Home » Nederland » Enschede

Enschede

Filter

Demonstraties

17 resultaten
2 aug 2020
Van:
diverse groepen
Plaats:
Enschede
Extra:
Een samenwerkingsverband van diverse burgergroepen demonstreert tegen de coronamaatregelen. Het gaat om de Corona demonstratiegroep Twente, De Vrije Tukkers, Twente voor Vrijheid, Liefde voor Enschede en Vrijheid en Walk for Freedom. Het gemeenteraadslid Erwin Versteeg is een van de veertien sprekers. Er is een vlag van Identitair Nederland (Identiteit Nederland) te zien. Er zijn ongeveer 300 demonstranten.
26 okt 2019
Door:
Rechts In Verzet
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Rechts in Verzet organiseert een kleine demonstratie tegen een moskee in Enschede. Ze roepen 'geen moskee in onze straat, moskee, nee nee nee, Geen Jihad in onze straat'. Ze dragen een spandoek mee met de tekst 'Geen moskee in onze straat' en hebben Nederlandse vlaggen bij zich. Hugo Kuijper van Rechts in Verzet en Raffie Chohan van Dutch Defence League houden een toespraak. In eerste instantie had Rechts in Verzet gezegd dat ze twee dagen achter elkaar wilden demonstreren. Die demonstratie werd echter 1 dag van tevoren geannuleerd, volgens Rechts in Verzet omdat deze demonstratie alleen was aangekondigd om te kijken of Enschede met twee maten meet.
1 okt 2018
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 20 en 30 personen
Extra:
Pegida demonstreert voor een moskee in Enschede en vertoont een anti-islam-film met gruwelijke filmbeelden.
Organisaties:
3 jun 2018
Door:
Rechts In Verzet
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 10 en 15 personen
Extra:
Rechts in Verzet organiseerde anti-islamitische demonstratie voor de deur van Moskee in Enschede, ondersteund door Voorpost-Twente. Er ontstond een gespannen situatie met tientallen moskeebezoekers. Daarop liet de gemeente de demonstratie beëindigen op advies van politie.
Organisaties:
12 okt 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 8 en 10 personen
Extra:
Kleine groep Pegida-aanhangers demonstreert op locatie in Enschede, waar moskee zal komen. Enkele Islamitische buurtbewoners reageren kwaad op dit protest, waardoor het tot kleine schermutselingen komt. Leider van Pegida wordt door politie meegenomen ter bescherming.
Organisaties:
1 okt 2017
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 25 en 30 personen
Extra:
NVU demonstreert in Enschede in een reactie op een eerder demonstratieverbod van Pegida-demonstratie. Er zijn sprekers aangekondigd van Nation, Autonome Nationalisten Vlaanderen, UWS en NVU. UWS-spreker is er niet. Tijdens demonstratie wordt veel aandacht besteed aan een antisemitische boodschap tegen het 'Koosjerkartel'.
17 sep 2017
Door:
Pegida, Fortress Europe
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 100 en 150 personen
Extra:
Na een eerder demonstratieverbod, organiseert Pegida/Fortress Europe opnieuw een demonstratie in Enschede. Ook deze keer wordt de Duitse nazi/hooligan-band Kategorie C aangekondigd, alsmede sprekers van Britain First!, AFD, Thugida, Finnish Defence League, Forza! en de Nederlandse Burger Partij. De sprekers van Britain First! worden echter door de Engelse douane tegen gehouden. De spreker van Forza! belde af. Eén van de sprekers wordt gearresteerd wegens discriminatie. Van tevoren maakte Voorpost-Twente propaganda voor deze demonstratie.
18 jun 2017
Door:
Pegida, Fortress Europe
Plaats:
EnschedeHengelo (Overijssel)
Deelnemers:
Tussen 50 en 60 personen
Extra:
Demonstratie in Enschede, georganiseerd door Pegida Nederland en Fortress Europe. Duitse nazi/hooligan-band Kategorie C kondigt aan te zullen spelen. Pegida mobiliseert actief in Duitsland, onder andere onder HoGeSa-aanhang. Er worden sprekers aangekondigd van Britain First!, Pegida. De demonstratie wordt door de gemeente Enschede verboden, vanwege de verwachte ernstige verstoring van de openbare orde. De leiding en aanhang van Pegida negeert dit verbod. De leider van Pegida Nederland, Edwin Wagensveld, wordt gearresteerd. Pogingen van Pegida om in Enschede te demonstreren mislukken. Een groep Pegida-aanhangers demonstreert vervolgens in Hengelo. Daarna gingen deze demonstranten naar het arrestantencomplex in Borne waar ze vrijlating van Wagensveld eisten.
13 feb 2016
Door:
Demonstranten Tegen Gemeente
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 150 en 200 personen
Extra:
Demonstratie in Enschede van DTG, ondersteund door Pegida. De demonstratie loopt door de stad. Er worden 6 personen gearresteerd, deels naar aanleiding van onrust die ontstaat wanneer een spandoek in beslag wordt genomen waarop een hakenkruis is afgebeeld in een vuilnisbak. Een man die 'Vluchtelingen Welkom' roept wordt weg geduwd.
31 okt 2015
Door:
AZC Alert
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 375 en 425 personen
Extra:
Demonstratie in Enschede tegen vluchtelingenopvang. georganiseerd door AZC Alert. Demonstratie verloopt onrustig door aanwezige voetbalfans. Men probeert door politielinies te breken en er vallen arrestaties. Ook groep neonazi's is aanwezig, onder andere van Kameraadschap Noord Nederland. Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) is ruim vertegenwoordigd. Er worden zes demonstranten gearresteerd voor het brengen van de Hitlergroet, belediging en mishandeling. De demonstranten worden toegesproken door PVV-Statenlid Edgar Mulder, Kamerlid Louis Bontes, raadslid Paul Meijer van Forza! Haarlemmermeer en Kim de Jong van DTG.
Organisaties:
18 sep 2011
Door:
Voorpost
Plaats:
Enschede
Extra:
Voorpost voert actie tegen globalisering en zetten een McDonald's-vestiging af met rood-witte linten, kaarsen en rouwkaarten.
Organisaties:
28 mei 2011
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 75 en 80 personen
Extra:
NVU demonstreert in Enschede tegen multiculturele samenleving. Er lopen groepen Duitse neonazi's mee. Tijdens de demonstratie vinden er flinke vechtpartijen plaats tussen tegenstanders en de politie. Vanwege diverse racistische uitlatingen en het dragen van discriminerende symbolen worden verschillende deelnemers later vervolgd en veroordeeld.
Organisaties:
12 mrt 2010
Door:
Voorpost
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 2 en 5 personen
Extra:
Voorpost-leden demonsteren in Enschede bij het verwijderen van een standbeeld van Lenin
Organisaties:
15 okt 2009
Door:
Voorpost
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Voorpost staat voor McDonald's met spandoek tegen globalisering
Organisaties:

