Home » Nederland » Alkmaar

Alkmaar

Filter

Demonstraties

2 resultaten
17 okt 2009
Door:
Met de Dieren Tegen de Beesten
Plaats:
Alkmaar
Deelnemers:
7 personen
Extra:
Demonstratie van MDTB en Voorpost tegen circus Moskou-Holiday wegens circusdieren.
Organisaties:

Kroniek

22 resultaten
*

De neonazi Michael Lemmers uit Hoorn komt in Alkmaar voor de rechter wegens het dreigen met een aanslag tegen een asielzoeker. Hij was in september 2016 gearresteerd en was kwaad over het verkrachten van zijn nichtje in Kampen. Hij poseerde met een echt lijkend airsoft geweer van een vriend uit Kampen op een foto en plaatste teksten online zoals “Blood & Honour“, “Waffen SS 88“, “kom in actie voor die parasieten, die onze vrouwen verkrachten“, “white power” en hij plaatste er hakenkruisen bij. De rechter geeft hem kleine voorwaardelijke werkstraf.

*

Een strafzaak in Alkmaar tegen een vrouw uit Zaandam die in oktober 2015 een discriminerend nepformulier plaatste op een sociale mediapagina rondom de Zaanstreek. Op het nepformulier werd vluchtelingen in kinderlijke taal vragen gesteld die bol staan van negatieve stereotyperingen (zoals “bent u een huurmoordenaar?“). De vrouw krijgt een boete wegens discriminerende belediging.

*

Een man uit Heerhugowaard staat voor de rechter in Alkmaar wegens een burenruzie op 5 juni 2016. Hij had toen ruzie met zijn Turks-Nederlandse overbuurman en speelde hierna keiharde racistische muziek vanuit zijn open balkondeur. Hij zong luidkeels een discriminerende en haatzaaiende tekst over Turken mee. Hij schold toen ook een Marokkaans-Nederlandse buurvrouw, die getuige van het voorval was, uit voor “hoer“. Hij krijgt een voorwaardelijke werkstraf.

*

Een krant schrijft over een man uit Alkmaar die voor de rechter verschenen is vanwege zijn gedrag bij een ruzie op 4 maart 2016 in een café in Alkmaar. De man heeft hierbij flink ingetrapt op het slachtoffer en hem ook racistisch bejegend. De agressor zegt dat hij zich weinig kan herinneren van het voorval omdat hij dronken was. Hij denkt niet dat hij zich racistisch heeft uitgelaten omdat hij veel donkere vrienden heeft. Hij krijgt een werkstraf en moet smartengeld aan het slachtoffer betalen. In het artikel staat niet of het racisme bestraft is of alleen het geweld.

*

In Alkmaar moet een man uit De Rijp voorkomen wegens bedreiging, groepsbelediging en discriminatie op 12 maart 2016 in West-Graftdijk. Het is onduidelijk wat de uitspraak is, maar er wordt hoger beroep ingesteld en dat dient in juli 2017.

*

In een café in Alkmaar mishandelt een dertigjarige Alkmaarder een andere bezoeker. Eerst maakt hij ruzie en dat escaleert in een aanval. Hij zou het slachtoffer ook racistisch bejegend hebben.

*

De PVV houdt een lokale bijeenkomst in een café in Alkmaar met Tweede Kamerlid Machiel de Graaf als spreker. De rechtse journalist Joost Niemöller is ook aanwezig. De rode draad van de bijeenkomst is het verzet tegen asielzoekerscentra. Machiel de Graaf stelt dat migratie een wapen van de islam is om Europa te veroveren. Het café zit afgeladen vol met vrijwilligers, sympathisanten, bestuursleden en lokale politici van Julianadorp via Purmerend tot aan Hoofddorp. Hier is de landelijke partijsecretaris van de NVU, Peter van Egmond, bij aanwezig.

*

Een twintigjarige autochtone man uit Heerhugowaard krijgt een kleine boete en moet smartengeld betalen aan een homoseksuele politieagent. Dat is de uitspraak van een rechter in Alkmaar. De man herkende de politieagent in februari 2015 in een winkelcentrum in Heerhugowaard, omdat hij eerder voorlichting van hem had gekregen over seksuele diversiteit. De man zat in een groepje jongens op scooters waaruit “Hé, dat is die homo” werd geroepen. Er volgde een aantal verwensingen en opgestoken middelvingers.

*

In Groningen spelen de voetbalploegen van FC Groningen en AZ uit Alkmaar tegen elkaar. Twee maanden na deze wedstrijd, in april, duiken er internetfilmpjes van deze wedstrijd op, waar AZ-fans antisemitische leuzen scanderen. Een Joodse organisatie wil aangifte doen. De voetbalbond KNVB zegt dat dit tijdens de wedstrijd niet gehoord is en dat ze altijd binnen maximaal twee weken een onderzoek starten. Die tijdsperiode is in dit geval voorbij, dus doet de KNVB niets meer met de melding.

