Home » Politieke partijen » Lijst Pim Fortuyn / Leefbaar Nederland » Provincie Noord-Holland: Verkiezingen 2014

Provincie Noord-Holland: Verkiezingen 2014

Haarlemmermeer

Forza! logo
Forza! logo

Forza! Nederland is een uiterst rechts Fortuynistische partijtje dat sinds 2010 vertegenwoordigd is in de gemeenteraad van de verzamelgemeente Haarlemmermeer. Ze begonnen met drie raadsleden, maar 2012 was een roerig jaar waarin het ene raadslid Forza! verliet en het voormalige Trots op Nederland-raadslid Conny de Bree zich bij hen aansloot. De kern van de partij wordt al jaren gevormd door het duo Paul Meijer (1967) en Michel van Dijk (1964), die beiden raadslid zijn. De oorsprong van Forza! ligt in de LPF en dat wordt dan ook met trots uitgedragen. De partijnaam staat voor “Fortuynistische Oproep tot Realistische Zakelijke Aanpak!”. Op haar website doet de partij haar uiterste best om als een nette partij over te komen. Ze zijn er namelijk achter gekomen het imago te hebben van een partij die tegen buitenlanders is. Voorzitter Paul Meijer probeert een weerwoord te schrijven, maar hierdoor wordt het beeld van een verongelijkt rechts partijtje alleen maar bevestigd. Er zijn ooit teveel gastarbeiders gekomen die een intolerant geloof meebrachten en die als stemvee door linkse partijen gepamperd zijn en iedereen die daar kritiek op had werd als racist weggezet, aldus Meijer. En Pim Fortuyn heeft ons van dat alles bevrijd. Meijer wil dat buitenlanders hem met respect behandelen. Hij schrijft letterlijk: “Als ‘die buitenlanders’ ons met dezelfde houding tegemoet willen treden dan is Forza! niet langer die partij met een hekel aan buitenlanders.” Dus die buitenlander die de volgende keer onaardig tegen Meijer doet, heeft meer invloed op het partijbeleid dan gezond voor hem is.

Meijer organiseerde met extreemrechtse Nieuw Rechts een manifestatie n.a.v. moord Van Gogh, 3 november 2004 Amsterdam
Meijer organiseerde met extreemrechtse Nieuw Rechts een manifestatie n.a.v. moord Van Gogh, 3 november 2004 Amsterdam

Vooralsnog heeft dit geresulteerd in het standpunt dat de partij tegen de komst van een moskee in de Haarlemmermeer is en dat er geen subsidie meer naar integratie mag gaan. Allochtonen moet wel inburgeren en de taal leren, maar de gemeente mag hen hier niet meer bij helpen. Bij het puntje ‘Veiligheid’ zijn het de allochtone jongeren uit Amsterdam en Haarlem die voor overlast zorgen. Over asielzoekers lijkt de partij een gematigd standpunt in te nemen. Hun opvang is geen taak van de gemeente, maar van de Rijksoverheid. Rondom werknemers uit Oost-Europa kijkt Forza! hoofdzakelijk met een negatieve blik en ziet ze vooral problemen die bestreden moeten worden. Criminaliteit, overlast, verdringen van Nederlanders van de arbeidsmarkt, oneigenlijke concurrentie. Als je niet naar de positieve kanten van de situatie wilt kijken kom je natuurlijk nooit van het imago af een hekel aan buitenlanders te hebben.
Lijsttrekker Paul Meijer (1967) woont tegenwoordig in Zwanenburg en was in 2003 de voorzitter van de LPF-afdeling Haarlemmermeer. Door alle interne partijruzies duurt dat niet lang en in 2004 is Forza! Nederland opgericht. Na de afschuwelijk moord op Theo van Gogh gaat het partijtje een gelegenheidscoalitie aan met het extreemrechtse Nieuw Rechts van Michiel Smit. Samen organiseren ze een manifestatie in Amsterdam waar allerlei extreemrechtse figuren op af komen. Op het nazistische Stormfront-forum verschijnen oproepen om deel te nemen. Er komt een delegatie van de Vlaams Blok Jongeren opdagen en allerlei Nederlandse skinheads zijn present. Ook de Utrechtse rechts-extremist Wim Vreeswijk doet mee aan het protest.
In 2006 is Meijer kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen voor de “Partij voor Nederland”. Dat was een kortdurend initiatief van Hilbrand Nawijn die dan al een jaar met het Vlaams Belang samenwerkt. Het heeft geen succes opgeleverd. Overigens had Meijers’ Forzakompaan Michel van Dijk de samenwerking tussen Nawijn en de extreemrechtse Vlamingen eerder al afgekeurd.

