Home » Nederland » Delft

Delft

Filter

Demonstraties

1 resultaten
22 nov 2020
Door:
Voorpost
Plaats:
DelftDen Haag
Deelnemers:
Tussen 4 en 5 personen
Extra:
Voorpost demonstreert, verkleed als Zwarte Piet in Den Haag en Delft. Ze poseren met een spandoek "Ik (hartje) Zwarte Piet" rondom Het Binnenhof.
Organisaties:

Kroniek

32 resultaten
*

In Delft worden extreemrechtse flyers verspreid van Othala Nederland met de tekst “Geef jij gehoor aan onze roep? Onze geschiedenis. Onze voorouders. Onze tradities. Jouw Toekomst!“. Ze gebruiken een logo met een rood-wit-blauw schildje met een Odalrune. Rond deze tijd wordt gemeld dat er recent ook vaak Pegida-stickers hangen in Delft.

*

Een man uit Delft moet in Den Haag voor de rechter verschijnen voor diverse delicten, waaronder een autodiefstal en het stelen van een postpakket. Bij deze zaken zit ook een belediging in Den Haag, begin september 2016. Hij ging toen tekeer tegen een controleur in het openbaar vervoer met: “Kankerlijer, schrijf jij die boete maar uit, kankermongool, kankerbuitenlander, is goed kankerbuitenlander, jullie zijn alleen goed om mij drugs te brengen“. De Delftenaar wordt vrijgesproken van de autodiefstal, maar krijgt een stevige straf voor de belediging en het ontvreemden van het postpakket: ruim vier maanden gevangenisstraf, waarvan eentje voorwaardelijk.

*

Bij het treinstation in Delft worden een paar posters van Identitair Verzet verwijderd van een reclamebord. De tekst op de posters is ‘Opvang in eigen regio is humaner‘.

*

In Den Haag beledigt een man uit Delft een buitengewoon opsporingsambtenaar van het openbaar vervoer met de woorden: “Kankerlijer, schrijf jij die boete maar uit, kankermongool, kankerbuitenlander, is goed kankerbuitenlander, jullie zijn alleen goed om mij drugs te brengen“. Hij moet in januari 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Een Marokkaans-Nederlandse man wordt afgewezen bij een sollicitatie voor medewerker Aardappelen, Groenten en Fruit bij een bedrijf uit Delft. De volgende dag stuurt hij een sollicitatie in die hij ondertekent met een Nederlands klinkende nepnaam. Hij mag nu wel op gesprek komen. Hij voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in.

*

In Delft wordt een groepje studenten van een vereniging voor homoseksuele jongeren uitgescholden bij hun bingoavond. Een groep van vijf mannen tussen de zestien en twintig jaar roept: “vieze homo’s” en scheldt met ziektes. Een andere aanwezige probeert de boel te sussen en wordt in zijn gezicht gespuugd. Als de oproerkraaiers later weer terug komen wordt de politie gebeld. Die geven de belagers een boete voor het veroorzaken van overlast in de horeca en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

*

Het extreemrechte internetforum meadhall organiseert een ontmoetingsmiddag voor haar deelnemers in Delft. Er zijn vijftien mensen aanwezig en er wordt veel bier gedronken.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over in klacht van moslima die op 8 oktober 2015 een sollicitatiegesprek had voor een stage op een kinderdagverblijf in Delft. Hier komt dan naar voren dat ze geen religieuze uitingen willen en vragen of de moslima haar hoofddoek af wil doen. De moslima is hierna gekwetst en ziet af van de stage. Het College stelt dat men verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van godsdienst. De discriminatieklacht is bovendien niet zorgvuldig behandeld door er helemaal niet op te reageren.

*

Drie mannen uit Delft moeten voor de rechter verschijnen bij de rechtbank van Den Haag. Ze hebben eind oktober 2015 ernstige doodsbedreigingen geuit naar een man die een petitie organiseerde om vluchtelingen welkom te heten in Delft. Op de internetpagina “Geen AZC in Delft” uitten de mannen hun bedreigingen jegens hem. Twee mannen krijgen werkstraffen en eentje wordt vrijgesproken. Op de zitting geven de mannen af op de overheid die hen niet zou helpen, “maar asielzoekers wel”.

