Home » Nederland » Zwolle

Zwolle

Filter

Kroniek

47 resultaten
*

Een man uit Deventer moet in Zwolle voor de rechter verschijnen wegens eenvoudige belediging en groepsbelediging in Deventer in april 2013. Hij zei toen tegen drie mensen: “Jullie zijn Joden, jullie moeten terug naar Palestina, jullie moeten vergast worden. Jullie zijn zwijnen, ze moeten jullie allemaal vergassen, jullie moeten terug naar Palestina“. Ook spuugde hij een van de mensen in het gezicht. Voor het spugen en de groepsbelediging wordt hij vrijgesproken, maar voor de eenvoudige belediging krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week en moet hij een kleine schadevergoeding betalen.

*

In de avond arresteert de politie twee dertienjarige jongens in Zwolle. Ze worden op heterdaad betrapt bij vernielingen in een nieuwbouwwoning. Ze hebben in een nog natte cementdekvloer voetstappen en hakenkruisen gemaakt. De politie onderzoekt of de jongens ook verantwoordelijk zijn voor dezelfde soort vernielingen op 6 april 2017.

*

Een krant schrijft over een yoga-webshop uit Zwolle die Nepalese tassen terug roept omdat er hakenkruisen op staan afgebeeld. In Azië wordt een andere betekenis toegekend aan het hakenkruis.

*

In de vloer van een woning in aanbouw in Zwolle zijn meerdere hakenkruisen gekrast. Op 19 april arresteert de politie enkele jongeren in een vergelijkbare situatie. De politie onderzoekt of die daders ook voor deze actie verantwoordelijk zijn.

*

Een onbekende man steekt de autobanden lek van de nieuwe auto van een moslimgezin in Zwolle. Hij doet dit in de nacht van zondag de 29e op maandag 30 januari. Hij legt er ook een halve varkenskop bij en maakt er vervolgens een foto van. Er zijn hier eerder vergelijkbare incidenten geweest in juli 2016 en op 9 januari jongstleden.

*

Een onbekende man steekt in de nacht van zondag 8 op maandag 9 januari de banden lek van de auto van een moslimgezin in Zwolle. Waarschijnlijk heeft dezelfde man hier begin juli 2016 al varkensslachtafval rondgestrooid en eind januari 2017 is er een derde incident.

*

Na een aanslag in Istanboel op zaterdag 10 december heeft een man uit Zwolle een schokkende reactie op internet gezet: “Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn. Maar ja, die 29 komen gelukkig niet hier heen, top“. Hij krijgt veel boze reacties en raakt zijn baan kwijt. Hij moet in december 2017 voor de rechter verschijnen voor groepsbelediging.

*

Het nieuws komt naar buiten dat het gemeenteraadslid Elias van Hees van de PVV uit Den Haag op internet een negatieve tekst heeft geschreven over een allochtone voetballer van PEC Zwolle. Hij schrijft teksten als “dribbelende haatbaard” verwijst naar de roemruchte PVV-kreet “minder”. Daarmee doelt hij op het “minder, minder, Marokkanen“. De aanleiding voor zijn aanval komt uit het onjuiste bericht dat de voetballer bij een wedstrijd tegen ADO Den Haag geweigerd zou hebben een interviewster een hand te geven vanwege zijn geloof. Dat gerucht blijkt echter niet te kloppen.

*

In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juli wordt bij de woning van een moslimgezin in Zwolle slachtafval van varkens rondgestrooid. Een onbekende man strooit dit rond het huis en propt een darm in de brievenbus. Hij besmeurt de muren met bloed. In januari 2017 volgen meer van dit soort intimiderende handelingen.

*

Een bekende Nederlandse rapper met een donkere huidskleur wordt in de avond in zijn woonplaats Zwolle staande gehouden door de politie. Hij had geen verkeersovertreding begaan en wordt aangehouden op basis van zijn huidskleur in combinatie met zijn dure auto. Het gaat dus om etnisch profileren, een vorm van discriminatie op basis van uiterlijk of afkomst. Geert Wilders van de PVV reageert ergens in de dagen hierna op dit voorval met de uitspraak: “niks mis met etnisch profileren“.

*

Een jonge vrouw fietst om drie uur in de ochtend met een vriend naar huis in Zwolle. Ze fietsen langs een café en de vriend wordt voor “nigger” uitgescholden. De vrouw spreekt de dader aan, maar die begint vervolgens te vechten met de vriend. Er komen meerdere mannen bij die zeggen “we pakken die nigger“. De vrouw springt er tussen, krijgt klappen en een glas in haar gezicht gegooid of geslagen.

