Home » Nationaal Socialistische Aktie

Nationaal Socialistische Aktie - NSA

Filter

Artikelen

6 resultaten

Infiltratie als politieke strategie, de JOVD als voorbeeld

Er zijn ontelbare dromen, theorieën en strategieën waarin uiteen wordt gezet hoe je politieke ideeën zou kunnen verwezenlijken. Hoe je uiteindelijk je ideale maatschappij zou moeten bereiken. Het infiltreren van andere, politiek meer succesvolle organisaties is er daar één van. Extreemrechts heeft wat dat betreft een lange geschiedenis. Je moet toch iets als ambitieuze rechtsextremist…. Lees verder

Roy Matthijsse – Nazileider onder blinden

Met het verlopen der jaren zie je soms mensen komen bovendrijven in het extreem-rechtse wereldje, waar je dat niet direct van verwacht. Leeftijd speelt in die gevallen vaak een belangrijke rol. Bij veel groepen met een tegendraads karakter (denk aan criminelen) is de leeftijd van de deelnemers meestal begrensd tussen 15 en de 25. Ook… Lees verder

Comité Venray tegen AZC blijkt extreemrechts initiatief

In september 2010 is comité Venray tegen AZC opgericht. Deze actiegroep richt zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente Venray. Niet alles is hier wat het lijkt. De oprichters van het comité hanteren een geheime agenda. Ze zijn veel extremer dan ze zich voordoen. De voorgenomen komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in… Lees verder

Terugblik op afgelopen decennium

In dit artikel gaan we terugblikken op het afgelopen decennium. De reden daarvoor is dat er naar onze mening momenteel sprake is van een overgangsperiode, misschien zelfs wel het einde van een tijdperk. Bepaalde organisaties staan op het punt te verdwijnen, veel extreemrechtse activisten zijn de afgelopen periode afgehaakt. Tegelijkertijd is er een partij in… Lees verder

C18 Nederland; time to talk is over, time for action is now!

Combat 18 Nederland (C18 Nederland) is een onbekende, kleine en schimmige organisatie die in 1997 is opgericht. In navolging van C18 Engeland, waar de oorsprong van deze organisatie ligt probeert een wisselende groep Nederlanders het gedachtegoed van deze nazistische terreurorganisatie uit te dragen. Eén persoon vormt de rode draad, en de focus van C18 wisselt…. Lees verder

Constant Kusters, een overzicht

Volgens eigen zeggen werd Constant Kusters in 1989 actief binnen extreemrechts. Rond deze tijd viert hij dus zijn twintigjarig jubileum. Er zijn nog enkele Nederlandse rechtsextremisten die het twee decennia hebben volgehouden, maar veel zijn het er niet. Waar veel rechtsextremisten na korte of langere tijd afhaken vanwege de onderlinge ruzies, het geroddel en interne… Lees verder

Demonstraties

5 resultaten
23 mei 2009
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Den Bosch
Deelnemers:
Tussen 60 en 65 personen
Extra:
NVU demonstreert in Den Bosch tegen 'casinokapitalisme'. Burgemeester verbood demonstratie, maar NVU haalt gelijk bij bestuursrechter. Naast NVU ook demonstranten van ANS en NSA en uit Duitsland, Vlaanderen en Frankrijk aanwezig.
Organisaties:
21 feb 2009
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Amersfoort
Deelnemers:
Tussen 85 en 90 personen
Extra:
NVU-demonstratie in Amersfoort. Verschillende andere organisaties lopen mee: Combat 18, NSA. Ook Duitse en Engelse deelnemers. Er is een vechtpartij met de politie waarbij demonstranten worden gearresteerd. De demonstratie wordt enige tijd tegengehouden, wanneer tegenstanders de weg blokkeren.
Organisaties:
9 apr 2008
Door:
Autonome Nationale Socialisten, Nationaal Socialistische Aktie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 40 en 50 personen
Extra:
Niet-aangekondigde neonazi-demonstratie in Den Haag. Aanleiding is de moord op een Duitse activist van de neonazistische NPD. Bij verzamelplaats stond politie, na verkrijgen spoed-vergunning van gemeente kon demonstratie toch doorgaan. Groep liep naar Duitse ambassade. Er waren delegaties van Jeugdstorm, RVF, Aktiefront ZHZ, Nationaal Collectief, NSA, ANS.
27 mrt 2008
Door:
Nationaal Socialistische Aktie
Plaats:
Den Haag
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Na publicatie van zijn anti-islam-film 'Fitna' gaat een groepje neonazi's van NSA in Den haag-centrum de straat op om tegen 'zionist' Wilders te demonstreren.
Organisaties:

