Home » Nederland » Enschede

Enschede

Filter

Demonstraties

8 resultaten
13 feb 2016
Door:
Demonstranten Tegen Gemeenten
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 150 en 200 personen
Extra:
Demonstratie in Enschede van DTG, ondersteund door Pegida. De demonstratie loopt door de stad. Er worden 6 personen gearresteerd, deels naar aanleiding van onrust die ontstaat wanneer een spandoek in beslag wordt genomen waarop een hakenkruis is afgebeeld in een vuilnisbak. Een man die 'Vluchtelingen Welkom' roept wordt weg geduwd.
31 okt 2015
Door:
AZC Alert
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 375 en 425 personen
Extra:
Demonstratie in Enschede tegen vluchtelingenopvang. georganiseerd door AZC Alert. Demonstratie verloopt onrustig door aanwezige voetbalfans. Men probeert door politielinies te breken en er vallen arrestaties. Ook groep neonazi's is aanwezig, onder andere van Kameraadschap Noord Nederland. Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) is ruim vertegenwoordigd. Er worden zes demonstranten gearresteerd voor het brengen van de Hitlergroet, belediging en mishandeling. De demonstranten worden toegesproken door PVV-Statenlid Edgar Mulder, Kamerlid Louis Bontes, raadslid Paul Meijer van Forza! Haarlemmermeer en Kim de Jong van DTG.
18 sep 2011
Door:
Voorpost
Plaats:
Enschede
Extra:
Voorpost voert actie tegen globalisering en zetten een McDonald's-vestiging af met rood-witte linten, kaarsen en rouwkaarten.
Organisaties:
28 mei 2011
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 75 en 80 personen
Extra:
NVU demonstreert in Enschede tegen multiculturele samenleving. Er lopen groepen Duitse neonazi's mee. Tijdens de demonstratie vinden er flinke vechtpartijen plaats tussen tegenstanders en de politie. Vanwege diverse racistische uitlatingen en het dragen van discriminerende symbolen worden verschillende deelnemers later vervolgd en veroordeeld.
Organisaties:
12 mrt 2010
Door:
Voorpost
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 2 en 5 personen
Extra:
Voorpost-leden demonsteren in Enschede bij het verwijderen van een standbeeld van Lenin
Organisaties:
15 okt 2009
Door:
Voorpost
Plaats:
Enschede
Deelnemers:
Tussen 15 en 20 personen
Extra:
Voorpost staat voor McDonald's met spandoek tegen globalisering
Organisaties:

Kroniek

28 resultaten
*

De PVV belegt in Enschede een bijeenkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. Dit is het begin van de campagne en alle PVV-kandidaten in Overijssel stellen zich voor.

*

Het Gerechtshof in Arnhem doet in hoger beroep uitspraak tegen drie NVU activisten die eind mei 2011 strafbare leuzen tegen moslims hebben groepen bij een NVU demonstratie in Enschede. Hier waren ze in februari 2013 al voor veroordeeld, maar het trio ging in hoger beroep. Ook het Hof geeft NVU-voorzitter Constant Kusters en de activisten Robert Jan Koelewaard en Mike Brand uit Purmerend weer straf. Ze krijgen alle drie 500 euro boete en stellen opnieuw dat ze het hier niet mee eens zijn. Ze zeggen in cassatie te zullen gaan.

*

De afgelopen nacht is een raam van een moskee in Enschede opgeblazen met een stuk vuurwerk.

*

In een zwembad in Enschede gaat een 47-jarige vrouw tekeer tegen Marokkaanse-Nederlanders. Zo roept ze: “Hou je Marokkaanse bek, weg met dat rotvolk” en meer van zulks. Ze moet later voor de rechter verschijnen vanwege racistische belediging van Marokkanen.

*

In de nacht van 21 op 22 september wordt een islamitische basisschool in Enschede beklad met de tekst “Allah is homo”. Er zijn meer vernielingen geweest de laatste tijd en de directeur van de school verdenkt een groep tieners.

*

Een man uit Enschede krijgt een boete van de rechter in Almelo omdat hij in december 2012 een discriminerende opmerking plaatst op de website van een lokale omroep. Hij was boos over een nieuwsbericht over een automobilist die onder de invloed van alcohol een ongeluk had veroorzaakt. Hij beschrijft de automobilist als een “zigeuner”, waar Hitler wel raad mee zou weten. Ook schreef hij dat hij het niet erg zou vinden als “dat volk” zouden verdrinken. Hij wil dat iedereen in zou zien “dat dat pleuris volk hier moet oprotten”.

*

Een poppodium in Enschede zegt een concert van een reggaezanger uit Jamaica af wegens de antihomo-uitspraken die hij onlangs deed bij concert in Jamaica.

*

Twee jongerengroepen in Enschede zoeken de confrontatie met elkaar. De ene groep noemt zich extreemrechts en uit zich racistisch tegen het enige lid met een donkere huidskleur van de andere groep. Ze zeggen dat ze buitenlanders haten.

*

Deze zondagochtend om vier uur ziet de politie een groepje jongens portiers lastig vallen in het uitgaansleven in Hengelo. Hierna wordt er vanuit de groep een racistische belediging naar de agenten gemaakt. De politie pakt een 16-jarige jongen uit Enschede op wegens de grove belediging. De andere jongens trachten de arrestatie met geweld te voorkomen. Een 18-jarige man uit Haaksbergen slaat een agente met zijn vuist in het gezicht. Ook hij verzet zich met geweld tegen zijn arrestatie.

*

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is een moslima in november 2012 gediscrimineerd op grond van haar geloof. Een vertaalbureau uit Enschede wees haar toen af vanwege haar hoofddoek.

