Home » Nederland » Oude Pekela

Oude Pekela

Filter

Demonstraties

4 resultaten
17 sep 2016
Door:
Kameraadschap Noord-Nederland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
40 personen
Extra:
Kameraadschap Noord-Nederland protesteerde voor het gemeentehuis in Oude Pekela tegen het AZC in het dorp, wegens een aantal incidenten rond asielzoekers in het dorp.
Organisaties:
19 dec 2015
Door:
Kameraadschap Noord-Nederland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
Tussen 90 en 100 personen
Extra:
Het neonazistische Kameraadschap Noord-Nederland organiseert een demonstratie tegen vluchtelingenopvang in Oude Pekela. Behalve de groep KNN-neonazi's is ook de actiegroep DTG aanwezig en enkele mensen van nazikroeg De Nationalist. Verder sluiten zich ook enkele tientallen Pekelder burgers zich aan.
Organisaties:
8 okt 2014
Door:
Divisie Noordland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
50 personen
Extra:
Demonstratie georganiseerd in oude Pekela tegen overlast AZC. Demonstratie wordt mede georganiseerd door personen uit Divisie Noordland.
Organisaties:
5 sep 2009
Door:
Blood & Honour, Divisie Noordland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
10 personen
Extra:
Er is demonstratie aangekondigd op deze avond. Bij het verzamelen blijken er maar tien geïnteresseerden en is de organisator afwezig. Daarop wordt de demonstratie afgelast.
Organisaties:

Kroniek

11 resultaten
*

In Oude Pekela organiseert de neonazigroep KNN een demonstratieve manifestatie tegen “asielmisbruik”.  Er zijn leden van De Nationalist en DTG aanwezig. Een vrouw van de DTG houdt een toespraak. Er zijn ongeveer honderd deelnemers, veelal uit radicaalrechtse hoek. Een deelnemer heeft zijn auto beschilderd met leuzen als  “Rutte Oprotten” en “Stem PVV”. De sfeer is gespannen en de politie sluit een weg richting een asielzoekerscentrum af.

*

De neonazigroep KNN organiseert een informatiemiddag op een geheime locatie. Deelnemers moeten voorverzamelen bij een supermarkt in Oude Pekela. Op de bijeenkomst zelf wordt uitgelegd waar de KNN voor staat. Ook worden de agendapunten van dit jaar en de plannen voor 2016 besproken.

*

Een krant schrijft dat in het centrum van Oude Pekela racistische leuzen op gebouwen zijn geklad. Het mikpunt van de leuzen zijn de vluchtelingen in Nederland. In Oude Pekela is al zestien jaar een AZC en de lokale bevolking staat als tolerant bekend.

*

De PVV staat met een kraampje op de jaarmarkt in Oude Pekela om hun materiaal te verspreiden. Ze verzamelen ook steunverklaringen voor het EU-referendum van GeenStijl en GeenPeil.

*

Een krant meldt dat inwoners van Oude Pekela tot een burgerwacht oproepen om de overlast van asielzoekers tegen te gaan. Op internet delen zij negatieve ervaringen over asielzoekers die ongewenst gedrag vertonen. In een pamflet vragen enkele bewoners om vrijwilligers voor een serieuze burgerwacht. Ze willen geen racisten of sensatiezoekers.

*

Op het Bevrijdingsfestival in Groningen wordt een groep van ruim twintig Eritrese jongens van het festivalterrein gestuurd. Het gaat om alleenstaande minderjarige asielzoekers uit een AZC in Oude Pekela met twee begeleiders. Het festival zegt dat het er op leek dat twee jongens wilden zakkenrollen. Hierna wordt de hele groep verwijderd. Er wordt ontkent dat ze wilden zakkenrollen. Het festival onderzoekt of het om discriminatie gaat.

*

In de gemeente Pekela wordt bij het gemeentehuis in Oude Pekela ‘s avonds een protest georganiseerd tegen een AZC. Er komen ongeveer vijftig mensen opdagen, waaronder diverse rechtsextremisten. Enkelen van hen komen uit kringen van Blood & Honour Nederland, Divisie Noordland.

*

De politie arresteert zaterdagnacht een 32-jarige man uit Oude Pekela die in een kroeg in Stadskanaal herhaaldelijk de Hitlergroet brengt en extreemrechtse leuzen scandeert. De portiers verzoeken de man te vertrekken, maar hij scheldt ze uit voor racisten en weigert te gaan. Met behulp van peperspray weten politieagenten de man aan te houden.

*

In Oude Pekela worden ‘s nachts twee in de stoep ingemetselde struikelstenen gestolen. Het gaat hier om herdenkingsstenen voor een joods echtpaar dat in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur is omgekomen. De stenen waren er net gelegd.

*

Na de vechtpartij van 5 mei op de kermis in Pekela belaagt deze avond een groep van circa 150 boze dorpsbewoners het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. De politie probeert ze tegen te houden omdat ze wraak willen nemen en verwensingen naar de asielzoekers roepen. Een aantal mensen tracht op het AZC-terrein te komen. Er ontstaat een grimmige situatie en er wordt een ruit van een medische post ingegooid.

*

Op de kermis in Pekela wordt het bevrijdingsfeest ontsierd door een massale vechtpartij tussen een grote groep Pekelaars met een groep asielzoekers uit het AZC. Hierbij zouden kettingen en stokken zijn gebruikt. Op 7 mei krijgt dit incident een staartje.