Kroniek

14 resultaten
*

Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelt een 22-jarige vrouw tot een taakstraf en het betalen van een schadevergoeding. Ze was in mei 2008 lid van de Nationaal Socialistische Aktie toen deze skinheadgroep in Den Haag ’s nachts een gewelddadige confrontatie aanging met de politie. De vrouw was bij deze confrontatie betrokken en gebruikte zelf ook geweld. Ze was in september 2010 hier al voor veroordeeld, maar ging in hoger beroep. Destijds vond de politie hakenkruisvlaggen en portretten van Adolf Hitler bij de NSA.

*

In Parijs organiseert het extreemrechtse Comité du 9-Mai hun jaarlijkse mars waaraan allerlei uiterst rechtse groeperingen uit Frankrijk en de rest van Europa aan deelnemen. Uit België zijn organisaties als de Autonome Nationalisten Vlaanderen en Nation aanwezig. Er is een Nederlands-Duitse delegatie van ACN/AKN aanwezig. Daarin zitten mensen uit de NSA en de VNNB.

*

Een bericht op de website van de NSA vandaag lijkt te suggereren dat ze de club opgeheven hebben. Het is het “laatste bericht”.

*

In het Duitse Remagen houden neonazi’s een treurmars om het tegen Duitsland gerichte oorlogsgeweld uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook Nederlandse neonazi’s lopen hier mee. Ze zijn afkomstig uit organisaties als de NSN, B&H, ANS, NSA en Voorpost.

*

Neonazi’s van de N-SA uit België organiseren een spoedactie voor de Palestijnen. Het gaat om een breder protest tegen een optreden van het Israëlisch Legerorkest in Antwerpen, waarbij de N-SA zich aansluit. Bij de zaal protesteren zeker 150 mensen van linkse- en migrantenorganisaties. De N-SA heeft haar eigen spandoek meegenomen en deelt met ongeveer tien mensen pamfletten uit. Onopvallender zouden ook vertegenwoordigers van de Nederlandse groepen VNNB, ANS, NSA hierbij aanwezig zijn geweest. Volgens een joodse organisatie zijn er ook antisemitische leuzen geroepen, maar het is niet duidelijk door wie dan.

*

De Nederlandse actiegroep Nationale & Socialistische Aktie (NSA) roept haar achterban op om zich vandaag aan te sluiten bij een van de sociale marsen die vanuit de vakbond FNV gehouden worden in Amsterdam, Bergen op Zoom, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Schiedam. De oproep zou op beperkte schaal door neonazi’s opgevolgd zijn. In Eindhoven delen ze folders uit van ACN/AKN.

*

In het Duitse Frankfurt am Main organiseren linkse groepen een driedaags antikapitalistisch protest. De neonazistische organisatie NSA uit Nederland claimt dat ze daar vandaag ook aan deelgenomen heeft.

*

In Parijs organiseert de extreemrechtse koepel “Comité du 9 Mai” een mars om de dood van een extreemrechtse activist in 1994 te herdenken. Verschillende uiterst rechtse organisaties hebben zich in dit initiatief verenigd, waaronder RVF. Uit België is een delegatie van de neonazistische Nation aanwezig. De Nederlandse splinterorganisaties NSA, ANS en VNNB zijn onder de vlag van het ACN/AKN netwerk naar Parijs afgereisd met een handjevol mensen. Onder hen is de gewezen ANS-voorman Eite Homan.

*

Vanuit groepen als NSA en NRA komt een oproep om vandaag mee te doen aan linkse antikapitalistische demonstraties Amsterdam en Rotterdam. Het is onduidelijk of er gehoor gegeven is aan deze oproep.

*

Volgens een onzekere bron zouden de verwante groepen VNNB, NNS en NSA vandaag een informele stamtafelborrel organiseren in Noord-Brabant.

