Home » Nederland » Utrecht

Utrecht

Filter

Demonstraties

12 resultaten
14 apr 2017
Door:
Zwart Front
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
3 personen
Extra:
Drie activisten van zwart Front demonstreren voor de Syrische dictator Assad en tegen de VS-president Trump
Organisaties:
4 mrt 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 25 en 30 personen
Extra:
Na een reeks van acties tegen beperkende maatregelen mag Pegida vrijelijk door de binnenstad van Utrecht demonstreren. Ruim 25 Pegida-aanhangers maken hier gebruik van.
Organisaties:
5 feb 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Pegida start reeks demonstraties in Utrecht om een demonstratie door de Utrechtse binnenstad af te dwingen. Tijdens deze demonstratie gaat Pegida-voorman Wagensveld poolshoogte nemen op de plek waar tegendemonstranten mogen staan en wordt hij gearresteerd.
Organisaties:
21 mei 2016
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 80 en 90 personen
Extra:
De NVU organiseerde in samenwerking met de lokale actiegroep 'AZC Nee'. De demonstratie trok een mix van NVU-aanhangers en buurtbewoners. Wanneer twee tegendemonstranten een spandoek laten zien worden zij aangevallen. Daarbij wordt een extreemrechtse demonstrant gearresteerd. Naast sprekers van de NVU en de Utrechtse actiegroep sprak ook oud-CD-raadslid Martin de Regt en de leider van de Autonome Nationalisten Vlaanderen. Verder waren er enkele demonstranten van het 'Nederlands Verbond' aanwezig.
19 mrt 2016
Door:
Nederlands Verbond, Nee AZC Utrecht
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 40 en 50 personen
Extra:
Kleine demonstratie tegen opvang vluchteling georganiseerd door Nee AZC Utrecht, ondersteund door Nederlands Verbond. Ook Pegida en NVU zijn uitgenodigd, maar Pegida wil niet samen met NVU demonstreren en vertrekt wanneer NVU-leider Kusters het woord voert. De Utrechtse Nel Stins heeft dan al in haar toespraak onverholen opgeroepen moskeeën in brand te steken. Het OM onderzoekt of deze uitingen strafbaar zijn. Verder spreekt Martin de Regt, oud-raadslid van de Centrumdemocraten.
20 feb 2016
Plaats:
Utrecht
Extra:
Kleine demonstratie tegen vestiging AZC in Utrecht. Er doen enkele rechtsexstremisten van Pegida en Identitair Verzet mee.
Organisaties:
9 feb 2016
Van:
Lokale actiegroep tegen AZC
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 40 en 50 personen
Extra:
Bij klein protest in Utrecht-centrum, demonstreren enkele rechtsextremisten mee van de NVU en identitair Verzet. Een aantal activisten gooide met vuurwerk en journalisten werden bedreigd. Ook mensen die zich tegen het demonstratiedoel uitspraken werden achterna gezeten.
Organisaties:
11 jan 2016
Door:
Pegida, Identitair Verzet
Plaats:
Utrecht
Extra:
In Utrecht-Overvecht is een demonstratie tegen vestiging van een vluchtelingenopvang. Bij de demonstratie zijn activisten van Identitair Verzet, Pegida aanwezig. Aanwezige linkse demonstranten die voor de opvang van vluchtelingen demonstreren worden aangevallen en de Hitlergroet wordt gebracht.
Organisaties:
8 nov 2015
Door:
Pegida
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 100 en 110 personen
Extra:
Na eerste demonstratie van Pegida in Utrecht, waar het verboden was om te lopen, doet de organisatie een nieuwe poging. Er mag weer niet worden gelopen en de demonstratie moet buiten het centrum plaatsvinden. Er worden enkele deelnemers in de binnenstad gearresteerd die daar willen demonstreren. De demonstratie zelf verloopt onrustig, onder andere door inbeslagname Mohammed-cartoons. Daarop volgen wederom enkele arrestaties. Er zijn activisten aanwezig van Identitair Verzet, Voorpost Nederland en Vlaanderen, de NVU en een aantal neonazi's.
Organisaties:
11 okt 2015
Door:
Pegida
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 200 en 300 personen
Extra:
Demonstratie van Pegida in Nederland. Deelname door groepen hooligans, groepen Duitse Pegida-aanhangers en Nederlandse rechtsextremisten van verschillende achtergronden (Voorpost, Identitair Verzet, NVU, voormalig CD). Er zijn diverse confrontaties met tegenstanders, vooral uit de hoek van hooligans aangevuld met enkele neonazi's.
Organisaties:
5 feb 2011
Door:
Voorpost
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Voorpost demonstreert bij GroenLinks-congres
Organisaties:
1 mrt 2010
Door:
Voorpost
Plaats:
Utrecht
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
In Utrecht is een verkiezingsdebat van de extreemrechtse 'Partij Vrij Utrecht' van Wim Vreeswijk. AFA houdt een protestactie voor de deur. Daarop houdt Voorpost weer een manifestatie tegenover AFA.
Organisaties:

Kroniek

102 resultaten
*

De rechtbank in Utrecht veroordeelt een 43-jarige man uit Tull en ‘t Waal voor geweld en discriminatie op 13 november 2014 in Tull en ‘t Waal. Hij mishandelde toen zijn vrouw en stiefdochter en bedreigde de politie met de dood. Hij deed daarbij grove discriminerende anti-moslim uitspraken tegen Turken en Marokkanen. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.

