Home » Rita Verdonk

Rita Verdonk

Filter

Artikelen

5 resultaten

Provincie Zuid-Holland: Verkiezingen 2014

Capelle aan den IJssel In deze Rotterdamse satellietgemeente is Leefbaar Capelle de grootste partij die met drie wethouders in het bestuur zit. Wethouder Dick van Sluis (1965) is bovendien de voorzitter van zijn oude partij Leefbaar Rotterdam die zich steeds meer op de PVV-lijn oriënteert. Joost Eerdmans (1971) is de tweede Capelse wethouder en ook… Lees verder

Provincie Overijssel: Verkiezingen 2014

Almelo PVA De Partij Vrij Almelo (PVA) is in allerlei opzichten op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders gericht. Het bezoek van de provinciale PVV Statenfractie aan de PVA in januari staat dan ook prominent op de website. Nu in verkiezingstijd geeft de PVA hiermee overduidelijk het signaal af dat de potentiële… Lees verder

Comité Venray tegen AZC blijkt extreemrechts initiatief

In september 2010 is comité Venray tegen AZC opgericht. Deze actiegroep richt zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente Venray. Niet alles is hier wat het lijkt. De oprichters van het comité hanteren een geheime agenda. Ze zijn veel extremer dan ze zich voordoen. De voorgenomen komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in… Lees verder

Verkiezingen gemeenteraad 2010

Zijn de deelnemende partijen extreemrechts of zijn het gewone rechtse partijen die een aantrekkingskracht hebben op rechtsextremisten? Als we alleen naar de partijprogramma’s kijken zijn conclusies soms moeilijk te trekken. Misschien helpt een kijkje achter de schermen? Welke mensen zijn betrokken bij deze verkiezingen? De PVV van Geert Wilders doet maar in twee gemeentes mee…. Lees verder

Venray in de Wereld

Achter de schermen van Venray Het is begin april 2005 en het Noord-Limburgse stadje Venray krijgt zijn five minutes of fame. Op een zaterdagmiddag wacht een groep jongeren op de aanvang van een Hardcorefeest. Uit deze groep, vergrijpt een aantal zich aan de Turkse moskee. In reactie daarop keert een groep Turkse jongeren zich tegen… Lees verder

In de media

14 resultaten

Partners woedend op Rita Verdonk

Rita Verdonks carrière als ondernemer is voorlopig gestrand. De voormalige minister is opgestapt als bestuurder van haar eigen bedrijf en tot overmaat van ramp heeft ze het ook nog aan de stok gekregen met een groep geldschieters die haar ruim driekwart miljoen euro leende. Zij voelen zich opgelicht en hebben een advocaat in de arm genomen.

Trots op Nederland probeert het nog een keer

Trots op Nederland wil weer meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen. De oude partij van voormalig VVD-politica Rita Verdonk gaat daarvoor het partijprogramma van 2010 oppoetsen.

Verdonk richtte Trots tien jaar geleden op nadat de VVD haar uit de Kamerfractie had gezet. Ze verliet de politiek na de landelijke verkiezingen in 2010, die geen zetel opleverde.
Aan het roer staat nu Sander van den Raadt, gemeenteraadslid in Haarlem.

Kijk, alweer een nieuwe partij

Publicist Thierry Baudet probeert in Den Haag het ‘kartel’ van gevestigde politieke partijen te breken, maakte hij deze week bekend. Net als journalist Jan Roos en vele anderen. Hoe liggen hun kansen? En: pakken ze het handig aan?

Achtergrond: Partijleden? Daar veegt Bram Moszkowicz zijn reet mee af

De nieuwe partij ‘Voor Nederland’ (VNL) krijgt morgen een aansprekende leider en de splinterpartij zal dan eindelijk mee gaan tellen in de peilingen. Bram Moszkowicz wordt op het schild gehesen. De eerste tegenstander is ook al gesignaleerd: Louis Bontes vindt het niks en stelt zich niet herkiesbaar. Dit soort problemen waren te verwachten. Want partijdemocratie stelt bij VNL niets voor.

De puinhopen van rechts: De dodelijke dynamiek van de PVV

Als er één ding is waar rechtse partijen de afgelopen jaren last van hadden, was het wel ruzie. De LPF is het meest bekende voorbeeld van een partij die in enkele maanden door interne problemen werd verscheurd. De partij herstelde zich nooit: ook na de verkiezingen van 2003 ontstond geen fractie die als eenheid zonder al te grote meningsverschillen opereerde. De fractie was los zand, ruzies waren aan de orde van de dag en er deden zich meerdere afsplitsingen voor.

De puinhopen van rechts: De PVV in Rotterdam is geen goed idee

Vorige week kondigde Geert Wilders aan dat hij in 2018 wil meedoen aan de verkiezingen voor de Rotterdamse gemeenteraad. Hoewel het logisch lijkt dat hij de PVV verder wil uitbouwen, is deze stap ook opmerkelijk. Niet alleen zijn sommige lokale PVV-fracties geen succes, de Rotterdamse PVV-aanhang wordt op dit moment al bediend door het lokale Leefbaar Rotterdam. Tot voor kort leken de partijen een niet-aanvalsverdrag te hebben, maar dat is kennelijk voorbij.

