Home » Nederland » Tilburg

Tilburg

Filter

Demonstraties

2 resultaten
7 mei 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Tilburg
Deelnemers:
Tussen 30 en 40 personen
Extra:
Pegida-demonstratie in Tilburg tegen een nieuwe moskee in Tilburg en tegen 'het huidige verrotte asielbeleid'.
Organisaties:

Kroniek

48 resultaten
*

Een demonstratie van Pegida in Tilburg onder het motto “Samen sterk voor ons Nederland“. Bij de oproep staan slogans als: “Nee tegen huidig asielbeleid, Baas in eigen land, nee ttip ceta en tisa, stop islamisering“. Het gaat om een demonstratie tegen een nieuwe moskee in Tilburg. Er zijn ongeveer veertig demonstranten en sprekers als Astrid Bello en Edwin Wagensveld.

*

Onbekenden hangen deze dinsdag in alle vroegte spandoeken op bij een bouwlocatie voor een nieuwe moskee in Tilburg. Op de spandoeken wordt opgeroepen in verzet te komen tegen de bouw van de nieuwe moskee. Ook staan er beledigende slogans op over de islam. Op de sociale media kanalen van anti-islambeweging Pegida verschijnen al vroeg foto’s, maar Pegida zegt ze per mail te hebben ontvangen, en zou niet weten wie er achter de spandoeken zit. Omwonenden hebben lang geprobeerd de bouw tegen te houden, onder meer vanwege een verwacht tekort aan parkeerplaatsen.

*

Een strafzaak in Breda tegen een man uit Tilburg wegens het plegen van drie delicten in april 2016 in zijn woonplaats; vernieling, groepsbelediging en mishandeling. Het gaat om een oudere man die ruzie maakt met een fietser die op de stoep fietst. Hij sloeg die fietser in het gezicht en riep daarbij: “zwart kutwijf” en “kanker zwarte“. Hij krijgt vandaag een korte werkstraf en moet een kleine schadevergoeding betalen.

*

Een groep mannen mishandelt in de nacht van zaterdag op zondag een taxichauffeur in Hilvarenbeek. Zij worden door de chauffeur van Tilburg naar Reusel gebracht na een avond stappen. Onderweg vertonen zij vervelend gedrag, vernielen ze spullen en maken ze racistische opmerkingen. Er zijn drie mannen aangehouden.

*

In Den Haag doet het CIDI aangifte tegen een televisiepersoonlijkheid uit Tilburg wegens de antisemitische berichten, die hij in het verleden op internet geplaatst heeft. De man schreef in maart 2012 bijvoorbeeld: “Enige antwoord voor Israël totale vernietiging, roei de kakkerlakken uit #1945 #wehateisrael“. In juli 2014 schreef hij: “Hitler was nothing compared tot Israelis. Someone would had to finish his work 60jr ago“.

*

Bij een basisschool in Tilburg wordt deze ochtend een briefje gevonden met racistische en discriminerende teksten. De inhoud van het briefje zou vooral gericht zijn tegen de islam. Ouders treffen het briefje aan, waarna de wijkagent het verwijdert.

*

De Rechtbank van Amsterdam bepaalt in een kort geding dat een antifascist een militariabeurs in Houten mag blijven kwalificeren als een “nazibeurs”. De antifascist protesteert tegen de handel in materiaal van de nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog. De organisator van de beurs komt uit Tilburg en hij is het oneens met de kwalificatie. Een van de punten die tijdens de zaak voorbijkomt is de aanwezigheid van een NVU lijsttrekker op een beurs.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een Turks-Nederlandse vrouw die eind maart 2015 afgewezen werd als stagiaire bij een onderwijsinstelling in Tilburg. Ze solliciteerde in mei 2015 nog eens met een Nederlandse nepnaam en werd toen wel uitgenodigd voor een gesprek. Volgens het College kan er geen discriminatie aangetoond worden omdat ze op verschillende functies solliciteerde waarbij er bij de ene nog geen andere kandidaat in beeld was en bij de andere wel. De sollicitatiesituaties waren dus niet helemaal vergelijkbaar.

