In Amsterdam wordt een sticker van de European Brotherhood aangetroffen met de tekst “Defend Europe” en met een Keltisch kruis erbij.
European Brotherhood
- 4 kroniek
- 1 publicaties
Resultaten
Kroniek
Een demonstratie van Pegida in Amsterdam met circa 250 deelnemers tegen “de islamisering van Europa“. Op de demonstratieplek worden veel extreemrechtse stickers aangeplakt, zoals die van Voorpost, Defend Europe, European Brotherhood, ACN/AKN en Identitair Verzet. Er is een flinke groep militanten van DTG met een spandoek present. De extreemrechtse burgerwacht DSDA doet een poging de demonstratie te beveiligen. De politie pakt zeker een Pegida-demonstrant op. Op internet verklaart een van de demonstranten later opgepakt te zijn vanwege het brengen van de Hitlergroet. Een opvallende deelneemster is het latere Forum voor Democratie gemeenteraadslid Annabel Nanninga. Na afloop reist een groep van ongeveer veertig demonstranten met de trein weer huiswaarts naar Enschede. Deze groep roept onderweg constant leuzen en maakt vervelende opmerkingen tegen allochtonen. In Enschede schelden ze de medewerkers uit van een Dönerzaak.
Er komt een melding binnen over aangeplakte extreemrechtse stickers van de European Brotherhood in Apeldoorn. Deze zijn daar de laatste tijd aangetroffen met de tekst “Defend Europe” en een Keltisch Kruis. Op andere stickers staan gekruiste messen, een hakenkruis en een doodshoofd van de SS. Ook een ander symbool dat door de SS gebruikt werd, de Zwarte Zon, wordt afgebeeld. Verder is er een sticker van marcherende mannen in uniform gesignaleerd, een sticker van de Wotan Jugend en eentje van Zwart Front die voor Zwarte Piet pleit met de tekst “Ons Land, Onze Cultuur, Onze Feestdagen”.
In het centrum van Amsterdam wordt een sticker aangetroffen van de European Brotherhood met een Keltisch Kruis er op.
Publicaties

Extreemrechts & extreemlinks
in de gemeenten Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen & MaassluisDankzij een combinatie van toenemende polarisatie, nieuwe internetmogelijkheden en een ideologische vernieuwing van met name extreemrechtse groeperingen is er de afgelopen jaren een opleving van de fenomenen extreemrechts en (in de schaduw) extreemlinks waarneembaar in West-Europa. In Nederland heeft de vluchtelingencrisis (2013-2016) een grote rol gespeeld in deze opleving. Daarnaast is de Zwarte Pieten-discussie, die nu al een paar jaar zeer fel gevoerd wordt, aangegrepen, door zowel extreem- rechts als links, om te spreken van een cultuur-oorlog. De gemeenten Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis willen naar aanleiding van deze ontwikkelingen antwoord op de vraag: “Wat zijn op dit moment de gevaren die voortkomen uit politiek extremistisch gedachtegoed binnen de regio, en hoe kunnen de gemeenten daar effectief op inspelen?” Door middel van kwalitatief onderzoek in de regio, gecombineerd met internet- en literatuuronderzoek dat in de periode april-september 2019 verricht is, tracht dit rapport antwoord te geven op deze vraag.