*

De rechtbank van Almelo veroordeelt vier deelnemers aan de NVU-demonstratie van 28 mei 2011 in Enschede tot werkstraffen van 30 en 40 uur. Ook moeten de neonazi’s een boete betalen. Op de demonstratie riepen ze discriminerende leuzen tegen moslims en droegen ze extreemrechtse symbolen met zich mee. Partijleider Constant Kusters krijgt als aanvoerder een iets zwaardere straf dan zijn drie kompanen. Hij kondigt een hoger beroep aan en zegt blij te zijn met de zaak. Hij ziet het als “mega veel reclame voor de NVU”.

*

Een katholieke onderwijskoepel uit Enschede heeft het College voor de Rechten van de Mens gevraagd of hun nieuwe kledingprotocol discriminerend is. De koepel wil haar christelijke identiteit meer uit gaan dragen en wil haar werknemers verbieden kleding te dragen dat naar een andere godsdienst verwijst. Het College stelt vandaag dat de meeste maatregelen toelaatbaar zijn. Alleen het verbieden van hoofdbedekking tijdens de gymlessen zou moslima’s bijzonder treffen. Omdat er geen gerechtvaardigde reden voor een hoofddoekjesverbod is zou zo’n maatregel discriminatie veroorzaken.

*

Een groep sympathisanten van de NVU is vandaag in Almelo aanwezig bij de voortzetting van de strafzaak tegen partijleider Constant Kusters en een drietal demonstranten. De NVU’ers riepen op 28 mei 2011 discriminerende leuzen over allochtonen tijdens een demonstratie van de NVU in Enschede. Er wordt een werkstraf geëist tegen Kusters en op 26 februari volgt de uitspraak.

*

In Kamervragen stelt de PVV dat de islam een negatieve invloed heeft. Ze daarom wil dat de overheid luistert naar protesten in Enschede tegen de komst van een Turkse moskee.

*

Geert Wilders start vandaag een nieuw PVV-offensief tegen de bouw van moskeeën. Hij voert een tournee langs moskeeën en lanceert een website: MoskNee. Wilders komt met een handleiding voor het gebruik van bestaande regels om de bouw van een moskee zoveel mogelijk te vertragen. De moskeetour start vandaag in Enschede en als eerste doelwit is de geplande komst van een Turks cultureel centrum met moskee gekozen. De lokale antimoskee stichting Enschede Nu of Nooit biedt de PVV-delegatie 200 handtekeningen aan op het stadhuis.

*

Een 32-jarige man uit Enschede plaatst een discriminerende tekst op de website van de lokale nieuwssite van RTV Oost. Hij wenst dat zigeuners allemaal verdrinken en stelt dat Hitler er wel raad mee wist.

*

De gemeente Enschede houdt een commissievergadering over de komst van een moskee in een buurt. Een voormalige LPF’er heeft een protestclubje opgezet dat “Enschede Nu of Nooit” gedoopt is. Ze willen handtekeningen verzamelen voor een petitie tegen de moskee. Voor vandaag hebben ze het PVV-Statenlid Edgar Mulder uit Zwolle als inspreker in de commissievergadering gestrikt.

*

Een vertaalbureau uit Enschede wijst vandaag per e-mail een sollicitante af vanwege het feit dat ze een hoofddoek draagt. Ze dient een klacht over discriminatie in.

*

Voorpost Twente organiseert in de middag een informele Stamtafel kroegbijeenkomst in Enschede.

*

Vandaag maakt de rechtbank van Almelo bekend dat het onderzoek in de strafzaak tegen de NVU en haar voorzitter Constant Kusters van 14 augustus jongstleden wordt heropend. De rechter wil onderzoeken wie nu precies de racistische uitingen op de demonstratie in Enschede in mei 2011 heeft gedaan. Ze willen beeld- en geluidsmateriaal aan het dossier toevoegen. De voortzetting van deze zaak is op 12 februari 2013.

*

In Almelo staat NVU-leider Constant Kusters voor de rechter wegens het schreeuwen van discriminerende leuzen op de NVU-demonstratie in Enschede in mei 2011. De demonstranten droegen toen ook extreemrechtse vlaggen met Keltische kruizen met zich mee. De NVU voorman neemt vandaag een groep supporters mee naar de rechtbank. Kusters hoort een werkstraf van veertig uur tegen zich eisen. Het antidiscriminatieplatform Artikel 1 vraagt hierna om een partijverbod voor de NVU. Op 28 augustus is het vervolg in deze zaak.

*

Voorpost Twente organiseert in de middag een informele Stamtafel in een café in de regio Enschede.

*

Een voetbalwedstrijd in Enschede tussen Ajax en FC Twente. Er is sprake van agressief gedrag bij supporters van Twente en het roepen van antisemitische leuzen. Er wordt van alles op het veld gegooid, waaronder aanstekers en munten. Een speler van Ajax raakt gewond in zijn gezicht door een projectiel.

*

Partijleider Constant Kusters van de NVU meldt dat hij vandaag op het politiebureau moest komen vanwege een klacht. Kusters woont in Arnhem. Zijn partij heeft op een demonstratie in mei 2011 in Enschede een discriminerende slogan geroepen. Het gaat dan om “Nederland voor de Nederlanders, eigen volk eerst”. De politie had volgens Kusters ook bezwaar tegen bepaalde extreemrechtse symbolen bij die gelegenheid.

*

De NVU organiseert met een klein groepje een folderactie in het Duitse Gronau, direct over de grens bij Enschede. Ze verspreiden flyers met de oproep om mee te doen aan drie Duitse neonazidemonstraties.