*

Een Turks-Nederlands echtpaar wordt de toegang geweigerd tot een café in Tilburg omdat ze ‘niet in de sfeer van het café passen‘. Er wordt aangifte gedaan van discriminatie. De eigenaar is zich echter van geen kwaad bewust en stelt dat ze genoeg mensen van andere culturen over de vloer krijgen.

*

In Tilburg maakt een oudere man zich schuldig aan drie strafbare zaken: vernieling, groepsbelediging en mishandeling. Het gaat om een ruzie die hij krijgt met iemand die op de stoep fietst. De man roept hierbij “zwart kutwijf” en “kanker zwarte” en slaat zijn opponent in het gezicht. Hij moet zich in april 2017 voor de rechter verantwoorden.

*

Kranten maken melding van de verspreiding van twee verschillende brieven in Tilburg, die zijn ondertekend door “Neo/nazi partij N.S.B. Brabant Tilburg”. De brieven, waarvan eentje meer op een pamflet lijkt, zijn een klaagzang over moslims en sommeren vrouwen geen hoofddoek meer te dragen. Meerdere mensen hebben de brieven in januari en vorige week ontvangen, ook een Turks-Nederlands gezin. In het handgeschreven briefje staat dat moslims en asielzoekers naar een voormalig concentratiekamp moeten. Ook prijkt een hakenkruis op het papiertje en een SS-symbool. Vooral moslimvrouwen krijgen ervan langs, als ze niet stoppen met het dragen van hoofddoekjes dan “zijn wij gedwongen tot het nemen van minderen prettige maatregelen op straat of elders. Wij zijn het zat om aan te zien dat Nederland kapot gaat aan die achterlijke islam!!“, dreigt de schrijver. Verder staat er: “Als het nu 1940 zou zijn dan had Hitler dit probleem al lang op gelost maar nu doen wij dat voor hun. Heil Wilders“.

*

De PVV stelt Kamervragen over de uitspraken van een decaan van onderwijsinstellingen in Den Haag en Tilburg, die kritiek op Geert Wilders gaf. De PVV vindt de uitspraken hartstikke gevaarlijk en stelt dat een decaan geen ideologische uitspraken mag doen. Hij zou, volgens de PVV, bijdragen aan een klimaat van demonisering en het risico op een terroristische aanslag op Wilders verhogen. De PVV wil dat hij wordt ontslagen. De decaan wees erop dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet: “Het demoniseren van minderheden, het wij / zij denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen”.

Vandaag wordt ook de Zwarte Piet-wet van de PVV in de Tweede Kamer besproken. De andere partijen geven kritiek in de vorm van grappen en rijmpjes. Het gaat om een wetsvoorstel waarmee de PVV het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet vast wil leggen voor gemeentes en zo “onze cultuur beschermen“, want “Er is een oorlog aan de gang tegen Zwarte Piet“, zegt Martin Bosma. De andere fracties vinden dit geen taak voor de overheid.

*

Op 26 en 27 februari wordt er In Tilburg een groot metalmuziekfestival georganiseerd met de titel “Netherlands Deathfest 2016” met een groot aanbod aan optredens. Hier treedt echter ook de Italiaanse punkgroep Cripple Bastards op. Deze band is berucht wegens haar seksistische teksten en de sympathie die de zanger uitdraagt voor het extreemrechtse gedachtegoed in Servië, waar hij opgegroeid is. Hij is trots op de Chetniks. Dat is een nationalistische militie die in de Tweede Wereldoorlog deels collaboreerde met de Duitse en Italiaanse fascisten. Er raakt nog een tweede band in opspraak en die wordt zelfs gecanceld van dit muziekfestival. Het gaat om de Amerikaanse band Disma, waarvan de zanger een neonazistisch muziekproject had dat Sturmführer heette en nazitatoeages heeft.

