Home » Nederland » Leiden

Leiden

Filter

Demonstraties

9 resultaten
24 nov 2018
Door:
Leiden Staat Op
Plaats:
Leiden
Deelnemers:
Tussen 10 en 20 personen
Extra:
Actiegroep 'Leiden Staat Op' organiseert een pro-Zwarte Piet-demonstratie bij de Sinterklaasintocht in Leiden en roept op om als klassieke Zwarte Piet mee te lopen. Verschillende extreemrechtse groepen (Identitair Verzet, YAT, Voorpost en Zwarte Pieten Actiegroep) sluiten zich hierbij aan.
28 okt 2018
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Den HaagKatwijk (Zuid-Holland)Leiden
Deelnemers:
Tussen 35 en 40 personen
Extra:
Identitair Verzet wil een demonstratie in de Haagse Schilderswijk houden tegen salafisme. Deze demonstratielocatie wordt echter verboden door de burgemeester, wat later wordt bekrachtigd door de rechter. Identitair Verzet mag wel in Den Haag centrum demonstreren, maar dat willen ze niet. Identitair Verzet wijkt daarop uit en demonstreert onaangekondigd voor een vluchtelingenopvang naar Katwijk en voor een moskee en voor een islamitisch centrum in Leiden. Identitair Verzet wordt hierbij ondersteund door YAT.
Organisaties:
20 jun 2014
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Leiden
Extra:
Bij de ceremonie rond het leggen van de eerste steen van een nieuwe moskee protesteren enkele activisten van Identitair Verzet met een spandoek en leuzen.
Organisaties:
5 mrt 2011
Door:
Voorpost, Met de Dieren Tegen de Beesten, Rijnland Bollenstreek
Plaats:
Leiden
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Dierenrechtenactie tegen bedrijf dat Halal-certificaten afgeeft
Organisaties:
16 okt 2009
Door:
Met de Dieren Tegen de Beesten
Plaats:
Leiden
Deelnemers:
6 personen
Extra:
MDTB demonstreert voor twee vestigingen van McDonald's in Leiden.
Organisaties:

Kroniek

136 resultaten
*

Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelt een man uit Leiden tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Deze straf is voor opruiing en aanzetten tot haat of discriminatie in een periode van september 2013 tot april 2015. Hij schreef toen drie keer radicale teksten tegen homo’s en afvallige moslims zoals Ayaan Hirsi Ali. Hij keurde terreuraanslagen goed en maakte grappen over het van hoge gebouwen gooien van homo’s. Dit is een uitspraak in hoger beroep en de eerste uitspraak was in oktober 2016.

*

Er komt een melding binnen dat er de afgelopen week een oproep van Zwart Front is verspreid in de binnenstad van Leiden met de oproep om hun blad Bellum te gaan lezen. Er wordt hierbij verwezen naar de website van Zwart Front.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden plaatst een serie foto’s online van hun aangeplakte posters in de nacht. Er staan plaatsnaamborden op zoals Waddinxveen en Reeuwijk-Brug (gemeente Bodegraven Reeuwijk). Het gaat om posters met de tekst “Stop Islamisering” met een moskee in een verbodsbord. Ze verklaren: “De regio ten zuid oosten van Leiden is door een stevige groep activisten uit het Groene Hart en van Leiden met een grote stapel posters van het Verzet opgefleurd met onze boodschap. #kominVerzet“.

*

In Leiden verzet een man uit Voorhout zich met geweld tegen zijn arrestatie, ondermeer door te schoppen. Hij beledigt twee politieagenten hierbij met: “kankerhoeren, tyfuspolitie, jullie vieze kankerhoeren, ik neuk jullie moeder, kankerhoeren, kankerleijers, vieze joden, jullie zijn allemaal kankerjoden“. Er volgt een strafzaak in juni 2017.

*

Een persoon in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Leiden wordt door medecliënten meermaals antisemitisch bejegend, uitgescholden en getreiterd.

*

In Leiden worden veel strooifoldertjes aangetroffen met tekst “Hitler was links” en achterop een fotootje van Hitler met de grootmoefti (een islamitische leider) van Jeruzalem.

*

De afdeling Leiden van Identitair Verzet meldt op internet dat haar activisten deze dagen bijna elke dag in touw zijn met de flyers en posters voor de verkiezingscampagne tegen het partijkartel en voor Nederland. Er staan foto’s bij van aangeplakte posters en folders die in brievenbussen zitten. Op 4 maart worden er nog twee foto’s geplaatst met de tekst “Weg met die linkse propaganda in ons Leiden!“.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Leiden omdat hij medio december 2016 een politieagent in zijn woonplaats beledigde met: “kankerjoden, kankerjood“. Hij wordt aangeklaagd voor eenvoudige belediging.

*

Een strafzaak in Den Haag tegen een man uit Leiden wegens een hele serie delicten, waaronder geweldsdelicten. Een van die zaken speelt begin mei 2015 in Leiden. Hij bedreigt dan iemand met geweld en beledigt twee politieagenten met: “Kankermongolen, kankerlijders, kankerhomo’s, kankersukkels, kankerjoden“. Bovendien verzette hij zich met geweld tegen zijn arrestatie.

*

In Leiden beledigt een man een agent met de woorden “kankerjoden, kankerjood“. Er volgt een strafzaak wegens eenvoudige belediging in februari 2017.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden plaatst een foto op internet van hun aangeplakte poster ‘Opvang in Eigen Regio is Humaner‘. De tekst die ze er bij zetten: “De buurten rondom de Vink worden opgefleurd met onze posters en flyers voor behoud van ons cultureel erfgoed dit weekeinde“.

