Home » Nederland » Voorburg

Voorburg

Filter

Kroniek

12 resultaten
*

De extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet zegt dat ze op een tiental plekken in Nederland bloemen en bloemstukken heeft neergelegd bij diverse Dodenherdenkingen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Voorgaande jaren deed de groep dat onder het motto “nooit meer broederoorlog”, maar dit jaar lijkt die invalshoek niet genoemd te zijn. Op kaartjes, linten en een vlag staat de naam Identitair Verzet. Het zou om herdenkingen gaan in Den Haag, Amersfoort, Bergambacht, Leidschendam-Voorburg en Schoonhoven. In Nijmegen is de actiegroep Nijmegen Rechtsaf, dat banden heeft met Identitair Verzet, op meerdere plekken aanwezig bij Dodenherdenkingen.

*

De afgelopen nacht zijn in Voorburg huizen en auto’s beklad met leuzen. Er staat IS en ISIS op muren van twintig woningen en op vijf auto’s. Verder zijn een school en een bedrijfspand doelwit. Op de muren van de school staan teksten als ‘neuk Wilders‘, ‘joden gaan dood‘ en de ‘7 september 2016 aanslag‘. Er staat ook: “ISIS. Kanker Joden” en “Kanker Wilders gaat door“.

*

Pegida kondigt aan om ’s avonds bij een raadsvergadering in Leidschendam-Voorburg aanwezig te zijn om tegen de komst van een AZC te protesteren. Volgens Pegida is er een burgerreferendum gehouden waarbij 118 stemmen voor een AZC waren en 4500 stemmen tegen.

*

De politie doet een inval bij de rechtse querulant Hans Holtrop in Voorburg vanwege de intimiderende e-mails die hij stuurde naar het college van Burgemeesters en Wethouders. Er is in februari 2016 aangifte tegen hem gedaan voor het stalken van het gemeentebestuur en raadsleden. Hij stuurde intimiderende berichten met negatieve teksten over moslims en de komst van een AZC.

*

In Voorburg mishandelt een man uit Leidschendam zijn moeder in haar woning en steelt een flink geldbedrag. Hij bedreigt hier ook een man met de uitspraak: “Als die kankerjood nog een stap dichterbij doet maak ik hem dood! Ik maak jullie echt dood“. Hij moet later voor de rechter verschijnen.

*

Een krant schrijft over Leidschendam-Voorburg waar de gemeenteraad geen 400 asielzoekers wil opvangen, maar wel maximaal 200. Het is onzeker of het COA iets kan met dit aanbod. Een aantal omwonenden van een beoogde locatie kondigen juridische stappen aan om de komst van de asielzoekers tegen te gaan.

*

Deze avond rond middernacht post Identitair Verzet afdeling Den Haag een serie foto’s op internet. Hun poster met tekst: “Opvang in Eigen Regio Is Humaner” is zichtbaar en opgehangen op een station rond vier uur in de middag. Ook op het gemeentebord van Voorburg is die poster geplakt. In de begeleidende tekst schrijven ze dat ze hiermee reageren op het protest van “economische immigranten” in Den Haag drie dagen geleden. “Ook werd de nieuwe flyer verspreid in Bezuidenhout en Voorburg Noord”. Iemand reageert instemmend op dit bericht en schrijft: “ik heb Leidschendam al vol gespamt en wacht met smart op de nieuwe flyers tegen het AZC.”

*

Een Sinterklaasintocht in Voorburg (Zuid-Holland). Op een website van Identitair Verzet Den Haag staat hierna een foto van het gemeentebord van Voorburg met daarbij een hand met hun flyers “Red Zwarte Piet! Ons Erfgoed, Hun Toekomst”. Identitair Verzet schrijft erbij: “Vandaag bij de intocht van de Sint positieve flyers verspreid aangaande ons cultureel erfgoed!”.

*

Identitair Verzet plaatst een foto op internet van houten platen die een activist bij scholen, een gymzaal en een wijkcentrum heeft geplaatst. De platen zijn volgeplakt met de anti-islam-stickers van Identitair Verzet. Bij het bericht wordt geen gemeente of plaats genoemd. Er komt een reactie van een andere internetter die stelt dat half Voorburg is ondergeplakt, vooral de achterkanten van verkeersborden zijn hiervoor gebruikt.

*

In Voorburg is een woning deze avond beklad met de leus ‘ISIS alle Joden gaan dood‘. Op een basisschool staat de leus “Jode gaan dood”. Er zijn de afgelopen tijd meer ISIS-leuzen geklad in Voorburg. En maandag de 29e is het weer raak.

*

Identitair Verzet afdeling Den Haag bericht vandaag over de oprichting van een moskee in Leidschendam-Voorburg waartegen ze zich wil verzetten. Ze zijn een petitie gestart om de burgers een proteststem te kunnen laten horen. Er zijn huis-aan-huis flyers verspreid met de oproep in verzet te komen. Om dit kracht bij te zetten hebben jonge activisten post gevat bij een winkelcentrum met een spandoek, terwijl de flyers onder het winkelend publiek verdeeld worden.