Een herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam met sprekers als Wierd Duk en Martin Bosma van de PVV. Rita Verdonk reikt de Pim Fortuyn Prijs uit aan Ebru Umar. Naar schatting komen hier ongeveer duizend mensen op af, waaronder Ben van der Kooi, Edwin Wagensveld van Pegida, Paul Peters van Identitair Verzet, Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Peter Bieleveld van de NVU. Er wordt een bloemstuk van Identitair Verzet gelegd waarbij op de linten staat “Nooit vergeten, nooit vergeven, Identitair Verzet“. Uit Nijmegen is een afvaardiging van Nijmegen Rechtsaf aanwezig, die ook hun eigen bloemstuk leggen. Hetzelfde wordt door Pegida Nederland gedaan. Voorpost had vooraf opgeroepen om hieraan deel te nemen. In Hilversum houdt Hilbrand Nawijn een toespraak op het Mediapark.
Fortuynisten herdenken de moord op Pim Fortuyn op verschillende locaties. Er is een bescheiden bustour die langs Driehuis en Hilversum leidt en een grotere stille tocht in Rotterdam, die met een manifestatie wordt afgesloten. Een vertegenwoordiger van Leefbaar Rotterdam houdt een toespraak, evenals Hilbrand Nawijn en Paul Meijer. Er zijn diverse rechtsextremisten aanwezig. Zo leggen de groeperingen Pegida, Nederlands Verbond en Identitair Verzet bloemstukken. In het publiek staan bekende rechtsextremisten als Ben van der Kooi, Hugo Kuijper, Adé Jansen, Yvette Evers, Raffie Chohan en Floris Groeneveld. Er duikt plotseling een onbekende man op met een zwarte helm op zijn hoofd. Die klimt op het beeld van Fortuyn en steekt een stadionfakkel af. Hij wordt gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde.
PVV-voorman Geert Wilders reageert fel op de kritiek van PvdA-coryfee Hans Spekman. Volgens Wilders demoniseert de PvdA hem nu zoals eerder Pim Fortuyn. “Als de kogel van links komt dan weet heel Nederland dat aan de zijkant de letters PvdA staan geschreven“, zegt Wilders. Eerder op deze dinsdag twittert Wilders al: “Eerst ons land naar de afgrond brengen en dan zeggen dat ik een gevaar ben? #niksgeleerdvanpimfortuyn“. Spekman vindt dat Wilders de democratie en rechtsstaat in gevaar brengt door zijn oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra.
Raffie Chohan en haar man van de Dutch Defence League organiseren een kleine anti-islamdemonstratie in Rotterdam. Uit Duitsland is Melanie Dittmer van Identitäre Aktion afgereisd om een toespraak te houden. Er is een groepje Duitsers van Infidels Deutschland. Een kleine NVU-delegatie onder leiding van Peter Bieleveld heeft een eigen spandoek meegenomen. Ondersteuning komt er van Identitair Verzet en Pegida. Sjors Remmerswaal neemt interviews af voor de website Rechts Actueel. Onder de aanwezigen zijn Ben van der Kooi en Hugo Kuijper, die laatste met een Prinsenvlag. De ongeveer vijftig deelnemers staan eerst een uurtje op het Pim Fortuynplein bij het standbeeld van Pim Fortuyn. Daarna demonstreren ze naar Fortuyns voormalige woning. Raffie Chohan roept “Eigen Volk Eerst” in haar toespraak.
Vertegenwoordigers van diverse extreemrechtse organisaties doen mee aan een herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam. Er zijn mensen van de Dutch Defence League en de Polish Defence League. Activist Paul Peters is er namens Identitair Verzet. Elk jaar herdenken partijen en groepen zoals Leefbaar Rotterdam, De Vrienden van Pim Fortuyn en Stichting Beeld van Pim de moord op hun voorman.