Kroniek

71 resultaten
*

Zaterdagmiddag loopt een jeugdvoetbalwedstrijd in Enschede uit de hand. Een team uit Enschede heeft een team uit Hengelo op bezoek. Nadat er een elleboogstoot is gegeven tijdens het voetballen, wordt de sfeer grimmig. Het team uit Hengelo wordt tijdens de tweede helft voortdurend racistisch benaderd. Dat gebeurde met name door een vader van een van de spelers van Enschede. Die man richt zijn scheldpartijen vervolgens ook op een grensrechter, die ook van Hengelo is. Als de grensrechter de man na de wedstrijd aanspreekt krabt diens vrouw hem in het gezicht. Hierna escaleert de situatie en er is sprake van meerdere vechtende ouders en begeleiders.

*

In Enschede vernielt een man een autoportier en is hij wederspannig tegen zijn arrestatie. Hij beledigt daarbij twee politieagenten: “Kankerturk, fuck the police, fuck the popo, kankerlijers“. Hij moet zich in augustus 2017 voor de rechter verantwoorden.

*

Een man uit Rotterdam krijgt een boete van de rechtbank in Almelo vanwege het bedreigen van de burgemeester van Enschede in maart 2016. Hij plaatste toen een foto van die burgemeester op internet met een gecombineerde Nederlands-Turkse vlag. Die foto was gemaakt bij een bijeenkomst vanwege de vierhonderd jaar bestaande betrekkingen tussen beide landen, waar de burgemeester bij aanwezig was. De Rotterdammer schreef er echter bij: “Hier staat maar 1 straf op, de kogel. Landverraad en in 1945 stonden al die landverraders tegen de muur“. Op hetzelfde internetplatform waar hij deze teksten schreef, plaatste de Rotterdammer ook likes voor de NVU en de PVV.

*

Thierry Baudet vertelt op een bijeenkomst in Enschede over de ideeën van Forum voor Democratie. Er zijn ongeveer honderd mensen aanwezig. Een man die bij Erkenbrand betrokken is, laat hier een boek van Baudet door hem signeren en stelt een vraag over de terugkeer van blanke Zuid-Afrikanen naar Nederland. Ze maken een praatje over Erkenbrand.

*

De gemeente Doetinchem ontslaat een man uit Enschede die sinds half november een tijdelijk contract heeft als schuldhulpverlener. Het contract is direct ontbonden nadat de gemeente ontdekt dat de man twee jaar geleden op internet had geschreven: “Kutjoden … de Duitsers hebben half werk geleverd“. De gemeente vroeg de man om een verklaring, maar kreeg een onbevredigend antwoord.  Hij ontkent het bericht zelf te hebben verstuurd.