*

Een krant maakt melding van een incident in een supermarkt in Alkmaar dat na aanslagen in Parijs (die waren op 7 januari) plaats heeft gevonden. Een oudere man roept dan “ga weg, ga weg” naar een jonge moslimvrouw. En hij herhaalt dit nog eens bij de kassa. De moslima heeft sterk de indruk dat het met de aanslagen in Parijs te maken heeft, maar de man wil verder niet met haar praten.

*

Een 22-jarige man uit Alkmaar uit op internet een racistische bedreiging richting een bekende Antilliaans-Nederlandse activist die actie voert tegen Zwarte Piet. In Amsterdam of Alkmaar schrijft de man: “Mensen zoals jou moeten afgemaakt worden“, “Viespeuk. Een slaaf ben je, niets meer en niets minder” en “Je voorouders konden tenminste wel luisteren“. Hij wordt in 2018 vervolgd voor bedreiging en belediging met een racistische lading.

*

Het College voor de Rechten van de Mens ziet geen discriminatie van een Turkse man die het eind januari 2013 aan de stok kreeg met het Team Woonfraude van de verhuurder van zijn woning in Alkmaar. De man zegt discriminatoir bejegend te zijn door een medewerker, maar daarvoor wordt geen bewijs gevonden. De Turkse man zou zelf fysiek geweld hebben gebruikt door te duwen en een paal te gebruiken. Het College stelt wel dat de verhuurder de discriminatieklacht van de man onzorgvuldig heeft behandeld.

*

Twee mannen uit Egmond aan Zee staan bij de politierechter in Alkmaar terecht voor geweld in de horeca van Egmond aan Zee. Half juni 2012 werden vier Afghaanse mannen daar aangevallen door een groep mannen die “Rot op buitenlanders” riepen en hen sloegen en schopten. De aanvallers sloegen ook met een bierflesje op het hoofd van een van de slachtoffers. De politie kon alleen twee daders uit de groep van acht aanvallers achterhalen. De daders moeten samen schadevergoedingen betalen. Verder moet de 23-jarige man een werkstraf uitvoeren. De 25-jarige man krijgt een fikse boete van 2000 euro en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

*

In Alkmaar staat een viertal neonazi’s terecht die in kringen van Blood & Honour en Ulfhednar verkeren. Ze zijn in oktober 2011 met vuurwapens en munitie gearresteerd in Zuid-Scharwoude, of hadden met deze zaak te maken. Het gaat om mannen die al langer actief zijn in de meest radicale extreemrechtse kant van het politieke landschap: Tomas Boutens, Jeroen van den Berg, Arnoud Kuipers en Rory de Koning. Na een half uur wordt de zitting geschorst omdat een advocaat meer wil weten over de rol van AIVD. Die blijkt aangegeven te hebben dat Ulfhednar mogelijk plannen zou hebben gehad om een aanslag in Zuid-Afrika te plegen. De strafzaak wordt in maart en april van 2014 voortgezet.

*

De rechtbank van Alkmaar verklaart een bezwaarschrift van een activist van Ulfhednar gegrond. Hij had dit in januari 2012 ingediend als bezwaar tegen een noodbevel van de burgemeester van Zijpe. In dat noodbevel verbood de burgemeester een bijeenkomst van Ulfhednar in december 2011 in het dorpje Groote Keeten bij Callantsoog.

*

In Alkmaar krijgt een Turkse huurder huisbezoek van het Team Woonfraude van zijn verhuurder. De aanleiding is een illegaal gebouwd tuinhuisje. Er ontstaat een gespannen situatie waarin sprake is van boosheid, fysiek geweld door middel van duwen en een houten balk. De verhuurder doet aangifte van het geweld. Op zijn beurt doet de huurder aangifte van discriminatoire bejegening door een van de medewerkers van het woonfraudeteam.

*

Een naziskinhead uit Purmerend krijgt een voorwaardelijke boete van de politierechter in Alkmaar wegens verboden wapenbezit. Hij poseerde in juli 2011 op internet met een neppistool en had op een ander moment een boksbeugel in zijn bezit. De man is activist bij de NVU.

*

Een groot rozetvenster met glas in lood van de onlangs gerenoveerde synagoge in Alkmaar is in de nacht van 12 op 13 juni vernield doordat onbekenden er een fles doorheen gooien.

*

Een man uit Alkmaar krijgt van de rechter uit diezelfde plaats vandaag een voorwaardelijke boete voor zijn aandeel in een burenruzie in 2010. Hij had zich toen schuldig gemaakt aan een bedreiging en belediging met de kreet “vuile klerejood”.

*

Een 38-jarige man uit Alkmaar brengt deze woensdagavond de Hitlergroet aan een 22-jarige vrouw. Bovendien maakt hij een snijdende beweging langs zijn keel. Hij wordt aangehouden wegens bedreiging.