De uitspraak van de rechtbank in Almelo in het terrorismeproces tegen vijf mannen van DTG en DSDA die op 27 februari 2016 een brandbom gooiden naar een moskee in Enschede. Ze worden veroordeeld wegens ‘een aanslag met een terroristisch oogmerk‘ en Danny Hoffmann, Ronald Mooibroek, Jeroen Banda en Marco Holtkamp krijgen vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Raymond S. krijgt vier jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Dat is iets lager omdat hij wilde stoppen en spijt kreeg. Er volgt in april 2017 nog een hoger beroep.
Het Nederlands Verbond en DSDA voeren een sociaal hulpproject in Nijmegen uit voor een zieke Nederlandse man. Ze kopen een bankje voor hem en zetten dit in elkaar. Hierna wordt de goede daad breeduit op internet geëtaleerd.
Tweede zittingsdag in de strafzaak tegen Geert Wilders van de PVV in de “minder Marokkanen-zaak”. Wilders en zijn advocaat komen echter niet opdagen bij de rechtbank op Schiphol in Badhoevedorp. Mogelijk is dit een vertragingstactiek om de strafzaak te saboteren. De actiegroep DSDA roept iedereen op om hier heen te komen om Geert Wilders te steunen.
In Ede loopt Identitair Verzet samen met een gelegenheidsinitiatief dat “Ede Veilig” heet, een burgerwachtpatrouille om Ede tegen beveiligen tegen “straatterreur” van Marokkaans-Nederlandse jongeren.
Een groepje mensen van DSDA sluit zich hier bij aan. Er wordt door ze gesteld dat ze uiteindelijk met een groep van “17 identitairen en mensen van Ede Veilig” de wijk zijn ingegaan. De groep plakt posters van Identitair Verzet aan met de tekst “Voelt U zich nog veilig? Nee? Kom in verzet!!!“. Ook stoppen ze flyers in brievenbussen. De politie stuurt ze weg.
Bij een linkse demonstratie in Rotterdam in de avond duiken twee mannen van de DSDA op. Ze hebben vooraf aangekondigd hier met een aantal mensen heen te willen met flyers en een uitleg over de DSDA. Twee mensen van DSDA krijgen hier vervolgens een boete van de politie vanwege het niet bij zich hebben van een legitimatiebewijs.
De militante actiegroep DSDA voert in Berg en Dal, gemeente Nijmegen en vlakbij Beek-Ubbergen, aan de grens met Duitsland een publieksactie uit. Met een tiental activisten wordt het verkeer tegengehouden om de automobilisten te wijzen op het belang van gesloten grenzen. Ze delen flyers uit en er hangen spandoeken: “Grenzen dicht” en “Wie had dat gedacht: van een islamiet in je straat naar een Islamitische Staat“. Men heeft ook een poster meegenomen met een foto van Geert Wilders omdat DSDA de PVV wil steunen. Na een uurtje stuurt de politie hen weg. De DSDA was eigenlijk van plan de weg volledig te blokkeren met brandende olievaten. Dat gaat echter niet door omdat de leden die deze vaten mee zouden nemen, niet op komen dagen.
De bekende rechtsextremist Martin de Regt plaatst een foto van zichzelf op internet waarop hij met een groepje mannen te zien is op een parkeerplaats. Hij zet er ook de logo’s bij van het Nederlands Verbond en DSDA. De Regt schrijft erbij: “Vanavond was het weer een gezellige anti-AZC avond in het mooie Gelderse Ede. De aanwezigen waren allen positief en enthousiast in hun strijd tegen de komst van een of meer AZC-centra in deze Gelderse gemeente (….) Daarom zal de harde kern op korte termijn opnieuw een demonstratie afkondigen. Tegen de AZC’s en islamitisering van onze germaanse en christelijke leefgemeenschap.“
Buurtbewoners en rechtsextremisten demonstreren samen in Den Haag tegen de huisvesting van honderdvijftig statushouders. Vooraf kondigt DSDA al aan dat ze dit protest wil ondersteunen en Pegida en de PVV zijn erbij aanwezig. Er zijn tussen de 150 en 300 demonstranten. Ze worden toegesproken door Edwin Wagensveld en Hugo Kuijper.
De gemeente Oss organiseert een besloten informatieavond voor buurtbewoners. Ze praten over de komst van enkele vluchtelingen in een woning waar al dagenlang protest tegen is en waar vernielingen worden aangericht. Op een internetpagina van de actiegroep DSDA verschijnt een oproep om in actie te komen: “Vanavond groot protest bij de burgemeester in Oss. Iedereen Welkom“. Buiten bij de informatiebijeenkomst is er een kleine oploop van enkele tientallen mensen. Er wordt vuurwerk afgestoken, maar verder blijft het rustig.