*

Vrijdagavond is er een voetbalwedstrijd tussen twee ploegen uit Zwolle. De wedstrijd wordt in de 64e minuut gestaakt nadat er discriminerende opmerkingen naar een grensrechter zijn geroepen. Het publiek roept “minder, minder” naar een allochtone grensrechter, waarmee ze voortborduren op het “minder Marokkanen” geschreeuw van de PVV. Het publiek aan de zijde van die grensrechter moet die locatie verlaten. De club zegt passende maatregelen te zullen nemen tegen fans die zich misdragen hebben.

*

Van 7 tot 9 februari verzamelt een vrouw handtekeningen in Zwolle tegen de komst van een grootschalig AZC. Ze haalt meer dan duizend handtekeningen op. Ze denkt dat de mensen die de petitie tekenen liever helemaal geen AZC willen. Zelf vindt ze dat iedereen recht heeft op goede opvang, maar dat 600 tot 800 mensen voor Zwolle te veel is.

*

Het bericht komt in het nieuws dat de Provinciale Statenfractie van de PVV in Overijssel van de Commissaris van de Koning wil weten hoe vaak het mis ging in de AZC’s in Overijssel. De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten om de Overijsselse incidenten met asielzoekers in kaart te brengen en eventueel actie te ondernemen. De PVV stelt: “Illegale immigranten die problemen veroorzaken moeten onmiddellijk worden uitgezet naar hun land van herkomst“.

*

De gemeente Zwolle organiseert een informatiebijeenkomst over de locatiekeuze voor een nieuw AZC. Vooraf kondigt Constant Kusters van de NVU aan dat er leden van de NVU uit Zwolle bij de avond aanwezig zullen zijn. Het is onduidelijk of dit ook gebeurd is, er is geen protestactie van de NVU zichtbaar geweest of in de pers vermeld. Het kan ook zijn dat de NVU op deze manier onrust heeft willen zaaien. De avond verloopt zonder problemen. Veel bewoners vinden het AZC te groot en maken zich zorgen over de veiligheid. Er is een kleine groep schreeuwers, maar die taait al snel af als andere tegenstanders van het AZC aangeven dat ze willen argumenteren en niet schreeuwen.

*

De extreemrechtse hooliganband Kategorie C uit Duitsland, heeft een optreden in een zaal in Zwolle. Hier treedt ook een neonazistische rapper bij op. Het concert is aanvankelijk in Duitsland aangekondigd, maar wijkt uit naar Nederland. De zaal is door Patrick de Bruin geregeld. Er zijn zeker honderd mensen bij aanwezig, waaronder Skinheads.

*

In een commissievergadering van de Provincie Overijssel in Zwolle vraagt de PVV waarom de provincie geen beeld heeft van het aantal jihadstrijders uit Overijssel. In andere provincies zijn wel cijfers bekend.

*

Tijdens een vergadering van de Provinciale Staten van Overijssel in Zwolle doet Edgar Mulder als voorzitter van de PVV-fractie uitspraken over de islam: “Nederland heeft de deur open gezet voor de meest achterlijke en gewelddadige ideologie ter wereld, een ideologie, een cultuur die iedere vorm van menselijkheid verwerpt, misschien slechts te vergelijken met het nazisme en het communisme. Islam gaat niet samen met democratie, vrijheid, welvaart en fatsoen”.

*

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november wordt in Zwolle een spoor van bekladdingen aangebracht op auto’s, huizen en ramen. Op een van de woningen is een soort hakenkruis getekend. Van enkele auto’s is een band lek gestoken.

*

De Provinciale Statenfractie van de PVV in Overijssel organiseert een achterbanavond in het Provinciehuis in Zwolle. Hier zijn ook buitenlandse gasten aanwezig. Verder zijn er parlementariërs van de PVV uit de Tweede Kamer en de gehele fractie van de PVV in Overijssel. De sprekers zijn Machiel de Graaf van de PVV en Thierry Baudet van de denktank Forum voor Democratie. Er zijn ruim 120 fanatieke PVV-aanhangers aanwezig die worden geïnformeerd over de gevaren van de Europese Unie en de islam. Na afloop kan men boeken laten signeren door Thierry Baudet, Sam van Rooy van Vlaams Belang en door Joost Niemöller.

*

Voorzitter Edgar Mulder van de Statenfractie van de PVV in Overijssel spreekt zich in de Staten in Zwolle tijdens een vergadering uit over de islam. Hij noemt de islam “de meest achterlijke en gewelddadige ideologie ter wereld. Een ideologie, een cultuur die elke vorm van menselijkheid verwerpt”. Hij zegt ook: “met moslims komt de islam, en met de islam komt homohaat, vrouwenhaat en jodenhaat”.

