Een integratiedebat georganiseerd door Leefbaar Rotterdam in Rotterdam met sprekers als Wierd Duk, Joost Eerdmans en Ebru Umar. Om deze bijeenkomst te promoten heeft Leefbaar Rotterdam een cartoon gemaakt waarop een groepje Rotterdamse Turken staat die zich onder de rook van een moskee zeer agressief opstelt tegenover een aantal bange witte burgers. De cartoon heet “De vijfde colonne”. Er komt kritiek op die cartoon met de kwalificatie “naar racisme neigende vuilspuiterij“. Gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf wuift die kritiek weg. Ze is ook een van de spreeksters. Op de bijeenkomst zegt Wierd Duk dat er heel veel fout gaat met de integratie en met de islam. Annabel Nanninga zegt dat de integratie mislukt is.
Geert Wilders stelt met Machiel de Graaf van de PVV Kamervragen over een stille tocht van een christelijke organisatie die op 15 april niet in Rotterdam mag plaatsvinden uit veiligheidsoverwegingen. Het gaat om een pro-Israël-actie tegen een Palestijnse conferentie waar Dyab Abou Jahjah een van de sprekers is. PVV stelt dat de organisatie van de Palestijnse conferentie banden heeft met Hamas en stelt dat er een antisemiet komt spreken, die een islamitische terreuraanslag tegen Israël goedpraat. Ze vragen waarom antisemitisme de voorkeur krijgt boven een vredige tocht. De PVV wil desnoods het leger inzetten om de christenen de veiligheid te bieden hun stille tocht te houden. Ook de lokale partij Leefbaar Rotterdam ziet “nauwe banden met Hamas” en dringt er bij de burgemeester op aan de conferentie daarom te verbieden.
Leefbaar Rotterdam dient schriftelijke vragen in de gemeenteraad van Rotterdam in, “om de aanhoudende toestroom van illegalen in Hoek van Holland” tegen te gaan. De partij wil gebiedsverboden voor betrapte inklimmers in vrachtwagens opleggen en extra speurhonden inzetten. Raadslid Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam zegt: “zolang het kabinet halsstarrig vasthoudt aan open grenzen kunnen we als stad niet machteloos toekijken hoe Hoek van Holland overstelpt blijft worden door illegale gelukzoekers, met name uit Albanië“.
In de fractiekamer van de PVV in de gemeente Den Haag is er een ontmoeting tussen Geert Wilders en Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam. Hier is ook Barry Madlener bij aanwezig, die bij beide partijen actief was. Ze vragen of Mosch in Rotterdam over wil stappen naar de PVV, maar hij wil liever Leefbaar Rotterdam trouw blijven. Hij adviseert ze om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Rotterdam en dat maakt Wilders op 1 april dan ook bekend.
In de gemeenteraad van Rotterdam wordt gedebatteerd over de rellen bij het Turkse consulaat van afgelopen zaterdag. Hier roept Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam op: “om de greep van Turkije op de inwoners met een Turkse achtergrond te doorbreken“. Hij prijst het politieoptreden. De discussie hierna loopt zo hoog op dat de voorzitter de vergadering enige tijd schorst. Een meerderheid van de raadsleden wil de, volgens hen, mislukte integratie van de demonstranten bij het debat betrekken. Leefbaar Rotterdam dient een motie in waarin de aanwezigheid van het Turkse consulaat in Rotterdam onwenselijk wordt genoemd. Die motie wordt verworpen.
Het nationale islamdebat in een moskee in Rotterdam. Voor Nederland-voorman Jan Roos zou spreken, maar zegt toch af omdat hij de moskee als een “haatpaleis” ziet. Hij heeft informatie gekregen van Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam die ook kandidaat namens Voor Nederland is. Ze stelt dat het een plek is waar imams staan te gillen dat homoseksualiteit een ziekte is en waar ze samen zouden werken met het moslimbroederschap. Er zou een enorme Jodenhaat zijn. Jan Roos concludeert daarom dat de handreiking nep is en wil niet meer komen. Geert Wilders van de PVV weigert eveneens te komen en zegt: “no way. Behalve als ik die megamoskee definitief mag sluiten“. Wel heeft lijsttrekker Hero Brinkman van de Ondernemerspartij zich op het laatste moment aangemeld. In het publiek zullen wel PVV-stemmers aanwezig zijn.
