Home » Nederland » Nijmegen

Nijmegen

Filter

Demonstraties

16 resultaten
11 mei 2019
Door:
Nijmegen Rechtsaf, De Gele Hesjes
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 150 en 300 personen
Extra:
Demonstratie van Gele Hesjes uit Nederland en uit omliggende landen in Nijmegen. De organisatie is in handen van Danny Cornelissen van Nijmegen Rechtsaf. Maar de overgrote meerderheid van de demonstranten heeft geen extreemrechtse achtergrond. Er zijn spandoeken met teksten als 'Oprutte', '#nexit', 'Rutte Landverrader', 'NOS is fakenews' en 'Marrakesh is verraad'.
Personen:Organisaties:
7 mrt 2019
Door:
Stichting Civitas Christiana
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Civitas Christiana demonstreert voor universiteitsbibliotheek en openbare bibliotheek in Nijmegen tegen de LHBT-gemeenschap. Op een spandoek staat 'Gods huwelijk = 1 man en 1 vrouw'. Ze delen 'Gezin in Gevaar'-flyers uit tegen LHBT-activisten.
22 dec 2018
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Identitair Verzet demonstreert voor bibliotheek in Nijmegen tegen een voorleesmiddag door een dragqueen. Ze dragen een vlag van Identitair Verzet en een katholiek kruis. De voorleesmiddag wordt afgelast vanwege de veiligheid van de kinderen.
Organisaties:
1 dec 2018
Door:
Nijmegen Rechtsaf, De Gele Hesjes
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 40 en 45 personen
Extra:
Protest van Gele Hesjes wordt in Nijmegen georganiseerd door Nijmegen Rechtsaf. De demonstratie is een protest tegen Boerka's en tegen het Pact van Marrakesh.
9 sep 2018
Door:
Stop Antifa Terreur, Young Activist Together
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Stop Antifa Terreur (SAT) en Young Activist Together (YAT) demonstreren in Nijmegen bij een linkse pro-vluchtelingenactie onder de Waalbrug. Ze dragen een spandoek "010 tegen Antifa" en bekogelen de linkse activisten met fakkels en glazen. De politie pakt een rechtsextremist op vanwege het geweld en voorkomt een verdere escalatie. Een andere rechtse activist die in de buurt staat te kijken, keurt het geweld van "010 tegen Antifa" af.
Organisaties:
13 jan 2018
Door:
RVF Landstorm Nederland
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
RVF Nederland claimt een onaangekondigde demonstratie in Nijmegen te hebben gehouden als steun aan de verboden Britse nazi-groep National Action. De demonstratie duurde 10 minuten.
26 nov 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 30 en 40 personen
Extra:
Pegida demonstreert in Nijmegen. Door tegenprotesten was het onrustig. Activisten van Identitair Verzet en Nijmegen Rechtsaf staan langs de route, maar nemen niet deel aan de demonstratie. Zij willen de confrontatie met linkse tegendemonstranten zoeken.
25 okt 2017
Door:
Nijmegen Rechtsaf
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Tijdens een informatieavond over protesten tegen Zwarte Piet demonstreren activisten van Nijmegen Rechtsaf voor de deur. Daar ontstaat een confrontatie, waarbij de politie tussenbeide komt.
Organisaties:
26 aug 2017
Door:
RVF Landstorm Nederland
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 20 en 25 personen
Extra:
RVF Landstorm Nederland demonstreert in winkelcentrum in Nijmegen Dukenburg. Zij demonstreren voor de vrijlating van enkele gevangen neonazi's in Duitsland, Spanje en Nederland.
14 apr 2017
Door:
Zwart Front
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
3 personen
Extra:
Drie demonstranten van Zwart Front demonstreren in Nijmegen voor de Syrische dictator Assad en tegen VS-president Trump
Personen:Organisaties:
14 apr 2017
Door:
Zwart Front
Plaats:
NijmegenUtrecht
Deelnemers:
3 personen
Extra:
Drie activisten van zwart Front demonstreren voor de Syrische dictator Assad en tegen de VS-president Trump. Ze duiken op in Utrecht en Nijmegen.
Personen:Organisaties:
23 apr 2016
Door:
Dutch Self Defense Army
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
10 personen
Extra:
DSDA demonstreert aan de Nederlands-Duitse grens voor het sluiten van de grens. Ze houden automobilisten aan en draghen spandoeken mee voor gesloten grenzen en met steunbetuigingen aan de PVV en Wilders.
Organisaties:
8 mrt 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
Tussen 4 en 6 personen
Extra:
Pegida-activisten demonstreren en flyeren in Nijmegen in kader internationale vrouwendag. Er worden twee deelnemers gearresteerd wegens niet-legitimeren en beledigen agent.
Organisaties:
3 okt 2015
Door:
De Nationalist
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
4 personen
Extra:
Klein groepje, met banden met extreemrechtse huiskamerkroeg 'De Nationalist' en met de NVU, demonstreert bij Heumensoord, het tentenkamp voor asielzoekers bij Nijmegen dat op 2 oktober geopend is.
Organisaties:
5 apr 2014
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
100 personen
Extra:
Enkele extreemrechtse Nijmegenaren organiseren demonstratie als steun aan PVV-leider Geert Wilders. Die ligt onder vuur vanwege racistische uitspraken op een verkiezingsbijeenkomst. Onder andere de burgemeester van Nijmegen deed hierom aangifte tegen Wilders. Daarmee zijn deze inwoners het niet eens. Er zijn verschillende rechtsextremisten aanwezig, onder andere van de NVU.
Organisaties:

Kroniek

85 resultaten
*

Een amateurvoetbalwedstrijd in Arnhem met een bezoekend team uit Nijmegen. De Nijmeegse ploeg maakt bij de KNVB melding van discriminatie. Die kan hier echter geen bewijs voor vinden en seponeert de zaak.

*

Activisten van Nijmegen Rechtsaf uit Nijmegen voeren actie bij een lezing van premier Mark Rutte op een congres van de VVD in Arnhem. Ze hangen een groot spandoek op met de tekst “Onderhandelen met de PVV“. Hun boodschap is: “Praten met de tweede partij van Nederland, dat heet democratie!“. Hierna promoot Identitair Verzet de actie op sociale media.

*

In Nijmegen beledigt een man enkele politieagenten met de woorden: “jullie moeten opzouten hier, zoon van een kankerhoer” en “jullie zijn kankerjoden, kutwouten, kankerhoer“. De strafzaak volgt in juni 2017.

*

Een herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam met sprekers als Wierd Duk en Martin Bosma van de PVV. Rita Verdonk reikt de Pim Fortuyn Prijs uit aan Ebru Umar. Naar schatting komen hier ongeveer duizend mensen op af, waaronder Ben van der Kooi, Edwin Wagensveld van Pegida, Paul Peters van Identitair Verzet, Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Peter Bieleveld van de NVU. Er wordt een bloemstuk van Identitair Verzet gelegd waarbij op de linten staat “Nooit vergeten, nooit vergeven, Identitair Verzet“. Uit Nijmegen is een afvaardiging van Nijmegen Rechtsaf aanwezig, die ook hun eigen bloemstuk leggen. Hetzelfde wordt door Pegida Nederland gedaan. Voorpost had vooraf opgeroepen om hieraan deel te nemen. In Hilversum houdt Hilbrand Nawijn een toespraak op het Mediapark.

*

In de nacht tussen Dodenherdenking en Bevrijdingsdag plaatst Nijmegen Rechtsaf zelfgemaakte straatnaamborden op het Gaziantepplein in Nijmegen. Er staat “Vrijheidsplein” op. De actiegroep wil het plein een nieuwe naam geven omdat de Turkse stad Gaziantep de stedenband met Nijmegen verbroken heeft. Woordvoerder Michael Jansen van Nijmegen Rechtsaf zegt dat ze ook online petitie voor de naamsverandering heeft lopen en dat ze folders heeft uitgedeeld.

*

De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet zegt dat ze op een tiental plekken in Nederland bloemen en bloemstukken heeft neergelegd bij diverse Dodenherdenkingen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Voorgaande jaren deed de groep dat onder het motto “nooit meer broederoorlog”, maar dit jaar lijkt die invalshoek niet genoemd te zijn. Op kaartjes, linten en een vlag staat de naam Identitair Verzet. Het zou om herdenkingen gaan in Den Haag, Amersfoort, Bergambacht, Leidschendam-Voorburg en Schoonhoven. In Nijmegen is de actiegroep Nijmegen Rechtsaf, dat banden heeft met Identitair Verzet, op meerdere plekken aanwezig bij Dodenherdenkingen.

