Home » Leefbaar Leiden

Leefbaar Leiden

Filter

Artikelen

4 resultaten

Provincie Zuid-Holland: Verkiezingen 2014

Capelle aan den IJssel In deze Rotterdamse satellietgemeente is Leefbaar Capelle de grootste partij die met drie wethouders in het bestuur zit. Wethouder Dick van Sluis (1965) is bovendien de voorzitter van zijn oude partij Leefbaar Rotterdam die zich steeds meer op de PVV-lijn oriënteert. Joost Eerdmans (1971) is de tweede Capelse wethouder en ook… Lees verder

Tweede Kamerverkiezingen 2012: Een onderzoek

Bij Parlementsverkiezingen presenteren partijen zich doorgaans met gelikte verkiezingsspotjes, veelkleurige promotiefolders met de speerpunten, uitgewerkte partijprogramma’s vol nobele plannen en websites waarop de kandidaten zich van hun beste kant laten zien. De Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka keek eens wat beter naar de politici die nu kandidaat staan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarnaast bekeken we de politieke… Lees verder

Verkiezingen gemeenteraad 2010

Zijn de deelnemende partijen extreemrechts of zijn het gewone rechtse partijen die een aantrekkingskracht hebben op rechtsextremisten? Als we alleen naar de partijprogramma’s kijken zijn conclusies soms moeilijk te trekken. Misschien helpt een kijkje achter de schermen? Welke mensen zijn betrokken bij deze verkiezingen? De PVV van Geert Wilders doet maar in twee gemeentes mee…. Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen 2002 lokale partijen en extreem-rechts

Op 6 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in meer dan 400 gemeentes in Nederland. Al eerder namen we hiervoor de kandidatenlijsten van extreem-rechtse partijen onder de loep. Het blijkt echter dat lieden uit extreem-rechtse partijen ook opduiken op de kandidatenlijsten van partijen die niet extreem-rechts zijn. Vooral de “Leefbare” partijen hebben aantrekkingskracht. Er doet een veelvoud… Lees verder

Demonstraties

2 resultaten

In de media

3 resultaten

Populist verdwijnt uit Leidse gemeenteraad

Het was volgens Daan Sloos (74) ‘zoeken, zoeken, zoeken’, maar geschikte kandidaten voor de kieslijst van Leefbaar Leiden bij de komende raadsverkiezingen kon hij niet vinden. Daarom staat Leefbaar Leiden, sinds 2000 in de raad, op 21 maart niet op het stembiljet. Zoals ook populistische partijen als de PVV, Denk en Forum voor Democratie in Leiden zullen ontbreken.

Tomas Kok verlaat de Leidse gemeenteraad

Het in oktober 2014 van Leefbaar Leiden afgesplitste raadslid Tomas Kok stopt als raadslid. Zijn Groep Kok verdwijnt daarmee uit de Leidse gemeentepolitiek.

Kok is wegens ziekte al langere tijd afwezig in de Leidse raad. Hij wil zich nu richten op zijn herstel. Dat gaat nog geruime tijd duren en daarom zegt hij niet meer in staat te zijn om het raadslidmaatschap te vervullen.

Kroniek

14 resultaten
*

Het gemeenteraadslid Tomas Kok stapt uit de fractie van Leefbaar Leiden vanwege zijn onvrede over deze partij. Hij neemt ook twee duoraadsleden mee die hem ondersteunen bij zijn raadswerk. Hij kan zich niet bij PVV aansluiten omdat Geert Wilders de PVV niet met lokale afdelingen wil organiseren. Tomas Kok blijft dus onafhankelijk gemeenteraadslid in Leiden.

*

Buurtbewoners uit Leiden voeren vandaag een kort geding voor de rechtbank Den Haag. Samen met gemeenteraadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden eisen ze een bouwstop voor een nieuw islamitisch centrum. Ze komen met argumenten als parkeeroverlast en de minaret zou de wind van een molen in de buurt weghalen. Rond 22 juli wordt bekend dat ze deze zaak verliezen en dat ze een bodemprocedure willen starten.

*

In de gemeenteraad van Leiden mag Tomas Kok zijn maiden speech houden. Hij is het nieuwe raadslid van Leefbaar Leiden. Het is traditie dat de nieuwe raadsleden hierin niet onderbroken worden. Kok praat echter niet over de jaarrekening, maar valt de bouw van een moskee, en daarna de hele islam aan. Een aantal raadsleden loopt weg. Hierna gaan er geluiden op om de traditie dat er geen weerwoord mag zijn te herzien.

*

Vandaag komt het nieuws naar buiten dat de zoon van een moskeebestuurder uit Leiden aangifte heeft gedaan tegen het raadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden. Die had in oktober 2013 negatieve uitspraken over de moskee in Leiden gedaan. Hij beschuldigde ze toen van contacten met terroristen en extremisten. Later schreef Kok dat hij bedreigd zou worden.

*

In Leiden is een anti-pedofielenprotest met ongeveer 200 tot 250 mensen. Hier zijn ook mensen van de NVU en Identitair Verzet aanwezig zoals Paul Peters. Er wordt luidkeels geprotesteerd bij de flat waar een pedofiel woont.