Een verkiezingsdebat in Rotterdam waar Tanya Hoogwerf aan deelneemt als kandidate van Voor Nederland. Ze is ook gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. In het debat zegt ze dat de politie toestemming moet krijgen om zonder aanleiding mensen met een kleurtje aan te houden. Ze pleit voor straffeloos etnisch profileren en zegt dat dit een standpunt van Voor Nederland is.
Een partijcongres van Voor Nederland in Rotterdam waar tien kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen zichzelf presenteren. Er zijn circa tweehonderd mensen aanwezig waaronder Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. De sprekers zijn Laurence Stassen en Jan Roos.
Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam vraagt tijdens de raadsvergadering in Rotterdam om een verbod op een Palestijnse conferentie in Rotterdam op 15 april. Een geplande spreker zou namelijk banden met Hamas hebben. Hoogwerf zegt: “Gaan we als Rotterdam de rode loper uitgooien voor een organisatie die antisemitisch geweld verheerlijkt?“. Ze vindt dat haar stad geen podium mag bieden aan “geweld en terreurverheerlijkers“.
In de gemeenteraad van Rotterdam dienen de raadsleden Michel van Elck en Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam schriftelijk vragen in. Ze willen dat allochtone marktmeesters in dienst van de gemeente uitsluitend Nederlands mogen praten onder werktijd. Als ze dat niet doen zouden ze ontslagen moeten worden. Leefbaar Rotterdam heeft meerdere tips gekregen dat marktopzichters in een buitenlandse taal, met name Turks, communiceren met marktkooplieden.
De jongerenorganisatie van Leefbaar Rotterdam (JLR) heeft een bijeenkomst belegd in Rotterdam. Hier zijn Jan Roos van Voor Nederland en Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam en Voor Nederland bij aanwezig. Er zijn ongeveer veertig mensen op komen dagen. Er worden uitspraken gedaan tegen de islam en tegen criminele immigranten.
Deze woensdagavond is er een bijeenkomst voor bewoners van de wijk Hoogvliet in Rotterdam over de huisvesting van twaalf vluchtelingen in een oude gemeentewerf. Buurtbewoners vrezen dat de vluchtelingen slechte bedoelingen hebben. Er zijn vijfhonderd handtekeningen tegen de komst van vluchtelingen overhandigd aan de Leefbaar Rotterdam wethouder Ronald Schneider. Hierna wordt de sfeer zo grimmig dat deze wethouder moet vluchten voor een boze menigte. De bijeenkomst duurt welgeteld een kwartiertje. Het loopt “volledig uit de hand” en de wethouder moet onder politiebegeleiding de zaal verlaten. Buurtbewoners zeggen geen verschil te zien tussen een groot AZC en de twaalf statushouders. Ook buiten wordt de wethouder achtervolgd en boze buurtbewoners bonzen op de ramen van zijn auto en de menigte dreigt hem in te sluiten. De chauffeur rijdt evengoed weg en raakt het been van een vrouw die de boel juist tracht te sussen.
Een krant schrijft over de gemeente Rotterdam waar Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad wil dat de banden verbroken worden met een specifieke moskee. De partij is boos over homofobe uitspraken van een imam van die moskee. Die imam noemde op televisie homoseksualiteit een “persoonlijke keuze en opvatting, waarvoor je niet moet uitkomen, maar die men voor zich zou moeten houden. Je hoeft niet anderen aan te sporen, te stimuleren of te overtuigen om het te accepteren“.
In een debat in de gemeenteraad van Rotterdam houdt een PvdA-raadslid met Surinaamse wortels een pleidooi om een reeks integratiegesprekken niet alleen op niet-Westerse Rotterdammers te richten, maar ook op racistische reaguurders. Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam reageert hier afwijzend op en noemt het raadslid diverse malen “mevrouw Simons“. Kennelijk verwijzend naar haar huidskleur en suggererend dat ze een ‘zeurpiet‘ is zoals Sylvana Simons. Het wordt gezien als een provocatie. Het Surinaams-Nederlandse raadslid dient een klacht in bij de burgemeester over racistische bejegening.
