Home » Nederland » Purmerend

Purmerend

Filter

Demonstraties

1 resultaten
NVUer Mike Brand bij het protest
12 okt 2015
Van:
Burgerprotest
Plaats:
Purmerend
Deelnemers:
3 personen
Extra:
Boze burgers demonstreren tegen plannen tot vestigen van asielzoekers in Purmerend. Een groep NVU-leden van binnen en buiten Purmerend laat zich nadrukkelijk horen bij dit protest en deelt NVU-propaganda uit.
Organisaties:

Kroniek

50 resultaten
*

Een jongerenontmoetingsplek in Purmerend is volgeklad met hakenkruisen.

*

Een strafzaak in Amsterdam tegen vier neonazi’s die over de schreef gingen op de NVU demonstratie in Amsterdam op 12 maart 2016. Het gaat om Mike Brand uit Purmerend en drie mannen uit Hulst: Martijn van Damme, Wilbert Boënne en Tom Blockx. Ze brachten de Hitlergroet, hadden een anti-jodensticker en droegen een Combat 18 shirt. Het Openbaar Ministerie eist boetes en werkstraffen. Op 12 januari 2017 volgt het vonnis. Volgens Constant Kusters, de partijleider van de NVU, is het viertal geroyeerd na hun actie. Kusters zegt: “Dat soort dombo’s willen wij niet in de partij hebben. Als zij met hun rechterhand omhoog willen lopen, doen ze dat maar ergens anders.” Op een internetaccount van Combat 18 Rotterdam wordt op het proces afgegeven en wordt een foto geplaatst van zeven mensen met bomberjacks in een metrostation.

*

Er wordt een aangeplakte sticker van de NVU aangetroffen in de buurt van een locatie voor de opvang van vluchtelingen in Purmerend.

*

De Raad van Bestuur van de NVU besluit unaniem om de kringleider van Purmerend, Robert Jan Koelewaard, te royeren wegens “het ontbreken van enig historisch besef”. Hij had nieuwe extremistische foto’s gepubliceerd waarop hij te zien is met een tatoeage van Adolf Hitler op zijn hoofd en met een Stahlhelm met een adelaarvlag. De NVU neemt hier direct afstand van.

*

Op een onbekende locatie in Gelderland houdt de nazistische partij NVU uit Arnhem haar ledencongres. Enkele partijcoryfeeën zijn spreker zoals voorzitter Constant Kusters, zijn secondant Michiel Bos en activist Ronald Mus. Uit België is Christian Berteryan afgereisd, en hij is ook spreker. De Purmerendse neonazi Mike Brand wordt hier geroyeerd vanwege zijn optreden op een NVU manifestatie van 12 maart. Hij is al jaren een “hoofdpijn dossier voor de NVU“.

*

Zaterdagochtend hoort de directeur van een basisschool in Purmerend dat de school is beklad met een hakenkruis en een tekening die op Adolf Hitler lijkt.

*

In de ochtend plaatst de NVU een foto op internet van een volgeplakte plakzuil in Purmerend. De NVU schrijft erbij: “In Purmerend worden de eerste plakzuilen alweer voorzien van grote NVU plakposters met de duidelijke boodschap! Grenzen dicht nu! Opvang in eigen regio!“.

*

Op sociale media verschijnt een oproep van “PurmerendsVerzet” om deze avond bij het gemeentehuis in Purmerend te komen demonstreren tegen een AZC. Er staat de kreet “Eigen Volk Eerst” bij, die oorspronkelijk uit extreemrechtse hoek komt. Er is ook interesse bij de lokale NVU afdeling. De reden voor dit protest is een nieuw GroenLinks-voorstel om alsnog asielzoekers op te vangen in Purmerend. Dat wil de partij in een commissievergadering bespreken. De publieke tribune zit vol met voor- en tegenstanders van vluchtelingenopvang. Als blijkt dat het voorstel geen steun krijgt van voldoende anderen partijen wordt het agendapunt afgewezen. De tegenstanders in de zaal belonen dit met applaus en de kreet ‘geen AZC’.