*

Dit weekend heeft Identitair Verzet volop geflyerd in Utrecht en Maarssen tegen drugsdealers in de politiek. De folderactie is gericht tegen een VVD’er die opgepakt is voor een drugsplantage en corruptie. Bij het nieuwsbericht plaatst de actiegroep er een foto bij van een spandoek op treinstation Maarssen met de tekst: “Geen dealers in de politiek!”.

*

Deze zondagmiddag is er een islamitische benefietbijeenkomst georganiseerd in Utrecht. De afgelopen week is deze bijeenkomst in een slecht daglicht komen staan door artikelen in de Telegraaf. De organisatie van de bijeenkomst noemt het een haatcampagne waarin suggestieve woorden als “jihadgala” en “haatpredikers” gebruikt worden. Ook de partij Voor Nederland gebruikte dergelijke termen in haar Kamervragen, die ze op 20 en 27 februari stelde over deze bijeenkomst. De moslims steken vandaag de draak met de ophef door cynische teksten op te hangen (“Welkom bij de mega-haatbenefiet met optredens van haatpredikers en een Marokkaanse haatcabaretier”). Onder druk van de ophef overwoog het partycentrum de bijeenkomst te annuleren. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen, want er zijn dreigementen binnen gekomen.

*

Net als op 20 februari stelt de Tweede Kamerfractie van Voor Nederland Kamervragen over ‘haatpredikers’ of ‘extremistische sjeiks’, die op 1 maart gaan spreken in Utrecht. De partij vindt dat het binnenlaten van Saoedische geweldpredikers niets bijdraagt aan het tegengaan van radicalisering en extremisme. Voor Nederland wil dat de bijeenkomst wordt afgeblazen. De partij wil dat de organisaties die deze figuren uitnodigen aangepakt worden.

*

Kamervragen door de partij Voor Nederland over een bijeenkomst in Utrecht van “islamitische geweldpredikers”. De partij wil dat geen enkele buitenlandse geweldsprediker meer toegang krijgt tot Nederland en wil de organisaties die hen uitnodigen aanpakken. Op de 27e stelt de partij opnieuw vragen.

*

Geert Wilders stelt met de PVV-fractie Kamervragen over halal eten op een schoolkamp van een christelijke school in Utrecht. Ze hekelen het “dwingend opleggen van halal voedsel door een christelijke school, ook aan niet-moslims.” En willen “dat dit onzinnige voorstel wordt ingetrokken”.

*

In de periode van 4 tot en met 7 februari stuurt een man in Utrecht dreigbrieven aan drie moskeeën in Utrecht. Hij deed dit rond 14 januari ook al. Hij gebruikt teksten als: “als jullie zo doorgaan zullen er mensen jullie varkensstal in brand steken. Ik roep iedereen op om alle moskeeën in brand te steken. Nu zullen de moslims prooi worden van ons in plaats van andersom. Ik wacht op jullie en schiet jullie zo neer”. Hij voegt er ook nog een aantal beledigingen aan toe.

*

Op 14 en 15 januari stuurt een man uit Utrecht dreigbrieven naar mensen van een islamitische stichting en een moskee in Utrecht. Er staan teksten in zoals “Zo zullen jullie dochters ook verkracht worden. Er komt een dag dat ik de Turken en Marokkanen doodschiet in jullie hoerenmoskee”, en “Allah is niks en rot op met jullie kutgeloof, rot toch op naar jullie kutland, jullie hoerenmoskee, waar drugs wordt opgeslagen, jullie stinken en jullie vrouwen zijn te lelijk om gezien te worden”.

*

Een krant schrijft over een Nederlands meisje uit Utrecht met donkerbruin haar. Die probeerde onlangs een verloren telefoon terug te geven aan een blond meisje. Die had de telefoon in de bus laten liggen en het donkere meisje rent achter haar aan. Als ze haar probeert aan te spreken, zegt het blonde meisje: “bok op, vieze Marokkaan”, terwijl het andere meisje helemaal geen Marokkaan is.

*

Een conciërge van een school Utrecht vecht voor de rechter zijn ontslag op 10 september 2014 aan. Hij is toen op staande voet ontslagen omdat hij in conflict met een moeilijke leerling gezegd zou hebben “alle Marokkanen liegen” of “Ja, en alle Marokkanen liegen zeker”. Zijn advocaat voert aan dat het een opmerking in het heetst van de strijd was en dat de werkdruk in die periode hoog was door de uitval van een collega. De school ziet het als een discriminatie en een ontoelaatbare uitspraak. Na een interventie van de rechter gaan beide partijen werken aan een regeling. Het ontslag is mogelijk van de baan, maar de conciërge keert niet terug op de school.

*

Een moeder eist dat er op de school van haar kinderen in Utrecht, geen racistisch stereotype van Zwarte Piet gepromoot wordt. Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak hierover. Ze zien er geen discriminatie in en de school mag het Sinterklaasfeest in 2014 met Zwarte Piet vieren. Omdat Zwarte Piet wel discriminerende aspecten heeft, zou het oordeel voor 2015 anders kunnen luiden. Het College noemt een aantal discriminerende stereotyperingen die rondom Zwarte Piet gebruikt worden, die aangepast moeten gaan worden om een discriminatievrije school te waarborgen.

