Home » Nederland » Groningen

Groningen

Filter

Demonstraties

2 resultaten
17 mrt 2019
Plaats:
Groningen
Deelnemers:
3 personen
Extra:
In Groningen is een demonstratie tegen racisme georganiseerd. Op een dak naast de verzamelplaats van deze demonstratie op de Grote Markt in Groningen staan drie mannen met Groningse vlaggen te zwaaien, waarvan in ieder geval één actief is bij Identitair Verzet en Erkenbrand.
Organisaties:
9 apr 2017
Door:
Pegida
Plaats:
Groningen
Deelnemers:
Tussen 30 en 40 personen
Extra:
Demonstratie in Groningen met als thema 'Geef angst & haat geen kans!'. Paul Meijer van Forza! houdt een toespraak. Activisten van neonazigroep KNNL maken opnames van tegendemonstranten die later op internet worden gezet.
Organisaties:

Kroniek

68 resultaten
*

Een man uit Groningen verschijnt daar voor de rechter wegens belediging en wederspannigheid in januari 2017. Hij schold toen iemand uit voor: “Kankerlijer, NSB’er, racist en landverrader” en beledigde een politieagent met: “Vieze zwarte, ga terug naar Afrika“. Hij verzette zich met geweld en bedreiging tegen de politieagenten door te trappen. Hij krijgt drie weken gevangenisstraf, maar gaat hiertegen in hoger beroep. Dat dient dan weer in januari 2018.

*

Een strafzaak in Groningen tegen een man wegens het bedreigen van politieagenten op 1 januari 2017 in Groningen. Hij beledigde een agent daarbij met “kale knikker, kut Molukker“.

*

In Groningen beledigt een man een politieagent, die een Indonesisch klinkende achternaam heeft, met de woorden: “Dikke waailap, klootzak, kankerhonden, kankerlijers, aap“. De strafzaak is in juli 2017.

*

Een demonstratie van Pegida in Groningen onder het motto: “Geef angst & haat geen kans!“. Er staan kreten bij de oproep: “Grenzen dicht, nee ttip, ceta & tisa, alle uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten! illegaal=illegaal, Stop ritueel slachten, no halal!, samen Nederland terugveroveren“. Hier is Paul Meijer van Forza! Haarlemmermeer een van de sprekers, verder Edwin Wagensveld, Astrid Bello, Hugo Kuijper en Piet Kuipers. Er zijn ongeveer veertig deelnemers. De neonazigroep Kameraadschap Noord Nederland roept op internet op voor een tegenactie tegen mogelijke antifascisten. Een demonstrant draagt een PVV vlag met zich mee met de afbeelding van Geert Wilders.

*

Een kleine Pegida-actie in Groningen met negen activisten op deze zaterdag. Voorman Edwin Wagensveld is hierbij en drie vrouwen hebben zich in Burka’s gekleed als statement tegen de islam. Dit is een inleidende actie voor hun demonstratie van zondagmiddag en ze delen flyers uit.

*

Kamervragen door PVV-Kamerlid Sietse Fritsma over een nieuwe illegalenopvang in Groningen. Hij stelt dat door de opvang het terugkeerbeleid ernstig wordt ondermijnd. Fritsma wil dat de Minister de komst van een nieuwe locatie tegen gaat en ook dat hij de andere tientallen gemeenten die aan illegalenopvang doen aanpakt. Hij vraagt of de Minister bereid is de Nederlandse grenzen te sluiten voor asielzoekers.

Hiernaast stelt Sietse Fritsma ook Kamervragen met Geert Wilders over de handel in gesloten spullen door asielzoekers op in Delfzijl. Ze willen weten “waarom deze stelende nepvluchtelingen niet onmiddellijk worden opgepakt en uitgezet”. Opnieuw wil de PVV hierbij dat de Minster de grenzen sluit voor asielzoekers.