*

De uitspraak van de rechtbank in Almelo in het terrorismeproces tegen vijf mannen van DTG en DSDA die op 27 februari 2016 een brandbom gooiden naar een moskee in Enschede. Ze worden veroordeeld wegens ‘een aanslag met een terroristisch oogmerk‘ en Danny Hoffmann, Ronald Mooibroek, Jeroen Banda en Marco Holtkamp krijgen vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Raymond S. krijgt vier jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Dat is iets lager omdat hij wilde stoppen en spijt kreeg. Er volgt in april 2017 nog een hoger beroep.

*

Kranten maken melding van een verzoek van het CIDI om de veiling af te blazen van drie schilderijen met naziportretten. Die veiling staat voor medio oktober gepland bij een veilinghuis in Enschede. Het gaat om portretten van Adolf Hitler en Heinrich Himmler die zijn geschilderd door de fanatieke nazi en SS’er Wolfgang Willrich. Ook worden twee Hitler-beeldjes geveild. De nazi-ideologie druipt van de schilderijen. Bovendien speelde Willrich een prominente rol bij de verwijdering van joodse kunst uit Duitse musea. De directeur van het veilinghuis verweert zich door te stellen dat musea ook portretten van Stalin, Lenin en Mao etaleren. Hij wil niet zeggen wie de opdrachtgever van de veiling is. Het veilinghuis zal de verkoop niet door laten gaan.

*

Donderdagavond komt het bericht naar buiten dat er in Enschede rode posters zijn opgehangen met de tekst ‘AZC Nee‘. Het is onduidelijk wie ze opgehangen heeft en de gemeente haalt ze vrijdagochtend weg. Woordvoerder Roy Bruinsma van AZC Alarm weet niet wie ze opgehangen heeft, maar kan de actie wel waarderen: “Geweldloos, maar de boodschap is wel duidelijk“.

*

De kantonrechter in Enschede bepaalt dat een onderwijsinstelling uit Hengelo Michel Letteboer uit Almelo mag ontslaan als docent geschiedenis vanwege zijn uitlatingen op internet. Dat zijn: “Respectloze uitlatingen met soms gewelddadig karakter.” Er zijn foto’s ingebracht waarop hij op NVU-demonstraties loopt en een strafzaak tegen NVU-leider Constant Kusters bijwoont. Michel Letteboer was op sociale media tekeer gegaan tegen krakers en tegen een lesbische vrouw. Hij gaf les op een school in Oldenzaal.

*

Een Marokkaans-Nederlandse politieagent informeert in zijn vrije tijd bij het politiebureau in Enschede naar een aangifte van een familielid. De agenten willen hem echter niet te woord staan en geloven niet dat hij bij de politie werkt. Ze suggereren dat hij als schoonmaker bij de politie werkt. Hij kan zich niet legitimeren en de situatie escaleert. De politieagent wordt hardhandig gearresteerd. Hij voelt zich gediscrimineerd en denkt dat een blonde jongen dit niet overkomen was. Er volgt een slepende procedure en de Marokkaans-Nederlandse agent dient een serie klachten in, maar dit leidt nergens toe. Hij verlaat later gedesillusioneerd het korps.

*

De actiegroep Identitair Verzet doet op verschillende plekken mee aan de nationale dodenherdenking. Ze misbruiken de herdenking echter om te pleiten voor “nooit meer broederoorlog”, in plaats van de slachtoffers van de nazi’s te herdenken. Volgens Identitair Verzet moeten etnisch verwante volkeren, zoals de bewoners van Noord-Europese landen, nooit meer in een onderlinge oorlog verzeild raken. De groep stelt dat er in Leidentientallen activisten” hieraan deelnemen. Ze leggen een bloemstuk bij de officiële herdenking. Ook de afdeling Bollenstreek (regio Hillegom-Noordwijk) zegt dat ze deelgenomen heeft. In het oosten doet de afdeling Twente & De Achterhoek naar eigen zeggen mee in Apeldoorn en Enschede.

*

De Hoge Raad bevestigt een vonnis van het Gerechtshof in een discriminatiezaak tegen een NVU-demonstrant die eind mei 2011 op een NVU-demonstratie in Enschede riep: “Ali B. en Mustapha, ga toch terug naar Ankara“. Volgens de Hoge Raad is de demonstrant terecht veroordeeld. De demonstrant heeft destijds “tot uitdrukking gebracht dat personen van niet-Nederlandse afkomst niet welkom zijn“. Het gaat volgens Constant Kusters om hemzelf en twee andere NVU’ers. Het drietal moet een boete betalen van 500 euro.