*

Een man uit Nijmegen krijgt een boete in een strafzaak in hoger beroep voor het Gerechtshof in Arnhem. Hij is hiervoor al bestraft op 12 mei 2016, maar ging in hoger beroep. Hij krijgt de straf wegens een belediging in augustus 2015 in Nijmegen. Toen schold hij een persoon van Turkse komaf uit met: “vuile kutbuitenlander” en “rot op naar je eigen land“. Voor de aanklacht groepsbelediging ziet het Hof onvoldoende bewijs, dus blijft alleen belediging staan.

*

Op internet schrijft de actiegroep Nijmegen Rechtsaf over de aandacht die een regionale krant aan hun petitie besteed. Ze vermelden dat sympathisanten de straat op gingen om flyers huis aan huis te verspreiden. Nijmegen Rechtsaf wil dat de naam van Gaziantep verwijderd wordt uit Nijmegen. Er is een plein in Nijmegen naar deze Turkse stad vernoemd vanwege een stedenband. Een onlinepetitie is door 65 mensen ondertekend.

*

De actiegroep Nijmegen Rechtsaf plaatst foto’s online van een nachtelijk kladactie. Het doelwit is een groot bord van drie steden waar Nijmegen een stedenband mee heeft. Ze overschilderen de naam van de Turkse stad Gaziantep.

*

De actiegroep Nijmegen Rechtsaf verspreidt flyers bij een school in Nijmegen vanwege de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Als verklaring schrijven ze: “Actievoerders van Nijmegen Rechtsaf zijn vandaag in gesprek gegaan met leerlingen van het ROC bij het Centraal Station.” De actiegroep geeft af op leerkrachten die leerlingen belachelijk zouden maken die op Geert Wilders en de PVV willen stemmen. Er staat een foto bij van een flyer van Identitair Verzet.

*

Een rechter in Nijmegen geeft een man uit Eindhoven een, voor de helft voorwaardelijke, werkstraf wegens zijn gedrag van begin december 2016 in Nijmegen. Hij mishandelde toen zijn levensgezellin en beledigde een opsporingsambtenaar en een politieagent met: “Ik neuk je moeder, zwarte motherfucker, kankerlijer, bounty en flikker”.

*

Activisten van Zwart Front hangen ’s avonds een spandoek aan een fietsbrug bij Nijmegen. Er staan foto’s op van landelijke politieke kopstukken en de tekst “Vele leugens, vele gezichten, een grote teleurstelling! Zwart Front“. Enkele dagen later meldt de groep dat ze “de afgelopen weken door het hele land een storm van drukwerk verspreid heeft. Flyers, posters, stickers en spandoeken”. Ze plaatsen er foto’s bij van diverse verkiezingsborden waar een Zwart Front poster op zit met de tekst: “Het maakt niet uit wie wint. Het volk verliest“. Er staan foto’s bij waarop folders te zien zijn die in brievenbussen in een flatgebouw zijn gestopt. Op een laatste foto ligt een flyer in de trein op Station Nijmegen.

*

Op een internetprofiel van Nijmegen Rechtsaf verschijnen foto’s van flyers en postertjes van Identitair Verzet met de tekst “Leugenaars, Eurofielen! Graaiers!“. Eentje is aangeplakt onder een plaatsnaambord van Nijmegen. Twee flyers worden voor de foto vastgehouden naast plaatsnaamborden van Wijchen en Beuningen. De actiegroep verklaart: “Vandaag gingen activisten van Nijmegen Rechtsaf aan de slag in Wijchen en Beuningen. Vele positieve reacties ontvangen en goede gesprekken gehad onderweg“. Nijmegen Rechtsaf geeft er een stemadvies bij: PVV, Forum voor Democratie, Voor Nederland.

*

Een strafzaak in Nijmegen tegen een man uit diezelfde plaats wegens drie delicten. Het gaat om een diefstal in 2016 en een mishandeling in 2015. Daarnaast is hij aangeklaagd voor groepsbelediging in november en december 2015. Hij liet zich toen in Nijmegen beledigend uit over Afrikaanse mensen wegens hun ras. Hij deed toen meermalen uitspraken als: “komen zij hier wonen? Krijg ik nou weer buitenlanders boven mij wonen? Ik wil geen Afrikanen, ik wil geen zwarten, ik wil geen Boko Haram, ik wil geen zwarten. Die Afrikanen moeten thuisblijven, die moeten hier niet komen. Neem ze zelf maar in huis.” Daarnaast heeft de man een deur van de centrale berging en de voordeur van de woning van zijn nieuwe buren beschilderd met de woorden “A.C. Nee“.

