Home » Nederland » Maastricht

Maastricht

Filter

Demonstraties

5 resultaten
2 feb 2019
Van:
De Gele Hesjes
Plaats:
Maastricht
Deelnemers:
Tussen 700 en 800 personen
Extra:
Demonstratie van Gele Hesjes in Maastricht, met deelname Gele Hesjes-groepen uit andere landen (o.a. België en Duitsland. Ook actieve Nederlandse rechtsextremisten lopen mee, onder andere van Pegida, Nederlandse Volks-Unie, Identitair Verzet en Nijmegen Rechtsaf.
6 okt 2018
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Maastricht
Deelnemers:
4 personen
Extra:
Identitair Verzet demonstreert met vier personen en een spandoek langs de route van een linkse demonstratie met het thema "Open grenzen voor iedereen".
Organisaties:
25 apr 2015
Door:
Voorpost
Plaats:
Baarle-NassauBergen op ZoomHulstMaastrichtPutteSluisTerneuzen
Extra:
Bij verschillende grensovergangen demonstreert Voorpost voor hereniging Vlaanderen met Nederland.
Organisaties:
31 jul 2010
Van:
Respect voor Dieren
Plaats:
Maastricht
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Een groep aanhangers van Nationale Jeugd Nederland (NJN) probeert aan te haken bij een demonstratie tegen bont, maar wordt door andere demonstranten geweerd. Er ontstaat een gespannen situatie en de NJN-groep bedreigt andere demonstranten.
Organisaties:
1 mrt 2009
Door:
Voorpost
Plaats:
Maastricht
Deelnemers:
Tussen 250 en 275 personen
Extra:
Voorpost Nederland en Voorpost Vlaanderen organiseren samen demonstratie tegen het Nederlands drugsbeleid. Voor Nederlands begrip een hoge opkomst. Er zijn veel Vlamingen en ook enkele groepen Duitsers, o.a. van de NPD. Radio Rapaille maakt opnames tijdens de demonstratie.
Organisaties:

Kroniek

42 resultaten
*

Geert Wilders stelt met enkele PVV parlementariërs Kamervragen over het bericht: “Overheid moet oog hebben voor goede delen van shariarecht“. Het heeft met een leerstoel van de Universiteit van Maastricht te maken. De PVV vraagt of de Minister ook vind dat een beetje sharia zal leiden tot steeds meer sharia, “zoals polygamie, genitale verminking, kindhuwelijken en het oproepen tot en gebruiken van geweld tegen Joden, christenen, homo’s en geloofsverlaters“. De partij wil dat de Minister Nederland beschermt tegen de invloeden van de sharia.

*

Een man uit Maastricht krijgt van de rechter in zijn woonplaats achttien maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, vanwege de brandstichting in een gebouw waar asielzoekers gehuisvest zouden gaan worden. De man stak het gebouw in Maastricht op 29 mei 2016 in brand. Volgens de rechter heeft de man met de brandstichting de komst van asielzoekers willen voorkomen.

*

Het Forum voor Democratie deelt flyers uit in Venlo met Thierry Baudet en een flinke ploeg vrijwilligers. In de middag gaat Baudet naar Roermond om te spreken op een drukke bijeenkomst. ’s Avonds is Maastricht aan de beurt en helpt Theo Hiddema om het publiek voor te lichten over de ideeën van de partij. Hier gaat Thierry Baudet nader in op de term “oikofobie” en hij legt uit: “Die zelfhaat als het ware, die we proberen te ontstijgen door alles in bureaucratische vormen te gieten, door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan, zodat wie wij zijn, niet meer gestalte kan krijgen“.

*

Een man uit Heerlen krijgt een kleine taakstraf van een rechter in Maastricht wegens groepsbelediging in Heerlen in november 2015. Hij plaatste toen een foto op internet met de tekst “Plaats vrijmaken voor vluchtelingen? Auschwitz staat momenteel leeg!“.