*

De actiegroep DTG verzamelt zich ’s avonds bij het stadhuis in Enschede, waar de stadsdeelcommissie Oost de komst van een nieuwe moskee bespreekt. De groep wil flyers uitdelen en een speech houden met de strekking: “Wij zeggen nee tegen de azan en de bouw van de moskee, want wij willen geen terroristisch bolwerk in Enschede”. Er zijn achttien insprekers tegen de gebedsoproep (azan) uit de moskee. Ze krijgen dus steun van DTG en een provinciale vertegenwoordiger van de PVV.

*

Een aantal activisten van DTG deelt deze middag flyers uit in de buurt van een school in Enschede. De Provincie Overijssel is boos dat het provincielogo op de flyer staat. De flyers worden uitgedeeld aan de leerlingen en er staat negatieve taal over asielzoekers op.

*

Er is een voetbalwedstrijd in Enschede waarbij er over en weer gescholden wordt. Tijdens een discussie tussen de voetballers roept een keeper: “pak toch de eerste boot terug naar Syrië, vieze vluchteling“. Later wil de speler op wie de opmerking gericht was hier aangifte van doen bij de KNVB. De scheidsrechter wil er niets mee doen omdat hij het niet gehoord heeft.

*

De actiegroep DTG heeft een demonstratie aangevraagd tegen een manifestatie in een katholieke kerk in Enschede. De politie kondigt aan te zullen optreden als de DTG komt demonstreren. Op de manifestatie spreekt een islamitische geestelijke, de burgemeester en een aantal Syrische vluchtelingen. De DTG roept op om toch aanwezig te zijn en komt ook met enkele figuren opdagen. Ze krijgen geen kans om de bijeenkomst te verstoren.

*

Een man uit Rotterdam bedreigt de burgemeester van Enschede op internet. Bij een foto van de burgemeester bij een gecombineerde Turks-Nederlandse vlag schrijft hij: “Hier staat maar 1 straf op. De Kogel. Landverraad. 1945 stonden al die landverraders tegen de muur“. Hij moet zich in 2017 voor de rechter verantwoorden.

*

Op een sociale mediapagina van DTG roept Martijn Oelen op voor een protest tegen de komst van een AZC in Enschede. Hij wil om 18 uur verzamelen in het centrum en dan bij het stadhuis gaan protesteren. Het blijft ’s avonds rustig bij de vergadering en er is alleen een aantal insprekers dat tegen de plannen ageert.

*

Jeroen Banda uit Enschede is een gangmaker binnen de radicale actiegroep DTG. Hij is onlangs overgestapt naar de DSDA. Daarom komen vier mannen van DTG, in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 maart, verhaal halen bij zijn woning. Ze trappen de voordeur van zijn woning in. De politie pakt de aanvallers later op. Hierna raakt de DTG dusdanig verdeeld en in diskrediet, dat de club wordt opgeheven. Een aantal leden richt hierna het Nederlands Verbond op als alternatief.

*

In Enschede is een groep van vijf mannen betrokken bij het gooien van brandbommen naar een moskee vol met mensen. De mannen zijn betrokken bij de groepen DTG en DSDA. Ze worden opgepakt en vervolgd voor het plegen van een terroristische aanslag.

*

Bij een terrein in Enschede waar een AZC wordt gebouwd is vrijdagavond een stapel autobanden in brand gestoken. Dit is vlak buiten de hekken van het terrein gedaan, waar in het voorjaar 600 vluchtelingen moeten gaan komen. Buurtbewoners spreken van een ‘waarschuwing‘ richting de gemeente. De brandweer blust de brand. Er worden geen verdachten opgepakt.

*

In Enschede beledigt een man uit Enschede twee politieagenten met: “kut Turk“.

*

Een militante demonstratie van DTG in Enschede met tweehonderd deelnemers. De groep protesteert tegen de komst van een AZC en roept leuzen tegen de islam. Voorpost en Identitair Verzet roepen op tot deelname en de NVU kondigt aan te komen. Enkele demonstranten brengen de Hitlergroet en er worden vier mensen gearresteerd vanwege een Pegida-spandoek waarop een hakenkruis staat dat in een vuilnisbak wordt gegooid. Vier arrestanten hebben verboden wapens bij zich, zoals messen. Een demonstrant valt een linkse tegendemonstrant aan die roept dat vluchtelingen welkom zijn. Er is een delegatie van het Frysk Heidens Front aanwezig.

*

Een klein protest van Pegida bij een geluidsmeting van een gebedsoproep van een moskee in Enschede. Hierbij zijn Astrid Bello en Edwin Wagensveld aanwezig. Ze verstoren de geluidsmeting met een megafoon en worden tot stilte gemaand.