*

Terwijl linkse groepen in centrum van Utrecht demonstreren tegen kapitalisme, voeren neonazi’s in de buitenwijk Overvecht een prikactie uit met hetzelfde thema. De NSA en VNNB/NNS hangen onder de naam van het Antikapitalistisch Netwerk (ACN/AKN) een spandoek op en verspreiden pamfletten. Ze hadden vooraf opgeroepen om in de linkse demonstratie mee te lopen, maar zijn daar niet gesignaleerd. Er worden ook antisemitische stickers geplakt. In Den Haag delen extreemrechtse activisten dezelfde pamfletten uit bij een bankfiliaal.

*

Activisten van het Belgische Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) organiseren in Antwerpen een solidariteitsactie met het Assad-regime in Syrië. Nederlandse neonazi’s van de NSA en VNNB zijn aanwezig met hun eigen pamflet. Ze zien bondgenoten in Assad, Hezbollah en Teheran tegen het “zionisme” en tegen het imperialisme. Er zijn enkele tientallen deelnemers, waaronder ook mensen uit het Midden-Oosten. Er waren vlaggen van Palestina, de Islamitische Republiek Iran en Syrië.

*

In Noord-Brabant organiseert NNS/VNNB een eerste stamtafelbijeenkomst die ze maandelijks in een van de grote Brabantse steden wil organiseren. Een gastspreker van de Nationale Socialistische Aktie (NSA) spreekt over kapitalisme en de revolutie. De bezoekers krijgen het manifest van het nieuwe internationale Antikapitalistisch Netwerk (ACN/AKN) mee naar huis.

*

In hoger beroep worden twee mannen door het Gerechtshof in Den Haag deels vrijgesproken voor geweld rondom een NSA-kraakpand in Monster op 11 oktober 2008. Ze werden hiervoor in januari 2011 al veroordeeld, maar ze gingen in hoger beroep. Er zou volgens het Gerechtshof sprake van noodweer zijn geweest. Ze worden van alle vervolging ontslagen. De extreemrechtse krakers werden in 2008 belaagd door boze dorpelingen en gebruikten geweld om zich hiertegen te verdedigen.

Publicaties

12 resultaten

Incidenten bij moskeeën: risico en bescherming

Jaar:
2016
Taal:Aantal blz:
66
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit onderzoeksverslag gaat over risico en bescherming in verband met discriminatoire incidenten bij moskeeën. Uit het boek ‘Islamofobie en Discriminatie’1 kwam al naar voren dat het bredere beeld van toenemende islamofobie in Nederland samenging met het vaker voorkomen van geweld en incidenten bij moskeeën. Het aantal geregistreerde gevallen liet een continuïteit zien met periodes waarin het piekte, afhankelijk van de omstandigheden. Dit was bijvoorbeeld het geval na de aanslagen op het WTC in New York op 11 september 2001 en na de moord op van Gogh in november 2004. In 2014 werden voor het eerst moskeeën zelf gevraagd naar hun ervaringen op dit gebied.2 Gecombineerd met de gegevens uit andere bronnen hadden we hiermee weliswaar geen compleet maar wel een aannemelijk beeld over discriminatoire agressie en geweld tegen moskeeën in Nederland. Dit beeld is samengevat als volgt. Van de naar schatting 475  moskeeën in Nederland heeft meer dan een derde (39 %) in de afgelopen tien jaar te maken gehad met één of vaak meerdere voorvallen van discriminatoire agressie en geweld. Vernieling, bekladding met discriminatoire leuzen, (pogingen tot) brandstichting, dreigbrieven en het ophangen van een varkenskop behoren tot de meest voorkomende incidenten. Een deel van deze moskeeën maakte zulke incidenten
minstens jaarlijks of zelfs vaker mee. 30% van de moskeeën heeft geen voorvallen van discriminatoire agressie en geweld meegemaakt. Van 29% van de moskeeën is niet bekend of zij dit soort ervaringen hebben gehad.