*

Een onderzoeksprogramma op televisie laat deze avond zien dat er een discriminerend deurbeleid is bij enkele kroegen in Breda, Leiden en Den Haag. Jongeren met een donkere of getinte huidskleur komen vaak niet binnen, terwijl hun witte leeftijdsgenoten zonder problemen worden toegelaten. De eigenaar van een café in Den Haag zegt dat hij in principe iedereen binnen laat. Maar zijn ervaring leert “dat je vaak ellende hebt met dit soort gasten. Ze vallen meisjes lastig”. Bij kroegen in Den Haag worden jongeren met een donkere huidskleur geweigerd. Eén Haagse kroeg weigert ook Marokkaans-Nederlandse jongens. In Breda is het, volgens de uitzending, het slechtst. In geen van de vijf geteste kroegen en clubs worden de donkere jongens toegelaten en de Marokkaanse jongens worden daar in drie kroegen niet toegelaten. De witte jongens komen overal binnen.

*

In Den Haag plaatst een vrouw uit Leiden een dreigement jegens premier Mark Rutte op internet. Het gaat om een bewerkte foto waarop hij staat afgebeeld met een strop om zijn nek. Ze schrijft daarbij: “Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker“. Ze moet in augustus 2017 voorkomen voor bedreiging.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een moslim die stelt dat het hem in juli 2016 verboden is de Koran te lezen en te bidden op zijn werkplek in Leiden, alwaar hij een taakstraf uitvoerde. De beheerder zegt echter dat hij toen juist een gesprek wilde hebben met de moslim om praktische afspraken te maken over dit bidden. De moslim liep toen echter direct boos weg. Hierom ziet het College geen bewijs voor discriminatie.

*

In Leiden protesteren linkse groepen tegen Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest. Er lopen groepjes neonazi’s en hooligans rond die de linkse activisten aan willen vallen. De rechtsextremisten hebben zelfgemaakte spandoeken bij zich en de politie moet continue tussenbeide komen om een botsing te voorkomen. Een van hen duwt een fotograaf diens camera in het gezicht, de sfeer is grimmig. Op een sociaal medium hebben Identitair Verzet en Leiden Staat Op er een evenement voor gemaakt en de Identitair Verzet-voorman Paul Peters is dan ook aanwezig. Verder duiken er figuren op zoals Barry Kluft, Owen Koenekoop en Peter van Vliet. De politie arresteert een man die als Zwarte Piet is verkleed omdat hij zich vervelend en provocerend gedraagt en zich niet kan legitimeren.

*

Het label New Era Productions is betrokken bij een concert in Leiden van een eenmansband uit Mexico. De band gebruikt thema’s als oorlog en nationalisme. Het bandlid heeft ook onfrisse ideeën die rieken naar antisemitisme en de Blut und Boden ideologie.

*

Een student uit Leiden krijgt een werkstraf van de rechter in Den Haag wegens opruiing, het aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijke belediging van homo’s. Hij is een radicale moslim die op internet erg zichtbaar is als “twitterjihadi“. Hij bedreigde in februari en april 2015 een islamkritische hoogleraar en de voormalige politica Ayaan Hirsi Ali. Verder keurde hij terreuraanslagen in Parijs goed en sprak hij over het van hoge gebouwen gooien van homo’s. In mei 2017 volgt er nog een uitspraak in hoger beroep in deze zaak.

*

In de nacht van zondag 16 op maandag 17 oktober wordt een bontgekleurd regenboogzebrapad in Leiden door een groep mannen overgeschilderd. Na de actie brengt een van de mannen de Hitlergroet met ontbloot bovenlijf, terwijl er een hakenkruis op zijn borst staat. De gemeente doet aangifte. Het zebrapad is bontgekleurd als symbool voor homoseksualiteit. In november arresteert de politie vijf mannen die tussen de 19 en 21 jaar oud zijn. Het gaat om leden van een studentenvereniging uit Leiden en het zou om een ontgroening gaan. Het Openbaar Ministerie ziet het als een actie tegen homo’s en joden en er is een strafzaak in mei 2017. Op een opdrachtenlijst van de studentenvereniging stond ook nog dat ze tegen een synagoge moesten pissen.

*

De makers van een educatieve App verwijderen een racistisch ezelsbruggetje na klachten van ouders en leerlingen van een gymnasium uit Leiden. In de App was bij het Latijnse woord “Neglegere“, dat verwaarlozen betekent, het ezelsbruggetje “Negers verwaarlozen hun kinderen vaak” door een gebruiker opgegeven. Het is een open source App waar gebruikers zelf zinnen toe kunnen voegen en deze was er niet uitgehaald door de moderatie.

*

Op deze datum plaatst Defend Gouda uit Gouda een foto op internet die gemaakt is bij een oude stadspoort in Leiden. Er staan veertien mensen op die allemaal rood-wit-blauwe maskers dragen. Ze hebben vlaggen bij zich van Defend Gouda, het Rood-Wit-Blauw, een Keltisch kruis en een rode vlag waarop een gekruiste hamer en zwaard staan. De tekst bij de foto is: “Leiden & Gouda, United As One. #DefendLeiden #DefendGouda #RWB“. Drie dagen later verschijnt deze foto ook op een profiel van Rood Wit Blauw Gemaskerd met de uitleg: “Leiden laat weer van zich horen! #DeJeugd #DeStrijd #DeToekomst“.

*

De actiegroep Identitair Verzet plaatst een bericht op haar site waar in staat: “De afgelopen dagen zijn activisten van de Identitair Verzet afdelingen Bollenstreek en Leiden in de weer geweest om flyers in brievenbussen te gooien en posters in het straatbeeld te hangen in Noordwijk”. Het gaat om een actie om een pension in Noordwijk open te houden om Nederlandse mensen op te vangen. Hier wonen dertig tijdelijke bewoners die dakloos of gescheiden zijn. Het pand moet spoedig sluiten vanwege de brandveiligheid. Identitair Verzet zet de sluiting af tegen de asielopvang: “Noodopvang ook voor Nederlanders!“.  De actiegroep betoogt dat de gemeente voor de noodopvang van “150 economische immigranten” voor zes dagen 135.000 euro uitgegeven zou hebben en dat ze kennelijk geen geld overheeft om het pension brandveilig te maken.