Michel van Dijk keurt samenwerking met Vlaams Belang af, 21 juni 2005 Metro
Michel van Dijk keurt samenwerking met Vlaams Belang af, 21 juni 2005 Metro

Ook Geert Wilders werkt tegenwoordig met Filip de Winter en de zijnen samen. Uit diens PVV is Giacomo Landino (1968) uit Nieuw Vennep op de kandidatenlijst van Forza! Haarlemmermeer belandt. Landino was in 2011 PVV-kandidaat in de provincie Noord-Holland. In de provinciale PVV-fractie rommelt het in 2012 dusdanig dat de fractie uiteen valt. PVV-Statenlid Monica Nunes lijkt zich aanvankelijk bij dissident Hero Brinkman aan te sluiten, maar dat houdt niet lang stand. Als op dat moment ook nog naar buiten komt dat Nunes jarenlang op extreemrechtse internetfora gepost heeft, waaronder het nazistische Stormfrontforum, lijkt haar politieke isolement een feit. Toch wordt ze hierna met open armen door Forza Nederland! binnengehaald als de nieuwe provinciale volksvertegenwoordigster, wat Monica Nunes tot op de dag van vandaag is.
Ook in de gemeente Velsen is een afdeling van Forza! opgericht die nu aan de verkiezingen mee doet.

Sociaal Rechts

Beusenberg: Ikzelf stem landelijk nog steeds op de PVV
Beusenberg: Ikzelf stem landelijk nog steeds op de PVV

Om de politieke plek van het partijtje Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) te duiden laten we gemeenteraadslid Rinus Beusenberg (1955) uit Hoofddorp zelf aan het woord: “SRH wil graag de PVV stemmers in de Haarlemmermeer vertegenwoordigen. SRH steunt een groot gedeelte van de standpunten van de PVV. 23 % van de bevolking van Haarlemmermeer stemde tijdens de Europese Verkiezingen op de PVV, de één uit onvrede, de ander omdat zij de hoge criminaliteit onder de allochtonen zat zijn en de ander omdat zij de linkse kliek meer dan zat zijn.” en “De opkomst van de Islam in Nederland is erg groot en wekt angst en argwaan op bij de bevolking”, “Een stem op Sociaal Rechts Haarlemmermeer is indirect een stem op Wilders. Ikzelf, Rinus Beusenberg, stem landelijk nog steeds op de PVV. SRH steunt de PVV op meerdere vlakken, maar als het om of over “kopvoddentaks” gaat, dan zal ik daar als persoon en zullen wij daar als politieke partij, afstand van nemen. Voor alle duidelijkheid naar onze inwoners/kiezers toe, SRH roept u op, zolang SRH niet meedoet aan de landelijke verkiezingen, op de PVV te stemmen en lokaal op SRH. Dus ook na vier jaar, een stem op SRH is indirect een stem op de PVV van Geert Wilders.“. Daarmee lijkt Beusenberg zich rechts van Forza te positioneren, die zeggen Wilders te radicaal te vinden. Dat resulteert verder in SRH-standpunten zoals het sluiten van alle coffeeshops en een “keihard optreden tegen de alsmaar oplopende criminaliteit”. Ook zijn “economische vluchtelingen” niet welkom.

Haarlem

Wim Elsthout op PVV manifestatie, 20 januari 2010, Amsterdam
Wim Elsthout op PVV manifestatie, 20 januari 2010, Amsterdam

Ook in Haarlem deed vier jaar geleden een afdeling van Forza! aan de verkiezingen mee. Het lukte lijsttrekker Bert Gijrath (1945) toen echter niet om voldoende stemmen te winnen. Hij was eerder bestuurslid van Trots op Nederland in Haarlem, maar werd eind 2009 met het hele lokale bestuur ontslagen vanwege vermeende extreemrechtse contacten. Toen Forza! Haarlem het jaar daarna aan de verkiezingen mee deed bleken het voormalige CD-Kamerlid Wim Elsthout en zijn zoon betrokken te zijn. Ook de vrouw des huizes Adèle Gilles steunde Forza! Haarlem. Wim Elsthout en zijn vrouw hebben een lange staat van dienst bij de Centrumpartij en de CD van Janmaat.
In 2014 is Bert Gijrath actief onder de landelijke OPA-paraplu geworden en is hij de OPA-lijsttrekker in Haarlem. Tussen de tien OPA kandidaten vinden we dus vier voormalige Forza! Haarlem-kandidaten. Naast Bert Gijrath staat zijn echtgenote Nelleke Hegman (1955) kandidaat. Verder zien we Maurice van Roon (1970) en Ed van der Rest (1942) terugkeren. De partij draagt de landelijke OPA-standpunten uit, die niet extreemrechts zijn.