*

In Utrecht wordt een sticker van Identitair Verzet aangetroffen op de voordeur van een links kraakpand. De bewoners voelen zich enigszins geïntimideerd.

*

In het centrum van Utrecht is een linkse manifestatie georganiseerd tegen het racistische gebruik van de Zwarte Piet traditie. Er is een klein groepje tegendemonstranten aanwezig, die voor Zwarte Piet zijn. Ze schreeuwen en schelden richting de linkse demonstratie en de politie moet hen meerdere keren kalmeren. Er is zover bekend één aanhouding verricht in deze groep, waar ook een bekende Utrechtse rechtsextremist in zit.

*

Het College voor de Rechten van de Mens spreekt haar oordeel uit over een groot telecombedrijf uit Den Haag. Het gaat om een Somalische man die in februari 2014 te horen krijgt dat zijn arbeidscontract bij een filiaal in Utrecht niet verlengd wordt. De manager wil het team “witter” maken. Hierbij doelde hij echter op de houding ten opzicht van fraude, niet op de huidskleur van de man. Hierom oordeelt het College dat er geen sprake van discriminatie is. Er is wel verboden onderscheid gemaakt bij de behandeling van de discriminatieklacht. Het bedrijf ging bij de gesprekken over de klacht nooit in op de inhoud.

*

Identitiar Verzet plaatst een bericht op Facebook waarin ze zich keren tegen de komst van een moskee in Gouda. Ze schrijven dat “jonge activisten” de afgelopen dagen de straat zijn opgegaan om buurtbewoners in verzet te krijgen. Identitair Verzet wil dit protest gaan ondersteunen vanuit de verschillende afdelingen om Gouda heen, zoals Leiden, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Op Facebook staan er allerlei anti-moskee reacties bij waaronder diverse oproepen voor geweld en brandstichting. In Gouda zelf zijn dit weekend veel anti-moskee posters en stickers van Identitair Verzet geplakt. Ze worden door burgers verwijderd.

*

Er komt een melding binnen van enkele aangeplakte antisemitische stickers in Utrecht. Er staat “Keep the streets jew free” op en een figuurtje dat in elkaar geslagen wordt. Mogelijk komt het uit hoek van voetbalsupporters van FC Utrecht en is het tegen Ajax gericht. Zeker één sticker is over een antifascistische sticker geplakt.

*

Een krant bericht over het bezorgen van nepbrieven in Utrecht rondom het oude hoofdkantoor van de NSB. De brieven melden de oprichting van een NSB-Museum met speciale aandacht voor NSB-kinderen. De termen als ‘goed’ en ‘fout’ zouden nu minder het ijkpunt zijn. De brief stelt dat de NSB voor de Tweede Wereldoorlog geen antisemitische partij was, maar dit pas tijdens de bezetting echt werd.

*

Voor Nederland stelt Kamervragen over de mishandeling van een anti-Zwarte Piet demonstrante in Utrecht op 15 oktober. De partij keurt de mishandeling af, omdat die volledig haaks staat op het idee van vrijheid van meningsuiting. Voor Nederland signaleert een enorme polarisatie die is ontstaan “door de absurde discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet”. Ze wil maatregelen tegen geweld.

*

Een zitting van het College voor de Rechten van de Mens over de klacht van een moeder uit Utrecht die wil dat de school waar haar kind op zit, Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt. Ze vindt Zwarte Piet discriminerend. De school wil Zwarte Piet niet direct verbieden, maar eerst aftasten hoe ze met alle stromingen rekening kunnen houden. De kinderen van de vrouw hebben zelf een licht getinte huidskleur en de uitspraak in deze zaak volgt op 4 november. Rond deze zitting zijn demonstranten tegen Zwarte Piet actief. Een demonstrante wordt door een man mishandeld, die juist voor Zwarte Piet is. Hij slaat haar meerdere malen met zijn vuisten in haar gezicht. Als PowNed beelden van het geweld op internet zet komen er allerlei reacties van mensen die begrip voor de mishandeling hebben.

*

Er komt een melding binnen dat er in het centrum van Utrecht een gigantisch Keltisch Kruis en met de letters W.P. is gespoten.

*

Een stichting voor jeugdwerk in Utrecht heeft een gesprek met een tijdelijke kracht die geschorst is omdat hij een (homoseksuele) relatie heeft met een leidinggevende op de werkvloer. Ze ontslaan hem en hij wordt tot het einde van zijn contract op 1 januari vrijgesteld van werk met behoud van salaris. Hij dient een discriminatieklacht in omdat twee heteroseksuele collega’s die ook een relatie hebben niet ontslagen worden. Ook is er sprake van een andere leidinggevende die een discriminerende opmerking heeft gemaakt.

*

Aan het begin van de avond is er een linkse demonstratie in Utrecht. Er duikt een groepje rechtsextremisten van Identitair Verzet op onder leiding van Paul Peters. Ze zoeken ruzie en beginnen een vechtpartij. Ze delen meerdere klappen uit. De politie leidt de aanvallers weg van de plek, maar arresteert ze niet. Eerder op de dag waren enkele figuren uit dit groepje ook al weggestuurd bij een antifascistische demonstratie in Den Haag.

