Amersfoort
- 2 demonstraties
- 35 kroniek
Resultaten
Demonstraties
Kroniek
De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet zegt dat ze op een tiental plekken in Nederland bloemen en bloemstukken heeft neergelegd bij diverse Dodenherdenkingen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Voorgaande jaren deed de groep dat onder het motto “nooit meer broederoorlog”, maar dit jaar lijkt die invalshoek niet genoemd te zijn. Op kaartjes, linten en een vlag staat de naam Identitair Verzet. Het zou om herdenkingen gaan in Den Haag, Amersfoort, Bergambacht, Leidschendam-Voorburg en Schoonhoven. In Nijmegen is de actiegroep Nijmegen Rechtsaf, dat banden heeft met Identitair Verzet, op meerdere plekken aanwezig bij Dodenherdenkingen.
Een man uit Voorthuizen beledigt in Amersfoort een opsporingsambtenaar met de woorden: “vieze vuile kankerlijer, vuile zwarte, ga terug naar je eigen land, zwarte NSB’ers van de Staat der Nederlanden“. Hij richt vernielingen aan in zijn ophoudcel en moet in juni 2017 voor de rechter verschijnen.
Een nieuwjaarsborrel van Erkenbrand in Amersfoort.
In Almere bedreigt een man uit Amersfoort vier personen met uitspraken als “ik breek je neus, ik maak je dood, ik schiet je dood“. Hij beledigt een agent met de woorden: “kankerjood, kankerhond“. In juli 2017 moet hij zich voor de rechter verantwoorden.
Een bestuursrechter doet uitspraak over de zaak van een moslima uit Amersfoort die in december 2015 een conflict kreeg op het gemeentehuis in Amersfoort. Het College voor de Rechten van de Mens deed eind augustus 2016 ook uitspraak in deze zaak. De vrouw kreeg destijds ruzie omdat ze haar hoofddoek af moest doen voor de foto op haar paspoort. Ze voelde zich als een terrorist behandeld. De medewerkster van de gemeente voelde zich zo bedreigd dat de politie werd gebeld. Een beveiliger zette de moslima uit het gemeentehuis en ze kreeg een verbod voor alle gebouwen van de gemeente Amersfoort. De gemeente verklaarde haar bezwaar eerder al niet ontvankelijk. De rechter stelt haar vandaag ook in het ongelijk.
Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een moslima die begin december 2015 een conflict had op het stadhuis van de gemeente Amersfoort. Ze kwam toen haar paspoort ophalen waarop ze zonder hoofddoek staat. Ze droeg een hoofddoek en de baliemedewerkers vroegen haar twee keer, bij bezoeken op twee dagen, haar hoofddoek af te doen ter identificatie. Er ontstond een discussie hierover. De gemeente Amersfoort legde haar hierna een toegangsverbod op, ze had het agressieprotocol overtreden. Vandaag acht het College zichzelf niet bevoegd om een oordeel te geven over deze zaak, omdat eenzijdig overheidshandelen niet onder de Algemene Wet Gelijke Behandeling valt. Dit valt onder de Paspoortwet. Ook de toegang tot een gebouw van de gemeente is geen aanbod van een goed of dienst. In deze zaak volgt in oktober 2016 nog een uitspraak van de rechtbank.
In de nacht van dinsdag de 16e op woensdag 17 augustus is in Amersfoort een geparkeerde auto met spuitbusverf beklad. Er zijn hakenkruisen op de auto gespoten met zeer hardnekkige verf. Het is er niet af te krijgen en de eigenaar heeft de hakenkruisen afgeplakt.
Het gemeenteraadslid Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort stelt vragen aan B&W over de komst van een AZC naar Amersfoort. Hij stelt dat de burgers onvoldoende geïnformeerd zijn over een bijeenkomst en denkt dat de panden rondom het AZC in waarde zullen verminderen. Hij uit zijn zorgen over de veiligheid voor christenen, LHBT’ers, atheïsten en ongesluierde vrouwen. Hierna wordt de lokale partij ervan beschuldigd vluchtelingen te demoniseren en vreemdelingenhaat te uiten. Men denkt dat dit vooral door fractieassistent Ralph Langendam komt, die geholpen heeft de vragen te formuleren. De vragen zijn suggestief en xenofoob. Ze schrijven over het verspreiden van besmettelijke ziektes en terroristische infiltranten, hoge uitkeringen en de verhouding tussen allochtonen en autochtonen.
Een Politiek Café van GeenPeil in Amersfoort over het referendum en het associatieverdrag tussen de Europese Unie en de Oekraïne. Een van de sprekende politici is Rene Dercksen van de PVV.
