Almelo
- 1 demonstraties
- 37 kroniek
Resultaten
Demonstraties
Kroniek
Een krant schrijft over een recente uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem over een kort geding in hoger beroep van Michel Letteboer uit Almelo tegen zijn ontslag bij een school in Oldenzaal vanwege zijn NVU-verleden en extreemrechtse uitspraken. Het Hof stelt dat het ontslag geoorloofd is omdat Letteboer zijn extreemrechtse verleden verzwegen heeft.
Een Turks-Nederlandse man is de eigenaar van een autobedrijf in Almelo. Hij heeft e-mailcontact met een potentiële klant. Die vraagt hem vandaag of een sportieve auto een “Ex Turken auto” is. De eigenaar vraagt wat hij hiermee bedoeld en krijgt te horen: “Op dat moment stopt namelijk de onderhoud bij zo’n auto en wordt er niets meer afgestempeld in de boekjes. Onderhoud vaak bij Ahmed of Mohammed. Of anders bij Ali is eukk goedeh montuur.. als je begrijpt wat ik bedoel“. Hierna beëindigt de eigenaar het contact beleefd met “wij wensen u nog veel plezier met uw zoektocht“. De klant biedt hierna zijn excuses aan.
Geert Wilders stelt met twee collega-parlementariërs van de PVV Kamervragen over de gemeente Almelo die islamitische feestdagen viert. Ze vinden het verwerpelijk dat de gemeente “de veroveringsdrift van de islam” promoot. Ze zien islamitische feestdagen als onderdeel van een ideologie “die er op uit is onze manier van samenleven, onze cultuur, identiteit, rechtstaat en democratie omver te werpen”. De PVV wil dat de Minister in gesprek gaat met de burgemeester van Almelo en “hem dringend te adviseren om de islam en zijn symbolen te bestrijden in plaats van te promoten“. Ook in de gemeenteraad van Almelo is er kritiek. Hierom trekt de gemeente Almelo het plan in om de feestverlichting op een brug ook aan te steken tijdens islamitische feestdagen.
Een vrouw uit Kampen krijgt een voorwaardelijke taakstraf van de rechtbank van Almelo omdat ze eind juli 2014 op internet schreef: “De enige goeie moslim is een dode moslim. Bevrijd Nederland van dit kankergezwel en stem op Wilders“. Ze wordt veroordeeld voor discriminerende belediging jegens moslims en Turken, wegens hun godsdienst en ras.
Een Turks-Nederlandse man uit Den Haag krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van de rechtbank in Almelo wegens “in het openbaar mondeling aanzetten tot gewelddadig optreden tegen mensen wegens hun ras”. Hij was als voorman van een Turkse organisatie op 1 juni 2014 spreker op een demonstratie in Almelo, die gericht was tegen een Armeens monument. Met dat monument wordt de genocide herdacht die de Turken in 1915 onder de Armeniërs aanrichtten. Een misdaad die nog altijd fel ontkent wordt door veel Turken. Op de demonstratie in Almelo sprak de Turkse man een doodsbedreiging uit jegens Armeniërs. Hij is voorzitter van een organisatie die is aangesloten bij de Turkse Federatie Nederland, die als Grijze Wolven-organisatie te boek staat.
Richard Quick uit Aadorp stuurt via de app negatieve berichten naar mensen in Vriezenveen, Almelo en Aadorp. De ontvangers zijn uit een bestuur gezet en daar is Quick blij mee. Hij schrijft daarom een cynische tekst en voegt daar een foto van een armband met een hakenkruis bij, omdat hij vindt dit bij ze past. Richard Quick moet in mei 2019 voor de rechter verschijnen voor belediging.
Een man uit Rotterdam krijgt een boete van de rechtbank in Almelo vanwege het bedreigen van de burgemeester van Enschede in maart 2016. Hij plaatste toen een foto van die burgemeester op internet met een gecombineerde Nederlands-Turkse vlag. Die foto was gemaakt bij een bijeenkomst vanwege de vierhonderd jaar bestaande betrekkingen tussen beide landen, waar de burgemeester bij aanwezig was. De Rotterdammer schreef er echter bij: “Hier staat maar 1 straf op, de kogel. Landverraad en in 1945 stonden al die landverraders tegen de muur“. Op hetzelfde internetplatform waar hij deze teksten schreef, plaatste de Rotterdammer ook likes voor de NVU en de PVV.
De uitspraak van de rechtbank in Almelo in het terrorismeproces tegen vijf mannen van DTG en DSDA die op 27 februari 2016 een brandbom gooiden naar een moskee in Enschede. Ze worden veroordeeld wegens ‘een aanslag met een terroristisch oogmerk‘ en Danny Hoffmann, Ronald Mooibroek, Jeroen Banda en Marco Holtkamp krijgen vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Raymond S. krijgt vier jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Dat is iets lager omdat hij wilde stoppen en spijt kreeg. Er volgt in april 2017 nog een hoger beroep.