Fortuynisten herdenken de moord op Pim Fortuyn op verschillende locaties. Er is een bescheiden bustour die langs Driehuis en Hilversum leidt en een grotere stille tocht in Rotterdam, die met een manifestatie wordt afgesloten. Een vertegenwoordiger van Leefbaar Rotterdam houdt een toespraak, evenals Hilbrand Nawijn en Paul Meijer. Er zijn diverse rechtsextremisten aanwezig. Zo leggen de groeperingen Pegida, Nederlands Verbond en Identitair Verzet bloemstukken. In het publiek staan bekende rechtsextremisten als Ben van der Kooi, Hugo Kuijper, Adé Jansen, Yvette Evers, Raffie Chohan en Floris Groeneveld. Er duikt plotseling een onbekende man op met een zwarte helm op zijn hoofd. Die klimt op het beeld van Fortuyn en steekt een stadionfakkel af. Hij wordt gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde.
De gemeenteraad van Rotterdam heeft een debat waar Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf aan mee doet. Ze stelt dat haar partij “in toenemende mate signalen ontvangt over broeinesten van moslimextremisme en jihadisme“. Andere raadsleden willen van haar horen wat ze dan gehoord heeft en vinden haar informatie te vaag. Maar ze wil niet in detail treden. Hierna wordt Leefbaar Rotterdam als “pyromaanpartij” gekwalificeerd. Een links raadslid zegt: “ze stoken een vuurtje op door speculaties de wereld in te helpen“. Hierna reageert Bart-Joost van Rij, die ook raadslid van Leefbaar Rotterdam is, boos naar het linkse raadslid en dreigt “zijn kop eraf te rukken“. De burgemeester schorst de vergadering en tracht de boel te kalmeren.
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers vraagt formeel een omgevingsvergunning aan voor de komst van een AZC in de wijk Beverwaard in Rotterdam. Tientallen omwonenden kondigen aan dat ze hiertegen bezwaar zullen gaan indienen. Ze krijgen hierbij juridisch advies van collegepartij Leefbaar Rotterdam. Raadslid Michel van Elck geeft toe dat Leefbaar Rotterdam de bewoners actief ondersteunt in hun verzet. Aad Broer van de protestgroep Beverwaard Zegt Nee bevestigt dat ze bezwaar gaan indienen. Ze zouden niets tegen vluchtelingen hebben, maar de locatie een slechte keuze vinden. “Onze wijk heeft al meer dan genoeg problemen” is het argument. Leefbaar Rotterdam krijgt de kritiek dat ze via een achterdeur hun eigen coalitie tegenwerkt.
Gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam stelt schriftelijke vragen aan B&W in Rotterdam over het stoppen van de subsidie aan een antidiscriminatie instelling. Ze vraagt of de instelling samenwerkt met links-extremistische activisten. Ze denkt dat de instelling heeft geholpen bij de mobilisatie voor een demonstratie tegen Pegida, eind november. Ook is er onlangs een informatieavond over Zwarte Piet in het gebouw geweest. Ten slotte zou de instelling een actieve rol hebben gespeeld bij aangiftes tegen Geert Wilders van de PVV. Voor Hoogwerf en Leefbaar Rotterdam is de maat daarmee vol en men wil de subsidie stoppen.
De actiegroep “Beverwaard Zegt Nee tegen het AZC” houdt met zo’n honderd mensen een demonstratieve “rouwstoet” als protest tegen de komst van asielzoekers naar Rotterdam. Hier zijn leden van Leefbaar Rotterdam bij betrokken en hun volksvertegenwoordigers nemen handtekeningen in ontvangst.
Identitair Verzet Rotterdam schrijft op internet dat ze deze avond met een afvaardiging deel heeft genomen aan een demonstratieve wandeling van ongeveer 135 mensen in Rotterdam. Ze trekken naar een vergadering van de gebiedscommissie van Beverwaard in Rotterdam. Op een foto die erbij geplaatst is staat een achttal mensen met groot wit spandoek met de tekst: “Wij zeggen Nee tegen AZC”. Martin Dijkhuizen van het actiecomité “Beverwaard Zegt Nee” heeft Identitair Verzet welkom geheten bij de protestwandeling. Hij is inspreker en geeft af op de burgemeester. De voorzitter van de gebiedscommissie, Norbert Swaneveld van Leefbaar Rotterdam, is boos op de centrale stad omdat hij geen rol heeft in de besluitvorming en de komst van een AZC niet tegen kan houden.
