020
Van:
Cambuur supporters
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 20 en 40 personen
Extra:
Sander Slijver wil een tegenactie organiseren tegen de antiracistische Black Lives Matter demonstratie, maar trekt zijn plan weer in. Er duiken toch groepjes tegendemonstranten op, deels uit de hoek van Cambuur supporters. Edwin Wagensveld van Pegida is er bij. Een man heeft zich provocatief als Zwarte Piet geschminkt. De burgemeester vaardigt een noodbevel uit om te voorkomen dat de ze de demonstratie kunnen verstoren.
Personen:Organisaties:
24 sep 2019
Door:
Alleen Maar Zwarte Piet
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 3 en 5 personen
Extra:
In Leeuwarden dient het Hoger Beroep in de strafzaak tegen een groep personen die de snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten te stoppen. Voor de rechtbank vindt een kleine demonstratie plaats van 'Alleen Maar Zwarte Piet'.
2 mrt 2019
Door:
De Gele Hesjes
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 250 en 300 personen
Extra:
Reguliere Gele Hesjes-demonstratie, waar met toestemming organisatoren activisten van Pegida en Voorpost aan deelnemen. Dat leidt tot discussies met andere demonstranten.
Organisaties:
9 nov 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Bij de uitspraak in de strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Zwarte Piet Actiegroep, PVV en NVU.
12 okt 2018
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 200 en 250 personen
Extra:
Bij de vierde zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren ruim 200 mensen, waaronder enkele vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Zwarte Piet Actiegroep, PVV, Pegida en Identitair Verzet.
11 okt 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Bij de derde zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Zwarte Piet Actiegroep, NVU, Stop Antifa Terreur en Voorpost. Enkele vertegenwoordigers van de anti-Zwarte Piet-demonstranten worden belaagd door extreemrechtse activisten. Hun auto wordt beplakt met stickers.
9 okt 2018
Door:
Zwarte Pieten Actiegroep
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 4 en 5 personen
Extra:
Bij de tweede zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers de Zwarte Piet Actiegroep.
8 okt 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Bij de eerste zittingsdag van een strafzaak tegen een groep demonstranten die een snelweg heeft geblokkeerd om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, demonstreren vertegenwoordigers van verschillende extreemrechtse organisaties: Pegida, PVV, Zwarte Piet Actiegroep, NVU.
15 jun 2018
Plaats:
Leeuwarden
Extra:
Op deze dag moeten een aantal activisten voor rechtbank in Leeuwarden verschijnen die de snelweg hebben geblokkeerd om demonstranten tegen Zwarte Piet tegen te houden. Buiten de rechtbank vindt een demonstratie van sympathisanten plaats met leden van Pegida, Nederlandse Volks-Unie
Organisaties:
26 feb 2011
Door:
Blood & Honour
Plaats:
Leeuwarden
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Bij anti-Wildersprotest van AFA in Leeuwarden houdt een groep neonazi's een tegendemonstratie. Ze zetten zich af tegen AFA en de PVV. Eén van hen wordt gearresteerd nadat hij zijn blote billen laat zien.
Organisaties:

Kroniek

46 resultaten
*

Een man uit Leeuwarden moet daar voorkomen wegens het beledigen van twee politieagenten in februari 2017. Hij zei toen: “Wat heb ik gedaan dan, wacht maar dan kom ik je wel tegen, dan pak ik je vieze flikker” en “vieze kutchinees“.

*

Een amateurvoetbalwedstrijd in Groningen met een bezoekend team uit Leeuwarden. Een speler uit Leeuwarden maakt vanaf de reservebank een racistische opmerking. Hij zat al op de bank omdat hij geel gekregen had. Hij roept “Die banaan heb je goed getackeld” over een donkere speler van Groningen. Er volgt een opstootje op het veld en de Leeuwarder krijgt een rode kaart en moet vertrekken. Na de wedstrijd escaleert de situatie als supporters van Groningen verhaal komen halen. De bierflesjes en bidons vliegen door de lucht, maar de besturen van beide clubs kunnen het sussen. De Leeuwardse speler wordt door zijn team uit de selectie gezet.