De kantonrechter in Enschede bepaalt dat een onderwijsinstelling uit Hengelo Michel Letteboer uit Almelo mag ontslaan als docent geschiedenis vanwege zijn uitlatingen op internet. Dat zijn: “Respectloze uitlatingen met soms gewelddadig karakter.” Er zijn foto’s ingebracht waarop hij op NVU-demonstraties loopt en een strafzaak tegen NVU-leider Constant Kusters bijwoont. Michel Letteboer was op sociale media tekeer gegaan tegen krakers en tegen een lesbische vrouw. Hij gaf les op een school in Oldenzaal.
Het Nederlands Verbond plaatst foto’s op internet van een groepje van hun mensen die op uitnodiging van de Partij Vrij Almelo vrijwilligerswerk doet in de ouderenzorg in Almelo. Ze doen aan tuinonderhoud en gebruiken dit als Public Relations-activiteit. Met het plaatsen van de foto’s op internet probeert de groep haar imago te verbeteren.
Zaterdagochtend, vlak na middernacht, wordt een zeventienjarige jongen uit Almelo op de kermis in Geesteren racistisch uitgescholden omdat hij bier steelt van een groep jongeren. De jongen is geboren in Burundi. Mensen uit de groep roepen: ‘Kankerneger, ga terug naar je eigen land, zwarte piet‘. Er wordt wat geduwd en getrokken.
Een man met een donkere huidskleur fietst in Almelo door de stad met zijn zesjarige zoontje. Vanuit een auto schelden twee mannen hem uit voor “vieze kankerzwarte”. Ze achtervolgen hem en slaan hem in elkaar met een ijzeren staaf. Het zoontje slaat op de vlucht en is hierna twee uur zoek. Het slachtoffer is al eens eerder racistisch uitgescholden door een van de mannen. In 2018 moet die aanvaller voor de rechter verschijnen.
Een volkstuinvereniging in Almelo heeft een extra ledenvergadering belegd vanwege een conflict tussen het bestuur en een aantal kritische leden. Het College voor de Rechten van de Mens heeft hier ook uitspraak over gedaan op 23 juni 2015. De leden beschuldigen het bestuur van discriminatie en kregen deels gelijk van het College. De vereniging zou geen asielzoekers en buitenlanders toe willen laten. Om hun standpunten kracht bij te zetten zouden de opstandige leden zich intimiderend hebben gedragen tegenover andere leden. Er zou de Hitlergroet gebracht zijn, er is aangifte van discriminatie gedaan, er zijn bedreigingen geuit, er is aangifte van smaad gedaan. Een joods lid is gezegd dat het bestuur hem van de tuin af zou willen. De voorzitter ontkent dat het bestuur racistisch is. Er zijn wel notulen waar hij in zegt geen asielzoekers meer te willen.
In Kerkade is er een voetbalwedstrijd van de thuisploeg Roda JC tegen de bezoekers van Heracles uit Almelo. Een speler van Roda JC, die zelf een donkere huidskleur heeft, wordt door supporters van Heracles getergd doordat die vervelende “Apengeluiden” maken. Hij steekt hierom zijn middelvinger op naar het publiek uit Almelo. Heracles ontkent echter dat er oerwoudgeluiden zijn gemaakt. De clubleiding stelt dat niemand iets gehoord zou hebben. De Aanklager Betaald Voetbal pakt Heracles hierna ook niet aan voor de vermeende oerwoudgeluiden, omdat de uitlatingen ‘onvoldoende concreet’ waren. Het opsteken van de middelvinger komt de speler wel op een officiële waarschuwing te staan.
Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een volkstuinvereniging uit Almelo. Die besloot in een vergadering in augustus 2014 om geen leden meer toe te laten, die afkomstig zijn uit het lokale asielzoekerscentrum. Drie commissieleden van de volkstuinvereniging dienden vervolgens een discriminatieklacht in omdat de vereniging mensen met een buitenlandse naam uit zou sluiten en voor asielzoekers een ander toewijzingsbeleid toe zou passen. Het College stelt dat er voor het weren van buitenlanders onvoldoende bewijs is. De bewijsstukken zijn niet voorzien van een datum. Wel is vast komen te staan dat de vereniging asielzoekers discrimineert door een extra drempel voor hen in te bouwen, middels een extra screeningsgesprek, dat voor andere leden niet geldt. De volkstuinvereniging maakt zich ook schuldig aan victimisatie door de drie klagers te schorsen als lid. Iemand die klaagt over discriminatie mag hierdoor niet extra gedupeerd worden, anders is er sprake van victimisatie.
