Home » Nederland » Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuidoost

Filter

Demonstraties

2 resultaten
22 mei 2020
Door:
Rechts In Verzet
Plaats:
Amsterdam Zuidoost
Deelnemers:
2 personen
Extra:
Spandoekactie voor de deur van een moskee, gericht tegen de versterkte gebedsoproep (Azan). Rechts in Verzet hekelt de vermeende banden tussen de moskee en "een fundamentalist". Hugo Kuijper van deze actiegroep claimt te zijn benaderd door boze buurtbewoners, waarna men tot deze actie overgegaan is.
Personen:Organisaties:
4 sep 2019
Door:
Voorpost
Plaats:
Amsterdam Zuidoost
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Voorpost demonstreert bij een kraakpand waar migranten zonder status wonen. De demonsranten roepen leuzen en de krakers antwoorden met spreekkoren. De actie verloopt rustig. Voorpost heeft drie prinsenvlaggen bij zich en spandoeken met teksten als 'Stop Immigratie', 'Illegaliteit = Criminaliteit. Hand in Hand, terug naar eigen land' en 'multiculturele waanzin'.
Organisaties:

Kroniek

22 resultaten
*

Op internet wordt melding gemaakt van een grote groep jongeren in de metro van Amsterdam die zich misdragen. “Metro 53 vol met jongeren in bomberjacks die Hitlergroet geven en scanderen “joden!”.“. Het gaat om de metro naar Amsterdam Zuidoost. Daar is een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Legia Warschau uit Polen. Volgens krantenberichten staan de Legia-supporters bekend om hun racisme en de aanwezigheid van Skinheads.

*

Een vrouw die kandidaat Tweede Kamerlid voor GroenLinks is, reist ’s avonds laat met de trein van Utrecht naar Nijmegen. Ze ontmoet twee jonge mannen die naar een groot concert in Amsterdam Zuidoost zijn geweest en ze hebben een prettig gesprek. Als de vrouw echter zegt dat ze naar een politiek debat geweest is en dus kandidaat voor GroenLinks is, slaat het gesprek volledig om. De mannen zeggen dat ze PVV stemmers zijn en ze bedreigen haar. Ze geven af op buitenlanders “die onze huizen afpakken” en geven de schuld aan links. Ze zeggen dat de foto van het kleine jongetje dat verdronk in de Middellandse Zee in scène was gezet om linkse partijen tot dienst te zijn. De vrouw wordt uitgemaakt voor “GroenLinks-hoer en lelijk rotwijf“. De jongens doen alsof ze iemand opbellen en zeggen dat de vrouw op station Nijmegen zal worden opgewacht. Ze zeggen ook: “als ze klaar met je zijn, ga je wel PVV stemmen“.

*

Er ontstaat ophef in Amsterdam Zuidoost vanwege de arrestatie van een twaalfjarige jongen door handhavers. De jongen fietst door een winkelcentrum, terwijl je daar niet mag fietsen. Hij weigert een identiteitsbewijs te laten zien en hij zou een valse naam op hebben gegeven. De handhavers slaan hem in de boeien, maar omstanders spreken hen aan op de arrestatie en op het gebruik van handboeien. Ze suggereren dat de jongen is aangehouden vanwege zijn donkere huidskleur. Twee dagen later is er een protest tegen deze arrestatie met circa honderd demonstranten. Ze gaan ervan uit dat de donkere huidskleur van de jongen een rol speelt.

*

Bij een fotowinkel in Amsterdam Zuidoost zijn vannacht de ruiten ingegooid en door brand zwartgeblakerd geraakt. Op de pui is de kreet “kutturk” gekalkt. Volgens de politie is er een molotovcocktail tegen de pui aangegooid.

*

PVV-Kamerlid Martin Bosma stelt Kamervragen over “protesten van zwarte racisten tegen Zwarte Piet”. Hij zet de Black Panthers uit de USA weg als een moordlustige, totalitaire sekte die racistisch was tegen blanken en procommunistisch zou zijn geweest. Hij wil dat de minister zo’n organisatie uit Nederland weert. Uit het antwoord van de minister blijkt dat het over een anti-Zwarte Pieten protest in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost gaat, waar demonstranten een zwarte baret, zwarte broek en zwarte jas droegen, zoals de Black Panthers ooit deden.

*

Een groep voetbalfans van Cambuur uit Leeuwarden is met de acht bussen onderweg naar een voetbalwedstrijd in Amsterdam tegen Ajax. In een van de bussen worden er antisemitische leuzen gescandeerd. Die bus wordt hierom geweerd uit Amsterdam en teruggestuurd naar Leeuwarden. De andere bussen mogen wel doorrijden.

*

Bij een voetbalwedstrijd in Amsterdam Zuidoost tussen Ajax en FC Groningen worden drie personen gearresteerd na het roepen van de bekende antisemitische Hamas-Hamas-Joden-aan-het-gas leus. Ze krijgen alle drie van Justitie een transactie aangeboden van 450 euro, die ze betalen.

*

Een Romafamilie stapt naar de rechter omdat stadsdeel Amsterdam Zuidoost vindt dat een deel van de mensen op de woonwagenplek weg moet. De deelgemeente vindt dat de illegaal bijgeplaatste wagens weg moeten. De Roma zeggen dat ze juist bij hun oma zijn gaan wonen om haar te beschermen tegen discriminatie en anti-Roma-geweld. Ze stellen dat de discriminatie van Roma toe lijkt te nemen. Ze willen met vier gezinnen bij elkaar wonen.