*

De voorman van de NVU-afdeling Purmerend, Robert Jan Koelewaard, is in Houten aanwezig op een militariabeurs. Hier worden allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog verhandeld, ook van de kant van Nazi-Duitsland. De beurzen liggen onder vuur van antifascisten. Een antifascist die hier tegen ageert en daarvoor de beurs bezoekt wordt door een medewerker mishandeld. Hij wordt vastgepakt en weggeduwd. Deze beurs werd eerder in Huizen verboden wegens de verkoop van nazispullen. Volgens antifascisten zou Koelewaard hier flyers van de NVU verspreid hebben.

*

De neonazi Mike Brand van de NVU uit Purmerend wordt verdacht van groepsbelediging op internet in de periode van 2 tot 13 november 2015. Hij zou gescholden hebben op “moslims, Joden en negroïde mensen“. Een strafzaak dient eind november 2019.

*

In een zwaar beveiligd gemeentehuis neemt de gemeenteraad van Purmerend vanavond een beslissing over de opvang van 700 asielzoekers. De vergadering is niet toegankelijk voor het publiek. Op internet roept een groep die zich “Purmerends Verzet” noemt op voor een protestactie bij Stadhuis. Ze gebruiken de extreemrechtse slogan “eigen volk eerst”, maar claimen geen contact met NVU te hebben. Er komen tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de mogelijke opvanglocaties. Ze roepen: “Geen AZC!”. Namens de NVU zijn Peter van Egmond, Mike Brand en Robert Jan Koelewaard hier aanwezig. Ze delen NVU-pamfletten met de tekst “Stop de Vluchtelingen Invasie. Grenzen dicht nu! Opvang in eigen regio!” en proteststickers uit en stickers met een pro-Zwarte Piet boodschap. De gemeenteraad stemt tegen het plan voor grootschalige opvang. Een kleine groep statushouders krijgt wel onderdak. Hierna reageert PVV-voorman Geert Wilders “verzet loont! #genoegisgenoeg”.

*

Geert Wilders houdt overdag, met een ploeg PVV’ers, een folderactie op de markt in Purmerend. Ze delen pamfletten uit met de tekst: “Grenzen dicht! De asieltsunami uit islamitische landen bedreigt Nederland. Alles staat op het spel: onze veiligheid, vrijheid en toekomst. Geen enkele asielzoeker er meer bij. Opvang in de eigen regio”. De actie brengt een volksoploop teweeg van mensen die een glimp van Wilders op willen vangen en met hem op de foto willen. Geert Wilders kondigt hier de oprichting aan van een “Meldpunt Overlast Asielzoekers” van de PVV.

*

De gemeente Purmerend organiseert een inspraakavond over de komst van een opvangplek voor vluchtelingen. Er staat buiten een delegatie van de NVU te protesteren. Er blijft ook een groep burgers buiten staan omdat de zaal vol is. Er wordt vuurwerk afgestoken en er worden leuzen zoals “Nederland is vol” geroepen. Binnen lopen bij sommige deelnemers de emoties hoog op. Omdat er vooral tegenstanders van de opvang op zijn komen dagen, krijgen insprekers die er voor zijn het zwaar te verduren en worden ze weggehoond. Als een van deze insprekers later thuis komt, blijkt dat de NVU het woonhuis ondergeplakt heeft met extreemrechtse stickers. De bewoners voelen zich hierdoor bedreigd. De politie bagatelliseert het voorval en stelt dat de NVU geen extremistische groepering is. Het slachtoffer mag geen aangifte doen.

*

Op deze datum plaatst de internetgroep PurmerendsVerzet een foto online van drie mannen met NVU-flyers tegen asielzoekers. De partij heeft dus mogelijk vandaag, of ergens de afgelopen dagen folders verspreid in Purmerend. Kringleider Robert-Jan Koelewaard en NVU-secretaris Peter van Egmond staan op de foto.

