Capelle aan den IJssel
In deze Rotterdamse satellietgemeente is Leefbaar Capelle de grootste partij die met drie wethouders in het bestuur zit. Wethouder Dick van Sluis (1965) is bovendien de voorzitter van zijn oude partij Leefbaar Rotterdam die zich steeds meer op de PVV-lijn oriënteert. Joost Eerdmans (1971) is de tweede Capelse wethouder en ook de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. De zusterpartijen zijn dus nauw verwant. In het verkiezingsprogramma zet Leefbaar Capelle vooral zwaar in op het thema veiligheid. Verder moeten immigranten niet mekkeren over discriminatie, want daar prikt de partij “moeiteloos doorheen”. Er is volgens Leefbaar Capelle geen sprake van discriminatie, maar sprake van een “gerechtvaardige voorkeur voor iemand die beter is”, want nieuwelingen missen de nodige vaardigheden. Als de partij aangeeft tegen discriminatie te zijn, lijkt ze het vooral over het zogenaamde “positieve discriminatie” te hebben, het voorrangsbeleid om achterstandgroepen te helpen. Leefbaar Capelle zet ook “vraagtekens bij de overdreven milieulobby” en wil voorzichtiger zijn in het beleid voor een beter milieu.
Delft
DOP, de Delftse Ouderen Partij is nieuw, geheel onafhankelijk en vers opgericht. De tweede kandidaat is oud-CDA-wethouder Eli de Vries (1952) uit Zoetermeer. Hij ondersteunt sinds 2010 de rechtse Lijst Hilbrand Nawijn in zijn woonplaats Zoetermeer.
Onafhankelijk Delft
De partij Onafhankelijk Delft doet weer mee onder aanvoering van het controversiële raadslid Martin Stoelinga (1943). Hij kreeg vorig jaar bijna 4 ton schadevergoeding van de gemeente Delft na een langslepende zaak. Stoelinga had een wethouder van corruptie beschuldigt waarna die onreglementair terugsloeg. Het beeld van Martin Stoelinga is niet eenduidig. Enerzijds trainde hij een voetbalclub met Marokkaanse jongeren en hielp hij een Surinaams gezin dat in de knel zat. Anderzijds heeft hij door de jaren stevige uitspraken gedaan tegen illegalen, de islam en asielzoekers. In 2007 had hij al een Partij voor de Vrijheid Delft opgericht die hij alleen wilde gaan gebruiken als Geert Wilders en Rita Verdonk samen zouden gaan werken. Het kwam er niet van.
Kandidaat Aad van Doeveren (1946) was ooit bestuurslid van de Wereldbond tot Behoud van Mens en Milieu (WBMM). Dat klinkt heel vriendelijk, maar de organisatie was de Nederlandse afdeling van de Duitse Weltbund zum Schutze des Lebens (WSL) die legio extreemrechtse contacten had en tot de bruine kant van de milieubeweging gerekend werd. De Duitse club werd opgericht door SA-man Günther Schwab en WSL-president Werner Haverbeck was in het Derde Rijk belangrijk in de NSDAP van Hilter. Diens weduwe Ursula Haverbeck-Wetzel werd ook president van de WSL was een fervente neonazi die de Holocaust ontkende. In Nederland was Anton van ’t Hooft lang de voorzitter van de WBMM, terwijl hij ook voorzitter was van de extreemrechtse partij Nederlandse Christen Democraten (NCD). Aad van Doeveren was vicevoorzitter van de WBMM tot haar opheffing in 2002.
In het verkiezingsprogramma van Onafhankelijk Delft schrijft men dat de belastingen omlaag gaan. Verder wil de partij “Fundamentalistische islamisering stoppen” en een “Stop op asielzoekers en kansarme Balkan migranten”. Er mag zelfs helemaal geen moskee meer bijkomen in Delft en ook geen islamitisch onderwijs gegeven worden in Delft.
Den Haag
In Den Haag doet zowel de Partij voor de Vrijheid, als maar liefst twee afsplitsingen en een dissident van deze partij mee. Het origineel heeft een stevig extreemrechts partijprogramma waarin de islam en buitenlanders de pineut zijn. Er worden ook veel subsidies en belastingen afgeschaft. Tussen de kandidaten staan geen grote verrassingen. De lijsttrekker is voormalig PVV-Kamerlid Leon de Jong (1982).
De dissident in dit verhaal is natuurlijk Arnoud van Doorn (1966) die een flinke ideologische draai gemaakt heeft. Hij verliet de PVV eind 2011 wegens een geldkwestie en komt nu op voor de conservatief-islamitische Partij van de Eenheid.
Het voormalige PVV-raadslid Paul ter Linden (1989) heeft zijn eigen naamloze lijst ingediend en doet met ex-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel (1959) mee. Ter Linden stapte vorig jaar uit de PVV omdat Wilders met het Vlaams Belang ging samenwerken. Hij was volgens eigen zeggen betrokken geraakt bij de PVV, vanwege het opkomen voor homorechten door die partij. Samenwerking met het uitgesproken homovijandige Vlaams Belang was hem een brug te ver.