In Rotterdam organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over de komst van een AZC voor 600 mensen in de wijk Beverwaard. De voormalige Nieuw Rechts activist Martin Dijkhuizen roept op tot verzet en hij wil handtekeningen inzamelen tegen het AZC. Ook Leefbaar Rotterdam roept op tot protest. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam staat uiteindelijk tegenover bijna 500 woeste inwoners van Beverwaard om uitleg te geven. In een vijandige en bij vlagen grimmige sfeer maken de buurtbewoners duidelijk dat ze geen AZC willen. De Rotterdamse afdeling van Identitair Verzet zegt zelf dat ze hier bij aanwezig is. Ook buiten is de sfeer grimmig, vooral omdat niet iedereen in de zaal past. Buiten arresteert de politie zes mensen. Binnen roept iemand naar de in Marokko geboren burgemeester dat ‘in zijn cultuur‘ pedofilie normaal zou zijn en hij krijgt meer verwensingen en dreigementen naar zijn hoofd.
Vertegenwoordigers van diverse extreemrechtse organisaties doen mee aan een herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam. Er zijn mensen van de Dutch Defence League en de Polish Defence League. Activist Paul Peters is er namens Identitair Verzet. Elk jaar herdenken partijen en groepen zoals Leefbaar Rotterdam, De Vrienden van Pim Fortuyn en Stichting Beeld van Pim de moord op hun voorman.
Vandaag komt een actie van Leefbaar Rotterdam naar buiten. Afgelopen nacht heeft de partij in Rotterdam honderden Zwarte Piet poppen opgehangen aan lantaarnpalen. Om hun nek hangt een briefje met de tekst “Wij willen blijven”. Leefbaar Rotterdam zegt dat ze Zwarte Piet wil behouden. Tegenstanders zien in de actie een verwijzing naar het publiekelijk ophangen van zwarte negerslaven aan palen. Leefbaar Rotterdam noemt de vergelijking met het lynchen van Afro-Amerikanen “lachwekkend en walgelijk”. Deze avond komt er tegenreactie. Er worden poppen verwijderd en verbrand op de stoep van het Stadhuis. Een groep tegenstanders tracht de fractiekamer van Leefbaar Rotterdam binnen te dringen, maar dit lukt niet.
In Rotterdam organiseren vrienden en een broer van Pim Fortuyn een demonstratie tegen de vrijlating van Volkert van der Graaf, die Fortuyn in 2002 vermoordde. Leefbaar Rotterdam helpt bij het protest van ongeveer driehonderd mensen. Radicalere groepen zoals Identitair Verzet, Voorpost, DDL en de NVU sluiten zich hierbij aan. Er zijn ook verschillende Kamerleden van de PVV.
Hero Brinkman presenteert in Den Haag de nieuwe naam van de fusiepartij van zijn eigen partijtje OBP en Trots op Nederland. De nieuwe naam wordt: Democratisch Politiek Keerpunt (DPK). Er zitten ook politici van de LPF en Leefbaar Rotterdam in. Hierna misdraagt een groepje feestvierende partijleden zich op een terras in Tilburg.
Extreemrechtse organisaties sluiten zich aan bij de herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam. Er zijn meer dan duizend mensen aanwezig van Leefbaar Rotterdam en uit voormalige LPF-kringen, maar ook vanuit de reguliere politiek. Uit extreemrechtse hoek zijn er mensen van Voorpost, de NVU en de PVV.
In Rotterdam tracht een deelraadslid van Leefbaar Rotterdam een optreden van de reggaeartiest Sizzla uit Jamaica te annuleren. Het deelraadslid is ook de voorzitter van het COC in Rotterdam. De reggaeartiest is omstreden vanwege homofobe teksten. Ondanks het bezwaar gaat het optreden vandaag door.