Home » Nederland » Eindhoven

Eindhoven

Filter

Demonstraties

8 resultaten
22 nov 2020
Door:
Pegida
Plaats:
Eindhoven
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Activisten van Pegida en Zwarte Pieten Actiegroep demonstreren in Eindhoven voor Zwarte Piet. Oorspronkelijk zou er een demonstratie zijn tegen Zwarte Piet, maar die werd afgezegd.
22 jun 2019
Door:
Pegida
Plaats:
Eindhoven
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Nadat twee eerdere demonstraties van Pegida bij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven gestopt werden vanwege geweld door buurtbewoners en tegendemonstranten, komt Pegida vandaag terug om weer te folderen voor de moskee. De politie houdt de groep demonstranten aan, omdat de demonstratie niet formeel is aangekondigd. De burgemeester had van tevoren al aangekondigd dat dit zou gebeuren. Voor hun arrestatie werden de Pegida-activisten door tegendemonstranten bekogeld met eieren en stenen. Er zijn twaalf personen aangehouden, waaronder een ANP-journalist en zijn vrouw. Alle arrestanten worden dezelfde dag vrijgelaten.
Personen:Organisaties:
15 jun 2019
Door:
Pegida
Plaats:
Eindhoven
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Folderaktie van Pegida voor de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven, nadat twee weken geleden een Pegida-demonstratie werd gestopt door blokkade en geweld van tegendemonstrerende buurtbewoners. Pegida-leider Edwin Wagensveld deelt samen met 10 andere activisten folders uit. Op de flyers staat 'Pegida is gekomen om te blijven voor vrijheid en tegen islamisering'. De actie leidt tot woede bij Turks-Nederlandse buurtbewoners die hun ongenoegen luidkeels uiten. Als een buurtbewoonster en een Pegida-aanhanger het met elkaar aan de stok krijgen, slaat de vlam in de pan. Circa 50 jongeren rennen achter Edwin Wagensveld aan, die op de vlucht slaat en een aantal klappen te verduren krijgt. Hij wordt door de politie beschermd in een busje en afgevoerd. Andere Pegida-aanhangers zoeken bescherming bij agenten. In de weken daarna wordt een aantal geweldplegers gearresteerd.
Personen:Organisaties:
26 mei 2019
Door:
Pegida
Plaats:
Eindhoven
Deelnemers:
Tussen 10 en 20 personen
Extra:
Pegida organiseert een demonstratie in Eindhoven naar de salafistische Al Fourqaan-moskee. Pegida wil daar toespraken houden en varkensvlees barbecuen in de Ramadan-periode. De gemeente verbiedt de barbecue, maar de demonstratie kan doorgaan. De demonstratie wordt afgebroken nadat er honderden buurtbewoners een tegendemonstratie houden en groepen tegendemonstranten met stenen en stokken de route blokkeren. Nadat er stenen worden gegooid naar de demonstranten en de politie grijpt de ME in. Er worden 12 personen gearresteerd. Pegida-leider Edwin Wagensveld doet later aangifte vanwege het geweldgebruik tegen Pegidademonstranten. De PVV stelt later Kamervragen.
Personen:Organisaties:
14 mrt 2015
Door:
AZC-Alert
Plaats:
Eindhoven
Deelnemers:
50 personen
Extra:
Activisten van AZC-Alert demonstreren op stoep van AZC in Eindhoven. Nauwelijks omwonenden aanwezig, wel achterban AZC-Alert en PVV-prominenten, waaronder Geert Wilders.
Organisaties:
17 jun 2014
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Eindhoven
Extra:
In de gemeenteraad van Eindhoven demonstreren inwoners tegen de bouw van seniorenwoningen voor Turkse ouderen onder aanvoering van enkele activisten van Identitair Verzet. Er wordt lawaai gemaakt en pamfletten en een spandoek van Identitair verzet getoond.
Organisaties:
8 sep 2012
Van:
FNV
Plaats:
Eindhoven
Deelnemers:
Tussen 1 en 5 personen
Extra:
NSA roept achterban op om deel te nemen aan 'Sociale Marsen' van de FNV. Ze namen deel en deelden folders uit.
Organisaties:
22 nov 2009
Door:
Nationale Jeugd Brabant
Plaats:
Eindhoven
Extra:
Totaal lopen er 30 mensen met deze demonstratie mee. Een NJB-delegatie loopt met deze demonstratie mee met een eigen spandoek. Ook zijn er Combat 18-aanhangers aanwezig.
Organisaties:

Kroniek

87 resultaten
*

In de nacht van zondag 30 april op maandag 1 mei is een muurschildering voor een omgekomen jongen in Eindhoven beklad met een Keltisch kruis en een de tekst “Kalergi Plan“. Die tekst verwijst naar een racistische complottheorie waarbij de oorspronkelijke bewoners van Europa zouden worden vermengd met donkere en Aziatische mensen. In de complottheorie zou deze “sub-menselijke soort”  dan makkelijker overheerst kunnen worden door “de elite“.