*

Een demonstratie van Pegida in Amsterdam met circa 250 deelnemers tegen “de islamisering van Europa“. Op de demonstratieplek worden veel extreemrechtse stickers aangeplakt, zoals die van Voorpost, Defend Europe, European Brotherhood, ACN/AKN en Identitair Verzet. Er is een flinke groep militanten van DTG met een spandoek present. De extreemrechtse burgerwacht DSDA doet een poging de demonstratie te beveiligen. De politie pakt zeker een Pegida-demonstrant op. Op internet verklaart een van de demonstranten later opgepakt te zijn vanwege het brengen van de Hitlergroet. Een opvallende deelneemster is het latere Forum voor Democratie gemeenteraadslid Annabel Nanninga. Na afloop reist een groep van ongeveer veertig demonstranten met de trein weer huiswaarts naar Enschede. Deze groep roept onderweg constant leuzen en maakt vervelende opmerkingen tegen allochtonen. In Enschede schelden ze de medewerkers uit van een Dönerzaak.

*

De burgemeester van Enschede gelast een voor vandaag geplande bijeenkomst over de inrichting van een AZC af, na intimidaties en bedreigingen. De politie heeft onvoldoende mogelijkheden om de openbare orde en veiligheid te garanderen. De burgemeester stelt dat de polarisatie toeneemt en de toon uiterst onprettig aan het worden is. Op de bijeenkomst hadden omwonenden en betrokkenen uitleg moeten krijgen over de opvang.

*

De actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) vergist zich in de datum van een informatieavond van de gemeente Enschede over de komst van asielzoekers. Ze denkt dat het op deze avond is en roept op voor een protestactie. Ook hangt DTG spandoeken in de wijk op met teksten als: “Enschede Oost zegt nee tegen AZC”. Later wordt duidelijk dat de bijeenkomst pas op 26 januari is.

*

Enkele activisten uit Enschede van ondermeer DTG, melden op internet dat ze in Duisburg met een Pegida demonstratie meedoen.

*

Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 november veertien varkenskoppen neergelegd nabij de locatie in Enschede, waar een groot asielzoekerscentrum wordt gebouwd. De gemeente laat ze snel verwijderen. Volgens politie zijn er verder geen bedreigingen geuit. Er wordt aan de lokale actiegroep DTG gedacht als verdachte, maar de politie kan dit niet hard maken. Een woordvoerder van DTG ondersteunt de actie wel en ziet het als een vorm van protest. De groep AZC Alert Enschede zegt dat het niet hun manier van actievoeren is.

*

Een besloten informatieavond van de gemeente Enschede over de noodopvang van vluchtelingen. Hiervoor zijn alleen buurtbewoners uitgenodigd. Er klinken geluiden van verzet en begrip in de buurt. De actiegroep AZC Alert Enschede protesteert voor de deur van de informatieavond. Ze willen met een groep van dertig mensen ook naar binnen, maar zijn niet welkom omdat ze geen uitnodiging hebben. In deze groep zitten ook figuren van DTG. Er wordt buiten wat vuurwerk afgestoken. De bijeenkomst zelf verloopt in een goede sfeer.

*

De gemeente Enschede test met een geluidsinstallatie de volume en de geluidsoverlast van een mogelijke gebedsoproep bij een moskee die nog gebouwd moet worden. Enkele omwonenden komen meteen klagen. De PVV wil dat de gebedsoproep nooit meer te horen zal zijn. De provinciale fractievoorzitter Edgar Mulder noemt de test een dieptepunt. Hij ageert tegen het feit dat de woonomgeving ongevraagd met de gebedsoproep wordt geconfronteerd. Hij zegt: “Het is schokkend dat de laatste woorden die slachtoffers van islamterreur horen voor ze gedood worden, hier via luidsprekers verspreid worden!”. Hij roept de gemeenteraad op direct een einde te maken aan de gebedsoproep.

*

Bij een amateurvoetbalwedstrijd in Slagharen tussen een thuisploeg en bezoekers uit Enschede wordt over en weer discriminerende teksten geroepen. De voetballers uit Enschede zijn grotendeels van allochtone afkomst. Vanuit het Slagharense publiek roepen enkele individuen beledigingen zoals ‘bootvluchtelingen’ en ‘I.S. Strijders’. Ook “ga terug naar je eigen land”, is geroepen. Enkele spelers uit Enschede gaan hierna ook over de schreef. Die krijgen later een reprimande. Een supporter uit Slagharen wordt geschorst omdat hij als de aanstichter gezien wordt. Het bestuur van de ploeg uit Slagharen distantieert zich van de racistische uitlatingen.

*

Een grote en rumoerige demonstratie van AZC Alert Enschede tegen de komst van een AZC in deze stad. Hier zijn ook radicale groepen aanwezig zoals de actiegroep DTG en de neonazi’s van de Kameraadschap Noord-Nederland en de NVU. Identitair Verzet deed een oproep om hier heen te komen. Statenlid Edgar Mulder van de PVV en Tweede Kamerlid Louis Bontes van Voor Nederland zijn sprekers. Er zijn opstootjes en journalisten worden bedreigd. De politie arresteert zes mensen, onder meer voor het brengen van de Hitlergroet, maar ook voor de mishandelingen en bedreigingen. Er zijn ongeveer 400 mensen aanwezig. Bij de opstootjes zijn voetbalsupporters van FC Twente aanwezig.