*

Een amateurvoetbalwedstrijd in Groningen met een bezoekend team uit Leeuwarden. Een speler uit Leeuwarden maakt vanaf de reservebank een racistische opmerking. Hij zat al op de bank omdat hij geel gekregen had. Hij roept “Die banaan heb je goed getackeld” over een donkere speler van Groningen. Er volgt een opstootje op het veld en de Leeuwarder krijgt een rode kaart en moet vertrekken. Na de wedstrijd escaleert de situatie als supporters van Groningen verhaal komen halen. De bierflesjes en bidons vliegen door de lucht, maar de besturen van beide clubs kunnen het sussen. De Leeuwardse speler wordt door zijn team uit de selectie gezet.

*

Vanuit de neonazigroep KNN duikt een groep op bij een antiracismeconcert in Groningen. Ze zijn van plan om het concert te verstoren. Voor de deur zoekt een groepje van meer dan tien mannen ruzie. Hierbij is de gangmaker Marcel Flink vrij agressief. Het komt niet tot een confrontatie.

*

In Groningen pleegt een vrouw een winkeldiefstal in een supermarkt en beledigt vervolgens een persoon met de uitspraak: “I never believed that I was gonna talk to a nigger in my life” en ze spuugt in de richting van die persoon. Ze moet in juni 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een man uit Groningen rijdt daar met hoge snelheid in zijn auto op een plaatsgenoot af. Het wordt door justitie gezien als een bedreiging tegen het leven. Dit houdt een verband met een serie beledigingen van automobilist tegen zijn opponent in de periode van mei 2015 tot mei 2017. Hij scheldt hem uit voor “nazi“, brengt hem de Hitlergroet marcheert op verschillende momenten demonstratief langs hem. Er volgt een strafzaak tegen de automobilist in september 2017.

*

Een man maakt zich in Groningen schuldig aan belediging en wederspannigheid. Hij scheldt iemand uit voor: “Kankerlijer, NSB’er, racist en landverrader“. Verder beledigt hij een politieagent met: “Vieze zwarte, ga terug naar Afrika“. Hij verzet zich met geweld en bedreiging tegen de politieagenten, onder andere door te trappen. Hij moet in mei 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een man uit Groningen beledigt in Meppel twee parkeercontroleurs met de woorden: “NSB’ers, kankerlijers en joden“. In augustus 2017 volgt een strafzaak tegen hem.

*

In Groningen bedreigt een man twee politieagenten met de dood: “Ik geef je een kopstoot, ik maak je dood” en hij zegt: “kale knikker, kut Molukker“. De strafzaak dient medio april 2017.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een Italiaans-Hindoestaanse werknemer van een autodealer uit Groningen. De werknemer voelt zich gediscrimineerd in diverse situaties op het werk tot april 2015. Hij geeft aan dat hij wordt achtergesteld ten opzichte van zijn autochtone Nederlandse collega’s en dat er discriminerende opmerkingen zijn gemaakt. Het College ziet hier echter geen bewijs voor en de man draagt geen bewijs aan. Het College komt tot een vrijspraak voor de autodealer.

*

Een man uit Groningen maakt zich in Utrecht schuldig aan “Aanzetten tot haat, discriminatie of geweld“. Hij plaatst een bericht op internet waarin wordt opgeroepen om moslims af te slachten. Een strafzaak dient in september 2019.

*

Op internet verzorgt Erkenbrand een uitzending van Radio Evropa over “Ras Realisme“. De gasten uit de Randstad en Groningen praten over de vermeende verschillen in IQ bij diverse “rassen”.

*

In Groningen duiken vijf mannen op bij een linkse bijeenkomst over Zwarte Piet. De mannen komen uit kringen rondom de Kameraadschap Noord-Nederland en er was in die kringen vooraf een oproep rondgegaan om hier heen te komen. De organisatie doet een vergeefse poging om ze weg te sturen, maar omdat ze de bijeenkomst verder ook niet verstoren mogen ze blijven zitten.

*

In een periode van vier dagen, die vandaag start, beledigt een mannelijke patiënt van een psychiatrisch centrum in Groningen een medewerker door een geschrift te verspreiden met de tekst: “A.U.B. geen boze neger voor mijn deur“,  “Laat nieuwe neger niet dreigen met verlof afpakken omdat ik ‘m neger noem!“, “nigger“, “Siegheil! KKK!” en afbeeldingen van een hakenkruis en een galg. De man moet in mei 2018 voor de rechter verschijnen.

