Home » Dutch Self Defense Army

Dutch Self Defense Army - DSDA

Filter

Artikelen

3 resultaten

Extreemrechtse terreurverdachte lid Anti Terreur Brigade

Deze week werd bekend dat in mei een extreemrechtse terreurverdachte is gearresteerd. Een 43-jarige man uit Gelderland zou een aanslag op moslims hebben voorbereid. Wie is deze man? Bij welke organisaties was hij actief? En is de terreurdreiging uit extreemrechtse hoek serieus te nemen? ‘Bom schematische tekening’, ‘loop uitboren’ en ‘hitman’. Zomaar een aantal zoekopdrachten… Lees verder

Extreemrechts en het anti-vluchtelingen verzet

Op 24 september 2015 twittert Geert Wilders voor het eerst een om in verzet te komen tegen de komst van vluchtelingen: ‘Geen azc! Geen azc! #kominverzet’. Twee weken later bestormt een groep gemaskerde mannen een vluchtelingenopvang in Woerden met vuurwerk. Eind van diezelfde maand breekt de pleuris uit in Steenbergen, een dorp op de grens… Lees verder

Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG)

Dat de onrust rond de komst van grote groepen vluchtelingen naar Nederland koren op de molen van bestaande extreemrechtse organisaties is, is zacht uitgedrukt. Van neonazi’s tot aan de PVV komen rechtsextremisten in actie. Ze sluiten zich aan bij protesten, ze organiseren zelf acties en bemoeien zich met lokale initiatieven van boze buurtbewoners. Maar bovenal… Lees verder

Demonstraties

2 resultaten
23 apr 2016
Door:
Dutch Self Defense Army
Plaats:
Nijmegen
Deelnemers:
10 personen
Extra:
DSDA demonstreert aan de Nederlands-Duitse grens voor het sluiten van de grens. Ze houden automobilisten aan en draghen spandoeken mee voor gesloten grenzen en met steunbetuigingen aan de PVV en Wilders.
Organisaties:
27 feb 2016
Door:
Pegida
Plaats:
Amsterdam
Deelnemers:
Tussen 150 en 200 personen
Extra:
Pegida-demonstratie in Amsterdam tegen Islam en beperkingen die stadsbestuur aan eerdere demonstratie oplegde. Er is een verbod om hakenkruisen te tonen. Pegida-voorman toont opzettelijk een hakenkruis dat in afvalbak wordt gegooid en wordt gearresteerd. Demonstranten van diverse andere extreemrechtse organisaties (DTG, DSDA, Voorpost, NVU) en neonazi's doen mee.
Organisaties:

In de media

28 resultaten

Brandbom bij moskee: vandalisme of terreur?

De gemeente en moskeegangers bang maken: dat is wat de vijf Enschedese vrienden beoogden met het gooien van een brandbom tegen de moskee in hun gemeente. Vandalisme of een daad met terroristisch oogmerk, over die vraag moet de rechtbank zich donderdag buigen. Het laatste is waar het Openbaar Ministerie de vriendengroep van beschuldigd.

Bier en een brandbom

Vijf mannen uit Enschede staan terecht voor een aanslag op een moskee in hun stad. „Maar ja, ze waren hartstikke lazarus.”

Vijf kale mannen haasten zich het smalle rijtjeshuis in. Het is even voor tien uur ’s avonds. Blikjes bier worden opengetrokken. Met hun duimen omhoog maken ze een selfie.

Buiten is het kil, die avond van 27 februari. Vierhonderd meter verderop doven moskeebezoekers de vlammen. Vijf minuten eerder zijn er twee brandbommen tegen de gevel van moskee ‘Allah’s huis voor moslims’ in Enschede gegooid. Er waren dertig mensen binnen. De schade is beperkt. Volgens het OM gaat het om een terroristische daad, voortgekomen uit „vreemdelingenhaat”. De verdachten, die afgelopen vrijdag voor de rechter stonden, zijn de mannen van de selfie. Voor en na de aanslag kwamen zij samen in het huis van Raymond S.