*

Een onderzoeksrechter in Groningen bepaalt dat een vijftigjarige man uit Barneveld nog zeker twee weken in voorarrest blijft. Hij wordt verdacht van het bekladden van het gerechtsgebouw in Almelo met een hakenkruis, het bekladden van de rechtbank van Zwolle, het Kabinet van de Koning in Den Haag op 10 mei en de gebouwen van de Belastingdienst in Almelo en een uitkeringsinstantie in Hengelo. Ook die heeft hij besmeurd met hakenkruisen, denkt het Openbaar Ministerie.

*

De Provinciale Statenfractie van de PVV in Overijssel, die zetelt in het provinciehuis in Zwolle, brengt een persbericht uit waarin ze schrijven een fel tegenstander te zijn van de oproep tot gebed van een moskee in Oldenzaal. Er is een compromis in de maak tussen de moskee en buurtbewoners om één oproep per week te doen. De PVV wijst dit compromis af.

*

Een man uit Raalte moet in Zwolle voor de rechter verschijnen wegens discriminerende belediging bij een voetbalwedstrijd van PSV tegen Feyenoord in Rotterdam, begin december 2013. Hij riep toen: “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” richting de politie.

*

Een man uit Dedemsvaart krijgt van de politierechter in Zwolle een korte werkstraf voor het beledigen van een stadswacht in Hardenberg in december 2013. Aanvankelijk wordt de man ook discriminatie verweten omdat hij over het gebrekkig inburgeren van buitenlanders klaagt. Dit feit levert echter onvoldoende bewijs voor discriminatie op en daarom wordt alleen het beledigen bestraft.

*

De politierechter in Zwolle spreekt een twintigjarige student uit Amsterdam vrij van het plegen van discriminerende belediging in Deventer in augustus 2014. De man was toen betrokken bij een vechtpartij en werd gearresteerd omdat hij weigerde te vertrekken toen de politie hem wegstuurde. Tegen een agent met een donkere huidskleur had hij toen “kanker zwarte uniform” geroepen. De student verdedigt zich met het argument dat hij het over de kleur van het uniform van de agent had. Omdat het strafdossier meer  onduidelijkheden bevat, spreekt de rechter de student vrij.

*

In Zwolle wordt een 54-jarige Bulgaarse straatmuzikant zomaar doodgestoken door een minderjarige psychiatrische patiënt. De dader rent hierna een supermarkt in en begint ook daar wild om zich heen te steken. Een klant raakt zwaar gewond.

*

In de Provinciale Staten van Overijssel in Zwolle wordt een motie van de PVV aangenomen over de grote Turks-Nederlandse demonstratie van 1 juni 2014 in Almelo. De motie gaat over het ontkennen door de Turkse demonstranten van de genocide op de Armeniërs rond de Eerste Wereldoorlog. In de motie wordt ook de afkeuring uitgesproken over kwetsende uitingen richting de Armeense gemeenschap. De PVV krijgt steun van verschillende partijen bij deze motie. Hierna stelt de Turkse ambassadeur dat er een toename van racistische aanvallen op de Turkse gemeenschap te zien is, onder andere op moskeeën.

*

De politierechter in Zwolle veroordeelt een 22-jarige man uit Vollenhove vandaag tot een kleine boete wegens het brengen van de Hitlergroet en het beledigen van Joden als groep. In mei 2012 was hij boos op de politie die zijn bier in beslag had genomen tijdens de Havendagen in Vollenhove. Hij roept dan: “Alle Joden aan het gas” en “Sieg Heil”, brengt de Hitlergroet en imiteert een Hitlersnorretje. Op de zitting biedt hij zijn excuus aan.

*

In Rotterdam wordt gevoetbald in de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax uit Amsterdam. Hier uiten zowel Ajax- als Zwollefans spreekkoren met het woord ‘joden’ er in.

*

Iemand uit Hardenberg krijgt een boete van de politierechter in Zwolle vanwege het beledigen van een stadswacht in Hardenberg in december 2013. Met een kompaan plaatste de verdachte beledigingen op sociale media. Aanvankelijk is er in de aanklacht ook sprake van discriminatie vanwege het afgeven op het vermeend gebrekkig Nederlands dat de stadswacht zou spreken. Er is echter onvoldoende bewijs voor strafbare discriminatie.