Bijzonderheden: Dit onderzoek maakt deel uit van het project Monitor Islamofobie. Extreemrechts op blz 25 - 37

Formers & families

Transitional journeys in and out of extremisms in the United Kingdom, Denmark and The Netherlands
Jaar:
2015
Taal:Aantal blz:
104
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dit rapport bevat een drietal studies naar de hiervoor genoemde vraagstelling, uitgevoerd door Nederlandse, Deense en Britse onderzoekers. De drie onderzoeksgroepen kozen elk een eigen accent. Het Nederlandse rapport focust vooral op de interacties tussen ouders en kinderen, het Deense rapport zoomt in op de ontwikkeling van jongeren en de manier waarop die wordt beïnvloed door personen en organisaties die de jongeren voor hun ideologie proberen te winnen, terwijl het Britse rapport het radicaliseringsproces situeert tegen de achtergrond van de sociale en politieke context. De interviews maken duidelijk dat er geen lineair pad loopt van bepaalde gezinstypen of opvoedingspraktijken naar radicalisering. In een enkel geval slechts wijzen de geïnterviewden het gezin aan als de belangrijkste bron van radicalisering en deradicalisering. Wat dat laatste betreft: eigen keuze (‘agency’), gevangenisstraf en studie werden daartoe als belangrijkste aanleiding gezien. Het feit dat het gezin door vrijwel niemand als directe oorzaak van radicalisering werd genoemd neemt niet weg dat in veel gesprekken melding werd gemaakt van allerlei problemen die zich in de gezinssfeer afspeelden. In ongeveer twee derde van de gezinnen was sprake van scheiding, een afwezige vader, gebrek aan emotionele steun, psychiatrische problematiek, ziekte of dood; in een aantal gezinnen was sprake van geweld en mishandeling. We concluderen dat dergelijke omstandigheden het radicaliseringsproces op zichzelf niet verklaren, maar daar wel een vruchtbare grond voor kunnen vormen. De woede die jongeren bijvoorbeeld kunnen voelen over de rol die hun (afwezige) vader in de opvoeding speelde –of juist niet speelde- kan hen extra gevoelig maken voor recrutering door extremistische organisaties. Maar het lijkt erop dat er ook altijd andere factoren in het spel moeten zijn, zoals het gevoel van vernedering of teleurstelling in de instituties van de samenleving. Ofschoon elk van de verhalen die in dit project zijn opgetekend uniek is, juist in het complexe samenspel van factoren en omstandigheden, tekenen zich toch een paar routes náár en ván radicalisering af die gemeenschappelijke elementen bevatten. In dit rapport worden deze routes ideaaltypische ‘journey’s’ genoemd, een serie transities die jongeren doorlopen in hun ontwikkeling van kind naar volwassenheid waarbij doorgaans heel wat navigatie-hulp vereist is. Deze journey’s moeten niet gezien worden als vaste patronen waar elke radicale jongere per definitie in past, maar als een poging tot ordening van de complexe werkelijkheid die voor elke jongere weer anders in elkaar zit.

Bijzonderheden: Blz 24 tot 40 is het deel van het rapport dat op Nederland is gericht. Het Nederlandse rapport focust vooral op de interacties tussen ouders en kinderen.

VJI 2e rapportage Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie in Nederland

Incidenten, aangiftes, verdachten en afhandeling in 2012
ISBN:
ISBN 978-90-5830-613-5
Jaar:
2013
Taal:Aantal blz:
84
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis en brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. De Stichting stelt zich onder meer ten doel voorlichting te geven en educatieve activiteiten te verzorgen over discriminatie en mensenrechten, ter bevordering van het goed functioneren van een open, pluriforme, democratische samenleving.

Deze rapportage geeft een cijfermatig beeld van de mate waarin antisemitisme, racisme en extreemrechts geweld in het jaar 2012 voorkwamen in Nederland. Daarnaast worden de trends op deze thema’s tussen 2010 en 2012 weergegeven. Het rapport is onder meer bedoeld als basis voor de educatieve activiteiten van de Anne Frank Stichting. Verder dient het mede als periodieke rapportage aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Europese Unie (EU).
In de periode 2004 – 2010 gaf de Anne Frank Stichting in samenwerking met de Universiteit Leiden de jaarlijkse Monitor Racisme & Extremisme uit. Over 2010 en 2011 is door het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting, een andere wijze van dataverzameling en rapportage van antisemitische en racistische incidenten en extreemrechts geweld gehanteerd. Deze werkwijze houdt in dat het cijfermatig beeld in deze rapportage is gebaseerd op gegevens van de Nederlandse politiekorpsen (verzameld in de BVH, de Basis Voorziening Handhaving) en het Openbaar Ministerie (verzameld door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in OMDATA). Deze werkwijze is grotendeels een continuering van de werkwijze voor de rapportage in 2010 en 2011. Om inhoudelijke redenen zijn echter enkele wijzigingen toegepast. Deze lichten wij toe in paragraaf 1.1 en 2.1.