Politie zet leden rechtse groepering uit wijk Veldhuizen in Ede

De politie verwijderde vrijdagavond drie groepjes van de rechtse groepering DSDA (Dutch Self Defence Army) uit de Edese wijk Veldhuizen. Het ging om drie groepjes van drie mensen.

In ieder geval één van de groepjes deed flyers in de bus. De politie greep in, terwijl het in de wijk op dat moment rustig was.Na een dringend verzoek van de politie vertrokken de leden van de groepering. Het ging allemaal om mensen van buiten Ede. Er is niemand aangehouden.

Lage opkomst bij Wilders-proces: ‘Mensen niet bereid om offer te brengen’

Slechts een handjevol demonstranten verzamelden zich vanochtend bij het proces tegen Geert Wilders. In de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol begon de veelbesproken rechtszaak.

De PVV-leider moest zich verantwoorden voor zijn ‘minder-minder-uitspraken’ over Marokkanen. De rechtszaak trok vooral een leger aan journalisten en veiligheidsmensen. Anti-islambeweging Pegida demonstreerde voor de vrijheid van meningsuiting. Maar de paar honderd deelnemers die werden verwacht, lieten zich niet zien.

Arrestanten zijn van extreemrechtse groep

De arrestanten die voorafgaand aan het Wildersproces in de buurt van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol zijn aangehouden, zijn vijf leden van de extreemrechtse groepering Dutch Self Defense Army. Ook werd één Pegida-aanhanger aangehouden, meldt de Koninklijke Marechaussee.

Hoe sterk is extreem-rechts?

De demonstraties tegen asielzoekers oefenen aantrekkingskracht uit op een grote groep burgers. Sommigen zijn alleen boos of bezorgd, anderen zijn extreem-rechts te noemen. Maar wanneer is iemand extreem-rechts?

DSDA volgt DTG op in Enschede, maar wat is dat voor een club?

Acht oud-DTG’ers maakten al de overstap. En zes voormalige DTG’ers hebben volgens een woordvoerder van DSDA laten weten hen te willen volgen. Samen zetten ze een Twents chapter (kerngroep) op: DSDA Enschede.

Mensvriendelijke acties
DSDA werd enkele maanden geleden opgericht door Brabanders Henk ‘El Toro’ Veenstra en Jean ‘Wolf’ de Zwaan. En hoewel DSDA naar eigen zeggen inmiddels honderd leden heeft, hebben ze nog weinig van zichzelf laten zien tijdens demonstraties en protesten in het land. Vanaf komend weekeinde wordt dat anders: dan begint DSDA naar eigen zeggen met ‘ludieke en mensvriendelijke’ acties om meer in de belangstelling te komen.

Nieuwe ‘ordedienst’ wil anti-islamdemonstratie Amsterdam beveiligen

Het ‘Dutch Self Defense Army’ (DSDA) wil tijdens de geplande demonstratie van anti-islambeweging Pegida op 6 februari in Amsterdam, gaan optreden als ordehandhaver. Dat meldt De Telegraaf.

De groep werft via Facebook mensen voor een geüniformeerde weerbaarheidsorganisatie. Er zouden zich al 300 mensen hebben aangemeld volgens Jan de Zwaan, een van de initiatiefnemers van DSDA.

Kroniek

17 resultaten
*

De uitspraak van de rechtbank in Almelo in het terrorismeproces tegen vijf mannen van DTG en DSDA die op 27 februari 2016 een brandbom gooiden naar een moskee in Enschede. Ze worden veroordeeld wegens ‘een aanslag met een terroristisch oogmerk‘ en Danny Hoffmann, Ronald Mooibroek, Jeroen Banda en Marco Holtkamp krijgen vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Raymond S. krijgt vier jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Dat is iets lager omdat hij wilde stoppen en spijt kreeg. Er volgt in april 2017 nog een hoger beroep.