*

In Leiden demonstreren ongeveer driehonderd mensen bij een seniorenflat tegen de huisvesting van een veroordeelde pedofiel. De man is na zijn straf geherhuisvest in een andere stad. De partij Leefbaar Leiden wil rond deze datum een motie van wantrouwen indienen tegen de burgemeester van Leiden, omdat die geen ruchtbaarheid aan de komst van de man wilde geven. Identitair Verzet speelt een voortrekkersrol bij dit protest. In de dagen hierna is het regelmatig onrustig op deze locatie.

*

Vandaag meldt een nieuwsmedium dat Leefbaar Leiden een aantal omwonenden van de locatie waar een moskee gebouwd wordt helpt bij het indienen van bezwaarschriften tegen de bouw. Duoraadslid Tomas Kok zegt dat het islamitisch centrum hier gewoon niet past. Zijn partij wil naar de rechter stappen als de gemeente Leiden het bezwaar afwijst.

*

In Leiden is de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Leiden te gast in een radio-uitzending. Kandidaat Tomas Kok zegt dat als na 1 januari de grenzen opengaan voor Roemenen en Bulgaren, de criminaliteit zal stijgen. Er zullen problemen komen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt wordt verstoord. Hij stelt dat 80% van de Nederlanders tegen hun komst is. Kok wil er alles aan doen om te voorkomen dat Leiden overspoeld wordt door de nieuwe Europeanen.

*

Vandaag meldt een lokale nieuws-website dat een medewerker van Leefbaar Leiden “onlangs” kwetsende uitlatingen heeft gedaan over moslims. Op Twitter schreef hij dat moslims vliegtuigen opblazen omdat zij van de overheid geen subsidie krijgen om beter te kunnen participeren in onze samenleving. De rest van de partij uit Leiden geeft geen reactie.

*

Een medewerker van de raadsfractie van Leefbaar Leiden doet op de lokale radio uitspraken over een moskee in Leiden. Hij zegt dat ze contacten onderhouden met terroristen en extremisten. Mede om deze uitspraak wordt er in maart 2014 aangifte tegen hem gedaan.

*

Deze avond is er commissievergadering van de gemeente Leiden over de komst van een moskee. Namens enkele buurtbewoners ageren insprekers van Leefbaar Leiden tegen de komst van deze moskee. Er worden uitspraken gedaan zoals “een ongewenste confrontatie met andere culturen”. Leefbaar Leiden kondigt een gang naar de rechter aan om de moskee tegen te houden.

*

Het College voor de Rechten van de Mens bepaalt dat een leraar uit Leiden terecht geschorst is door scholen in Lisse en Voorhout. In Tweets, die ook door leerlingen gelezen werden, ging hij onrespectvol tekeer tegen de islam. De leraar is zelf van Surinaamse afkomst en actief bij de partij Leefbaar Leiden. Op internet afficheert hij zichzelf als aanhanger van de PVV en de radicale hindoepartij BJP uit India.

*

Een medewerker van de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Leiden uit Leiden wordt vandaag door een school in Lisse ontslagen vanwege enkele felle anti-islamitische tweets. Zo schreef hij enkele dagen geleden dat de islam geen geloof is, maar “een barbaarse achterlijkheid”. Hij werkte als leraar maatschappijleer en dient hierna een discriminatieklacht in. De Tweede Kamerfractie van de PVV spreekt van een beroepsverbod en wil Kamervragen gaan stellen.

Publicaties

1 resultaten

Monitor Moslimdiscriminatie 3e rapportage

Online beeldvorming over moslims en islam
Jaar:
2017
Taal:Aantal blz:
188
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Uitkomsten van onderzoek laten steeds opnieuw in vele varianten en toonaarden zien dat de islam en moslims in Nederland maar moeilijk geaccepteerd worden. Dat komt onder meer naar voren in de resultaten van onderzoek naar discriminatie-ervaringen van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren en in de uitkomsten van onderzoek naar de mate van acceptatie van moslims. Veel jonge mensen van Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben het gevoel niet bij de Nederlandse samenleving te horen. Ze voelen zich buitengesloten en afgewezen. Ze worden niet gezien als individuen, maar als Turken, Marokkanen of moslims d.w.z. als een afwijkende groep. Ze voelen zich anders behandeld op
vele terreinen van het dagelijks leven. Ze voelen zich vertekend weergegeven in de pers. Veel jonge mannen hebben te maken met etnische profilering door de politie. Zij noemen het ongunstige klimaat ten opzichte van etnische minderheden als de voornaamste reden waarom ze zich steeds meer identificeren met hun gemeenschap van herkomst en met hun geloof. Bij elkaar genomen geven de resultaten van de studie waarin dit naar voren komt een duidelijke indicatie dat ervaringen van discriminatie een rode draad vormen in het leven van deze jongeren. Eén zo’n vorm van discriminatie is islamofobie. Islamofobie manifesteert zich op verschillende terreinen en in veel sectoren van de samenleving, in ronduit gewelddadige praktijken en in gewone intermenselijke communicatie.

Bijzonderheden: Hoofdstuk twee gaat over moslimdiscriminatie in de politiek. Er wordt een overzicht gegeven van extreemrechtse groepen die zich in de onderzoeksperiode actief inzetten om moslims te discrimineren.