*

Een informatiebijeenkomst van AZC Alert Enschede in een café in Enschede. Deze afdeling heeft zich afgesplitst van het landelijke AZC-Alert, maar blijft vrijwel dezelfde naam gebruiken. Alleen het tussenstreepje ontbreek bij de afsplitsing. Ze praten op de bijeenkomst over de plannen voor een AZC voor 600 vluchtelingen in Enschede. Aan de muren hangen flyers met teksten als “Nee tegen het AZC”. Er zijn vertegenwoordigers van de gemeente, de lokale politiek en de politie aanwezig. Enkele mensen van de harde kern van voetbalsupporters van FC Twente zeggen toe om naar de demonstratie van de 31e te komen.

*

Het PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma dient twee moties in. In de eerste motie verzoekt hij de regering de Nederlandse grenzen te sluiten en geen enkele asielzoeker meer toe te laten. Hij stelt dat de Nederlandse samenleving wordt ontwricht door de enorme asielinstroom. In de tweede motie stelt hij “gevaarlijke E.U. Maatregelen” aan de kaak, “die de asielramp niet oplossen maar versterken”

Op deze datum wordt ook een wetsvoorstel behandeld van Fritsma en de PVV over de terugzending van criminele Nederlanders, afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Raad van State stelt echter dat er sprake van discriminatie is in dit voorstel en wil een heroverweging.

Dan stellen Sietse Fritsma en Geert Wilders met de PVV-fractie ook nog Kamervragen over het huisbezoek van de politie aan sympathisanten van de PVV-actiegroep AZC-Alert in Enschede. De PVV verwerpt deze huisbezoeken, de politie zou mensen die op democratische wijze uiting geven van hun mening behandelen als een crimineel. Ze willen dat de politie beter ingezet kan worden om echte criminelen op te sporen “bijvoorbeeld gelukzoekers die meisjes aanranden of volksstammen die elkaar te lijf gaan in AZC’s”, die moeten opgepakt worden en per direct uitgezet worden.

*

Kamervragen van Voor Nederland over huisbezoeken van wijkagenten bij leden van AZC-Alert in Enschede. De partij vindt dat de politie een verkeerd signaal afgeeft door ongevraagd op huisbezoek te gaan bij mensen met een onwelgevallige mening over AZC’s. Ze vinden dat de politie zich op criminaliteit moet richten en stopt met de huisbezoeken.

*

In Enschede brengen wijkagenten bezoekjes aan verschillende tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum. Hier zijn ook mensen bij die actief zijn bij de PVV-groep AZC-Alert. Tijdens deze bezoeken komt het ter sprake dat drie wethouders van Enschede worden bedreigd door tegenstanders van het AZC. De politie geeft aan dat de huisbezoeken los staan van de bedreigingen.

*

In Enschede zijn de ramen beklad van drie leegstaande huizen in de wijk Dolphia waar noodopvang zou komen. Er worden spandoeken opgehangen met militante teksten tegen een AZC in de buurt. Volgens de gemeente berust het verhaal over de woningen op onzin en het verspreiden van een ‘kwalijk gerucht’.

*

Een jongeman uit Enschede organiseert op maandagavond een demonstratie tegen de komst van een AZC. Hij vraagt de NVU of ze ook willen komen en ze reageren hier positief op. De NVU roept vervolgens haar achterban op hier te protesteren. De deelnemende organisatie AZC-Alert distantieert zich van de NVU. Het protest richt zich concreet op een vergadering in het Stadhuis. Er zijn 21 insprekers bij deze vergadering, vooral tegenstanders. Er zijn ongeveer 250 demonstranten, maar ook 100 demonstranten voor de opvang van asielzoekers. De sfeer is gespannen, ook omdat er zo’n 50 voetbalhooligans van FC Twente zich bij het anti-AZC protest aansluiten. Er zijn diverse figuren uit extreemrechtse hoek aanwezig. De demonstranten brengen de Hitlergroet en scanderen leuzen zoals “eigen volk eerst” en “vol is vol”. De afdeling Twente en de Achterhoek van Identitair Verzet is er ook bij.

*

Deze dinsdagavond wordt duidelijk dat de gemeente Enschede zeshonderd vluchtelingen op gaat vangen in een gebied tussen Enschede en Glanerbrug. Hierop stelt de PVV in Overijssel dat de inwoners van Enschede al genoeg problemen hebben. Ze willen dat het AZC niet doorgaat. In de buurt is er onvrede over het besluit. Men vreest voor de veiligheid en er zijn spandoeken gemaakt met teksten als ‘Hier geen AZC” en “Nu 600 Straks 1800”.

