Home » Nederland » Breda

Breda

Filter

Demonstraties

4 resultaten
26 jul 2017
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Breda
Deelnemers:
Tussen 5 en 11 personen
Extra:
Activisten van Identitair Verzet demonstreren voor het gebouw van een rederij die twee schepen zou hebben verhuurd aan organisaties die bootvluchtelingen redden in de Middellandse Zee.
Organisaties:
18 jun 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Breda
Deelnemers:
Tussen 60 en 80 personen
Extra:
Pegida houdt een bescheiden demonstratie in Breda. De demonstratie wordt ondersteund en mede georganiseerd door activisten van Voorpost uit Nederland en Vlaanderen
Organisaties:
9 jun 2016
Door:
Nederlands Verbond
Plaats:
Breda
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Activisten van Nederlands Verbond staan korte tijd voor de deur bij partijbijeenkomst van DENK met spandoek voor Zwarte Piet en vlaggen van minderheden uit het Midden-Oosten.
Organisaties:

Kroniek

25 resultaten
*

In een Kamerdebat roept Joram van Klaveren van Voor Nederland de minister op een einde te maken aan “halalzwemmen”. Het gaat om gescheiden zwemprojecten voor mannen en vrouwen in Rotterdam en Breda. Voor Nederland vindt het schandalig en noemt het “sekseapartheid“. Van Klaveren dient hiervoor een motie in. In een tweede motie wil hij dat de regering de verblijfsvergunningen intrekt van “nieuwkomers die verwijtbaar niet inburgeren“, zoals het leren van de Nederlandse taal.

*

Een informatiebijeenkomst van de gemeente Breda waarop omwonenden worden ingelicht over de komst van 400 asielzoekers. Buiten demonstreren ongeveer veertig mensen onder het motto: “Geen asielzoekers in het oude belastingkantoor in Breda“. Het protest wordt vooraf gepromoot met een foto van Geert Wilders van de PVV erbij.

*

Deze maandagochtend is er een groepsbezichtiging van een leegstaand huurhuis in Breda. Een van de kandidaat-huurders bedreigt een andere kandidaat-huurder met de dood. De man meent dat hij dit huis moet krijgen, op basis van zijn inschrijfduur. Het huis is ook beklad met een dreigende tekst: “Kandidaat 1 tot en met 3, afblijven. Je leven wordt zuur gemaakt. Waarschuwing. Geloof me”. Dit is al de tweede bekladding, de vorige keer stonden er ook hakenkruisen op.

*

De rechtbank in Breda spreekt een rapper uit Breda vrij van het beledigen van joden en homoseksuelen in een rapnummer. De rechter laat de artistieke expressie en de vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen dan de belediging. Er volgt nog een hoger beroep in deze zaak.

*

Bij de ingang van een moskee in Breda wordt zondagmiddag een hakenkruis aangetroffen op pilaren naast de ingang. Men vermoedt dat het afgelopen nacht is aangebracht.

*

Een Curaçaose voetballer van het Nederlands Elftal plaatst een foto op internet met daarop negen ‘gekleurde’ spelers van het Nederlands Elftal. Hier komen veel reacties op, waaronder een flink aantal racistische. Er worden ook verwijzingen naar Zwarte Piet gemaakt. Het Openbaar Ministerie bekijkt of de racistische reacties strafbaar zijn. Na onderzoek stelt de politie de identiteit van drie verdachten vast. Ze komen uit de regio’s Den Haag, Breda en Rotterdam. Na een verhoor krijgen ze een transactie van 360 euro aangeboden door het Openbaar Ministerie, om zo strafvervolging te voorkomen.

*

In Breda voeren acht omwonenden van een voormalige gevangenis een kort geding bij de rechtbank om de huisvesting van asielzoekers te voorkomen. De omwonenden willen geen AZC vanwege een mogelijke waardedaling van hun huizen, een aantasting van hun woongenot en het ontstaan van criminaliteit. Op 28 augustus wijst de rechtbank de bezwaren af.

*

De PvdA in Breda zet een Marokkaans-Nederlands raadslid uit de fractie vanwege een reeks antihomo-uitlatingen op een Marokkaanse nieuwssite. De PvdA had een gesprek met het raadslid en kwam tot de conclusie dat diens uitspraken lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan.

*

Voorpost is in Breda aanwezig bij een gemeentelijke informatieavond over de komst van 400 asielzoekers in een voormalige gevangenis. Voorpostactieleider Florens van der Kooi roept “Stop immigratie” en houdt ook een pamflet omhoog met die tekst. Andere Voorposters strooien gele briefjes uit en herhalen de geroepen leus. Er wordt afkeurend op de actie gereageerd.

*

De rechter in Breda geeft een 21-jarige man uit Sint Willebrord 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet hij de schade vergoeden van één van de brandstichtingen waaraan hij zich in 2012 schuldig maakte. In mei en juni 2012 was hij een van de daders van bekladdingen in Rucphen. Er verschenen hakenkruisen op de bibliotheek en op een schaftkeet. Een medeverdachte werd in oktober 2013 al veroordeeld.

*

In Amsterdam doen twee burgers aangifte tegen de website GeenStijl. Ze verklaren dat het op GeenStijl ondertussen volstrekt normaal lijkt te zijn om allochtonen racistisch uit te schelden. De aangevers willen een trend van intolerantie en onfatsoen doorbreken. Ze worden op de stoep van het politiebureau belaagd door cameraploegen van PowNed en GeenStijl-tv. De aangevers zien GeenStijl c.s. als spreekbuis van Geert Wilders van de PVV. Ze krijgen, sinds het bekend wordt dat ze aangifte gaan doen, een golf van bedreigingen over zich heen. GeenStijl publiceerde zelfs het adres van een van de aangevers. De burgers hebben overigens ook aangifte gedaan tegen een rapper uit Breda wegens discriminatie van homo’s en joden (zie ook 2 mei).