Sociaal Lokaal
Bij de reguliere partij Sociaal Lokaal komen we een vreemde eend in de bijt tegen. Partijhopper Bram van Tongeren (1950) uit Haarlem is de lijstduwer op plekje elf geworden. Zijn omzwervingen van het afgelopen decennium brachten hem langs partijen als Leefbaar Nederland, de LPF, allerlei lokale partijen en LPF-afsplitsing de Conservatieven.nl. In 2009 wilde van Tongeren de PVV-afdeling Haarlem oprichten en had al zeven mensen om zich heen verzameld. Toch liep het niet zoals gepland werd en trok hij de stekker uit het initiatief. Wel steunde hij de PVV nog bij de Statenverkiezingen van 2011.

Van Tongeren faalde bij PVV, nu actief bij Sociaal Lokaal
Van Tongeren faalde bij PVV, nu actief bij Sociaal Lokaal

Den Helder
Bij de Stadspartij staat Paul Jansen (1954) uit Julianadorp weer kandidaat. Hij kwam in 2009 in het nieuws toen hij een afwijzing van de PVV gekregen had om namens die partij in Den Helder aan de verkiezingen mee te doen. Hij bleef dus maar bij de Stadspartij zitten. In 2011 steunde hij de PVV nog wel bij de provinciale verkiezingen. De Stadspartij lijkt in haar programma vooral reguliere standpunten uit te dragen.

Purmerend
De meest radicale partij van Nederland doet in Purmerend mee. Lees meer over de neonazi’s van de NVU in een apart artikel.

Dan is er nog de partij Leefbaar Purmerend 2001. In hun programma springen er geen punten uit die opvallend rechts zijn. Meer politie op straat en lagere belastingen kom je in veel programma’s tegen. Toch was lijsttrekker Arie-Wim Boer (1962) bijna Statenlid voor de PVV geworden. Hij stond op hun kandidatenlijst in 2011 en toen in 2012 de ruzies losbarsten rondom Hero Brinkman kreeg hij de vrijgekomen positie van een opgestapte PVV’er aangeboden. Boer brak echter met Wilders’ partij en werd onafhankelijk Statenlid. De kruistocht tegen de islam is niet aan hem besteed. Zijn vrouw Nicole Boer-van der Werf (1967) steunde de PVV ook in 2011 en is nu de derde kandidaat voor Leefbaar Purmerend. Tussen hen in, op plek twee, staat de rechtse scribent Henk Heida (1932) uit Purmerend. Hij bombardeert de lokale kranten al jaren met brieven over asielzoekers, het milieu, junks, rechtse politici en ga zo maar door.

Leefbaar Purmerend
Leefbaar Purmerend

Weesp
De nieuwe partij Artikel 50, van de, over zijn alcoholmisbruik gestruikelde PVV-Europarlementariër Daniel van der Stoep, doet ook mee in Weesp. In 2012 kondigde hij aan hardere standpunten dan de PVV in te zullen gaan nemen. Nu valt dit wel mee als je het verkiezingsprogramma leest. Artikel 50 heeft wel allemaal typische PVV-standpunten overgenomen zoals het vertrek van Nederland uit de Europese Unie en aversie tegen hoofddoekjes en ontwikkelingshulp.

Artikel 50 lijsttrekker Van Unnik
Artikel 50 lijsttrekker Van Unnik

In Weesp is het de voormalige PVV’er Gerton van Unnik (1966) die de Artikel 50-kar trekt. Hij deelde in 2011 mee in het landelijke succes van de partij van Geert Wilders en werd verkozen tot Statenlid in de provincie Noord-Holland. Begin 2012 verstoorde dissident Hero Brinkman de rust echter in de Statenfractie door uit de PVV te stappen. Er ontstond een situatie waarin de overige leden partij moesten kiezen. Aanvankelijk sloot Van Unnik zich aan bij Hero Brinkman en stapte hij samen met Monica Nunes over naar een nieuw initiatief. Dat ging echter niet lang goed en bovendien raakte Nunes in opspraak door haar jarenlange deelname aan radicaalrechtse internetfora zoals het Stormfrontforum. Gerton van Unnik gaf hierna de Pijp aan Maarten en gaf zijn Statenlidmaatschap op. In 2012 zijn er twee uiteenlopende activiteiten van Van Unnik. In september steunt hij de Libertarische Partij bij de landelijke verkiezingen. Twee maanden later zegt hij naar een Vlaams Belang congres over het onderwerp Europa te willen gaan. Hij kon daar onder meer naar Thierry Baudet luisteren, die onlangs ook het congres van Artikel 50 toesprak. Gerton van Unnik profileert zich in de Weesper verkiezingsstrijd met standpunten tegen de islam.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie  Rotterdam