*

In Amsterdam Zuidoost wordt in de nacht van 25 op 26 oktober een door schoolkinderen geknutseld beeld van Nelson Mandela in brand gestoken. Het beeld was op 24 oktober onderdeel van de opening van het Nelson Mandelapark en gemaakt van crêpepapier. Vanuit de zwarte gemeenschap was er kritiek op het beeld, omdat het op een Zwarte Piet karikatuur zou lijken.

*

Vandaag komt het bericht naar buiten dat vijf voetbalfans van NEC uit Nijmegen begin mei 2014 een voetbalwedstrijd tegen Ajax bezochten in de Amsterdam Arena in Amsterdam Zuidoost. Ze hebben een stadionverbod gekregen. Er is sprake van twee personen die destijds antisemitische teksten riepen. Een van die twee heeft een stadionverbod van vijf jaar gekregen.

*

In Amsterdam Zuidoost wordt een tent van het Surinaams-Antilliaanse Keti Koti-festival kapot gesneden. De organisatie van het festival denkt dat het door racisten gedaan is die tegen zwarte mensen zijn, maar het is onzeker of dit klopt. Op het festival wordt jaarlijkse de afschaffing van de slavernij herdacht.

*

Bij een voetbalwedstrijd van Ajax in Amsterdam Zuidoost worden twee supporters van NEC uit Nijmegen gearresteerd wegens het roepen van antisemitische teksten.

*

Een krant meldt dat de afgelopen tijd een plan bekend is geworden om een voormalige voetbalkantine in het dorpje Driemond (bij Amsterdam Zuidoost) aan een vereniging van Pakistaanse moslims te verkopen. Onbekenden bekladden op een onbekende datum het gebouw met ‘harde teksten’ en sturen ‘gepeperde mails’ aan de voorzitter van de dorpsraad. Er is ook sprake van een ‘pittig verlopen informatieavond’.

*

Eind 2013 ontstaat onrust in het dorp Driemond, vlakbij Weesp. Het dorp val onder Amsterdam Zuidoost. Er zijn zorgen over de mogelijke komst van een Pakistaanse islamitische organisatie, die een oude voetbalkantine wil kopen. Hierna wordt een clubgebouw van de voetbalclub beklad met harde teksten.

*

In Driemond (Amsterdam Zuidoost) heeft de dorpsraad een algemene vergadering. Er zijn achttien bewoners aanwezig die willen dat de dorpsraad bezwaar aantekent tegen de verkoop van een oude voetbalclubkantine aan een vereniging van Pakistaanse moslims.

*

In het stadsdeel Amsterdam Zuidoost is er een flink debat over het inzetten van Zwarte Pieten bij de Sinterklaasintocht. Een meerderheid is tegen, maar de stadsdeelvoorzitter zegt dat het toch doorgaat. Een winkeliersvereniging wil een optocht met ook Zwarte Piet organiseren.

*

Een journalist van GeenStijl TV uit Amsterdam stuurt een privébericht naar een bekende activist uit Amsterdam Zuidoost die zich tegen de Zwarte Piettraditie uitspreekt. Hij scheldt op de activist en koppelt een aantal negatieve benamingen “dom, oerlelijk en een leugenaar” aan het feit dat de activist “een neger” is. Het wordt als discriminerend en racistisch ervaren. De journalist biedt later zijn excuses aan. Het slachtoffer doet aangifte en het komt in de herfst van 2014 tot een strafzaak.

*

Een Amsterdamse rechter geeft twee voetbalsupporters van PSV Eindhoven werkstraffen omdat ze in maart 2012 in de Amsterdam Arena een antisemitisch lied hadden gezongen. De tekst ging over het verbranden van Joden.

*

In Amsterdam Zuidoost voetballen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal. Supporters van PSV uit Eindhoven schreeuwen antisemitische leuzen als “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Het Openbaar Ministerie van Amsterdam zegt dat zes supporters boetes van 500 euro gekregen hebben. Een minderjarige PSV-supporter kreeg 250 euro boete.

*

Vandaag stelt de Commissie Gelijke Behandeling dat een allochtone leerling met een donkere huidskleur uit Amsterdam Zuidoost niet is gediscrimineerd. Hij was door zijn school een klas teruggezet na tegenvallende resultaten. De ouders van de leerling stellen dat er onderscheid op grond van ras is gemaakt, maar daar vindt de Commissie geen bewijs voor.

*

Bij een voetbalwedstrijd in de Arena in Amsterdam Zuidoost tussen PSV uit Eindhoven en Ajax roepen twee PSV supporters antisemitische leuzen over hoe hun ouders joden verbrand zouden hebben. Het komt tot een strafzaak tegen het duo in november 2012.

*

Een 54-jarige Amsterdammer wordt in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van dertig uur wegens het beledigen van verkeersregelaars tijdens het Surinaamse Kwakoefestival in Amsterdam Zuidoost in 2007. Hij zei toen dat ‘al die negers moeten worden afgemaakt’ en dat hij niet ‘naar al die negers hier’ hoefde te luisteren. Ook riep de man dat ze terug naar ‘hun eigen land’ moeten. Hij wordt vrijgesproken van het aanzetten tot discriminatie.