*

Een krant schrijft over een student van de Technische Universiteit Delft, die op internet heeft geschreven dat hij vanwege zijn homoseksualiteit is weggepest uit een studentenwoning in Schipluiden. Hij wordt er al een jaar gepest, maar komt er pas mee naar buiten nadat hij veilig een woning in Delft heeft gevonden. In Schipluiden is hij vanaf de eerste dag getreiterd en genegeerd. Er zijn tal van gesprekken geweest met de huisgenoten, de verhuurder en zelfs de wijkagent, maar dat hielp niet. Later bedreigt de partner van de student de voormalige huisgenoten met de dood. De andere kant op zou een van de studenten uit Schipluiden een poging gedaan hebben om de homoseksuele student aan te rijden. Het is niet zeker of de beschuldigingen wel kloppen, de studenten zeggen dat de homoseksualiteit geen probleem was, maar het grote leeftijdsverschil tussen de twee mannen. Ook in de homoscene worden vraagtekens gezet bij de vermeende discriminatie.

*

Een gemeenteraadsvergadering in Delft waar de gemeenteraad met tegenzin instemt met een inleidend referendumverzoek van Onafhankelijk Delft. Die lokale partij wil een referendum organiseren over de komst van een asielzoekerscentrum. Als het ze lukt om vierduizend handtekeningen te verzamelen kunnen ze zo’n referendum houden. Het plan van Onafhankelijk Delft is: “Geen AZC in Delft“. Er ligt echter helemaal geen verzoek of plan van de overheid voor een AZC in Delft. Omdat het verzoek aan alle eisen voldoet stemt een meerderheid toch voor. Hierna stemt de raad voor de opvang voor zo’n driehonderd statushouders in bestaande sociale huurwoningen. Alleen Onafhankelijk Delft stemt tegen. Later blijkt dat er op de einddatum van 13 juni er nog er maar 180 handtekeningen binnen zijn en het referendum dus niet doorgaat. Voorman Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft reageert verbolgen.

*

De melding komt binnen dat er in Delft rond een joodse begraafplaats op elke lantaarnpaal stickers van Identitair Verzet zijn aangeplakt.

*

Op 25 en 26 februari krijgen dertig moskeeën in Nederland dreigbrieven met een adelaar en een hakenkruis er op. In de brief staat: “Aan alle islamitische gebedshuizen. Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti Islam. Islam is valse en duivelse religie“. Deze dreigbrief word onder meer aan moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft en in Limburg gestuurd. De politie kan geen dader vinden.

*

Een moslima heeft een sollicitatiegesprek voor een stageplek bij een kinderdagverblijf in Delft. Er wordt haar gevraagd of ze haar hoofddoek af wil doen, omdat er daar geen ruimte is voor religieuze uitingen. De moslima voelt zich onheus bejegend en beledigd. Ze stuurt nog een e-mail naar het kinderdagverblijf, maar krijgt geen antwoord. Ze ziet vervolgens af van de stageplek en dient een discriminatieklacht in.

*

De krant schrijft over een nieuw ziekenhuis in Delft waar patiënten boos zijn omdat het er alleen een aparte gebedsruimte is voor moslims. Christenen, joden en hindoestanen moeten het doen met een neutraal gezamenlijk stiltecentrum. Een man uit Delft zegt dat er nergens een christelijk kruis te vinden is in het ziekenhuis. Hij ziet het als een ernstig geval van discriminatie.

*

Een strafzaak tegen een man uit Honselersdijk of Delft, maar hij is niet aanwezig op de zitting bij de rechtbank in Den Haag. In maart 2014 ging hij in Honselersdijk door het lint na een ruzie met zijn vriendin. Hij was toen dronken en vernielde de auto van zijn schoonmoeder. Bij zijn arrestatie maakte hij een soort achterwaartse kopstootbeweging naar een agent. In de politieauto beledigt hij een agent met een donkere huidskleur. Op het politiebureau gaat dit zo verder en krijgt een agent een opmerking over “negers” naar zijn hoofd. Hij krijgt een werkstraf van zestig uur voor de vernielingen, verzet tegen zijn arrestatie en belediging.  De rechter laat de belediging op basis van ras extra meewegen in de hoogte van het vonnis.

*

Een woordvoerder van de politie Rotterdam betreurt het, dat een politieagent uit Delft onlangs een bericht op internet schreef dat hij helemaal klaar is met “die k islamieten”. De agent schreef erbij dat hij hoopt “dat ze zeer snel een langzame pijnlijke dood sterven. Oftewel dood aan de islam!!!”. Na ophef had hij het bericht weer verwijderd en zegt spijt te hebben. Het korps beraadt zich over strafmaatregelen.