*

Een man die moslim is, werkt in het kader van de uitvoer van een taakstraf bij een project in Leiden. Dit is zijn derde dag hier en hij gaat telkens de Koran lezen en bidden in een lege ruimte. Er is vandaag een gesprek over dit bidden. De moslim zegt dat het hem verboden wordt om de Koran te lezen en te bidden op het werk. De beheerder betwist dat er iets verboden is. Hij wilde in het gesprek praktische afspraken maken over het bidden. De moslim liep echter direct boos weg, zodat zij niet tot afspraken zijn gekomen. De moslim dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Die doet in november 2016 uitspraak.

*

Een man heeft een volkstuintje in de regio Leiden. Op de kas is door iemand het woord “Jood” geklad.

*

In Leiden wordt een gemeentelijke informatieavond gehouden over de vestiging van statushouders in een wijk. Voor de aanvang van de avond zijn er in Voorschoten kleine posters op lantaarnpalen geplakt. Er staat een tekst op die appelleert aan onveiligheidsgevoelens. Op de gevel van de school waar de bijeenkomst is, hangen twee spandoeken met teksten als: “Woningnood heerst autochtoon eerst“. Op de avond zijn ongeveer drie mannen luidruchtig negatief aanwezig.

*

De actiegroep Identitair Verzet doet op verschillende plekken mee aan de nationale dodenherdenking. Ze misbruiken de herdenking echter om te pleiten voor “nooit meer broederoorlog”, in plaats van de slachtoffers van de nazi’s te herdenken. Volgens Identitair Verzet moeten etnisch verwante volkeren, zoals de bewoners van Noord-Europese landen, nooit meer in een onderlinge oorlog verzeild raken. De groep stelt dat er in Leidentientallen activisten” hieraan deelnemen. Ze leggen een bloemstuk bij de officiële herdenking. Ook de afdeling Bollenstreek (regio Hillegom-Noordwijk) zegt dat ze deelgenomen heeft. In het oosten doet de afdeling Twente & De Achterhoek naar eigen zeggen mee in Apeldoorn en Enschede.

*

Op een internetpagina van Rood Wit Blauw Gemaskerd wordt een foto geplaatst van tien gemaskerde mensen met Nederlandse vlaggen waar “Vol=Vol” en “Red je land, kom in opstand” op staat. Het gaat om “Gemaskerde activisten uit Leiden!“. Ze hebben ook gele postertjes bij zich waar op staat: “Voelt u zich nog veilig?? Nee? Kom in verzet!!“.

*

Aan het eind van de ochtend post Identitair Verzet Leiden een foto op internet van hun aangeplakte poster “Opvang in eigen regio is Humaner” en verklaren “Het centrum van Leiden weer opgefleurd!“.

*

Identitair Verzet Leiden plaatst aan het eind van de ochtend twee foto’s op internet van het verspreiden van blauw-gele folders met de tekst “Maak het verschil op 6 april“. Ze schrijven erbij: “Een aantal activisten zijn een paar duizend folders aan het uitdelen in de avonduren voor het komend referendum!“. Dus mogelijk is dit gisteravond gedaan in de regio Leiden voor het naderende Oekraïne-referendum.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden plaatst een foto op internet van een groot spandoek “Voelt U zich nog veilig? Nee? Kom in verzet“. Ze leggen uit: “Ook boven de N44 tussen Den Haag en Leiden werd er door sympathisanten een spandoek opgehangen!“.

*

In de middag wordt er bij een islamitisch centrum in Leiden-Noord een anti-islambrief bezorgd. De brief is ondertekend door de “Stukjesschrijver” uit Voorschoten. Er staan geen dreigementen in de brief, alleen een negatieve mening over de islam.

*

Identitair Verzet Leiden plaatst in het begin van de avond een foto op internet, die in het donker gemaakt is. Er staat hun aangeplakte poster op met de tekst “Opvang in eigen regio is Humaner“. Ze schrijven er bij: “Leiderdorp. #Kominverzet

*

Het extreemrechtse meadhall forum organiseert een bijeenkomst in Leiden. In de middag hebben ze eerst een rondleiding door de stad voor de cultuur en historie van Leiden. Daarna zoeken ze een café op voor hun bijeenkomst. Hier is vooral de harde kern van meadhall bij aanwezig. De opkomst van nieuwkomers valt tegen.

*

New Era Productions is de medeorganisator van een black metalconcert in Arnhem. De zaal is uitverkocht en er treden zeven bands op. Het label New Era Productions is bekend van het verspreiden van extreemrechtse muziek uit de NSBM-hoek (Nationaalsocialistische Black Metal) en is van de rechtsextremist Jasper Velzel uit Leiden.

*

In Leiden worden enkele stickers van de NVU aangetroffen op een parkeergarage.

*

Geert Wilders is spreker op een bijeenkomst van de Europese fractie Europa van Naties en Vrijheid bij het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement in Brussel. Hij doet hier uitspraken zoals “Ik geef Nederland terug aan de Nederlanders. En als u het wilt, pak ik Vlaanderen erbij“. Enkele prominente Vlaams Belangers houden ook toespraken op dit “Colloquium Vrijheid”. De Nederlandse wetenschapster Machteld Zee van de Universiteit Leiden staat als vierde spreker op het programma. Ze is wetenschapster over onder meer islamitisch fundamentalisme en spreekt over het onderwerp “kiezen voor sharia?”.

*

In Leiden wil het gemeenteraadslid Tomas Kok (Hij is ook Statenlid van de PVV in Zuid-Holland) een inspraakdemonstratie houden tegen de huisvesting van vluchtelingen. Het gaat om een actie tijdens een commissievergadering van het stadsbestuur. Iedere inwoner van Leiden mag bij zo’n vergadering drie minuten inspreken. Tomas Kok roept iedereen op om dit te komen doen.

*

In Leiderdorp voert de afdeling Leiden van Identitair Verzet een bezetting uit op het dak van een gebouw dat dienst doet als AZC. De activisten hangen spandoeken op met teksten als: “Nee Nee Geen AZC in ’t ROC!” en “Grenzen Toe. Er is al teveel armoe!”. Er staan drie mannen op het dak en die worden gearresteerd. In de buurt zijn er pamfletten verspreid.