Een onderzoeksrechter in Groningen bepaalt dat een vijftigjarige man uit Barneveld nog zeker twee weken in voorarrest blijft. Hij wordt verdacht van het bekladden van het gerechtsgebouw in Almelo met een hakenkruis, het bekladden van de rechtbank van Zwolle, het Kabinet van de Koning in Den Haag op 10 mei en de gebouwen van de Belastingdienst in Almelo en een uitkeringsinstantie in Hengelo. Ook die heeft hij besmeurd met hakenkruisen, denkt het Openbaar Ministerie.
PVV-leider Geert Wilders legt in Almelo een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de genocide door Turken op Armeniërs vanaf 1915.
De rechtbank in Almelo geeft een man uit die plaats een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege het ontkennen van de holocaust en het belediging van Joden op zijn website. Hij wordt vrijgesproken van het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld tegen Joden, maar heeft zich dus wel schuldig gemaakt aan belediging in 2013 en 2014.
In Almelo moet een Afrikaanse man uit Angola voor de rechter verschijnen vanwege een incident tijdens de Sinterklaasintocht in Almelo op 15 november jongstleden. Hij zou hier een 15-jarig meisje geslagen hebben die als Zwarte Piet verkleed was. Volgens de ene lezing was de man kwaad en schold hij ze uit voor racisten. Volgens de andere lezing provoceerde het groepje hem en schold hem uit voor ‘zwarte’ en ‘vieze zwarte’. Het 15-jarige meisje had een blauw oog. De Afrikaanse man betuigt spijt voor de mishandeling. De politierechter geeft hem een korte taakstraf en hij moet smartengeld betalen aan het slachtoffer.
Bij de Sinterklaasintocht in Almelo vindt een incident plaats, waarover beide partijen achteraf een andere lezing hebben. De ene kant zegt dat een Afrikaanse man uit Angola kinderen, die voor Zwarte Piet spelen, voor racisten zou hebben uitgemaakt en wild zwaaiend op ze afgelopen zou zijn. Hierna zou hij een vijftienjarig meisje, die als Zwarte Piet verkleed was, in haar gezicht geslagen hebben. Het verhaal van de Afrikaanse man is anders. Hij zegt dat het groepje van het meisje hem provoceerde. Ze zouden hem ‘zwarte’ of ‘vieze zwarte’ hebben genoemd. Hij zegt het meisje niet echt geslagen te hebben, het was ‘meer een veeg’. De tiener heeft wel een blauw oog. Over elf dagen is een snelrechtzitting tegen de man.
Een man uit Enschede krijgt een boete van de rechter in Almelo omdat hij in december 2012 een discriminerende opmerking plaatst op de website van een lokale omroep. Hij was boos over een nieuwsbericht over een automobilist die onder de invloed van alcohol een ongeluk had veroorzaakt. Hij beschrijft de automobilist als een “zigeuner”, waar Hitler wel raad mee zou weten. Ook schreef hij dat hij het niet erg zou vinden als “dat volk” zouden verdrinken. Hij wil dat iedereen in zou zien “dat dat pleuris volk hier moet oprotten”.
Een Volkstuinvereniging uit Almelo komt bijeen om te vergaderen met de tuintechnische commissie en het bestuur. Er wordt genotuleerd dat ze geen leden meer willen die afkomstig zijn van het asielzoekerscentrum, gezien een slechte ervaring in het verleden. Eind november 2014 dienen drie leden van de commissie een discriminatieklacht in omdat de vereniging verboden onderscheid zou maken door personen met een buitenlandse naam uit te sluiten en voor asielzoekers een ander toewijzingsbeleid toe te passen.
In de Provinciale Staten van Overijssel in Zwolle wordt een motie van de PVV aangenomen over de grote Turks-Nederlandse demonstratie van 1 juni 2014 in Almelo. De motie gaat over het ontkennen door de Turkse demonstranten van de genocide op de Armeniërs rond de Eerste Wereldoorlog. In de motie wordt ook de afkeuring uitgesproken over kwetsende uitingen richting de Armeense gemeenschap. De PVV krijgt steun van verschillende partijen bij deze motie. Hierna stelt de Turkse ambassadeur dat er een toename van racistische aanvallen op de Turkse gemeenschap te zien is, onder andere op moskeeën.
In Almelo organiseren Turks-Nederlandse organisaties een grote demonstratie met 3000 tot 5000 deelnemers. Het protest is tegen een Armeens genocidemonument in Almelo gekeerd en de deelnemers komen met tientallen bussen uit heel het land. De Turken ontkennen dat er in 1915 een genocide gepleegd is in het Ottomaanse rijk, de voorloper van het moderne Turkije. Aan het protest doen ook extreemrechtse Turkse-Nederlanders mee en hier en daar zijn tekens van de Grijze Wolven te zien. Er worden opruiende en haatzaaiende teksten gescandeerd. Justitie besluit na lang wikken en wegen één van de sprekers hiervoor te vervolgen (in maart 2017). Het gaat om een man uit Den Haag die dreigend heeft gezegd dat Karabach het graf van de Armeniërs zal worden. Hierna roert ook de PVV zich en roept de partij om onderzoek te doen naar de uitlatingen op de demonstratie. Verschillende politieke partijen roepen later op de genocide te erkennen.