*

Identitair Verzet afdeling Eindhoven plaatst een serie foto’s online met hun aangeplakte posters “Stop Islamisering“. Op de foto’s is te zien dat deze poster hangt bij een plaatsnaambord van Dommelen, gemeente Valkenswaard. Ze schrijven erbij: “Naar aanleiding van de recente aanslagen zijn er twee groepen uit de regio (…) pad gegaan met een boodschap tegen de islamisering! #kominverzet“. De posters hebben moskee in een verbodsbord.

*

De afdeling Eindhoven van Identitair Verzet plaatst een foto op internet van aangeplakte posters. Er staat een moskee met een verbodsbord op de posters met de tekst “Stop Islamisering“. De groep verklaart erbij: “Plaktocht door Valkenswaard vandaag!“.

*

In Eindhoven wordt een man van achttien jaar aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een andere man te hebben mishandeld vanwege diens geaardheid. Hij scheldt het slachtoffer deze vrijdagavond uit voor ‘vieze vuile homo‘ en slaat hem meermalen in zijn gezicht. Het slachtoffer wordt samen met zijn partner aangevallen in het uitgaansleven.

*

In de ochtend wordt ontdekt dat een Mariakapel langs een snelweg bij Eindhoven is beklad met hakenkruisen en godslasterlijke teksten zoals “Jezus is de duivel“.

*

Een rechter in Nijmegen geeft een man uit Eindhoven een, voor de helft voorwaardelijke, werkstraf wegens zijn gedrag van begin december 2016 in Nijmegen. Hij mishandelde toen zijn levensgezellin en beledigde een opsporingsambtenaar en een politieagent met: “Ik neuk je moeder, zwarte motherfucker, kankerlijer, bounty en flikker”.

*

Vandaag plaatst Identitair Verzet afdeling Eindhoven drie foto’s op haar profiel met de begeleidende tekst “Honderden flyers verspreid in Helmond, Milheeze en Oploo“. Op de foto’s staat telkens de flyer “Leugenaars! Eurofielen! Graaiers“, met een kruis door de logo’s van politieke partijen. De foto’s zijn gemaakt bij de plaatsnaamborden van de drie genoemde plaatsen.

*

De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak over het verbieden van een islamitische conferentie in Eindhoven in december 2015 door de burgemeester omdat daar ‘haatpredikers‘ zouden spreken. De rechter stelt vandaag dat dit verbod onwettig was. De burgemeester had de bijeenkomst toen verboden omdat de predikers zich eerder negatief of haatdragend hadden uitgelaten over vrouwen, Joden, homo’s en ongelovigen. Ook zouden zij de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt. De rechter stelt dat de moskee geen openbare plek is, dus dat de openbare orde niet verstoord had kunnen worden. De gemeente Eindhoven heeft op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op het grondrecht op vergadering en betoging.

*

De extreemrechtse groep Erkenbrand organiseert een wandeltocht in de buurt van Eindhoven. Hier zit ook een informatief deel bij, dus waarschijnlijk met een spreker.

*

Deze zondag plaatst Identitair Verzet Eindhoven een foto online van hun aangeplakte poster “Opvang in eigen regio is Humaner” op een reclame van een feest. De groep meldt erbij: “Weekendje posters plakken omdat het kan“.

*

De partij Voor Nederland stelt Kamervragen over “een terreur-imam in Eindhoven”. Het gaat om een Koeweitse sjeik die net op een Amerikaanse terreurlijst is geplaatst. Voor Nederland vraagt of de sjeik oproept de jihad in Syrië te ondersteunen. Hij zou in 2016 in een Eindhovense moskee hebben gesproken. De partij vraagt waarom de Minister moskeeën niet sluit die geweldpredikers uitnodigen en waarom hij hun stichtingen niet laat ontbinden.

*

Het raadslid Rudy Reker van de LPF in Eindhoven stelt vragen in de gemeenteraad. Hij wil dat een bepaalde moskee in Eindhoven gesloten wordt en een islamitische stichting verboden wordt. Hij reageert op het nieuws dat een omstreden Koeweitse sjeik in 2016 in de moskee sprak.

