Home » Politieke partijen » Lijst Pim Fortuyn / Leefbaar Nederland » Provincie Noord-Brabant: Verkiezingen 2014

Provincie Noord-Brabant: Verkiezingen 2014

Bergen op Zoom

Lijst Linssen
Lijst Linssen

Lijsttrekker Ton Linssen (1952) van zijn partij Lijst Linssen heeft zich vaak verdedigt. Hij stelt dat zijn partij helemaal niet extreemrechts of racistisch is. Als wethouder werkt Linssen in Bergen op Zoom samen met een brede coalitie met VVD en PvdA. Bij de Lijst Linssen zijn zowel afvallige SP’ers als Wildersfans welkom, als je maar passie voor Bergen op Zoom hebt. Is de partij volwassen geworden na de wilde puberjaren waarin Ton Linssen contacten met Hans Janmaat van de CD had? De standpunten over asielzoekers en een moskee worden inmiddels voorzichtiger geformuleerd. Toch vind je nog steeds rechtse punten in het programma: de coffeeshops voor softdrugs moeten gesloten blijven en de criminaliteit, die mede daardoor ontstaat, wordt dan door “krachtig repressief optreden” bestreden. Onder het toeziend oog van mobiele camera’s. Ook is er nog steeds onvrede jegens allochtonen binnen de partij. De “buitenlanders arbeidsmigranten” mogen geen voorrang krijgen boven onze eigen uitkeringsgerechtigden. Linssen koppelt uitkeringsfraude direct aan het weglekken van onterechte uitkeringen naar het buitenland. Alsof dat het grootste probleem op dat vlak is. En waar autochtone Nederlanders gewoon gebruik maken van hun recht op de voorzieningen van de overheid, ligt dat in het taalgebruik van de Lijst Linssen bij allochtonen toch anders. Allochtone inwoners die de Nederlandse taal niet beheersen profiteren dan van de voorzieningen van onze samenleving. Rond de eeuwwisseling verzette Linssen zich nog fel tegen een eventuele komst van een asielzoekerscentrum naar Bergen op Zoom. Als reden gaf men toen op dat het aantal allochtone inwoners in de stad al zeer groot is. Ook een moskee moest zich maar buiten de Brabantse stad vestigen.

Lijst Linssen kandidaat Boy van Meetelen en zijn extreemrechtse voorkeuren
Lijst Linssen kandidaat Boy van Meetelen en zijn extreemrechtse voorkeuren

Toen vorig jaar de discussie rondom Zwarte Piet losbarstte toonde Ton Linssen maar weinig begrip voor mensen die bezwaar maakten tegen het stereotype beeld van de zwarte knecht. In plaats daarvan stuurde hij een link van een pro-Zwarte Pieten-actie door van de facebooksite van Nederland Tuigvrij. Op die pagina zijn echter racistische reacties te lezen, deels van extreemrechtse types.

Een andere fan van Nederland Tuigvrij vinden we op de 24e plek van de kandidatenlijst van de Lijst Linssen. Het gaat om Boy van Meetelen die op facebook nog meer van zijn voorliefde bloot geeft. Naast de PVV en internationale anti-islamgroepen, vindt hij ook de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet leuk. Onder zijn facebookvrienden treffen we legio rechtsextremisten aan, zoals Zwart Front-activist Erik Bleeker en Paul Peters die Identitair Verzet leidt. Naast de Lijst Linssen is Boy van Meetelen ook actief bij de nieuwe partij Artikel 50, van ex-PVV’er Daniël van der Stoep. Van Meetelen bezoekt de Artikel 50-bijeenkomsten en zou zelfs bestuurslid zijn.

Eindhoven

LPF lijstduwer Paul Verhaegh over Anders Breivik: De Noorse sociaal-democratie heeft deze terugslag zelf veroorzaakt.
LPF lijstduwer Paul Verhaegh over Anders Breivik: De Noorse sociaal-democratie heeft deze terugslag zelf veroorzaakt.