*

Op het extreemrechtse internetforum meadhall worden tegelijkertijd bijeenkomsten georganiseerd in Antwerpen en Groningen. Vanwege de afstand richten beide bijeenkomsten zich op een ander deel van de meadhall achterban. Op meeting in Groningen komen drie mensen af. De opkomst in Antwerpen zou iets hoger zijn, vijf of zeven mensen.

*

In Groningen mishandelt een man iemand door hard aan diens haren te trekken en vast te houden. Hij beledigt het slachtoffer van deze mishandeling met de woorden: “Vieze neger, vieze zwarte“. Een strafzaak hierover dient in augustus 2017.

*

In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juli wordt een 26-jarige man in een café in Groningen in elkaar geslagen, omdat hij homo is. Iemand heeft hierbij gezegd: “je bent een vieze homo“. Een zestal mannen slaat en schopt hem omdat ze het niet fijn vinden dat er een homo staat te dansen. Het slachtoffer kan echter geen aangifte doen en de politie doet niets als hij de daders aanwijst. De politie reageert een dag later met de mededeling dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het hier om homogerelateerd geweld gaat. Ze denken dat het gewoon uitgaansgeweld is. Volgens de politie slaat de man zelf als eerste tijdens de ruzie, maar dit ontkent hij. Hij heeft zelfs helemaal niet geslagen.

*

De voorzitter van een LHBT organisatie in Groningen krijgt het aan de stok met zijn buurman. De voorzitter klaagt over luide muziek en vraagt of het zachter mag. De buurman roept: ‘pisnichten‘ en dreigt de ruiten in te gooien met bierflessen. De politie ziet het als een ordinaire burenruzie. De voorzitter doet echter aangifte van discriminatie en bedreiging en hij ziet het als homodiscriminatie.

*

Zondagochtend rond 6 uur worden twee lesbische vrouwen, die hand in hand lopen in de binnenstad van Groningen, ernstig mishandeld tijdens het uitgaan. Drie blanke mannen roepen “plat op plat vult geen gat” als antilesbische kreet. Daarna worden de vrouwen meerdermalen geslagen. Ze worden een paar uur eerder al uitgescholden voor ‘vieze homo’s’. Een politieauto die langs rijdt na de aanval negeert de gewonde vrouwen. Een vrouw is zo hard op haar keel geslagen, dat ze in het ziekenhuis moet worden behandeld.

*

Het bericht komt in het nieuws dat een man uit Groningen een voorwaardelijke werkstraf heeft gekregen van de rechter wegens het dreigen richting moslims op internet. Hij had half november 2015 een foto van een automatisch geweer gepost en de tekst “Voor elk onschuldig slachtoffer twintig moslims gevangen nemen en kennis laten maken met de M.G.-42 en 10.000 kogels“.

*

Na de voetbalwedstrijd van FC Groningen tegen Ajax in Groningen arresteert de politie een supporter van FC Groningen omdat hij de Hitlergroet brengt richting een Ajaxsupporter en daar antisemitische leuzen bij roept. Hij krijgt meteen een boete van 525 euro.

*

De rechtbank in Groningen spreekt een man uit Woldendorp vrij van het bedreigen van D66-leider Alexander Pechtold op internet in september 2015. Het gaat om een boze PVV-aanhanger, die op de site van een sociale mediagroep met de naam “PVV op 1” schreef: “Pechtold, je moet n kopschot hebben”. Hij was boos over de vluchtelingenopvang in Ter Apel. De rechter denkt niet dat hij de bedreiging daadwerkelijk uit gaat voeren. Het OM gaat in hoger beroep tegen deze vrijspraak.

*

In Groningen is een hakenkruis aangebracht op het regimentenplateau in het Bevrijdingsbos. Op deze plek wordt de bevrijding van Groningen in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op het regimentenplateau staan de namen van de Canadese legereenheden vermeld, die de Duitsers verdreven. Er zijn de afgelopen dagen ook meerdere herinneringsplaquettes gestolen.