*

Op 25 en 26 februari krijgen dertig moskeeën in Nederland dreigbrieven met een adelaar en een hakenkruis er op. In de brief staat: “Aan alle islamitische gebedshuizen. Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti Islam. Islam is valse en duivelse religie“. Deze dreigbrief word onder meer aan moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft en in Limburg gestuurd. De politie kan geen dader vinden.

*

Identitair Verzet zet een foto op internet van een aangeplakte poster, die niet op hun eigen posters lijkt. Er staat een tekst op: “Stem 6 april tegen Leugens” met een opgeblazen vliegtuig erbij. Identitair Verzet schrijft er als uitleg bij: “Posters in Leiden centrum en de uni opgehangen voor het EU referendum OekraiNee_eu. Stem mee, stem tegen!“.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden plaatst drie foto’s op een sociaal media-account, van hun aangeplakte posters met de tekst “Opvang in eigen regio is humaner“. De groep schrijft erbij: “Locaties waar de gelukzoekers wellicht worden geplaatst verkend en opgefleurd met posters en flyers van onze afdeling!“.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden verspreidt deze ochtend folders bij een basisschool in Voorschoten. De actiegroep protesteert tegen een recent educatief bezoek van de school aan een moskee. Identitair Verzet stelt dat de ouders niet wisten dat er ook naar Allah gebeden was. Een aantal ouders zou de stickers die Identitair Verzet vandaag uitdeelt, meteen rondom de school hebben aangeplakt. Op de stickers staat de tekst “Stop Islamisering”. De actiegroep roept mensen ook op om de school op te bellen om “op een beschaafde wijze” een mening te uiten. De school is erg geschrokken van sommige reacties na het bezoek aan de moskee.

*

Op deze dag komt het nieuws naar buiten dat er een plan is om een AZC in Leiderdorp te vestigen. Een aantal activisten van Identitair Verzet hangt direct een spandoek op om hier tegen te protesteren. Ze verspreiden ook flyers in de buurt. De afdeling Leiden van Identitair Verzet meldt dit vandaag op internet. Ze plaatsen er een foto bij van hun spandoeken met teksten als: “Opvang in eigen regio” en “Hier geen bed, bad en brood”.

*

Vandaag plaatst Identitair Verzet Leiden een foto op internet van hun aangeplakte poster “Opvang in eigen regio is humaner”. Ze schrijven erbij: “onze posters hangen weer door de stad!”

*

In een zaal in Leiden wordt een blackmetalfestival georganiseerd met ook enkele extreemrechtse figuren erbij. Sommige mensen dragen shirts van extreemrechtse bands. Jasper Velzel is er met een verkoopkraampje van New Era Productions.

*

In de media wordt melding gemaakt van leden van een studentencorps in Leiden die in opspraak zijn geraakt nadat ze een kamer van een huisgenoot hebben omgebouwd tot een concentratiekamp, met spoorlijn, hakenkruis en prikkeldraad. Er staat ook: “Arbeit macht frei” op een muur. Het zou door ouderejaars studenten zijn gedaan tegenover een eerstejaars, een jongen van joodse afkomst. De daders krijgen een bezoekverbod voor de sociëteit, maar worden niet geschorst.

*

Een informatieavond van de gemeente Teylingen in Voorhout over de huisvesting van statushouders. Hier is een groep van Identitair Verzet Leiden bij, maar ze mogen niet naar binnen. De actiegroep claimt dat ze hier met achttien mensen waren en er zouden toch activisten naar binnen geglipt zijn. Buiten staat de groep met een spandoek waarop de teksten “Geen Immigratie Maar Re(m)migratie” en “Tijd voor een betere oplossing” staan.

*

Een informatieavond in Hillegom over de komst van 135 vluchtelingen. Hier is ook een groep tegenstanders aanwezig, waaronder mensen van Identitair Verzet Leiden, die heimelijk hun pamfletten verspreiden. Er is tegelijkertijd ook een groep mensen die de vluchtelingen op staat te wachten bij de opvangplek. Maar als de vluchtelingen uit de bussen stappen, en het vooral om gezinnen met kleine kinderen blijkt te gaan, verstomt de kritiek en vertrekt de groep.

*

Deze ochtend om 4 uur trachten onbekenden een bus van een islamitische slagerij in Leiden in brand te steken. Ze zetten een brandende jerrycan met benzine naast de bus. De brandweer is er snel bij en kan voorkomen dat de bus in brand vliegt.

*

In de nacht van zondag de 18e op maandag de 19e wordt een moskee in aanbouw in Leiden beklad met de leus: “Stop Islamisering”.

*

Op internet wordt met een evenement “Zeg Nee Tegen Een Permanent Azc in Katwijk” opgeroepen om ’s avond bij het gemeentehuis te komen protesteren. De afdeling Leiden van Identitair Verzet is hier aanwezig met een spandoek waarop de tekst “Vol=Vol” staat. De actiegroep claimt dat ze hier met 23 mensen aanwezig was. In totaal komen ongeveer tweehonderd mensen actievoeren tegen een AZC, waaronder enkele bekende rechtsextremisten.

*

Identitair Verzet plaatst een foto op internet met de tekst: “Actief in Voorhout bij het AZC. Vanavond plaatst de politiek weer 100’den immigranten zonder overleg. Kom in verzet”. Op het spandoek staat “Tijd voor een betere oplossing”. De afdeling Leiden van Identitair Verzet zegt dat ze hier met acht mensen aanwezig is. Ook zouden er “tientallen boze burgers” zijn.

