Home » Nederland » Waddinxveen

Waddinxveen

Filter

Kroniek

3 resultaten
*

De rechtbank in Rotterdam organiseert een themazitting over discriminatie. Er staan vier Feyenoord-supporters terecht die zich in oktober en december 2015 bij voetbalwedstrijden in Rotterdam schuldig hebben gemaakt aan het roepen van antisemitische leuzen zoals “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas”. Ze kregen eerder al boetes van een paar honderd euro, maar hiertegen gingen ze in hoger beroep. Het gaat om mannen uit Apeldoorn, Waddinxveen, ‘s Heerenberg en Woerden. Twee van de verdachten, die ontkennen grievende teksten te hebben geroepen, worden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken, de andere twee krijgen voorwaardelijke boetes. De rechtbank bepaalt dat het roepen van dergelijke leuzen opzettelijk beledigend voor joden is, ook als dit wordt gedaan in het kader van een voetbalwedstrijd en is gericht tegen voetbalsupporters en voetballers en niet tegen joden. Het levert echter geen “aanzetten tot haat tegen of discriminatie van of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van joden” op, in de zin van art. 137d.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een woonwagenbewoonster die geen toestemming van gemeente Waddinxveen kreeg om een standplaats op een woonwagencentrum te huren. Ze woonde al op dat centrum bij haar ouders in, maar wilde haar eigen woonwagen. Het College stelt dat de gemeente Waddinxveen haar discrimineert op grond van ras door haar dit te weigeren. Ze hebben sinds 1987 geen onderzoek meer gedaan naar de behoefte aan standplaatsen voor woonwagenbewoners.

*

In Capelle aan den IJssel pleegt een man uit Waddinxveen geweld tegen twee opsporingsambtenaren. Hij slaat, stompt en trapt ze. Hij beledigt ze ook met: “Kijk, hij deelt een bekeuring uit, vieze kankerjood. Kijk nou, wat een vieze kankerlijer, wat een kankerflikker. Kijk nog een kankerjood, kankerjoden”.