*

Dit weekend is een bekende dragqueen uit Amsterdam met twee andere queens in Maastricht om op te treden bij het COC. Na het optreden houden ze een kroegentocht en willen weer terugkeren naar het COC. Ze komen een groep van circa twaalf jongens tegen die naar ze spuugt en “kankerhomo’s” roept. Eén van de dragqueens gaat verhaal halen en er wordt geduwd en getrokken van beide kanten. Een dragqueens wordt gestompt. Twee passerende agenten komen tussenbeide, maar gaan met hun rug naar de jongens staan (alsof de queens de agressor zijn) en roepen dat de queens weg moeten gaan. De groep jongens blijft ondertussen dingen roepen zoals: “kankerflikker” en “blijf van me af anders krijg ik Aids” roepen, zonder dat de agenten daarop reageren. De dragqueens willen hierna een klacht indienen tegen de politie, maar die blijft volhouden dat ze correct heeft opgetreden.

*

Identitair Verzet afdeling Limburg plaatst een foto op internet van haar aangeplakte poster bij station Maastricht. De tekst op de poster is: “opvang in eigen regio is humaner“.

*

Een 62-jarige man uit Horst staat opnieuw voor de politierechter in Maastricht voor een haatzaaiende opmerking op een internetpagina die “Steun de PVV” heet. Hij had eerder al een boete gekregen voor zijn reactie op een artikel over het gooien van een brandbom naar een moskee: “Moeten ze hier ook doen“. Hij weigerde die boete te betalen en moet vandaag weer voor de politierechter komen. Op de zitting herhaalt hij dat hij het prima zou vinden dat er in Nederland een moskee zou worden aangevallen. Hij zegt: “Moskee platbranden, dat moeten ze hier ook doen” want volgens hem wordt “alles afgebroken wat zijn generatie in Nederland heeft opgebouwd, en dat komt mede door de grote stroom asielzoekers“, zegt hij. De rechter oordeelt dat de boete blijft staan.

*

Een vrouw staat bij een bushalte in Maastricht als een, volgens haar “Marokkaanse man” zonder aanleiding tegen haar zegt: “Er zijn maar twee goede mannen op deze wereld geweest: de profeet Mohammed en Hitler“. De vrouw vraagt of hij het goed vindt dat er zoveel joden zijn vermoord. De man zegt: “Ja, dat vind ik prima“, waarop de vrouw vraagt of hij een hekel aan joden heeft. De man knikt bevestigend en zegt: “Hitler is cool“.

*

Een nieuwswebsite maakt vandaag melding van een voorval bij een toekomstig AZC in Maastricht. Daar is “deze week” een vrouw uitgescholden. De vrouw is de echtgenote van een van de werklieden die het pand gereed aan het maken zijn voor de opvang van asielzoekers. Ze wordt door een groep van tien tot twintig boze buurtbewoners aangezien voor een medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze wordt de huid vol gescholden en uitgemaakt voor NSB’er. Ze dagen de vrouw uit om dichterbij te komen. De politie arriveert om de vrouw een veilige aftocht te bieden. De gemeente zegt: “de vrijheid en veiligheid van de mevrouw kwamen in gevaar“. Voor deze woensdagavond 8 juni staat er weer een demonstratie gepland tegen de vestiging van een AZC.

*

In een leegstaand gebouw in Maastricht wordt in de nacht van zaterdag 28 op zondag de 29 mei brand gesticht. Er is een plan om een AZC in het pand te vestigen. De politie arresteert zondag een 24-jarige vrouw uit Maastricht op verdenking van betrokkenheid. Bij het pand is een harde knal gehoord en een raam is vernield. Zondagmiddag staat er ook een buurtprotest gepland op het grasveld tegenover de appartementen waar 180 vluchtelingen opgevangen gaan worden. Later is een 28-jarige man uit Maastricht ook opgepakt als verdachte. Hij komt in maart 2017 voor de rechter.

