Home » Nederland » Hoofddorp

Hoofddorp

Filter

Kroniek

15 resultaten
*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een Roemeense man die in januari 2017 afgewezen werd voor een functie van chauffeur door een uitzendbureau uit Hoofddorp omdat hij niet genoeg Nederlands spreekt. Het College ziet er geen discriminatie in omdat het voor de functie nodig is dat hij goed Nederlands spreekt.

*

Maandagavond worden bij vier auto’s in Hoofddorp de banden lek geprikt. Dit is vlakbij een gebouw waar statushouders wonen. Er hangt een dreigbrief op hun voordeur: “Profiteurs, Rot op naar je eigen kutland!“. De statushouders durven hierna ’s avonds niet meer naar buiten. Vermoedelijk waren de daders in de veronderstelling dat de auto’s van de vluchtelingen zijn, maar dat klopt niet. In het pand wonen ook alleenstaande moeders met hun kinderen die een noodwoning toegewezen hebben gekregen en het zijn hun auto’s die beschadigd zijn.

*

Een uitzendbureau uit Hoofddorp heeft een telefonisch sollicitatiegesprek met een man van Roemeense afkomst over een functie als chauffeur bij een bedrijf in een onbekende plaats. De recruiter van het uitzendbureau zegt dat zij de man niet goed kan verstaan. Ze zegt dat het voor de functie belangrijk is dat hij goed Nederlands spreekt en wijst hem af. Hij voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. De uitspraak volgt in mei 2017.

*

In de gemeente Haarlemmermeer worden stickers van Identitair Verzet gezien op verschillende buitenwegen en in enkele woonkernen. Dit is rond Hoofddorp, in Oude Meer en Aalsmeerderbrug. Er zijn teksten op te lezen zoals “Opvang in eigen regio is humaner” en “Stop Islamterreur” en “Bollenstreek Gelukzoekers Vrij (houden)“.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een Hollandse vrouw tegen de gemeente Haarlemmermeer (het raadhuis zit in Hoofddorp). Ze zocht een woning en kreeg pas na een lange wachttijd een urgentieverklaring. Dat leverde haar echter nog geen woning op, want ze wees enkele opties af. Ze klaagt er bij het College over dat vergunninghouders (dat zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus) wel geholpen worden door de gemeente. Het College bepaalt dat er geen sprake is van discriminatie op grond van afkomst. Nederlanders worden niet bijzonder getroffen door de plicht van de gemeente om vergunninghouders te huisvesten.

*

Het nieuws komt naar buiten dat de partij Forza! in de gemeente Haarlemmermeer een “meldpunt overlast vluchtelingenopvang” lanceert, vanwege de komst van een noodopvang naar Vijfhuizen. Inwoners kunnen incidenten met vluchtelingen melden, eventueel anoniem. Voorzitter Paul Meijer suggereert dat de gemeente slecht nieuws over de opvang verzwijgt. Hij wil berichten over ‘aanranding, overlast en geweld door en tussen vluchtelingen‘ boven water halen.

*

Een rechtsextremist uit Rotterdam plaatst foto’s op internet van spandoeken die aan viaducten boven wegen hangen. Er staat telkens “Stop Islamisering” op. De spandoeken zouden vanochtend opgehangen zijn in Rotterdam Overschie, Utrecht en tussen Hoofddorp en Vijfhuizen.

*

Hugo Kuijper uit Hoofddorp is inspreker op een gemeenteraadsvergadering van de gemeente Haarlemmermeer in zijn woonplaats. Hij spreekt over “gelukzoekers” en roept op tot geweldloos protest tegen een AZC in Vijfhuizen. Er is nog een tweede inspreker tegen het AZC.

*

Bewoners uit Vijfhuizen hangen deze vrijdag spandoeken op met de tekst: “Go home, Holland not your country”. Ze protesteren tegen de opvang van vierhonderd asielzoekers. Ook de rechtsextremist Hugo Kuijper uit Hoofddorp is betrokken bij het ophangen van dit soort spandoeken in Vijfhuizen. Hij zegt dat hij binnenkort met de lokale partij Forza! Haarlemmermeer tegen de opvang wil gaan demonstreren.

*

De PVV houdt een lokale bijeenkomst in een café in Alkmaar met Tweede Kamerlid Machiel de Graaf als spreker. De rechtse journalist Joost Niemöller is ook aanwezig. De rode draad van de bijeenkomst is het verzet tegen asielzoekerscentra. Machiel de Graaf stelt dat migratie een wapen van de islam is om Europa te veroveren. Het café zit afgeladen vol met vrijwilligers, sympathisanten, bestuursleden en lokale politici van Julianadorp via Purmerend tot aan Hoofddorp. Hier is de landelijke partijsecretaris van de NVU, Peter van Egmond, bij aanwezig.

*

De krant schrijft over een diskjockey uit Litouwen die homofobe uitspraken op internet gedaan heeft en hierom wordt geschrapt door diverse festivals. Hij bracht homoseksualiteit in verband met kindermisbruik en geweld. Hij stelde verder dat “in de goede jaren negentig deze mensen van dat andere ras nog werden gerepareerd”. Hij haalt het weg en biedt zijn excuses aan. De festivals die hem schrappen zijn in Groot-Brittannië, Amsterdam en Hoofddorp in de komende zomer.

*

De partij Forza! uit Hoofddorp brengt een persbericht uit. Ze schrijven dat ze een meldpunt openen tegen het voorrangsbeleid voor asielzoekers. Ze vinden dat de gemeente Haarlemmermeer teveel asielzoekers op moet vangen. Voorman Paul Meijer stelt dat de woningmarkt de massale toestroom van asielzoekers nu al niet aan kan. Forza! vindt het onacceptabel en wil dat het ‘krankzinnige voorrangsbeleid direct van tafel’ gaat.

*

Het College voor de Rechten van de Mens ziet geen bewijs voor discriminatie in een zaak die een Bosnische moslim had aangespannen tegen zijn werkgever in Hoofddorp. Het gaat om een arbeidsconflict dat van 2010 tot in 2013 loopt en waarbij een manager racistische opmerkingen gemaakt zou hebben. Hij zou uitspraken gedaan hebben over “Fucking Arabs” en de stelling “Alle Oost-Europeanen zijn dieven” zou van de manager afkomstig zijn. De Bosniër is ontslagen na dit arbeidsconflict. Het College vindt wel dat het bedrijf niet zorgvuldig met de klacht van de man is omgegaan en had moeten reageren toen de man over discriminatie klaagde.

*

Tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Haarlemmermeer in Hoofddorp wijst de raad unaniem twee aanvragen af voor de vestiging van islamitische scholen. Er zouden veel te weinig islamitische leerlingen in de gemeente wonen voor een school. Alleen Paul Meijer van Forza! spreekt zich ook ideologisch tegen de islam uit. Forza! is verklaard tegenstander van islamitische scholen. Meijer stelt dat de islam de vrijheid van meningsuiting zou beperken, tegen homofilie is en vrouwen en kinderen als tweederangs burgers zou behandelen.