In Eindhoven heeft de LPF afdeling de ondergang van de landelijke LPF overleefd. Dit is de enige afdeling die nog onder de originele partijnaam aan de verkiezingen mee doet: Lijst Pim Fortuyn Eindhoven. Fractievoorzitter en lijsttrekker Rudy Reker (1943) stond in 2012 nog kandidaat voor de Tweede Kamer namens het samenwerkingsverband tussen Trots op Nederland en PVV-afvallige Hero Brinkman en zijn kompanen. Het leverde geen Kamerzetel op. Het korte verkiezingsprogramma dat de LPF in Eindhoven presenteert komt gematigd over.
Op de twaalfde plek bij de LPF staat Alex Versteegh (1958) uit Einhoven. Toen de CD-fractie in de Lichtstad eind jaren negentig Janmaat de rug toekeerde en het partijtje Burgerbelang oprichtte dat ook aan de verkiezingen mee ging doen, was Alex Versteegh een van de kandidaten.
De lijstduwer van de LPF in Eindhoven is Paul Verhaegh (1962). Op de website van de restanten van de ‘Jonge Fortuynisten’ schrijft hij artikelen waarin hij antifascisten afzeikt, de PVV verdedigt en de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet kritiekloos interviewt. De artikeltjes die hij over antifascisten schreef worden enthousiast geplaatst op radicaalrechtse sites als Anti-Antifa-Net en Stop-Antifa. Paul Verhaegh heeft contact met Peter Siebelt die al decennia linkse organisaties bespioneert. Hoe Verhaegh naar de wereld kijkt blijkt in 2011 als hij reageert op de slachtpartij die Anders Breivik in Noorwegen onder linkse jongeren aanricht. Door hun eigen “politieke correctheid” heeft de Noorse sociaal-democratie deze “terugslag” veroorzaakt.

Teleurgesteld

Eindhoven kent nu ook een partij “Teleurgestelde Burgers” die zich vooral afzet tegen de gevestigde politiek. De website is een klaagzang over alle teleurstellingen die de partij over de Eindhovense politiek heeft. Het lijkt vooral op een regulier bozeburgerinitiatief en niet heel rechts.
Onder de kandidaten vinden we een aantal mensen die uit de door ruzies verscheurde Trots op Nederland afdeling komen. Lijsttrekker Theo Beenen (1958) werd in 2011 zelfs gearresteerd vanwege het bedreigen van een raadslid van Trots. Hij zou dreigbrieven met scheermesjes gestuurd hebben, maar werd niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Beenen ontkende de bedreigingen en klaagde zijn voormalige fractiegenoten aan vanwege de reputatieschade. Op de kandidatenlijst van de Teleurgestelde Burgers staat een man die in 2006 ondersteuner van de verkiezingsdeelname was van de radicale partij Nieuw Rechts van Michiel Smit in Eindhoven. Hij heeft later aangegeven dat deze steun gegeven is als gunst naar een familielid die kandidaat stond. Hij zou nooit achter het gedachtegoed van Nieuw Rechts gestaan hebben.

Ouderen
De lokale partij Ouderen Appel Eindhoven herbergt een kandidaat die in de jaren tachtig nog kandidaat stond voor de Centrumpartij in Eindhoven. Het gaat om Wim Vermeulen (1961) die in 1986 de derde CP-kandidaat was bij de gemeenteraadsverkiezingen. In 2006 werd hij geschrapt als kandidaat van Nieuw Rechts in Eindhoven, midden in het aanmeldproces van de lijsten trok hij zich ineens terug.

Etten-Leur

Sander Rademaker van Leefbaar Etten-Leur
Sander Rademaker van Leefbaar Etten-Leur

Bij Leefbaar Etten-Leur staat PVV’er Sander Rademaker (1981) kandidaat. Hij was in 2011 kandidaat in de provincie voor de PVV. Leefbaar Etten-Leur is naar eigen zeggen een rechtse partij die meer PVV’ers herbergt. Kandidaat Jake Owen Raats was vrijwilliger voor de partij van Geert Wilders. Met het verkiezingspunt “Géén massahuisvesting arbeidsmigranten”, zet men de toon. De partij wil de bevolking beschermen tegen overlast en het verdringen van Nederlandse werknemers van de arbeidsmarkt.  In het programma haalt men Pim Fortuyn nog eens aan, maar vliegt Leefbaar Etten-Leur toch nergens extreem uit de bocht.

Steenbergen
Ger de Neve (1948) uit Steenbergen mag eind 2010 zijn biezen pakken bij de PVV. Hij zou kandidaat in de provincie worden maar doorbrak de partijlijn dat PVV’ers niet met de pers mogen praten, zonder toestemming van de partijleiding. Hij was voorheen raadslid voor de VVD. In 2014 is Ger de Neve lijsttrekker voor een nieuwe lijst in de gemeente Steenbergen: De Volkspartij. Op de facebookpagina van de partij staat geen verkiezingsprogramma, maar wel wat reguliere verkiezingspunten.

Tilburg
Raadslid Hans Smolders (1960) mobiliseert momenteel heel rechts Nederland via internet om op 6 mei te demonstreren tegen de vrijlating van Volkert van der G. De moordenaar van Pim Fortuyn komt die dag vrij, na twaalf jaar gevangenisstraf. Die straf begon eigenlijk al toen Hans Smolders hem in de kraag vatte na die afschuwelijke daad in Hilversum. De Tilburger is enige tijd Kamerlid voor de LPF geweest en van 2006 tot 2010 raadslid namens zijn Lijst Smolders Tilburg. In die functie verzet hij zich tegen de komst van een moskee. Na vier jaar pauze wil hij in 2014 weer terugkomen met zijn partij in de gemeenteraad. Het partijprogramma van Smolders zit vol rancune jegens de gevestigde politiek. De zaken rondom het schenden van zijn geheimhoudingsplicht en de vermeende steekpenningen lijken Smolders gehard te hebben. “De politiek kan ook zonder blikken of blozen komen met valse beschuldigingen, leugens en vuilspuiterij wat dan uiteindelijk tot karaktermoord leidt op degene die echt iets wil verbeteren“. Ook op ontwikkelingshulp heeft de partij het niet zo: “de zogenaamde hulp aan de derde wereld een hoogstaand staaltje van hypocrisie gebleken van deze zogenaamde wereldverbeteraars“.