*

Identitair Verzet afdeling Limburg schrijft dat ze het plan om “450 voornamelijk economische migranten te huisvesten in een klooster in Rijckholt (bij Gronsveld), gemeente Eijsden-Margraten” afwijst. De actiegroep kondigt aan: “Vandaag en de komende tijd zullen wij dan ook protest blijven aantekenen tegen dit onzalig plan. Met flyers, posters en spandoeken zullen de nieuwe activisten en sympathisanten actief blijven onder de rook van Maastricht“. Er staat een foto van een spandoek bij met de tekst “450 is teveel #kominverzet“.

*

Kamervragen van de partij Voor Nederland over “de grote bezwaren tegen de komst van honderden extra asielzoekers naar Maastricht“. Het gaat over de demonstratie tegen een AZC van 16 april en sociale onrust. De partij wil dat een gemeente altijd vooraf een referendum zou moeten organiseren over de komst van een AZC of extra opvang van vluchtelingen. De Kamerleden van Voor Nederland zien alleen opvang in de regio als een structurele oplossing voor deze problematiek.

*

Een demonstratie tegen een AZC in Maastricht met ongeveer 250 demonstranten. Ze zijn tegen de opvang van de 520 extra asielzoekers in de wijken Malberg en Sint Pieter. Men zou het ook onmenselijk vinden om vluchtelingen in het beoogde pand op te vangen, omdat het rijp voor de sloop zou zijn.

*

Deze vrijdag wordt er in Maastricht geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers naar de wijken Malberg en Sint Pieter.

*

De PVV-leider Geert Wilders bezoekt Maastricht om campagne te voeren voor zijn standpunt tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Na twintig minuten flyeren is hij weer vertrokken. Er zijn tegendemonstranten die “Geen man, geen vrouw, niemand is illegaal” roepen.

*

Er wordt een aantal aangeplakte stickers van Voorpost aangetroffen in Maastricht. Het gaat om een gele sticker met een boos kijkend gezichtje en een duim omlaag. De tekst die erbij staat luidt: “Immigratie Nee Bedankt!“.

*

De Raad van State bepaalt dat de burgemeester van Maastricht tien coffeeshops in zijn stad terecht heeft gesloten. In negen gevallen moest een coffeeshop drie maanden dicht omdat er drugs was verkocht aan niet-Nederlanders. De coffeeshophouders vinden de sluiting onterecht en ervaren het ‘ingezetenencriterium’ (alleen verkoop aan Nederlanders) onrechtmatig.

*

Een Statenlid van de PVV in Limburg is spreker op een debat in Maastricht over het onderwerp ‘Vluchtelingen in Limburg’.

*

De Hoge Raad doet uitspraak over een zaak uit Maastricht en oordeelt dat buitenlandse klanten van coffeeshops geweerd mogen worden als kopers van softdrugs. Dit is dan geen discriminatie en niet in strijd met de Europese discriminatiewetgeving. Dat er in andere gemeentes wel aan buitenlanders verkocht wordt leidt volgens de Hoge Raad niet tot willekeur.

*

De rechtbank in Utrecht bepaalt dat zeventig buitenlandse werknemers die aan de ondertunneling van een snelweg bij Maastricht hebben gewerkt recht hebben op ten minste dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun Nederlandse collega’s. Een Iers uitzendbureau moet enkele miljoenen nabetalen wegens de uitbuiting van Poolse en Portugese bouwvakkers. De nabetalingen bestaan uit achterstallig loon, pensioenpremies, rente en reis- en huisvestingskosten. De rechtbank noemt het inhuren van het uitzendbureau een schijnconstructie.

*

De PVV stelt Kamervragen over het oppakken van een terreurverdachte in Maastricht. Geert Wilders is een van de vraagstellers. De PVV wil uit het Schengenverdrag stappen, de nationale grensbewaking opnieuw invoeren en jihadisten laten vertrekken uit Nederland om ze vervolgens nooit meer terug te laten keren.