*

Het Nederlands Verbond en DSDA voeren een sociaal hulpproject in Nijmegen uit voor een zieke Nederlandse man. Ze kopen een bankje voor hem en zetten dit in elkaar. Hierna wordt de goede daad breeduit op internet geëtaleerd.

*

Tweede zittingsdag in de strafzaak tegen Geert Wilders van de PVV in de “minder Marokkanen-zaak”. Wilders en zijn advocaat komen echter niet opdagen bij de rechtbank op Schiphol in Badhoevedorp. Mogelijk is dit een vertragingstactiek om de strafzaak te saboteren. De actiegroep DSDA roept iedereen op om hier heen te komen om Geert Wilders te steunen.

*

In Ede loopt Identitair Verzet samen met een gelegenheidsinitiatief dat “Ede Veilig” heet, een burgerwachtpatrouille om Ede tegen beveiligen tegen “straatterreur” van Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Een groepje mensen van DSDA sluit zich hier bij aan. Er wordt door ze gesteld dat ze uiteindelijk met een groep van “17 identitairen en mensen van Ede Veilig” de wijk zijn ingegaan. De groep plakt posters van Identitair Verzet aan met de tekst “Voelt U zich nog veilig? Nee? Kom in verzet!!!“. Ook stoppen ze flyers in brievenbussen. De politie stuurt ze weg.

*

Bij een linkse demonstratie in Rotterdam in de avond duiken twee mannen van de DSDA op. Ze hebben vooraf aangekondigd hier met een aantal mensen heen te willen met flyers en een uitleg over de DSDA. Twee mensen van DSDA krijgen hier vervolgens een boete van de politie vanwege het niet bij zich hebben van een legitimatiebewijs.

*

De militante actiegroep DSDA voert in Berg en Dal, gemeente Nijmegen en vlakbij Beek-Ubbergen, aan de grens met Duitsland een publieksactie uit. Met een tiental activisten wordt het verkeer tegengehouden om de automobilisten te wijzen op het belang van gesloten grenzen. Ze delen flyers uit en er hangen spandoeken: “Grenzen dicht” en “Wie had dat gedacht: van een islamiet in je straat naar een Islamitische Staat“. Men heeft ook een poster meegenomen met een foto van Geert Wilders omdat DSDA de PVV wil steunen. Na een uurtje stuurt de politie hen weg. De DSDA was eigenlijk van plan de weg volledig te blokkeren met brandende olievaten. Dat gaat echter niet door omdat de leden die deze vaten mee zouden nemen, niet op komen dagen.

*

De bekende rechtsextremist Martin de Regt plaatst een foto van zichzelf op internet waarop hij met een groepje mannen te zien is op een parkeerplaats. Hij zet er ook de logo’s bij van het Nederlands Verbond en DSDA. De Regt schrijft erbij: “Vanavond was het weer een gezellige anti-AZC avond in het mooie Gelderse Ede. De aanwezigen waren allen positief en enthousiast in hun strijd tegen de komst van een of meer AZC-centra in deze Gelderse gemeente (….) Daarom zal de harde kern op korte termijn opnieuw een demonstratie afkondigen. Tegen de AZC’s en islamitisering van onze germaanse en christelijke leefgemeenschap.

*

Buurtbewoners en rechtsextremisten demonstreren samen in Den Haag tegen de huisvesting van honderdvijftig statushouders. Vooraf kondigt DSDA al aan dat ze dit protest wil ondersteunen en Pegida en de PVV zijn erbij aanwezig. Er zijn tussen de 150 en 300 demonstranten. Ze worden toegesproken door Edwin Wagensveld en Hugo Kuijper.