*

In Purmerend is een leus geklad: “Hier geen AZC”. Eerder op de dag halen handhavers op diverse plaatsen in Purmerend borden weg met een oproep om naar een informatieavond over asielzoekeropvang van de gemeente te komen op 6 oktober.

*

De NVU plaatst een foto op internet van een plakzuil die vol met hun posters en stickers zit. Op de posters staat de tekst: “Stop de vluchtelingen invasie! Grenzen dicht nu! Opvang in eigen regio”. Ze schrijven er bij: “Het nationale verzet actief in Purmerend”.

*

Een inspraakavond in de raadszaal van Purmerend over de komst van een vluchtelingenopvang loopt ’s avonds uit de hand en de emoties lopen hoog op. Er komen zoveel mensen dat ze niet in de raadszaal passen. Ze willen niet uitwijken naar een beschikbare hal met videoverbinding. De politie ontruimt het gebouw. Er is een intimiderende sfeer in de zaal, wat als gevolg had dat raadsleden niet vrij kunnen spreken over de asielopvang. Het verstoren van de vergadering wordt door Geert Wilders van de PVV op Twitter aangemoedigd.

*

De PVV houdt een lokale bijeenkomst in een café in Alkmaar met Tweede Kamerlid Machiel de Graaf als spreker. De rechtse journalist Joost Niemöller is ook aanwezig. De rode draad van de bijeenkomst is het verzet tegen asielzoekerscentra. Machiel de Graaf stelt dat migratie een wapen van de islam is om Europa te veroveren. Het café zit afgeladen vol met vrijwilligers, sympathisanten, bestuursleden en lokale politici van Julianadorp via Purmerend tot aan Hoofddorp. Hier is de landelijke partijsecretaris van de NVU, Peter van Egmond, bij aanwezig.

*

Er worden NVU-stickers geplakt op een multiculturele organisatie in Purmerend.

*

Enkele neonazi’s van de afdeling Purmerend van de NVU reizen vandaag naar de omgeving van Paderborn in Duitsland om enkele historische Duitse locaties te bezoeken. Het gaat om onder meer  Robert Jan Koelewaard en Mike Brand uit Purmerend. Een van de locaties is kasteel de Wewelsburg, waar de SS in de Tweede Wereldoorlog haar hoofdkwartier had. De mannen poseren in de zaal waar in de vloer een Zwarte Zon motief verwerkt is. Dit symbool is tegenwoordig weer populair geworden in nazistische kringen.

*

Dit weekend wordt in Purmerend ontdekt dat de entree van een flat is beklad met hakenkruisen en beledigende teksten. Iemand wordt bij naam genoemd en voor “kankerhomo” uitgemaakt.

*

In Purmerend wordt melding gemaakt van aanplakte stickers waarop een neus staat met een rode streep er door. Het lijkt er sterk op dat de stickers een antisemitische betekenis hebben. Het zou bedoeld kunnen zijn als anti-Ajax stickers vanwege het Joodse imago van deze club. In kringen van voetbalsupporters is “neus” een bijnaam voor Joden. In december 2014 schrijft de NVU-activist Robert Jan Koelewaard uit Purmerend op internet dat ze deze stickers hebben laten drukken.

*

Het Gerechtshof in Arnhem doet in hoger beroep uitspraak tegen drie NVU activisten die eind mei 2011 strafbare leuzen tegen moslims hebben groepen bij een NVU demonstratie in Enschede. Hier waren ze in februari 2013 al voor veroordeeld, maar het trio ging in hoger beroep. Ook het Hof geeft NVU-voorzitter Constant Kusters en de activisten Robert Jan Koelewaard en Mike Brand uit Purmerend weer straf. Ze krijgen alle drie 500 euro boete en stellen opnieuw dat ze het hier niet mee eens zijn. Ze zeggen in cassatie te zullen gaan.

*

Een lokale krant bericht over de wijk Weidevenne in Purmerend waar grote commotie is ontstaan over de komst van een islamitische basisschool. Er zouden zorgen zijn over verkeersdrukte, maar de burgemeester beticht de wijkbewoners van islamofobie. Er is een actiegroep voor veilig verkeer opgericht die al 1800 handtekeningen tegen de komst van de school heeft verzameld. Zowel de neonazistische partij NVU als een militante moslimorganisatie hebben demonstraties aangekondigd. Een gemeenteraadslid van Leefbaar Purmerend is kritisch tegen de school en zou zijn bedreigd.