*

Een man beledigt in Nijmegen politieagenten met een serie scheldwoorden. Een van de agenten heeft een Chinese achternaam. De man roept dingen als: “Jij bent een vieze spleetoog, jij kut Chinees” en “Jij liegt, jij vieze kanker Chinees. Jij bent een kanker spleetoog” en nog veel meer. De strafzaak dient eind september 2020.

*

Een vrouw die kandidaat Tweede Kamerlid voor GroenLinks is, reist ’s avonds laat met de trein van Utrecht naar Nijmegen. Ze ontmoet twee jonge mannen die naar een groot concert in Amsterdam Zuidoost zijn geweest en ze hebben een prettig gesprek. Als de vrouw echter zegt dat ze naar een politiek debat geweest is en dus kandidaat voor GroenLinks is, slaat het gesprek volledig om. De mannen zeggen dat ze PVV stemmers zijn en ze bedreigen haar. Ze geven af op buitenlanders “die onze huizen afpakken” en geven de schuld aan links. Ze zeggen dat de foto van het kleine jongetje dat verdronk in de Middellandse Zee in scène was gezet om linkse partijen tot dienst te zijn. De vrouw wordt uitgemaakt voor “GroenLinks-hoer en lelijk rotwijf“. De jongens doen alsof ze iemand opbellen en zeggen dat de vrouw op station Nijmegen zal worden opgewacht. Ze zeggen ook: “als ze klaar met je zijn, ga je wel PVV stemmen“.

*

Een strafzaak in Nijmegen tegen een vrouw uit Nijmegen wegens groepsbelediging in oktober 2016 tegen Chinezen. Ze zei toen tegen een politieagent met een Chinese achternaam: “Oprotten jij. Jullie buitenlanders moeten allemaal terug naar jullie eigen land. Jullie zijn allemaal hetzelfde. Ik heb een schijt hekel aan jullie. Jij moet terug naar jouw eigen land“. De rechter ziet onvoldoende bewijs voor de aanklacht van groepsbelediging, maar geeft wel een geldboete voor het beledigen van een ambtenaar.

*

Een man uit Eindhoven mishandelt in Nijmegen zijn levensgezellin en richt zijn grieven vervolgens op een opsporingsambtenaar en een politieagent. Hij beledigt hen met: “Ik neuk je moeder, zwarte motherfucker, kankerlijer, bounty en flikker”. Hij verschijnt in maart 2017 voor de rechter.

*

In Nijmegen maakt een man uit Varsseveld zich schuldig aan het beledigen van politieagenten, waarvan een met een Turkse achternaam, met de woorden: “Kanker Turk, Vuile kanker Turk, Kankerhoer, ik hoop dat je kop eraf gesneden wordt, vuile kankerhoer“. In december 2017 moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

*

In Nijmegen duikt een groepje van zo’n zes rechtsextremisten op bij een linkse bijeenkomst voor actievoerders die tegen Zwarte Piet zijn en naar een landelijke demonstratie willen. Het groepje rechtsextremisten is juist voorstander van Zwarte Piet. De linkse actievoerders komen naar buiten en er ontstaat een woordenwisseling waarbij ook over en weer wordt getrokken en geduwd. Er wordt een emmer water over de rechtsextremisten gegooid. De politie haalt de groepen uit elkaar. In het groepje zitten mensen van de NVU zoals Adé Jansen, Michael Jansen en Frieda Jansen-Bastiaans.

*

In Nijmegen pleegt een vrouw groepsbelediging tegen Chinezen door tegen een politieagent met een Chinese achternaam te zeggen: “Oprotten jij. Jullie buitenlanders moeten allemaal terug naar jullie eigen land. Jullie zijn allemaal hetzelfde. Ik heb een schijt hekel aan jullie. Jij moet terug naar jouw eigen land“. Haar strafzaak kom in januari 2017 voor de rechter.