*

Voorpost voert in tien verschillende grensgemeenten langs de grens tussen Nederland en België actie voor de vereniging van Vlaanderen met Nederland. Ze staan op al die plekken met een spandoek of folders of een vlag. De activisten plaatsen borden met de boodschap “Hier en aan de overkant, daar en hier is Nederland”. Voorpost keert zich tegen de staat België en wil Vlaanderen hiervan afscheiden. Ze melden zelf dat ze vijfduizend pamfletten uitgedeeld hebben door zes ploegen met totaal 45 activisten. Dit gebeurt in Baarle-Nassau, Baarle-HertogTerneuzen, Sluis, Hulst, Putte, Bergen op Zoom, Smeermaas, Lanaken en Maastricht.

*

De gemeente Maastricht verwijdert snel een leus die in het Stadspark is geklad. Er stond ‘Hamas, Jood aan gas’.

*

De Raad van State doet uitspraak in een rechtszaak van coffeeshops uit Tilburg en Maastricht. Die procederen al twee jaar tegen het feit dat ze buitenlanders moeten weren uit hun zaken. De Raad van State bepaalt dat gemeenten mogen bepalen dat buitenlanders niet in coffeeshops mogen komen. Zo kunnen ze drugstoerisme en criminaliteit bestrijden. Volgens de rechter wordt er dus legitiem indirect onderscheid gemaakt op nationaliteit.

*

Het Gerechtshof in Den Bosch doet uitspraak in 22 zaken tegen eigenaren en personeel van coffeeshops in Maastricht. De rechters stellen dat de coffeeshops buitenlanders mogen weren. Onderscheid op grond van nationaliteit is gerechtvaardigd om overlast van drugstoerisme te bestrijden.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een man uit Brazilië die in Zwolle woont. Hij kon in april 2013 geen telefoonabonnement afsluiten bij telefoonbedrijven uit Leidschendam en Maastricht omdat hij geen Nederlands identiteitsbewijs heeft. De man heeft wel een verblijfsvergunning, maar de bedrijven vonden dat niet voldoende. Het College stelt dat hiermee sprake is van discriminatie en verboden onderscheid op basis van nationaliteit.

*

De politierechter in Maastricht acht het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk in de vervolging van beheerders en personeel van acht coffeeshops in Maastricht wegens het verkopen van cannabis aan buitenlanders. De politierechter zet vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van het ingezetenencriterium. De coffeeshops stellen dat ze niet willen discrimineren door verplicht buitenlanders te weigeren, zoals de gemeente van ze eist om drugstoerisme tegen te gaan. De rechter zegt dat het strafrecht niet bedoeld is om het gemeentelijk belang te dienen.

*

Vandaag maakt de gemeente Maastricht bekend dat burgemeester Onno Hoes aangifte heeft gedaan om een bekladding op een vuilcontainer in Maastricht met een hakenkruis en zijn naam. Dat gebeurde in de afgelopen week. Hij deed aangifte van “bedreiging, belediging, dan wel discriminatie”. Hij weigert te accepteren dat hij om zijn joodse afkomst aangevallen wordt. Het is ook mogelijk dat boze mensen uit de coffeeshopwereld Hoes van discriminatie willen beschuldigen omdat ze buitenlandse klanten moeten weigeren. Dat is een beleid van de gemeente om drugstoerisme in te dammen.

*

Een uitspraak van de rechtbank in Maastricht in een strafzaak tegen zeven eigenaren en werknemers van coffeeshops in Maastricht die softdrugs aan buitenlanders verkochten. De rechtbank zegt dat het weliswaar een indirecte vorm van discriminatie is om buitenlanders te moeten weigeren, maar dat het niet in strijd is met de wetgeving. De coffeeshophouders krijgen hierom flinke boetes en voorwaardelijke taakstraffen. Ze gaan in hoger beroep.