De Mos en de Ouderen
Richard de Mos (1976) komt ook uit de PVV en was Tweede Kamerlid en raadslid in Den Haag. Hij is nu de lijsttrekker van Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag. Het samenwerkingsverband schrijft in het verkiezingsprogramma een “Invasie van Roemenen en Bulgaren” te verwachten. “Tegen de overbevolking van huizen moet door de Pandbrigade hard worden opgetreden” is de oplossing die de partij bedacht heeft. Het is een van de weinige opvallende punten die nog aan de PVV doen denken. Toch heeft de partij een aantal rechtse krachten aan boord.
Kandidate Erna Beentjes (1967) komt net als De Mos uit de PVV en is momenteel een belangrijke kracht achter de schermen van het partijtje Artikel 50. Ze is beleidsmedewerker van Daniël van der Stoep in het Europees Parlement. Europarlementariër Van der Stoep stapte uit de PVV heeft Artikel 50 opgericht.
Derk Roos (1948) was kandidaat voor de PVV in Den Haag en in Zuid-Holland in 2010 en 2011.
Voetbalfanaat John van Zweden (1962) is nu de lijstduwer en een belangrijke sponsor van de partij. Hij ondersteunde in 2011 de PVV bij de verkiezingen. Als voormalige Ado Den Haag-hooligan en eigenaar van voetbalclub Swansea in Groot-Brittannië is hij een lokale bekendheid. In de jaren negentig werd Van Zweden veroordeeld tot een boete omdat hij Ruud Gullit beledigd had met discriminerende t-shirts. Gullit moest een banaan opeten en naar Milaan terugkeren. Kort daarna is John van Zweden scheidsrechter bij een wedstrijd van de Haagse voetbalclub BMT, die veel allochtonen heeft spelen. Als na de wedstrijd de koplamp van zijn auto blijkt te zijn ingetrapt slaat Van Zweden de kantine van BMT kort en klein. Hij slaat alle ramen eruit en maakt duizenden euro’s schade. Het was het einde van zijn scheidsrechterscarrière.
Verder waren enkele mensen eerder actief bij Trots op Nederland van Rita Verdonk.
Leiden
De partij Leefbaar Leiden is in de dertien jaar van haar bestaan flink naar rechts opgeschoven. Het begon in 2000 met hulp van Pim Fortuyn als fusie tussen de Groenen en een lokale partij. Ook toen was men al tegen de opvang van afgewezen vluchtelingen. Inmiddels doet Leefbaar Leiden qua standpunten niet meer onder voor de PVV en voert ze campagne tegen de komst van een moskee. De banden met de PVV zijn dan ook warm. De Kamerleden Agema en Beertema bezoeken de Leidse partij nu in de verkiezingstijd om de anti-islam-campagne te ondersteunen. Daarnaast speelt de partij ook een rol in de wilde protesten rond de woning van een veroordeelde pedofiel. Boze buurtbewoners protesteren al weken tegen deze man, zij aan zij met radicale rechtsextremisten. Leefbaar Leiden gooit olie op het vuur door het protest zowel op straat als in de raad aan te jagen.
Diverse kandidaten van Leefbaar Leiden hebben ook zelf bij de PVV rondgelopen. Nils Bakker (1978) en Peter Top/Barendse (1983) hielpen de PVV bij de verkiezingen in 2011. Tomas Kok (1991) was beleidsmedewerker van de PVV in de provincie Utrecht en deelnemer aan de PVV demonstratie in september 2013. Lijsttrekker Daan Sloos (1941) steunde Wilders in 2006 al bij de verkiezingen. Hij voerde in 2009 gesprekken met de PVV omdat hij een Tweede Kamerzetel wel zag zitten. Het lukte Sloos niet de PVV’ers van zijn kwaliteiten te overtuigen. Leefbaar Leiden kandidaat Wesley Friedhoff (1990) twittert zijn voorliefde voor de PVV ook de wereld in en kopt hun anti-islam-teksten door.
Pijnacker-Nootdorp
De lijstduwer is meestal een bekend figuur die eigenlijk niet in de raad wil, maar de partij een duwtje in de rug wil geven. Waarom Trots Pijnacker-Nootdorp Willem Lubben (1972) uit Pijnacker nu op deze plek heeft gezet is niet direct duidelijk. Hij zal eerder een lijstremmer kunnen zijn als de kiezers weten dat Lubben in de jaren negentig lid was van de radicale extreemrechtse partij CP’86. Hij werd op vergaderingen van de CP’86 uitgenodigd en stond op de ledenlijst die uitlekte. De CP’86 werd in 1998 verboden als criminele organisatie die zich stelselmatig schuldig maakte aan het aanzetten tot vreemdelingenhaat.