De puinhopen van rechts: Neem als nieuwe partij niet zomaar vrijwilligers aan

Hoe bouw je een nieuwe partij uit? Of het nu gaat om de LPF van Fortuyn, de PVV van Wilders of Trots op Nederland van Verdonk, in alle gevallen waren er aanzienlijke hoeveelheden mensen nodig om functies te vervullen. Niet alleen de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, maar ook andere kandidatenlijsten moesten worden gevuld in de provincie of in de gemeente.

De Puinhopen van Rechts (8): Anatomie van een rechtse splinterpartij

Het lijkt zo gemakkelijk: je splitst je als politicus af en je kondigt aan dat je een nieuwe partij begint. Momenteel zitten er meerdere personen in de Tweede Kamer met dit plan. De voormalige PvdA-ers Kuzu en Öztürk willen een eigen partij beginnen, voormalige PVV’ers Bontes en Van Klaveren zetten een rechts alternatief voor de PVV neer en oud-50Plus’er Klein is ‘de Vrijzinnige Partij’ begonnen.

De puinhopen van rechts (5): VNL dwingt PVV tot ander mediabeleid

De meeste politici zijn onbekend, maar de politici van partijen op rechts zijn dat bijna allemaal. Partijen als de LPF, Trots op Nederland en de PVV zijn georganiseerd rond een leider en deze krijgt daarom als vanzelfsprekend vrijwel alle media-aandacht. De LPF had behalve Mat Herben nauwelijks bekende politici, met uitzondering van Joost Eerdmans. Rita Verdonk was het enige gezicht van Trots op Nederland en ook veel PVV-Kamerleden zijn nauwelijks bekend.

Kroniek

1 resultaten
*

Een herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam met sprekers als Wierd Duk en Martin Bosma van de PVV. Rita Verdonk reikt de Pim Fortuyn Prijs uit aan Ebru Umar. Naar schatting komen hier ongeveer duizend mensen op af, waaronder Ben van der Kooi, Edwin Wagensveld van Pegida, Paul Peters van Identitair Verzet, Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Peter Bieleveld van de NVU. Er wordt een bloemstuk van Identitair Verzet gelegd waarbij op de linten staat “Nooit vergeten, nooit vergeven, Identitair Verzet“. Uit Nijmegen is een afvaardiging van Nijmegen Rechtsaf aanwezig, die ook hun eigen bloemstuk leggen. Hetzelfde wordt door Pegida Nederland gedaan. Voorpost had vooraf opgeroepen om hieraan deel te nemen. In Hilversum houdt Hilbrand Nawijn een toespraak op het Mediapark.

Publicaties

7 resultaten

Baudet gaat voor iets Wilders

Hoe grammaticale kenmerken van speeches van Baudet laten zien dat hij toch echt een man van het volk is
Jaar:
2019
Taal:Aantal blz:
44
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Taal beïnvloedt de manier waarop wij naar de werkelijkheid kijken en roept oordelen en associaties op. Om deze reden is taal een belangrijk middel voor politici: zij kunnen taal inzetten voor hun eigen succes. Zeer succesvolle politici van de laatste jaren zijn die met een populistische inslag. In dit onderzoek komen taal en populisme samen, in de vorm van een analyse van de grammaticale kenmerken van speeches van Baudet, een nieuwe politicus in de Tweede Kamer en tevens een zogenaamde populist.

Bijzonderheden: Masterscriptie MA Neerlandistiek

POPULISM IN EUROPE: FROM SYMPTOM TO ALTERNATIVE?

ISBN:
2564-9086
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
70
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Two-thirds of younger people in liberal democracies such as the US, Britain and the Netherlands believe that it is not essential to live in a democracy. About the same percentage of millennials (those born since the early 1980s) would not regard a military takeover as illegitimate per se, if the government was deemed incompetent or failing, according to a study by the political scientists Yascha Mounk and Roberto Stefan Foa. Older age cohorts are more supportive of democratic principles, but their support has been waning over the last decade as well.

Bijzonderheden: Op blz 27 - 29 aandacht voor Nederland

Wegen naar Wilders

PVV-stemmers in hun eigen woorden
Auteur:
Uitgever:ISBN:
9789029511476
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
192
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Wilders zegt wat zij denken. Maar wat denken zij precies? En hoe komen ze daartoe?

Er wordt vaak óver hen gesproken, maar zelden mét hen: aanhangers van Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid. In dit boek duikt Koen Damhuis in de levensverhalen van PVV-kiezers die hij interviewde voor zijn proefschrift. Niet om hen te bekritiseren of te idealiseren, maar om te begrijpen wat een groot – en nog altijd groeiend – deel van de Nederlandse bevolking politiek beweegt. Het resultaat is bijwijlen aangrijpend, vaak verrassend, maar vooral verhelderend. Zo laat dit boek niet alleen zien hoe divers de PVV-achterban is, maar ook wat deze burgers bindt.

