Ben van der Kooi uit Rotterdam is met twee Pools-Rotterdamse geestverwanten aanwezig op een demonstratie van de Poolse Defensie Liga in Poznan, Polen. De mannen hebben hun eigen anti-islamitische NVU-spandoek meegenomen. Er worden twee vlaggen van de EU verbrand tijdens de korte maar felle demo tegen de immigratie-invasie met ongeveer tachtig deelnemers. Ben van der Kooi zegt dat er een confrontatie met antifascisten was die voor ze op de loop gingen.
Polish Defence League
- 3 kroniek
- 1 publicaties
Resultaten
Kroniek
Vertegenwoordigers van diverse extreemrechtse organisaties doen mee aan een herdenking van Pim Fortuyn in Rotterdam. Er zijn mensen van de Dutch Defence League en de Polish Defence League. Activist Paul Peters is er namens Identitair Verzet. Elk jaar herdenken partijen en groepen zoals Leefbaar Rotterdam, De Vrienden van Pim Fortuyn en Stichting Beeld van Pim de moord op hun voorman.
Een activist van de Polish Defence League uit Rotterdam post een foto op internet van een zelfgemaakt spandoek aan een viaduct boven een autosnelweg bij Rotterdam. Het logo van de Polish Defence League is op de foto geplakt en op het spandoek staat “Stop Islamisering”. De foto wordt op internet gedeeld door Identitair Verzet afdeling Rotterdam.
Publicaties
Extreemrechts & extreemlinks
in de gemeenten Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen & MaassluisDankzij een combinatie van toenemende polarisatie, nieuwe internetmogelijkheden en een ideologische vernieuwing van met name extreemrechtse groeperingen is er de afgelopen jaren een opleving van de fenomenen extreemrechts en (in de schaduw) extreemlinks waarneembaar in West-Europa. In Nederland heeft de vluchtelingencrisis (2013-2016) een grote rol gespeeld in deze opleving. Daarnaast is de Zwarte Pieten-discussie, die nu al een paar jaar zeer fel gevoerd wordt, aangegrepen, door zowel extreem- rechts als links, om te spreken van een cultuur-oorlog. De gemeenten Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis willen naar aanleiding van deze ontwikkelingen antwoord op de vraag: “Wat zijn op dit moment de gevaren die voortkomen uit politiek extremistisch gedachtegoed binnen de regio, en hoe kunnen de gemeenten daar effectief op inspelen?” Door middel van kwalitatief onderzoek in de regio, gecombineerd met internet- en literatuuronderzoek dat in de periode april-september 2019 verricht is, tracht dit rapport antwoord te geven op deze vraag.