*

De PVV-parlementariërs Machiel de Graaf en Geert Wilders stellen Kamervragen over het artikel “Link Eindhovense moskee met Al-Qaeda financiers“. Ze vragen of deze moskee een broeinest is van terrorisme. Ze willen een stichting laten ontmantelen, alsmede de daaraan gelieerde islamitische infrastructuur. Uit een later antwoord van de Minister blijkt dat er geen banden met Al-Qaeda bekend zijn.

*

Een man uit Eindhoven mishandelt in Nijmegen zijn levensgezellin en richt zijn grieven vervolgens op een opsporingsambtenaar en een politieagent. Hij beledigt hen met: “Ik neuk je moeder, zwarte motherfucker, kankerlijer, bounty en flikker”. Hij verschijnt in maart 2017 voor de rechter.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een Sinti-vrouw die geconfronteerd werd met het ontmantelen van vrijgekomen standplaatsen op een woonwagenlocatie in de gemeente Son en Breugel. Dit wordt beheerd door een woonstichting uit Eindhoven. Door het ontmantelen van deze locatie is het aantal standplaatsen van tien naar twee afgenomen. Er staan vijftien mensen op de wachtlijst voor een standplek. Op de woonwagenlocatie worden nu goedkope sociale huurwoningen gebouwd, voor iedereen die hiervoor in aanmerking komt. Door dit uitsterfbeleid gaat de Sinti cultuur en traditie verloren. Zowel de woonstichting als de gemeente maakt zich schuldig aan discriminatie op grond van ras.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een woonwagenbewoner tegen de gemeente Eindhoven en een woningstichting. Hij mag de woonwagen waar hij woont niet blijven huren en staat op de wachtlijst voor een plek. De gemeente ontmantelt vrijgekomen standplaatsen, maar stelt evengoed dat ze geen uitsterfbeleid zou voeren. Het College stelt vast dat de man niet binnen afzienbare tijd in aanmerking kan komen voor een woonwagenstandplaats en dat er sprake is van discriminatie op grond van ras. Hiernaast wijst het College een klacht af van een vrouw die zich gediscrimineerd voelt omdat het aantal plaatsen op haar kampje verlaagd wordt. Ze is niet ontvankelijk omdat zij persoonlijk geen nadeel hiervan ondervindt. Dan zijn er ook nog uitspraken van het College over een vrouw die een standplaats niet mag overnemen van een vertrekkende hoofdhuurder in een woonwagen waar ze zelf al als medebewoonster woont. Ook hier maken de gemeente Eindhoven en de woningstichting zich schuldig aan discriminatie.

*

In Eindhoven viert voetbalclub PSV het behalen van het kampioenschap met honderdduizend fans. Dat verloopt gemoedelijk. De volgende dag verschijnt er echter een filmpje op internet waarin PSV-supporters een antisemitisch lied zingen. De groep jongeren is gefilmd in een fastfood-restaurant in Eindhoven. Ze zingen de tekst: “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder bij de SS. Samen verbrandden ze joden, want joden die branden het best“. Er wordt een vergeefse poging gedaan om achter de identiteit van de daders te komen.

*

In Den Bosch organiseert AZC-Alert een protest onder het motto “Nee hier geen AZC“. De neonazi’s van De Nationalist en RVF Landstorm Nederland haken hier op in. Hun activisten Johnboy Willemse en Patricia Visser zijn erbij met hun eigen spandoek. De afdeling Eindhoven van Identitair Verzet roept ook op tot deelname. Het gaat om een informatiebijeenkomst voor Statenleden in het Provinciehuis over een plan van de provincie om gemeenten verplicht een bepaald aantal vluchtelingen op te laten nemen. Anita Cremers-Hendriks van de PVV roept namens AZC Alert op om te komen luisteren naar het “verschrikkelijk ondemocratisch dramvoorstel“. De LPF Eindhoven is aanwezig op de bijeenkomst als tegenstander van het plan. Ze vrezen dat Eindhoven dan nog vierhonderd asielzoekers op zal moeten nemen.

*

In het begin van de avond plaatst Identitair Verzet Eindhoven een serie foto’s op internet van acties in Oss. Ze schrijven dat ze zijn begonnen met een langdurige campagne in Oss. Op de markt en bij supermarkten hebben zij posters verspreid van een bepaalde asielzoeker die crimineel zou zijn. In de omgeving van het AZC zijn er posters en een spandoek opgehangen om “de klagers te bewegen gewoon lekker naar huis te gaan als het hier niet bevalt”. Verder schrijft de actiegroep: “Bij het station hebben wij om de dag posters opgehangen (om) de forenzen onze boodschap mee te geven”. Ze hebben ook “de burgers ondersteund in hun strijd tegen het weggeven van een huurwoning”, bij een aan asielzoekers toegewezen woning in Oss.