De puinhopen van rechts

de partijen van Pim, Geert, Rita en Hero
Uitgever:ISBN:
9789059729704
Jaar:
2015
Taal:Aantal blz:
240
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Sinds de LPF ontstonden allerlei partijen ‘op rechts’ die in de problemen kwamen. Zowel de LPF als Trots op Nederland faalden in hun poging een nieuwe partij te vestigen. De enige rechtse partij die al jaren electorale successen boekt, de PVV, is regelmatig het toneel van conflicten, schandalen en afsplitsingen. Hoe is het mogelijk dat politici als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders bij het grote publiek een enorme populariteit kregen maar niet in staat waren een stabiele partij op te bouwen? Trokken zij de verkeerde mensen aan of lag het aan henzelf?

Chris Aalberts en Dirk-Jan Keijser spraken met veertig direct betrokkenen bij onder andere de LPF, Trots op Nederland en de PVV. Dit levert een uniek inkijkje op in hoe deze partijen opgebouwd waren, hoe de leiders deze partijen tot een succes probeerden te maken, wie er actief waren, waar deze partijen inhoudelijk voor stonden en hoe een aantal partijen tot een einde kwam. Deze reconstructie van nieuwe partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum levert vele lessen op hoe je een politieke partij niet moet oprichten.

VJI 1e rapportage Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie in Nederland 2013

Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie in Nederland
ISBN:
978-90-5830-568-8
Jaar:
2013
Taal:Aantal blz:
94
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De onderwerpen racisme, extreemrechts geweld, antisemitisme en discriminatie zijn veelbesproken thema’s in Nederland. Niet voor niets betreft gelijke behandeling en het gelijkheidsbeginsel Artikel 1 van onze Grondwet. Dit toont hoe belangrijk dit thema voor onze samenleving is. Een terugkerende vraag in de maatschappelijke en politieke discussies is: hoe vaak wordt het discriminatieverbod overtreden? In deze monitor is deze vraag kwantitatief uitgewerkt voor de jaren 2010 en 2011. De inhoud is gebaseerd op een nieuwe manier van gegevensverzameling bij de politie, die vergelijkingen met andere gegevensbronnen mogelijk maakt.

Deze rapportage is uitgevoerd in opdracht van de Anne Frank Stichting. Te lezen is hoe vaak de genoemde onderwerpen voorkomen in politieregistraties, met het aantal aangiftes, verdachten en de aard van de incidenten. Ook zijn regionale verschillen in Nederland weergegeven en valt te lezen hoe zaken worden afgehandeld door het Openbaar Ministerie.

Lees verder in de rapportage

Al eeuwenlang een gastvrij volk

Racistisch geweld en overheidsreacties in Nederland (1950-2009)
Auteur:
Uitgever:ISBN:
9789048521647
Jaar:
2011
Taal:Aantal blz:
205
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Het citaat in de titel is van Rita Verdonk, die ook vond dat Nederlanders ‘het helemaal niet in zich hebben om te discrimineren’. Politicoloog Witte toont in dit onderzoek aan dat racistisch geweld, vernielingen en bedreigingen in Nederland al tientallen jaren stelselmatig voorkomt. En hierbij komt dat de overheid zelfs regelmatig ontkent dat dergelijke misdrijven een racistisch karakter hebben. De slachtoffers en het soort geweld veranderden de afgelopen decennia voortdurend; in de jaren 50 en 60 kwamen dreigementen en bekladdingen gericht tegen gastarbeiders – eerst tegen Indische repatrianten, toen tegen Italianen en Spanjaarden, later in de jaren 70 tegen Turken, Surinamers en Marokkanen – geregeld voor. In de jaren 80 en 90 waren vooral asielzoekers en vluchtelingen het doelwit en vanaf de jaren negentig tot nu zijn het Islamitische instellingen en de islam in het algemeen die het moet ontgelden. Structureel probleem is de lakse reactie van lokale overheden, mede omdat juist zij invloed kunnen hebben op het voorkomen van racistisch geweld. In het voorwoord merkt de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters op dat hij geschokt is om te lezen dat meer Marokkanen (64%) zich afgewezen voelen in Nederland, dan in Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en Italië.

De waanzin rond Wilders

Psychologie Van De Polarisatie In Nederland
Auteur:
Uitgever:ISBN:
9460032338
Jaar:
2010
Taal:Aantal blz:
126
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Wat is er aan de hand met Nederland? Waar is de polarisatie begonnen, en wanneer de verhuftering in de sociale omgang? Hoe kan het dat het populisme van Wilders bij dat alles alleen maar garen lijkt te spinnen?

In De waanzin rond Wilders beschrijft Joost Bosland, psychotherapeut, hoe de Nederlanders, onzeker geworden door de toenemende individualisering, massaal op zoek zijn gegaan naar simpele antwoorden op moeilijke vragen en hun angsten zijn gaan afreageren op landgenoten met een andere culturele achtergrond. Mensen als Wilders en Verdonk spelen daar met hun stemmingmakerij handig op in.