*

Identitair Verzet afdeling Leiden plaatst een foto op internet van een kleine protestposter die aan een viaduct hangt met de tekst: “Leiden wil geen AZC! Weg ermee”. Ze schrijven erbij: “Spandoeken tegen de opvang van economische migranten dwars door de stad! En hier gaan we het niet bij laten natuurlijk”. De lokale pers pikt de actie op en schrijft dat er dit weekend spandoeken hangen op diverse plekken in Leiden met een oproep tot verzet tegen de noodopvang voor vluchtelingen.

*

Na een oproep op internet om te gaan rellen bij een vluchtelingenopvang in Leiden, komen twee jongens opdagen die roepen dat ze gaan rellen en brandbommen gooien. Een van hen wordt gearresteerd.

*

Nadat de gemeente Leiden deze avond de bevolking informeert over de noodopvang voor asielzoekers, staat er deze avond direct al een groep tegenstanders klaar om de vluchtelingen te ‘verwelkomen’. De politie houdt de situatie in de gaten.

*

Er komt een melding binnen dat Identitair Verzet stickers heeft geplakt in Leiden. Het gaat om stickers met de tekst “Stop Islamterreur”.

*

De rechtsextremist Marcel Bas is in Leiden aanwezig bij een debat tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Hij schreef een pro-Zwarte Piet boekje. Aanvankelijk staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. Aan het einde van de avond is de sfeer anders en willen ze samen gaan kijken naar een oplossing.

*

Waarschijnlijk in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 september zijn vier ruiten ingegooid bij een moskee in aanbouw in Leiden. De vernielingen worden vrijdag gemeld.

*

Twee dagen achtereen, op de 25e en 26e juli, deelt Identitair Verzet in Leiden flyers, handtekeningenlijsten en stickers uit om de aanvraag voor het referendum over een verdrag met Oekraïne onder de aandacht te brengen. Ze tonen een spandoek met de tekst “Ons Erfgoed Onze Toekomst Onze Strijd”.

*

Op het internetforum meadhall spreken extreemrechtse figuren af om elkaar in de middag te ontmoeten in Leiden. Ze drinken samen bier en praten over de politiek.

*

Enkele neonazi’s van de afdeling Purmerend van de NVU reizen vandaag naar de omgeving van Paderborn in Duitsland om enkele historische Duitse locaties te bezoeken. Het gaat om onder meer  Robert Jan Koelewaard en Mike Brand uit Purmerend. Een van de locaties is kasteel de Wewelsburg, waar de SS in de Tweede Wereldoorlog haar hoofdkwartier had. De mannen poseren in de zaal waar in de vloer een Zwarte Zon motief verwerkt is. Dit symbool is tegenwoordig weer populair geworden in nazistische kringen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over twee klachten tegen een supermarktketen uit Veghel. Bij haar filiaal in Rotterdam werd in oktober 2014 een Kaapverdiaanse vrouw geweigerd als klant die twee pakken babymelkpoeder wilde kopen. De caissière had bij haar weigering gezegd dat “mensen zoals jij” de babyvoeding doorverkopen. De tweede zaak gaat over een Chinese vrouw die in december 2014 en januari 2015 als klant geweigerd wordt als ze één pak babymelkpoeder wil kopen bij een filiaal in Leiden. In beide gevallen is sprake van discriminatie op grond van ras.

*

Een man bedreigt in Leiden iemand en gaat vervolgens tekeer tegen de opgetrommelde politie. Hij scheldt de agenten uit voor “kankermongolen, kankerlijders, kankerhomo’s, kankersukkels, kankerjoden“. Ook verzet hij zich met geweld tegen zijn arrestatie. De strafzaak volgt in februari 2017.

*

In Noordwijkerhout of Leiden post een radicale moslim een bericht op internet: “Homoseksualiteit is een verwerpelijke, abnormale, perverse en ziekelijke afwijking, het is funest voor de mensheid, het is onnatuurlijk en het dreigt de mensheid met uitsterving als het zich verder verspreid.” Hij moet later voor de rechter verschijnen voor meerdere van dit soort teksten.

*

Een spoeddebat in de avond in de gemeenteraad van Leiden over een wijk waar bewoners doelwit zouden zijn van Marokkaanse jongeren. Het aan de PVV gelieerde onafhankelijke raadslid Tomas Kok spreekt van “een golf van terreur” die “gaande is tegen de omwonenden van de moskee in aanbouw”. Ze zouden worden bespuugd, hun ruiten zouden worden ingegooid en hun muren en auto’s worden beklad. Kok stelt dat de mensen gevangen zitten in een shariawijk, omdat hun huizen onverkoopbaar zouden zijn. De burgemeester zegt dat het reuze meevalt met het aantal incidenten in de wijk en hij ziet geen verband tussen de bouw van de moskee en de incidenten. Raadslid Kok dient zes moties in. De gemeenteraad is hierna de opruiende taal van Tomas Kok meer dan beu. Ze stellen dat juist hij gevoelens van onveiligheid zaait in de wijk. Er wordt aan de burgemeester gevraagd of die de banden van Kok met Identitair Verzet wil onderzoeken. Een ander raadslid denkt dat Identitair Verzet achter de vernielingen zit bij tegenstanders van de moskee om de boel op te stoken.

*

In Leiden worden anonieme stickers gesignaleerd met teksten tegen de islam. Ze hangen vooral rondom de universiteit. Er is een koran afgebeeld met een streep er door. De teksten luiden “Geen sharia hier!” en “Mohammed was wreed”.

*

In Leiden zijn de afgelopen nacht posters van de PVV overgeplakt met linkse protestposters tegen de extreemrechtse partij. Het onafhankelijke gemeenteraadslid Tomas Kok reageert hier op: “links tuig in Leiden verscheurt PVV-verkiezingsposters en plakt overal hysterische onzinposters”. Kok is ook kandidaat bij de PVV bij de provinciale verkiezingen.

*

De PVV voert campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zoetermeer en Leiden.