*

In Enschede heeft de eigenaar van een restaurant een conflict met een leverancier. De restauranteigenaar heeft een Joodse achtergrond en de leverancier is hiervan op de hoogte. Tijdens een ruzie over de kwaliteit van de producten roept de leverancier twee keer hard “Sieg Heil” en brengt hij de Hitlergroet. Ook komt hij achter de balie en verwondt hij de restauranteigenaar. Zo breekt het slachtoffer een arm.

*

Een krant schrijft over een apotheek in Enschede waar vier vrouwen werken die vanuit hun islamitische geloof een hoofddoek dragen. Ze krijgen de laatste tijd termen naar hun hoofd geslingerd zoals ‘kuthoofddoekje’ en ‘ga terug naar je eigen land’. De apotheek heeft vervolgens een aankondiging op de deur gehangen dat er voortaan aangifte gedaan zal worden bij discriminerende opmerkingen of gedrag.

*

De PVV belegt in Enschede een bijeenkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. Dit is het begin van de campagne en alle PVV-kandidaten in Overijssel stellen zich voor.

*

Het Gerechtshof in Arnhem doet in hoger beroep uitspraak tegen drie NVU activisten die eind mei 2011 strafbare leuzen tegen moslims hebben groepen bij een NVU demonstratie in Enschede. Hier waren ze in februari 2013 al voor veroordeeld, maar het trio ging in hoger beroep. Ook het Hof geeft NVU-voorzitter Constant Kusters en de activisten Robert Jan Koelewaard en Mike Brand uit Purmerend weer straf. Ze krijgen alle drie 500 euro boete en stellen opnieuw dat ze het hier niet mee eens zijn. Ze zeggen in cassatie te zullen gaan.

*

De afgelopen nacht is een raam van een moskee in Enschede opgeblazen met een stuk vuurwerk.

*

In een zwembad in Enschede gaat een 47-jarige vrouw tekeer tegen Marokkaanse-Nederlanders. Zo roept ze: “Hou je Marokkaanse bek, weg met dat rotvolk” en meer van zulks. Ze moet later voor de rechter verschijnen vanwege racistische belediging van Marokkanen.

*

In de nacht van 21 op 22 september wordt een islamitische basisschool in Enschede beklad met de tekst “Allah is homo”. Er zijn meer vernielingen geweest de laatste tijd en de directeur van de school verdenkt een groep tieners.

*

Een man uit Enschede krijgt een boete van de rechter in Almelo omdat hij in december 2012 een discriminerende opmerking plaatst op de website van een lokale omroep. Hij was boos over een nieuwsbericht over een automobilist die onder de invloed van alcohol een ongeluk had veroorzaakt. Hij beschrijft de automobilist als een “zigeuner”, waar Hitler wel raad mee zou weten. Ook schreef hij dat hij het niet erg zou vinden als “dat volk” zouden verdrinken. Hij wil dat iedereen in zou zien “dat dat pleuris volk hier moet oprotten”.

*

Een poppodium in Enschede zegt een concert van een reggaezanger uit Jamaica af wegens de antihomo-uitspraken die hij onlangs deed bij concert in Jamaica.

*

Twee jongerengroepen in Enschede zoeken de confrontatie met elkaar. De ene groep noemt zich extreemrechts en uit zich racistisch tegen het enige lid met een donkere huidskleur van de andere groep. Ze zeggen dat ze buitenlanders haten.

*

Deze zondagochtend om vier uur ziet de politie een groepje jongens portiers lastig vallen in het uitgaansleven in Hengelo. Hierna wordt er vanuit de groep een racistische belediging naar de agenten gemaakt. De politie pakt een 16-jarige jongen uit Enschede op wegens de grove belediging. De andere jongens trachten de arrestatie met geweld te voorkomen. Een 18-jarige man uit Haaksbergen slaat een agente met zijn vuist in het gezicht. Ook hij verzet zich met geweld tegen zijn arrestatie.

*

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is een moslima in november 2012 gediscrimineerd op grond van haar geloof. Een vertaalbureau uit Enschede wees haar toen af vanwege haar hoofddoek.

*

De rechtbank van Almelo veroordeelt vier deelnemers aan de NVU-demonstratie van 28 mei 2011 in Enschede tot werkstraffen van 30 en 40 uur. Ook moeten de neonazi’s een boete betalen. Op de demonstratie riepen ze discriminerende leuzen tegen moslims en droegen ze extreemrechtse symbolen met zich mee. Partijleider Constant Kusters krijgt als aanvoerder een iets zwaardere straf dan zijn drie kompanen. Hij kondigt een hoger beroep aan en zegt blij te zijn met de zaak. Hij ziet het als “mega veel reclame voor de NVU”.