*

In de zendtijd voor Politieke Partijen op televisie via het kanaal Nederland 1 mag de kleine IQ-de-Rechten-Plichten-Partij zichzelf promoten voor de verkiezingen. Lijsttrekker Günther Niessen uit Delft heeft een antisemitische racistische theorie over bruine en witte mensen en multimiljardairs.

*

Een man uit Delft maakt in Honselersdijk ruzie met zijn vriendin en vernielt haar auto. Als de politie komt verzet hij zich tegen zijn arrestatie, hij is ook dronken. Tegen een donkergetinte agent zegt hij: “Jullie zwarten moeten het land uit”. Hij heeft ook een achterwaartse kopstootbeweging richting een agent gemaakt.

*

Er is een kleine protestactie van buitenlandse werknemers bij het hoofdkantoor van een bouwbedrijf in Papendrecht. Het zijn werknemers die aan de snelweg A4 werken tussen Delft en Schiedam. Ze klagen over slechte werkomstandigheden, een voortdurend schreeuwende en jennende Venezolaanse voorman die geroepen zou hebben: “Jullie zwarten zorgen altijd voor onrust”, het uitblijven van medische zorg en gebrek aan werkkleding. Ook wordt hun salaris laat uitbetaald. Het gaat om bouwvakkers uit Afrika en Portugal. Als buitenlandse werknemers klagen of contact met de vakbond hebben, krijgen ze korting op hun salaris of worden ze weggestuurd. Ze krijgen loon dat onder het cao-niveau zit.

*

De krant meldt vandaag dat een modeltreinliefhebber in Delft een eigen homovriendelijke modeltreinvereniging opgericht heeft. Hij stelt dat hij niet welkom was bij de reguliere modeltreinvereniging in Delft omdat hij homo is. De Delftse vereniging ontkent dit met klem.

*

Op deze datum plaatst Identitair Verzet een bericht op Facebook over een flyeractie in Delft “deze middag” door mensen uit Haaglanden en Rijnmond. Op een bijgeplaatste foto is een spandoek te zien met de tekst: “Stop Discriminatie van Nederlanders!”. De actiegroep richt zich tegen het beleid van de gemeente Delft om te bezuinigen op het schoolzwemmen van Nederlandse kinderen, maar kinderen op “donkere scholen” zouden wel subsidie krijgen.

*

Vandaag schrijft het tijdschrift de Groene Amsterdammer over jonge moslims die radicaliseren en naar Syrië gaan. Een Nederlandse jongeman woont in Delft en is in het nieuws geweest als bekeerling die in Syrië is geweest. Hij verstopt zich nu in Rotterdam omdat buurtbewoners in Delft racistische leuzen hebben gescandeerd. Ook zou er acht keer getracht zijn bij hem in te breken.

*

Identitair Verzet zegt vandaag een borrel in Delft gehouden te hebben. Volgens hun eigen opgave kwam er “een mooie groep vanuit de regio en er waren ook enkele bezoekers uit Amsterdam en Utrecht”. Omdat Identitair Verzet niet altijd even betrouwbaar is in haar berichtgeving is het onduidelijk of de informatie klopt.

*

De Hoge Raad bepaalt dat het weigeren van Iraanse studenten voor studies in Delft en Groningen discriminerend is. Op basis van een sanctieregeling van de Verenigde Naties (VN) is er in 2006 een kennisembargo ingesteld tegen Iran. Hierdoor worden Iraanse studenten op basis van hun nationaliteit uitgesloten.

*

Het College voor de Rechten van de Mens, dat klachten behandelt over ongelijke behandeling en discriminatie, doet vandaag uitspraak in een zaak van een autoverhuurder uit Delft. Die weigerde in juni 2012 een Sloveense vrouw als klant. Haar Portugese vriend mocht de auto wel huren. Het College oordeelt dat het bedrijf hierdoor verboden onderscheid op basis van nationaliteit heeft gemaakt.

*

Een Sloveense vrouw tracht in Delft een auto te huren, maar het autoverhuurbedrijf weigert dit. Haar Portugese vriend mag de auto wel huren, maar de vrouw mag dan niet als medebestuurder bijgeschreven worden. Ze voelt zich gediscrimineerd op basis van haar nationaliteit en dient een klacht in.