*

In de Spaanse hoofdstad Madrid voetbalt PSV uit Eindhoven tegen Atlético Madrid. Een groep PSV fans is in het centrum aanwezig en vernedert een groep Romavrouwen die aan het bedelen is. Ze laten ze voor kleingeld als honden achter een bal aanrennen of laten ze zich voor geld opdrukken. Ook verbranden ze eurobiljetten voor hun ogen. De filmpjes gaan de wereld over en zorgen voor een schandaal. Justitie in Spanje wil de supporters identificeren omdat zij “tot haat jegens een groep personen hebben aangezet“.

*

Bij een voetbalwedstrijd in Eindhoven tussen PSV en Heracles (uit Almelo) wordt meerdere keren antisemitische liederen gezongen. Een van de liederen heeft een tekst over de SS en het verbranden van joden.

*

Een voetbalwedstrijd in Eindhoven tussen PSV en De Graafschap. Een aanwezige maakt melding van spreekkoren die meerdere malen te horen zijn over “SS, Gestapo en dat Joden het best branden”.

*

In de avond staan acht activisten van Identitair Verzet afdeling Eindhoven bij een locatie in Kaatsheuvel met een spandoek te protesteren tegen een AZC. Ze verspreiden hun folders in het dorp en hangen op verschillende plekken posters op. Op een spandoek staat de tekst “Minder minder”.

*

De gemeenteraadsfractie van de LPF in Eindhoven stelt schriftelijke vragen over de komst van “twee islamitische haatsjeiks naar Eindhoven” op 9 en 10 januari. Een van hen zou een fan van Osama bin Laden zijn en een terreuraanslag verheerlijkt hebben.

*

De burgemeester van Eindhoven heeft een verbod afgekondigd voor zeven omstreden moslimpredikers die vandaag zouden spreken op een islamitische conferentie in Eindhoven. De rechtbank van Den Bosch schaarde zich gisteren achter dit verbod. De zeven hebben zich schuldig gemaakt aan kwetsende opmerkingen aan het adres van joden, homoseksuelen en vrouwen. Ook hebben ze terrorisme en de gewapende jihadstrijd verheerlijkt. Het bestuur van een moskee had de conferentie georganiseerd. Op 8 en 17 december stelde de PVV Kamervragen over deze bijeenkomst. Eind januari 2017 doet de rechter uitspraak over het verbod.

*

De gemeente organiseert een informatiebijeenkomst in Kaatsheuvel over de noodopvang van 1200 asielzoekers. Ondanks talloze boze inwoners en veel onbegrip, is de avond nagenoeg zonder problemen verlopen. Er is preventief ME opgetrommeld en er zijn extra camera’s en lampen neergezet. Veel bewoners zijn boos en komen verhaal halen. De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet Eindhoven plaatst vooraf een oproep om hier heen te komen: “Laat je daar horen, kom in verzet! Genoeg is genoeg. Graag delen a.u.b.”.

*

Een motie in de Tweede Kamer van de PVV met Geert Wilders waarin de partij de regering vraagt een moskee en islamitische stichting in Eindhoven te sluiten en te verbieden. De PVV wil dit omdat de moskee haatpredikers en geweldsverheerlijkers zou hebben uitgenodigd als sprekers. In een tweede motie stelt de PVV dat islamisering een bedreiging vormt voor vrijheid, veiligheid, democratie en de rechtsstaat. De partij verzoekt de regering daarom om beleid te maken van de-islamisering van Nederland.

*

Geert Wilders stelt met een collega-parlementariër van de PVV Kamervragen over een islamitische conferentie rond de Kerst in Eindhoven. Ze stellen dat iemand die zelfmoordaanslagen in het westen goedkeurt, geen visum hoort te krijgen. Ze willen het visum van een “haatsjeik” in laten trekken. De PVV’ers zien de organisatie als een broeinest van haat- en geweldprediking en willen dat ze opgeheven en gesloten worden.

*

Bij een strafzaak in Den Bosch krijgt een man uit Eindhoven een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf wegens opruiing op internet. Hij uitte half november 2015 bedreigingen tegen de opvang van vluchtelingen in Nuenen. Hij deed dit op een discussieplatform rondom de plaatsen “Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind”.