*

In Gent organiseert Voorpost een demonstratie met 150 tot 200 mensen tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hier is een delegatie van de NVU uit Nijmegen bij aanwezig met tien mensen waaronder Frieda Jansen-Bastiaans, Adé Jansen, Michael Jansen en Martin de Regt. Ook zijn er tien Vlaamse NVU’ers als deelnemers. Op veel gele Voorpostborden staat de slogan “Stop Islamisering Europa”. Uit de Nederlandse afdeling van Voorpost zijn hier figuren als Florens van der Kooi en Bernie Flapper heen gekomen. Er is een tegengeluid van groepen Turken, waaronder ook Grijze Wolven. Er zou een Voorpostbus uit Antwerpen zijn aangevallen door tweehonderd Turkse Belgen.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een woonwagenbewoonster tegen de gemeente Nijmegen. Die gemeente heeft haar in april 2015 aangezegd een standplaats op een woonwagenkamp te verlaten. Ze wilde die plek van haar ouders overnemen, maar dit wordt geweigerd omdat haar partner criminele antecedenten heeft. Het College ziet hier geen discriminatie in omdat dit beleid ook voor andere wijken in Nijmegen geldt en niet op alle woonwagenkampen in Nijmegen uitgevoerd wordt.

*

De groep Zwart Front bericht dat ze vandaag aanwezig is op een introductiemarkt van een onderwijsinstelling in Nijmegen. Hier hebben activisten flyers uitgedeeld aan de nieuwe eerstejaars studenten. “Vervolgens zijn zij in de stad verder gegaan en hebben daar nog vele flyers verspreid“.

*

De fascistische groep Zwart Front probeert in Nijmegen flyers te verspreiden op het Centraal Station. Ze laten de flyers achter op de bagagedragers van geparkeerde fietsen. Antifascisten hebben tientallen flyers van fietsen afgehaald en het materiaal uit de fietsenstallingen verwijderd. Het gaat om een flyer over werklozen met een foto van Mark Rutte er op.

*

De huiskamerkroeg De Nationalist uit Ravenstein plaatst een aantal foto’s op internet van aangeplakte nazistickers van RVF Landstorm Nederland, waarvan enkelen op het treinstation van Nijmegen. Het gaat om zwarte stickertjes met de tekst: “Ons Nationalisme uw redding. Ons Socialisme uw toekomst. RVF Landstorm“.

*

In Groesbeek beledigt een man uit Groesbeek of Nijmegen een islamitische vrouw met de uitspraak: “Jullie mogen jezelf niet zo aankleden. Jullie horen hier niet. Jullie zijn IS strijders. Oprotten. Ga terug naar je eigen land“. Hij komt in juni 2017 voor de rechter.

*

De PVV grijpt het vragenuur in de Tweede Kamer aan om vragen te stellen over een krantenbericht “Slapende IS-cel was aanwezig in vluchtelingenkamp Nijmegen“. De PVV valt ongenuanceerd de burgemeester van Nijmegen aan, alsof die bejaarden uit verzorgingshuizen zou jagen om asielzoekers en jihadisten en terroristen er in te laten. De partij geeft het “opengrenzenbeleid” hiervan de schuld. De PVV wil hierom de grens sluiten voor alle asielzoekers en de asielopvang stoppen, want “dan komen er geen terroristen meer binnen”.

*

Het Nederlands Verbond en DSDA voeren een sociaal hulpproject in Nijmegen uit voor een zieke Nederlandse man. Ze kopen een bankje voor hem en zetten dit in elkaar. Hierna wordt de goede daad breeduit op internet geëtaleerd.

*

Een 62-jarige man uit Nijmegen krijgt een boete van een rechter in Arnhem wegens discriminatie en belediging in Nijmegen op 2 augustus 2015. Tegen iemand van Turkse afkomst zei hij toen: “vuile kutbuitenlander” en “rot op naar je eigen land“. Hij is ook aangeklaagd voor groepsbelediging, maar daarvan wordt hij vrijgesproken. In 2017 volgt er nog een hoger beroep.

*

Er worden stickers van de NVU gezien op een route van Nijmegen naar Elst, onder meer in Lent. Op de stickers staat de tekst “Vluchtelingen niet welkom! Stop. Grenzen dicht!“.

*

Bij een 1 mei demonstratie voor de Dag van de Arbeid in Nijmegen vallen enkele extreemrechtse Turks-Nederlandse mensen van de Grijze Wolven wat meelopende Koerdische demonstranten aan. Ze proberen hun vlaggen te vernielen en de politie moet ingrijpen.

*

Op een internetpagina van Zwarthemd (van Zwart Front) wordt in de avond een foto gepost met alleen de tekst “Dukenburg” erbij. Dat is een wijk in Nijmegen. Op de foto staan de brievenbussen van een flatgebouw met flyers van Zwart Front met de titel “Dag van de Nationale Arbeid“.