Lees verder in de rapportage

AIVD jaarverslag 2012

Jaar:
2013
Taal:Aantal blz:
83
Soort Uitgave:
Beschrijving:

4.4 Rechts-extremisme
Uit het AIVD-onderzoek naar rechts-extremisme is gebleken dat de versplintering, fragmentatie en onderlinge onenigheid onder Nederlandse rechts-extremisten in 2012 verder heeft doorgezet. Er blijft nog wel een klein aantal rechts-extremisten actief, die vooral aan sociale activiteiten deelnemen zonder direct ideologisch doel.

De acties van de Duitse autoriteiten tegen verschillende Duitse rechts-extremistische groeperingen, zoals de Kameradschaft Aachener Land (KAL), hebben onder Nederlandse rechtsextremisten nauwelijks tot reacties geleid. Dit valt op omdat velen van hen goede vriendschappelijke contacten met Duitse kameraden onderhouden en deel hebben genomen aan activiteiten die door de KAL werden georganiseerd.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 32 en 33

VJI 1e rapportage Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie in Nederland 2013

Racisme, antisemitisme, extreemrechts geweld en discriminatie in Nederland
ISBN:
978-90-5830-568-8
Jaar:
2013
Taal:Aantal blz:
94
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De onderwerpen racisme, extreemrechts geweld, antisemitisme en discriminatie zijn veelbesproken thema’s in Nederland. Niet voor niets betreft gelijke behandeling en het gelijkheidsbeginsel Artikel 1 van onze Grondwet. Dit toont hoe belangrijk dit thema voor onze samenleving is. Een terugkerende vraag in de maatschappelijke en politieke discussies is: hoe vaak wordt het discriminatieverbod overtreden? In deze monitor is deze vraag kwantitatief uitgewerkt voor de jaren 2010 en 2011. De inhoud is gebaseerd op een nieuwe manier van gegevensverzameling bij de politie, die vergelijkingen met andere gegevensbronnen mogelijk maakt.

Deze rapportage is uitgevoerd in opdracht van de Anne Frank Stichting. Te lezen is hoe vaak de genoemde onderwerpen voorkomen in politieregistraties, met het aantal aangiftes, verdachten en de aard van de incidenten. Ook zijn regionale verschillen in Nederland weergegeven en valt te lezen hoe zaken worden afgehandeld door het Openbaar Ministerie.

Lees verder in de rapportage

Islamofobie en discriminatie

ISBN:
978 90 8555 058 7
Jaar:
2012
Taal:Aantal blz:
160
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Op 22 juli 2011 richtte een Noorse islamofobe rechtsextremist1 een bloedbad aan onder jonge sociaaldemocraten op het eiland Utoya bij Oslo. Er vielen tientallen doden en gewonden. Ook plaatste hij bommen bij Noorse regeringsgebouwen waarbij eveneens doden vielen. De dader handelde uit ideologische motieven: hij wilde een einde maken aan de islamisering van Noorwegen en degenen die hij daarvoor verantwoordelijk hield treffen. Zijn aanslag was politiek van karakter. Hij richtte zich niet alleen tegen een jonge multiculturele generatie en het toekomstige partijkader onder hen, maar evenzeer tegen de instellingen van de Noorse democratie, tegen de basiswaarden van diversiteit en openheid.2 Voor zover bekend verrichtte de schutter zijn daden als eenling. Wel maakt hij in zijn motieven en standpunten deel uit van een breder, vooral virtueel netwerk dat zich richt tegen islam/moslims. Dit blijkt onder meer uit het door hem opgestelde en breed verspreide manifest met zijn vele verwijzingen. Het gaat hier om een islamofobe ideologie die wereldwijd door veel mensen en bewegingen wordt gedeeld en verspreid, vooral via de nieuwe media. Een belangrijk deel van deze (virtuele) beweging wijst niet alleen naar de islam/moslims bij de constructie van een vijandbeeld, maar houdt daarnaast de sociaaldemocratie verantwoordelijk voor de vermeende islamisering van Europa. Deze ideologie komt in verschillende varianten voor. Er zijn extremistische versies, extreme versies en gematigde varianten.