*

Op verzoek van de politie verwijdert de beheerder van een veelgebruikte Brabantse sociale mediagroep rondom de plaatsen Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind een aantal discussies en berichten. Enkele tegenstanders van het opvangen van vluchtelingen in Nuenen, gebruikten het platform om tegen hun komst te ageren. In tegenstelling tot de omwonenden van de opvanglocatie, die juist helemaal niet protesteren. De politie arresteert een van die tegenstanders, een 29-jarige man uit Eindhoven, omdat hij op 17 november opruiende en bedreigende berichten geplaatst heeft in de groep. Hij komt begin december al voor de rechter.

*

Het nieuws komt naar buiten dat een gemeenteraadslid in Eindhoven vragen heeft gesteld over racistische bekladdingen in Eindhoven. Buurtbewoners wezen het raadslid de afgelopen maand op graffiti met teksten als “Eigen volk eerst, stop asieltsunami, white power, moslims dood, auslander raus en kill moslims” (zie ook 24 september 2015). Volgens de bewoners is het niet de eerste keer dat dit soort teksten op muren worden geklad. Ze stellen dat allochtonen ook met racistische leuzen worden nageroepen. De muren zijn inmiddels schoongemaakt.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van twee woonwagenbewoonsters uit Bennebroek die zich gediscrimineerd voelen door het beleid van de gemeente Bloemendaal jegens hen. Ook een woningbouwvereniging uit Haarlem en een bedrijf uit Eindhoven zijn onderdeel van deze klachten. Na een onderzoek ziet het College echter geen bewijs voor discriminatie door deze instellingen.

*

Eind september worden langs een weg tussen Eindhoven en Uden affiches van Zwart Front met de tekst “Nederland Ontwaakt!” aangeplakt op een bunker. Tussen de posters hangt een grote banner met de tekst “Eigen Volk Eerst”.

*

Het nieuws komt naar buiten dat op een flatgebouw in Eindhoven leuzen zijn geklad zoals: “Stop Asieltsunami, Eigen Volk Eerst, Stem PVV” en “Auslander Raus”.

*

De actiegroep Identitair Verzet afdeling Eindhoven plaatst een foto op internet van hun aangeplakte poster met de tekst: “Stop de Oost-Europese Invasie”. Die poster zit op een soort inzamelcontainer geplakt. Ze schrijven de tekst: “Plakken in de Kempen!” bij de foto.

*

Identitair Verzet Eindhoven plaatst een foto op internet van hun aangeplakte poster met de tekst “Assimilatie is beter dan Segregatie”. Het is op een bord gehangen van een school in Eindhoven. De actiegroep schrijft erbij: “Posteractie dwars door Eindhoven!”, dus kennelijk zijn er meer posters aangeplakt.

*

Van 30 april tot en met 2 mei geeft een omstreden islamitische geestelijke uit Saoedi-Arabië een aantal lezingen in Eindhoven. In de gemeenteraad van Eindhoven hebben de VVD, de LPF en het CDA vragen gesteld. Ze willen weten welke actie het stadsbestuur gaat ondernemen om de komst van de sjeik tegen te houden. Wegens alle commotie worden de lezingen geannuleerd. In de Tweede Kamer stelden de PVV en Voor Nederland er vragen over.

*

Kamervragen door de Kamerleden van Voor Nederland over de komst van een “islamitische geweldsprediker” naar Eindhoven op 30 april. Ze zien de prediker als een gevaar voor de openbare orde wegens diens geweldsoproepen en willen zijn visum afgewezen hebben. Ze willen dat moskeeën die oproepen tot geweld gesloten worden en organisaties die geweldsprekers uitnodigen aangepakt worden.

*

Op deze datum plaatst Identitair Verzet een foto van een spandoek op internet. Het gaat om een zelfgemaakt Identitair Verzet-spandoek met de tekst: “Stop Islamisering. Stem Vandaag!!!”. De actiegroep schrijft erbij dat sympathisanten uit Eindhoven het spandoek op een viaduct boven een snelweg hebben opgehangen.

*

De PVV houdt ’s middags een folderactie in Eindhoven. Een bewoner die een folder krijgt is niet gediend van de PVV en rent boos achter de folderaar aan, scheldt hem uit en trapt hem tegen zijn achterste. De PVV wil aangifte doen, maar de politie heeft hier eigenlijk geen trek in. Lijsttrekker Alexander van Hattem is boos op de politie en op de aanvaller.

*

Een bliksembezoek van PVV-leider Geert Wilders aan actievoerders van AZC-Alert op de stoep van het een asielzoekerscentrum in Eindhoven. Er zijn zo’n vijftig activisten van de PVV en AZC-Alert aanwezig, maar amper omwonenden.

