Home » Nederland » Huizen

Huizen

Filter

Kroniek

13 resultaten
*

In Huizen beledigt en bedreigt een vrouw uit Hilversum iemand door te zeggen: “vuile kankerzwarte, roetmop“, “anders haal ik Mo zijn oom erbij en schiet je een kogel door de kop“. Ook spuugt ze naar die persoon. Ze moet in oktober 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een 71-jarige man uit Huizen plaatst vanaf deze datum tot 14 augustus 2018 racistische plaatjes en teksten op een sociale mediasite uit Rusland. Hij moet in november 2020 voorkomen wegens opruiing, aanzetten tot discriminatie en haat en voor groepsbelediging. Hij zette aan tot geweld tegen Joden, moslims, homoseksuelen en Afrikaanse mensen. Zo plaatst hij afbeeldingen waarmee hij oproept tot het opblazen van Mekka én Israël. Hij plaatst een afbeelding van een boom met opgehangen ratten met daarbij de tekst: “Jewish Family Tree“, een foto van Adolf Hitler met daarbij de tekst “Ist zum Kotzen, Schmutzige Juden“. De Huizenaar plaatst een foto van een aap en twee kinderen met een donkere huidskleur, waarbij hij stelt dat de aap de vader van de kinderen is. Tot slot plaatst hij een afbeelding van het vernietigingskamp in Auschwitz met de tekst “Refugees Welcome“.

*

Op zaterdagochtend sluiten onbekende actievoerders van “Hilversum in verzet” het buitenste toegangshek van de vluchtelingenopvang in Crailo af met een kettingslot. Hierdoor zitten 27 vluchtelingen en de beveiliging opgesloten. Crailo ligt bij Blaricum en Huizen. De activisten hangen een spandoek op met de tekst: “1500 = Teveel #kominverzet“. Op sociale media krijgen de actievoerders steun van Identitair Verzet. De Hilversummers stellen dat ze door Identitair Verzet zijn geïnspireerd.

*

De voorman van de NVU-afdeling Purmerend, Robert Jan Koelewaard, is in Houten aanwezig op een militariabeurs. Hier worden allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog verhandeld, ook van de kant van Nazi-Duitsland. De beurzen liggen onder vuur van antifascisten. Een antifascist die hier tegen ageert en daarvoor de beurs bezoekt wordt door een medewerker mishandeld. Hij wordt vastgepakt en weggeduwd. Deze beurs werd eerder in Huizen verboden wegens de verkoop van nazispullen. Volgens antifascisten zou Koelewaard hier flyers van de NVU verspreid hebben.

*

Een antifascistische activist protesteert bij een Militariabeurs in Huizen. Hier wordt allerlei spul uit de Tweede Wereldoorlog verhandeld, dus ook Duits materiaal met nazistische symboliek. Er zou ook materiaal met nazisymboliek verkocht worden dat niet uit de Tweede Wereldoorlog stamt.

*

In Huizen wordt een Militariabeurs georganiseerd waar in spullen uit de Tweede Wereldoorlog gehandeld wordt. Volgens een antifascistische activist worden hier enkele exemplaren van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler verkocht. Hij doet hier aangifte van. Hij stelt verder dat er tweehonderd nazidolken en “kampschoenen” te koop liggen. Die “kampschoenen” waren, volgens de verkoper, origineel. De antifascist zegt dat driekwart van de zestig standhouders nazispullen verkocht, waaronder nazivlaggen en nieuw gemaakte spullen zoals armbanden en waxinelichthouders met hakenkruisen.

*

In Huizen spelen twee amateurploegen uit Bennekom en Huizen een voetbalwedstrijd tegen elkaar. Er worden discriminerende opmerkingen gemaakt naar een speler van Huizen. Na de wedstrijd ontstaat een massale vechtpartij waarbij spelers en omstanders betrokken zijn. De scheidsrechter deelt daarom nog zes rode kaarten uit. Twee voor spelers uit Bennekom en vier voor voetballers uit Huizen.

*

De voorman van de NSN uit Huizen roept op het Stormfrontforum op voor deelname aan een wake tegen buitenlandse overvallers in Wuppertal-Elberfeld. De man gaat met zijn Nationale Sozialisten Niederlande vaak naar dit soort nazimanifestaties in Duitsland.

*

In Huizen protesteert de actiegroep Nationale Sozialisten Niederlande (NSN) bij een stembureau tegen de verkiezingen. Een actievoerder staat gemaskerd met een protestbord bij het lokaal. De groep is vooral bekend van haar deelname aan Duitse nazidemonstraties.

*

In Huizen gaat een 62-jarige man in een supermarkt door het lint. Hij beledigt klanten om hun etnische afkomst en slaat mensen. Er ontstaat een vechtpartij en de man wordt gearresteerd.

*

Er wordt ’s nachts ingebroken in Huizen en er wordt alleen twee Israëlische vlaggen en een talliet (joods gebedskleed) ontvreemd. Deze voorwerpen liggen in het zicht, de vlaggen hangen voor het raam en de talliet ligt in de werkkamer. Overige waardevolle spullen blijven liggen. Daarnaast is het huis door de inbrekers bevuild.

*

De Commissie Gelijke Behandeling doet vandaag uitspraak over een klacht van een moslimvrouw die zich in juli 2011 gediscrimineerd voelde in een filiaal van een landelijke opticienketen in een niet vermelde stad. Het hoofdkantoor van de opticienketen zit in Huizen. De moslima had toen de indruk dat de medewerker haar niet wilde helpen vanwege haar gezichtsbedekende kleding. De Commissie kan niet beoordelen welke van de verschillende verhalen klopt en wegens gebrek aan bewijs bepaalt ze dat er geen verboden onderscheid op grond van godsdienst kan worden geconstateerd.

*

Op het nazistische internetforum Stormfront kondigt een radicale activist uit Huizen een propaganda-actie aan van zijn club “Nationale Sozialisten Niederlande”. Hij wil reclame maken voor een extreemrechtse demonstratie in het Duitse Münster op 3 maart 2012. Eind februari doet hij verslag en schrijft dat ze in enkele weken een paar duizend stickers en pamfletten verspreid hebben in een aantal steden in het grensgebied.