Een Marokkaans-Nederlands PvdA raadslid in Amersfoort krijgt een knipsel in zijn postvakje dat hij als discriminerend opvat. Het is een spotprent uit de Volkskrant van een Noord-Afrikaanse man die een blonde vrouw op straat in de billen knijpt. De tekst erbij is “Leren ze je dat op die inburgeringscursus?“.
Een moslima bezoekt op 3 en 4 december het stadhuis in Amersfoort om haar paspoort op te halen. Ze draagt een hoofddoek terwijl ze op haar pasfoto geen hoofddoek draagt. Haar wordt beide keren verzocht om haar hoofddoek af te doen, opdat de baliemedewerker haar zou kunnen identificeren. Er ontstaat een discussie hierover. De gemeente stelt dat de vrouw in strijd handelt met het agressieprotocol. Op 5 december legt de gemeente haar een toegangsverbod van drie maanden op voor alle gemeentelijke panden. Ze heeft haar paspoort uiteindelijk op het politiebureau gekregen. De vrouw dient een discriminatieklacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.
Een lezing van schrijver Leon de Winter in Amersfoort over de islamisering van Nederland en Europa en de gevaren die daarmee gepaard gaan. Hier is een lokale extreemrechtse activist bij aanwezig.
Op het meadhall-forum spreken rechtsextremisten af om elkaar vandaag in Amersfoort te ontmoeten. Dit gebeurt dan in de avond en er zijn ongeveer tien mensen aanwezig.
Een man uit Amersfoort krijgt een taakstraf en moet smartengeld betalen aan een Joodse man die hij in maart 2015 op straat in Amersfoort beledigde. Dat wordt door een rechtbank in Utrecht bepaald. De man bracht meermalen de Hitlergroet en zei “Heil Hitler”.
In Amersfoort sticht de een vrouw met een Vietnamese achtergrond brand in een Turkse Dönerzaak.
In Amersfoort wil iemand een concert organiseren met de zanger Steve Hofmeyr uit Zuid-Afrika. Als de zaal echter hoort dat Hofmeyr een extreemrechtse zanger is die racistische uitspraken doet over de zwarte bevolking van Zuid Afrika blazen ze de boel af. De organisator vindt de racismebeschuldiging “fors” en wil het optreden op een andere locatie voort zetten.
Volgens het College voor de Rechten van de Mens is een Surinaams-Nederlandse vrouw in januari 2014 gediscrimineerd op grond van ras, toen ze bij een sollicitatie in Amersfoort werd afgewezen vanwege haar accent.
Kamervragen door de partij Voor Nederland over de burgemeester van Amersfoort die het aantal Syriëgangers uit Amersfoort zou verzwijgen. Voor Nederland wil dat hij deze informatie met de bevolking deelt. Daarnaast wil de partij een landelijke aanpak waarin het vertrokken jihadisten wordt verboden ooit nog voet op Nederlandse bodem te zetten. De partij wil een openbaar jihad-register opgezet zien, waar alle teruggekeerde jihadisten in terug te vinden zijn.
In Amersfoort wordt een Joodse man beledigd vanuit een voorbijrijdende auto. De bestuurder van de auto stopt ook nog, stapt uit en scheldt nog meer. Hij brengt meermalen de Hitlergroet en roept “Heil Hitler”. Hij moet zich later dit jaar voor de rechter verantwoorden.
Een rabbijn wordt in Amersfoort aangevallen door “twee jongens van Arabische afkomst” bij een tankstation. Ze geven plotseling gas als hij oversteekt en stoppen daarna om hem uit te schelden. Hij kan net op tijd wegspringen en een aanrijding voorkomen. De joodse geestelijke ervaart het als een aanslag, maar doet geen aangifte.
Deze ochtend vroeg wordt een ruit ingegooid van het huis van een rabbijn in Amersfoort. Dit is de vijfde keer dat dit gebeurd in twee jaar tijd. De rabbijn zoekt het motief zelf in het feit dat hij joods en pro-Israël is.
Er worden Kamervragen gesteld door de PVV onder leiding van Geert Wilders over “allochtone homohaters uit Amersfoort”. Het gaat over een homoseksuele man uit Amersfoort die is ‘weggeterroriseerd’ vanwege zijn geaardheid door dertig of veertig allochtone jongeren. De PVV vraagt of de minister de mening deelt dat “massa-immigratie en islamisering” de emancipatie van homo’s in de weg staat. De partij wil dat de daders de wijk moeten verlaten en niet de slachtoffers. De PVV wil zwaardere straffen, uitzetting van criminele vreemdelingen en criminelen met een dubbele nationaliteit.