*

De afdeling Eindhoven van Identitair Verzet kondigt op internet een “grote plakronde door de steden van Oost Brabant!” aan voor dit weekend. Ze plaatsen er ter illustratie een sticker bij met de tekst “Stop Islamterreur”.

*

Deze zondagavond rijdt een trein bijna station Eindhoven binnen. De homoseksuele conducteur wil dit via de intercom aankondigen. Hij wordt plotseling van achteren aangevallen en krijgt een harde klap op zijn hoofd. De dader roept ‘vieze flikker’. De conducteur raakt buiten bewustzijn. Er is geen aanleiding geweest in de trein, zoals een ruzie met een zwartrijder.

*

Afgelopen nacht zijn de filialen van een warenhuis en een supermarkt in Eindhoven beplakt met pro-Zwarte Piet stickers van Zwart Front.

*

Op een nieuwsmedium komt het bericht naar buiten dat de Provinciale Statenfractie van de PVV in Noord-Brabant vragen stelt over een deels islamitische gebedsruimte op Eindhoven Airport. Ze willen weten waarom “het faciliteren van de islam in Brabant op deze wijze getolereerd wordt’. Verder vindt de PVV het ongewenst dat een moskee invloed probeert uit te oefenen op een Nederlandse luchthaven.

*

Op een sociale mediasite roept een Comité Tegen 700 Asielzoekers Orangerie op om geld in te zamelen om juridische kosten te betalen voor een bezwaarschrift tegen de komst van een AZC in Eindhoven. Het geld moet dan gestort worden op de bankrekening van de LPF in Eindhoven. Een rechtsextremist plaatst de oproep ook op de pagina van Voorpost.

*

Rond 1 uur ’s nachts breekt er een brand uit in een toekomstig AZC in Eindhoven. Het is vrijwel zeker aangestoken. Er vallen geen slachtoffers, ook al wonen er tientallen mensen antikraak in het gebouw. Een protestgroep die ageert tegen de komst van de asielzoekers neemt afstand van de brandstichting. Een van de kraakwachtbewoners zegt dat er al met brandstichting gedreigd was. De politie denkt dat de daders willen voorkomen dat er asielzoekers komen.

*

In Eindhoven is er een informatiebijeenkomst over de komst van een AZC. Een aantal buurtbewoners zou dreigementen hebben geuit tegen de komst van het opvangcentrum. Op Twitter suggereert Voorpost dat ze hierbij aanwezig zijn en plaatst ze een sticker met de tekst “Geen asielzoekers in Eindhoven”.

*

Er komt een nieuwsbericht naar buiten over een vrouw die in Eindhoven die een spandoek heeft opgehangen waarop ze 700 asielzoekers een welkom heet. Hierna wordt de vrouw met de dood bedreigd. De bedreigers zeggen haar uit het nabijgelegen woonwagenkamp te komen. De vrouw gaat het spandoek weghalen. De politie gaat zowel de positieve als negatieve spandoeken weghalen om escalatie te voorkomen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over de klacht van een man en zijn Filippijnse vrouw tegen twee financieringsbedrijven uit Den Haag en een derde uit Eindhoven. Ook een waarborgfonds uit Zoetermeer is onderdeel van de klacht. Het echtpaar krijgt geen hypotheek omdat de vrouw geen verblijfsvergunning heeft. Het College stelt dat er geen verboden onderscheid is gemaakt op grond van nationaliteit. De eis om een verblijfsvergunning is legitiem omdat de vrouw medebezitter van een huis in Nederland zou gaan worden. Dan moet ze er wel legaal kunnen gaan wonen om haar hypotheekschuld af te kunnen lossen.

*

Drie mannen uit Bosnië-Herzegovina met de Nederlandse nationaliteit hebben bij het College voor de Rechten van de Mens geklaagd over een extra kaartcontrole in november 2013 die ze moesten ondergaan bij een voetbalwedstrijd in Eindhoven tussen PSV en Dinamo Zagreb. Het ging om een risicowedstrijd en de mannen hadden toegangskaarten die niet aan de regels voldeden. Ze werden door stewards extra gecontroleerd omdat ze in het thuisvak zaten, maar er niet als supporters van PSV uitzagen en een buitenlandse taal spraken. Bij de extra controle kwam de overtreding van de kaartregels aan het licht en werden ze weggestuurd. Ze voelen zich gediscrimineerd door en tijdens deze extra controle. Het College stelt dat er geen sprake was van verboden onderscheid op grond van ras. Wel heeft PSV hun klacht over discriminatie vervolgens onvoldoende zorgvuldig behandeld.