*

Lokale nieuwswebsites melden de veroordeling van een 48-jarige man uit Emmen door de rechtbank in Groningen. Hij krijgt zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij op de sociale media de VVD bewindslieden Mark Rutte en Klaas Dijkhoff met de dood bedreigde in augustus en september 2015. Dijkhoff heeft de portefeuille asielzaken onder zijn verantwoordelijkheid. De man schreef dat hij hen een kogel door de kop zou jagen, omdat ze het land kapot maken. De man verklaarde bij de laatste verkiezingen op de PVV te hebben gestemd. Hij is niet aanwezig op de zitting, maar heeft vooraf al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen een veroordeling.

*

Een muzikant uit Groningen zet een protestlied “Fuck de PVV” online. In het nummer noemt hij de PVV’ers onder meer “neofascisten”. Hij kiest er bewust voor om het niet subtiel te doen omdat de PVV al jaren lang iedereen beledigt. “Nu wilde ik wel eens terugbeledigen”, verklaart hij. Het nummer wordt opgepikt door GeenStijl en PVV-Kamerlid Martin Bosma. De muzikant wordt vervolgens belaagd en uitgescholden door woedende PVV-aanhangers die zijn telefoonnummer rond sturen.

*

Een man uit Groningen is boos over de aanslagen in Parijs en plaatst een foto van een automatisch geweer op internet: “Dit is het antwoord op de moslims op de bloedige aanslag in Parijs. Gewoon voor elk onschuldig slachtoffer 20 moslims gevangen nemen en dezen met deze MG-42 met 10.000 kogels laten kennismaken“. Ook schrijft hij “Mladic en Karadzic waren goed op weg om het islamitische probleem voorgoed op te lossen in Europa. Erg jammer dat ze zijn afgestopt door die corrupte boevennesten in Brussel en Washington. Was er een grotere kans geweest dat Europa moslimvrij zou worden omdat de velen nu al in Syrië zitten…..“. Voor een deel van deze uitspraken moet hij in maart 2016 voor de rechter verschijnen.

*

Een krant maakt melding over de boosheid bij supporters van FC Groningen over een actie van hun voetbalclub om asielzoekers een gratis kaartje voor een wedstrijd in Groningen te geven. Een regionale zender krijgt honderden klachten binnen. FC Groningen wil de actie toch doorzetten.

*

Een onderzoeksrechter in Groningen bepaalt dat een vijftigjarige man uit Barneveld nog zeker twee weken in voorarrest blijft. Hij wordt verdacht van het bekladden van het gerechtsgebouw in Almelo met een hakenkruis, het bekladden van de rechtbank van Zwolle, het Kabinet van de Koning in Den Haag op 10 mei en de gebouwen van de Belastingdienst in Almelo en een uitkeringsinstantie in Hengelo. Ook die heeft hij besmeurd met hakenkruisen, denkt het Openbaar Ministerie.

*

Woensdagmiddag wordt de voetbalclub FC Groningen gehuldigd in Groningen vanwege het winnen van de beker. Een groep supporters roept ‘En wie niet springt die is een Jood”. Dit slaat mogelijk op een speler van FC Groningen, die afkomstig is van Ajax. Ook de spelers zelf doen op het podium mee met het publiek dat dit roept. Het Openbaar Ministerie zegt dat het niet strafbaar is omdat er geen bevolkingsgroep wordt beledigd.

*

Op het Bevrijdingsfestival in Groningen wordt een groep van ruim twintig Eritrese jongens van het festivalterrein gestuurd. Het gaat om alleenstaande minderjarige asielzoekers uit een AZC in Oude Pekela met twee begeleiders. Het festival zegt dat het er op leek dat twee jongens wilden zakkenrollen. Hierna wordt de hele groep verwijderd. Er wordt ontkent dat ze wilden zakkenrollen. Het festival onderzoekt of het om discriminatie gaat.

