Home » Nederland » Callantsoog

Callantsoog

Filter

Kroniek

4 resultaten
*

Vandaag wint de neonazi Rory de Koning een juridisch conflict met de gemeente Schagen dat bij de Raad van State dient. Hij vecht een noodbevel aan dat hij in december 2011 kreeg. Hem werd verboden een bijeenkomst van Ulfhednar in het gehucht Groote Keeten (bij Callantsoog) te bezoeken. De rechtbank van Alkmaar had hem in juni 2013 ook al gelijk gegeven, maar de  gemeente was in beroep gegaan.

*

De rechtbank van Alkmaar verklaart een bezwaarschrift van een activist van Ulfhednar gegrond. Hij had dit in januari 2012 ingediend als bezwaar tegen een noodbevel van de burgemeester van Zijpe. In dat noodbevel verbood de burgemeester een bijeenkomst van Ulfhednar in december 2011 in het dorpje Groote Keeten bij Callantsoog.

*

Een man zit op een zomeravond in de tuin in Callantsoog. Bij de buren staat de muziek luid aan. De echtgenote van de man gaat erheen om vriendelijk te vragen of de muziek iets zachter mag. De buurvrouw die open doet reageert volgens haar “uiterst defensief”. De buurman, die in de tuin staat, begint luidkeels te schelden: “Schijtjood, ze zijn je vergeten te vergassen”, “Schijtjood met je rot viooltje”, “Schijtjood, ik duw je blokfluit morgen door je strot (…) met je kut caravaantje.” Dit blijft hij tien minuten doen. Dan komt hij, tot tweemaal toe, voor de (gesloten) tuinpoort van het echtpaar schreeuwen. Ook gooit hij voorwerpen naar hun tuin, deze belanden in een aangrenzende tuin. Het echtpaar is zeer van streek door het incident. Het is een extra stimulans voor hen om naar Israël te willen emigreren. De buurman wordt hierna aangeklaagd wegens groepsbelediging, het strafbare feit “bedreiging” is niet bewijsbaar.

*

De burgemeester van Zijpe verklaart een bezwaarschrift van Ulfhednar ongegrond omdat het gemeentebestuur deze niet ontvangen zou hebben. De neonazistische organisatie zegt bezwaar te hebben gemaakt tegen een noodbevel van december 2011 waarmee de burgemeester hun bijeenkomst in Callantsoog verbood.