*

In de wijk Bennekel in Eindhoven protesteert Identitair Verzet met een aantal buurtbewoners in de avond fel en luidruchtig tegen de komst van veertien seniorenwoningen voor Turks-Nederlandse ouderen in hun wijk. Er word geroepen dat de woningen in Istanboel gebouwd moeten worden en dat het project racistisch zou zijn. De Gemeenteraad stemt uiteindelijk voor het project, alleen de LPF stemt tegen. Er is een aantal bekende rechtsextremisten bij het protest aanwezig en ze hebben actiemateriaal van Identitair Verzet bij zich. Er zijn de afgelopen dagen ook posters van Identitair Verzet aangeplakt.

*

De afdeling Eindhoven van Identitair Verzet zet foto’s op Facebook van pamfletten die aangeplakt zijn. De tekst is: ‘Turkse Ouderenwoning? In Istanbul!’ Het gaat om een actie tegen een bouwplan voor een bejaardenhuis voor Turkse ouderen.

*

Geert Wilders stelt met enkele PVV-collega’s Kamervragen over een Marokkaanse buurtvader uit de wijk Gestel in Eindhoven. De buurtvader wil een overvaller van een mislukte overval in Deurne niet aangeven. De PVV wil dat deze buurtvader wordt opgepakt omdat hij de rechtsgang belemmert. Volgens de PVV’ers zou hij laten zien dat de integratie van Marokkanen mislukt is en dat er een parallelle samenleving naast de Nederlandse bestaat. Ze schrijven: “deelt u de mening dat Marokkanen die geen Nederlanders meer vertrouwen, maar beter hun eventuele uitkering kunnen inleveren en vrijwillig op kunnen krassen naar Marokko?”.

*

De actiegroep Identitair Verzet kondigt omstandig aan dat ze deze zondag met vijftig man actie wil gaan voeren in stadsdeel Gestel in Eindhoven. Ze wil zo een overvaller van een juwelierszaak in Deurne oproepen om zich aan te geven. Ze claimen niet uit te zijn op gewelddadige confrontaties met de Marokkaanse gemeenschap. Op het laatste moment annuleert Identitair Verzet de plannen, volgens een verklaring op verzoek van het juweliersechtpaar.

*

Geert Wilders twittert over een Marokkaanse buurtvader uit Eindhoven. Die moet van de PVV-leider gearresteerd worden omdat hij de verdachte van een overval niet verlinkt. Wilders stelt dat de integratie van Marokkanen mislukt is.

*

In Eindhoven wordt een vrijwilligster van een moskee in de middag bij een supermarkt in elkaar geslagen door twee jonge mannen. Ze krijgt klappen en haar bedekkende kleding wordt van haar lichaam getrokken. Omstanders schieten niet te hulp en de supermarktmedewerkers zouden niets opgemerkt hebben. De vrouw zou een baby bij zich gehad hebben en ze doet aangifte. De politie zoekt getuigen.

*

Een concertzaal in Arnhem is het toneel van een black metal evenement dat mede door New Era Productions georganiseerd is. De band Heretic uit Eindhoven/Best viert de vijftiende verjaardag van haar debuutplaat ‘Black Metal Holocaust’.

*

Een 28-jarige winkelmedewerkster met een Afrokapsel staat in Eindhoven in haar middagpauze buiten een sigaret te roken. Plotseling krijgt ze pepernoten in haar gezicht gesmeten en snauwt een man van rond de vijftig jaar oud haar toe “Ga terug naar je eigen land” en loopt al schreeuwend door. De man wordt later aangeduid als racist. Omstanders grijpen niet in en de medewerkster doet geen aangifte.

*

In Eindhoven voetballen PSV en Dinamo Zagreb uit Kroatië tegen elkaar. De Burgemeester stelt een noodverordening in uit vrees voor rellen. Er worden leden verwacht van de beruchte harde kern, de Bad Blue Boys, zonder kaartjes. De wedstrijd van PSV in Zagreb werd vorige maand zonder publiek gespeeld als straf voor eerdere racistische uitingen van supporters van Dinamo Zagreb. Bij de wedstrijd worden drie mannen met de Nederlandse nationaliteit, maar oorspronkelijk afkomstig uit Bosnië-Herzegovina, geweigerd wegens vervalste kaarten. Ze dienen hierna een discriminatieklacht in tegen PSV omdat ze extra gecontroleerd zouden zijn vanwege hun taal en uiterlijk. Ook voelen zij zich discriminerend behandeld tijdens deze kaartcontrole.

*

In het nachtleven van Eindhoven misdragen twee bekende activisten van de VNNB zich vroeg in de ochtend. Er is een ruzie die op een vechtpartij uitdraait en ze belagen een politieagent. Ze worden gearresteerd. Het geweld zou niets met politiek extremisme of racisme te maken hebben.