*

In de Tweede Kamer stelt de PvdA Kamervragen over de bezettingsactie van een moskee in Leiden door Identitair Verzet op 7 februari 2015. De Minister antwoordt later dat er tegen een aantal personen een strafbeschikking is opgelegd vanwege het ongerechtigd betreden van een bouwterrein en het afsteken van vuurwerk. Het is ook onzeker of er tegenstanders van de moskee worden bedreigd, of dat hun ruiten worden ingegooid. Dat argument werd als legitimatie voor de actie opgevoerd. De politie kan dit verband niet aantonen.

*

Activisten van Identitair Verzet bezetten ’s morgens een in aanbouw zijnde moskee in Leiden. Ze hangen een Prinsenvlag en spandoeken met teksten tegen de islam op. De politie arresteert zes mannen tussen de 21 en 35 jaar oud, die allen van buiten Leiden komen. Het gaat om Paul Peters, Tom van den Hoek, Willem van Dijk, Floris Groeneveld en twee minder bekende activisten. Het Leidse raadslid Tomas Kok zegt dat de actie van Identitair Verzet een reactie is op het ingooien van ruiten gisteravond door Marokkaanse jongens. Dit zou gebeurd zijn bij omwonenden die tegen de moskee zijn. De actiegroep hoort hiervan van Tomas Kok en vervroegt deze actie. Drie islamitische organisaties doen aangifte tegen Identitair Verzet. Op internet geeft Pegida achteraf haar steun aan de bezetting.

*

Een supermarkt in Leiden weigert een pak babymelkpoeder te verkopen aan een Chinese vrouw. Dit werd haar ook eind december 2014 ook als eens geweigerd. Ze voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in.

*

De burgemeester van Leiden roept iedereen op om samen te komen in reactie op de terreuraanslagen door radicale moslims op 7 januari op Charlie Hebdo in Parijs. Identitair Verzet Leiden roept haar achterban op om hierbij aan te sluiten om solidariteit met de slachtoffers te tonen. Ze schrijven erbij “Kom op mensen laat zien dat wij de terroristen in ons land meer dan zat zijn!”

*

Midden in de nacht, rond kwart voor vijf, post Identitair Verzet Leiden foto’s op internet met de begeleidende tekst “Jongens en meisjes aan het stappen in het Leidse”. Op de twee foto’s zie je eerst twee antifascistische stickers en daarna twee Identitair Verzet stickers die eroverheen geplakt zijn. Er staat een tekst op: “Stop Islamterreur”.

*

Een supermarkt in Leiden weigert een pak babymelkpoeder te verkopen aan een Chinese vrouw. Ze klaagt over discriminatie, maar ze wordt in januari 2015 opnieuw geweigerd. Ze dient een klacht in.

*

Het College voor de Rechten van de Mens bepaalt dat een vrouw uit Irak in mei 2014 gediscrimineerd is op basis van haar afkomst en geslacht. Ze werd toen afgewezen voor een functie van radiotherapeutisch laborant door een medisch centrum in Leiden. Daar zagen ze risico’s vanwege haar niet Nederlandse achtergrond en haar moederschap.

*

In Leiden organiseert een vrouw een Zwarte Pietentocht door het centrum. Dit wordt opgepikt door Identitair Verzet die met tien tot vijftien activisten hierbij aansluit. Ze maken een toer door de binnenstad met de Identitaire voorman Paul Peters onder hen.

*

Op het Turks Consulaat in Leiden wordt een stickers van Identitair Verzet aangetroffen met de tekst: “Stop Islamterreur”.

*

Het gemeenteraadslid Tomas Kok stapt uit de fractie van Leefbaar Leiden vanwege zijn onvrede over deze partij. Hij neemt ook twee duoraadsleden mee die hem ondersteunen bij zijn raadswerk. Hij kan zich niet bij PVV aansluiten omdat Geert Wilders de PVV niet met lokale afdelingen wil organiseren. Tomas Kok blijft dus onafhankelijk gemeenteraadslid in Leiden.

*

Identitiar Verzet plaatst een bericht op Facebook waarin ze zich keren tegen de komst van een moskee in Gouda. Ze schrijven dat “jonge activisten” de afgelopen dagen de straat zijn opgegaan om buurtbewoners in verzet te krijgen. Identitair Verzet wil dit protest gaan ondersteunen vanuit de verschillende afdelingen om Gouda heen, zoals Leiden, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Op Facebook staan er allerlei anti-moskee reacties bij waaronder diverse oproepen voor geweld en brandstichting. In Gouda zelf zijn dit weekend veel anti-moskee posters en stickers van Identitair Verzet geplakt. Ze worden door burgers verwijderd.

*

Bij een muziekconcert in een links kraakpand in Leiden is een neonazi uit Katwijk met vrienden aanwezig. Hij draagt een trui waarop staat “Stormfront, S.F.N. Katwijk”. Hij moet de gelegenheid verlaten.

*

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich over de zaak van een moslima die in april 2014 weggestuurd werd van haar werk in een chocolaterie in Leiden omdat ze een hoofddoekje was gaan dragen. Haar werkgeefster was hier niet van gediend en verlengde haar aflopende contract niet. De vriend van de moslima schold de werkgeefster toen uit voor ‘vieze racist’. Het College stelt dat de chocolaterie met de afwijzing verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van godsdienst.

*

Een krant schrijft over een groot renovatieproject van flats in Leiden. Er lopen hierdoor honderden bouwvakkers rond van een bouwbedrijf uit Almere. Er wordt geklaagd over discriminatie door de bouwvakkers. Die zou voortkomen uit wederzijdse irritaties door de planning van de werkzaamheden.

*

Een landelijke krant publiceert een interview met een advocaat met Surinaamse wortels. Hij komt uit Leiden. Hij treedt op als advocaat van de anti-Zwarte Pieten beweging, maar wil hiermee stoppen. Enerzijds heeft hij het gewoon erg druk, maar anderzijds trekt hij alle dreigementen en hatelijke e-mails niet meer. Hij krijgt de ergste scheldkanonnades per mail. Er worden dreigementen en uitspraken gedaan die verwijzen naar zijn achtergrond. Zo schreef iemand dat hij op een slavenschip moest worden gezet.

