Home » Gestapo

Gestapo

Filter

Kroniek

2 resultaten
*

Een voetbalwedstrijd in Eindhoven tussen PSV en De Graafschap. Een aanwezige maakt melding van spreekkoren die meerdere malen te horen zijn over “SS, Gestapo en dat Joden het best branden”.

*

Op de 5e en 6e december wordt hetzelfde 45km-autootje bij het deelgemeentehuis van Hoek van Holland beklad met een hakenkruis en het woord Gestapo. Ook het lokale politiebureau en straatmeubilair moet het ontgelden. Verder wordt de afkorting SS op muren geklad.

Publicaties

1 resultaten

Het Beestmensch

de jacht op nedernazi Klaas Carel Faber
Uitgever:ISBN:
9045022486
Jaar:
2012
Taal:Aantal blz:
224
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Vijf jaar lang achtervolgde Karskens – in samenwerking met het Simon Wiesenthal Centrum – de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog. Deze Klaas Carel Faber voerde als medewerker van de Gestapo en de Sicherheitsdienst, de staatsinlichtingen- en veiligheidsdienst van de SS, een schrikbewind in Groningen. Karskens vertelt over de opvoeding van Faber in een fanatiek NSB-gezin en hoe hij uitgroeit tot een ‘beroepsmoordenaar’ die werd veroordeeld voor het medeplegen van 22 moorden. Met nabestaanden van de slachtoffers spreekt Karskens over de traumatische gevolgen. Sinds zijn ontsnapping in 1952 woonde Faber, hij overleed op 24 mei 2012, ironisch genoeg twee weken voordat er iets bekend zou worden over eventuele strafvervolging, als vrij man in Duitsland. Karskens zocht Faber op en verwijt de Nederlandse en Duitse autoriteiten laksheid bij de opsporing van deze laatste Nedernazi. Hun beleving, samen met die van zijn eigen verzetsfamilie, smeedt hij tot een verhaal over de problemen en gevoelens van de tweede en derde generatie oorlogskinderen.