*

De gemeente Oss organiseert een besloten informatieavond voor buurtbewoners. Ze praten over de komst van enkele vluchtelingen in een woning waar al dagenlang protest tegen is en waar vernielingen worden aangericht. Op een internetpagina van de actiegroep DSDA verschijnt een oproep om in actie te komen: “Vanavond groot protest bij de burgemeester in Oss. Iedereen Welkom“. Buiten bij de informatiebijeenkomst is er een kleine oploop van enkele tientallen mensen. Er wordt vuurwerk afgestoken, maar verder blijft het rustig.

*

De rechtbank van Den Haag houdt de eerste openbare regiezitting in de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol (te Badhoevedorp). Hij staat terecht voor belediging op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders liet zijn aanhangers om minder Marokkanen roepen op een verkiezingsbijeenkomst op 19 maart 2014 in Den Haag. De zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld, maar toch komen zijn aanhangers hier heen voor steunbetuigingen. Er zijn ruim dertig Pegida demonstranten om Wilders te steunen. Een groepje mensen van DSDA wordt door de marechaussee gearresteerd vanwege verboden wapens in hun auto: messen, peperspray en een ploertendoder. Bij het proces zelf is Geert Wilders is aanwezig en blijft hij achter zijn uitlatingen staan. Hij zegt opnieuw dat hij minder Marokkanen in Nederland wil hebben en dat we “een Marokkanenprobleem” hebben.

*

De krant schrijft over de ophef die in Huissen is ontstaan over een opvanghuis met vier minderjarige Syrische vluchtelingen. De lokale inwoners vrezen voor criminaliteit en de veiligheid van hun kinderen. Een paar nachten geleden is op het huis geklad: “Not welcome” en “go home”. Een buurtbewoonster voelt zich onveilig omdat ze een dochter heeft, ze zegt geen racist te zijn. De extreemrechtse groep DSDA heeft haar hulp aangeboden. Captain Richard Jonker van DSDA wil voor de veiligheid zorgen en fysieke bescherming bieden. Eventueel wil hij bij de jongens aanbellen om uit te leggen wat de normen en waarden in Nederland zijn.

*

Jeroen Banda uit Enschede is een gangmaker binnen de radicale actiegroep DTG. Hij is onlangs overgestapt naar de DSDA. Daarom komen vier mannen van DTG, in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 maart, verhaal halen bij zijn woning. Ze trappen de voordeur van zijn woning in. De politie pakt de aanvallers later op. Hierna raakt de DTG dusdanig verdeeld en in diskrediet, dat de club wordt opgeheven. Een aantal leden richt hierna het Nederlands Verbond op als alternatief.

*

Een manifestatie van Pegida in Amsterdam met tweehonderd mensen. Het protest heeft een anti-islamitische karakter en er wordt een pamflet verspreidt met de tekst “No Islam Just Freedom”. De groepen Voorpost, DTG en DSDA roepen hun achterban op om hier heen te komen en zijn ook aanwezig. Voorpost verzorgt de ordedienst en bouwt het podium waarop de sprekers staan. Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt gearresteerd als hij een klein hakenkruisje toont, dat juist in een prullenbak gegooid wordt. Ook een DSDA-demonstrant wordt gearresteerd. Die weigert vervolgens op het politiebureau met Turks- en Marokkaans-Nederlandse agenten te praten.

*

In Enschede is een groep van vijf mannen betrokken bij het gooien van brandbommen naar een moskee vol met mensen. De mannen zijn betrokken bij de groepen DTG en DSDA. Ze worden opgepakt en vervolgd voor het plegen van een terroristische aanslag.

*

Een demonstratie van DTG in Ede, georganiseerd door hun lokale activist Arie Huisman met het thema: “Tegen het asielbeleid“. Op de sociale mediapagina van DTG staan geweldsoproepen rondom deze demonstratie. Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt hier gearresteerd wegens het dragen van een varkensmuts en zit een uurtje vast. De schattingen van het aantal demonstranten lopen uiteen van vijftig tot honderd deelnemers, maar ze komen grotendeels van buiten Ede zelf. Er zijn vertegenwoordigers van de DSDA, NVU, De Nationalist en het Frysk Heidens Front. Na afloop hebben DTG en Pegida een gezamenlijk etentje in Ede.