*

In Leeuwarden beledigt een man iemand met de woorden: “kankerhoer, kanker zwarte, zwarte hoer” en hij moet hiervoor in juli 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een man beledigt in Leeuwarden twee politieagenten met de uitspraken: “wat heb ik gedaan dan, wacht maar dan kom ik je wel tegen, dan pak ik je vieze flikker” en “vieze kutchinees” tegen een agent met mogelijk een Chinese achternaam. De strafzaak dient in mei 2017.

*

Het Gerechtshof in Leeuwarden geeft een boze PVV-aanhanger uit Woldendorp vier weken gevangenisstraf, waarvan drie weken voorwaardelijk, wegens het bedreigen van D66-voorman Alexander Pechtold op een pro-PVV pagina op internet in september 2015. De man was in februari 2016 nog vrijgesproken.

*

In Leeuwarden organiseert Forum voor Democratie in samenwerking met een hoger onderwijsinstelling een debat met Thierry Baudet over de ideeën van zijn partij. Dit evenement is gratis toegankelijk voor de studenten van de opleiding.

*

Een uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden in een zaak van een Marokkaans-Nederlandse man uit Urk. Die werd in augustus 2015 racistisch aangesproken in Urk toen hij met zijn vrouw en hun baby aan het wandelen was. Drie mannen gooiden een asbak voor zijn voeten vanaf een terrasje en riepen dingen als: “nou nigger, opruimen” of “ruim op neger, hier zijn jullie goed voor“. Er ontstond toen ruzie en het kwam tot een vechtpartij. Het Gerechtshof stelt dat er geen sprake was van discriminerende belediging, alleen gewone belediging. Daarom gaat ze niet over tot vervolging. Het speelt mee dat de verdachten excuses aangeboden hebben.

*

Er komt een melding binnen bij een regionaal antidiscriminatiebureau over een synagoge in Leeuwarden die is beklad met euro- en dollartekens, een pentagram en het satansgetal 666.

*

Een vrouw uit Leeuwarden stuurt een beledigende e-mail naar de burgemeester van Middelburg. Ze wenst hem “heel veel ziekte narigheid en pijn” toe en brengt hem in verband met nazipraktijken. Ze is boos over de uithuiszetting van een patiënt die medicinale wiet gebruikt. Ze verwijt de burgemeester geen mededogen te hebben met zieke mensen, “Dat hadden ze in de Tweede Wereldoorlog ook niet. Befehl ist Befehl“. Ze vindt de naam van de burgemeester Duits klinken en schrijft dat hij maar “op het eerstvolgende vliegtuig” naar zijn eigen land gezet moet worden. “Als allochtone burgemeester dient u niet het belang van Nederland“. In juli 2018 volgt er een strafzaak vanwege belediging.

*

De rechtbank in Leeuwarden doet uitspraak in de strafzaak tegen Wim Dankbaar uit Overveen wegens het verspreiden van smaadschriften en opzettelijke belediging in Dokkum in 2014 en 2015. De publicist schrijft al langere tijd over de zaak van de vermoorde Marianne Vaatstra in Kollum en blijft vasthouden aan het spookbeeld dat een asielzoeker de dader zou moeten zijn, terwijl er allang een Friese boer als dader veroordeeld is. Hij misbruikte het dagboek van moeder Vaatstra om zijn punt te maken. Hij krijgt een gevangenisstraf van twee maanden en moet ook de vier weken gevangenisstraf van voorwaardelijke straf van het vonnis van 3 maart 2014 uitzitten. Wim Dankbaar gaat zelf in hoger beroep en dat dient eind november 2017.

*

Het nieuws komt naar buiten dat het Gerechtshof in Leeuwarden twee weken geleden heeft bepaald dat een gemeente verantwoordelijk is dat iedereen veilig in een stad kan wonen. Het gaat om een zaak van een vrouw uit Almere die jarenlang door buurtbewoners gepest en gediscrimineerd is om haar seksuele geaardheid. Ze krijgt gelijk van de rechter, maar door de verjaring van de pesterijen kunnen de daders niet meer worden aangepakt. Ze is naar een andere buurt verhuisd.