*

Op Koningsdag in Groningen wordt een homoseksuele man uit Hoogezand-Sappemeer ’s avonds in elkaar geslagen. Twee jongens vallen hem van achter aan terwijl ze anti-homokreten roepen zoals “vieze homo”. Door de hersenschudding die de man oploopt is hij delen van zijn geheugen kwijt. Hij heeft afgebroken tanden en een gebroken kaak.

*

De bestuursrechter in Groningen haalt een streep door de vergunning die de gemeente aan een nieuw te bouwen moskee in Groningen had gegeven. Omwonenden waren een procedure begonnen. De rechter stelt dat de gemeente niet goed hard had gemaakt dat het met de parkeeroverlast wel mee zou vallen. Ook had de gemeente onterecht ontheffing verleend voor een hoger gebouw dan wettelijk is voorgeschreven. De gemeente had de bezwaarschriften hiertegen afgewezen en gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

*

Een 28-jarige Amerikaan met getinte huidskleur uit Winschoten wordt veroordeeld door de rechter in Groningen. Hij bedreigde eind november 2014 een Sinterklaasfeest in Winschoten door een snijdende beweging met zijn hand langs zijn hals te maken en te dreigen twee Zwarte Pieten neer te steken. Hij ervaart het schminken als racisme. Op de rechtszitting blijft hij zich tegen het racistische karakter van het Sinterklaasfeest uitspreken. Hij krijgt een werkstraf van vijftig uur, ook voor een andere bedreiging, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij moet de twee Pieten ieder een schadevergoeding betalen.

*

Een krant schrijft over een groep bewoners en winkeleigenaren in Groningen die zich verzet tegen de komst van een nieuwe, grote moskee in hun wijk. Hun belangrijkste argument is de verwachte parkeeroverlast. Ze zijn aan het procederen tegen de omgevingsvergunning die de gemeente heeft verleend.

*

In Groningen spelen de voetbalploegen van FC Groningen en AZ uit Alkmaar tegen elkaar. Twee maanden na deze wedstrijd, in april, duiken er internetfilmpjes van deze wedstrijd op, waar AZ-fans antisemitische leuzen scanderen. Een Joodse organisatie wil aangifte doen. De voetbalbond KNVB zegt dat dit tijdens de wedstrijd niet gehoord is en dat ze altijd binnen maximaal twee weken een onderzoek starten. Die tijdsperiode is in dit geval voorbij, dus doet de KNVB niets meer met de melding.

*

Woensdagavond worden er vijf ruiten ingegooid bij een vluchteling uit Mozambique met een verblijfsstatus die middels een noodprocedure is geplaatst in het oude gedeelte van Hoogkerk (Gemeente Groningen). Hier wonen veel autochtone Nederlanders bij wie de man niet welkom is. De man krijgt een andere woning. De burgemeester van Groningen spreekt van een ernstig incident en wil een gesprek met de bewoners van Hoogkerk.

*

Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten van de provincie Groningen in de stad Groningen verkleden de drie Statenleden van de PVV zich als Zwarte Pieten. Ze willen op deze manier duidelijk maken dat het Zwarte Piet karakter niet aangepast mag worden.

*

Het College voor de Rechten van de Mens ziet onvoldoende bewijs voor discriminatie na een klacht van een Jamaicaanse man met een donkere huidskleur. Die zegt in oktober 2013 tweemaal de toegang geweigerd te zijn tot een café in Groningen. Hij zegt dat de portier hem in zijn kruis geschopt heeft bij een ruzie hierover. De portier claimt dat de man niet toegelaten werd om zijn gedrag en dat hij juist een aanval van de man afgeweerd heeft. Het College kan niet vaststellen wat er precies gebeurd is en kan dus niet aantonen dat er verboden onderscheid op grond van ras is gemaakt.

*

Een regionale nieuwswebsite meldt dat de rechtbank van Groningen een 22-jarige man uit Groningen veroordeeld heeft tot een werkstraf vanwege “buitengewoon grof en discriminerend gedrag”. In mei 2014 beledigde hij een politieagent, die een donkere huidskleur heeft, tijdens de inhuldiging van FC Groningen.