*

Op maandagochtend is er een explosie in een shoarmazaak in Zwolle. Er breekt een felle brand uit en de politie denkt aan een misdrijf. Er vallen geen gewonden. De daders dragen maskers tijdens de brandstichting. Later wordt een 21-jarige man uit Zwolle als verdachte aangehouden.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een man uit Brazilië die in Zwolle woont. Hij kon in april 2013 geen telefoonabonnement afsluiten bij telefoonbedrijven uit Leidschendam en Maastricht omdat hij geen Nederlands identiteitsbewijs heeft. De man heeft wel een verblijfsvergunning, maar de bedrijven vonden dat niet voldoende. Het College stelt dat hiermee sprake is van discriminatie en verboden onderscheid op basis van nationaliteit.

*

Vandaag schrijft een krant over een strafzaak tegen een 21-jarige man uit Zwolle, die voor moet komen voor een serie delicten tegen de politie. Telkens als hij dronken is pleegt hij geweld en maakt hij beledigende opmerkingen. In augustus 2012 werd hij gearresteerd wegens baldadig gedrag en pleegde hij geweld tegen een agente. Op het bureau schold hij een agent de huid vol met racistische opmerkingen. Hij krijgt voor alle delicten twee maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.

*

De Nederlandse Spoorwegen worden vandaag beoordeeld door het College voor de Rechten van de Mens. In november 2012 was er een controle op station Zwolle waarbij een vrouw met een donkere huidskleur wel driemaal gecontroleerd werd. Ze stelt dat hierbij alleen mensen met een donkere huidskleur werden gekozen. Ze heeft een klacht ingediend wegens discriminatie maar kiest hierbij voor anonimiteit. De NS stelt dat ze het incident niet terug kunnen vinden. Wegens gebrek aan bewijs stelt het College dat er geen onderscheid is gemaakt op grond van ras.

*

In Zwolle geeft een rechter een werkstraf aan een 24-jarige man uit Steenwijk. Hij maakte eind 2012 in zijn woonplaats ruzie in een café en maakte daarbij een racistische opmerking naar een politieagent. Hij verzette zich heftig tegen zijn arrestatie en richtte vernielingen aan in de politieauto.

*

Een groep Poolse uitzendkrachten voert actie bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle en bij uitzendbureau Tempo Team. Ze zijn het zat dat ze minder betaald krijgen dan hun Nederlandse collega’s. De vakbond FNV steunt hen en spreekt van uitbuiting. De Poolse distributiewerkers voelen zich “slecht betaald, opgejaagd en geïntimideerd”. Ze willen betere woon- en werkomstandigheden.

*

Bij een strafzaak in Zwolle, waar een krant vandaag over schrijft, krijgt een 25-jarige man uit Emmen een werkstraf van tachtig uur. Hij maakte racistische en discriminerende opmerkingen richting politieagenten. Dit gebeurde in januari 2012 tijdens een kroegentocht in Zwolle.

*

Een 21-jarige man uit Kampen krijgt een taakstraf van veertig uur van een rechter in Zwolle. Hij had zich in december 2011 op de lokale televisie discriminerend uitgelaten met kreten als “roetmoppen” en “kutzwarten” tijdens een Kerstmarkt. Hij zou destijds flink dronken zijn geweest en heeft excuses aangeboden.

*

De gemeente Enschede houdt een commissievergadering over de komst van een moskee in een buurt. Een voormalige LPF’er heeft een protestclubje opgezet dat “Enschede Nu of Nooit” gedoopt is. Ze willen handtekeningen verzamelen voor een petitie tegen de moskee. Voor vandaag hebben ze het PVV-Statenlid Edgar Mulder uit Zwolle als inspreker in de commissievergadering gestrikt.

*

Een vrouw heeft een klacht ingediend bij de NS en het College voor de Rechten van de Mens over een controle die vandaag op station Zwolle wordt uitgevoerd. Ze stelt dat alleen mensen met een donkere huidskleur meermalen gecontroleerd werden. Ze werd zelf driemaal gecontroleerd.

*

De politierechter in Zwolle veroordeelt een 37-jarige man uit Kampen tot een werkstraf. Hij had het Marokkaans-Nederlandse GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi via internet bedreigd. De Kampenaar was boos geworden toen Dibi de PVV in oktober 2011 een “stelletje racisten” had genoemd.

*

In Zwolle gedraagt een 25-jarige man uit Emmen zich recalcitrant tijdens een kroegentocht. Hij wordt gearresteerd en maakt vervolgens racistische en discriminerende opmerkingen naar de politie.

*

In Zwolle wordt vanochtend ontdekt dat er negen auto’s zijn bekrast met hakenkruisen.