Ridderkerk
De negende kandidaat van “Echt Voor Ridderkerk” is Jim Kloos (1947). In 2006 steunde hij de PVV al bij verkiezingen en 2010 maakt hij zelf wereldkundig dat hij in het Provinciale Staten-klasje van de PVV zit. Kloos zoekt dan steun voor de PVV in kringen van extreemrechtse Fortuynisten. Echt voor Ridderkerk lijkt in haar presentatie een reguliere lokale partij.
Rijswijk
De partij Onafhankelijk Rijswijk draait al een tijdje mee en levert een wethouder aan het gemeentebestuur. Gemeenteraadslid Martin de Ruijter (1987) steunde de PVV bij de verkiezingen van 2011 en is nu weer kandidaat voor Onafhankelijk Rijswijk. De partij lijkt een regulier verkiezingsprogramma te hebben.
Beter
Meer PVV’ers staan kandidaat bij de nieuwe partij Beter voor Rijswijk. Het zittende PVV-Statenlid Ed Braam (1963) is de lijsttrekker. In de pers noemt hij Beter voor Rijswijk een kloon van de PVV, een aanduiding waartegen Geert Wilders geen bezwaar zou hebben. Onder de kandidaten staan dan ook meer mensen met een PVV verleden zoals Inge Peek (1963) en Bianca Bezemer (1976). Een opvallende kandidaat is Marco van der Smeede (1965) uit Rijswijk. Hij was in 2006 actief op het extreemrechtse internetforum Holland Hardcore en postte daar het bericht dat hij lid van Nieuw Rechts was. Met dit alles verwacht je een stevig verkiezingsprogramma, maar dat valt reuze mee. Men wil geen illegalen opvangen en “multiculturele activiteiten” beperken. Daartegenover staan weer veel reguliere punten.
Schiedam
Gerhard de Kok (1938) staat in Schiedam kandidaat voor de reguliere lokale partij Gemeentebelangen. In 2010 verscheen hij in een kranteninterview als aanhanger van de PVV. Ook in zijn rechtse ingezonden brieven aan kranten geeft hij blijk van zijn keuze voor Wilders.
Zoetermeer
De politieke stormen rondom Hilbrand Nawijn (1948) lijken geluwd. Hij richt zich tegenwoordig vooral op de Zoetermeerse gemeenteraadsfractie die zijn naam draagt: Lijst Hilbrand Nawijn (LHN). Het turbulente ministerschap namens de landelijke LPF is geschiedenis. De dader van de moord op Marianne Vaatstra is gepakt en behoeft Nawijns’ aandacht niet meer. Ook de Fortuynisten die iedereen aan wilden klagen die Geert Wilders extreemrechts durfde te noemen hebben zijn juridische assistentie niet meer nodig. Het zou dweilen met een open kraan zijn. De spelshows op TV vragen Nawijn niet meer als joker op te treden. Ook zijn internationale contacten met extreemrechtse partijen zoals het Vlaams Belang en Deense geestverwanten dienen de lokale politiek niet. De LHN leverde de afgelopen periode een wethouder die meebestuurde in Zoetermeer. De partij heeft zich tegen de komst van een moskee in een woonwijk verzet en wil nog meer camera’s ophangen voor de veiligheid. Op heel veel andere punten lijkt de LHN een reguliere rechtse partij geworden.
Een opvallende kandidaat is de flamboyante LHN-lijstduwer Johann van der Veere (1949). Hij is al jaren op allerlei internetfora actief van Forza Nederland tot het Pim Fortuyn Forum. Hij komt zelf dan ook uit de LPF, zo stond hij in 2003 al kandidaat in Zuid-Holland. Als de PVV in 2011 ook aan de Provinciale Verkiezingen in Zuid-Holland meedoen ondersteunt Van der Veere hen met zijn handtekening.
Zwijndrecht
De voormalige LPF-fractie in Zwijdrecht is in 2006 verder gegaan als Algemeen Belang Zwijndrecht. Logischerwijs zijn er voormalige LPF’ers bij deze partij actief . Deze geschiedenis zie je niet direct terug in het reguliere partijprogramma. Onder de kandidaten staat wel een opvallend figuur. Het gaat om Defensiemedewerker Martijn Maatman (1976). Hij is al langer bij de partij actief en is raadslid in Zwijndrecht. Tien jaar geleden was hij de voorzitter van de lokale LPF-afdeling. Als radicale Fortuynisten in september 2002 een “Leger Tegen Links” opzetten steekt Maatman ze een hart onder de riem: “Een hele goeie zet om dit op te zetten. Het gezeur van die halfzachte hippies moet maar eens afgelopen zijn“. Hij zegt ze zijn steun toe.
Terug naar overzicht
Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.
Groningen | Friesland | Drenthe | Overijssel | Gelderland |
Flevoland | Utrecht | Amsterdam | Noord-Holland | Zuid-Holland |
Zeeland | Noord-Brabant | Limburg | Nederlandse Volks-Unie | Rotterdam |