*

Een demonstratie van Pegida in Amsterdam met circa 250 deelnemers tegen “de islamisering van Europa“. Op de demonstratieplek worden veel extreemrechtse stickers aangeplakt, zoals die van Voorpost, Defend Europe, European Brotherhood, ACN/AKN en Identitair Verzet. Er is een flinke groep militanten van DTG met een spandoek present. De extreemrechtse burgerwacht DSDA doet een poging de demonstratie te beveiligen. De politie pakt zeker een Pegida-demonstrant op. Op internet verklaart een van de demonstranten later opgepakt te zijn vanwege het brengen van de Hitlergroet. Een opvallende deelneemster is het latere Forum voor Democratie gemeenteraadslid Annabel Nanninga. Na afloop reist een groep van ongeveer veertig demonstranten met de trein weer huiswaarts naar Enschede. Deze groep roept onderweg constant leuzen en maakt vervelende opmerkingen tegen allochtonen. In Enschede schelden ze de medewerkers uit van een Dönerzaak.

Publicaties

7 resultaten

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Update oktober 2018
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
56
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’ uit oktober 2018, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van de verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland.
De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verzameld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland.

De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa

Aard, ernst en omvang van de rechts-extremistische geweldsdreiging in West-Europa, inclusief Nederland
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
40
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De NCTV heeft over de rechts-extremistische geweldsdreiging gepubliceerd sinds de verschijning van het eerste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) in 2005. Hierbij wordt breed gekeken
naar alle dreigingsontwikkelingen die in potentie kunnen leiden tot terroristisch geweld. De geschiedenis, maar ook de actualiteit, toonden aan dat terroristisch geweld niet beperkt blijft tot
jihadisme. Ook in de Nationale Contraterrorisme Strategie 2016-2020 staat dat rechts-extremisme de bijzondere aandacht heeft van de NCTV.1 Het rechts-extremisme raakte niettemin in de
beeldvorming vaak ondergesneeuwd door het jihadisme. Dit is in belangrijke mate ook begrijpelijk omdat de jihadistische geweldsdreiging, in ieder geval in Nederland, het laatste decennium de
bepalende factor is geweest in het dreigingsbeeld terrorisme.
De NCTV publiceerde om deze reden de laatste jaren ook diverse fenomeenstudies op het vlak van jihadisme (bijvoorbeeld ‘Minderjarigen bij ISIS’ uit 2017). Nieuwe binnenlandse en buitenlandse gebeurtenissen en ontwikkelingen op het vlak van rechts-extremisme en rechts-terrorisme zorgen ervoor dat het fenomeen de laatste jaren aan relevantie heeft gewonnen voor het dreigingsbeeld.

Zesde rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

INCIDENTEN, AANGIFTES, VERDACHTEN EN AFHANDELING IN 2016
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
73
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Deze zesde rapportage antisemitisme, racisme en extreemrechts geweld in Nederland, doet verslag van deze feiten in het jaar 2016, en de ontwikkelingen ten opzichte van de jaren daarvoor. De rapportage is tot stand gekomen in opdracht van de Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis en brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. De Stichting stelt zich onder meer ten doel voorlichting te geven en educatieve activiteiten te verzorgen over discriminatie en mensenrechten, ter bevordering van het goed functioneren
van een open, pluriforme, democratische samenleving. Een belangrijk doel van deze rapportage is input leveren voor de educatieve activiteiten van de Anne Frank Stichting. Verder dient het als periodieke rapportage aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Europese Unie (EU).

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 35-50

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Update Maart 2017
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
42
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’ uit maart 2017, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van de verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland. De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verzameld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland.

