Almelo PVA
De Partij Vrij Almelo (PVA) is in allerlei opzichten op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders gericht. Het bezoek van de provinciale PVV Statenfractie aan de PVA in januari staat dan ook prominent op de website. Nu in verkiezingstijd geeft de PVA hiermee overduidelijk het signaal af dat de potentiële PVV stemmer op de PVA kan stemmen: “Stem voor Vrijheid, Stem PVA”. Vier jaar geleden was dit signaal goed voor twee zetels in de Almelose gemeenteraad, al halveerde een scheuring de fractie al na een paar maanden. In 2014 heeft de PVA zich ook onder de landelijke OPA-paraplu geschaard. Deze beweging Ouderen Politiek Actief heeft een landelijk netwerk opgericht waar lokale (ouderen) partijen zich bij aan kunnen sluiten.

Lijsttrekker Harry de Olde (1947) hoopt zijn succes uit 2010 dit jaar voort te zetten. Al sinds de jaren zeventig heeft hij pogingen gedaan om bij extreemrechtse partijen verkiezingssucces te behalen. Dat voerde hem langs clubs als de Boerenpartij, de Centrumpartij, de CD van Hans Janmaat, de LPF van Pim Fortuyn, het obscure partijtje Nieuw Rechts waar hij in 2006 nog in Almelo voor kandideerde tot aan Trots op Nederland van Rita Verdonk. Bij die laatste partij werd hij vanwege zijn radicaalrechtse verleden snel weer gewipt. In een recent interview spreekt De Olde zijn fascinatie voor Geert Wilders uit en zegt hij: “De PVV zet het Nederlands belang voorop. De PVA doet daar lokaal aan mee. Onze contacten op provinciaal niveau zijn zeer goed.”
Tussen de andere kandidaten van de PVA staan vier kandidaten die ook bij de Nieuw Rechts in Almelo betrokken waren. Het gaat om de voormalige bestuursleden van LPF-Almelo Rob Snijder (1952) en Ronald Lubach (1966). Verder waren Marieke van Hensbergen (1970) en Michel Loohuis (1986) vanaf 2006 bij Nieuw Rechts actief. PVA-kandidaat Ben van Duist (1947) komt uit een andere periode van De Olde’s politieke leven. Hij was in 1986 ondersteuner van de Centrumpartij.
Toch komt het verkiezingsprogramma van de PVA niet extreem over. Er worden geen grote woorden gebezigd over de islam of illegalen. De PVA richt zich op het sociale welzijn, burgerinspraak en de behandeling van dieren. Bij de Openbare Orde komt het PVV geluid weer boven over rondtrekkende Oost-Europeaanse bendes die onze open grenzen en straffeloze klimaat aangrijpen om toe te slaan. Al draagt de PVA dan weer doorsnee-oplossingen zoals “meer blauw op straat” aan om dit gevaar af te wenden. Het programma moppert nog wat over positieve discriminatie en de islam, maar vliegt niet zo uit de bocht als je bij een PVV-partijtje zou verwachten. Sterker nog, men schrijft zelfs over de komst van nieuwe immigranten die moeten integreren om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Dus geen gesloten grenzen bij de PVA.

Almelo LKA
Het tweede PVA-Gemeenteraadslid dat in 2010 in Almelo verkozen werd is Gerwin Kamphuis (1971). Hij kreeg al snel meningsverschillen met Harry den Olde en scheidde zich af. Bij de huidige verkiezingen is hij lijsttrekker van zijn eigen Lijst Kamphuis Almelo (LKA). Hij wilde zich bij een lokale Leefbaar-partij aansluiten en bij Trots op Nederland, maar dit mislukte allemaal. In 2003 was Kamphuis nog actief bij de landelijke partij De Conservatieven.nl van Winny de Jong en Michiel Smit. Dit was een afsplitsing van de LPF. Michiel Smit richtte later Nieuw Rechts op, maar zover bekend sloot Kamphuis zich hier niet bij aan. De LKA in Almelo krijgt nu steun uit de kennissenkring van Kamphuis. Hier zijn ook mensen bij die voorheen de Conservatieven steunden of bij de PVA betrokken waren. Het verkiezingsprogramma van de LKA komt niet rechts over. Al met al geeft de Lijst Kamphuis niet de indruk een extreemrechtse partij te zijn.
Enschede Stadspartij
De Stadspartij van Enschede leek even van het politieke toneel verdwenen te zijn. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde ze geen zetels en in 2010 deed ze helemaal niet mee. De lijsttrekker is het voormalige raadslid Ferdi Lammerink (1945) uit Enschede. In de jaren negentig is hij bevriend met Willem van Straalen, die vanaf 1994 gemeenteraadslid voor de Centrum Democraten (CD) is in Enschede. Van Straalen woont op een gegeven moment zelfs in het huis van Lammerink. Ook bij de verkiezingsdeelname van de CD steunt Lammerink zijn vriend Van Straalen. De Stadspartij heeft nu geen website of verkiezingsprogramma gepresenteerd. Dan is het moeilijk om te zien wat voor standpunten ze nu hebben. In 2003 haalde raadslid Hofte van de Stadspartij de landelijke media door af te geven op een homoparade in de stad. Hij draaide later weer bij en opende een homocafé. In die tijd profileert de Stadspartij zich als aanhanger van Pim Fortuyn en hebben ze banden met de lokale LPF-afdeling.
Enschede OPA
Ook de nieuwkomers van Ouderen Politiek Actief (OPA) doen in Enschede mee. De lijst wordt getrokken door Wytse van der Veen (1959). Hij is in 2013 de secretaris van de Stichting Enschede Nu of Nooit, dat samen met de PVV tegen de komst van een moskee protesteert.
Terug naar overzicht
Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.
Groningen | Friesland | Drenthe | Overijssel | Gelderland |
Flevoland | Utrecht | Amsterdam | Noord-Holland | Zuid-Holland |
Zeeland | Noord-Brabant | Limburg | Nederlandse Volks-Unie | Rotterdam |