*

Een homoseksueel gemeenteraadslid van GroenLinks in Eindhoven ontvangt vandaag een anonieme bedreiging in zijn brievenbus met de tekst: “Rot op met je ziekte en je roze zaterdag”. Hij is ook de voorzitter van de stichting die volgend jaar Roze Zaterdag organiseert in Eindhoven. Hij gaat aangifte doen.

*

In Den Bosch krijgt een 31-jarige man uit Eindhoven een gevangenisstraf van tien jaar. Ook krijgt hij TBS met dwangverpleging. Hij vermoorde op 12 augustus 2012 een homoseksuele man op de homo-ontmoetingsplek Vaarle bij Nuenen. Hij maakte “jacht op flikkers” en stak zijn slachtoffer met een mes dood. De Eindhovenaar had ook allerlei vuurwapens in zijn bezit.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet vandaag uitspraak in drie met elkaar verwante zaken van een Fransman die in september 2012 een abonnement geweigerd is voor mobiele telefonie door bedrijven uit Den Haag, Eindhoven en Maastricht. Er is in al deze zaken verboden onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit.

*

In de wijk Blaarthem in Eindhoven hangen buurtbewoners, deze zaterdagochtend vroeg, spandoeken op tegen de komst van arbeidsmigranten. Ze willen “geen migrantenhotel” en “zero tolerantie”. De onvrede komt ook omdat er in de buurt al opvang is voor dakloze verslaafden en maatschappelijk ontspoorden.

*

Een Amsterdamse rechter geeft twee voetbalsupporters van PSV Eindhoven werkstraffen omdat ze in maart 2012 in de Amsterdam Arena een antisemitisch lied hadden gezongen. De tekst ging over het verbranden van Joden.

*

Een informele Stamtafel Kempenland ontmoetingsbijeenkomst van Voorpost in Eindhoven.

*

De odalistische Werkgroep Hagal organiseert in de Eindhoven een lezing over de Romuva-religie en de geschiedenis van een heidense beweging. De Vlaamse spreker heeft een achtergrond in nieuwrechtse kringen.

*

Een Fransman die al vele jaren in Nederland woont probeert bij verschillende telecomaanbieders een abonnement te nemen voor mobiele telefonie. Hij wordt geweigerd omdat hij een Frans identiteitsbewijs heeft. Omdat hij zich gediscrimineerd voelt dient hij tegen drie bedrijven een discriminatieklacht in. Deze bedrijven hebben hun hoofdkantoren in Den Haag, Eindhoven en Maastricht.

*

De Nederlandse actiegroep Nationale & Socialistische Aktie (NSA) roept haar achterban op om zich vandaag aan te sluiten bij een van de sociale marsen die vanuit de vakbond FNV gehouden worden in Amsterdam, Bergen op Zoom, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Schiedam. De oproep zou op beperkte schaal door neonazi’s opgevolgd zijn. In Eindhoven delen ze folders uit van ACN/AKN.

*

Deze ochtend vindt een voorbijganger het lichaam van een overleden man bij de homo-ontmoetingsplek De Vaarle langs snelweg A270, even voorbij Nuenen. Later arresteert de politie een verdachte uit Eindhoven die zegt dat hij “jacht op flikkers” maakte. De strafzaak tegen deze man start in april 2013. De aanklacht is moord en verboden vuurwapenbezit.

*

In Amsterdam Zuidoost voetballen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal. Supporters van PSV uit Eindhoven schreeuwen antisemitische leuzen als “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Het Openbaar Ministerie van Amsterdam zegt dat zes supporters boetes van 500 euro gekregen hebben. Een minderjarige PSV-supporter kreeg 250 euro boete.

*

Voorpost organiseert haar informele Stamtafel Kempenland bijeenkomst in Eindhoven.

*

Bij een voetbalwedstrijd in de Arena in Amsterdam Zuidoost tussen PSV uit Eindhoven en Ajax roepen twee PSV supporters antisemitische leuzen over hoe hun ouders joden verbrand zouden hebben. Het komt tot een strafzaak tegen het duo in november 2012.

*

In een gymzaal in de wijk de Kroeven in Roosendaal worden vandaag door twee jongens van vijftien en zestien jaar vernielingen aangericht. Deuren en ramen zijn ingetrapt. Schakelkasten en verlichting zijn vernield. Brandblussers zijn leeggespoten. Met verf hebben ze een hakenkruis op de vloer geschilderd. De daders zijn weglopers uit Eindhoven.