*

Bij een islamitische basisschool in Purmerend liggen stickers en flyers van de NVU.

*

In Purmerend wordt graffiti aangetroffen van een nazivlag met een hakenkruis onder een snelwegviaduct. Het zal zo snel mogelijk verwijderd worden.

*

Volgens NVU-kringleider Robert Jan Koelewaard heeft de NVU vandaag duizenden folders verspreid in de wijken van Purmerend waar een islamitische school gaat komen. De NVU is tegen de komst van een islamitische basisschool. Koelewaard zegt dat de NVU al sinds juli bezig is met het verspreiden van deze folders en dat ze er in de toekomst ook mee door gaan.

*

In Purmerend worden twee kaderleden van de NVU gearresteerd vanwege het tonen van discriminerende afbeeldingen en uitingen op internet. Het gaat om een hakenkruisvlag en een Hitlergroet die ze vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart geplaatst hebben. Daarnaast had een van de mannen op straat in Purmerend geroepen: “ik ben geen fascist, ik ben een nazi”.

*

De NVU doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem, Purmerend en Westland. De nazistische partij haalt nergens voldoende stemmen om een zetel te behalen.

*

De NVU foldert op een verkiezingsmarkt in Purmerend.

*

Op Facebook plaatst de NVU foto’s van Peter van Egmond en Robert Jan Koelewaard die verkiezingsborden van de NVU aan lantaarnpalen hangen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend. Enkele dagen later komt de melding binnen dat er diverse NVU-borden in Purmerend door onbekenden zijn weggehaald. De NVU gaat hiervan melding doen bij politie en de borden terugplaatsen.

*

In Purmerend wordt aangifte gedaan tegen NVU-voorman Robert Jan Koelewaard. Hij wil de lijsttrekker voor de NVU worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Op een sociale mediasite heeft hij een radicaal profiel met de kreet ‘Heil Hitler’, een SS-logo, de Hitlergroet, NVU-posters en verwijzingen naar Combat 18 en de ATB.

*

Vandaag plaatsten twee NVU-activisten uit Purmerend foto’s op Facebook van een recente plakactie voor NVU.

*

Op een Turkse winkel in Purmerend is de kreet ‘homo turk terug naar eigen land’ geschilderd.

*

Op Turkse winkels in Purmerend worden NVU-stickers geplakt.

*

Op deze datum wordt er een persbericht op de website van de NVU geplaatst over de komst van een islamitische basisschool in Purmerend. De NVU is hier tegen en zegt dat haar activisten de komende weken en maanden in Purmerend weer volop folders en zelfklevers huis aan huis zullen verspreiden. De grote verkiezingsposters van de NVU zullen op legale plakplaatsen geplakt worden.

*

Een lokale krant meldt vandaag dat het verwijderen van graffiti en illegaal geplakte posters de gemeente Purmerend jaarlijks twee ton kost. Een kwart daarvan komt van de posters van de NVU. Gemeenteraadsleden willen dat op de NVU verhalen. Partijvoorzitter Constant Kusters reageert woest en zegt dat de NVU alleen op legale plekken plakt en dat de vrijwilligers vaak door de politie worden aangesproken.

*

Een bekende NVU-activist uit Purmerend scheldt in de trein bij Utrecht een Turkse vrouw uit en brengt de Hitlergroet.

*

In Purmerend is een plakploeg van de NVU op stap om propagandamateriaal van de NVU en Voorpost aan te plakken. Ze krijgen steun van een rechtsextremist uit Leiden. Hun pad kruist dat van twee allochtone jongens en er ontstaat een ruzie. Een NVU’er bedreigt de jongens met een mes en de hele plakploeg wordt door de politie opgepakt.