*

De afdeling Twente & de Achterhoek van Identitair Verzet plaats een foto online van hun aangeplakte sticker “Opvang in eigen regio is Humaner“, die in het centrum van Nijmegen aangeplakt is.

*

De afdeling Twente en de Achterhoek van Identitair Verzet plaatst twee foto’s op internet van een plaktocht in Nijmegen, die ze de afgelopen dagen heeft uitgevoerd. Het gaat om stickers van Identitair Verzet met de tekst “Opvang in eigen regio is humaner“.

*

De militante actiegroep DSDA voert in Berg en Dal, gemeente Nijmegen en vlakbij Beek-Ubbergen, aan de grens met Duitsland een publieksactie uit. Met een tiental activisten wordt het verkeer tegengehouden om de automobilisten te wijzen op het belang van gesloten grenzen. Ze delen flyers uit en er hangen spandoeken: “Grenzen dicht” en “Wie had dat gedacht: van een islamiet in je straat naar een Islamitische Staat“. Men heeft ook een poster meegenomen met een foto van Geert Wilders omdat DSDA de PVV wil steunen. Na een uurtje stuurt de politie hen weg. De DSDA was eigenlijk van plan de weg volledig te blokkeren met brandende olievaten. Dat gaat echter niet door omdat de leden die deze vaten mee zouden nemen, niet op komen dagen.

*

In de middag plaatst Zwart Front een foto op internet van een nachtelijke actie met een Zwart Front-spandoek met de tekst: “Stop de linkse dictatuur van C.O.A. en Gemeente“. Als toelichting staat er bij: “vannacht hebben activisten van Zwart Front Nijmegen, in samenwerking met lokale sympathisanten, een spandoek opgehangen aan het Julianaplein in Beuningen. De reden hiervoor is de geplande opvanglocatie voor asielzoekers in Ewijk“. De activisten zijn boos over een inspraakavond. Ze schrijven dat er twee actiegroepen zijn opgericht tegen het AZC en dat er een kleine demonstratie is geweest.

*

In Nijmegen worden aangeplakte stickers van de NVU verwijderd.

*

Edwin Wagensveld voert met zijn actiegroep Pegida op Vrouwendag actie in Nijmegen tegen de islam. De activisten delen dinsdagochtend flyers uit waarop een hooggehakte vrouwenvoet koranverzen vertrapt. Er worden twee activisten gearresteerd. De ene vanwege agressief gedrag en de andere omdat die geen legitimatiebewijs kan tonen.

*

Op 25 en 26 februari krijgen dertig moskeeën in Nederland dreigbrieven met een adelaar en een hakenkruis er op. In de brief staat: “Aan alle islamitische gebedshuizen. Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti Islam. Islam is valse en duivelse religie“. Deze dreigbrief word onder meer aan moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft en in Limburg gestuurd. De politie kan geen dader vinden.

*

In Nijmegen beledigt een minderjarige vrouw uit Nijmegen politieagenten met een hele serie scheldwoorden die allemaal met “kanker” beginnen. Hier zit ook “kankerjoden” tussen.

*

Een Rockfestival maakt bekend dat ze voor hun muziekfestival op 4 en 5 juni in Nijmegen een Amerikaanse band afgezegd heeft. De aanleiding hiervoor is dat de zanger van de band onlangs op een festival in de USA de Hitlergroet bracht en “White Power” riep.

*

Een krant maakt melding van een plan van een woonzorgcentrum in Nijmegen voor een kookavondje met Syrische vrouwen die als vluchteling wonen in de noodopvang Heumensoord (bij Malden, gemeente Heumen). Dit kookavondje zou in het woonzorgcentrum in Nijmegen gehouden gaan worden. Een zoon van een van de bewoners komt in verzet tegen dit plan en de Gelderse PVV-leidster Marjolein Faber spreekt zich tegen het plan uit. Ze zegt dat ze vreest voor de veiligheid van de ouderen. Faber speelt haar tekst door aan GeenStijl. Hierna komen de keiharde reacties van de reaguurders. Er is sprake van bedreigingen en beledigingen op internet. De locatiemanager van het woonzorgcentrum voelt zich hierdoor bedreigd en blaast het plan af. Er zijn zelfs anonieme posters tegen het initiatief opgehangen in het centrum. Hierna is Marjolein Faber tevreden en ze spreekt nog een verdachtmaking uit tegen de Syrische vrouwen.