*

Een krant schrijft over een christelijk raadslid in Utrecht die zich druk maakt over een poster van een concert, eind september, in Utrecht. Het gaat om een bierfeest en ze hebben Hitler in een gestreept shirt op de poster gezet. Volgens de zaal om Hitler in de maling te nemen.

*

Een conciërge heeft op een school in Utrecht een botsing met een moeilijke Marokkaans-Nederlandse leerling die iets fout doet. De conciërge roept iets in de trend van: “Ja, en alle Marokkanen liegen ook zeker?”. Hierop wordt hij ontslagen vanwege een ontoelaatbare en discriminerende uitlating. Hij vindt dit overdreven en spant een rechtszaak tegen zijn ontslag aan. Zijn zaak wordt in november behandeld.

*

Op de 8e en 9e september doet het College voor de Rechten van de Mens twee uitspraken over een klacht van een organisatie voor homojongeren die in september 2013 geen zaaltje mocht huren van een christelijke gemeente in Utrecht. Zowel de christelijke gemeente als de zaalverhuurder hebben verboden onderscheid gemaakt op grond van homoseksuele gerichtheid.

*

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed uit Utrecht krijgt tientallen haatmails naar aanleiding van de Zwarte Piet discussie. De woordvoerster overweegt aangifte te gaan doen wegens bedreiging. Beide kampen sturen die mails. De ene partij wil dat het Centrum zegt dat Zwarte Piet moet worden verboden, de andere kant vindt dat ze de Nederlandse cultuur verkwanseld.

*

De Tweede Kamerfractie van Voor Nederland stelt Kamervragen over een “islamitische bedreiging van een christen” bij een demonstratie in Utrecht voor de Palestijnen op 10 augustus. Daar werd een voorbijganger bespuugd door demonstranten vanwege een Nasrani symbool op dienst kleding.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt vast dat er geen discriminatie meespeelde bij het ontslag van een Bosnische vrouw die bij een maatschappelijke instelling in Utrecht ontslagen is.

Bij een tweede oordeel over een scholenkoepel uit Utrecht is ook geen sprake van discriminatie. Die koepel had zelf om advies gevraagd omdat ze nieuwe regels over het taalniveau had ingesteld.

*

Een rechter in Utrecht geeft een vrouw een werkstraf omdat ze in april 2014 de Hitlergroet bracht naar politiesurveillanten in Utrecht.

*

Ergens in de provincie Utrecht organiseert Voorpost haar 19e Heel-Nederlands Voetbaltoernooi met een viertal ploegen uit Nederland en Vlaanderen. Er zijn teams van Voorpost Leuven en Voorpost Rijnmond. De sterkste teams zijn van het NSV en de Dietse Kameraden. De opkomst is lager dan gebruikelijk op dit evenement dat elk jaar gehouden wordt.

*

In Utrecht scheldt iemand racistisch tegen mensen van Afrikaanse afkomst en spuugt een vrouw in haar gezicht.

*

De rechtbank in Utrecht oordeelt dat een landelijke bank de rechtsextremist Patrick de Bruin uit Veenendaal mag weigeren als tussenpersoon bij de verkoop van financiële producten zoals hypotheken. Ze weigeren hem vanwege zijn extreemrechtse activiteiten bij clubs als Voorpost en de NVU. In 2011 had De Bruin hier nog een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling (nu College voor de Rechten van de Mens) over gewonnen, maar de rechter is het hier niet mee eens en stelt dat de bank hem mag weigeren omdat hun reputatie geschaad kan worden.

*

Een 36-jarige vrouw brengt de Hitlergroet aan twee surveillanten van de politie in Utrecht. De twee politiemedewerkers doen aangifte van belediging en een strafzaak volgt in juli 2014.

*

Een Marokkaanse organisatie in Utrecht schrijft op haar Facebookpagina: “zoveelste haatbrief ontvangen vandaag”. Ze plaatsen een foto van de dreigbrief erbij. Naast veel gescheld staat er “jullie einde is in zicht” en “rot ons land uit”.

*

Identitair Verzet afdeling Utrecht plaatst een bericht op Facebook waarin geschreven wordt dat er vandaag flyers en posters zijn gedrukt om mensen in Soest te bewegen niet op de PvdA te stemmen. Hierbij staat een foto van een aangeplakte poster met de tekst: “Een stem op de PvdA is een stem op de moskee stempassen ronselaar!”.

*

De Utrechtse afdeling van Identitair Verzet post een bericht op Facebook waarin staat dat drie sympathisanten die in een studentenflat in Utrecht wonen “vanavond” anti-PvdA pamfletten hebben verspreid in hun studentenflat. Dit is gericht tegen het verzamelen van stemmen door de PvdA.

*

Op een linkse nieuwswebsite worden foto’s gepost van extreemrechtse graffiti in Utrecht. Er zijn AFA-stickers bekrast met hakenkruisen. Ook is er grappig bedoelde tekening van Hitler met hakenkruis gemaakt die roept: “Verenigde Europalaan Cruizers!”.

