Home » Nederland » Oude Pekela

Oude Pekela

Filter

Demonstraties

4 resultaten
17 sep 2016
Door:
Kameraadschap Noord-Nederland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
40 personen
Extra:
Kameraadschap Noord-Nederland protesteerde voor het gemeentehuis in Oude Pekela tegen het AZC in het dorp, wegens een aantal incidenten rond asielzoekers in het dorp.
Organisaties:
19 dec 2015
Door:
Kameraadschap Noord-Nederland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
Tussen 90 en 100 personen
Extra:
Het neonazistische Kameraadschap Noord-Nederland organiseert een demonstratie tegen vluchtelingenopvang in Oude Pekela. Behalve de groep KNN-neonazi's is ook de actiegroep DTG aanwezig en enkele mensen van nazikroeg De Nationalist. Verder sluiten zich ook enkele tientallen Pekelder burgers zich aan.
Organisaties:
8 okt 2014
Door:
Divisie Noordland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
50 personen
Extra:
Demonstratie georganiseerd in oude Pekela tegen overlast AZC. Demonstratie wordt mede georganiseerd door personen uit Divisie Noordland.
Organisaties:
5 sep 2009
Door:
Blood & Honour, Divisie Noordland
Plaats:
Oude Pekela
Deelnemers:
10 personen
Extra:
Er is demonstratie aangekondigd op deze avond. Bij het verzamelen blijken er maar tien geïnteresseerden en is de organisator afwezig. Daarop wordt de demonstratie afgelast.
Organisaties:

Kroniek

14 resultaten
*

Bij het gemeentehuis van Pekela in Oude Pekela is er vroeg in de ochtend een pro-asielzoekersdemonstratie. Dertig mensen voeren actie tegen het gemeentebesluit om 130 asielzoekers weg te sturen na klachten over criminaliteit en incidenten. De activisten vinden dat de verkeerde mensen gestraft worden. Er is een klein groepje tegenstanders van de demonstratie dat af en toe de leus ‘AZC Weg Ermee‘ roept, maar het komt niet tot een confrontatie.

*

De neonazigroep KNN organiseert een korte manifestatie in Oude Pekela onder het motto “Gemeente Pekela is het zat!“. Dit is een actie tegen “het wangedrag van inwoners van het AZC”. Ze geven voorbeelden van diefstal, aanranding en bijten door een asielzoeker. Er komen veertig mensen opdagen maar daarvan is slechts een enkeling uit Oude Pekela afkomstig. De KNN schrijft dat ze rond de tachtig handtekeningen heeft kunnen verzamelen. Die wil de KNN aan de lokale politiek presenteren. Andere neonazigroepen roepen hun achterban ook op om hier heen te komen. Dit zijn De Nationalist uit Ravenstein en de Brass Knuckle Brotherhood. Marcel Flink spreekt het gezelschap toe. Ook de groep UWSH toont interesse in deze actie. Iemand draagt een Keltisch Kruisvlag in bloedvlagkleuren mee en er zijn spandoeken met teksten als “Vaderlandsliefde is geen racisme” en “Wees niet passief word actief!“. Een krant die over deze manifestatie schrijft meldt dat er een afdeling van Soldiers of Odin is opgericht in Oude Pekela. Op 23 september beslist de gemeente Pekela het aantal bewoners van het AZC snel te verminderen van 500 naar 200 personen. De aanleiding is de onrust rondom het AZC.

*

Op internet schrijft de KNN: “Vandaag hebben wij, samen met de buurt preventieteam, een ronde gelopen door Oude Pekela. Voornamelijk door het centrum en het park van Oude Pekela. Dit is bijzonder goed ontvangen. Vooral door de wat oudere mensen die eigenlijk niet meer zonder begeleiding door het park wou wandelen. Wij blijven dit doen en we zullen onze gezichten laten zien!“. Op een andere plek schrijft KNN dat twee mensen van KNN bij het AZC poolshoogte genomen hebben, nadat een dronken bewoner van het AZC iemand lastig viel. Na twintig minuten komen zes agenten kijken.
Dan is er hiernaast het verhaal over een volksoploop bij het AZC in Oude Pekela, dat mogelijk raakvlakken heeft met bovenstaande verhalen. Want na een oproep op een sociaal medium verzamelen woensdagavond ongeveer honderd mensen zich op een parkeerterrein bij een AZC in Oude Pekela. Het gaat om een spontane protestactie tegen de opvang van asielzoekers door zowel burgers als een groepje neonazi’s van de radicale groep KNN. De actievoerders zijn het ‘zat‘ dat asielzoekers ‘hun gang kunnen gaan‘. De burgemeester kondigt een tijdelijke noodverordening af omdat de groep met vlaggen, spandoeken en maskers plotseling onverwacht op straat staat. Hier deelt de KNN flyers uit met de oproep om zaterdag 17 september naar een nieuwe demonstratie te komen.