*

Een islamitische familie uit Tilburg bezoekt een speelboerderij in Dongen. Als ze in een hoek van het terrein gaan bidden worden ze door de beheerder aangesproken. Hij zegt dat er kinderen bang worden van het bidden. Een aantal vrouwen draagt bedekkende kleding en de beheerder wil dat ze dit af doen. Zij weigeren dit, waarna er een conflict ontstaat. De politie komt ter plaatse om te bemiddelen. De familie vertrekt hierna en krijgt hun geld terug. Later doen ze aangifte van discriminatie.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een man uit een onbekende plaats uit Noord-Brabant. Op 8 januari 2014 weigert een islamitische medewerkster van een gezondheidsdienst uit Tilburg hem de hand te schudden. Het wordt niet gezegd in welke plaats dit gebeurd is. De man voelt zich gediscrimineerd op basis van geslacht, omdat de moslima zijn vrouw en jonge zoon wel de hand schudde. Het College oordeelt dat het een botsing van twee grondrechten is, maar laat door de specifieke omstandigheden in deze zaak, de godsdienstige redenen van de vrouw zwaarder wegen. De man kan ook respectvol begroet worden zonder aanraking. De vrouw heeft het recht om niet te worden gediscrimineerd op grond van haar godsdienst. De moslima heeft dus geen verboden onderscheid gemaakt op grond van geslacht.

*

De krant maakt melding van de Provinciale Statenfractie van de PVV in Noord-Brabant die vragen heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten over het weigeren van een moslima met een gezichtsbedekkend gewaad door een buschauffeur in Oosterhout. Hij reed op een buslijn van Oosterhout naar Tilburg en dit kwam de 26e juni al in het nieuws en het busbedrijf maakte excuses. De PVV vindt het echter terecht dat de chauffeur de boerkadraagster weigerde “omwille van de veiligheidsgevoelens en de orde en rust in het voertuig”. De PVV wil dat het provinciebestuur de chauffeur publiekelijk steunt, en werknemers in het publieke domein toestemming geeft dragers van boerka’s en nikaabs te weigeren totdat een verbod uit Den Haag van kracht is.

*

Een krant schrijft over een buschauffeur die onlangs een vrouw met een nikab de toegang tot de bus tussen Oosterhout en Tilburg heeft geweigerd. Het busbedrijf biedt daarvoor excuses aan.

*

In Tilburg maakt een man zich schuldig aan de delicten “verbale bedreiging” en groepsbelediging. De groepsbelediging is gericht tegen personen van Arabische, Turkse, Marokkaanse en Soedanese afkomst, wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging. De man zegt: “Zwarte aap dat je bent, ga terug naar je land”, “Moslims moeten terug naar de IS” en “Alle zwarte moeten terug naar Afrika”.

*

De gemeente Tilburg heeft het College voor de Rechten van de Mens zelf om een oordeel gevraagd over een nieuw kledingvoorschrift dat ze in wil gaan voeren. Hierin is het ambtenaren verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen. Het College stelt dat er geen sprake van discriminatie zal zijn. Voor de veiligheid en goede communicatie is dit onderscheid op godsdienst gerechtvaardigd.

*

Op Koningsdag krijgt de politie in Tilburg een melding binnen over een 23-jarige man die fietsen tegen een vuilcontainer gooit. Ze gaan op de melding af en treffen ter plaatse een agressieve man aan die op de agenten afloopt en een getinte politieman uitscheldt voor “zwarte aap” en “zwartjan”. De agenten besluiten hem te arresteren voor belediging, maar hij verzet zich hevig en slaat een agent in diens gezicht. De situatie escaleert als omstanders zich ermee bemoeien. Er worden over een weer meerdere klappen uitgedeeld. Drie mensen worden gearresteerd.

*

Zaterdagavond wordt in Tilburg een auto compleet vernield door een onbekende man. Hij gooit met een stoeptegel de ruiten eruit, bekrast de lak met een hakenkruis en twee keer met de kreet ‘white power’. Vlak in de buurt wordt rond middernacht een meisje zwaar verwond door een man die stoeptegel op haar hoofd gooit. Het is onduidelijk of dit dezelfde dader is.

*

Een Turks-Nederlandse vrouw krijgt een mailtje van een onderwijsvereniging uit Tilburg over een stage. Ze wil stage lopen, maar de vereniging schrijft dat ze al met een andere stagiaire bezig zijn en er dus geen plek voor haar is. In mei stuurt de vrouw een sollicitatie op een andere stageplek in, onder een valse Nederlandse naam. Ze wordt nu wel uitgenodigd voor een gesprek voor deze stage. Ze voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in.