Samenvatting Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 44

Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
10
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voorstelbaarheid rechts-terrorisme
Hoewel jihadisme de bepalende dreigingsrichting is voor Nederland, zijn nieuwe aanslagen uit rechts-terroristische hoek eveneens voorstelbaar, mede gelet op de stroom van haat jegens moslims en asielzoekers die vooral op het internet waarneembaar is. Er zijn echter geen aanwijzingen voor nieuwe aanslagen uit deze hoek. De afgelopen DTN-periode werden voor het eerst in de Nederlandse rechtsgeschiedenis personen met een rechts-extremistische achtergrond voor terrorisme veroordeeld. In februari 2016 werd door hen een brandbom gegooid naar een moskee in Enschede. De voorstelbare dreiging uit deze hoek komt hoofdzakelijk van gewelddadige eenlingen of kleine, snel geradicaliseerde groepjes.

(…)

Rechts -terrorisme en links-terrorisme
Diverse westerse landen hebben te kampen met een significante dreiging vanuit rechts-terroristische hoek. Hierbij zijn asielzoekers, moslims en joden de meest gekozen doelwitten. De aanslag op een islamitisch cultureel centrum in Quebec in januari 2017 door een 27-jarige man kostte aan zes personen het leven. De aanslag in Canada illustreert dat ernstige geweldsdreiging vanuit rechts-terroristische hoek vooral komt van (ongekende) gewelddadige eenlingen. Binnen het rechts-terrorisme is een aanslag door een eenling een klassieke modus operandi die vooral in de VS actief wordt aangemoedigd.

(…)

5. Extremisme, radicalisering en polarisatie
Extreemrechts (activisme, binnen de wet) en rechts-extremisme (buitenwettelijk)
De laatste jaren zijn de pijlen van extreemrechtse en rechts-extremistische groepen en personen in Nederland vooral gericht op de islam en moslims, asielzoekers en ideologische
tegenstanders. Deze focus wordt in belangrijke mate bepaald door de toename van het aantal asielzoekers in 2015 en de structurele terroristische dreiging van jihadisten. Gelet op de stroom van haat tegen moslims en asielzoekers die vooral op het internet waarneembaar is, blijft er een omvangrijke voedingsbodem bestaan voor potentieel nieuw geweld door eenlingen of door kleine, snel geradicaliseerde groepjes zoals de groep die een aanslag pleegde op een moskee in Enschede (februari 2016).
In aanloop naar de Sinterklaasintocht in Maassluis op 12 november 2016 was er informatie dat rechts-extremisten de gewelddadige confrontatie wilden zoeken met extreemlinkse en anti-Zwarte Piet actievoerders. Opvallend is tevens de oprichting van de xenofoob-nationalistische groepering Erkenbrand. Deze groepering tracht mee te liften op het succes van de alt-right beweging in de Verenigde Staten. Voor het eerst in decennia is daarmee in Nederland een extreemrechtse groepering actief waarvan een groot aantal sympathisanten hoger opgeleid is. In sommige gevallen lijkt de dreiging uit deze hoek soms groter dan die daadwerkelijk is. De eerder aangekondigde burgerwachten zoals die van Soldiers of Odin of DSDA zijn niet tot nauwelijks actief in de openbare ruimte. Wel zijn zij op het internet actief aanwezig, waar diverse personen openlijk instemmen met hun denkbeelden.