*

Een katholieke onderwijskoepel uit Enschede heeft het College voor de Rechten van de Mens gevraagd of hun nieuwe kledingprotocol discriminerend is. De koepel wil haar christelijke identiteit meer uit gaan dragen en wil haar werknemers verbieden kleding te dragen dat naar een andere godsdienst verwijst. Het College stelt vandaag dat de meeste maatregelen toelaatbaar zijn. Alleen het verbieden van hoofdbedekking tijdens de gymlessen zou moslima’s bijzonder treffen. Omdat er geen gerechtvaardigde reden voor een hoofddoekjesverbod is zou zo’n maatregel discriminatie veroorzaken.

*

Een groep sympathisanten van de NVU is vandaag in Almelo aanwezig bij de voortzetting van de strafzaak tegen partijleider Constant Kusters en een drietal demonstranten. De NVU’ers riepen op 28 mei 2011 discriminerende leuzen over allochtonen tijdens een demonstratie van de NVU in Enschede. Er wordt een werkstraf geëist tegen Kusters en op 26 februari volgt de uitspraak.

*

In Kamervragen stelt de PVV dat de islam een negatieve invloed heeft. Ze daarom wil dat de overheid luistert naar protesten in Enschede tegen de komst van een Turkse moskee.

*

Geert Wilders start vandaag een nieuw PVV-offensief tegen de bouw van moskeeën. Hij voert een tournee langs moskeeën en lanceert een website: MoskNee. Wilders komt met een handleiding voor het gebruik van bestaande regels om de bouw van een moskee zoveel mogelijk te vertragen. De moskeetour start vandaag in Enschede en als eerste doelwit is de geplande komst van een Turks cultureel centrum met moskee gekozen. De lokale antimoskee stichting Enschede Nu of Nooit biedt de PVV-delegatie 200 handtekeningen aan op het stadhuis.

*

Een 32-jarige man uit Enschede plaatst een discriminerende tekst op de website van de lokale nieuwssite van RTV Oost. Hij wenst dat zigeuners allemaal verdrinken en stelt dat Hitler er wel raad mee wist.

*

De gemeente Enschede houdt een commissievergadering over de komst van een moskee in een buurt. Een voormalige LPF’er heeft een protestclubje opgezet dat “Enschede Nu of Nooit” gedoopt is. Ze willen handtekeningen verzamelen voor een petitie tegen de moskee. Voor vandaag hebben ze het PVV-Statenlid Edgar Mulder uit Zwolle als inspreker in de commissievergadering gestrikt.

*

Een vertaalbureau uit Enschede wijst vandaag per e-mail een sollicitante af vanwege het feit dat ze een hoofddoek draagt. Ze dient een klacht over discriminatie in.

*

Voorpost Twente organiseert in de middag een informele Stamtafel kroegbijeenkomst in Enschede.

*

Vandaag maakt de rechtbank van Almelo bekend dat het onderzoek in de strafzaak tegen de NVU en haar voorzitter Constant Kusters van 14 augustus jongstleden wordt heropend. De rechter wil onderzoeken wie nu precies de racistische uitingen op de demonstratie in Enschede in mei 2011 heeft gedaan. Ze willen beeld- en geluidsmateriaal aan het dossier toevoegen. De voortzetting van deze zaak is op 12 februari 2013.

*

In Almelo staat NVU-leider Constant Kusters voor de rechter wegens het schreeuwen van discriminerende leuzen op de NVU-demonstratie in Enschede in mei 2011. De demonstranten droegen toen ook extreemrechtse vlaggen met Keltische kruizen met zich mee. De NVU voorman neemt vandaag een groep supporters mee naar de rechtbank. Kusters hoort een werkstraf van veertig uur tegen zich eisen. Het antidiscriminatieplatform Artikel 1 vraagt hierna om een partijverbod voor de NVU. Op 28 augustus is het vervolg in deze zaak.

*

Voorpost Twente organiseert in de middag een informele Stamtafel in een café in de regio Enschede.

*

Een voetbalwedstrijd in Enschede tussen Ajax en FC Twente. Er is sprake van agressief gedrag bij supporters van Twente en het roepen van antisemitische leuzen. Er wordt van alles op het veld gegooid, waaronder aanstekers en munten. Een speler van Ajax raakt gewond in zijn gezicht door een projectiel.

*

Partijleider Constant Kusters van de NVU meldt dat hij vandaag op het politiebureau moest komen vanwege een klacht. Kusters woont in Arnhem. Zijn partij heeft op een demonstratie in mei 2011 in Enschede een discriminerende slogan geroepen. Het gaat dan om “Nederland voor de Nederlanders, eigen volk eerst”. De politie had volgens Kusters ook bezwaar tegen bepaalde extreemrechtse symbolen bij die gelegenheid.

*

De NVU organiseert met een klein groepje een folderactie in het Duitse Gronau, direct over de grens bij Enschede. Ze verspreiden flyers met de oproep om mee te doen aan drie Duitse neonazidemonstraties.