*

Identitair Verzet afdeling Utrecht schrijft op Facebook dat er deze avond “vijf identitaire jongeren aanwezig zijn bij de politieke stadsbabbel in IJsselstein. Ze verspreiden stickers met teksten tegen de politieke partijen.

*

De Statenfractie van de PVV in de provincie Utrecht meldt dat ze een aangetekende brief heeft laten bezorgen aan de Commissaris der Koningin in Utrecht. De partij wil dat er op vier mei geen Marokkaanse vlag gehesen zal worden bij een dodenherdenking in de stad Utrecht. De PVV stelt dat er helemaal geen Marokkaanse soldaten gesneuveld zijn in Zeeland in de Tweede Wereldoorlog. Verder stelt de partij dat er antisemitisme en Holocaustontkenning voorkomt in de islamitische gemeenschap.

*

Een lesbisch stel geeft elkaar een kus op Valentijnsdag in een supermarkt in Utrecht. Een bewaker vraagt hen of ze dit willen laten. Sommige klanten maakten kusgeluiden en opmerkingen. De bewaker verdedigt zich later met de stelling dat hij de meisjes alleen maar wilde beschermen. Hij wordt toch aangesproken op zijn gedrag.

*

Een medewerker van een telefoonwinkel in Utrecht is van Somalische afkomst. Hij krijgt onverwacht te horen dat zijn arbeidscontract niet verlengd zal worden. De reden ligt in zijn houding bij een intern fraudeonderzoek. De manager wil het team “witter” maken. Hij zegt hier echter op de fraude gedoeld te hebben, niet op de huidskleur van de man. De Somaliër dient een discriminatieklacht in.

*

Deze avond rond 23:15 uur ontdekt de conducteur van een trein die net uit Ede-Wageningen vertrokken is graffiti van hakenkruisen in een coupé. Alle reizigers wordt op station Utrecht verzocht de trein te verlaten. Ze halen de trein uit de dienstregeling.

*

Er komt een melding binnen dat er de laatste tijd veel stickers van Identitair Verzet gesignaleerd zijn in Utrecht.

*

Activisten van Identitair Verzet folderen in wat zij aanduiden als “Marokko Kanaleneiland Utrecht” bij de aftrap van de PvdA-campagne. Ze doen ook nog een andere buurt aan.

*

In Utrecht beledigt een 38-jarige man twee politieagenten met de scheldwoorden “kankerjood, kankerhond, kankerlijers”. Hij moet zich later bij de rechter verantwoorden.

*

Een school in Utrecht wijst in maart 2013 een Iraanse jongen af als leerling omdat hij onvoldoende scoort op de Nederlandse taal. Hij heeft echter wel een succesvolle Citotoets gemaakt en woonde recent vijf jaar in Iran. Dat verklaarde zijn taalachterstand. Er werd een discriminatieklacht ingediend en vandaag stelt het College voor de Rechten van de Mens dat de school verboden onderscheid op grond van ras heeft gemaakt.

*

In Utrecht treedt de Britse muzikant Douglas Pearce op met zijn neofolkproject Death in June. Hier komen rechtsextremisten op af uit Nederland, België en Duitsland. De bezoekers dragen T-shirts van diverse extreemrechtse bands. Pearce heeft op het podium allerlei symbolen opgehangen, waaronder twee vaantjes met een SS-doodskop en een zwarte vlag met een roodkleurige “zwarte zon” zoals die in de vloer van het voormalige SS-hoofdkwartier te vinden is. In een van de liederen wordt de Holocaust een leugen genoemd. De gewaarschuwde zaal wilde het concert niet afzeggen en had hiervoor het excuus bedacht: “Kunst is nooit politiek”.

*

Identitair Verzet hangt in Utrecht en Zoetermeer spandoeken op aan twee bruggen die naar Nelson Mandela zijn vernoemt. Op de doeken staan teksten als “Mandela Moordenaar” en “Moordenaarsbrug”. De actiegroep reageert hiermee op het overlijden van Mandela. Ze zeggen dat Mandela een massamoordenaar was, die leider was van een terroristische organisatie met een keiharde communistische kern. Volgens de gemeente Zoetermeer is er geen bewijs gevonden dat er in Zoetermeer een spandoek gehangen heeft. Op camerabeelden van de brug is niets te zien.

*

De VNNB schrijft op haar website dat ze vandaag deelgenomen heeft aan een grote vakbondsdemonstratie in Utrecht. Ze zouden dit gedaan hebben met een groep Nederlandse en Duitse activisten van ACN/AKN. Ze delen folders uit tegen de vakbond en tegen het kapitalisme.

*

Op 23 en 24 november is er een grote verzamelaarsbeurs in Utrecht. Hier worden ook speldjes van Hitlers partij de NSDAP verkocht. Verder liggen er speldjes met hakenkruisen en gedenktekens van het Oostfront.

*

Deze ochtend zegt de organisatie van een buurtfeest met veelkleurige Pieten in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht dat ze dreigementen en kwetsende scheldpartijen via internet heeft ontvangen. Ze willen gekleurde in plaats van Zwarte Pieten gebruiken. Mensen schrijven op Facebook dat ze de keel van de Pieten dicht willen knijpen zodat deze vanzelf paars worden, ze willen rotte tomaten en eieren gooien. Ook zijn er veel scheldpartijen in de sfeer van “rot op naar je eigen land”. De organisatie haalt de aankondiging van internet af.