Lijst Smolders Tilburg: ook extreemrechtse kandidaten?
Lijst Smolders Tilburg: ook extreemrechtse kandidaten?

Hans Smolders krijgt in zijn partij onder meer steun in van de hoogleraar Harrie de Swart (1944) die nu weer kandidaat staat. Professor de Swart verbond zich in 2006 nog aan de PVV door Geert Wilders en zijn partij te steunen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Corina de Weert (1965) uit Oisterwijk is een trouwe Fortuyniste die al ruim elf jaar in deze kringen rondstapt. In de hoogtijdagen van de LPF was er zelfs een Radio Pim Fortuyn die ook een interview met Corina afnam. Hierin vertelde ze dat ze vroeger op de Centrumpartij stemde. Op internet schrijft ze dat Geert Wilders een van haar helden is. Ze is betrokken bij de organisatie van de anti-Volkert demonstratie op 6 mei.

Een meer tastbaar verleden in de Centrumstroming heeft kandidaat nummer 29 van de Lijst Smolders Tilburg. Het is de gepensioneerde horecaondernemer Christ Kanters (1939) uit Tilburg. Hij steunde in 1994 en 1995 respectievelijk de CD en haar afsplitsing Burgerpartij Nederland bij de verkiezingen. In 1996 was hij dan zelf kandidaat voor die Burgerpartij in Tilburg. Allerlei afvallige Brabantse CD-fracties hadden zich in deze partij verenigd. Men zocht ook landelijke samenwerking met andere extreemrechtse partijen zoals het Nederlands Blok. Christ Kanters was kastelein in café het Uilennest in Tilburg. Daar laat hij in december 2004 de extreemrechtse coalitie van Nieuw Rechts en het Comité “Nee Tegen Turkije” vergaderen. Dat comité was een radicaal Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband uit extreemrechtse hoek dat wilde ageren tegen een mogelijk toetreding van Turkije tot de EU. Volgens het Brabants Dagblad heeft Kanters de bijeenkomst niet alleen gefaciliteerd, maar ook nog een tijdje bijgewoond.

Trots op Nederland

Joost van Puijenbroek
Joost van Puijenbroek

De lijsttrekker van de partij Trots is de huidige fractievoorzitter in de gemeenteraad Joost van Puijenbroek (1982). We schreven al vaker over hem. Hij was vanaf 2003 actief bij de Jonge Fortuynisten, onder andere als vice-voorzitter van het hoofdbestuur. Als de extreemrechtse partij Nieuw Rechts in november 2004 een bijeenkomst houdt met Forza! Nederland om Theo van Gogh te herdenken is Joost van Puijenbroek een van de sprekers. Er zijn allerlei radicale figuren op de manifestatie afgekomen zoals Wim Vreeswijk en een aantal skinheads. Op het nazistische Stormfrontforum waren oproepen geplaatst en uit Vlaanderen kwam een groepje van de Vlaams Blok Jongeren opdagen. Op het internetforum van de Fortuynisten stelde Joost van Puijenbroek kort na die manifestatie dat hij geen gevaar ziet in extreemrechts. Hij was dus kennelijk wel content met hun aanwezigheid bij zijn toespraak. Op een andere site van de Jonge Fortuynisten roept hij in 2009 zijn achterban op om de PVV financieel te steunen. In 2012 staat Van Puijenbroek kandidaat bij het samenwerkingsverband dat PVV-dissident Hero Brinkman met Trots op Nederland is aangegaan. Het wordt geen succes.
Een drastische punt in het verkiezingsprogramma van Trots Tilburg is het schrappen van een kwart van de subsidies. Dat zal er flink inhakken in Tilburg. Verder moeten de coffeeshops naar de stadsgrenzen verhuizen om overlast te beperken. Trots Tilburg rekt enerzijds het begrip “scheiding van kerk en staat” op doordat ze ambtenaren een verbod op wil leggen om keppeltjes, kruisjes of hoofddoekjes te dragen. Anderzijds stellen ze dan weer grenzen aan deze scheiding van kerk en staat als ze “duidelijke aanwijzingen” van extremisme en haat zien in “geloofshuizen”. Want die moeten dan direct gesloten worden.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland  Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie  Rotterdam