*

De directeur van een tuincentrum maakt bekend dat ze een gedragscode hebben opgesteld voor een representatief uiterlijk van het winkelpersoneel. Hierin is ook ruimte voor moslima’s om een hoofddoek te dragen. De aanleiding hiervoor is alle commotie rondom een, wegens haar hoofddoek, afgewezen moslima in Tilburg. Ze wilde caissière worden. De directeur betreurt dit incident, het had niet mogen gebeuren. De lokale ondernemer daar heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en haar uitgenodigd voor een gesprek.

*

Rond negen uur in de ochtend bedreigt en discrimineert een 55-jarige vrouw in Tilburg een 37-jarige plaatsgenote, die een hoofddoek draagt. Ze maakt discriminerende opmerkingen en blijft haar achtervolgen en bedreigen. De politie arresteert de oudere vrouw. Later blijkt dat het Openbaar Ministerie de strafzaak tegen de vrouw seponeert vanwege haar psychiatrische gesteldheid. Ze is gedwongen opgenomen door de geestelijke gezondheidszorg.

*

In de nieuwjaarsnacht ontstaat er rond 1 uur in Tilburg een vuurwerkruzie in een woonwijk. Een 17-jarige jongen roept naar een 15-jarige jongen: “Ik maak je dood, kankerneger”. De 15-jarige weet de schep, die de 17-jarige in zijn hand heeft, af te pakken en slaat hem vervolgens daarmee. De 17-jarige jongen raakt ernstig gewond met een schedelbasisfractuur, een gebroken kaak en oogkas. Het gaat hier om een massale vechtpartij tussen twee families.

*

Een islamitische man uit Tilburg schrijft op Twitter: “Hitler was nothing compared to Israelis. Someone would had to finish his work 60jr. ago“. In februari 2017 doet het CIDI aangifte tegen hem, vanwege deze en meerdere antisemitische tweets.

*

De Raad van State doet uitspraak in een rechtszaak van coffeeshops uit Tilburg en Maastricht. Die procederen al twee jaar tegen het feit dat ze buitenlanders moeten weren uit hun zaken. De Raad van State bepaalt dat gemeenten mogen bepalen dat buitenlanders niet in coffeeshops mogen komen. Zo kunnen ze drugstoerisme en criminaliteit bestrijden. Volgens de rechter wordt er dus legitiem indirect onderscheid gemaakt op nationaliteit.

*

Op een school in Tilburg wordt naar het weekjournaal van de schooltelevisie gekeken met het fragment waarin Geert Wilders zijn PVV-aanhang vraagt of ze meer of minder Marokkanen willen. Bijna de hele klas roept dan “minder, minder”. Een Marokkaanse leerling is hierdoor flink geraakt. De invalleerkracht had wel gezegd dat ze moesten stoppen, maar er verder geen vervolg aan gegeven. Dat doen andere leerkrachten na het weekend wel.

*

Het College voor de Rechten van de Mens zegt dat de gemeente Tilburg in september 2013 verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van godsdienst door een Turkse stagiaire af te wijzen omdat ze een hoofddoek draagt. Hierna past de gemeente de richtlijnen aan.

*

Een gezin bezoekt een vestiging van een gezondheidsdienst in Noord-Brabant. De dienst heeft haar hoofdkantoor in Tilburg, maar bij het bericht wordt niet vermeld welke locatie in de provincie ze bezoeken. Een islamitische medewerkster weigert op grond van haar geloof de hand te schudden van de vader van het gezin. Hij dient later een klacht in wegens het maken van verboden onderscheid op grond van geslacht.

*

De gemeente Tilburg wijst een stagiaire af omdat ze een hoofddoek draagt. Ze dient een klacht in bij gemeente en later ook bij het College voor de Rechten van de Mens.