Een landelijke krant schrijft over een homoseksuele man uit Amersfoort die vorig jaar zomer door de gemeente op een schuiladres is ondergebracht na antihomo scheldkanonnades door allochtone jongeren in zijn buurt. Hij moet weer terug naar zijn oude woning en vreest het ergste. Hij was ook slachtoffer van doodsbedreigingen, het lek steken van zijn autobanden en zijn autoruiten zijn ingegooid. Een week later verklaart de man dat hij Amersfoort gaat verlaten omdat hij er geen toekomst meer voor zichzelf ziet.
Een bedrijf uit Amersfoort wijst een sollicitante van Surinaamse afkomst af, mede vanwege haar accent. Ze dient een discriminatieklacht in.
Een nieuwssite meldt dat er in Hoogland hakenkruisen zijn ontdekt die op twee bunkers (kazematten) uit de Tweede Wereldoorlog zijn geklad. De bunkers liggen langs de rivier de Eem. Met witte verf is boven de deuren netjes een adelaar op een lauwerkrans en een hakenkruis boven de deuren aangebracht. Het is het beeldmerk van de NSDAP. De gemeente Amersfoort gaat het laten verwijderen.
Arabist Hans Jansen geeft een lezing in een buurthuis in Amersfoort. Hij schetst een schrikbeeld van de islam die oorlog voert tegen het westen. Hans Jansen is in 2014 Europees kandidaat voor de PVV en hij was in september 2013 aanwezig op de PVV demonstratie.
In Amersfoort worden twee Marokkaanse jongens gearresteerd. Volgens een raadslid dat getuige is, gebeurt dit zonder verdenking of aanleiding. Dit zou vaker gebeuren in deze wijk Kruiskamp. Een Tweede Kamerlid van de PvdA zegt hierna dat de politie in Amersfoort zich schuldig maakt aan discriminatie van Marokkaanse jongeren. De jongens dienen een klacht in omdat ze zich gediscrimineerd voelen.
In Amersfoort brandt een computerspellenwinkel uit, die eigendom is van een Turkse winkeleigenaar. Op de muren van de winkel vindt de politie hakenkruisen en racistische teksten zoals “Buitenlander oprotten”. Vlak voor deze brand werd er een racistische dreigbrief gestuurd naar deze winkel en nog zeker vier andere Turkse ondernemers in de buurt. Daarin stonden dezelfde scheldwoorden.
De kranten schrijven vandaag over een militante pastor uit Amersfoort die een omstreden anti-moslimfilm op zijn website heeft gezet. De pastor heeft de afgelopen jaren vaker actie gevoerd tegen de islam en tegen steun aan de Palestijnen. Hij plaatst hier soms oproepen voor op extreemrechtse websites en afficheert zichzelf als aanhanger van de PVV.
Twee skinheadbands treden op in een Hells Angels-kroeg in Amersfoort. De zanger van de band The Firm uit Rotterdam loopt al jaren in extreemrechtse kringen rond.
Een Joodse man in Amersfoort wordt bij zijn woning uitgescholden door vijf jongens. Deze man is het hele jaar door, bijna wekelijks, slachtoffer van antisemitische scheldpartijen. Voor zijn veiligheid laat hij zelfs camerabewaking installeren.
De PVV stelt Kamervragen over de inrichting van een islamitische gebedsruimte in de Bernhardkazerne in Amersfoort. Ze zien het als een signaal dat Defensie in rap tempo aan het islamiseren is. Ze noemen een serie voorbeelden waaruit dit nog meer zou blijken. Een legerimam wordt door de PVV als ‘radicaal’ betiteld.
Een joodse man loopt in Amersfoort met zijn zoontje van de synagoge naar huis als hij wordt uitgescholden voor “Jahoed, Jahoed” (Arabisch voor ‘Jood, Jood’). Hij brengt zijn zoontje naar huis en stapt op het groepje schelders af. Hij vraagt aan de jongens waarom zij dit roepen en of zij hiermee willen stoppen, maar krijgt weinig respons. Hierna roepen ze “Hamas Hamas, Joden aan het gas” en gooien met vuurwerk en sommige jongens doen een bivakmuts op.
Een Marokkaanse vader uit Amersfoort vond dat zijn zoon gediscrimineerd werd op school en diende een klacht in. Deze school stelt echter dat de taalvaardigheid van de zoon te laag was voor een tweetalige vwo-opleiding. Ze plaatsten hem op de tweetalige havo/vwo opleiding. De Commissie Gelijke Behandeling stelt vandaag dat hier geen sprake is van onderscheid op grond van ras.
In Amersfoort duiken antimoslimstickers op van de NVU.