*

Vandaag meldt een krant dat Wim Vreeswijk van de Partij Vrij Utrecht samen met het splinterpartijtje Groen Rechts Nederland een petitie is gestart om de gebedsoproepen van een nieuw te bouwen moskee te verbieden. De petitie is inmiddels door dertien mensen ondertekend.

*

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt een klacht tegen een consultancykantoor uit Utrecht. Een ontslagen werknemer met een licht getinte huidskleur klaagt over discriminatie op de werkvloer. Omdat hij bij zijn ontslag een verklaring heeft ondertekend dat hij geen vorderingen op het kantoor heeft, wordt hij niet ontvankelijk verklaard.

*

Een evangelische gemeente in Utrecht wijst een verzoek van een jongerenorganisatie van homoseksuelen af. Ze willen een ruimte voor ontmoetingen huren. Het homoseksuele karakter van de groep is de reden van de afwijzing. Er wordt een discriminatieklacht ingediend.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over de klacht van een Georgische specialist tegen een medisch opleidingsinstituut van een universiteit in Amsterdam en een stichting uit Utrecht. De specialist in opleiding meende dat hij vanwege zijn afkomst op extra zware afdelingen was geplaatst. De opleiding verweerde zich door de stellen dat die plaatsingen op grond van zijn kennis en achtergrond zijn gedaan. Het College stelt dat er geen onderscheid op grond van ras is gemaakt.

*

Er worden Kamervragen gesteld door de PVV over de bouw van de grootste moskee in Nederland. Deze is in Utrecht gepland en de PVV is hier tegen. De partij stelt dat de Nederlandse bevolking een stop wil op de bouw van nieuwe moskeeën.

*

Het College voor de Rechten van de Mens ziet geen discriminatie in de zaak van een Iraanse jongen. Die werd afgewezen door het gymnasium in Utrecht omdat hij onvoldoende scoorde met zijn taalbeheersing.

*

Identitair Verzet voert in Utrecht actie tegen een standbeeld van Ernesto Che Guevara, dat er vanwege een tentoonstelling staat. Ze doen een vuilniszak over zijn hoofd en hangen een plakkaat om zijn nek met de tekst “Pas op! Moordenaar”. Identitair Verzet somt allerlei vermeende wandaden van hem op en noemt hem een racist.

*

Vandaag staat op een lokale nieuwssite dat een nieuwe overkapping van een skatebaan in het Maximapark in Utrecht is beklad met schuttingtaal en een hakenkruis. De politie heeft direct verdachten aan kunnen houden.

*

Een Kroatische vrouw werd in oktober 2012 afgewezen door een callcenter in Utrecht omdat ze een accent heeft. Ze diende een klacht in. Het College voor de Rechten van de Mens stelt vandaag dat een uitzendbureau niet aannemelijk heeft gemaakt dat ze niet goed verstaanbaar zou zijn. Hierom is er verboden onderscheid gemaakt op grond van ras.

*

Op 19 en 20 mei is er in de Jaarbeurs Utrecht een tweedaagse rommelmarkt gehouden, een ‘Luikse Markt’. Ergens tijdens deze twee dagen verspreidt Identitair Verzet pamfletten waarin gepleit wordt voor de hereniging van Nederland met Vlaanderen.

*

Vandaag wordt er melding gedaan van een extreemrechtse sticker die is aangeplakt in Utrecht. Het gaat om een sticker van de Engelse voetbalploeg Millwall FC uit Londen met hun logo (een leeuw) waarnaast een Keltisch Kruis staat. De aanhang van Millwall staat bekend als racistisch en gewelddadig.

*

Een bekende NVU-activist uit Purmerend scheldt in de trein bij Utrecht een Turkse vrouw uit en brengt de Hitlergroet.

*

Een islamitische vrouw kreeg in mei 2012 op haar werk bij een gerechtsdeurwaarder in Utrecht het verzoek geen hoofddoekje meer te dragen. Vandaag oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat er daardoor verboden onderscheid is gemaakt op grond van godsdienst.

*

Identitair Verzet zegt vandaag een borrel in Delft gehouden te hebben. Volgens hun eigen opgave kwam er “een mooie groep vanuit de regio en er waren ook enkele bezoekers uit Amsterdam en Utrecht”. Omdat Identitair Verzet niet altijd even betrouwbaar is in haar berichtgeving is het onduidelijk of de informatie klopt.

*

Een hoofdbestuurslid uit Utrecht van de PvdA maakt vandaag bekend dat hij sinds december een serie dreigmailtjes heeft ontvangen met stevig antisemitisch-, antimoslim- en antilinks taalgebruik er in. Ook wordt het racistische woord “nikkers” er in gebruikt.

*

Een 54-jarige man uit Utrecht moet voor de rechter verschijnen wegens discriminerende belediging van twee ambtenaren in augustus 2012. Hij riep toen “vieze Turk”, “kankerbuitenlander” en wenste dat er een hakenkruis op het voorhoofd van een van de ambtenaren geplakt werd.