*

Een rechercheur van de politie uit Groningen twittert zijn afkeer van de Gay Pride in Amsterdam en hij noemt het een smerige vertoning. Hij wordt hierna op het matje geroepen. De Politie Groningen neemt afstand van de uitspraken.

*

Bij de gemeente Gilze en Rijen komt een informatieverzoek binnen van de PVV. De partij wil informatie ontvangen over alle organisaties van migranten en allochtonen, alle namen en adressen van islamitische scholen, moskeeën, verenigingen, inclusief koffiehuizen. De PVV wil alle subsidieaanvragen van hen weten. Een medewerker van de PVV zegt dat dit verzoek naar alle gemeenten is gestuurd. Hierna komt ook van meer gemeenten het bericht binnen over dit informatieverzoek. Bijvoorbeeld bij de gemeente Groningen.

*

De voetbalclub FC Groningen wordt in het centrum van Groningen gehuldigd door zo’n tienduizend enthousiaste supporters omdat ze weer op Europees niveau mag gaan spelen. Rondom dit evenement beledigt een 22-jarige man uit Groningen een politieagent met een donkere huidskleur op een discriminerende manier.

*

In de Provinciale Staten van Groningen is er een debat tussen Statenleden van de PvdA en PVV. Ze debatteren over “Poolse vrachtwagenchauffeurs, die het werk inpikken van Nederlandse chauffeurs”. De PVV doet uitspraken zoals “buitenlanders het land uit” en “alle Polen tegenhouden bij de grens”. De PvdA’er verliest zijn zelfbeheersing en scheldt een PVV’er uit voor fascist.

*

Een publicist uit Overveen krijgt vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf van de rechtbank in Groningen. Hij moet ook 1500 euro schadevergoeding betalen. De man belastert mensen rondom de moordzaak op Marianne Vaatstra en stelt dat een asielzoeker de echte dader is. Hij moet van de rechter ook alle teksten van internet verwijderen en mag twee jaar geen contact meer zoeken met de gedupeerden.

*

Vier mannen tussen de 19 en 22 jaar oud worden op station Groningen gearresteerd omdat ze in een trein twee mannen bedreigen die homoseksueel zouden zijn. Ze zijn ook agressief tegen de conducteur die ertussen probeert te komen. De bedreigde mannen en de conducteur doen aangifte.

*

Vandaag komt er een melding binnen dat er de ‘de afgelopen tijd” stickers van ACN/AKN aangeplakt worden in Groningen. Het gaat om stickers van een gemaskerde man die een katapult afschiet. De tekst “Make Capitalism History” staat er bij.

*

De politie in Groningen heeft een studentenfeest dat voor vandaag gepland stond afgeblazen. De studenten hadden veertig buttons besteld met een gele Davidster. Het thema van het feest was de NSB, maar dat zou voor “Nog Sneller Bezopen” staan. De studente die de buttons bestelde plaatste eerder een foto van Adolf Hitler op haar Facebookpagina met een grappig bedoelde tekst eronder.

*

De PVV houdt een folderactie in de wijk Selwerd in Groningen tegen de nieuwbouw van een moskee. Hierna halen andere politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen fel uit naar de Statenfractie van de PVV. Ze spreken van een “misselijkmakend” en “weerzinwekkend” pamflet. In het pamflet staat dat moskeebezoekers zich schuldig maken aan wangedrag en voor overlast zouden zorgen. De PVV verspreidt ook een modelbezwaarschrift in de wijk, waarop bijna honderd mensen een bezwaar indienen tegen de moskee. Later roept de PVV dat de gemeente de bezwaarschriften niet in behandeling zou nemen. Maar dat doet de gemeente wel en ze beschuldigen de PVV ervan dat ze de gemeente in diskrediet brengt met zulke valse beschuldigingen.

*

Diep in de nacht wordt een man uit Jamaica met een donkere huidskleur geweigerd bij een café in Groningen. De politie arresteert echter hemzelf. De man zegt mishandeld te zijn door de portier. Hij voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in. De portier zegt dat de man geweigerd is om zijn gedrag, en dat hij zich verdedigde tegen ‘een beweging naar voren’ van de man.