*

De PVV stelt Kamervragen over een imam van een Koranschool in Tilburg die het protocol kindermishandeling niet wil tekenen. De PVV ziet het als “islamitische minachting van de moskee voor kinderen en de gemeente”. De partij vraagt of het überhaupt wenselijk is dat er instellingen in Nederland bestaan die “een ideologie van vrouwenhaat, antisemitisme, homofobie en geweld overdragen”. De PVV wil dat alle Koranscholen alsook moskeeën waar tot geweld wordt opgeroepen sluiten.

*

Na antifascistische protesten wordt in Tilburg een neofolkconcert afgelast van de bands Striider uit Hallum en Strydwolf uit Den Haag. De bands dwepen met nazi’s, de Tweede Wereldoorlog, zwarte zonnen, de NSB en de SS.

*

In Tilburg zoeken drie dronken jongens ruzie met een taxichauffeur. Het drietal maakt hierbij racistische en discriminerende opmerkingen. Ze worden door politieagenten weggestuurd, waarop een 25-jarige man uit Veldhoven uit dit groepje de Hitlergroet brengt. Hij krijgt een bekeuring wegens belediging en openbare dronkenschap.

*

De Raad van State geeft een aantal omwonenden van een geplande moskee in Tilburg gelijk in hun bezwaar tegen de bouwvergunning. Ze verzetten zich tegen de bouw van de moskee omdat ze een tekort aan parkeerplaatsen zeggen te vrezen. De gemeente had hun bezwaarschriften echter afgewezen. De Raad van State oordeelt vandaag dat hun zorgen toch gegrond zijn.

*

In de Kruidenbuurt in Tilburg wordt deze avond een brief verspreid waarin gewaarschuwd wordt voor een echtpaar dat in deze wijk woont. In de brief staan beledigende en discriminerende opmerkingen. Het echtpaar doet hierna aangifte van smaad, laster en discriminatie. De volgende dag arresteert de politie een 27-jarige vrouw als verdachte.

*

De PVV voert verkiezingscampagne in Tilburg. Geert Wilders loopt met een ploeg kandidaten en medewerkers een half uurtje rond in de binnenstad.

*

Brabantse kranten berichten vandaag over de Statenfractie van de PVV die kritische vragen stelt over de financiering van fietslessen aan allochtone vrouwen in Tilburg.

*

Deze zaterdagavond scheurt een crosswagen door het bos op homo-ontmoetingsplek de Leikant bij Tilburg. De bezoekers van de ontmoetingsplek worden achtervolgd, klemgereden, onder de modder gespat en vervolgens belachelijk gemaakt. Een bedreigende en intimiderende dollemansactie.

*

Ex-PVV Kamerlid Hero Brinkman is aanwezig op de ledenvergadering van Trots op Nederland in Tilburg. Er wordt voor een fusie gekozen met Brinkmans partijtje OBP en hij mag de fusiepartij gaan leiden.

*

Een islamitische man uit Tilburg schrijft op Twitter: “Enige antwoord voor #Israel totale vernietiging, roei de kakkerlakken uit #1945 #wehateisrael“. In februari 2017 doet het CIDI aangifte tegen hem, vanwege deze en meerdere antisemitische tweets.

*

De Raad van State schuift de bezwaren van buurtbewoners tegen de komst van een moskee in Tilburg aan de kant. Om tegen de bouw van de moskee te kunnen procederen haalden de omwonenden zaken als de brandveiligheid van een parkeergarage en het totale aantal parkeerplekken erbij. Er was een petitie ondertekend door 1800 tegenstanders.

*

Vandaag schrijft een krant over een docent uit Tilburg die vorige maand een tien gaf voor een scriptie van een student. In deze scriptie wordt de PVV een fascistische partij genoemd. Sindsdien krijgt de docent dreigende e-mails.

*

In Tilburg verlaat een Amsterdamse jongeman, ’s nachts tijdens het carnaval, met zijn vrienden een homobar. Ze worden lastiggevallen door twee blanke, kale jongens in een auto. Die roepen nare verwensingen over homo’s. Een van de achtervolgers stapt uit, geeft een jongen een kopstoot en duwt de Amsterdammer van een vijftien meter hoge trap. Door zijn verwondingen moet hij maanden revalideren. Door een verlamming in zijn been kan hij nooit meer zijn werk als professioneel danser uitvoeren.