*

Een actievoerder voor homorechten doet aangifte tegen een rapper uit Breda wegens de tekst van een videoclip die de rapper recent op internet heeft gepost. In de tekst wordt flink uitgevaren tegen Joden en homo’s. Nadat de aangifte bekend raakt, wordt de homoactivist bedreigd op internet. De rapper zegt dat de teksten over zionistische Joden gaan en hij zou niets tegen homo’s hebben.

*

Uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in de zaak van een twaalfjarig moslimmeisje uit Breda die het geweigerd werd met een sporthoofddoekje te trainen bij een karatevereniging in 2013. Het College stelt dat de vereniging verboden onderscheid maakt op grond van godsdienst.

*

De rechtbank van Breda veroordeelt een 25-jarige man uit Rucphen voor een serie delicten tot negentig uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De man was mededader van een serie brandstichtingen in 2012 en betrokken bij het kladden van hakenkruisen op een schaftkeet en de bibliotheek in Rucphen in mei en juni van 2012.

*

In Breda dient een jong moslimmeisje een klacht in bij een Karate-vereniging wegens discriminatie. Om godsdienstige redenen wil ze sinds kort met een sporthoofddoekje trainen, ze is namelijk net twaalf geworden. De hoofdtrainer zegt dat dit in strijd is met de regels van de sportschool.

*

De rechter in Breda veroordeelt een man tot dertig jaar gevangenisstraf omdat hij op 25 februari 2012 in Oosterhout een katholieke Iraniër die bij hem in huis woonde met messteken vermoorde. Een tweede man krijgt 46 dagen gevangenisstraf omdat hij de moordenaar opgejut had vanuit racistische motieven. Ook hielp hij hem aan een vals alibi en hielp hij de bebloede kleding te verbergen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens spreekt het Ministerie van Defensie vrij van discriminatie. Een Turkse moslim was leerling aan de Militaire Academie te Breda. In april 2010 werd hij gediscrimineerd tijdens zijn opleiding. Omdat het niet door leidinggevenden werd gedaan en Defensie op de klachten heeft gereageerd valt hen niets te verwijten.

*

De rechtbank van Breda veroordeelt vandaag een jonge man uit Goirle tot 93 dagen jeugddetentie, waarvan 80 dagen voorwaardelijk. Vlak voor de Kerst van 2011 had hij via Twitter moslims ernstig bedreigd. Hij had hierbij zijn lof voor Geert Wilders en Adolf Hitler geventileerd. De jongen was in 2011 zeventien jaar oud en heeft een autistische beperking. De rechter vindt de uitingen in de tweets zo ernstig dat het als ‘bedreigen met een terroristisch misdrijf’ wordt gezien.

*

De kinderrechter in Breda geeft een veertienjarige scholier uit Oosterhout (Noord-Brabant) een werkstraf omdat hij op zijn school in Oosterhout discriminerende uitspraken deed. In de periode van november 2011 tot juni 2012 zette hij aan tot haat, geweld en discriminatie tegen mensen van Afrikaans-Nederlandse en Antilliaanse afkomst. Zo schold hij in het bijzijn van zijn medeleerlingen iemand uit voor “kankerneger”.

*

Bij de rechtbank van Breda staan twee minderjarige jongens uit Zundert terecht omdat ze hun woonplaats in maart 2012 onder geklad hebben met leuzen zoals “kuthollanders”. Ze verfden er ook joodse Davidsterren bij. Een van de strafzaken gaat niet door vanwege de te lage leeftijd van de verdachte. De andere zaak gaat alleen over vernieling, niet over discriminatie.

*

Vandaag heeft een Turks-Nederlandse cadet een gesprek op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij krijgt te horen dat hij ontslagen gaat worden van de officiersopleiding. Hij had geklaagd over discriminatie en anti-moslim beledigingen, terwijl de opleiding had gewild dat hij dit had laten rusten. Ze vertrouwen de cadet niet meer omdat hij te principieel is. De KMA wil ook dat hij zijn opleidingskosten ter waarde van tienduizenden euro’s terug gaat betalen vanwege “verwijtbaar bedrag”. Volgens defensie is de man geen slachtoffer van discriminatie.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd in Hoeven tussen een lokale ploeg en een team uit Breda moet de scheidsrechter het duel een kwartier stilleggen omdat supporters met elkaar op de vuist willen. Volgens de trainer uit Breda werd zijn assistent racistisch bejegend. De supporters waren boos over het wedstrijdverloop.

*

In Breda veroordeelt de rechter twee Poolse mannen van 25 en 44 jaar oud tot vijftien jaar gevangenisstraf vanwege de moord op een taxichauffeur in Kaatsheuvel op 9 oktober 2010. Vanuit racistische motieven kozen zij toen een chauffeur met een donkere huidskleur uit. Een derde verdachte van 25 jaar oud werd vrijgesproken in deze zaak, maar die kreeg wel drie jaar gevangenisstraf voor een andere poging om een taxichauffeur te beroven. De twee mededaders gaan in hoger beroep en dat dient in december 2013.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd in St Willebrord maakt de scheidsrechter uit Breda een opmerking tegen een speler van Ghanese afkomst. De opmerking wordt als racistisch ervaren door de betrokkenen. Hierop staakt het team van die speler de wedstrijd.

*

Het Openbaar Ministerie in Breda biedt een jonge rechtsextremist een schikking aan vanwege zijn strafbare uitingen op het internetforum Stormfront. Hij had opgeroepen een moskee in brand te steken en “untermenschen te vergassen”.