De rechtbank van Almelo veroordeelt vier deelnemers aan de NVU-demonstratie van 28 mei 2011 in Enschede tot werkstraffen van 30 en 40 uur. Ook moeten de neonazi’s een boete betalen. Op de demonstratie riepen ze discriminerende leuzen tegen moslims en droegen ze extreemrechtse symbolen met zich mee. Partijleider Constant Kusters krijgt als aanvoerder een iets zwaardere straf dan zijn drie kompanen. Hij kondigt een hoger beroep aan en zegt blij te zijn met de zaak. Hij ziet het als “mega veel reclame voor de NVU”.
Een groep sympathisanten van de NVU is vandaag in Almelo aanwezig bij de voortzetting van de strafzaak tegen partijleider Constant Kusters en een drietal demonstranten. De NVU’ers riepen op 28 mei 2011 discriminerende leuzen over allochtonen tijdens een demonstratie van de NVU in Enschede. Er wordt een werkstraf geëist tegen Kusters en op 26 februari volgt de uitspraak.
De kinderrechter in Almelo berispt een vijftienjarige jongen uit Nijverdal wegens het verstoren van de rust. De jongen had in augustus 2012 dreigementen geuit via Twitter. Hij zou een aanslag gaan plegen op Texel zoals Breivik dat gedaan had en zou met een Hitlersnor op school gaan verschijnen. Ook dreigde hij met een ‘nekschot’.
In Almelo worden een vader en zoon van een autochtone familie veroordeeld tot gevangenisstraffen. Ze hebben in juni 2012 hun Turkse buurman dusdanig mishandeld dat deze later komt te overlijden. De vader krijgt als hoofddader een jaar gevangenisstraf. De zoon is niet schuldig aan de dood van de buurman en krijgt vier weken gevangenisstraf voor mishandeling. De helft van deze straffen is voorwaardelijk. De moeder van het gezin en de zoon van de Turkse buurman worden vrijgesproken. Er wordt ontkend dat er racisme in het spel zou kunnen zijn. De Almelose buren leefden al langer in spanning met elkaar.
Uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een NVU’er die in April 2011 werd overgeplaatst door een schoonmaakbedrijf uit Almelo. Hij werkte op een school in Hengelo en daar hebben de leerlingen ontdekt dat de man spreker was geweest op een NVU-demonstratie. Ze begonnen hem voor nazi uit te schelden. De NVU’er voelt zich gediscrimineerd door de overplaatsing. Vandaag stelt het College dat er sprake is van het maken van verboden onderscheid op grond van politieke overtuiging. De man werd overgeplaatst zonder andere goede reden. Hij wordt evengoed niet teruggeplaatst naar de school.
Vandaag maakt de rechtbank van Almelo bekend dat het onderzoek in de strafzaak tegen de NVU en haar voorzitter Constant Kusters van 14 augustus jongstleden wordt heropend. De rechter wil onderzoeken wie nu precies de racistische uitingen op de demonstratie in Enschede in mei 2011 heeft gedaan. Ze willen beeld- en geluidsmateriaal aan het dossier toevoegen. De voortzetting van deze zaak is op 12 februari 2013.
In Almelo staat NVU-leider Constant Kusters voor de rechter wegens het schreeuwen van discriminerende leuzen op de NVU-demonstratie in Enschede in mei 2011. De demonstranten droegen toen ook extreemrechtse vlaggen met Keltische kruizen met zich mee. De NVU voorman neemt vandaag een groep supporters mee naar de rechtbank. Kusters hoort een werkstraf van veertig uur tegen zich eisen. Het antidiscriminatieplatform Artikel 1 vraagt hierna om een partijverbod voor de NVU. Op 28 augustus is het vervolg in deze zaak.
In Almelo ontstaat een vechtpartij vanuit een al langer slepende burenruzie tussen een Turks gezin en hun Nederlandse buren. De Turkse vader wordt tegen de grond geslagen en overlijdt later hierdoor. In diverse krantenartikelen wordt over mogelijk racisme geschreven bij het Nederlandse gezin. Ze zouden een hekel aan Turken hebben.
Een man uit Almelo krijgt vandaag vijf maanden gevangenisstraf wegens het plaatsen van een nepbom bij een moskee in zijn woonplaats in november 2010. De man heeft een bekentenis afgelegd, maar zijn motief blijft onduidelijk.