*

In de nacht van 5 op 6 mei rond twee uur in de ochtend verlaten twee jonge homo’s een kroegje in Leeuwarden. Ze hebben de avond van 5 mei Bevrijdingsfeest gevierd en drinken erna nog wat in een kroeg. Om de hoek zit een groepje van zo’n acht jongens op een brug. Die beginnen te schelden: “flikkers” en “homo’s“. Ze rijden met een scooter op de jongens in en geven een trap. Een van de jonge homo’s raakt lichtgewond. Ze voelen zich geïntimideerd.

*

De Kantonrechter in Leeuwarden doet uitspraak over een tuinbouwgroothandel uit Drachten die in november 2015 een homoseksuele man afwees als stagiaire vanwege zijn openlijk homoseksuele relatie. Het College voor de Rechten van de Mens stelde op 16 februari al dat het bedrijf zich schuldig maakte aan discriminatie. De stagiaire krijgt een schadevergoeding toegewezen en de eigenaar van het bedrijf moet een boete betalen. Hierna geeft de gemeente Smallingerland aan dat ze een jaar lang geen zaken met het bedrijf zal doen. De gemeente kocht de afgelopen jaren voor tienduizenden euro’s per jaar bij het bedrijf.

*

Tussen donderdagavond de 14e en vrijdagochtend de 15e is een geparkeerde auto in Leeuwarden bekrast met een hakenkruis en een de tekst over drugs. De daders hebben zich inmiddels gemeld. Ze hadden ruzie en krasten in een dronken bui de teksten op de auto.

*

Op deze datum komt het relaas van een islamitische vrouw uit Rotterdam in het nieuws die het “afgelopen weekend” in Leeuwarden is belaagd in een supermarkt. De moslima is daar met haar moeder en haar zoontje. Een vrouw schreeuwt dingen naar haar als “Jullie soort moet zich schamen” en “Die daar, met die hoofddoek“. Het komt bedreigend over en niemand grijpt in, ook het personeel niet. De schreeuwende vrouw is met een grote man die zegt “dat ze hun bek moeten houden”. Het duo achtervolgt de moslimvrouwen door de hele winkel. Ze proberen met de manager tot een gesprek te komen maar dat willen de belagers niet. Ze dreigen: “we zien jullie buiten wel“. De politie wordt gebeld maar wil niet komen. Aan de hand van de camerabeelden krijgt de schreeuwende vrouw een winkelverbod van twee jaar opgelegd en wil de politie uiteindelijk toch een aangifte opnemen.

*

Een informatieavond over de komst van een AZC in Leeuwarden verloopt rustig. Er zijn meer dan honderd mensen aanwezig. Af en toe worden mensen tot de orde geroepen nadat ze “ruige taal” uitslaan. Er zijn enkele rechtsextremisten aanwezig zoals Richard van der Plas.

*

Bij een antidiscriminatiebureau komt een melding binnen over voetbalsupporters in een trein bij Leeuwarden die riepen: “Joden aan het gas!” en “Joden onder de zoden!”.

*

Het Gerechtshof in Leeuwarden doet uitspraak in een hoger beroep zaak over het discriminerende deurbeleid van een club uit Almere. In maart en april 2011 hanteerde de club een quotum voor mannelijke bezoekers met een donkere huidskleur. In de praktijk werden Surinaamse mannen geweigerd als er, in de ogen van de club, teveel niet-blanke mensen in de club aanwezig waren. In deze zaak was er al een vrijspraak geweest in oktober 2014. Maar daar is het Gerechtshof het niet mee eens. Zowel de eigenaren als een portier worden veroordeeld voor het voeren van een discriminerend deurbeleid. Beide eigenaren krijgen 1750 euro boete, waarvan 750 euro voorwaardelijk. Een portier krijgt 850 euro voorwaardelijke boete.

*

Namens een internetactiegroep die zich met de leus “Eigen volk eerst” identificeert, wordt er in Leeuwarden ’s avonds geprotesteerd tegen de noodopvang voor 600 vluchtelingen in Leeuwarden. Een demonstrant met een cynisch bordje met de tekst “Wolkom I.S. in Fryslân” wordt door de actiegroep gesommeerd te vertrekken. Er zijn wat toespraken en mensen hebben vlaggen en spandoeken meegenomen.