*

Er komt een melding binnen van het sturen van twee dreigbrieven aan moskeeën in Nijmegen.

*

In Nijmegen mishandelt een man iemand door die met kracht te duwen, waardoor die ten val komt. Hij is boos omdat hij geen allochtonen als nieuwe buren wil. In deze periode maakt de agressor zich schuldig aan discriminerende groepsbelediging (zie 22 november) jegens mensen met een Afrikaanse afkomst. Vandaag escaleert die situatie dus met gewelddadig gedrag. Er volgt een strafzaak in februari 2017.

*

Van 22 november tot 8 december laat een man in Nijmegen zich op meerdere tijdstippen in het openbaar opzettelijk beledigend uit over Afrikaanse mensen vanwege hun ras. Hij schreeuwt meermalen naar zijn nieuwe buren: “komen zij hier wonen? Krijg ik nou weer buitenlanders boven mij wonen? Ik wil geen Afrikanen en ik wil geen zwarten. Ik wil geen Boko Haram, ik wil geen zwarten. Die Afrikanen moeten thuisblijven, die moeten hier niet komen“. Ook schilderde hij een kreet op de deur van de centrale berging en de woning van zijn nieuwe buren. Op 29 november escaleert deze situatie. Er volgt een strafzaak in februari 2017.

*

Er komt een melding binnen dat er een sticker van Identitair Verzet met de tekst “Stop Islamterreur” zit aangeplakt op een bankje in Nijmegen.

*

Er komt een melding binnen dat de NVU de laatste tijd vaak stickers aanplakt in Nijmegen.

*

In Nijmegen maakt een man van 61 jaar oud zich schuldig aan discriminatie en belediging. Tegen iemand van Turkse afkomst zegt hij: “vuile kutbuitenlander” en “rot op naar je eigen land“. Hij wordt aangeklaagd wegens groepsbelediging en de strafzaak dient in mei 2016.

*

In Rome, Italië wordt op 19 en 20 juni een internationaal nationalistisch evenement georganiseerd door de radicale groep van Casa Pound. Op vrijdag is er een gevechtstoernooi en op zaterdag een groot concert. Uit België is Ruben Rosiers hierbij aanwezig en uit Nederland Ritchie Kolvers. Ze hebben een vlag bij zich van Zwart Front Nijmegen West. Op een bijgevoegde foto is een grote zaal te zien die vol staat met mannen die hun rechterarm omhoog hebben, de Hitlergroet of Romeinse groet.

*

Een lokale krant meldt dat er een glijbaan in een speeltuin in Nijmegen is beklad met leuzen, een hakenkruis en een Davidster. Op een boog staat “Arbeit Macht Frei”. Verder hebben de daders allerlei dodelijke ziektes opgeschreven.

*

In het centrum van Nijmegen worden stickers van Zwart Front aangetroffen die recent zijn aangeplakt. Het gaat om stickers met teksten als: “Eendracht Maakt Macht” en “Fascistische Aktie”.

*

In Nijmegen duikt graffiti op met de tekst “Zwarte Piet blijft. PvdA Gaat”.

*

Er komt een melding binnen dat Identitair Verzet de afgelopen week stickers met de tekst “Stop Islamterreur” heeft geplakt in Nijmegen.

*

Er worden stickers van de NVU aangetroffen in Nijmegen.

*

Vandaag komt het bericht naar buiten dat vijf voetbalfans van NEC uit Nijmegen begin mei 2014 een voetbalwedstrijd tegen Ajax bezochten in de Amsterdam Arena in Amsterdam Zuidoost. Ze hebben een stadionverbod gekregen. Er is sprake van twee personen die destijds antisemitische teksten riepen. Een van die twee heeft een stadionverbod van vijf jaar gekregen.

*

Er komt een melding binnen dat Zwart Front de afgelopen week stickers heeft geplakt in Nijmegen.

*

Bij een voetbalwedstrijd van Ajax in Amsterdam Zuidoost worden twee supporters van NEC uit Nijmegen gearresteerd wegens het roepen van antisemitische teksten.

*

In Nijmegen wordt door enkele mensen een steundemonstratie georganiseerd voor Geert Wilders. De PVV-voorman ligt onder vuur vanwege zijn minder-Marokkanen uitspraak. Er zijn ongeveer honderd deelnemers, waaronder ook een aantal rechtsextremisten. Antifascisten laten een tegengeluid horen. Henk Wijnhoven van de NVU uit Nijmegen slaat een GeenStijl journalist.