AIVD Right-wing extremism and the extreme right in the Netherlands

Jaar:
2011
Taal:Aantal blz:
24
Soort Uitgave:
Beschrijving:

The investigation into the extreme
right-wing movement and right-wing
extremist movement in the Netherlands is
the longest running investigation by the
AIVD and its predecessors. In this publication
the AIVD presents the current state of
affairs in the Netherlands based on the
results of that investigation.
The AIVD investigation shows that the
threat of right-wing extremism and the
extreme right to the democratic legal order
in the Netherlands is minimal. The
movement is characterised by a small
following, mutual disagreement and
personal animosity, ideologically different
views and organisational fragmentation.
Nonetheless, the threat attributed to
right-wing extremism and the extreme right
is often much more significant. A gap exists
between the actual threat and the perceived
threat.

Lees verder in de publicatie

Preventing and Countering Far-Right Extremism

Uitgever:Jaar:
2011
Taal:Aantal blz:
85
Soort Uitgave:
Beschrijving:

In the public discourse dominating the Netherlands after 1945, anti-Semitism and racism – two of the basic elements of (“classical”) right-wing extremism – have tended to be seen as uncharacteristic of Dutch society.1According to many experts, this is attributed to Dutch experiences in the Second World War, as the Netherlands saw the largest percentage of national Jewish populations in Europe killed, after Poland. A guilt complex related to Dutch behaviour during the War has led to what is often called “the basic consensus” on what is “bad” and “good” in Dutch society.

Bijzonderheden: About the Netherlands on page 31-41

Extreemrechts in Rotterdam

Een onderzoek naar de verschijningsvormen van extreemrechts in de regio Rotterdam-Rijnmond
Jaar:
2010
Taal:Aantal blz:
102
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Tot een aantal jaar geleden was weinig bekend over radicalisering in de gemeente
Rotterdam. In 2005 start het programma Meedoen of Achterblijven; het Rotterdamse
actieprogramma tegen radicalisering (waarbij de aandacht vooral is komen te liggen
bij islamitische radicalisering). Gelijktijdig start een centraal informatiepunt: het InformatieSchakelPunt Radicalisering (ISPR)1. Dit informatiepunt brengt – naast de politie
die ook informatie en inlichtingen over extremisme en radicalisering in de regio verzamelt
– signalen van radicalisering en extremisme bijeen vanuit gemeentelijke diensten,
deelgemeenten, aan de overheid gelieerde instellingen en eerstelijnswerkers.
Voor de gemeenten binnen de regio Rotterdam-Rijnmond is extreemrechts geen
nieuw verschijnsel. Het ISPR brengt jaarlijks een rapportage uit met een actueel
beeld van aard en omvang van radicalisering, waaronder extreemrechts.

Bijzonderheden: Met een bijdrage van Onderzoeksgroep Kafka

In en uit extreemrechts

Jaar:
2010
Taal:Aantal blz:
134
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Deze rapportage gaat over jongeren en jongvolwassenen die betrokken zijn geraakt in extreemrechtse bewegingen en er vervolgens weer uitstapten. Het is tot stand gekomen op basis van onderzoek waarin de eigen levensverhalen van de betrokkenen een centrale plaats innemen. Het extreemrechtse veld in Nederland is de afgelopen decennia aan grote verandering onderhevig geweest. Terwijl extreemrechts zich in de jaren tachtig en negentig grotendeels via politieke partijen manifesteerde, kwam deze politieke oriëntatie het afgelopen decennium vooral
tot uiting op internet en daarnaast op een meer diffuse wijze in straatactivisme.