(…)

Polarisatie
De verkiezingsperiode is zonder grote incidenten verlopen. Deze periode was op voorhand risicovol omdat er, bovenop het gepolariseerde klimaat, sprake kon zijn van verhit publiek en politiek debat waarbij het gevoel kan ontstaan dat gewelddadige actie vereist is om een gepercipieerd gevaar te stoppen. Dit laatste heeft zich niet voorgedaan in de verkiezingsperiode. Veel van de heftige debatten in Nederland centreren zich rondom de islam, Turkije, de Europese Unie en de nieuw aangetreden Amerikaanse regering.
In aanloop naar de verkiezingen in Nederland viel in de afgelopen DTN-periode kritiek op de uitspraak in de rechtszaak tegen PVV-voorman Wilders op. Wilders werd in december 2016 schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. De uitspraak leidde op sociale media tot felle debatten tussen voor- en tegenstanders van de
veroordeling. Het op voorhand uitsluiten van partijen als mogelijke regeringscoalitiepartner, leidde in aanloop naar de verkiezingen eveneens tot veel debat tussen voor- en tegenstanders. Tegenstanders beschouwen deze uitsluiting als ondemocratisch. Een andere trend is de populariteit van populistische partijen in verschillende westerse landen die zeer kritisch staan tegenover de islam en migranten. Het al genoemde inreisverbod van de nieuwe Amerikaanse regering was aanleiding voor demonstraties, onrust en angstgevoelens onder verschillende groepen Nederlanders, onder wie moslims. Gewelddadige incidenten met mogelijk een anti-moslimmotief bij moskeeën en islamitische scholen
voeden deze onrust verder.

Bijzonderheden: Extreemrechts op blz 4, 7 en 8

Monitor Moslimdiscriminatie 3e rapportage

Online beeldvorming over moslims en islam
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
188
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Uitkomsten van onderzoek laten steeds opnieuw in vele varianten en toonaarden zien dat de islam en moslims in Nederland maar moeilijk geaccepteerd worden. Dat komt onder meer naar voren in de resultaten van onderzoek naar discriminatie-ervaringen van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren en in de uitkomsten van onderzoek naar de mate van acceptatie van moslims. Veel jonge mensen van Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben het gevoel niet bij de Nederlandse samenleving te horen. Ze voelen zich buitengesloten en afgewezen. Ze worden niet gezien als individuen, maar als Turken, Marokkanen of moslims d.w.z. als een afwijkende groep. Ze voelen zich anders behandeld op
vele terreinen van het dagelijks leven. Ze voelen zich vertekend weergegeven in de pers. Veel jonge mannen hebben te maken met etnische profilering door de politie. Zij noemen het ongunstige klimaat ten opzichte van etnische minderheden als de voornaamste reden waarom ze zich steeds meer identificeren met hun gemeenschap van herkomst en met hun geloof. Bij elkaar genomen geven de resultaten van de studie waarin dit naar voren komt een duidelijke indicatie dat ervaringen van discriminatie een rode draad vormen in het leven van deze jongeren. Eén zo’n vorm van discriminatie is islamofobie. Islamofobie manifesteert zich op verschillende terreinen en in veel sectoren van de samenleving, in ronduit gewelddadige praktijken en in gewone intermenselijke communicatie.

Bijzonderheden: Hoofdstuk twee gaat over moslimdiscriminatie in de politiek. Er wordt een overzicht gegeven van extreemrechtse groepen die zich in de onderzoeksperiode actief inzetten om moslims te discrimineren.

Factsheet Extreemrechts in Nederlandse Gemeentes

Jaar:
2016
Taal:Aantal blz:
34
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Voor u ligt de eerste actualisering van de ‘factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes’, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de in Nederland actieve extreemrechtse organisaties. Deze factsheet moet inzicht geven in de omvang, regionale spreiding, betekenis en betrok- kenheid bij geweldsincidenten van de  verschillende extreemrechtse organisaties in Nederland. De samenstelling van de lijst met organisaties en de gepresenteerde feiten over deze organisaties zijn verza- meld in het kader van het Monitorproject Racisme, Antisemitisme en Extreemrechts Geweld in Nederland . De keuze om bepaalde organisaties wel en niet op te nemen volgt de defnitie en afbakening die binnen dat project wordt gehanteerd. Deze factsheet is in opdracht van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS)  van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven. De verant- woordelijkheid voor de inhoud ligt bij de auteur.