De rechtbank van Den Haag houdt de eerste openbare regiezitting in de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol (te Badhoevedorp). Hij staat terecht voor belediging op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders liet zijn aanhangers om minder Marokkanen roepen op een verkiezingsbijeenkomst op 19 maart 2014 in Den Haag. De zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld, maar toch komen zijn aanhangers hier heen voor steunbetuigingen. Er zijn ruim dertig Pegida demonstranten om Wilders te steunen. Een groepje mensen van DSDA wordt door de marechaussee gearresteerd vanwege verboden wapens in hun auto: messen, peperspray en een ploertendoder. Bij het proces zelf is Geert Wilders is aanwezig en blijft hij achter zijn uitlatingen staan. Hij zegt opnieuw dat hij minder Marokkanen in Nederland wil hebben en dat we “een Marokkanenprobleem” hebben.
De krant schrijft over de ophef die in Huissen is ontstaan over een opvanghuis met vier minderjarige Syrische vluchtelingen. De lokale inwoners vrezen voor criminaliteit en de veiligheid van hun kinderen. Een paar nachten geleden is op het huis geklad: “Not welcome” en “go home”. Een buurtbewoonster voelt zich onveilig omdat ze een dochter heeft, ze zegt geen racist te zijn. De extreemrechtse groep DSDA heeft haar hulp aangeboden. Captain Richard Jonker van DSDA wil voor de veiligheid zorgen en fysieke bescherming bieden. Eventueel wil hij bij de jongens aanbellen om uit te leggen wat de normen en waarden in Nederland zijn.
Jeroen Banda uit Enschede is een gangmaker binnen de radicale actiegroep DTG. Hij is onlangs overgestapt naar de DSDA. Daarom komen vier mannen van DTG, in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 maart, verhaal halen bij zijn woning. Ze trappen de voordeur van zijn woning in. De politie pakt de aanvallers later op. Hierna raakt de DTG dusdanig verdeeld en in diskrediet, dat de club wordt opgeheven. Een aantal leden richt hierna het Nederlands Verbond op als alternatief.
Een manifestatie van Pegida in Amsterdam met tweehonderd mensen. Het protest heeft een anti-islamitische karakter en er wordt een pamflet verspreidt met de tekst “No Islam Just Freedom”. De groepen Voorpost, DTG en DSDA roepen hun achterban op om hier heen te komen en zijn ook aanwezig. Voorpost verzorgt de ordedienst en bouwt het podium waarop de sprekers staan. Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt gearresteerd als hij een klein hakenkruisje toont, dat juist in een prullenbak gegooid wordt. Ook een DSDA-demonstrant wordt gearresteerd. Die weigert vervolgens op het politiebureau met Turks- en Marokkaans-Nederlandse agenten te praten.
In Enschede is een groep van vijf mannen betrokken bij het gooien van brandbommen naar een moskee vol met mensen. De mannen zijn betrokken bij de groepen DTG en DSDA. Ze worden opgepakt en vervolgd voor het plegen van een terroristische aanslag.
Een demonstratie van DTG in Ede, georganiseerd door hun lokale activist Arie Huisman met het thema: “Tegen het asielbeleid“. Op de sociale mediapagina van DTG staan geweldsoproepen rondom deze demonstratie. Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt hier gearresteerd wegens het dragen van een varkensmuts en zit een uurtje vast. De schattingen van het aantal demonstranten lopen uiteen van vijftig tot honderd deelnemers, maar ze komen grotendeels van buiten Ede zelf. Er zijn vertegenwoordigers van de DSDA, NVU, De Nationalist en het Frysk Heidens Front. Na afloop hebben DTG en Pegida een gezamenlijk etentje in Ede.
Een demonstratie van Pegida in Amsterdam met circa 250 deelnemers tegen “de islamisering van Europa“. Op de demonstratieplek worden veel extreemrechtse stickers aangeplakt, zoals die van Voorpost, Defend Europe, European Brotherhood, ACN/AKN en Identitair Verzet. Er is een flinke groep militanten van DTG met een spandoek present. De extreemrechtse burgerwacht DSDA doet een poging de demonstratie te beveiligen. De politie pakt zeker een Pegida-demonstrant op. Op internet verklaart een van de demonstranten later opgepakt te zijn vanwege het brengen van de Hitlergroet. Een opvallende deelneemster is het latere Forum voor Democratie gemeenteraadslid Annabel Nanninga. Na afloop reist een groep van ongeveer veertig demonstranten met de trein weer huiswaarts naar Enschede. Deze groep roept onderweg constant leuzen en maakt vervelende opmerkingen tegen allochtonen. In Enschede schelden ze de medewerkers uit van een Dönerzaak.
De doorgewinterde rechtsextremist Richard van der Plas uit Blija schrijft op internet: “Hedenmiddag goed gesprek gevoerd met DSDA, besloten is onder andere dat wij als Frysk Heidens Front gaan samenwerken met deze groep”.