De partij Voor Nederland stelt Kamervragen over de “enorme steun van Turkse jongeren voor jihadistisch geweld tegen niet-moslims”. De partij wil dat de minister erkent dat er een relatie bestaat tussen de islamitische achtergrond van de Turkse jongeren en hun steun voor jihadistisch geweld. De Kamerleden stellen dat vier op de vijf Turkse jongeren zich tegen onze Westerse vrijheid en tolerantie keren. Ze citeren Pim Fortuyn die een vijfde colonne signaleerde en willen meer geld voor de veiligheidsdiensten, om de islamitische terreurdreiging het hoofd te bieden.
Een nieuwswebsite meldt dat Voor Nederland ‘deze week’ een herdenking voor Theo van Gogh heeft gehouden in het partijkantoortje. Hiervoor is een controversiële Amsterdamse kunstenaar uitgenodigd om zijn omstreden werk over onder meer de islam daar te exposeren. De kunstenaar houdt ook een toespraak over de islam, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh en Pim Fortuyn. De kleine kamer staat vol met journalisten en sympathisanten.
Op de Facebookpagina van de NVU roept de partij ‘iedereen’ op om vandaag aanwezig te zijn bij een rechtbankzitting in Den Haag van Volkert van der Graaf. Die vecht een aantal voorwaarden aan rondom zijn vrijlating. Hij heeft vast gezeten vanwege de moord op Pim Fortuyn in 2002. De NVU wil dat mensen op de publieke tribune zitten ‘zodat deze moordenaar niet zijn zin krijgt’. Van der Graaf is zelf echter niet aanwezig bij deze zitting.
Bij de jaarlijkse Pim Fortuynherdenking doen zijn aanhangers drie plekken aan die een rol hebben gespeeld in de tijd van zijn overlijden. Ze bezoeken een begraafplaats in Driehuis, het Mediapark in Hilversum en lopen in een stille tocht in Rotterdam naar het beeld van Fortuyn waar de afsluiting gehouden wordt. Op alle plekken zijn telkens enkele tientallen mensen aanwezig, maar bij het beeld staat uiteindelijk toch nog circa 150 mensen. PVV Tweede Kamerlid Fleur Agema spreekt het gezelschap toe.
In Rotterdam organiseren vrienden en een broer van Pim Fortuyn een demonstratie tegen de vrijlating van Volkert van der Graaf, die Fortuyn in 2002 vermoordde. Leefbaar Rotterdam helpt bij het protest van ongeveer driehonderd mensen. Radicalere groepen zoals Identitair Verzet, Voorpost, DDL en de NVU sluiten zich hierbij aan. Er zijn ook verschillende Kamerleden van de PVV.
Identitair Verzet voert in Rotterdam actie tegen de vrijlating van Volkert van der Graaf, die een gevangenisstraf uitzit vanwege de moord op Pim Fortuyn. Ze delen flyers uit om voor een demonstratie op te roepen.
De jaarlijkse Pim Fortuyn herdenking in Rotterdam wordt georganiseerd door Stichting Beeld van Pim en De Vrienden van Pim Fortuyn. Er doen enkele rechtsextremisten aan mee uit de hoek van Voorpost en de PVV.
Voorpost organiseert een cultureel uitstapje in Rotterdam. De deelnemers verzamelen zich bij het standbeeld van Pim Fortuyn en gaan naar het Schielandhuis voor een tentoonstelling over duizend jaar Rotterdam.
Forza! houdt in Nieuw-Vennep een politiek café over de erfenis van Pim Fortuyn. Hier debatteert PVV-Kamerlid Fleur Agema met onder meer Gerard van As (ex-LPF Kamerlid) over de politieke erfenis van Fortuyn.
Extreemrechtse organisaties sluiten zich aan bij de herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam. Er zijn meer dan duizend mensen aanwezig van Leefbaar Rotterdam en uit voormalige LPF-kringen, maar ook vanuit de reguliere politiek. Uit extreemrechtse hoek zijn er mensen van Voorpost, de NVU en de PVV.