Home » Nederland » Urk

Urk

Filter

Kroniek

6 resultaten
*

Een Marokkaans-Nederlandse man wandelt met zijn autochtone vrouw een rondje met hun baby door Urk. Als ze langs een terrasje lopen maakt een aantal mannen racistische opmerkingen. Ze gooien een asbak op de grond en zeggen: “ruim op neger, hier zijn jullie goed voor”. Er ontstaat een woordenwisseling waarbij nog meer racistische leuzen worden geroepen en hierna ontstaat een handgemeen. De Marokkaanse man wordt door drie mannen geschopt en geslagen. Hij raakt gewond aan zijn schouder. Het Openbaar Ministerie wil een van de mannen later alleen voor mishandeling vervolgen, en zegt geen bewijs voor racisme te hebben, omdat er verder geen getuigen zijn. De andere twee mannen worden niet vervolgd. Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland wil dat de man toch voor racisme vervolgd wordt en wil gaan procederen.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd op Urk valt een allochtone speler van de bezoekers uit wegens een blessure. De stadionspeaker van Urk roept dit respectloos om en zegt dat Ali Baba nu al met kramp van het veld af moet. Ook bij het voorstellen van de spelers is deze allochtone speler al respectloos door de omroeper bejegend. Over een andere speler van de bezoekers, die een Turks-Nederlandse achtergrond heeft, zegt de speaker na het noemen van diens naam sarcastisch: “een echt Ermelose naam”. De spelers laten zich niet provoceren, maar hopen wel dat Urk maatregelen tegen de man neemt. De voorzitter van Urk zegt dat het niet racistisch was, maar het bestuur biedt wel excuses aan.

*

De directeur van een basisschool uit Lelystad doet aangifte van antisemitisme vanwege een mail van een man uit Amsterdam. Die roept op de Holocaust en de Jodenvervolging te ontkennen en hij linkt naar websites met meer antisemitische uitspraken. De mail zou bij veertien scholen in Flevoland binnen zijn gekomen, waaronder scholen op Urk, maar ook bij scholen en organisaties buiten Flevoland.

*

Volgens een nieuwsbericht op een lokale nieuwssite heeft de politierechter in Lelystad een 35-jarige man uit Urk veroordeeld tot een boete van 250 euro. De man plaatste in februari 2012 een tekst op een internetforum waarmee hij de Marokkaanse gemeenschap discrimineerde.

*

Dit weekend wordt er in het Urkerbos bij Urk racistische graffiti gesignaleerd. Het staat rond een open plek die overduidelijk als hangplek wordt gebruikt. Er zijn bomen beklad met hakenkruisen en de letters W.P. (White Power).

*

Deze maand plaatst een dertiger uit Urk een tekst op een internetforum waarmee hij de Marokkaanse gemeenschap discrimineert. Hij gaat hiervoor in maart 2013 vervolgd worden.