*

Een horecagelegenheid uit Leeuwarden wordt vrijgesproken van een discriminerend deurbeleid. Hen werd verweten dat ze op 1 januari 2014 een Antilliaans-Nederlandse man de toegang had geweigerd. Het College voor de Rechten van de Mens had eind juni 2014 geoordeeld dat er hierbij sprake van discriminatie was. Maar de rechter ziet onvoldoende bewijs en kan niet met zekerheid stellen dat rassendiscriminatie de reden voor de weigering was.

*

Een grote informatieavond van de gemeente Leeuwarden over de noodopvang van asielzoekers. Hier protesteren enkele mensen met een spandoek met de radicale tekst “Eigen Volk Eerst” tegen de komst van asielzoekers.

*

Een rechter in Leeuwarden geeft een 49-jarige man uit Wolvega een korte werkstraf omdat hij op 4 mei 2015 een zelfgemaakt hakenkruis op het raam van zijn eigen woning plakte. Hij zei toen dat hij het niet beledigend bedoelde en dat hij niet wist dat op 4 mei de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht worden.

*

In de Provinciale Staten van Friesland krijgt het PVV-Statenlid Jitske Eizema uit Leeuwarden een brief van de andere Statenleden van de PVV. Ze zetten haar uit de fractie en eisen haar zetel terug. Ze is echter niet van plan haar zetel op te geven.

*

Zondagnacht rond 4 uur wordt een 39-jarige man in Leeuwarden van zijn fiets getrapt. Een groep van drie à vier mannen mishandelt hem en maakt opmerkingen over zijn homoseksuele geaardheid. De man krijgt meerdere klappen en loopt kneuzingen in zijn gezicht en een verwonding aan zijn hand op.

*

Een groep voetbalfans van Cambuur uit Leeuwarden is met de acht bussen onderweg naar een voetbalwedstrijd in Amsterdam tegen Ajax. In een van de bussen worden er antisemitische leuzen gescandeerd. Die bus wordt hierom geweerd uit Amsterdam en teruggestuurd naar Leeuwarden. De andere bussen mogen wel doorrijden.

*

In Leeuwarden staat de PVV met een kraampje op de markt. De politie houdt een oogje in het zeil, want ook antifascisten voeren hier actie. Ze keren zich tegen de PVV en racisme.

*

Er komt een melding binnen van aangeplakte stickers van Identitair Verzet op antifascistische posters in Leeuwarden. De posters zijn tegen de PVV gericht. Op de stickers staat “Stop Islamterreur”.

*

Bij een moskee in Leeuwarden wordt een pamflet gevonden met schreeuwerige anti-islamitische leuzen en symbolen.

*

Een 64-jarige man uit Sneek krijgt een werkstraf van de rechtbank in Leeuwarden omdat hij een politieagent met een Sri Lankaanse achtergrond heeft uitgescholden voor ‘Tamil Tijger’. Hij had er ook bij gezegd dat de agent terug moest naar diens eigen land. Tegen de rechter zegt de Sneeker dat hij een hekel aan buitenlanders heeft. Hij had de agent ook mishandeld op het politiebureau.

*

In Leeuwarden geeft de strafrechter een boete aan een neonazi uit Sneek wegens het beledigen van de politie. De man moest eind december 2013 zijn rijbewijs ophalen van het politiebureau in Sneek en kwam in vol ornaat het bureau binnen stappen. Hij had een hakenkruis op zijn pet en droeg op zijn kleding een afbeelding van de afkorting “ACAB”, een Duitse adelaar en doodshoofd van een SS-afdeling. Hij wordt vrijgesproken van het beledigen van Joden en krijgt de straf alleen voor het beledigen van de politie met het ACAB (All Cops Are Bastards). Wel worden de in beslag genomen jas en de pet met de fascistische symbolen onttrokken aan het maatschappelijke verkeer. Dat komt neer op het vernietigen van deze kleding.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat een Antilliaans-Nederlandse man gediscrimineerd is toen hij in de oudejaarsnacht op 1 januari 2014 geweigerd werd door een club in Leeuwarden. De club had die nacht tegen de politie verklaart dat ze geen Antillianen binnen wilde laten, vanwege een incident een week daarvoor met andere Antilliaanse mannen. Naast de man die een klacht indiende werden ook andere mensen met een donkere huidskleur geweigerd. In 2015 volgt er nog een strafzaak hierover.