*

Buurtbewoners uit Leiden voeren vandaag een kort geding voor de rechtbank Den Haag. Samen met gemeenteraadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden eisen ze een bouwstop voor een nieuw islamitisch centrum. Ze komen met argumenten als parkeeroverlast en de minaret zou de wind van een molen in de buurt weghalen. Rond 22 juli wordt bekend dat ze deze zaak verliezen en dat ze een bodemprocedure willen starten.

*

In de gemeenteraad van Leiden mag Tomas Kok zijn maiden speech houden. Hij is het nieuwe raadslid van Leefbaar Leiden. Het is traditie dat de nieuwe raadsleden hierin niet onderbroken worden. Kok praat echter niet over de jaarrekening, maar valt de bouw van een moskee, en daarna de hele islam aan. Een aantal raadsleden loopt weg. Hierna gaan er geluiden op om de traditie dat er geen weerwoord mag zijn te herzien.

*

In Leiden voert Identitair Verzet actie bij de ceremoniële legging van de eerste steen van een nieuw te bouwen Marokkaans-Nederlandse moskee. Ze doen dit samen met de “Kritische Studenten Leiden”. De activisten ontrollen een spandoek met de tekst “Stop de islam, ook in Leiden” en uiten luidkeels hun afkeuring. Bij drie huizen in de omgeving hangt de vlag halfstok als protest tegen de nieuwbouw.

*

Identitair Verzet plaatst een foto op Facebook van hun aangeplakte poster in het stationsgebied van Leiden. De tekst op de poster is “Stop de Oost-Europese Invasie”. Ze krijgen op Facebook al snel een reactie van iemand die om posters vraagt om in Katwijk te verspreiden. Identitair Verzet gaat ze naar hem opsturen.

*

Op Facebook plaatst Zwart Front berichten dat haar stickers zijn aangeplakt in Valkenburg en in Leiden. Er staat specifiek bij dat het om Valkenburg in Limburg gaat en niet om Valkenburg bij Leiden, maar het is onduidelijk of dat klopt.

*

Er komt een melding binnen dat er een NVU sticker aangetroffen is op een verkeersbord in Leiden.

*

Een vrouw uit Irak wordt vandaag door een ziekenhuis in Leiden afgewezen voor een functie. Ze vraagt om de reden hiervoor en krijgt de volgende dag een mail waarin staat dat er twee risico’s tegen haar werkten: haar gezinsleven en het feit dat ze geen Nederlandse achtergrond heeft. Ze dient een discriminatieklacht in.

*

In Leiden verschijnt een moslima met een hoofddoekje bij de chocolaterie waar ze werkt. Ze draagt hiervoor geen hoofddoek maar heeft wel doorgegeven dat ze een hoofddoek gaat dragen. De werkgeefster heeft al aangegeven dat ze dit liever niet heeft. De moslima wordt weggestuurd vanwege haar hoofddoek. De vriend van de moslima reageert boos en scheldt de winkeleigenaresse uit voor ‘vieze racist’. Het arbeidscontract van de moslima wordt na 21 april niet meer verlengd en ze dient een discriminatieklacht in.

*

Vandaag komt het nieuws naar buiten dat de zoon van een moskeebestuurder uit Leiden aangifte heeft gedaan tegen het raadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden. Die had in oktober 2013 negatieve uitspraken over de moskee in Leiden gedaan. Hij beschuldigde ze toen van contacten met terroristen en extremisten. Later schreef Kok dat hij bedreigd zou worden.

*

In de nieuwsbrief van Identitair Verzet Rotterdam staat dat er op deze datum in Leiden geflyerd zal worden tegen de nieuwbouw van “een megamoskee in een volkswijk”.

*

In Leiden is een anti-pedofielenprotest met ongeveer 200 tot 250 mensen. Hier zijn ook mensen van de NVU en Identitair Verzet aanwezig zoals Paul Peters. Er wordt luidkeels geprotesteerd bij de flat waar een pedofiel woont.

*

In Leiden demonstreren ongeveer driehonderd mensen bij een seniorenflat tegen de huisvesting van een veroordeelde pedofiel. De man is na zijn straf geherhuisvest in een andere stad. De partij Leefbaar Leiden wil rond deze datum een motie van wantrouwen indienen tegen de burgemeester van Leiden, omdat die geen ruchtbaarheid aan de komst van de man wilde geven. Identitair Verzet speelt een voortrekkersrol bij dit protest. In de dagen hierna is het regelmatig onrustig op deze locatie.

*

Nadat laatst een poging mislukt was, hebben activisten van Zwart Front vannacht een spandoek opgehangen bij het terrein waar een islamitisch centrum in Leiden gebouwd wordt. De tekst is: “Geld weegt zwaarder dan uw stem”.

*

Een neonazistische activist uit Gouderak post een bedreiging op Facebook in een woordenwisseling over een antimoskeewebsite uit Leiden. Een linkse vrouw had er positief bericht gepost over de moskee. Hij reageert op haar: “linkse kk hoer! jou hangen we als eerste op! 88! houzee!! die moskee gaat branden! geef dat maar door aan je haatbaarden vriendjes“.

*

In de afgelopen nacht heeft Zwart Front actie gevoerd tegen de bouw van een nieuwe moskee in Leiden. Ze hangen diverse spandoeken op met protestslogans. In een uitgegeven persbericht beweert Zwart Front dat ze tijdens het ophangen van de spandoeken door onbekenden zijn aangevallen en met stenen zijn bekogeld.

*

Vandaag meldt een nieuwsmedium dat Leefbaar Leiden een aantal omwonenden van de locatie waar een moskee gebouwd wordt helpt bij het indienen van bezwaarschriften tegen de bouw. Duoraadslid Tomas Kok zegt dat het islamitisch centrum hier gewoon niet past. Zijn partij wil naar de rechter stappen als de gemeente Leiden het bezwaar afwijst.

*

Een Midwinterviering van de extreemrechtse organisatie Rijnbok in Leiden.