*

Voordat de supporters van FC Utrecht naar een voetbalwedstrijd tegen FC Groningen gaan hebben ze een feest in het supportershome in Utrecht. Hier zingt een volkszanger zijn liedjes. De supporters verdraaien zijn teksten en maken er antisemitische liedjes van, gericht tegen aartsrivaal Ajax.

*

In Utrecht heeft de NVU haar ledencongres georganiseerd met enkele tientallen leden. De Raad van Bestuur wordt met 100% van de stemmen herkozen. Ronald Mus wordt benoemd in de nieuwe functie van landelijk kringen-coördinator. De met 100% van de stemmen herkozen voorzitter Constant Kusters, houdt een toespraak.

*

Vandaag solliciteert een Kroatische vrouw naar een functie bij een callcenter in Utrecht. Ze wordt afgewezen omdat ze een accent heeft. Ze dient een discriminatieklacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

*

Bij een voetbalwedstrijd in Utrecht tussen Ajax en FC Utrecht wordt er vuurwerk op het veld gegooid door de Utrechtse supporters. Er worden discriminerende spreekkoren aangeheven met slogans over joden die aan het gas moeten en Hamas. Ook wordt er gesist. De scheidsrechter legt de wedstrijd een kwartier stil vanwege de projectielen, maar negeert de slogans. Vanuit de andere Utrechtsupporters komen afkeurende reacties op de uitingen.

*

Vandaag is er een linkse demonstratie in Utrecht tegen het huidige politieke systeem. De extreemrechtse organisatie “Nationaal Syndicalistisch Platform” schrijft op internet dat ze hier bij aanwezig is geweest.

*

De krant schrijft vandaag over een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem. Dat heeft bepaald dat een man, die zou hebben ingebroken bij een uiteindelijk weggepest Marokkaans gezin uit de Utrechtse wijk Terwijde, alsnog moet worden vervolgd. Ook moet het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar een brandstichting in de auto van het gezin. Het Marokkaanse gezin woonde dicht bij een homostel, dat eerder al was weggepest.

*

In Utrecht worden anti-islam stickers van Voorpost gesignaleerd.

*

Een twintigjarige man uit Veenendaal beledigde in december 2010 in zijn woonplaats een ambtenaar met de kreet: “Ik ga op PVV stemmen, vuile buitenlander. Jij moet het land uit”. Toch wordt hij vandaag vrijgesproken door de rechter in Utrecht.

*

In Utrecht worden twee ambtenaren op straat beledigd met discriminerende uitspraken tegen Turken en buitenlanders. De dader vindt dat ze een hakenkruis op hun voorhoofd geplakt moeten krijgen. Hij moet in november 2012 voorkomen.

*

Deze zondag publiceert Voorpost het bericht dat haar afdeling Midland dit weekend actie heeft gevoerd tegen een Utrechtse huisarts die zijn huisartsenpraktijk voort blijft zetten, terwijl hij is veroordeeld wegens ontucht. Ze zeggen dat ze huis aan huis hebben gefolderd en dat ze mensen op straat hebben aangesproken. Vandaag bezoekt Voorpost ook een groot feest voor vrouwelijke studenten in Utrecht om ze over de arts te informeren. De arts zou hierna zijn praktijk gesloten hebben, claimt Voorpost.

*

De Commissie Gelijke Behandeling bepaalt dat een autoverhuurder uit Utrecht een Duitser gediscrimineerd heeft door hem als klant te weigeren. Het bedrijf accepteerde alleen Nederlanders als klant om verzekeringstechnische redenen. Hierna past het bedrijf het beleid aan en zeggen ze alle burgers uit de Europese Unie te zullen accepteren. Volgens de commissie kan dit evengoed nog steeds discriminatie opleveren, als een klant van buiten de Unie zich meldt.

*

De Commissie Gelijke Behandeling stelt dat een moslima die in januari 2012 geweigerd werd als leerling van een kappersopleiding in Utrecht gediscrimineerd is op grond van haar godsdienst. De vrouw draagt een hoofddoek en geeft aan dat ze geen mannen wil knippen. De school heeft niet kunnen weerleggen dat ze slechts om haar hoofddoek geweigerd is.

*

De Commissie Gelijke Behandeling is om haar oordeel gevraagd door een Bulgaarse man die in 2011 moeite heeft om toegelaten te worden tot een opleiding Tandprothetiek in Utrecht. Hij voelt zich gediscrimineerd vanwege de belemmeringen die opgeworpen worden zoals de erkenning van zijn buitenlandse diploma en de vaardigheid met Nederlandse taal. Volgens de commissie heeft de school hem niet gediscrimineerd op basis van zijn nationaliteit, maar is er wel sprake van verboden onderscheid door zijn discriminatieklacht onzorgvuldig te behandelen.

*

27 t/m 29 juli. Op het driedaagse Summer Darkness Festival in Utrecht treedt ook een Duitse band op met de naam Triarii. Ze gebruiken nationaalsocialistische citaten in hun teksten. Er zijn ook andere omstreden acts te bewonderen zoals de darkwave band Camerata Mediolanense uit Italië die regelmatig beschuldigt is rechts-extremistisch te zijn. Het levert protest op van een antifascistische groep.