*

In Oude Pekela organiseert de neonazigroep KNN een demonstratieve manifestatie tegen “asielmisbruik”.  Er zijn leden van De Nationalist en DTG aanwezig. Een vrouw van de DTG houdt een toespraak. Er zijn ongeveer honderd deelnemers, veelal uit radicaalrechtse hoek. Een deelnemer heeft zijn auto beschilderd met leuzen als  “Rutte Oprotten” en “Stem PVV”. De sfeer is gespannen en de politie sluit een weg richting een asielzoekerscentrum af.

*

De neonazigroep KNN organiseert een informatiemiddag op een geheime locatie. Deelnemers moeten voorverzamelen bij een supermarkt in Oude Pekela. Op de bijeenkomst zelf wordt uitgelegd waar de KNN voor staat. Ook worden de agendapunten van dit jaar en de plannen voor 2016 besproken.

*

Een krant schrijft dat in het centrum van Oude Pekela racistische leuzen op gebouwen zijn geklad. Het mikpunt van de leuzen zijn de vluchtelingen in Nederland. In Oude Pekela is al zestien jaar een AZC en de lokale bevolking staat als tolerant bekend.

*

De PVV staat met een kraampje op de jaarmarkt in Oude Pekela om hun materiaal te verspreiden. Ze verzamelen ook steunverklaringen voor het EU-referendum van GeenStijl en GeenPeil.

*

Een krant meldt dat inwoners van Oude Pekela tot een burgerwacht oproepen om de overlast van asielzoekers tegen te gaan. Op internet delen zij negatieve ervaringen over asielzoekers die ongewenst gedrag vertonen. In een pamflet vragen enkele bewoners om vrijwilligers voor een serieuze burgerwacht. Ze willen geen racisten of sensatiezoekers.

*

Op het Bevrijdingsfestival in Groningen wordt een groep van ruim twintig Eritrese jongens van het festivalterrein gestuurd. Het gaat om alleenstaande minderjarige asielzoekers uit een AZC in Oude Pekela met twee begeleiders. Het festival zegt dat het er op leek dat twee jongens wilden zakkenrollen. Hierna wordt de hele groep verwijderd. Er wordt ontkent dat ze wilden zakkenrollen. Het festival onderzoekt of het om discriminatie gaat.

*

In de gemeente Pekela wordt bij het gemeentehuis in Oude Pekela ’s avonds een protest georganiseerd tegen een AZC. Er komen ongeveer vijftig mensen opdagen, waaronder diverse rechtsextremisten. Enkelen van hen komen uit kringen van Blood & Honour Nederland, Divisie Noordland.

*

De politie arresteert zaterdagnacht een 32-jarige man uit Oude Pekela die in een kroeg in Stadskanaal herhaaldelijk de Hitlergroet brengt en extreemrechtse leuzen scandeert. De portiers verzoeken de man te vertrekken, maar hij scheldt ze uit voor racisten en weigert te gaan. Met behulp van peperspray weten politieagenten de man aan te houden.

*

In Oude Pekela worden ’s nachts twee in de stoep ingemetselde struikelstenen gestolen. Het gaat hier om herdenkingsstenen voor een joods echtpaar dat in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur is omgekomen. De stenen waren er net gelegd.

*

Na de vechtpartij van 5 mei op de kermis in Pekela belaagt deze avond een groep van circa 150 boze dorpsbewoners het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. De politie probeert ze tegen te houden omdat ze wraak willen nemen en verwensingen naar de asielzoekers roepen. Een aantal mensen tracht op het AZC-terrein te komen. Er ontstaat een grimmige situatie en er wordt een ruit van een medische post ingegooid.

*

Op de kermis in Pekela wordt het bevrijdingsfeest ontsierd door een massale vechtpartij tussen een grote groep Pekelaars met een groep asielzoekers uit het AZC. Hierbij zouden kettingen en stokken zijn gebruikt. Op 7 mei krijgt dit incident een staartje.