*

De PVV stelt Kamervragen over de bouw van een moskee in Groningen. De partij vraagt welke buitenlandse mogendheden bij de financiering betrokken zijn, of Nederland gediend is bij de bouw van tempels waar antisemitisme, vrouwenhaat en geweld centraal staan. Ook stelt de PVV dat de meerderheid in Nederland voor een bouwstop voor nieuwe moskeeën is.

*

Vandaag staat in de krant dat een 26-jarige Afghaanse student een taakstraf heeft gekregen omdat hij onlangs in de binnenstad van Groningen tweemaal de Hitlergroet bracht naar passerende agenten. Hij toonde hierbij een grote kopie van een Duitse postzegel met de afbeelding van Anne Frank. Op de zitting zegt de man dat hij geen statement had willen maken, maar dat hij jeuk onder zijn arm had. De rechter gelooft hem niet.

*

Studenten uit Groningen zijn vandaag op bezoek in concentratiekamp Dachau bij München in Duitsland. In de avond na dit bezoek tekenen ze in een dronken bui hakenkruisen op het voorhoofd van een medestudent. Na alle commotie worden ze door hun studentenvereniging geroyeerd.

*

De Hoge Raad bepaalt dat het weigeren van Iraanse studenten voor studies in Delft en Groningen discriminerend is. Op basis van een sanctieregeling van de Verenigde Naties (VN) is er in 2006 een kennisembargo ingesteld tegen Iran. Hierdoor worden Iraanse studenten op basis van hun nationaliteit uitgesloten.

*

In Groningen voetballen Roda JC en FC Groningen tegen elkaar. Supporters van Groningen roepen racistische dingen naar allochtone spelers van Roda. De thuisploeg wil deze supporters opsporen en zwaar straffen.

*

De Nederlandse actiegroep Nationale & Socialistische Aktie (NSA) roept haar achterban op om zich vandaag aan te sluiten bij een van de sociale marsen die vanuit de vakbond FNV gehouden worden in Amsterdam, Bergen op Zoom, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Schiedam. De oproep zou op beperkte schaal door neonazi’s opgevolgd zijn. In Eindhoven delen ze folders uit van ACN/AKN.

*

De Commissie Gelijke Behandeling spreekt vandaag een kliniek in Groningen vrij in een discriminatieklacht van een Surinaamse gedetineerde. Die was in december 2011 door een medegevangene racistisch uitgescholden. Omdat de kliniek de klacht afdoende had behandeld en de dader een straf had opgelegd, valt hen niets te verwijten.

*

Strafzaak in Groningen tegen vier achttienjarige jongens uit Zuidhorn die eind 2009 een baldadig feestje hielden, bij een van hen thuis. Ze liepen ook het dorp in en gooiden ruiten van auto’s en woningen in. Met scherpe sleutels maakten zij krassen in de lak van auto’s, onder andere in de vorm van een hakenkruis. De rechter wil dat ze eerst proberen de elf duizend euro schade te vergoeden voordat hij een straf oplegt. Ze hebben hier drie maanden de tijd voor. Als dat lukt heeft het invloed op de straf.

*

De rechtbank van Groningen spreekt de neonazi Stefan Wijkamp uit Oosterbeek vrij van het negeren van een noodbevel op een barbecuebijeenkomst van NSF en Blood & Honour Nederland. In augustus 2009 greep de politie in toen een groep neonazi’s bijeen kwam in Nieuw Scheemda. Het noodbevel was niet rechtsgeldig omdat de burgemeester het achteraf een te zwaar middel vond. Wijkamp viert zijn overwinning in de rechtszaal uitbundig met zijn kameraden. Zo is de voormalige NVU voorman Joop Glimmerveen aanwezig en een delegatie van Divisie Noordland van B&H-Nederland.

*

In Groningen worden vandaag veel extreemrechtse Duitse stickers aangetroffen waarvan een aantal een antisemitische boodschap heeft.