*

De Commissie Gelijke Behandeling bepaalt dat een school in Utrecht een Spaans-Nederlandse studente niet heeft gediscrimineerd door haar in een klas te plaatsen voor leerlingen voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Ze voelde zich gediscrimineerd op grond van haar afkomst. De school voerde aan dat ze vanwege haar dyslexie in de klas geplaatst was.

*

De PVV stelt in de Tweede Kamer vragen over de onrust over de komst van een moskee in Utrecht. De partij wil vastleggen dat een kerk nooit zal mogen wijken voor een moskee.

*

De Politierechter in Utrecht veroordeelt een 25-jarige vrouw uit die stad tot een korte werkstraf. Ze ging in juni 2010 racistisch tekeer in een kledingwinkel in de Domstad met beledigende kreten zoals “Kankerneger, kankerzwarte, kankeraap en kankerslaaf”.

*

In Utrecht verzoekt een gerechtsdeurwaarderskantoor een moslim-werkneemster haar hoofddoek af te doen omdat ze zich niet aan het kledingvoorschrift houdt. Hierop breekt de vrouw haar re-integratie-traject af en dient ze een discriminatieklacht in.

*

De PVV stelt Kamervragen over de opvang van een Roma-familie in Utrecht die overlast geeft. De partij vraagt of deze mensen niet beter opgesloten hadden kunnen worden. Anders wil de PVV ze wel in een “tuigdorp” stoppen.

*

Een Marokkaanse werknemer van een hogeschool in Utrecht is in september 2011 uitgescholden voor “niet-geïntegreerde Marokkaan” door een collega. Hij was niet tevreden met de reactie van de hogeschool op dit voorval en diende een klacht in. Vandaag stelt de Commissie Gelijke Behandeling dat de school adequaat heeft gereageerd om de man een discriminatievrije werkvloer te bieden.

*

Terwijl linkse groepen in centrum van Utrecht demonstreren tegen kapitalisme, voeren neonazi’s in de buitenwijk Overvecht een prikactie uit met hetzelfde thema. De NSA en VNNB/NNS hangen onder de naam van het Antikapitalistisch Netwerk (ACN/AKN) een spandoek op en verspreiden pamfletten. Ze hadden vooraf opgeroepen om in de linkse demonstratie mee te lopen, maar zijn daar niet gesignaleerd. Er worden ook antisemitische stickers geplakt. In Den Haag delen extreemrechtse activisten dezelfde pamfletten uit bij een bankfiliaal.

*

Een melding van vandaag dat er in de wijk Zuilen in Utrecht regelmatig anti-moslim stickers van Voorpost geplakt worden.

*

Een 53-jarige man uit De Bilt krijgt een werkstraf van dertig uur en moet een kleine schadevergoeding betalen omdat hij eind augustus 2010 racistisch tekeer ging op station Utrecht. Het dienstdoende personeel werd voor “Kankerzwarten” uitgescholden, waaraan hij dreigend aan toe voegde dat ze moesten sterven. Tijdens het verhoor bij de politie liet hij zich ook racistisch uit. Op de zitting vandaag betuigt hij alleen spijt omdat hij “kanker” als scheldwoord gebruikt heeft, vanwege zijn broer die deze ziekte heeft.

*

Een strafzaak in Utrecht tegen een zeventig jaar oude vrouw uit Woerden wegens een mishandeling in Woerden in september 2008. Ze gooide toen een verfblik tegen een Marokkaanse man en beledigde hem door te roepen: “vuile zwarte, vuile neger, vervelende Marokkaan”. De rechter geeft haar een voorwaardelijke werkstraf en ze moet een schadevergoeding betalen, ook vanwege de racistische beledigingen.

*

De PVV stelt Kamervragen over “structurele terreur in Utrechtse wijken”. De partij kwalificeert het als “overlast door Marokkaans straattuig. Als maatregelen denkt de PVV aan “wijkuitzettingen en denaturalisatie”.

*

Een autoverhuurbedrijf uit Utrecht dat auto’s van privépersonen aan derden verhuurt, weigert vandaag een Duitser die in Nederland woont als klant omdat hij de Nederlandse nationaliteit niet bezit. Men accepteert alleen Nederlanders om verzekeringstechnische redenen. De man dient een klacht in wegens discriminatie.

*

Een 48-jarige vrouw uit Maarssen krijgt van de rechtbank in Utrecht een boete omdat ze in augustus 2010 twee Marokkanen racistisch uitschold bij een voetbalveldje in haar buurt.

*

Een moslima heeft een tweede intake gesprek voor een kappersopleiding in Utrecht. Na het eerste gesprek heeft ze een stageplek geregeld. Er wordt haar gezegd dat ze niet wordt toegelaten tot de opleiding omdat ze een hoofddoek draagt. Dit zou lastig zijn bij praktijklessen en de moslima zou geen mannen willen knippen. Ze dient een klacht in over discriminatie.

*

In Utrecht werkt een Diaken van de rooms-katholieke kerk als hulpverlener. Hij zegt onder werktijd tegen een collega: “Laten we even eerlijk zijn, alle Joden zijn virussen en dat zijn ze altijd geweest.” Na een melding bij de manager wordt de Diaken geschorst en er wordt aangifte tegen hem gedaan. Later biedt hij zijn excuses aan en neemt hij zelf ontslag.