*

Van 17 tot 20 mei organiseert Voorpost haar jaarlijkse Pinksterkamp in Moelingen (gemeente Voeren) in de Voerstreek op de grens tussen Nederland en België. Dit gebied is vroeger het strijdtoneel geweest van een verbeten taalstrijd waar extreemrechtse Vlaamse groepen onderdeel van waren. Op het Pinksterkamp zijn er dan ook sprekers over dit onderwerp. Op zaterdagmiddag de 18e bezoeken ze de Sint-Pietersberg in Maastricht.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet vandaag uitspraak in drie met elkaar verwante zaken van een Fransman die in september 2012 een abonnement geweigerd is voor mobiele telefonie door bedrijven uit Den Haag, Eindhoven en Maastricht. Er is in al deze zaken verboden onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit.

*

Kranten schrijven vandaag over een zeventienjarige jongen uit Limburg die van de rechtbank in Maastricht toestemming heeft gekregen om zijn Turkse voornaam te wijzigen in een Nederlandse voornaam. Op school had hij te maken met vooroordelen en pesterijen. Hij was ook bezorgd voor zijn kansen op de arbeidsmarkt bij sollicitatiegesprekken.

*

Vandaag komt er een melding binnen van enkele nationaalsocialistische stickers die aangeplakt zijn in het centrum van Maastricht. Mogelijk hangen ze er al een tijdje. Het gaat om stickers van de VNNB en NNS.

*

Een Fransman die al vele jaren in Nederland woont probeert bij verschillende telecomaanbieders een abonnement te nemen voor mobiele telefonie. Hij wordt geweigerd omdat hij een Frans identiteitsbewijs heeft. Omdat hij zich gediscrimineerd voelt dient hij tegen drie bedrijven een discriminatieklacht in. Deze bedrijven hebben hun hoofdkantoren in Den Haag, Eindhoven en Maastricht.

*

Parlementariër Dion Graus van de PVV zegt in een uitzending van TV Limburg dat Joden “dieren martelen, zogenaamd onder het mom van vrijheid van geloof.” De Joodse Gemeente Maastricht doet aangifte wegens antisemitisme. Graus reageert hierop door te stellen dat het hem niet om joden of moslims gaat, maar om dierenleed.

*

De rechtbank van Maastricht bepaalt dat een coffeeshop buitenlanders moet blijven weigeren om zich aan de regels van de wietpas te houden. De coffeeshop wil niet discrimineren maar ziet zich daartoe verplicht door de wetgeving.

*

Een man wordt door de rechtbank Maastricht veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien weken voor een groot aantal strafbare feiten, waaronder het brengen van de Hitlergroet en het roepen van “Sieg Heil.”

*

Vanaf vandaag gaat de nieuwe regelgeving in dat coffeeshops in Zuid-Nederland geen softdrugs meer mogen verkopen aan buitenlanders. Alleen mensen met de Nederlandse nationaliteit mogen nog klant zijn. Veertien shops in Maastricht zijn van plan het verbod te negeren omdat ze niet willen discrimineren. Een rechtbank in Den Haag heeft echter bepaald dat er geen sprake van discriminatie is. Vandaag wil een groep buitenlanders aangifte van discriminatie doen, nadat ze geweigerd worden.

*

Twee autochtone broers krijgen korte werkstraffen wegens het maken van beledigende opmerkingen over hun homoseksuele buren in Limbricht in juli 2009. Ook moeten de twee in totaal 500 euro smartengeld betalen van de rechtbank in Maastricht.

*

Vandaag komt het bericht in het nieuws over een 47-jarige man uit Maastricht die vier en een half jaar gevangenisstraf krijgt voor een woningoverval en een winkeldiefstal. Hij krijgt de straf ook voor het brengen van de Hitlergroet aan enkele politieagenten in augustus 2010. Hij schreeuwde daar toen “Sieg Heil” bij.