*

In Nijmegen doet een grote groep mensen, waaronder veel Marokkaanse Nederlanders, aangifte tegen Geert Wilders vanwege diens anti-Marokkanen uitspraak. Ze lopen in een demonstratieve stoet naar het politiebureau. Er is op dezelfde locatie een eenmans tegenactie van de PVV-supporter Michael Jansen met een Nederlandse vlag waar hij “Geert, Bedankt” op heeft geschreven. Hier ontstaat wat rumoer door. Ook op veel andere plekken in Nederland wordt deze week aangifte gedaan tegen de PVV-leider.

*

Er komt een melding binnen dat er de laatste tijd veel NVU-stickers aangeplakt zijn in Nijmegen. Op een aantal stickers staat een anti-islamitische tekst.

*

Deze ochtend meldt Zwart Front dat haar activisten uit Nijmegen een spandoek ophangen hebben in de stad met de tekst: “Zeurpiet Zeur Niet Zwart Front”. Hiermee sluiten ze een actieperiode af.

*

In het centrum van Nijmegen worden vandaag stickers van de NVU aangetroffen.

*

Een jeugdvoetbalwedstrijd in Arnhem tussen ploegen uit Arnhem en Nijmegen. Na de wedstrijd zou een speler uit Nijmegen een racistisch bedoelde opmerking gemaakt hebben tegen een donkere speler uit Arnhem: “ga nu maar weer bananen eten”. Hierna ontstaat een massale vechtpartij waar ook de vaders en moeders aan mee doen. Ruim twintig mensen gaan met elkaar op de vuist. Een Arnhemse speler wordt een blauw oog geslagen door een vader uit Nijmegen.

*

Vandaag wordt op internet een ongedateerde melding van Zwart Front gezien waar in staat dat ze “gisteravond” een soort spandoek hebben opgehangen met de tekst “Volk aan de macht” met het Zwart Front-logo. Dit is dus op een onbekende datum, langs de snelweg A73 bij Nijmegen gedaan.

*

In Nijmegen organiseert Zwart Front een eerste lokale “blokavond” bijeenkomst. De opkomst valt tegen.

*

In Nijmegen wordt deze ochtend rond 6 uur een 27-jarige man aangehouden op verdenking van een aanranding waarbij hij discriminerende antihomo uitspraken doet. In een snackbar betast hij een jonge vrouw en maakt hij kwetsende opmerkingen naar een vriend van de vrouw over diens geaardheid. Hij verzet zich tegen zijn aanhouding en wordt door politie tegen de grond gewerkt.

*

De fascistische splintergroep Zwart Front plakt in deze periode in Nijmegen extreemrechtse postertjes op verkiezingsborden. Het Zwart Front is vooral op internet actief met een discussieforum en een fascistisch archief.

*

De Nederlandse actiegroep Nationale & Socialistische Aktie (NSA) roept haar achterban op om zich vandaag aan te sluiten bij een van de sociale marsen die vanuit de vakbond FNV gehouden worden in Amsterdam, Bergen op Zoom, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Schiedam. De oproep zou op beperkte schaal door neonazi’s opgevolgd zijn. In Eindhoven delen ze folders uit van ACN/AKN.

*

Vandaag schrijft de krant over een voorval in het Kronenburgpark in Nijmegen. Daar zijn vorige week twee donkergekleurde jongens gearresteerd. Volgens getuigen was hierbij sprake van racisme en discriminatie. Alle blanke mensen in het park die alcohol dronken werden genegeerd. En een agent zou de jongens geduwd en geprovoceerd hebben. De politie stelt dat het juist de jongens waren die provoceerden.

*

Ritchie Kolvers uit Nijmegen schrijft op het Iron March Forum hoe het gaat met zijn organisatie Zwart Front, die in de oprichtingsfase zit. Hij is een webshop aan het opzetten en een manifest aan het schrijven. De afdeling “blok Nijmegen-West” is al zo goed als opgezet. Ze hebben een vlag laten maken en al een enkele keer posters verspreid. Volgende maand houden ze een barbecue. In het najaar willen ze het graf van Benito Mussolini in Italië bezoeken en bij Casa Pound langs in Rome.

*

Twee Nijmeegse rechtsextremisten uit de hoek van Voorpost bezoeken een 1 mei viering van het FN in Frankrijk.

*

Er worden NVU stickers gesignaleerd op een winkelcentrum in Nijmegen.