AFS Monitor Racisme & Extremisme

Negende rapportage
ISBN:
978 90 8555 043 3
Jaar:
2010
Taal:Aantal blz:
254
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dienen politici zich voor hun uitspraken over etnische of religieuze
minderheidsgroepen voor de rechter te verantwoorden? Of dient deze
verantwoording zich uitsluitend in het publieke debat te voltrekken?
Deze vraag kan ook worden opgeworpen voor tekenaars van spotprenten,
columnisten of cabaretiers. Het gaat hier om een belangrijke maatschappelijke
kwestie: waar eindigt de grens van de vrije meningsuiting
en begint die van het verbod op discriminatie?
Die grens is niet statisch, maar afhankelijk van tijd, plaats en omstandigheden.
In Nederland speelt deze botsing van grondrechten nadrukkelijk
bij de juridische vervolging van pvv-voorman Geert Wilders. Begin
2010 is die vervolging door het Gerechtshof Amsterdam bevolen. De
rechtszaak is van groot belang voor het vaststellen van de grens tussen
beide grondrechten in Nederland, maar is niet allesbepalend. Eveneens
speelt mee dat Nederland zich aan internationale mensenrechtenverdragen
heeft gecommitteerd en zich dient te houden aan het Grondrechtenhandvest
van de Europese Unie.
Verwant aan deze discussie is het zoeken naar en vaststellen van de
grens tussen slachtoffer en dader bij incidenten waarin racisme of discriminatie
een rol speelt. In de praktijk van alledag blijkt rolwisseling
gemakkelijk te kunnen plaatsvinden. Moslims kunnen slachtoffer zijn
van islamofoob geweld, maar radicale moslims kunnen tevens dader zijn
van terroristische misdrijven. Soms plegen extreemrechtse jongeren geweld,
doordat zij vroeger slachtoffer zijn geweest van allochtoon geweld.
In het eerdergenoemde voorbeeld van Geert Wilders geldt deze dubbele
rol in het bijzonder. Als verdachte van onder meer haatzaaien tegen moslims
is hij tevens slachtoffer van bedreigingen tegen zijn persoon die een
al jarenlang durende 24-uursbeveiliging noodzakelijk maken.

Lees verder in de monitor

AFS Monitor Racisme & Extremisme

Achtste rapportage
ISBN:
978 90 8555 004 4
Jaar:
2008
Taal:Aantal blz:
306
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Fortuyns befaamde slogan ‘Ik zeg wat ik denk’ heeft de laatste jaren niet
alleen op grote schaal navolging gekregen, maar ook geleid tot felle discussies
over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Begin 2006, tijdens
de wereldwijde ophef over de Deense ‘Mohammed-cartoons’, pleitte vvd-
Kamerlid Ayaan Hirsi Ali voor ‘het recht op beledigen’.1 Een van de Deense
prenten was een afbeelding van de profeet Mohammed met een tulband in
de vorm van een bom met aangestoken lont. Deze spotprent kreeg in 2008
een hoofdrol in de film van Wilders, Fitna, die al evenzeer heeft geleid tot
verhitte discussies over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Dat
die grenzen opgeschoven zijn en dat er meer gezegd kan worden dan voorheen
lijkt wel duidelijk. Een treffende illustratie is de opschudding over de
politie-inval in mei 2008 bij een Nederlandse cartoontekenaar ‘Gregorius
Nekschot’ die jarenlang de islam op de korrel heeft genomen. De aanhouding
van de cartoonist, die ervan verdacht werd de discriminatieverboden
te hebben geschonden, wekte grote publieke en politieke verontwaardiging.
Spotprenten zouden moeten kunnen, zo werd alom betoogd, ongeacht
hun inhoud. De vraag waar de grenzen van vrije meningsuitingen dan
wel zouden moeten liggen, bleef op de achtergrond. Wel is in discussies
gedurende de laatste jaren steeds vaker betoogd dat de grens zou moeten
worden getrokken bij aanzetten tot geweld.
Maar, zo zeggen anderen, ook zonder aanzetten tot geweld kan grote
schade worden berokkend, want de verruimde uitingsvrijheden zijn van
invloed op het vóórkomen van intolerantie en discriminatie. Als argument
voor deze stellingname worden indicaties voor een tamelijk hoog niveau
van islamofobie in Nederland aangehaald. Uit enquêteonderzoek blijkt
dat meer dan de helft van de Nederlandse, niet-islamitische schoolgaande
veertien- tot zestienjarige jongeren negatief staan ten opzichte
van moslims.2 Als een van de oorzaken wordt negatieve beeldvorming
genoemd: ‘negatieve stereotypen van moslims en negatieve clichés van
de islam, negatieve berichten van ouders en de beste vriend of vriendin
over moslims en de islam, en de overtuiging dat moslims een bedreiging
vormen voor de veiligheid een belangrijk effect op de attitude’.

Lees verder in de monitor