Home » Nederland » Urk

Urk

Filter

Kroniek

12 resultaten
*

Een uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden in een zaak van een Marokkaans-Nederlandse man uit Urk. Die werd in augustus 2015 racistisch aangesproken in Urk toen hij met zijn vrouw en hun baby aan het wandelen was. Drie mannen gooiden een asbak voor zijn voeten vanaf een terrasje en riepen dingen als: “nou nigger, opruimen” of “ruim op neger, hier zijn jullie goed voor“. Er ontstond toen ruzie en het kwam tot een vechtpartij. Het Gerechtshof stelt dat er geen sprake was van discriminerende belediging, alleen gewone belediging. Daarom gaat ze niet over tot vervolging. Het speelt mee dat de verdachten excuses aangeboden hebben.

*

De rechtbank van Lelystad veroordeelt Paul Groeneveld uit Amsterdam tot vier weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk. Groeneveld stuurde in maart 2015 e-mails met een antisemitische inhoud naar scholen in Lelystad en Urk. Er stond een oproep in om de jodenvervolging en de Holocaust te ontkennen. Bij een eerdere zitting voor deze zaak op 22 juni 2016 maakte Groeneveld zich voor de rechtbank in Lelystad opnieuw schuldig aan groepsbelediging. Hij wordt voor het sturen van de e-mails vrijgesproken omdat het deel zou uitmaken van het maatschappelijk debat. Hij krijgt wel straf voor de uitlatingen op de zitting in juni toen hij de gaskamers ontkende en schamper over “die arme joodjes” sprak. Het hoger beroep dient in september 2017.

*

Paul Groeneveld uit Amsterdam moet in Lelystad voorkomen wegens het sturen van discriminerende e-mails naar een dertigtal scholen, waaronder scholen in Urk en Lelystad, in maart 2015. In de mails discrimineert hij joodse bevolkingsgroepen en verwijst hij naar filmpjes op internet waarin ondermeer de Holocaust ontkend wordt. Op de zitting laat hij duidelijk zijn mening horen. Om die reden laat de Officier van Justitie (OvJ) hem aan het einde van de zitting opnieuw aanhouden voor groepsbelediging. Groeneveld pleegt op de zitting dus een nieuw strafbaar feit door te stellen dat gaskamers nooit bestaan hebben. Ook spreekt hij schamper over “die arme joodjes”. Voor de e-mails eist de OvJ vandaag twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. De politierechter doet over twee weken uitspraak.

*

Een Marokkaans-Nederlandse man wandelt met zijn autochtone vrouw een rondje met hun baby door Urk. Als ze langs een terrasje lopen maakt een aantal mannen racistische opmerkingen. Ze gooien een asbak op de grond en zeggen: “ruim op neger, hier zijn jullie goed voor” en “nou nigger, opruimen”. Er ontstaat een woordenwisseling waarbij nog meer racistische leuzen worden geroepen en hierna ontstaat een handgemeen. De Marokkaanse man wordt door drie mannen geschopt en geslagen. Hij raakt gewond aan zijn schouder. Het Openbaar Ministerie wil een van de mannen later alleen voor mishandeling vervolgen, en zegt geen bewijs voor racisme te hebben, omdat er verder geen getuigen zijn. De andere twee mannen worden niet vervolgd. Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland wil dat de man toch voor racisme vervolgd wordt en wil gaan procederen.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd op Urk valt een allochtone speler van de bezoekers uit wegens een blessure. De stadionspeaker van Urk roept dit respectloos om en zegt dat Ali Baba nu al met kramp van het veld af moet. Ook bij het voorstellen van de spelers is deze allochtone speler al respectloos door de omroeper bejegend. Over een andere speler van de bezoekers, die een Turks-Nederlandse achtergrond heeft, zegt de speaker na het noemen van diens naam sarcastisch: “een echt Ermelose naam”. De spelers laten zich niet provoceren, maar hopen wel dat Urk maatregelen tegen de man neemt. De voorzitter van Urk zegt dat het niet racistisch was, maar het bestuur biedt wel excuses aan.

*

De directeur van een basisschool uit Lelystad doet aangifte van antisemitisme vanwege een mail van Paul Groeneveld uit Amsterdam. Die roept op de Holocaust en de Jodenvervolging te ontkennen en hij linkt naar websites met meer antisemitische uitspraken. De mail zou bij veertien scholen in Flevoland binnen zijn gekomen, waaronder scholen op Urk, maar ook bij scholen en organisaties buiten Flevoland.

*

Volgens een nieuwsbericht op een lokale nieuwssite heeft de politierechter in Lelystad een 35-jarige man uit Urk veroordeeld tot een boete van 250 euro. De man plaatste in februari 2012 een tekst op een internetforum waarmee hij de Marokkaanse gemeenschap discrimineerde.

*

Dit weekend wordt er in het Urkerbos bij Urk racistische graffiti gesignaleerd. Het staat rond een open plek die overduidelijk als hangplek wordt gebruikt. Er zijn bomen beklad met hakenkruisen en de letters W.P. (White Power).

*

Deze maand plaatst een dertiger uit Urk een tekst op een internetforum waarmee hij de Marokkaanse gemeenschap discrimineert. Hij gaat hiervoor in maart 2013 vervolgd worden.