*

De vriendin van een bekende naziskinhead uit Purmerend schrijft op internet dat hij vandaag gearresteerd is wegens discriminatie. Zijn computer zou in beslag genomen zijn. De man is een fanatieke activist bij de NVU en Combat 18Aryan Terror Brigade.

*

Een naziskinhead uit Purmerend krijgt een voorwaardelijke boete van de politierechter in Alkmaar wegens verboden wapenbezit. Hij poseerde in juli 2011 op internet met een neppistool en had op een ander moment een boksbeugel in zijn bezit. De man is activist bij de NVU.

*

Vandaag schrijft een lokale krant dat er in Purmerend posters van Voorpost worden geplakt met de tekst “Stop Islamisering!”. De politie, de gemeente en het meldpunt discriminatiezaken suggereren dat het om de lokale NVU-groep gaat die dit geplakt heeft. Sinds de Kerstvakantie worden er weken lang NVU-folders in Purmerend verspreid waarin wordt afgegeven op Oost-Europeanen en andere allochtonen.

*

Tijdens de Kerstvakantie op een niet precies genoemde datum start de NVU in Purmerend met het verspreiden van pamfletten tegen allochtonen. Vooral werknemers uit Oost-Europa moeten het ontgelden. Het blijkt het begin van een serie folder- en plakacties die weken doorgaat.

*

Een lokale nieuwssite schrijft vandaag over de ergernis van inwoners van Purmerend over extreemrechtse stickers en posters van de NVU, die veel in de stad aangeplakt worden. Het verwijderen van het materiaal heeft de gemeente al tienduizenden euro’s gekost.

*

De naziskinhead Mike Brand uit Purmerend staat in hoger beroep terecht in Amsterdam. Hij werd op 29 maart 2012 tot taakstraffen veroordeeld voor een aantal delicten. Hij is actief bij de NVU, het Skinhead Front Purmerend en de Aryan Terror Brigade. De Officier van Justitie was toen in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling van één van die delicten. Op 3 maart van dit jaar pleegde hij geweld tegen zijn agressieve buurman. Omdat Mike Brand veel persoonlijke problemen heeft kiest de rechter voor een lagere straf dan geëist wordt. De skinhead krijgt twee dagen gevangenisstraf, gelijk aan het voorarrest, en een taakstraf van zestig uur.

*

Lokale media berichten vandaag dat de NVU posters tegen “de multiculturele terreur” in Purmerend heeft geplakt. Deze maand wordt ook bekend dat de Purmerender Robert Jan Koelewaard de nieuwe kringleider van de NVU in Noord-Holland-Noord is geworden.

*

In Haarlem krijgt naziskinhead Mike Brand uit Purmerend taakstraffen voor een aantal delicten. Hij is actief bij de NVU, het Skinhead Front Purmerend en de Aryan Terror Brigade. Op 27 januari vorig jaar riep hij nazistische leuzen in Purmerend en op 3 maart van dit jaar pleegde hij geweld tegen zijn agressieve buurman. Mike Brand is bij de strafzaak aanwezig in een nazistisch shirt. Er staat ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van hem open vanwege geweld. Omdat de man veel persoonlijke problemen heeft kiest de rechter toch voor een taakstraf. De Officier van Justitie snapt hier niets van en gaat, ook met oog op de landelijke richtlijnen om veelplegers geen taakstraffen meer te geven, in hoger beroep.

*

Vandaag maakt de website Geen Stijl melding van een folderactie van de NVU in Purmerend.

*

De nazistische skinhead Mike Brand uit Purmerend wordt gearresteerd wegens geweldpleging tegen zijn dronken en ook agressieve buurman. Hij slaat de man met een knuppel en neemt hem mee naar zijn flat. De politie valt binnen en arresteert hem, waarna hij een agent bedreigt. Op 29 maart volgt de strafzaak. Mike Brand is actief bij de NVU en het Skinhead Front Purmerend. Ook is hij de Nederlandse contactpersoon voor de Aryan Terror Brigade, een aan Combat 18 gelieerde Amerikaanse neonaziclub.