*

In Leiden is de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Leiden te gast in een radio-uitzending. Kandidaat Tomas Kok zegt dat als na 1 januari de grenzen opengaan voor Roemenen en Bulgaren, de criminaliteit zal stijgen. Er zullen problemen komen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt wordt verstoord. Hij stelt dat 80% van de Nederlanders tegen hun komst is. Kok wil er alles aan doen om te voorkomen dat Leiden overspoeld wordt door de nieuwe Europeanen.

*

Uit Leiden komt een melding binnen dat er de laatste week veel pro-Zwarte Pieten stickers van Zwart Front op verschillende plekken hangen.

*

Zwart Front schrijft op internet dat ze deze avond posters opgehangen heeft in de wijk waar PvdA-leider Diederik Samsom woont (dus in Leiden). Op de poster is een foto van Samsom afgebeeld met een tekst die zijn integriteit in twijfel moet trekken. Zwart Front schrijft er desondanks bij dat de actie niet tegen Samsom als persoon gericht is, maar tegen het Nederlandse politieke systeem in het algemeen.

*

Een bijeenkomst in Leiden voor de oprichting van de eerste lokale afdeling van Identitair Verzet. Hierbij zijn Leidse activisten en sympathisanten aanwezig.

*

Vandaag meldt een lokale nieuws-website dat een medewerker van Leefbaar Leiden “onlangs” kwetsende uitlatingen heeft gedaan over moslims. Op Twitter schreef hij dat moslims vliegtuigen opblazen omdat zij van de overheid geen subsidie krijgen om beter te kunnen participeren in onze samenleving. De rest van de partij uit Leiden geeft geen reactie.

*

Een medewerker van de raadsfractie van Leefbaar Leiden doet op de lokale radio uitspraken over een moskee in Leiden. Hij zegt dat ze contacten onderhouden met terroristen en extremisten. Mede om deze uitspraak wordt er in maart 2014 aangifte tegen hem gedaan.

*

Deze avond is er commissievergadering van de gemeente Leiden over de komst van een moskee. Namens enkele buurtbewoners ageren insprekers van Leefbaar Leiden tegen de komst van deze moskee. Er worden uitspraken gedaan zoals “een ongewenste confrontatie met andere culturen”. Leefbaar Leiden kondigt een gang naar de rechter aan om de moskee tegen te houden.

*

In Purmerend is een plakploeg van de NVU op stap om propagandamateriaal van de NVU en Voorpost aan te plakken. Ze krijgen steun van een rechtsextremist uit Leiden. Hun pad kruist dat van twee allochtone jongens en er ontstaat een ruzie. Een NVU’er bedreigt de jongens met een mes en de hele plakploeg wordt door de politie opgepakt.

*

Een informele stamtafelavond van Rijnbok in de regio Leiden-Bollenstreek.

*

Het College voor de Rechten van de Mens bepaalt dat een leraar uit Leiden terecht geschorst is door scholen in Lisse en Voorhout. In Tweets, die ook door leerlingen gelezen werden, ging hij onrespectvol tekeer tegen de islam. De leraar is zelf van Surinaamse afkomst en actief bij de partij Leefbaar Leiden. Op internet afficheert hij zichzelf als aanhanger van de PVV en de radicale hindoepartij BJP uit India.

*

In de regio Leiden wordt vandaag de Stamtafel Rijnland Bollenstreek georganiseerd. Wegens een tegenvallende opkomst gaat deze informele extreemrechtse ontmoetingsavond ontbonden worden.

*

Een informeel heidens Midwinterfeest in Den Haag van de groepering Rijnbok. Deze club startte ooit als Het Nationalistisch Kollektief Rijnland. Het is vooral bekend onder de naam van haar tijdschriftje Rijnbok dat zelf inmiddels Stamtafel Courant of Stamkoe heet. Ze komen zelf uit de regio Leiden/Bollenstreek.

*

In de regio Leiden-Bollenstreek organiseren extreemrechtse activisten hun maandelijkse ontmoetingsavond, de Rijnland Bollenstreek Stamtafel.

*

Dit weekend wordt een Leids kraakpand beklad met leuzen en Keltische kruizen. Het is in deze periode vaker raak met extreemrechts geklieder in Leiden. Vooral het gebied rond het Centraal Station moet het ontgelden. Sinds oktober worden er ook veel stickers van de NVU en Voorpost geplakt.

*

Informele Stamtafel Rijnland-Bollenstreek in de regio Leiden. Dit is een ontmoetingsavond voor extreemrechtse activisten en hun achterban.

*

Een medewerker van de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Leiden uit Leiden wordt vandaag door een school in Lisse ontslagen vanwege enkele felle anti-islamitische tweets. Zo schreef hij enkele dagen geleden dat de islam geen geloof is, maar “een barbaarse achterlijkheid”. Hij werkte als leraar maatschappijleer en dient hierna een discriminatieklacht in. De Tweede Kamerfractie van de PVV spreekt van een beroepsverbod en wil Kamervragen gaan stellen.

*

Vandaag schrijven de kranten over een onderzoek van criminologen uit Leiden waaruit blijkt dat verdachten met een buitenlands uiterlijk vijf keer zoveel kans lopen om een gevangenisstraf te krijgen in plaats van een boete of werkstraf. Als ze daarnaast ook nog eens geen Nederlands spreken is die kans twintig keer zo groot.

*

Vandaag zou de rechtbank in Den Haag uitspraak doen in de strafzaak tegen een 28-jarige dakloze man uit Eritrea die in juli 2011 beledigend en bedreigend was bij een winkeldiefstal in Leiden. Daarbij schold hij op het politiebureau tegen een agent: “Hitler had jullie allemaal af moeten maken, je bent een kankerjood”. Hij zit sindsdien in voorarrest. Ook omdat hij een kapper in Spijkenisse heeft bedreigd. Eerder in januari was de strafzitting waarbij zes maanden gevangenisstraf tegen hem werd geëist, maar daarna is er niets meer over deze zaak gepubliceerd.