*

Deze ochtend om half twee wordt een Antilliaanse man de toegang geweigerd tot een discotheek in Leeuwarden, terwijl hij al een toegangskaartje heeft. Hij gaat naar de politie die meteen de portier verhoort. Die zegt de opdracht te hebben gekregen geen Antillianen binnen te laten vanwege een vechtpartij met andere Antillianen een week eerder. De man dient een discriminatieklacht in en hij zegt dat ook andere mensen met een donkere huidskleur geweigerd zijn.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van woonwagenbewoners uit onbekende plaats tegen een financiële instelling uit Leeuwarden. Die wees in december 2012 een hypotheekaanvraag af omdat de woning op een woonwagenkamp gevestigd is. Het College stelt dat er hierdoor verboden onderscheid op grond van ras is gemaakt.

*

De politierechter in Leeuwarden veroordeeld een man van 23 jaar uit Harkema tot een werkstraf omdat hij de politie had beledigd op internet. Hij plaatste op verschillende momenten ook discriminerende berichten. Zo wenste hij een “zwartkop” een enkeltje richting eigen land toe. Ook deze uitingen acht de rechter strafbaar.

*

Twee Russisch sprekende jonge vrouwen maken in de nacht van de vijfde op de zesde maart ruzie met twee jonge homo’s op station Sneek. De vrouwen roepen antihomo kreten en bespugen, krabben en slaan de jongens. Als de politie later een 18-jarige vrouw uit Heerenveen en een 19-jarige vrouw uit Leeuwarden arresteert, beweren dezen dat homoseksualiteit niets met de ruzie te maken had, maar dat ze zelf een opmerking kregen dat ze Nederlands moesten spreken.

*

Vandaag wijst een bedrijf uit Leeuwarden dat hypotheken verstrekt een hypotheekaanvraag af van mensen die op een woonwagenplek in een niet genoemde gemeente staan. Ze dienen een discriminatieklacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

*

Vandaag bericht de Leeuwarder Courant over een recente strafzaak in Leeuwarden tegen twee mensen uit Sneek die veroordeeld worden omdat ze op een niet genoemde datum een neonazi mishandeld hadden. Die neonazi had zich in Sneek lovend over Hitler uitgelaten, droeg hakenkruisen op zijn kleding en zou de Sneekers bedreigd hebben in een pizzeria. In verklaringen van getuigen worden die bedreigingen ontkend.

*

Een 43-jarige man uit Drachtstercompagnie krijgt vandaag een werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf van de rechter in Leeuwarden. Hij had eind september 2011 een meisje beledigd in Drachten. Hij was toen dronken en slaakte kreten als “vieze kutzwarte” en “zwartkop”. Een politieagente werd voor “vuile rotmof” en “landverrader” uitgescholden.

*

Een bank in Leeuwarden heeft in oktober 2011 een Friese vrouw die als callcentermedewerkster solliciteerde terecht afgewezen. Dat stelt de Commissie Gelijke Behandeling vandaag. De vrouw voelde zich gediscrimineerd omdat haar gebruik van de Friese taal als reden werd opgegeven, maar de commissie stelt dat voor de baan een goede verstaanbaarheid geëist mag worden. Er is indirect sprake van onderscheid op grond van afkomst, maar dat is in dit geval niet verboden.

*

Tijdens een strafzaak in Leeuwarden wegens geweld door een 24-jarige man uit het dorp Piaam, blijkt de verdachte een opzichtig extreemrechts uiterlijk te hebben. Hij is kaalgeschoren en draagt witgeveterde laarzen. De rechter beveelt hem een halskettinkje met een hakenkruis af te doen.

*

Vandaag schrijft de Leeuwarder Courant over een twintigjarige man uit het Oost-Friese Siegerswoude die is veroordeeld tot veertig uur werkstraf en het betalen van een schadevergoeding wegens het slaan van een asielzoeker na een ruzie in de bus in Drachten.